Dodaj do ulubionych

Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!!

10.01.17, 09:47
Nie umiem kupićwink
Ileś lat temu trzeba było mieć jakąś kartę kredytową czy inną, żeby kupić tanie bilety, a że miałam pracę nie sprzyjającą podróżom, to udałam, że tematu nie ma. Dziś już płaci się przez PayPal/PayU? Jeszcze iść do agencji i kupić tam potrafiłam. W sieci nie. No i zawsze można lądowo... Podjęłam kolejną próbę, różne strony pokazują różne ceny, jeszcze nieźle jak całe tabelki, coś tam skacze, jedno klikasz, inne wyskakuje. Bajzel na skrzydłach. No i te lotniska. Chopina ogarniam. Modlin widuję jak lecę na Gdańsk. To chyba Modlin? Jak tam dojechać (powiedzmy, że samochód i znajomi odpadają)? Są jakieś busy?

Chciałam na cito zabrać dziecko do Hiszpanii, ale chyba skończy się na autokarze do jednego z krajów ościennych (myślałam też o Krakowie, ale uznałam, że smog to mam u siebie, a że zima to nie ma co drzeć szatwink). Zwłaszcza, że cena lotu sprzed kilku dni już skacze, a ja z tych co nie lubią przepłacać. A ceny autokarów grzecznie stoją w miejscu.
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:17
      Eee, nie histeryzuj.
      Trzeba czytac co pisza i sie stosowac.
      Co do dojazdow - w necie tez jest wszystko.
      Dokad chcesz leciec? W Hiszpanii teraz rowno gwizdzi, powietrze swieze i rzeskie big_grin
    • kolpik124 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:25
      Hiszpania autobusem i to w styczniu to dość brawurowy pomysł....
      • quilte Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:41
        Do Modlina dojedziesz np. Modlin Busem, albo pociągiem i autobusem smile
        • kolpik124 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:51
          warto skorzystać z portalu, np. fru.pl albo esky.pl,, gdzie przy zakupie od razu masz porównanie cen u różnych przewoźników

"tanie" linie w sezonie wakacyjnym albo świątecznym wcale nie są najtańsze, ostatnio kupowaliśmy bilety na wakacje i najkorzystniej wyszła....Lufthansa, co prawda z półtoragodzinną przesiadką łączoną z innym lokalnym przewoźnikiem i ok. 100 zł drożej na całą rodzinę w obie strony niż "tania" linia, ale wszystko na jednym bilecie (ważne przy przesiadkach), normalnym bagażem i bez dodatkowych opłat i innych cud-wianków
      • baltycki Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:56
        > Hiszpania autobusem i to w styczniu to dość brawurowy pomysł....
        A wpadla na taki?
        • kolpik124 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:58
          starość nie radość big_grin

"Chciałam na cito zabrać dziecko do Hiszpanii"

baltycki napisał:

> > Hiszpania autobusem i to w styczniu to dość brawurowy pomysł....
          > A wpadla na taki?
          >
          • cauliflowerpl Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 11:02
            "Chciałam na cito zabrać dziecko do Hiszpanii (samolotem!!! bo o tym jest watek), ale chyba skończy się na autokarze do jednego z krajów ościennych (bo nie umiem kupic biletu)"
            • bialeem Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 18:39
              Ja to akurat rozumiem. Do zakupów internetowych innych niż bilet na pociąg (AGD, Allegro, bilety lotnicze) mam chłopa. Nie lubię i już. Mam jakąś paskudną paranoję i jedynym miejscem, które zna mój numer karty jest mój bank. Mam ustawione jakieś maksymalne limity na zakupy internetowe i tak sobie żyję wysyłając linki z dopiskiem "kup mi"
    • sumire Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:35
      W tym nie ma nic do "umienia" - wchodzisz na stronę linii, wybierasz termin, wpisujesz, ile sztuk leci, a potem już tylko robisz to, co ci strona po kolei mówi (pamiętając tylko, by odmawiać przy próbach wciskania ci dodatkowych i zbędnych usług). Zapłacić możesz tą samą kartą, którą płacisz w normalnych sklepach.
      • kolpik124 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:41
        pod warunkiem, że karta ma opcję płatności internetowych, nie wszystkie karty to mają, albo trzeba poprosić bank o włączenie...

sumire napisała:

> ch usług). Zapłacić możesz tą samą kartą, którą płacisz w normalnych sklepach.
    • mikams75 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 10:48
      nie wiem gdzie i jak ty szukasz i co ci skacze, place zawsze karta kredytowa za biety loticze, nie wiem czy da sie inaczej. Do Modlina dojedziesz pociagiem.
      Nie pojechalabym autokarem z dzieckiem tyle godzin. Nawet do krajow osciennych.
      • danaide Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 11:53
        Pojechałam w zeszłym roku do Francji. Z dzieckiem. 7 lat, więc bez przesady. Min 24h. Dziecko załapało klimat i do ojca też chciało autokarem, ale ojciec się nie zgadza;D

Czyli jednak karta... (której nie mam). Niepotrzebnie chlapałam językiem. Ale Praga też ładnawink

Dzięki dziewczyny.
        • sumire Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 11:59
          Ale nie masz zwykłej karty debetowej, takiej, której używasz do płacenia w spożywczym i korzystania z bankomatu? Ja bym sprawdziła z bankiem, bo jest wielce prawdopodobne, że masz możliwość transakcji internetowych, a jeśli nie, to w miarę łatwo można to uruchomić.
          Btw, w Wizzairze na przykład można też płacić przelewem, ale jest to trochę upierdliwe.
          • danaide Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 13:14
            Debetową mam, ale nie wiem na czym polega "płacenie", bo jeśli na podawaniu jakichś numerów i kodów to słabo to widzę. Dwa lata mi zabrało, by spróbować PayU na allegrowink
            • sumire Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 13:26
              Dasz radę smile wszystko, co trzeba podać, masz na karcie. Ewentualnie (ja tak mam z Citibankiem) mogą poprosić o potwierdzenie transakcji przez podanie numeru dosłanego dodatkowo sesemesem.
            • sayyida Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 16:00
              Na stronie LOTu możesz płacić przelewem. W eSky chyba też.
        • mikams75 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 12:02
          to wyrob sobie karte... nie znam ofert bankow w pl, ale zaloz watek to ci dziewczyny doradza.

24h autokarem z dzieckiem... hmmm, masz spokojne dziecko i bez choroby lokomocyjnej. Ja z moim balabym sie wsiasc nawet na godzine.
          • danaide Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 13:12
            Z lokomocyjną bywa problem. Już nie pamiętam jak, ale dała radę. A Ty, grasz w UNO do upękuwink
        • paszewa Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 12:03
          zwykła karta bankomatowa powinna wystarczyc.
          Mnie za to zastanawia inna sprawa.
          Kolezanka kupowała dla siebie i mamy dwa miejsca na samolot. Na nazwisko wyłącznie kolezanki. Nie mogła jechać i twierdzi ze bilety przepadły. Czyli jak sie pojawi osoba nie wymieniona na bilecie to leciec nie można, a jak razem to już można? Coś mi tu nie gra.
          • bachula_gr Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 12:26
            paszewa napisał(a):
            > Kolezanka kupowała dla siebie i mamy dwa miejsca na samolot. Na nazwisko wyłącz
            > nie kolezanki. Nie mogła jechać i twierdzi ze bilety przepadły. Czyli jak sie p
            > ojawi osoba nie wymieniona na bilecie to leciec nie można, a jak razem to już m
            > ożna? Coś mi tu nie gra.

Zdecydowanie nie gra.
            Niezaleznie od tego kto kupuje bilety, sa one imienne. Kazdy osobno smile.
            • paszewa Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 12:43
              tak też jej tłumaczyłam, ale ona twierdzi ze kupowała przez jakas inna strone typu fly4free i tam podała liczbę biletów i swoje dane i kupiła dwa. No ale nie widziałam na własne oczy.
              • koronka2012 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 23:32
                Ściema. Chyba, że koleżanka ma jakąś kartę zniżkową, np. Wizzaira i kupuje w niższej taryfie - wtedy faktycznie musi lecieć właściciel karty.
          • mikams75 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 13:03
            gdzie na zwykla karte bankomatowa (ec) mozna kupic w necie bilety lotnicze?

Nie wiem jak kupowala bilety kolezanka, ale przy zakupie trzeba wpisac dne pasazerow - oddzielnie dla pasazera nr 1 i oddzielnie dla pasazera nr 2. Jak kolezanka podala dwa razy wlasne dane to faktycznie druga osoba leciec nie mogla.
            • paszewa Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 15:42
              hmmm, ja sama kiedys na forum o to pytałam i powiedzili mi ze mozna, zatem z powodzeniem karta z delfinkiem debetową kupiłam bilety tongue_out
            • annabel_lee Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 22:56
              Na Ryanair na pewno można.
    • madame_edith Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 12:06
      Pewnie jeszcze tydzień temu powiedziałabym "co w tym trudnego", ale w weekend kupując bilet ojcu wybrałam taryfe bez bagażu sad Myślałam, że łeb sobie odgryze z żalu nad własną głupotą.
      • kolpik124 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 12:26
        w wielu liniach można dokupić bagaż nawet do 24 godzin przed wylotem, sprawdź czy masz taką opcję, np. w Lufie kosztuje to ok. 100 zł za sztukę bagażu rejestrowanego do 23 kg

madame_edith napisała:

> Pewnie jeszcze tydzień temu powiedziałabym "co w tym trudnego", ale w weekend k
        > upując bilet ojcu wybrałam taryfe bez bagażu sad Myślałam, że łeb sobie odgryze
        > z żalu nad własną głupotą.
      • mikams75 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 13:08
        dokup bagaz, przed wylotem, na lotnisku tez mozna dokupic przed wylotem ale drozej jest.
        I upewnij sie, ze masz teraz bez bagazu. Ja kiedys kupowalam z bagazem jak mi sie wydawalo, ale pozniej w potwierdzeniu i w zaproszeniu do zaczekowania przez internet przed wylotem mialam informacje tylko o bagazu podrecznym, o rejestrowanym ani wzmianki. Sprawdzilam potwierdzenie rezerwacji i tez nie bylo nic o bagazu. Ani ze mam ani ze nie mam. Zadzwonilam do linii lotniczych sie upewnic i faktycznie mialam z bagazem.
    • 71tosia Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 13:24
      dobra porownywalka cen biletow lotniczych to skyscaner, zawsze place karta
      • bovirag Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 15:49
        Wczoraj kupilam bilety samolotowe dla mojej rodziny. Zaplacilam PayPal-em.
    • wipsania Do Modlina własnym samochodem 10.01.17, 15:56
      i zostawiasz go tam na strzeżonym parkingu. Jest ich kilka. W ubiegłym roku zostawiliśmy samochód na tydzień, koszt ok 50 zł. Z parkingu busem dowożą pod drzwi lotniska.
      • bovirag Re: Do Modlina własnym samochodem 10.01.17, 16:02
        A I jeszcze jedno:
        Kiedy szukam I sprawdzam ceny biletow zawsze wchodze na strone incognitowink
        Jesli nie zrobie tak to jak wracam na ta sama strone to bilet zawsze pokazuje mi sie drozszy.
        Incognito sprawdzam ile razy chce I moge trzy dni porownywac ceny bez obawy, ze jesli wleze na ta strone znow to cena podskoczy.
        Taki moj maly trickwink
        • mikams75 Re: Do Modlina własnym samochodem 10.01.17, 22:47
          ale incognito to nie dziala tak, ze sie w twojej przegladarce nie zapisuja dane z przegladania ale i tak surfujac po necie zostawiasz slad na stronach? To samo mozna osiagnac kasujac cookies.
        • kolpik124 Re: Do Modlina własnym samochodem 11.01.17, 07:40
          brednie wypisujesz

tryb incognito nie zapisuje danych odwiedzanych stron w twoim komputerze, natomiast nie ukrywa twojego IP, w tym celu musiałabyś używać proxy albo TOR

a tak w ogóle algorytm takiej strony działa zupełnie inaczej, bo ustala cenę biorąc po uwagę łączną liczbę i częstotliwośc wyszukiwań danej destynacji/daty, jakbyś się logowała z 5 różnych komputerów w krótkim czasie wyszukując ten sam lot, cena by ci też wzrosła

blondi big_grin
    • zabka141 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 16:03
      Www.skyscanner.net. wpisujesz skad dokad chcesz leciec. Mozesz np. Warszawa do hiszpania. Wpisujesz dokladna date lub moze byc miesiac w ktorym chcesz leciec. Wyskaluja loty. Wybierasz. Klikasz na linka i bukujesz.
    • hermenegilda_zenia Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 23:02
      Kupowałam przed chwilą bilety LOT-owskie i już nawet żadna karta nie jest potrzebna w wielu serwisach, bo można kupić bilet przez PayU - zakładam, że dostęp online do swojego konta masz. Nie wiem co w kupowaniu biletów przez neta miałoby być takiego skomplikowanego, nawet moja 80-letnia babcia sobie kupuje.
      • teliszon Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 23:27
        Wszystko jedno gdzie?
        Wejdz na stronę wizzaira,wybierz opcje lot+hotel
        I np. Warszawa Okęcie -Porto 25.01- 29.01 bilety dwa dwóch osob,plus hotel około 600zl za osobe.
        Tylko wpisz promocyjny kod WELCOME75EUR w odpowiednie okno.
        Poeksperymentuj z innymi kierunkami.
        Zaplać przelewem,choc sądzę,ze swoja kartą też dasz radę.
        Masz pytania,pisz na priv.
        Jak
    • koronka2012 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 23:39
      Jak bardzo na cito? ostatnio Wizzair co parę dni ogłaszał obniżki o 20%.

Do tego jeśli to niejedyny wyjazd, to opłaca ci się wziąć kartę wizaair clubu - płaci się 140 zl dodatkowo na rok, ale każdy bilet (ty+1 osoba) jest tańszy o 49 zł, więc już jedna wycieczka się zwraca.
      • teliszon Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 10.01.17, 23:43
        A najlepsza wyszukiwarką tanich polączeń,w różnych kombinacjach jest
        www.azair.cz
        Mają wersję w języku polskim i zmień walutę na PLN.
        • kolpik124 Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 11.01.17, 07:47
          nie najlepszą jest fru.pl

big_grin
    • babsee Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 11.01.17, 08:28
      Powiem tak: ja kupowalam 3 lata temu sama bilet dla meza-miala byc niespodzianka, wiec nie moglam poprosic go o pomoc. Zadzwonilam do Fru.pl- nie dosc, ze znalezli mi tanszy niż był na wszystkich stronach, to jeszcze oni zrobili wszystko a ja zaplacilam im zwyklym przelewem bankowym. Polecam smile
    • fru.pl Re: Bilet na samolot... aaaa pomocy!!!! 12.01.17, 22:08
      Witam, zapraszamy do skorzystania z usług Centrum Rezerwacji FRU.pl - prosimy o telefon na +48 22 201 11 99. Pomożemy, znajdziemy, doradzimy. Pozdrawiamy - zespół FRU.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka