Dodaj do ulubionych

Deportacja+

19.11.16, 16:32
Z minuty na minutę przybywa chętnych do deportowania z Polski. To po tym, jak Beata Mateusiak-Pielucha rzuciła swoją złotą myśl. Posłanka PiS w portalu wpolityce.pl napisała, że Polska powinna żądać od cudzoziemców, ateistów i niekatolików informacji o ich światopoglądzie, a jeśli okaże się, że nie szanują Konstytucji i polskich wartości, powinni zostać deportowani. Nie sądziła chyba, że chętnych do deportacji będzie tak wielu.(...) Na Facebooku utworzone zostało wydarzenie Lista pasażerów pierwszej deportacji Beaty Mateusiak i w tej chwili dołączyło do niego już ponad 30 tys. osób. Podobnych wydarzeń na portalu jest więcej. 30 listopada przed Sejmem mają się spotkać chętni do deportacji. Organizatorzy zachęcają, by przyjść z walizkami. Do tego ponad 150 osób zadeklarowało, że stawi się już jutro w południe na dworcu Łódź Fabryczna, aby się zgłosić na deportację. Kilkadziesiąt zapowiedziało, że weźmie udział w podobnej akcji na dworcu Poznań Główny. będziecie?
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:36
      www.facebook.com/events/109397099544392/
    • triss_merigold6 Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:40
      Przecież to kpina z ludzi, którzy naprawdę doświadczyli przymusowych deportacji i nie mam na myśli tzw. uchodźców odstawianych do ich własnych krajów.
      W Łodzi to się powinni robotą zająć, bo miasto jest umierające i ani portal dla jednorożców przy Galerii Łódzkiej, ani wpuszczenie tramwajów w tunel niespecjalnie pomagają, jeśli obok straszą ruiny.
      • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:45
        Kpiną to jest co się wyrabia...
      • lady-z-gaga Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:49
        >Przecież to kpina z ludzi, którzy naprawdę doświadczyli przymusowych deportacj

oczywiście masz na mysli wypowiedź pani posłanki? wink
      • lusitania2 Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:49
        triss_merigold6 napisała:

> Przecież to kpina z ludzi, którzy naprawdę doświadczyli przymusowych deportacji
        idź, trissątko, powiedz to w twarz pani posłance Pielusze.
      • semihora Re: Deportacja+ 20.11.16, 09:32
        O, jakiś uraz do Łodzi?

A pierwsza część wypowiedzi słuszna, tylko adresatem powinna być pani Pielucha.
        • triss_merigold6 Re: Deportacja+ 20.11.16, 11:09
          Wręcz przeciwnie, lubię to miasto, mam tam rodzinę, bywam regularnie.
      • wapaha Re: Deportacja+ 20.11.16, 11:04
        Strajki kobiet ci się nie podobają, teraz kpina z ludzi i co jeszcze...nałóż moherowy berecik i zapłać z pochyleniem głowy ten podatek na kościół który myślą wprowadzić..
    • bi_scotti Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:51
      Rozumiem motywacje protestujacych etc. ALE cos sie we mnie burzy bardzo powaznie i osobiscie gdy z procesu deportacji zaczyna sie robic jaja. Tak, tak, juz w watku o rysunku Mleczki padly hasla, ze nie ma nic swietego i ze wszystkiego mozna sobie zarty stroic, i ja to w sumie rozumiem, nawet teoretycznie popieram a jednak zgrzyta mi, no zgrzyta ten taki "deportation cabaret", sorry ...
      Widzialam wiele rodzin, szczegolnie dzieciakow, postawionych przed koniecznoscia opuszczenia kraju, w ktorym sie wychowaly, ktory stal sie ich i wiem jak boli REAL deportation. Boli zreszta obie strony: deportowanych i tych, ktorzy zostaja! Biurokracja jest mafia miedzynarodowa ale to temat na inny watek ...
      Ta poslanka jest brutalna kobieta bez wyobrazni i nic na to nie mozna pewnie poradzic ale pomysl protestu w takiej a nie innej formie jest dla mnie osobiscie zasmucajacy w swoim braku faktycznego zrozumienia problemu i de facto w braku autentycznej empatii dla potencjalnych ofiar deportacji skadkolwiek gdziekolwiek na swiecie. Od lat jestem zwiazana z ruchami postulujacymi, ze nikt nie jest "nielegalny" - akcje "chetnych do deportacji" budza przykra swiadomosc, ze ludzie nie maja pojecia o czym mowia.
      Dawno temu niejaki Urban oglosil zbiorke spiworow dla bezdomnych w NYC. Po tym ogloszeniu krazyly dowcipy typu "zamienie M3 w Krakowie na spiwor w Nowym Jorku". Really? Really??? Idea "volunteering for deportation" przypomina tamten przypadek braku wrazliwosci i rozumienia realiow.
      Protestowac trzeba, poslanka powinna odczuc jak bardzo sie myli ale pewnie mozna znalezc madrzejsza forme protestu. Cheers.
      • mamma_2012 Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:58
        Ale w Polsce szykuje się kolejna fala emigracji. Duże grupy ludzi dostały mnóstwo sygnałów, że nie są tu mile widziane, choć w nieco bardziej subtelny sposób.
        Atmosfera jest naprawdę ciężka, sytuację poprawia tylko fakt, że teraz mamy paszporty w szufladzie.
        • bi_scotti Re: Deportacja+ 19.11.16, 17:14
          mamma_2012 napisała:

> Ale w Polsce szykuje się kolejna fala emigracji. Duże grupy ludzi dostały mnóst
          > wo sygnałów, że nie są tu mile widziane, choć w nieco bardziej subtelny sposób.

Rozumiem. Jestem emigrantka, bo doswiadczylam formy wspolczesnej "banicji" gdy dostalismy z mezem ultimatum od WRON wiec wiem jak boli swiadomosc, ze czlowieka "nie chca" w jego wlasnym kraju. Ale my wciaz mielismy dane troche czasu na podjecie decyzji (koszmarne spacery i dyskusje w Krynicy Morskiej - nigdy tam nie wroce!) i caly wyjazd moglismy jakos tam zaplanowac, bylismy mlodzi, bez dzieci, bez obciazen ... Oczywiscie, to bylo okropne, nikomu nie zycze, jakas trauma pozostanie we mnie na zawsze. Ale nie moge tego porownywac z formalnymi deportacjami rodzin, ktore mialam okazje widziec na wlasne oczy w tzw. cywilizowanym kraju uncertain Brutalnosc policji i sluzb imigracyjnych jest zenujaca, krzywda odczuwana przez uczwiwych, porzadnych ludzi, ktorzy po prostu chca spokojnie, lepiej zyc jest nie do opisania. Podobnie zreszta jak krzywda i poczucie nieuczciwosci wladz odczuwane przez tych, ktorzy deportowanych znali, chodzili z nimi do szkoly, pracowali, byli sasiadami ... To nie jest tak, ze deportowani sa wylacznie jacys niebezpieczni przestepcy "wreszcie" ukarani. Znakomita wiekszosc deportacji to ludzie, ktorzy nie dopelnili czesto kompletnie idiotycznych formalnosci narzucanych przez bezimienna biurokracje wielokrotnie bez zadnego uzasadnienia i ewaluacji ale za to w przekonaniu o wlasnej waznosci i nieomylnosci. No a cwani politycy (vide ta pani Pielucha czy chocby Trump u sasiadow) wykorzystuja rozne indywidualne obawy, niepewnosci, brak wiedzy potencjalnych wyborcow i zbijaja capital na "divide et impera" suspicious Life.
          • issa-a Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:07
            >Jestem emigrantka, bo doswiadczylam formy wspolczesnej "banicji" gdy dostalismy z mezem ultimatum od WRON wiec wiem jak boli swiadomosc, ze czlowieka "nie chca" w jego wlasnym kraju.

kobieto, co ty piszesz! Takie "ultimatum" dostało 30 mln Polaków, wiekszośc zostala.
            Wszyscy, ktorzy wtedy wyjezdżali, zrobili to z pobudek wyłącznie ekonomicznych.
            Ode mnie z pracy wyjechało kilka rodzin, wśród znajomych też, WIEM, jak to wyglądało.
            Nie rób z siebie męczennicy.
            I tyle w temacie.
            • bi_scotti Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:16
              issa-a napisała:

> Nie rób z siebie męczennicy.

https://c2.staticflickr.com/8/7026/6843642283_9be6141119.jpg
            • olena.s Re: Deportacja+ 20.11.16, 06:48
              Nie znam sytuacji biscotti, ale to ty piszesz mocno wątpliwe kawałki.
              Inna była sytuacja kogoś, kto dał dyla po prostu, bo nie mógł znieść odebrania marzeń, duchoty, szarości, biedy itp., a inna człowieka, którego wiarygodnie zaszantażowano, albo odebrano mu mozliwość normalnego funkcjonowania np. zawodowego. Inną decyzję podejmował człowiek, którego napdanięto pobito, inną ten, który miał całą skórę.
      • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 17:00
        Może i masz rację ale czasy są porąbane.
      • issa-a Re: Deportacja+ 19.11.16, 21:37
        no, ty chyba nie byłaś zmuszona tylko sama wy...łaś aż milo, via Włochy, jak miliony Polakow ówcześnie, więc skąd to zrozumienie nagle?
        Pomysł protestu nie jest wcale 'zasmucający" tylko prześmiewczy i mnie osobiście bardzo sie podoba.
        Ale najwidoczniej, trzeba być tu, w Polsce, żeby to zrozumiec i w ogóle to, co tu sie dzieje. A nie ogladać w cieplych kapciach, wygodnym fotelu, w telewizorze w Kanadzie.
        Cheers.
      • fornitta69 Re: Deportacja+ 20.11.16, 00:31
        Smiech to bron,zawsze tak bylo. Nawet w duzo powazniejszych sprawach, w duzo trudniejszych czasach. Ale widze,ze niektore emamy sa wrogami zartow,ironii,wszystko musi byc tragicznie doslowne i patetyczne. Smutne to.
      • turzyca Re: Deportacja+ 20.11.16, 07:39
        Bi, ja mam dość jednoznaczne skojarzenia z rokiem 1968. I myślę, że nie tylko ja, stąd chyba wybór dworca Łódź Fabryczna. W Warszawie powinien być Gdański. Bo to nie chodzi tylko o deportację, ale też o sam pomysł, że można kogoś uznawać za element niepewny, że można sugerować zupełnie niewinym ludziom, że się ich pozbawi prawa pobytu w ojczyźnie. Że się nie szanuje wolności wyznania (konfederacja warszawska przewraca się w grobie). O zupełny brak zrozumienia podstawowych zasad demokracji i praworządności u ludzi tworzących prawo. I tak, to jest tragedia. Kolejny akt.
      • wapaha Re: Deportacja+ 20.11.16, 11:03
        Bi scotti-jaja to się robi, ale z Polaków. Poziom absurdów sięga już zenitu. Nie wytłumaczę ci tego, tu trzeba po prostu być, by to czuć..
    • praca.zawodowa Re: Deportacja+ 19.11.16, 16:57
      Gdzie ich deportować ? Do USA ? Do Francji, gdzie za chwile bedzie rzadzic Marine Le Pen ? Nawet z Kanady wyjezdzaja, bo nie chca sasiadowac z faszystowskim krajem.
    • iziula1 Re: Deportacja+ 19.11.16, 17:19
      Wezmę udział jeśłi będzie coś takiego w moim mieście.
      Akcja ma sens. Pokazuję niezgodę na taki język wykluczania ale w sposób żartobliwy bez negatywnych emocji i wzbudzania dodatkowej nienawiści. Ci ludzię muszą zobaczyć niezgodę społeczną na wykluczanie. Jeśli będziemy milczeć to tak jak w wierszu.....przyjdą i po nas.
    • lady-z-gaga Re: Deportacja+ 19.11.16, 17:20
      Na FB się dopisałam, mam nadzieję, że 30go też uda mi się przyjść.
    • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 17:37
      jezu, wy naprawde w te pierdy wierzycie i się nimi ekscytujecie jak tymi karpiami z Lidla.. kolejna aferka na zamęt i kłotnie w kraju. Wariatów się nie słucha.
      • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 17:41
        Oczywiście. Nic się nie stało. Przecież nie zamykają nikogo w obozach. Jeszcze.
        • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 18:42
          no ale kto normalny takie rzeczy robi? Przecież to by była afera międzynarodowa. Na razie to gadanie wariatów. To się ignoruje, a nie bierze serio. A wariatów się izoluje. Można po chłopsku wywieźć na kupie gnoju.
          • fadilla Re: Deportacja+ 19.11.16, 18:49
            Gdyz protestującym chodzi o stworzenie atmosfery afery.
            • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 18:52
              Oczywiście. Żydom też?
              • fadilla Re: Deportacja+ 19.11.16, 19:01
                Kreujesz problem, żeby potem udawać, że przeciw niemu protestujesz. Jak słowa posłanki bierzesz na serio - masz tyle samo rozumu co i ona.
                • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 19:02
                  otóż to!
                • araceli Re: Deportacja+ 19.11.16, 19:19
                  fadilla napisała:
                  > Jak słowa posłanki bierzesz na serio -

Nie - no koniec świata, żeby słowa POSŁANKI* traktować serio! Skandal!

*posłanki z partii, która przepycha wszystko a konstytucją podciera sobie tyłek
                • sumire Re: Deportacja+ 19.11.16, 20:48
                  Kto jak kto, ale poseł na Sejm chyba powinien wypowiadać się serio?...
          • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 18:51
            Dziękuję. Za takie gadanie dostaniemy prześladowanie polityczna na zachodzie.
          • kropkacom Re: Deportacja+ 19.11.16, 18:52
            Gorzej jak wariaci są u władzy...
          • araceli Re: Deportacja+ 19.11.16, 19:20
            kokoryczko napisała:
            > no ale kto normalny takie rzeczy robi? Przecież to by była afera międzynarodowa

Jaka 'afera' była jak Putin zajął Krym?
          • ra-sowa Re: Deportacja+ 19.11.16, 20:57
            Oczywiście, ignorujmy wszystko
          • lodomeria Re: Deportacja+ 19.11.16, 21:40
            No tak, bo chłopi na kupie gnoju to tak spontanicznie i bez zorganizowania wywożą.

Weź sobie poczytaj jak to z tą Jagną było, od czego się zaczęło (ale nie z bryków, bo nie chodzi tylko o następstwo faktów, tylko w książce, żeby odczuć tę atmosferę nabrzmiewania problemu, tę mnogość przyczyn, które złożyły się na ostateczny rezultat).

Bo na gwizdek (w ustach Maciorewicza), bez refleksji, tylko dla potwierdzenia swojej siły i z zamiłowania do jatki, to obecnie kibole i onry działają. Lud jeszcze z wierzchu zimny i twardy, suchy i plugawy, ale jak się rozrusza, no to wiadomo, co będzie.
            • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:01
              "Chłopi" to jedna z moich ulubionych książek.. odniosłam się jedynie to niechlubnej wywózki na kupie gnoju. Tylko i wyłącznie. W zupełnie innym kontekście. Jagny i jej jamorów w to nie mieszaj.
              • lodomeria Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:06
                To przeczytaj jeszcze raz... Bo nie chodzi o amory Jagny, tylko o psychologię tłumu. Jagna i jej amory były tylko pretekstem do wyładowana głębszej frustracji, która w tej społeczności się podskórnie kłębiła i nabrzmiewała. Na serio, "Chłopi" to nie jest powieść o puszczalskiej pannie, której sprawiedliwi chłopi wymierzają automatycznie zasłużoną karę (którą to chłopi mają w swojej naturze, jak tylko coś źle się dzieje, to kupa gnoju i siup).
                • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:39
                  Co byś zaproponowała w obecnej sytuacji?Nie chcę się kłócić ani kopać z tobą czy kimkolwiek z forum. Pomińmy już te wywózki i inne tego typu samosądy. Jaki masz pomysł na takie akcje z deportacją? Na polityków, którzy chrzanią i robią wstyd krajowi? Co dadzą protesty? Temat ścichnie i zaraz wyskoczą z kolejnym durnym pomysłem. Bo nadal pewne osoby mają możliwość głosić te durne pomysły.
                  • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:41
                    To co? Mamy czekać na getta?
                    • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:54
                      Co byś zrobił? Po prostu, bez pieniactwa, konkretne rozwiązanie.
                      • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 23:04
                        Poczekał do wyborów. Piętnując najmniejszy błąd.
                      • wapaha Re: Deportacja+ 20.11.16, 11:15
                        Satyra od dawna jest panaceum dla ludzi. Tylko w ten sposób mogą dać upust swojej frustracji i rozgoryczeniu, zobaczyć że nie są w tym sami a przyszłości-kto wie- może doprowadzi to do rewolucji. Od 2010 r nie ma już szopki noworocznej obśmiewającej rząd. Nie ma już obiektywnej telewizji. Nie ma satyry. Społeczeństwo żyjące w oparach absurdu wzięło sprawy w swoje ręce i robi co może by pokazać swoje niezadowolenie, by "obśmiać" problem.
                  • bi_scotti Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:49
                    kokoryczko napisała:

> Co byś zaproponowała w obecnej sytuacji? Na polityków, którzy chrzanią i robią w
                    > styd krajowi? Co dadzą protesty? Temat ścichnie i zaraz wyskoczą z kolejnym dur
                    > nym pomysłem. Bo nadal pewne osoby mają możliwość głosić te durne pomysły.

Pytanie nie do mnie ale sobie pozwole ... smile Zwroc uwage na to, ze PiS ma wciaz nieprzyjemnie wysokie poparcie i gdyby wybory byly jutro to ... hmmm ... I tu jest glowny problem. Nie w idiotyzmie poszczegolnych wypowiedzi pojedynczych poslow tylko w tym, ze tzw. Narod nie widzi, nie ma zadnej rozsadnej alternatywy. Gdzie jest ta madra, zwarta, coherent opozycja, ktora stanowilaby realna przeciwwage dla partii JK? Opozycja budujaca faktyczne poparcie, ktore mozna bedzie jednoznacznie zobaczyc w wynikach nastepnych wyborow? Opozycja, ktora nie jest partia kanapowa przytulajaca glownie tzw. "elity" ale szanuje tego niedefiniowalnego "zwyklego czlowieka" i jest sklonna podjac dyskusje na wszystkie tematy lacznie z tym jak ma np. zyc Pani Maria z Pyrzyc Gornych, ktora jest inwalidka, ma syna inwalide, cieknacy dach i minimalna rente, ktora nie starcza na pokrycie wszystkich oplat etc. etc. etc. Dopoki nie ma alternatywy, PiS bedzie silny i Panie Pieluchy czy ich wspol-poslowie beda glosic bzdury, bo nie ma komu jak ich demokratycznie zatrzymac. Protesty i demonstracje sa fajne, widowiskowe i wazne ale nie moga byc jedyna forma zmiany swiata. Program, organizacja, brudna administracyjna robota musza byc, nie ma przepros, eh.
                    • kfugktru23 Re: Deportacja+ 19.11.16, 23:07
                      No sorry ale jeśli suweren oczekuje że opozycja obieca mu cud to nic z tego. Moim zdaniem skończy to się dopiero gdy system zawali się gospodarczo tak jak w Argentynie lub Grecji lub wybuchnie wojna a plebs zamiast zajmować się polityką zajmie się przeżyciem.
                      • araceli Re: Deportacja+ 19.11.16, 23:32
                        kfugktru23 napisał:
                        > No sorry ale jeśli suweren oczekuje że opozycja obieca mu cud to nic z tego. Mo
                        > im zdaniem skończy to się dopiero gdy system zawali się gospodarczo tak jak w
                        > Argentynie lub Grecji lub wybuchnie wojna a plebs zamiast zajmować się polityką
                        > zajmie się przeżyciem.

Dokładnie. Nie da się 'konkurować' z populizmem i demagogią.
                    • issa-a Re: Deportacja+ 20.11.16, 01:06
                      > PiS ma wciaz nieprzyjemnie wysokie poparcie i gdyby wybory byly jutro to ... hmmm ...

no cóż...uświadomienie spoleczeństwu, że jedynie słyszny socjalizm wcale nie jest taki "jedynie słuszny", zajęło ładnych kilkadziesiąt lat. Większość to zrozumiała, w końcu.
                      Niektórzy nie wytrzymali i spieprzy.li wcześniej. Z kraju, żeby byla jasnosc.
                      Wiesz...ja nawet nie mam pretensji do takich, jak ty. Wkurza mnie jedynie wasze pouczanie bo uważam, że nie macie (nie masz) żadnego prawa do tego. Żadnego. Bo wtedy, kiedy kraj byl w potrzebie to ty (i tobie podobni) zawinęłaś kiecę i pokazałaś Polsce środkowy palec. Poprzestań więc na nim.
                      A... i zeby nie było wątpliwosci. Wiem, z całą pewnoscią, od najzaufańszych mi osób, że żeby dostać glejt na podróz z obozu w Italii, trzeba było "napluć" na Polske.
                      W zwiazku z tym uważam, że nie masz prawa zabierać głosu w sprawach dotyczących Polski. Mozemy jedynie dyskutować np. na temat wychowania dzieci albo pieczenia świątecznego placka.
                      Ale nie na tematy dotyczące kraju, który już nie jest twoim. Od dawna.

• nangaparbat3 Re: Deportacja+ 20.11.16, 01:38
                        Na szczęście nie masz mocy nadawania an odbierania żadnych praw i Twoja wypowiedź jest jedynie lokalną ciekawostką.
                        • issa-a Re: Deportacja+ 20.11.16, 02:00
                          >Na szczęście nie masz mocy nadawania an odbierania żadnych praw i Twoja wypowiedź >jest jedynie lokalną ciekawostką.

wiesz...wisi mi to jakby...
                          Tyle tylko, że ja żylam w tamtych czasach, jako osoba dorosla, i mam świadomosć wszystkiego, co wtedy sie działo.
                          I nikt nie bedzie mi tu udawał innego, niz jest.
                          Tak tylko nieśmiało przypomnę, że to polonia, w dużej mierze, przyczyniła się do wyboru naszego obecengo prezydenta.
                          M.in. ta polonia, ktora w latach 80-tych spier....ła w podskokach z Polski.
                          Hej!
                          • lodomeria Re: Deportacja+ 20.11.16, 07:55
                            A co lepsze, ta "polonia" to także głosujący na Trumpa:
                            W silnych skupiskach Polonii: w Chicago, Nowym Jorku i na Florydzie – gdzie przenosi się coraz więcej Polaków – powstały grupy popierające Trumpa. A przy jego kampanii ukonstytuowała się Polish American Advisory Council (PAAC), zrzeszająca działaczy polonijnych z całych USA.
                          • nangaparbat3 Re: Deportacja+ 20.11.16, 10:38
                            Ja też żylam w tamtych czasach jako dorosla osoba. Widziałam z bliska różne wyjazdy, z roznych powodów.
                            Na tyle sie orientuje w "tamtych czasach", że opowieść o "pluciu na Polskę" zajeżdża mi smrodkiem esbeckim. Dziwie się, że dałaś sie na to nabrać.
                      • sylwus34 Re: Deportacja+ 20.11.16, 07:19
                        " Napluć na Polskę"?' Toż to język tożsamy z językiem komuny i oczywiście z językiem współczesnej władzy.
                        Kiedy w końcu zrozumiecie, że krytyka rządów totalitarnych( albo zmierzających , szybkim krokiem w tym kierunku) nie jest żadnym " opluwaniem " Polski. Powiem, więcej, jak wtedy tak i współcześnie jest to obowiązek , każdego miłującego wolną Polskę.
                        • sylwus34 Re: Deportacja+ 20.11.16, 07:22
                          To do Issa-a, of kors.
                        • olena.s Re: Deportacja+ 20.11.16, 07:42
                          Celne.
                    • lady-z-gaga Re: Deportacja+ 20.11.16, 10:11
                      Bardzo dobrze i mądrze napisane.
                      Przy okazji pozwolę sobie wyrazić radość, że tajemnicza dolegliwość, ktora podobno nie pozwala Ci pisać po polsku, czasem Cię jednak opuszcza wink
          • szarsz Re: Deportacja+ 19.11.16, 21:57
            > A wariatów się izoluje.

Ten konkretny wariat stanowi prawo w naszym kraju.
            • kokoryczko Re: Deportacja+ 19.11.16, 22:02
              ktoś tego wariata wybrał i pozwala mu na piastowanie tego stanowiska uncertain
              • pitahaya1 Re: Deportacja+ 19.11.16, 23:09
                Taki sam wariat.
          • pitahaya1 Re: Deportacja+ 19.11.16, 23:08
            Przypominam, że ci wariaci są u władzy. I mają władzę absolutną wink
    • slowiczek4321 Re: Deportacja+ 20.11.16, 07:46
      Ech,czesc bezmozgowcow zapowiadała emigrację,gdy się okazało że peło pr,egralo,wiec mydle,ze te lewackie indywidualnych niestety pozostaną i terazsad
      • kfugktru23 Re: Deportacja+ 20.11.16, 09:05
        Nikt za PO nie kazał PiSowcom wypie...ć z kraju. I nagle coś się zmieniło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka