Dodaj do ulubionych

szukam jedzenia

16.01.17, 22:23
Miałam napisać w wątku księżniczkowym, ale tu większa szansa, że ktoś jeszcze zajrzy.
Otóż szukam nie samego jedzenia, ale pomysłu na jedzenie.
Ma być wytrawne i na ciepło.
Można go przygotować chociaż częściowo wcześniej, a potem tylko piekarnik, albo garnek i kuchenka.
Ma być czymś na kolację.
i do tej pory jeszcze jakoś mi szło, ale dalszy warunek mnie już przytłoczył.
- nie może być jedzone nożem i widelcem, najlepiej gdyby nałożyć na talerzyk i jeść ręką.
Ostatecznie samym widelcem. Nie to, że nie mam noży, ale tam będzie mało miejsca.
Jakieś paszteciki? Pieczone pierożki z czymś? z czym? Inny pomysł?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:30
      Pierożki gotowane na parze z rożnym nadzieniem. Krewetka, wieprzowina, marchewka+pomidor (marchew starta na drobnych oczkach), tofu i szpinak, jajko i pomidor.
    • hallbera.jarlakappi Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:33
      tartaletki
    • lusitania2 Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:33
      tarty z 1001 rodzajami farszu (zaczynając od kalsyki, czyli quiche lorraine)
      tortille - z pomysłem na farsz jak wyżej
    • ra-sowa Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:38
      no dobrze, ale jest coś jeszcze.
      Ja MUSZE mieć przepis, zrobię co mam zrobić, ale o żadnym pójściu na żywioł mowy nie ma.
      Przynajmniej jak coś robię pierwszy raz. Albo drugi. A może i trzeci.
      Jak macie więc ten przepis na farsze do tego czegoś, to będę bardzo wdzięczna smile
      • lusitania2 Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:49
        www.kwestiasmaku.com/szukaj?search_api_views_fulltext=tortilla
        www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/pizza_na_ciescie_francuskim/przepis.html
        www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brokuly/tarta_z_kurczakiem_brokulami/przepis.html
        www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/tarta_pizza/przepis.html
        www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/ciasto_fillo/tarta_szpinak_feta/przepis.html
        filozofiasmaku.blogspot.com/2015/08/lahmacun-turecka-pizza.html
        filozofiasmaku.blogspot.com/2014/11/pide-z-miesem-mielonym.html
        filozofiasmaku.blogspot.com/2012/11/sniadanie-mistrzow-5-piadina.html
    • agonyaunt Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:47
      Pizza! Mini calzonesmile
      Pierogi pieczone, z gotowanymi bym uważała, mogą być zbyt wodniste, żeby jeść ręką, pieczone ciasto jest sztywniejsze, więc łatwiej ogarnąć.
      Grilowane szaszłyki.
      Jakikolwiek jednogarnkowiec do zjedzenia łyżką, podany w czymś z uchem (mniejsze niż talerz, wygodniej trzymać, jedzenie nie spadnie jak ktoś szturchnie) - gulasz, fasola po bretońsku, chili con carne (tak, wiem, mało wytrawne, ale uwytrawniłabym to w sposobie podania, czyli ładna zastawa i ładnie w miseczcesmile)
      Albo jakaś fajna zupa do wypicia.
      • ichi51e Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:50
        Jakies mini pizze? Zapiekaneczki? A zupa w miseczkach wchodzi w gre? Bo wtedy moze paszteciki?
        • annpierle Re: szukam jedzenia 16.01.17, 22:58
          Zapiekanke purée z kaczka (parmentier de canard) w kokilkach. Potrzebny tylko widelec, malo roboty, smaczne, pyszne na zimowe wieczory.
    • ra-sowa Re: szukam jedzenia 16.01.17, 23:00
      dziękuję za inspirację.
      Z zupą to sama nie wiem, osób będzie kilkanaście, a tam nie ma stołu przy którym można usiąść.
      No ale jakoś mi umysł odblokowało dzięki wam, bo przyznaję że widziałam tylko w myślach sałatkę jedzoną palcami, nawet nie wiem czemu nie widelcem smile
      • joa66 Re: szukam jedzenia 16.01.17, 23:07
        Zupa może być w kubkach.
        • agonyaunt Re: szukam jedzenia 16.01.17, 23:50
          Albo w bulionówce z uszkiem.

O, albo potrójna zupa-krem w przezroczystej szklance, nalana warstwowo i podana ze słomką (bardzo efektowne, można tak podać np. trzy kolory paprykowej, albo na włosko: kalafiorową, groszkową i pomidorową).
    • hermenegilda_zenia Re: szukam jedzenia 17.01.17, 00:07
      Rozgrzewający, gęsty gulasz wołowy w czerwonym winie - można jeść łyżką z miseczek. Gulasz najlepszy jest pieczony wolno w piekarniku przez parę godzin, po wcześniejszym podsmażeniu wołowiny na patelni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka