Dodaj do ulubionych

Średnia klasy 5,10

26.01.17, 22:39
Tak z ciekawości, czy to obecnie standard w podstawówkach?
Czy nadal osiągnięcie?
Średnia jak wyżej, klasa IV, szkoła z tych bardziej wymagających, dużo zadawane.
Z niektórych przedmiotów można uzyskać 6, bo np. odpowiada się na dodatkowe pytania na sprawdzianach. Z innych - jedynie za dodatkowe uczestnictwo w zajęciach pozaszkolnych, nieważne, gdzie, np. punktowane jest koło plastyczne, szkoła muzyczna itp.
Prawdopodobnie dużo osób ma 6 z wf, bo spełniają wymogi na bdb i chodzą na dodatkowe zajęcia sportowe, które proponuje szkoła.
Tak, nie mam co robić wink.
W "moich czasach" normą był uczeń ze średnią w granicach 3,5-4 z hakiem, a uczyło się dobrze i bardzo dobrze raptem kilka osób w klasie.
Jak jest teraz?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 22:54
      Tak jest tylko w szkołach prywatnych gdzie szóstki mozna sobie u nauczycieli wychodzić big_grin
      • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 22:56
        U mlodego nie stawia sie na razie w ogóle szóstek (1 klasa)a u starszego w gimnazjum średnia klasowa powyzej 4 to juz dobrze smile
      • kropkaa Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 22:58
        Nie. Tak jest w słabych szkołach, które ocenami przykrywają braki.
        Od ubiegłego roku na 6 wystarczy opanować program, nie ma wymogu ponad. Jedne szkoły tak robią, inne pozostały przy poprzednich założeniach.
        • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:07
          To fakt tylko wiedza sie sama obroni. Najgorsze takie przyzwyczajenie dziecka do szóstek a potem testy i matury oceniane niezależnie nie wyglądają juz tak celująco. Chodziłam do szkol na wysokim poziomie i w liceum z matmy na przykład nie było szans mieć nawet piątki. Na szóstkę umiał wg nauczyciela Pan Bóg, na piątkę on, geniusze klasowi na 4, osoby bardzo dobre na 3 a reszta przeciętna miała 2, pozostali nie zdawali. Potem wszyscy dostaliśmy sie z palcem w nosie na prestiżowe uczelnie i oblegane wydziały a studia po liceum to był pryszcz wink
          • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:13
            Poplątały ci się etapy, czwarta klasa to są jeszcze maluchy, którym strasznie zależy na ocenach i nauczyciele są dla nich wyrozumiali. Ma się to nijak do ocen w gimnazjum, a tym bardziej w LO.
            Corka jest teraz w liceum, gdzie przyjmowano tylko dzieci z 5/6 i niezależnie od tego czy przyszły z państwowych czy prywatnych szkół wszyscy zaliczyli ostry zjazd z ocenami, łącznie z jedynkami na semestr. Mam podgląd w dzienniku na oceny semestralne. Piątki są z religii i przedmiotów typu WOK. Z matematyki jest jedna czwórka, kilka trójek, mnóstwo dwój i trochę jedynek.
            • agni71 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 11:40
              Masz podgląd na oceny innych dzieci?
              • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 11:43
                Ma pewnie podgląd na to jak wypada jej córka na tle klasy. Ja również taki mam.

• slonko1335 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 11:48
                my dostajemy zestawienie jak wypada klasa-oczywiście bez nazwisk kto co ma...
                • agni71 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:09
                  U mnie w dzienniku jest podgląd na dziecko na tle klasy, ale to tylko pokazuje oceny cząstkowe, np. ile w klasie jest ogółem 6, 5, 4, 3, 2 i 1 z danego przedmiotu i ile jakich ocen ma moje dziecko.
                  • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:19
                    Dokładnie tak to wygląda.
              • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:16
                Tak, widzę ile jest poszczególnych ocen na semestr, a w trakcie semestru jakie oceny ma klasa. W gimnazjum był dziennik elektroniczny, ale bez takich funkcji. To jest bardzo dobre, bo ocena bez kontekstu jest nic nie warta.
                • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:20
                  Dokładnie, jak w klasie jest 2/3 jedynek i dwójek na semestr, a osoby które nie mają takiej oceny mają od połowy września korepetycje - to nie świadczy o głupocie uczniów tylko o problemie z nauczycielem.
                • agni71 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 19:56
                  Ale widzisz, jakie oceny ma poszczególne dziecko? Bo ja widzę tylko, że np. z polskiego jest w klasie ogółem 36 szóstek, z czego pięć mojego dziecka. Teoretycznie każde z dziec i w klasie może mieć przynajmniej po jednej szóstce, ale może byc i tak, że jest siedmioro dzieci, z których każde ma po 5 szóstek. Widzę też oceny śródroczne, ale tylko moich dzieci, tu nie ma opcji "oceny w całej klasie". Pewnie macie inny dziennik, u nas Vulcan.
                  • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:00
                    Widzę, że np ze sprawdzianu moe dziecko dostało ocenę X i z tego sprawdzianu było 15*X, 10 *Y, 5*Z i 1*W.
                    • agni71 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:48
                      A, to fajnie macie. U nas jest mniej szczegółowo w dzienniku.
      • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:09
        Pokaż mi szkołę prywatną, gdzie można sobie wychodzić 6. Pytam o te wysokorankingowe. W żadnej szkole moich dzieci 6 nie dostawało się za 100% materiału. Konkursy, olimpiady itd. Chociaż też nie każdy konkurs. Za laureata w Kangurze czy Olimpusie - szóstek na semestr/koniec roku nie stawiano.
        • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:30
          arwena_11 napisała:

> Pokaż mi szkołę prywatną, gdzie można sobie wychodzić 6. Pytam o te wysokoranki
          > ngowe. W żadnej szkole moich dzieci 6 nie dostawało się za 100% materiału. Konk
          > ursy, olimpiady itd. Chociaż też nie każdy konkurs. Za laureata w Kangurze czy
          > Olimpusie - szóstek na semestr/koniec roku nie stawiano.

Arwena niestety znam wiele takich szkół prawie wszystkie prywatne - poprawia się oceny u nauczycieli do skutku i dzieci same o tym mówią smile
          • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:45
            Nie znam żadnej takiej, a moje dzieci przeszły przez prywatną podstawówkę ( mającą ostatnie kilka lat najlepsze wyniki z testu szóstoklasisty w Warszawie ), dwa różne gimnazja prywatne. Dzieci znajomych w kilku innych gimnazjach prywatnych.
            Pojawiał się problem z rekrutacją do państwowych LO, bo często przy 100% wyniku z egzaminu gimnazjalnego dziecko miało 4 z przedmiotu.

Dlatego pytałam o wysokorankingowe szkoły.

Dla przykładu - moja córka z egzaminu szóstoklasisty z matmy miała 100% i tylko ocenę dobrą z przedmiotu, podobnie jak i 9 innych osób w tej klasie. W klasie była oprócz tego jedna piątka i jedna szóstka ( laureat olimpiady ). 8 osób napisało egzamin na 100%.
            Przyjaciółka córki chodząca do państwowej szkoły miała 6 z matematyki i 75% z egzaminu z matematyki.
          • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:23
            Są takie szkoły i wśród prywatnych i wśród państwowych. Okoliczne szkoły publikują listy najlepszych uczniów wraz ze średnimi. Jest po kilku, kilkunastu uczniów ze średnią 6,0, a w prywatnej podstawówce mojej córki taka osoba zdarzała się raz na kilka lat. W jakim trybie te oceny są wystawiane wiem, bo córka mojej koleżanki była taką uczennicą. I o niczym to nie świadczy, bo każda szkola jest inna.
            • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:18
              Dokładnie.
    • tmk123 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:20
      To chyba jakaś prywatna szkoła. Nie spotkałam się z czymś takim ani 40 lat temu,ani teraz. Syn w gimnazjum był finalista z konkursu biologicznego- ocena na semestr 4, w liceum całkiem dobre wyniki w Kangurku i udział w olimpiadzie lingwistyki -ocena z matmy 3.
      • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:35
        Zakładam, że w gimnazjum wymagania na te 5 będą bardziej wyśrubowane, już nie mówiąc o dobrym LO.
        Nawet, jeśli większość dzieci dostała statystycznie po tej jednej 6 z jakiegoś przedmiotu za zrealizowanie jakiegoś programu po prostu, to i tak nie zmienia faktu, że z pozostałych przedmiotów muszą przeważać bdb, a dobre są sporadyczne, nie mówiąc o trójkach, których pewnie nie uświadczysz. Co oznacza, że dzieci uczą się jak widać pilnie wszystkiego.
      • purchawkapuknieta Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:00
        40 lat temu, to 90% tych szóstkowiczów tygodnia w szkole by nie wytrzymało big_grin
        • black-cat Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 14:26
          Jakieś uzasadnienie?
    • em_em71 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:23
      Szkola państwowa, jedna z lepszych w mieście, z wymaganiami i rezultatami w rankingach. Średnia oscylujaca wokół 5.0 od 4 klasy. Szóstek nikt za darmo nie daje, przeważnie za znaczące wyniki w konkursach. Zdarza się smile
      • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:29
        I wszyscy są laureatami konkursów? Ściemniasz. Mój syn uznany przez szkole za wybitnie uzdolnionego ma z tego przedmiotu 5 smile
        • em_em71 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:35
          Nie. Ale odsetek tych, którzy coś osiągają jest wysoki. Zazwyczaj na tle klasy jest 1-2 uczniów bdb, tu akurat takich więcej, "najslabszy" ma średnia powyżej 4.
          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:39
            W dobrej szkle podstawowej moich dzieci tylko kilka osób miało w każdej klasie średnią od 4,5 do 5,10 powiedzmy. Nie uwierzę, ze WSZYSTKIE dzieci mają tak wysoki poziom.
            • em_em71 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:50
              Hmm. Kwestia twojej niewiary nie będzie spędzać mi snu z oczu smile Nie napisałam, że wszystkie, ale po świadectwo z czerwonym paśmiem wychodzi jakieś 85%.
              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:56
                I już to jest dziwne bo nie ma tak ze 85 proc. danej klasy jest wybitna raczej odwrotnie 25 proc. Chyba ze w szkołach z selekcja a nie w normalnych rejonowych podstawowkach. Zdarzają się też klasy wybitne raz na ileś tam lat ale to nie norma na pewno smile Mój miał 4 z matmy Arwena a sprawdzian 6-klasisty na 98 proc. napisał i jest zdecydowanym humanista - z polskiego 100 proc miał jako jedyny w klasie.
                • dorek3 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:55
                  Dla mnie 100% z egzaminu szóstoklasisty i czwórka na świadectwie oznacza, że uczeń nie pracuje przez cały rok. Materiał przyswoił, ale przecież egzamin szóstoklasisty to nie jest bóg wie co. Moi napisali na 85%. Jeden na świadectwie ma czwórkę , drugi piatkę i to bardzo dokładnie oddaje ich zaangażowanie w naukę matmy w ciągu roku.
                  • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:19
                    Dla mnie 100% z egzaminu szóstoklasisty i czwórka na świadectwie oznacza, że uczeń nie pracuje przez cały rok

Tak też może być. Wiadomo, że takie porównywania (stopnie vs wyniki egzaminów) dają tylko przybliżony obraz sytuacji. W indywidualnych przypadkach może to wyglądać różnie. Myślę, że taka podstawową informacją są wyniki sprawdzianów/egzaminów zewnętrznych plus to jak mnie więcej dziecko wypada na tle klasy. Jeżeli wyniki egzaminów są bardzo dobre, a nasze dziecko wypada nieźle na tle klasy to jest OK. Kłopot może byc wtedy kiedy tę średnią ocen zaniża.
                  • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:02
                    Nie masz racji. Dziecko ciężko pracowało. U innego nauczyciela miałoby spokojnie 5. Po prostu pani bardzo surowo oceniała - jeden błąd i ocena w dół. 5 była za 99-100% sprawdzianu.
                • agni71 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 11:44
                  Bywają takie klasy. Niby bez selekcji, ale z selekcją, powiedzmy "naturalną" wink Po prostu klasa dzieci, które poszły do szkoły jako sześciolatki, w większości więc są to dzieci ocenione przez rodziców, jako w miare zdolne, bystre. Jesli klasa do tego nieduża, to te 2-4 osoby słabsze nie obniżą drastycznie średniej klasowej. W IV klasie na koniec mieli średnią ciut powyżej 5. Była to najwyższa średnia nie tylko w danym roczniku i roku szkolnym, ale w ogóle w historii szkoły. Ciekawa jestem, jak będzie teraz, w V. klasie.
        • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:41
          To dziwna szkola. Skala obowiazujaca w Polsce to 1-6. Z czego 6 nie jest juz ocena za wybitne osiagniecia. Problem polega na tym, ze niektorzy tego nie przyswoili, a to rodzi wieksze nierownosci miedzy szkolami.
          www.portaloswiatowy.pl/ocenianie-uczniow/wymagania-na-ocene-celujaca-wedlug-nowych-przepisow-12014.html
          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:51
            Dziwna? Np. uczeń ma same 5 i 6 i jedna 4 i już ma 5 na semestr. Bo jest średnia ważona czyli np. 4 ze sprawdzianu ma wyższą moc niż trzy 6 z pracy domowej, pracy na lekcji czy prezentacji własnej itd.
            • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 00:09
              A uwazasz, ze w innych szkolach waga ocen jest jednakowa? 6 dostaje sie wowczas, jak ze sredniej wychodzi 6, a nie kiedy uczen zbiera i 5 i 4. Po prostu masz syna, ktory dobrze sie uczy a nie jest nieprzecietnie uzdolniony. Pogodz sie z tym☺
              • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 00:16
                Jeśli dziecko z wielu przedmiotów ma 6-tki, albo 5 i 6-tki, ba, takich dzieci jest większość w klasie - to albo jednak 6 dostaje się nie za nieprzeciętne zdolności, albo to klasa eksperymentalna dla małych geniuszy.
                • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 00:19
                  miss_fahrenheit napisała:

> Jeśli dziecko z wielu przedmiotów ma 6-tki, albo 5 i 6-tki, ba, takich dzieci j
                  > est większość w klasie - to albo jednak 6 dostaje się nie za nieprzeciętne zdol
                  > ności, albo to klasa eksperymentalna dla małych geniuszy.

Dokładnie miss a co poniektore dziewczyny opowiadają tu farmazony.
                • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:27
                  Czy pofatygowalas sie, zeby wejsc w link ktory podalam? 6 jest ocena, za 100% materialu. To ze nauczyciele i jak widac, rodzice nie czytaja przepisow, to nie znaczy ze to nie jest prawda☺
                  • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:01
                    Wierzę, że znasz rodziców, którzy nie czytają przepisów. Mam nadzieję, że znasz też takich, którzy czytają i na dodatek rozumieją, co czytają. W rozporządzeniu, o którym mowa, nie ma wskazania, że kryterium oceny celującej jest opanowanie w 100 procentach podstawy programowej i nic ponadto. Nie można jedynie wystawiac ocen celujących wyłącznie w oparciu o np. konkursy oraz kryteria muszą być jasno określone na samym początku. Dodatkowo dokładne kryteria oceny ustala konkretna szkoła, a co za tym idzie, uczniowie różnych szkół mogą mieć różne oceny przy takiej samej posiadanej wiedzy, zależnie od kryteriów szkoły, do której uczęszczali.
                    • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:50
                      Nie moga wlasnie. Przeciez wyraznie jest napisane, ze nie mozna warunkowac oceny celujacej li tylko za ponadprogramowe osiagniecia (czy to w kwestii wiedzy czy udzialu w konkursach) Jezeli w tekscie jest mowa o podstawie progranowej jako bazie, to osiagniecie 100% jest wskazaniem do wystawienia oceny celujacej.
                      • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:02
                        phantomka napisała:

> Nie moga wlasnie. Przeciez wyraznie jest napisane, ze nie mozna warunkowac ocen
                        > y celujacej li tylko za ponadprogramowe osiagniecia (czy to w kwestii wiedzy cz
                        > y udzialu w konkursach)

Napisałam przecież to samo ("Nie można jedynie wystawiac ocen celujących wyłącznie w oparciu o np. konkursy").

Jezeli w tekscie jest mowa o podstawie progranowej jako
                        > bazie, to osiagniecie 100% jest wskazaniem do wystawienia oceny celujacej.

Owszem, jedynie wskazaniem.
                        • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:44
                          I jezeli ktos z tych wskazan korzysta, to wg Ciebie oznacza, ze mamy tu do czynienia ze sztucznym podwyzszaniem osiagniec szkolnych? Mi sie jednak wydaje, ze oznacza to tyle, ze szostki w niektorych szkolach sa traktowane jak kazda inna ocena. A to, jak szkola Waszych dzieci odnosi sie do tych wskazan, to jest jej autonomiczny wybor. Tyle wnioskow.
                          • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 19:18
                            A tu mnie chyba z kimś pomylilaś. Nie twierdzę przecież, że te szóstki za 100% materiału to oszustwa czy sztuczne podwyższanie osiągnięć - nic z tych rzeczy. Po prostu -
                            1) szóstki są za wyjątkowe umiejętności i zdolności w danej dziedzinie i wtedy klasa ze średnią powyżej 5 musiałaby być specjalnie wyselekcjonowaną klasą wybitnie zdolnych/geniuszy, albo
                            2) szóstkę otrzymuje się za 100% materiału - wówczas jednak trudno mówić o nieprzeciętnych zdolnościach, czyli dokładnie to, co napisałam w pierwszym poście.

Uważam, że powinno się ujednolicić system oceniania, właśnie po to, aby nie dochodziło do takich rozbieżności. Przypuszczam jednak, że to niezwykle trudne, o ile nie niemożliwe.
                            • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:11
                              Miss Fahrenheit na ministra edukacji! Dobrze mówi dziewczyna, ma pojęcie smile
              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 00:16
                Nie muszę się godzić ja wiem że on jest z pewnych przedmiotów wybitny z innych bardzo dobry a z michałków ma 4 smile Odwrotnie niż twoi zapewne wink I pomysł jak z klasowki można dostać max 5 to raczej 6 nie ubierasz na tyle by mieć ją na koniec...Jak u ciebie stawiają 6 za to co u mojego 5 to rzeczywiście może wydawać Ci się, ze masz wybitne potomstwo. Ale tylko Tobie wink
                • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:29
                  I sadzisz, ze to byla proba obrazania moich dzieci? Czy te emotki mialy zakryc Twoja zgryzote, ze jednak cos Cie tam kluje? Partnerem w dyskusji jest osoba, ktora ma argumenty, nie widze w Twoich postach argumentow☺
                  • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:40
                    To bylo do mnie ? Chyba żartujesz ja ma wybitnie uzdolnione dziecko co stwierdziła dzkola i chce wystąpić o państwowe stypendium dla niego więc wiesz jakby nie mam się czego wstydzić wink Po prostu jego klasa (2 gim. językowa ) nie ma średniej 5,10 co w niczym mi nie przeszkadza bo to b.inteligentne dzieciaki.
          • anika772 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:05
            Szkoda zatem, że nie wprowadzono oceny "7" dla tych, którzy mogą i chcą wysilić się bardziej i wyjść poza 100% podstawy programowej.
          • slonko1335 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:47
            Ci się to otwiera? bo ,i nie...możesz przekopiować?bo już kilka razy pytałam gdzieś o to i za każdym razem ktoś mi ten nieotwierający się link wstawia...
            • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:35
              Pytanie: Czy w świetle obowiązujących przepisów prawa oświatowego od 1 września 2015 r. za 100% uzyskanych punktów na sprawdzianie lub kartkówce (lub za pełną odpowiedź ustną z bieżących lekcji) nauczyciel ma obowiązek stawiać oceny celujące w ocenianiu bieżącym?  Czy zapisy w WSO lub PSO wielu szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych mówiące o wymaganiach wykraczających poza program nauczania na ocenę celującą są niezgodne z prawem? Czy zapis, że ocenę celującą może dostać tylko uczeń biorący udział w konkursach przedmiotowych, jest także niezgodny z prawem? Czy też ustalenie wymagań na ocenę celującą należy do nauczyciela i może on oczekiwać od ucznia spełnienia wymagań wynikających z realizowanego przez niego programu, ale także wiedzy wykraczającej poza ten program?

Odpowiedź: Ocenianie osiągnięć edukacyjnych ucznia polega na rozpoznawaniu przez nauczycieli poziomu i postępów w opanowaniu przez ucznia wiadomości i umiejętności w stosunku do:wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia ogólnego lub efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodach oraz wymagań edukacyjnych wynikających z realizowanych w szkole programów nauczania,wymagań edukacyjnych wynikających z realizowanych w szkole programów nauczania - w przypadku dodatkowych zajęć edukacyjnych 

Ocena ucznia ma wynikać ze stopnia przyswojenia treści podstawy programowej

Oceniać należy poziom i postępy ucznia w opanowaniu wymagań opisanych w podstawie programowej i wynikających z niej programów nauczania. Nie wolno w wymaganiach edukacyjnych zamieścić zapisu, z którego wynika, że ocenę celującą uczeń może otrzymać tylko za zrealizowanie treści wynikających poza podstawę programową lub za udział w konkursie czy olimpiadzie. Ocena ucznia ma wynikać ze stopnia przyswojenia przez niego treści wynikających z podstawy programowej.

Wymagania na ocenę celującą muszą być zgodne z prawem

Ustalenie wymagań na ocenę celującą należy do nauczyciela, ale muszą być zgodne z prawem. Nauczyciel może oczekiwać od ucznia spełnienia wymagań wynikających z realizowanego przez niego programu, ale także wiedzy wykraczającej poza ten program, jeżeli uczeń wykazuje zainteresowanie poszerzaniem wiedzy i wówczas można go za to nagrodzić dodatkowo, ale nie może być tak, że wiedza wykraczająca poza program to element konieczny do uzyskania oceny celującej.

Zapis określający wymagania na ocenę celującą może przyjąć brzmienie: „Ocenę celującą otrzymuje uczeń, który w wysokim stopniu opanował wiedzę i umiejętności z danego przedmiotu  określone programem nauczania”.

Potwierdzenie tego stanowiska stanowi także art. 10 rozporządzenia MEN z 10 czerwca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów oraz słuchaczy w szkołach publicznych śródroczna i roczna opisowa ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych uwzględnia poziom i postępy w opanowaniu przez ucznia wiadomości i umiejętności w stosunku do odpowiednio wymagań i efektów kształcenia, o których mowa w art. 44b ust. 3 ustawy, dla danego etapu edukacyjnego oraz wskazuje potrzeby rozwojowe i edukacyjne ucznia związane z przezwyciężaniem trudności w nauce lub rozwijaniem uzdolnień
              • slonko1335 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:39
                Dzięki wielkie. Ty to kopiujesz bezpośrednio z tego linku? bo muszę coś podesłać reszcie RR w szkole moich dzieci a oni tego tez otworzyć nie mogą....
                • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:52
                  Skopiowalam z linku. Ta str czasami pokazuje, ze nalezy wykupic abonament zeby dalej czytac, ale po kilku kliknieciach to znika.
              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:43
                Z tego wniosek ze w waszych szkolach 6 traktuje sie jak u nas 5. Po prostu jest inaczej i trudno porównywać te srednie. Bo u nas liczy sie wyłącznie wiedza ponad poziom na ocenę celująca. Malo tego - można taka mieć i dostać 5 smile
                • slonko1335 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:51
                  z tego wniosek, że tak to się powinno traktować w każdej szkole, w szkole moich dzieci wewnątrzszkolny system oceniania jest także niezgodny z tym przepisem i 6 dostać za 100 procent nie można ale chyba wszystkie szkoły powinny stosować się do jednego przepisu...
                • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:55
                  Tylko to jest niezgodne z wytycznymi i trzeba z tym walczyć, bo problem pojawia się w rekrutacji do LO, kiedy między oceną dobra a celującą było 8 punktów różnicy. W nowych zasadach ma to być dużo mniej.
                  • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:55
                    No wiec wlasnie. Temat zglebiala moja koezanka u zrodel oswiatowych, poniewaz nauczyciele bardzo roznie odczytywali skale ocen. Dostala jednoznaczna odpowiedz, ze ocena celujaca nie jest juz ocena za wybitne osiagniecia. Za to u nas np.dostaje sie 6dodatkowa za udzial w konkursie lub tez punkty liczace sie do zachowania. Takie bonusy.
      • paniusia.aniusia Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:32
        Też się zastanawiałam kiedyś nad tym tematem. Często słyszę że dziecko ma średnia 5.5,5.7 itp. Pamiętam,ze jak ja chodziłam do szkoły to może jedno dziecko w szkole tak miało, w każdej klasie 3-4 jakaś średnia 5.1-5.2 A pozostałe dzieci różnie. Kiedyś chyba tak często nie stawiano 6.
        Pamiętam sytuacje,ze w liceum bylam pytana na j. polskim. Do dziś przypominam sobie jak świetna to była odpowiedź (poważnie,sama się dziwię ;to było takie hmmm surrealistyczne wink Pamiętam,ze nauczycielką powiedziała,ze za tak świetna odpowiedź,dużo rzeczy ponadprogramowych itp. może mi spokojnie postawić 5. Ot, takie czasy.
    • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:33
      W podstawówkach powszechnych - jeśli szkoła wymagająca - raczej wyjątek (inaczej niż w szkołach ponadpodstawowych, gdzie szkoły same dobierają sobie uczniów). Z reguły taki wynik dotyczy raczej szkół/klas słabszych, z niewielkimi wymaganiami.
      • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:37
        No właśnie rzecz w tym, że wymagania wobec uczniów wcale nie są małe, jest b. dużo zadawane na przykład, sprawdziany wcale nie są proste w stosunku do tego, co jest na lekcjach, przynajmniej np. na językach, matmie, przyrodzie... Dzieci muszą dużo pracować samodzielnie, nawet rodzice protestowali przeciw temu obłożeniu jakiś czas temu.
        • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:38
          PS. To nie jest podstawówka powszechna, szkoła prywatna przyjmująca na podstawie jakichś tam testów.
          • em_em71 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:46
            No więc nie wiem, chwalisz się, czy zalisz? To normalne, jak są wymagania, dzieciaki dopilnowane, to w slad za tym idą wyniki. A jak pisałam wyżej, podobne wyniki może osiągnąć 28 osobowa klasa w publicznej szkole.
            • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:49
              A czy naprawdę muszę jedynie chwalić się albo żalić, nie ma innej opcji?
              Ktoś tu kiedyś na forum udowadniał namiętnie, że dzieci obecnie są mądrzejsze i bystrzejsze niż te 30 lat temu, w świetle tych wyników może to i prawda wink.
              • em_em71 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:56
                Kiedyś.... Konczylam 8 klasę, a byli w niej uczniowie bardzo słabo czytający, sylabizujacy wręcz. Dzis (chyba) nie do pomyślenia po 3 klasie. Przynajmniej ja się nie spotkałam z takim przypadkiem.
                • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 06:51
                  Ja się spotkałam - z uczennicami gimnazjum praktycznie nie umiejącymi czytać, mającymi ogromne trudności z rozumieniem tekstu i czytaniem na głos. Były zalecenia z poradni, problemy typu głęboka dysleksja, trudności z koncentracją, u jednej obniżenie wymagań.
                  Dziewczynki niestety całkowicie olane przez dom, bez zajęć rewalidacyjnych w szkole. A tylko jakaś część rodziców była tzw. patologią, rodziców tej z największymi problemami stać by było na codzienną wizytę korepetytora-fachowca zajmującego się rewalidacją.
                  Ale fakt, to było tylko jedno takie środowisko, bardzo specyficzne.
                • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:38
                  Ja widywałam dzieci bardzo słabo czytające w gimnazjum. I to nie dzieci z orzeczeniem o upośledzeniu. To był jeden z większych szoków jak zaczęłam pracę.
          • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:52
            I tu masz odpowiedź - to nie są jakiekolwiek dzieci, tylko takie, które sama szkoła sobie dobrała, odsiewając tych mniej rokujących. Co oczywiście nie umniejsza zasług samych uczniów i pracujących z nimi nauczycieli. W szkole publicznej - gdzie wymieszane są dzieci z różnym kapitałem kulturowym, różnym potencjałem intelektualnym i zdolnościami, taki wynik, przy jednoczesnym założeniu, że szkoła jest wymagająca, byłby raczej wyjątkiem, choć nie jest niemożliwy.
        • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:44
          Nieważne ile jest zadawane, ważne ze można oceny podbić rzeczami, ktore w innej szkole nie przejdą.
      • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:39
        Klasa mojej córki w podstawówce - 11 osób, średnia klasy ok 5,1.
        Egzamin szóstoklasisty napisany najlepiej w Warszawie - co oznacza jednocześnie najlepiej w Polsce. Klasa bardzo równa i ambitna. Szkoła prywatna.
        • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:41
          Może Arwena wasza szkola to wyjątek no i łatwiej w klasie wybranych dzieci w liczbie 11 sztuk mieć taką średnią niż w klasie 28 dzieci z różnych warstw społecznych wink
          • arwena_11 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:46
            Ale dlatego ja się dziwię twojej ocenie, że w prywatnej szkole dają oceny za nic i łatwo dostać 6.
            • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:20
              bo bergamotka nie ma pojęcia o szkołach niepublicznych.
              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:27
                Joa zejdź ze mnie kobieto - co Ty możesz o mnie powiedzieć? Znasz mnie, wiesz jaka mam wiedzę o czymkolwiek? To zajmij się łaskawie swoim rozpuszczonym niuniusiem, nad którym nadal kwoczysz choć jest studentem. Odwal się krótko mówiąc....
                • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:51
                  big_grin Wiem o Tobie tylko to co napiszesz wink
              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:29
                Joa najma i klamkas- trójką wszystkowiedzacych na każdy temat.
    • andaba Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:39
      Dużo, bardzo dużo.
      Jedno z moich dzieci miało taką klasę w podstawówce. Zwykłej, rejonowej. Tę klasę do dziś nauczyciele ciepło wspominają. Ja też, 6 lat byłam w trójce klasowej - na zebraniach 100% frekwencji, składki płacone, na szkolne imprezy ciast nie do przejedzenia.
      To była wyjątkowa klasa. Ale rodzice też byli wyjątkowi na tle innych, z jakimi mam do czynienia.
      • em_em71 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:51
        O to to smile
    • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:52
      Mój starszy syn ma taką świetną klasę, np. na koniec IV klasy 17 uczniów na 25 osób miało pasek. Super klasa, super dzieciaki (żadnej chorej rywalizacji) i super rodzice. Klasa ideał, stawiana za wzór. Ale średnia na pewno poniżej 5 (chociaż sporo 6 z WF- klasa mocno usportowiona, wiem, że są i 6 z religii, kilka z matmy, kilka z anglika, kilka z plastyki).
      Szkoła państwowa.
      • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 26.01.17, 23:59
        No wlasnie w szkolach państwowych łatwiej o szostki z michalkow takich jak w-f plastyka muzyka itp. Ale z przedmiotów poważniejszych szóstka jest obwarowanaobwarowana wieloma zasadami i niełatwo to osiągnąć smile
        • dabea Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 02:10
          W podstawówce moich dzieci i gimnazjum- kilka lat temu - dobra średnia klasy to 4,3 było (trzy razy to przerabiałam).Na szóstkę to się trzeba było napracować, olimpiady i konkursy zaliczyć, a i czwórka była efektem solidnej nauki.
          Ponieważ to wiejska szkoła była, połowa kończyła naukę w technikum (bez problemu), połowa szła później na studia, zwykle wcześniej wyjeżdżając do liceów w miastach wojewódzkich z internatem = 60, 130, 200 km od domu
          Absolwenci tej wiejskiej szkółki bez problemu kończyli i kończą prestiżowe kierunki na renomowanych uczelniach.
          Moje dzieci miały około 5,0 w gimnazjum i były to słabe noty przy przyjęciu do liceum w mieście wojewódzkim, ale liceum chętnie na te noty stawiało i nigdy się nie zawiodło - wiedziało, z jakiej szkoły jest absolwent.
          Jedno dziecko studiuje medycynę, drugie podwójnie - prawo i ekonomię, trzecie też dwa kierunki skończyło.
          A są po zwykłym gimnazjum - publicznym, w dodatku z głuchej prowincji i wcale nie są wyjątkami.Wielu ich kolegów ma większe osiągnięcia.

Po prostu musiały się uczyć.Za to kocham tę szkołę- zakaz komórek, stonowane ciuchy i fryzury, dużo działalności na rzecz środowiska i przede wszystkim - mocna trójka już była osiągnięciem.
          Moje dzieci dziś wspominają tę szkołę jak takie Bullerbyn - szło się dwa kilometry piechotą brzegiem jeziora, po lekcjach harcerstwo czy koszykówka, dużo biwaków, turnieje klas, scenariusze teatralne się pisało. A jednocześnie jeździły do opery czy prawdziwego teatru.
          Ja akurat całą edukację zaliczyłam w jednym z pięciu wojewódzkich miast największych. I miałam szczęście, że w czasach, kiedy to nie było jeszcze modne wybrałam taką wieś dla dzieci - uniknęłam wielu problemów - jak miały focha, szły do lasu na spacer z psem, a nie na zakupy do galerii - to żarcik.
          Wiem, że być może trafiła nam się nietypowa placówka, ale mam sentyment do wiejskiej szkółki, w której nikt szósteczek bez powodu nie dawał!
          • iwoniaw Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:51
            były to słabe noty przy przyjęciu do
            > liceum w mieście wojewódzkim, ale liceum chętnie na te noty stawiało i nigdy si
            > ę nie zawiodło - wiedziało, z jakiej szkoły jest absolwent.

Jakim cudem liceum mogło "chętnie" czy "niechętnie" stawiać na noty z konkretnego gimnazjum, skoro regulamin rekrutacji mówi jasno, że tyle-a-tyle punktów za szóstkę, tyle-a-tyle za piątkę itd. i nie dopuszcza możliwości, żeby szóstka z gimnazjum A liczyła się tak samo jak piątka z gimnazjum B i czwórka z gimnazjum C?
            • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:21
              Dokładnie. Dyrektorzy mogli nawet wiedzieć, że te średnie nie odpowiadają faktycznej wiedzy - ale punkty były przyznawane zgodnie z przepisami.
    • anika772 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 06:45
      Nie, to nie jest standard. Z obserwacji- 3.6- 3,9 to częste wyniki.
      Furda oceny, co szkoła, co nauczyciel, to inaczej. Miarodajne są standaryzowane sprawdziany, takie same dla całej populacji.
      • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 06:52
        W sprawdzianach po 6 klasie - do tej pory było 34, 35, 36 punktów na 40.
        Placówka niepubliczna.
        • anika772 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 06:58
          Ale sama napisałaś że "szkoła prywatna przyjmująca na podstawie jakichś tam testów." Jest selekcja, jest wysoki wynik. W zwyczajnej szkole, gdzie masz mieszankę uczniów bardzo dobrych, przeciętnych, oraz zupełnie słabych- wyniki klasy (szkoły) są właśnie- przeciętne.
          • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:51
            No dobra, selekcja selekcją, może idą tam dzieci, które na starcie umieją czytać albo coś tam szybciej przeliczą (bo co znowu takiego może być testowane na etapie zerówki???), ale niekoniecznie musi się to przekładać na pracowitość, możliwości intelektualne i ambicje w późniejszych klasach, kiedy przestaje wystarczać umiejętność sprawnego czytania, liczenia i pisania.
            A może teraz dzieci po prostu są bardziej rozwinięte, pomijając te całkiem zaniedbane środowiska i to jest, że tak powiem, wyższa granica normy.
            • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:09
              Duży wpływ na osiągnięcia dzieci mają też rodzice. Skoro rodzice wysyłają dzieci do niepublicznej szkoły, to dla nich po pierwsze nauka jest formą inwestycji, czyli przywiązują uwagę do nauki dzieci. Po drugie- skoro rodziców stać, to prawdopodobnie sami coś osiągnęli - pracą, zdolnościami, a te rzeczy przekazują i wymagają od swoich dzieci. Takie dzieci na starcie z reguły mają inne zaplecze intelektualne, bo pochodzą z "dobrych" domów. I nie uwierzę, że rodzice nie pomagają, nie stymulują i nie wymagają od takich dzieci pracy, wywiązywania się z obowiązków.
              • szarsz Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:19
                > I nie uwierzę, że rodzice nie pomagają, nie stymulują i nie wymagają od takich dzieci pracy

Ależ to się robi zupełnie naturalnie, nie zwracając na to uwagi. Moje uwielbiają zagadki, zagadki matematyczne i zabawę w sklep, z liczeniem. I tak od przedszkola, jak dziecko godzinami trenuje mózg, to potem w szkole są efekty.
            • little_fish Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:19
              Ale bardzo często jest to powiązane z podejściem rodziców do nauki - rodzic który posyła dzieci do niepublicznej placówki z selekcja raczej ma wobec dziecka jakieś ambicje. Często idzie to w parze z potencjałem rodziców, a więc i dzieci. Plus często większe możliwości finansowe i inwestowanie w dziecko - w szkole podstawowej, zwłaszcza w młodszych klasach ma to niebagatelne znaczenie
            • olena.s Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:21
              O ile pamiętam, selekcja jest wiarygodnijsza później - około bodaj 9-10 roku życia. Wtedy niej więcej mozna zakładać, że dziecko wyskskujące ponad rówieśników ma istotnie jakieś trwałe talenty. Wczesniejsza selekcja przepuszcza dzieci, które mają nierównomierny rozwój - tyle że to się w pewnym momencie wyrównuje, i dzieciak nagle okazuje się zwyczajny. Przynajmniej takie badania cytowali przeciwnicy selekcjonowania dzieci 6-7 letnich do programów "gifted and talented", które ma wiele amerykańskich szkół publicznych.
              • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:32
                Młodsze dzieci zadbane edukacyjnie mają wiedzę, której nie ma reszta. Popularne testy określające IQ widzą to, ale testy gotowości szkolnej czy konkursy nie. To jest argument za jak najwcześniejszą obowiązkową edukacją.
                Dodatkowo wcześniej rozwój dzieci (zwłaszcza rozpatrywany rocznikami) jest rzeczywiście bardzo zróżnicowany z oczywistych przyczyn.
    • magia Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 06:58
      U nas w zeszłym roku też była jedna 4 z takim wynikiem. Za rok będzie gorzej. Statystycznie czwarte klasy mają najlepszą średnią w szkole.
    • asia_i_p Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:04
      W klasie czwartej może to być jeszcze w normie, bo w klasie czwartej trochę głaszczą po główkach na zachętę smile - u nas przynajmniej tak było. Średnia pewnie aż taka nie była, ale wysoka. W tej chwili, w szóstej klasie średnia klasy to 4,50 i to mocno zawyżona religią i artystycznymi przedmiotami, bez nich byłoby pewnie sporo niżej.
      Może być, że po prostu dobrały się zdolne dzieci, a może być tak, że nauczyciele przesadzają - patrz wyrywkowo, co umie, pal diabli oceny.
      • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:58
        No nie, u mojej te w większości bdb (poza matmą wink) i 1 cel. wynikały z tzw. średniej ważonej, czyli 5 punktów za prace klasowe, 3 za kartkówki, 2 za prace domowe itp. itd. Mogę powiedzieć, że dostała oceny całkowicie zasłużone i odzwierciedlające jej wiedzę i pracę. Nie sądzę, żeby u innych było inaczej - tyle, że część dzieci pewnie podbiła sobie jeszcze szóstkami w wf i religii, więc mają średnią ponad 5. No i tylko moja to matematyczny "geniusz inaczej" wink.
        • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:24
          No wlasnie zlavabs tym bardziej mnie dzuwi ze twoja corka ma tak eybitna srednia skoro misla takie problemy na poczatku szkoly? Sama pisalas o tym. A teraz pewnie ty pilnujesz kazdegk przedmiotu tak? Moj mial zawsze pasek a kompletnie nie wiem nawet co przerabiania z danego przedmiotu. Ostat io lekcje miał nadzorowane bodaj w 1 czy 2 kl podstawówki. Sam dba o swoje szkolne sprawy i jestem dumna ze to ogarnia od wielu lat dam.
          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:25
            To bylo do zlejbaby. Sorry za literówki w poście wink
          • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:21
            Nie każdemu bozia dała dziecko idealne wink Lepiej pilnować, niż olać. Dzieci z deficytami wymagają większych nakładów sił ze strony rodziców. Mój starszy QI ma ponad 150, a gdybym nad nim "nie siedziała", to myślę, że czytać by nie umiał. Tak silna dysleksja i co zrobisz ?
            P.S. Młodszy ogarnia wszystko sam, nawet w I klasie nie sprawdzałam, co ma zadane, czy umie itd., bo nie ma żadnych deficytów i jest sam z siebie ambitny. Jeden z najlepszych uczniów w swojej klasie, ale fakt, że słaba klasa. I szkoda, bo on ten typ, co go sukcesy innych motywują.
        • asia_i_p Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:28
          To jak wiesz, że umie, to się nie przejmuj. Wyrywkowo kontroluj, czy nie dają za łatwych sprawdzianów, ale też nie popadaj w paranoję. Są różne sposoby motywowania dziecka przez szkołę, grunt, żeby umiało, co trzeba, prawda?
        • asia_i_p Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:37
          Ja miałam wrażenie, że u nas dawali też oceny zasłużone, a i tak między czwartą a piątą klasą średnia ocen poleciała o jakieś pół stopnia (z 5,3 na 4,8 czy jakoś tak). Wydaje mi się, że częścią tego "głaskania" jest odpowiednie rozłożenie programu, żeby w czwartej klasie od razu nie zadusić najtrudniejszymi wymaganiami.
          • szarsz Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:44
            U mnie tak samo. Wydaje mi się też, że naturalny jest spadek motywacji w klasie piątej. Wszystko już znane, oswojone...
    • szarsz Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:16
      Dla mnie to nie jest standard. U mojego syna średnia na półrocze całej klasy to 4.3, w ubieglym roku bylo 4.6. Obydwie to najwyższe średnie w szkole. Klasa jest bardzo dobra, co najmniej dziesiątka - dwunastka uzdolniona matematycznie, z wynikami w konkursach zewnetrsnych przy bardzo silnej wewnętrznej konkurencji. Np na dziesięć pierwszych miejsc w roczniku, "nasi" biorą 8 - 9. Na cztery klasy.
      To niby zwykła osiedlowa podstawówka, ale w roku, gdy szli do szkoły, jedna klasę pierwszą obejmowała bardzo dobra nauczycielka. Dbający rodzice zadbali, żeby ich dzieci trafiły właśnie do niej. Dobra nauczycielka dostała dobre dzieci...

U młodszej pewnie będzie podobnie. Tam też nie tylko ja wiedziałam, do której klasy zapisać dziecko.
    • lidek0 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:24
      6 dostaje się za podstawę programową a nie za zadania dodatkowe, /tak jest w przepisach/ ale jak widać rodzice pozwalają na stawianie 6 za więcej niż widzę na dany temat.
      Skoro jak sama piszesz szkoła wymagająca to nie ma się czemu dziwić, ze średnia taka jest. Tylko się cieszyć.
      • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:17
        www.iwspo.pl/porady-prawne/prawo-oswiatowe/768

Według treści zawartej w linku, ocena celująca może zostać wystawiona za opanowanie podstawy programowej. "Może", a nie "musi". Decyzję o kryteriach przyznawania ocen pozostawia się szkołom. Stąd w jednej szkole 6-tka jest odpowiednikiem 5-tki w innej. "Pozwalanie" rodziców nie ma tu znaczenia. Równie dobrze można byłoby napisać, że w niektórych szkołach rodzice pozwalają na obniżanie wartości oceny celującej.
        • phantomka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:51
          Tylko dlaczego ten ktos powoluje sie, jak sam stwierdza, na nieobowiazujace juz przepisy?
          Jezeli w moim odczuciu system ocen jest niesatysfakcjonujacy, to jako rodzic moge o tym dyskutowac. Takze pozwalanie ma jednak znaczenie.
          • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 19:24
            Nie, powołał się na nowe przepisy, po czym bezsensownie dopisał jakie były wcześniejsze przepisy (mógł podać dla porównania jedne i drugie, byłoby logiczniej).

To, co może zrobić rodzic przy tak skonstruowanych przepisach, to ewentualnie wybrać inną szkołę z innymi, odpowiadającymi wymaganiami.
    • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 07:58
      U nas średnia klasy 4,5. Najwyższa z równoległych klas. Z tym że u nas obowiązuje stary system - 6 tylko za ponadprogramowe osiągnięcia. Za maksa z klasowką jest 5
      Uważam, że jeśli zmieniono system i 6 jest za opanowanie materiału to czerwony pasek powinien być od sredniej 5,75. Inaczej to się kupy nie trzyma jeśli jest 85 procent czerwonych pasków.
      • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:15
        A to coś złego, że jest tyle pasków ? Ja tam jestem z tej opcji, która woli stosować marchewkę, niż kij. Wmawiać dzieciom, że są słabe nie jest dobre na dłuższą metę. Oczywiście przesada w drugą stronę też nie jest wskazana, ale w ogólnym bilansie chyba lepiej, żeby dziecko miało nawet o sobie zawyżone przekonanie, niż niskie poczucie własnej wartości.
        • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:20
          Pamiętam, że był kiedys taki eksperyment- studenci pisali testy, podzielona ich na grupy- m.in. niektórym podano, że mieli super wynik, innym, że napisali przeciętnie, a jeszcze innym, że słabo- podane wyniki nie pokrywały się z rzeczywistymi osiągnięciami. I ci, którzy uwierzyli, że są super, w ciągu następnego semestru mocno się podciągnęli, zaczęli brać udział w dodatkowych projektach itd. "Przeciętni" bez zmian, tj, jak ktoś był dobry, to i tak dobrze potem się uczył. "Słabi" obniżyli swoje loty, niezależnie od ich wcześniejszych wyników.
          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:47
            Tylko lamujer potem jest szok jak pisała jakasjakas forumka gdy w dobrym liceum tego "na zachete" brak. Wtedy się można załamać...jak to szóstkowy uczeń ma 3 czy 2 z matmy? Te systemy muszą być kompatybilne - tak jak mówisz jest w USA ale na każdym etapie. U nas jest nadal inne podejście i się tak nie holubi uczniów tylko sporo wymaga w dobrych szkołach.
            • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:11
              Wiem, że u nas się nie rozpieszcza uczniów, zwłaszcza w dobrych liceach. Tylko tak do końca nie rozumiem tego procesu. Owszem, wiem, że to ma zmusić dzieciaków do nauki, aby dostali się na studia, ale wmawianie im, że są beznadziejni też nie jest zdrowe.
              P.S. wiadomo, że Azjaci są pracowici, zdolni i mają super wyniki w nauce. I bardzo ciężko na to pracują. Tam też się nikt nad nimi nie rozpływa w zachwycie. Brat szwagierki siedzi w Pekinie i mówi, że co roku jest fala samobójstw 12 -latków, bo mają egzaminy. I tak sobie myślałam, że co z tego, że mają takie osiągnięcia, jak tyle ludzi jest poharatanych psychicznie sad Jaka musi być presja, że 12 letnie dziecko odbiera sobie życie, bo się boi egzaminów ? Koszmar.
              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:22
                Ależ nikt im nie wmawia im, że są beznadziejni. Raczej nie wmawia się, że sa geniuszami a to różnica smile
            • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:16
              Chciałam zauważyć, że sama pisałaś, że tak sytuacja wyglądała w twoim liceum.
              Akurat w liceach system sytuacja jest najzdrowsza. Liczy się wynik z matury, a nie oceny z michałków.
          • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:55
            No świetnie, tylko jak wszyscy mają czerwone paski to ta nagroda zupełnie się dezawuuje. Jeśli za 100 procent materiału jest 6, za 90 procent piątka, za 80 czwórka, to średnia 4,75 świadczy jedynie o średnim przyswojeniu materiału.
            Chore jest to że szkoły stosują dwa różne systemy oceniania. Uważam że średnia ocen nie powinna być brana pod uwagę przy rekrutacji do szkół - bo to jest po prostu niesprawiedliwe.
            • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:59
              Zgadzam się mum.
            • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:03
              A ja zerknęłam na ranking podstawówek w mieście autorki wątku - jest prawdopodobne, że te dzieci przyswoiły materiał na wysokim poziomie.
            • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:05
              Zgadzam się, że średnia nie powinna być brana pod uwagę w procesie rekrutacji.
              • iwoniaw Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:58
                Od dawna o tym piszę - każdy doskonale wie, że piątka z jednej szkoły ma się nijak do piątki z innej szkoły; jedynie sensownym kryterium jest taki sam egzamin końcowy/wstępny dla wszystkich, pisany w każdej szkole w takich samych warunkach i zewnętrznie oceniany i sprawdzany.
        • miss_fahrenheit Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:24
          Ale takie wyróżnienie traci wówczas na wartości. To trochę jak ze zmianą rozmiarów ubrań w sklepach - dawne 38 to teraz 36, choć rozmiar pozostał ten sam - tylko po to, by właścicielka ubrania poczuła się lepiej wink Uważam, że masz rację - trzeba zachęcać do nauki zamiast tylko stawiać wymagania, ale obniżenie wartości wyróżnień to chyba niewłaściwa droga. Może byłoby lepiej w drugą stronę - przywrócić wartość oceny "dobrej"? W końcu nie bez przyczyny ma ona taką nazwę.
          • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:29
            O i to słuszny wniosek!
    • shell.erka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:13
      Nie wiem. Nasze dziecko ma szlaban na granie na to polrocze, bo osiagnal jedynie 4,18, zamiast ustalonych z ojcem minimum 4,5.
      • pade Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:26
        Kara na 5 miesięcy?
        • shell.erka Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:50
          Tak. Tak ustalili.
          Nie ingeruje, bo dobrze mu to zrobi. Totalny olew mu wjechal. Nie mam nic zadane, chyba jutro mam sprawdzian itd. Musi poniesc konsekwencje.
          • pade Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 14:36
            Pytam, bo tak długoterminowe kary są zazwyczaj nie do zrealizowania. W końcu się złamiecie, a wtedy dziecko uzna, że nie musi się liczyć z Waszym zdaniem albo wykorzysta to w innych sytuacjach.
            No i są przeciwskuteczne, rodzą bunt i niczego nie uczą.
            Ustalili karę na długo przed wystawieniem ocen czy po?
            Cały czas używam słowa kara, bo to co nałożyliście na syna to kara a nie konsekwencje.
    • slonko1335 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:15
      W lepszych niepublicznych podstawówkach chyba nie jest jakieś halo, raczej w zwykłej rejonowej szkole to niepopularne chyba zjawisko. Klasy dobrane w szkole moich dzieci też maja wysokie średnie no ale jednak to dzieci wyselekcjonowane i bardziej "zaopiekowane" zwykle niż przeciętne, wiec całkiem podobnie pewnie jak w szkole niepublicznej.
      Kwestia jeszcze tego oczywiście za co można dostać te dobre oceny i ile czasu muszą na to poświecić rodzice ...bo często wysoka średnia jest zasługą i parciem rodziców właśnie a nie szkoły co zresztą widać w niejednym wątku.
      • purchawkapuknieta Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:09
        Jakie dzieci? Wyselekcjonowane? Specjalna kasta jakaś? Ja perd*! I to przed PiSowską reformą, kiedy to szkoła dawała równe szanse wszystkim? Matko, to co będzie teraz?
        • slonko1335 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:14
          No do szkół prywatnych raczej nie trafiają wszystkie dzieci jak leci z rejonu...
        • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:24
          Co będzie teraz? Spytaj Zalewskiej.
          Będzie gigantyczna przepaść między edukacją dzieci z bogatych i biednych rodzin, ewentualnie domów, gdzie rodzice sami będą w stanie uczyć dzieci. Oczywiście 2% populacji z największymi możliwościami intelektualnymi poradzi sobie. Problem dotyczy "tylko " 96% (to nie błąd w arytmetyce, bo 2% geniuszy ma pokrycie w 2% z drugiej strony rozkładu i jest objętych inną edukacją)
          • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:28
            Dokładnie. Teraz to tylko ci, którzy będą mieli wsparcie w rodzicach, poradzą sobie.
          • purchawkapuknieta Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:40
            Gigantyczna przepaść juz jest. Klasy wyselekcjonowanych big_grin
            • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:46
              To teraz będzie to znacznie bardziej nasilone. O to chodziło w "dobrej zmianie"?
    • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 08:54
      Jeżeli jesteś ciekawa na ile te oceny odzwierciedlają rzeczywistość, porównaj je z wynikami sprawdzianów w tej szkole z ostatnich kilku lat. Jeżeli wyniki sprawdzianów są dobre, oceny pewnie są "realne" . Jeżeli wyniki sprawdzianów są denne, to sama wiesz.

Dosyć łatwo takie rzeczy sprawdzić.
      • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:02
        Sprawdziłam nie obawiaj się. Najlepszym testem był jednak wynik egz. zewnętrznego i 98 oraz dwa 100 proc. starszego. W gimnazjum dobrym językowym też sobie b. dobrze daje radę. Najgorsze oceny to czwórki z przedmiotów artystycznych i religii big_grin
        • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:05
          Tp nie było do Ciebie bergamotka big_grin

Zakładam, że nie sprawdziąłś tego w szkole wątkodajki, co nie przeszkodziło Ci napisać, że oceny "wychodzone"
          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:18
            Ale "wychodzenie" to była opinia dziecka które do takiej szkoły chodzi - prywatnej z wysokimi srednimi wlasnie. U mojego syna jest możliwość poprawy gorszej oceny raz i to tylko 1 i 2. Ona poprawiałapoprawiała np. 3 do skutku na 5 i potem w dzienniku zostawała 5 a początkowy stan wiedzy był na 3. Plus gdy wychodziła jej 4 to można było jakimiś referatami czy projektami czy prezentacjami w domu przygotowanymi ( nierzadko pomagali przy tym rodzice) ocenę podciągnąć. Dlatego to dla mnie miarodajne. Do liceum też idzie prywatnego a skoro taka wybitna to dlaczego nie renomowanego publicznego? Ha, zagadka wink
            • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:19
              *mało miarodajne.
            • la_mujer75 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:26
              Oceny, oceny, a życie potem i tak weryfikuje .... Chociaż też nie zawsze sad Znam takich, co sobą nie wiele reprezentują, a jakoś tak się umieli ustawić, że nieźle wylądowali.
              P.S. i nie mam na myśli obecnie rządzących wink
            • sayyida Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:29
              Sprawdź sobie w rankingu Perspektyw, jakie są najlepsze licea np. na Mazowszu. W pierwszej dziesiątce są chyba cztery prowadzone przez zgromadzenia zakonne. Prywatne też mogą być renomowane...
            • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:10
              Ale "wychodzenie" to była opinia dziecka które do takiej szkoły chodzi - prywatnej z wysokimi srednimi wlasnie

Ale przedstawiłaś ja jako swoją i co więcej sugerowałaś, że to dotyczy wszytskich szkoł a nie 'znajomego dziecka"

Tak powstają miejskie legendy.

Re: Średnia klasy 5,10
              bergamotka77 26.01.17, 22:54

Tak jest tylko w szkołach prywatnych gdzie szóstki mozna sobie u nauczycieli wychodzić big_grin
    • purchawkapuknieta Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:06
      big_grin piękne.

No, geniusz na geniuszu! Bo jak inaczej to wytłumaczyć? Tylko czemu wykładowcy skarżą sie, że studenci czytać nie potrafią? Reforma szkoły komunistycznej miala jedno zadanie: puszczać z taśmy imbecyli, bo - wiadomo - idotami łatwiej się rządzi. Mamy efekt. Uczeń, kiedyś nazywany przeciętnym, dziś jest prymusem big_grin
      • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:15
        Dokładnie. Średnie coraz wyższe. A wykładowcy na państwowych renomowanych uczelniach (PW) za głowy się łapią - bo poziom absolwentów jest fatalny, żenująco niski w porównaniu z latami np 80. (chodzi mi konkretnie o matematykę, nie wiem jak inne przedmioty). Z roku na rok coraz gorszy.
        • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:04
          Dokładnie. Średnie coraz wyższe. A wykładowcy na państwowych renomowanych uczelniach (PW) za głowy się łapią - bo poziom absolwentów jest fatalny, żenująco niski w porównaniu z latami np 80. (chodzi mi konkretnie o matematykę, nie wiem jak inne przedmioty). Z roku na rok coraz gorszy.

Bo oczywiscie żadnemu nie przyjdzie do glowy, że kiedyś przyjmowano na studia tylko najlepsze 7-10% rocznika, a teraz 40 -50% .
          • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:27
            Piszę o studiach dziennych gdzie kandydatów na studiadno miejsce jest bardzo dużo - więcej niż kiedyś bo chodzi o modne kierunki. Taka prawda, że uczniowie są gorzej przygotowani, żadne zaklęcia o genialnych dzibdziusiach tego nie zmienią.
            • sayyida Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:55
              "Więcej niż kiedyś"? Tzn ile?
              Kiedyś administrację publiczną można było studiować wyłącznie podyplomowo na KSAP. Teraz każda wyższa szkoła czegoś i czegoś to oferuje, podobnie zresztą jak prawo. Kiedyś lingwistyka stosowana była tylko w Warszawie i Poznaniu. Teraz jest na 11 uczelniach publicznych i 7 niepublicznych.
              "Kiedyś" poziom liceum oceniano po tym, ile osób stamtąd dostało się na wybrane studia. Teraz studiują ludzie, którzy poszli do liceum tylko dlatego, że zawodówki pozamykano. Oni by się nigdy przenigdy na żadne studia nie dostali, ale jak otworzono w Pcimiu filię setnego uniwersytetu w kraju, to trzeba ją jakoś zapełnić.
            • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 11:01
              Podaj nazwę kierunku i liczbę miejsc w latach 80. i obecnie.
              • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:46
                Mam info z przodujących wydziałów PW. Nie mówię o prywatnych szkółkach administracji. Wszyscy wykładowcy którzy pracowali w latach 70-80 i teraz to potwierdzą. Dotyczy dziennych studiów z wielkim odsiewem.
                • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:04
                  Ale konkretów nie znasz? Wiadomo, że wykładwcy narzekają, ale uczelnia przyjmie studenta, bo za nim ida pieniądze. Zapytaj się znajomych o te konkrety - liczbę miejsc na tym kierunku teraz i w latach 80. a nie o ich opinie.
                  • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:17
                    Kobieto o co ci chodzi? Po pierwsze nie znajomi tylko cala moja rodzina to profesorowie. Jak sobie chcesz szukać jakiś danych to szukaj: kierunki pozmieniały nazwy, podzieliły się, nie zamierzam za darmo tego dla ciebie analizować.
                    • iwoniaw Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:36
                      A co, nie pasują ci fakty? Cóż, nie tylko na PW, ale i na wielu innych państwowych i "prestiżowych" uczelniach bez analizowania Bóg wie czego i bez "profesorów w rodzinie", gołym okiem stwierdzić można, że gdy studiował dziadek, studentów było np. 60 na roku, a gdy studiuje ten sam kierunek wnuk, to 60 studentów to ma jeden profesor w grupie magisterskiej.

No niestety, jak się przyjmowało na studia 5% populacji, a dziś się przyjmuje 50%, to trudno, żeby poziom na wstępie był statystycznie porównywalny. A żeby było "śmieszniej", tak labidzący nad "poziomem studentów" pracownicy uczelni są ostatnią grupą zawodową skłonną do wprowadzenia ostrej selekcji i obcięcia miejsc na studiach i jakoś nie lobbują za tym, żeby przyjmować np. lepszą połowę tych "beznadziejnych", których przyjmują obecnie, choc przecież to taka prosta metoda natychmiastowego podniesienia poziomu na I roku każdego kierunku big_grin
                      • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:44
                        Nie dziadek, jeszcze 15 lat temu, było o niebo lepiej. Chcesz się upierać, że teraz jest taki super poziom to się upieraj. Z pewnością wiesz lepiej.
                        • iwoniaw Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:54
                          No, jeżeli z postu "przyjęcie 50% populacji z pewnością uniemożliwia zachowanie poziomu, jaki był, gdy przyjmowano 5%" wywnioskowałaś, iż "upieram się, że teraz jest taki super poziom", to w zasadzie nie mamy o czym rozmawiać.
                          • mum2004 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 14:29
                            50 procent to kończy jakiekolwiek studia. Dobre kierunki DZIENNE na PW mają podobną liczbę przyjęć ale kandydatów znacznie więcej - bo są to kierunki po których praca jest pewna.
                            • iwoniaw Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:19
                              No, a kiedyś jakiekolwiek studia kończyło 5%. Na PW to był ułamek z tych 5%. Kandydatów sobie może być dowolnie dużo - progi przyjęć ustala uczelnia. Jakoś dziwnym trafem skłonna jest bardziej chronić etaty swoich pracowników niż wyśrubować normy przyjęć, więc ubolewanie nad poziomem studentów to takie krokodyle łzy i tyle.
                    • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 14:14
                      aha, czyli kolejna miejska legenda.
                      • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 17:52
                        joa66 napisała:

> aha, czyli kolejna miejska legenda.

Tak joa ty wiesz wszystko najlepiej bo dziubdziusia wykształciłas prywatnie i gdzieś tam w UK studiuje bo stać Cię by mu opłacić te studia. Mój mąż pracował w Londynie w poważnej firmie i na specjalistycznych stanowiskach w IT nie było w ogóle Anglików tylko ludzie z innych krajów, ale co Anglik wymyśli to Polak czyli joa polubi. Naprawdę nie napisałam, że każda prywatna szkola zawyża, ale ze wiele prywatnych a mam mnóstwo znajomych z dziećmi w prywatnych i międzynarodowych szkołach, gdzie płacą kupe kasy ale w zamian wymagają ze niunius nie będzie miał średniej 4,3 choćby nie był orłem tylko 5,0 bo to dobrze brzmi i wygląda wśród znajomych. Tam rodzice maja wladze bo placa wiec wymagaja, nauczyciele douczaja dzieci itd jak mają słabe średnie to są do nich pretensje więc im też zależy by postawić wyższe oceny - w państwowych takiej presji nie ma. Dziewczyny napisały na czym polega to zawyżanie i wychodzenie ocen ale Ty dalej swoje, do tego się mnie uczepilas choć nie tylko ja o tym pisałam. Masz monopol na prawdę? Słuchaj czasem innych, bo jesteś totalnie odporna na wiedzę i argumenty innych.
                        • sayyida Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 18:11
                          Bergamotka, weź nie sciemniaj. W innych systemach szkolnych w ogóle jest inaczej i co innego jest oceniane, a do szkoły międzynarodowej najpierw się trzeba dostać, co nie jest proste, i to nie rodzice niuniusiow płacą, tylko ich pracodawcy. Jak się stopień rodzicowi nie podoba, to mamy 30 chętnych na jego miejsce, którym się wszystko będzie podobało. ...
                          Zapewne są takie szkoły, gdzie stopnie są wyciąganę, i publiczne i niepubliczne, ale nie mów, że większość... a jeśli w Twoim środowisku większość, to... wspulczuje twoim dziecia...
                          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:06
                            Pojęcie masz zerowe. Płacisz, wcześniej zapisując dziecko i masz dziecko w takiej szkole. Poza tym międzynarodowe tez są różne, polsko-angielskie itd . Nie tylko oslawiona amerykańska i brytyjska, zresztą one nie działają wg polskiego systemu. I wierz mi nie wszystkim za takie szkoły płacą pracodawcy.
                          • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:25
                            sayyida napisała:

> Bergamotka, weź nie sciemniaj. W innych systemach szkolnych w ogóle jest inacze
                            > j i co innego jest oceniane, a do szkoły międzynarodowej najpierw się trzeba do
                            > stać, co nie jest proste, i to nie rodzice niuniusiow płacą, tylko ich pracodaw
                            > cy. Jak się stopień rodzicowi nie podoba, to mamy 30 chętnych na jego miejsce,
                            > którym się wszystko będzie podobało. ...
                            > Zapewne są takie szkoły, gdzie stopnie są wyciąganę, i publiczne i niepubliczne
                            > , ale nie mów, że większość... a jeśli w Twoim środowisku większość, to... wspu
                            > lczuje twoim dziecia...
                            >
                            Moim nie współczuj bo chodzą do publicznych i jestem zadowolona. Młody ma 6 lat z hakiem i bardzo lubi szkole i naukę co mnie cieszy, pięknie się rozwija. Starszy ma konkretne zainteresowania i wielu sensownych nauczycieli w warszawskim gimnazjum, choć akurat polonistke nie bardzo a szkoda bo jest humanista z zamiłowania. Wybraliśmy szkoły publiczne z wielu powodów. Troche się nasluchalam o nich od znajomych, dwie koleżanki zabrały dzieci z prywatnych z powodów jakie podałam wyżej . Poza tym nie mam w okolicy takich z czołówki, super hiper najlepszych szkół prywatnych (takie też są co podkreślam - nie przekreślam edukacji niepublicznej. U nas akurat sensowna byłaby tylko szkoła katolicka ale nie chce do szkoły z określonym światopoglądem dzieci posylać choć jesteśmy katolikami). Niektorzy znajomi woza dzieci daleko, ale ja nie upadłam na głowę by godzinę czy półtorej w jedną stronę tracić w korku do szkoły podstawowej. I po ostatnie szkoła kilometr ode mnie, publiczna i rejonowa ma świetną opinię, kadrę, wyniki i fantastyczne warunki - dowozą do niej dzieci z odległych miejscowości więc grzechem byłoby szukać czegoś daleko. Syn po tej szkole świetnie zdał test 6-klasisty i test predyspozycji językowych i mógł startować do najlepszych gimnazjów w Warszawie (a mieszkamy poza granicami Warszawy).
                            • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:28
                              Aha i w gimnazjum, pomimo wielu nowych przedmiotów, nie zaliczyl zjazdu - ma caly czas podobną średnią jak w podstawówce czyli ok.4,6. Ale i tam i tu szóstki stawiane są rzadko i za wybitną wiedzę i osiągnięcia.
                              • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:59
                                Moja córka od zerówki do końca gimnazjum nie schodziła ze średnią poniżej 5,00. Miała stypendia burmistrza i szkolne, zgarniała inne nagrody, a w LO, które wybrała średnią ma pewnie 3,5-4,00.
                            • sayyida Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:35
                              Widocznie mówimy o różnych szkołach międzynarodowych i zupełnie różnym kontyngencie uczniów. .. Dzieciom współczuję nie ze względu na szkoły, do których chodzą, a ze względu na smutne towarzystwo ich mamy.
                              • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:40
                                Swoim współczuj big_grin Moi moje uwielbiają, mamy świetne relacje. Nawet z nastolatkiem. Żal cztery litery ściska?
                                • sayyida Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:43
                                  Ależ to nie Ty jesteś smutnym towarzystwem, tylko Twoi znajomi. Ci, co płacą za stopnie i trzymają dzieci w słabych szkołach prywatnych dla prestiżu i ładnie wyglądających papierkow, tfu, świadectw.
                                  • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:50
                                    Nie płacą bo przenieśli dzieci tj. dwie pary. Ale córka innej pary znajomych (z prywatnego gimnazjum) mówiła, że można chodzić poprawiać oceny do skutku.
                                    • bergamotka77 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 20:56
                                      Mam też znajomych z dziećmi w Przymierzu Rodzin i oni są zadowoleni akurat. No i sporo też chodzi do szkół państwowych. Znam duzo osób z dziećmi więc siłą rzeczy słyszę opinie o różnych szkołach i wyrabiam sobie sobie opinię. Pokazują mi jakie tam działają mechanizmy. Troche na zasadzie "klient nasz Pan" smile Zresztą lokitty też narzekala na prywatne szkoły a zaliczyła chyba już trzy...
                • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:27
                  Mam Ci zalinkować wyniki, które dają szanse na dobre studia, na dobrym kierunku?
                  Niech sobie wydział uchwali 95+ z matematyki, fizyki i informatyki i mają kilku idealnych kandydatów.
                  Ostatnio starsza dowiedziała się, źe koleżanka studiuje medycynę na "prawie" uniwersytecie gdzieś w Polsce. Chciałam ją odruchowo podbudować i powiedziałam coś w stylu "zobacz jak niewiele potrzeba", a usłyszałam, że albo "normalne" studia albo żadnewink
            • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:29
              Nie są. Na oblegane kierunki, tak jak kiedyś (za czasów, kiedy zdawali obecni wykładowcy) zdaje niewielu. Wiesz, że na medycynę zdarza się, że 100% z matury rozszerzonej z kilku przedmiotów to za mało? Jest problem ze studentami, ale to dlatego, ze wszyscy, którzy oddychają i płacą mają miejsce na uczelni.
        • asia_i_p Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:16
          Uwierz mi, że oni nie narzekają na tych z najwyższymi średnimi. Jest niż demograficzny, a oni wciąż przyjmują tyle samo studentów, co kiedyś, to czego oczekują?
    • bei Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:08
      U mojego sredniego w gimnazjum na 9 klas jednego rocznika byly dwie takie klasy, rok w rok wypracowaly srednia powyzej 5 . Cale gimnazjum mialo wowczas srednia powyzej cztery.
      To nie jest prywatna szkola, ma zasluzona dobra opinie i tyle.
    • mama.nygusa Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:25
      Obecnie ocenianie w szkolach jest mocno niesprawiedliwe, moja corka zeby na polrocze miec 5 musiala z przedmiotu miec srednia wazna 4.75, w innych mi znanych szkolach 5 byla od sredniej 4.50 i tak uczniowie naszej szkoly sa pokrzywdzeni, bo za takie same oceny czastkowe, ba nawet ciut lepsze, u nas bedzie 4, a inni dostana 5, tyczy sie to wszystkicj ocen 2, 3, 4 , 5 -kazdy lepsszy stopien od sreniej ?.75
    • sayyida Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:26
      A ja wierzę w średnią 5,1 w dwóch przypadkach:
      a) szkoła prywatna, uczniowie wyselekcjonowani
      b) szkoła publiczna w dobrej dzielnicy, klasa "wyselekcjonowana" - niektórzy dyrektorzy robią "raje" i "getta" po zerówce.
      Wierzcie mi, już w zerówce doskonale widać, jak dziecko będzie się uczyło. Dlatego wyrównywanie szans edukacyjnych powinno się zaczynać w przedszkolu obowiązkowym dla trzylatków, a nie poprzez likwidację gimnazjów...
      U nas w publicznej podstawówce średnia 4,3 jest trzecią w szkole (na semestr - na koniec roku zwykle średnie są wyższe). Paski ma połowa klasy, ale to prawdopodobnie dlatego, że to "sześciolatki" z roku, kiedy rodzice mieli wybór - więc posłali do szkoły dzieci, które były do niej gotowe, a dla nich samych edukacja jest wartością. I tak, na zebrania przychodzą prawie wszyscy, trwają one maks. pół godziny, bo nie ma głupich kłótni o nic, składki płacimy natychmiast. Jacy rodzice, takie dzieci.
    • dorek3 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:50
      Taka średnia bywała u młodych w podstawówce. Szkoła społeczna, ale szóstek nie można sobie wychodzić pomimo, że tak twierdzi bergamotka. Co więcej szóstki stawiane tylko za wyniki ponad 100%. Czasami to dodatkowe zadania na klasówce, czasami punkty ekstra były za jakieś dodatkowe aktywności. Ponieważ system oceniania w szkole chłopaków uważałam (i dalej uważam bo są w gimnazjum) za super sprawiedliwy myślę, że taka średnia odzwierciedla ambicje i pracowitość uczniów.
      Teraz w gimnazjum średnia na bank niższa, synowie zaliczyli pierwsze tróje semestralne, w klasie tez pojedyncze mierne. Jednak poziom wymagań w gimnazjum i sp uważam za nieporównywalny pomimo, że w naszym przypadku to częściowo to samo grono pedagogiczne.
    • black_halo Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 09:51
      Tak bylo u mojej siostry i uwazam, ze tym dzieciom zrobiono straszna krzywde. Bo fakt, ze dzieci mialy rewalacyjne oceny ale potelm poszly do gimnazjum i wiekszosc zaliczyla naprawde wielke rozczarowanie. Bo zamiast piatek i szotek byly dwojki i trojki a sporo osob nie radzilo sobie wcale. A problem byl w nauczycielach z podstawowki, ktorzy postanowili chwalic dzieci nadmiernie "oooo, narysowales szlaczek !!! jak ladnie". Nawet jesli ten szlaczek byl koslawy, poza liniami itd. Dzieci i tak dostawaly piatki za samo chcenie, duzo dostalo sie do dobrych gimnazjow a potem byl naprawde dramat.
    • ewa_mama_jasia Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 10:08
      Osiągnięcie. Na które składają się:
      1. szkoła prywatna, więc dzieci wyselekcjonowane, małe klasy
      2. z rodzicami dbającymi o edukację, pomagającymi w pracach domowych i pilnującymi, aby wszystko było zrobione i wzięte.
      3. klasa IV, więc często daje się lepsze oceny na zachętę
      4. możliwość poprawiania ocen - trójek i czwórek na piątki i szóstki
      5. dawanie szóstek za spełnianie 100% wymogów programowych
      6. ocenianie aktywności pozaszkolnej - jak sama piszesz nie osiągnięć tylko udziału.
      Nie mówie, ze to źle. I ze wszystkie te elementy występują w tej klasie. Ale wystepuje przynajmniej większość. Jeśli jest wysoka średnia klasy czy szkoły, to jest presja na "piłowanie" ocen poszczególnych dzieci, żeby nie odstawały od średniej.
    • arim28 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:27
      Zawsze mnie zadziwia to jawne porownywanie ocen w klasie. Kto co dostal i jak plasuje sie w stosunku do klasy, szkoly sad
      W klasie mojej corki nikt nie wie, jakie oceny maja pozostali. I tak dziecko zdaje sobie z klasy do klasy z calkowita niewiedza czy jest srednia w klasie, czy najlepsza. W klasie nie tworza sie koleczka prymusek tylko zgranych dziewczyn, niemajacych zanizonego ego. smile
      • arim28 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:28
        Ps. Powinnam dodac jeszcze - ani wygorowanego ego wink
      • dorek3 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:33
        I tak jest zdrowo.
      • mamma_2012 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:34
        Myślisz, że w realu dzieci dobierają się w kółeczka tylko pod względem ocen? A czwórka jako najlepsza i najgorsza ocena w klasie naprawdę wiele mówi rodzicowi.
      • joa66 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:42
        Zawsze mnie zadziwia to jawne porownywanie ocen w klasie. Kto co dostal i jak plasuje sie w stosunku do klasy, szkoly sad

Ale to nie jest porównywanie ocen Jasia do ocen Małgosi, tylko Jasia do średniej w jego klasie.
        Nikt na tej podstawie nie dobiera sobie towarzystwa wink

Informacja cenna dla rodzica, bo jeżeli jego dziecko wielbiące matematykę i rozwalające zbiór zadań w jeden wieczór ma tróję, a średnia klasy to 5, 0 to warto zainteresowac się dlaczego.
      • ewa_mama_jasia Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 13:39
        Edziennik pokazuje. Przynajmniej ten, którego używają u syna w szkole. Jego oceny i średnią oraz jego średnią na tle klasy w poszczególnych przedmiotach i ogółem. I miejsce w klasie.
        • asia_i_p Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 14:08
          Ja widzę tylko oceny dziecka i wszystkie oceny klasy, miejsce rankingowe nie, ale mnie ta wiadomość starcza. Jasne, że w sytuacji idealnej nawet taka informacja byłaby niepotrzebna, ale w momencie, kiedy są bardziej i mniej wymagający nauczyciele warto znać kontekst, więc czasem zerkam.
      • zlababa35 Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 17:49
        O średniej klasy napisała wychowawczyni na librusie, tak że jej to mów wink.
    • huexido Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 12:50
      Z tego co piszesz to 6 dostaje się praktycznie "za nic" więc nie, ta średnia nie jest niczym specjalnym.
      Duże znaczenie też ma klasa, 4 to pierwszy rok gdzie dzieciaki dostają oceny, to jeszcze czas, gdzie nauczyciel może dawać stopnie na zachętę. W 6 to już mimo wszystko granica nastoletniości i część zaczyna dochodzić do wniosku, że z trójami też przeżyją.
      No i szkoła, w byłej prywatnej szkole syna wysoka średnia nie była niczym specjalnym, 6 tak jak piszesz niewielkim wysiłkiem, przekładanie sprawdzianów bo się klasa nie nauczyła (!), poprawianie 1, 2 a nawet 4 i 5 (poprawione 1 wykreślali) i wyselekcjonowane dzieciaki z tzw. dobrych domów, dopilnowane. Czesne za te przyjemności prawie 12000 za rok.
      W podstawówce rejonowej są dzieci z różnych rodzin, nie ma selekcji, trafiają się i te pilne i te niedopilnowane, czy po prostu przeciętne, poprawiać mogą tylko 1, które i tak są brane przy średniej. Żeby dostać 6 muszą się naprawdę postarać i nie wystarczy do tego kółko plastycze.
      • asia_i_p Re: Średnia klasy 5,10 27.01.17, 14:10
        A to ja bym powiedziała, że u nas w klasie najsłabsza była piąta, w szóstej jest lepiej niż w piątej, chyba przywykli do wymagań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka