sinceramente Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:24 Mam na stanie 10-latkę: - bardzo uzdolniona plastycznie (poziomem rysunków przewyższa swoich rówieśników o kilka lat - opinia nauczycieli z kółka), podobnie jest z wszelkim lepieniem z plasteliny, czy gliny; - świetna z matematyki, a logiką i umiejętnym kojarzeniem faktów, nieustannie zaskakuje nas i nauczycieli (wszelkie matematyczne konkursy to jej działka); - uwielbia pływać i jest w tym niezmordowana; - ma bardzo bogate słownictwo, wymyśla, opowiada i spisuje różne rozbudowane historie dbając o ciąg logiczny itd. - iloraz zmierzony przez specjalistę (nie na moją prośbę): 150 Powiem od razu: nie jest łatwo żyć z takim egzemplarzem na pokładzie. [ale pochwalić się dziubdzisiem, to się pochwaliłam] Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:37 i tak specjalista bez twojego zezwolenia badal jej IQ? W Polsce takie rzeczy sie dzieja?? Dzieci badaja w celu czego? NIkt sie nie zastanawia jak to moze przewrocic w glowie dziecku? Przeciez dziecko sie dowie a potem bedzie swiechtalo jakims bezsensownym papierkiem innym dzieciakom przed nosem. Teraz czy gdy ktos pusci pare podczas urodzin u cioci Pracowalam tu i tam z ludzmi ktorzy byli czlonkami Mensy. Nie byli jakos widocznie bardziej rezolutni niz inni wyksztalceni ludzie wokol. Jedno jednak mieli wspolne: czesto podkreslali owe czlonkowstwo i ludzie sie z nich za plecami zwyczajnie smiali. IQ to bardzo ograniczona wiedza na temat inteligencji bo bardzo wycinkowa. Ponadto za kazdym razem jak wykonujesz test wychodzi inaczej. Bez EQ niewiele IQ pomoze w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:45 Wiem, wiem... Dlatego info o iq podałam na końcu. Nie napisałam, że bez mojej wiedzy, ale że nie była to moja inicjatywa. Już w przedszkolu zorientowali się, że dziecko z wieloma rzeczami radzi sobie lepiej niż rówieśnicy. W końcu trafiłyśmy do poradni i tam pani psycholog powiedziała, że potrzebuje zrobić test. Zgodziłam się, bo jestem własnie świadoma, że to tylko cyferki. Dziecko nie wie jaki ma iloraz, nie wie nawet, że wyższy niż większość jej rówieśników, bo jej ta wiedza do niczego nie potrzebna. Ona wie, że jest dobra z matematyki i z polskiego. Napisałam, ze trudno się z takim egzemplarzem żyje, bo oczywiste jest, że jeśli w czymś dziecko jest bardzo do przodu, to gdzie indziej ma tyły. Był czas, że społecznie było kiepsko, ale dobra szkoła zrobiła swoje i teraz i w tym goni rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:50 >tam pani psycholog powiedziała, że potrzebuje zrobić test. do czego niby "potrzebuje"? Dziwny psycholog. Testow na inteligencje u dzieci do 10 roku zycia nie robi sie bez uzasadnionego powodu. Na pewno nie dlatego by poprawic komus nastroj. Ja bym sie bardziej martwila problemem interakcji z innymi dziecmi, bo musi byc tego przyczyna. Ojciec mojego dziecka wlasnie byl takowym przypadkiem. Dzis naukowiec ale to aspergeryk. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 22:55 Fakt, potem inny psycholog (swoją drogą zwierzchnik pierwszej pani) był temu przeciwny, ale już było po fakcie. Ja początkowo nie oponowałam, bo nie mam wykształcenia, aby dyskutować z opiniami psychologa ze specjalistycznej poradni, a potem nie miało to już sensu. Jestem świadoma jakie moje dziecko ma dobre i słabe strony, obserwuję ją cały czas i z radością zauważam, że powoli się wszystko wyrównuje i zmniejsza się dysonans pomiędzy różnymi płaszczyznami jej rozwoju. Nie stało się to oczywiście samo z siebie, to świadoma praca nasza i nauczycieli, którzy z nami współpracują. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 23:13 Dziecko nie dostaje informacji jak wypadlo w testach. (Mnie przynajmniej nikt nigdy zadnej informacji nie udzielil) kazali mi z babka pogadac babka kazala testy robic. Rozwiazalam. Pani mnie pouczyla ze w ramach odpoczynku nie powinnam czytac tylko sie poruszac albo zajac sie pracami manualnymi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 23:30 no ale u Ciebie byl powod bo usiluja dojsc czy cos dziecku jest czy tez po prostu taki indywidualista. Natomiast ja mowie o badaniu IQ bo dziecko bardzo inteligentne ( pomimo ze nie ma innych powodow wychowawczych). No to bylby jakis absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:42 Jesli dziecko wykazuje odznaki odstawania na plus czy minus to chyba dobrze ze szkola chce to okreslic zeby miec podkladke zeby mu stworzyc program specjalny? Wiekszosc dzieci miesci sie w mainstreamie ale jak ktos wyraznie odstaje to nie ma co udawac ze nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:44 A ja pisalam o sobie - jako dziecku jak bylam w 8 klasie przyszla nagle babka powiedziala ze chce porozmawiac porozmawiala zrobila te testy i potem mialam program autorski przez liceum (skrocony) Lata temu. A ja sie nawet nie zorientowalam ze to takie plany sily wyzsze maja (tyle o niezwyklej inteligencji) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 10:35 jest wysokie prawdopodobienstwo ze twoj potomek tez jest bardzo inteligentny w co w twoim przypadku widac po logice argumentacji. Po prostu jest indywidualista. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Inteligencja dzieci 2 27.03.17, 23:17 Ta inteligencja to jakis drugi bog. Po co czlowiek tak bardzo chce zeby jego dziecko bylo inteligentne, chyba nawet bardziej niz szczesliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:31 Ależ człowiek może sobie chcieć, żeby dziecko było inteligentne, a ono będzie takie jakie jest. Na to się nie ma wpływu. Mi się trafił taki egzemplarz i cóż. Kiedy planowałam dziecko, nie marzyłam o tym, żeby miało wysokie iq i nie wiadomo co jeszcze. To moje dziecko i najważniejsze jest, żeby była szczęśliwa i dlatego skupiam się na wspomaganiu jej rozwoju emocjonalnego i społecznego, bo z taką inteligencją i resztą umiejętności z nauką poradzi sobie beze mnie. Oboje z mężem mamy iloraz inteligencji raczej z tych wyższych, więc nie jest to dla nas nic nadzwyczajnego, ani wyznacznik niesamowitego sukcesu w przyszłości. Mamy normalne życie i normalną pracę i jesteśmy z tego zadowoleni. Mamy nadzieję, że nasza córka też się w przyszłości odnajdzie. Napisałam w tym wątku, bo padło pytanie o inteligentne dziewczynki. A więc moja córka jest nie tylko inteligentna, nie tylko bije na głowę wszystkich z matematyki, ale też jest uzdolniona plastycznie i językowo. Forumowej diagnozy tego stanu nie potrzebuje, bo po to idę do specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:34 >A więc moja córka jest nie tylko inteligentna, nie tylko bije na głowę wszystkich z matematyki, ale też jest uzdolniona plastycznie i językowo. Forumowej diagnozy tego stanu nie potrzebuje, bo po to idę do specjalisty. Naprawde z tego powodu po diagnoze poszlac do specjalisty? No wez przestan... Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:38 Nie słyszałaś o tym, że z dziećmi zdolnymi idzie się do poradni, żeby określić jak z nimi pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 10:40 nie. wychowalam sie w komunie. Chodzilam do tzw zespolu Szkol Tworczych jesli chodzi o ogolniak czyli VI liceum w Poznaniu. W szkole byly dzieci wygrywajace olimpiady ale nikt wtedy nie latal do psychologa z tego powodu. Ja zostalam ogolnopolskim Laureatem Wierzbaka w wieku 15 lat i nikt mnie tez nie prowadzal do psychologa z tego powodu, w ogole do glowy by to im nie przyszlo. Uwazam przepsychologizowanie za szkodliwe. mam przyjaciolke ktora skonczyla psychologie i potem iles podyplomowek z tego tematu. Ze swoim zdolnym dzieckiem biegala na badania i analizy. Wydedukowali ze corka jest bardzo uzdolniona muzycznie i aktorsko ( moze i jest ). Dzieciaka poslali do szkoly muzycznej do ogolniaka a wczesniej na lekcje prywatne oraz jakies lekcje dramatu. Dzis Panna ma 21 lat, na skrzypce nie moze patrzec i studiuje informatyke. Ma gdzies teatr. No i tyle w temacie "wiedzy jak pracowac z niebywalym dzieckiem" Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:05 Hmmm, na pierwszym miejscu na sercu leży mi szczęście córki - to najważniejsze. Ale inteligencja też jest dla mnie ważna, bo jakoś mi się wydaje, że inteligentna dziewczyna łatwiej sobie w życiu poradzi, ergo - łatwiej jej będzie będzie być szczęśliwą. Tylko ja nie utożsamiam w 100% inteligencji z wiedzą, umiejętnością czytania i liczenia we wczesnym wieku. Wydaje mi się, że mój egzemplarz jest inteligentny: bogaty zasób słów, świetna pamięć, niesamowicie kojarzy fakty i wdaje się (zwłaszcza gdy chce coś osiągnąć dla siebie) w niesamowite dyskusje. Ciężko ją przegadać, kiedy potrafi naprawdę sprytnie wiele rzeczy uargumentować - niesamowita w tym jest i bardzo mi tym imponuje, nawet jeśli jednocześnie wkurza. Jest przebojowa, lubi osiągnąć sukces, lubi postawić na swoim. Ale ma 6 lat, czyta i pisze na poziomie średnio zaawansowanym - taka średnia krajowa. Jest niecierpliwa, roznosi ją energia i ciężko jej spędzić pół godziny nad czytanką - czy to świadczy o jej mniejszej inteligencji? Mam się martwić? Bo jakoś jeszcze nie zaczęłam. Najwyżej nie zdobędzie doktoratu z fizyki, nie dostanie literackiej nagrody Nobla. Ale może będzie miała standardową pracę umysłową, albo zostanie świetną fryzjerką, dobrym hydraulikiem albo polecanym mechanikiem samochodowym? Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:35 Poczekaj, poczekaj... Moja "inteligentka" też nie była z tych, co czytają w przedszkolu na głos całej grupie bajki. Opanowała literki w starszakach, w zerówce zaczęła je składać, a na całego czytała dopiero w pierwszej klasie. Od drugiej klasy czyta już świetnie, po prostu bierze gazetę lub książkę i może czytać na głos bez dukania i zastanawiania się nad dłuższymi wyrazami. Uwielbia testy i konkursy na czytanie ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:35 takie dzieciaki w sumie finansowo nie lepiej maja w zyciu pozniej niz te konczace doktoraty na garnuszku instytutow badawczych. Mala Biznes pewno zalozy jakis) Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 09:50 princesswhitewolf napisała: > takie dzieciaki w sumie finansowo nie lepiej maja w zyciu pozniej niz te koncz > ace doktoraty na garnuszku instytutow badawczych. Mala Biznes pewno zalozy jaki > s) To luz i się nie martwimy Fajna laska z niej i tym się cieszymy. Odkładamy za to kasę kasę, albo na studia będzie, albo na wsparcie w otworzeniu swojego zakładu/gabinetu/biznesu dowolnego P.S. A tak po cichu to mi się marzy ogromna wygrana w totka, żeby córka mogła robić, co jej się zamarzy bez martwienia się, czy dane zajęcie pozwoli jej na swobodne utrzymanie się. Bo jak jej się zachce np. zostać filozofem? Piękna droga, ale finansowo chyba wyboista. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 13:11 barefoot_duck napisała: >wydaje, że inteligen > tna dziewczyna łatwiej sobie w życiu poradzi, ergo - łatwiej jej będzie będzie > być szczęśliwą. Naiwnosc. Roznie to w zyciu bywa. Najczesciej potrzebne jest dobre pokierowanie rodzica (nei mylic z szklanym kloszem), dobry przyklad srodowiskowy, lut szczescia,a inteligencja bywa czasem na szarym koncu "niezbednikow sukcesu". > Wydaje mi się, że mój egzemplarz jest inteligentny: > bogaty zasób słów, świetna pamięć, niesamowicie kojarzy fakty i wdaje się (zwł > aszcza gdy chce coś osiągnąć dla siebie) w niesamowite dyskusje. Ciężko ją prze > gadać, kiedy potrafi naprawdę sprytnie wiele rzeczy uargumentować - niesamowita > w tym jest i bardzo mi tym imponuje, nawet jeśli jednocześnie wkurza. Jest prz > ebojowa, lubi osiągnąć sukces, lubi postawić na swoim. Przynajmniej 90% z tego co wymienilas nie ma zw. z inteligencja np. swietna pamiec ( u dzieci norma), wdawanie sie w dyskusje (to niestety tez, choc ciche i spokojne nie musza byc wcale mniej inteligentne), ciezko ja przegadac, przebojowosc i zaprogramowanie na osiagniecie sukcesu czy postawienie na swoim. To generalnie opis ekstrawertycznego dziecka, a jak wiadomo introwertycy tez bywaja inteligentni, choc byc moze jest to mniej zauwazalne. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 10:05 Coś w tym jest, że talent matematyczny, ogólnie ścisły umysł jest bardziej doceniany. Moja córka ma np. talent do pisania. Mimo, że dopiero zaczyna w szkole przygodę z wypracowaniami, to w zasadzie nie popełnia żadnych błędów stylistycznych, pięknie buduje zdania, używa pięknych metafor, porównań, trudnych sformułowań i zawsze jest chwalona, mimo, że są dzieci w klasie, które popełniają mniej błędów ortograficznych (a wszelkie wypracowania piszą w klasie, więc nie jest tak, że coś przy nich majstruję). I pomimo tych błędów tylko ona póki co dostaje 5-tki z tych wypracowań. Poza tym od kiedy dostała cymbałki (miała 7 lat), to okazało się, że każdą usłyszaną melodię jest w stanie zagrać ze słuchu, oczywiście nie mam na myśli jakichś skomplikowanych melodii, ale np. piosenki, które śpiewają w szkole na muzyce. Córka bierze pałeczkę i po prostu wie, gdzie trzeba stuknąć. Z tego też powodu zostałam zmuszona przez jej wychowawczynię do zapisania jej do szkoły muzycznej, gdzie co roku zdaje z wyróżnieniem, choć nie ćwiczy nawet połowę tego ile ćwiczyć powinna i w pewnym sensie marnuje swój talent. Za to z matmy radzi sobie na taką dobrą 4 i raczej nie jest w stanie więcej w tej kwestii wyciągnąć. Nigdy nie myślałam o niej jako o bardzo inteligentnej osobie właśnie dlatego, że jak jej tłumaczę matmę, to wydaje mi się czasami dość tępa ;P. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 10:26 Gdybym miała dziewczynkę, byłabym z niej dokładnie tak samo dumna. Ja z resztą z dzieciństwa pamiętam więcej "jesteś taka mądra" niż "jesteś taka ładna" Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 10:33 W finałach olimpiad matematycznych jest w gimnazjach ok 20% dziewczyn, w liceach mniej. Informatyczna gimnazjum chyba z 5 będzie, w liceum do III etapu weszły 4 ( na 86). Ale jak są to w kosmos zdolne. Od lat 80 drastycznie spada liczba kobiet informatyków i jest to realny problem. Podobno obecność kobiety informatyka w zespole poprawia wydajność zespołu o 30% Za ten spadek wini się zdominowanie gier komputerowych lat 90 i późniejszych rąbankami, w których gustują głównie chłopcy i to oni zaczynają kombinować co i jak ulepszyć i tak już kulą śniegową leci dalej. Tak mówią przynajmniej duże firmy informatyczne, które teraz wyszukują dziewczyn już bardzo wcześnie.Już w 3 gimnazjum zapraszają dziewczyny uczestniczące w konkursach i obozach, żeby zobaczyć, jak świetnie mają tam laski Przyznam, nie wiem, dlaczego talent matematyczny jest stawiany wyżej niż np taniec. Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 10:47 cosinuss napisał(a): > Przyznam, nie wiem, dlaczego talent matematyczny jest stawiany wyżej niż np tan > iec. Może dlatego, że talent matematyczny można wykorzystać w większej ilości dziedzin/zawodów niż taniec? Można być aktuariuszem, analitykiem finansowym, ekonomistą, inżynierem od czegoś tam etc. etc. I podejrzewam, że mniejszy talent matematyczny wystarczy do zrobienia sensownej kariery zawodowej (oczywiście jeśli idzie za tym ogólne ogarnięcie życiowe, bo bez tego ani rusz). A żeby zrobić prawdziwą karierę w tańcu, to ten talent chyba musi być już duży. Ale w sumie - co ja wiem o tańcu? Mam 2 lewe nogi i totalny brak słuchu i poczucia rytmu Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Inteligencja dzieci 2 28.03.17, 12:01 może po prostu dlatego że 1 i 2 są wymierzalne i łatwe do zaobserwowania nawet dla laików . malunki w stylu Picasso długo mogą uchodzić za bazgroły lub wręcz wadę wzroku ; ) Odpowiedz Link Zgłoś