asiula1306 06.02.17, 15:32 Macie, sprawdza się?Rzeczywiście nie ma potrzeby otwierania okien? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić żeby nie przewietrzyć w chałupie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: System rekuperacji 06.02.17, 16:33 Mam rekuperację od 5 lat. Paru moich znajomych również, więc możemy sobie porównać wrażenia, wszyscy mają pozytywne. Dla mnie to również świetne rozwiązanie. Rzeczywiście nie otwieramy okien przez cały rok. Powietrze jest zawsze świeże, a straty ciepła są minimalne. Za to kiedy z mężem jedziemy gdzieś do hotelu z wentylacją grawitacyjną, to się dusimy w nocy a rano boli nas głowa...Z minusów, to trochę brudu, który zbiera się wokół wywietrzników na suficie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:29 to fakt, sypialnia niby wietrzona ale po krótkim czasie to powietrze też takie ciężkie, bym musiała cały czas wietrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:21 Mamy, a ja i tak latem mam ciągle otwarte drzwi tarasowe. No bez sensu jest je zamykać, kiedy ptaki śpiewają, motyle latają i kwiaty pachną Nie potrafię. Mąż próbował mnie tego nauczyć, ale już się poddał. Zimą za to bardzo się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:28 coś mi się wydaje, że u mnie też to będzie tak wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:36 Jeśli regularnie wymieniasz filtry co 3-4 miesiace, masz dodatkowo jonizator to jest ok. Szczególnie to się odczuwa w sezonie zimowym. Rekuperator fajnie oczyszcza powietrze z alergenów i zanieczyszczeń. W lecie okna u nas otwarte non stop. Przynajmniej 10 lat temu to była bardzo droga inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: System rekuperacji 07.02.17, 01:01 Już nie jest, zwłaszcza jeśli się weźmie pod uwagę, że zaoszczędzisz na stopach pod kominy i budowie kominów. Mam reku i uważam, że to jedna z najlepszych decyzji podczas budowy domu. Okna nie spływają wilgocią w ogóle, łazienki nie zaparowuja podczas kąpieli, latem ustawiam nocą na najwyższy bieg i pięknie się chłodzi cały dom. Od października do maja okno otwieram tylko do w celu jego umycia, czyli w praktyce raczej wcale. Odpowiedz Link Zgłoś