Dodaj do ulubionych

Islamofobia

09.04.17, 09:14
Przegladalam sobie prase pijac poranna kawe na tarasie i natknelam sie na to:

[url=http://www.ipsnews.net/2017/04/new-player-in-polands-islamophobia-game/]Tekst linka[/url]

Ematki nie komentowaly tego czy przeoczylam? Interesujace.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 09:59
      Komentowały.wink

www.theguardian.com/uk-news/2017/feb/28/deportation-student-halted-hours-board-plane

www.independent.co.uk/student/news/theresa-may-wrongly-deported-48000-students-after-bbc-panorama-exposes-toeic-scam-a6958286.html

www.politics.co.uk/news/2016/10/25/may-s-student-deportation-programme-in-tatters-as-legal-appe

crescent.icit-digital.org/articles/innocent-pakistani-students-face-deportation-from-uk

thetab.com/uk/2016/07/13/i-deported-theresa-may-7411

www.insidehighered.com/news/2016/01/29/american-shakespeare-scholar-new-phd-british-university-ends-detained-over-visa
      • yamilca197 Re: Islamofobia 09.04.17, 10:03
        Komentowaly pod artykulami czy byl watek?
        • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 10:12
          Podwątek.

Skromnie komentowały, poza powyższym, bo co tu więcej dodać?

Że w UK jest islamofobia? Czy że w PL jest to new player a np w UK jest to od dawna? Historie niemal bliźniacze.
          • echtom Re: Islamofobia 09.04.17, 10:26
            Link mi się nie otwiera. Ale o jakiej islamofobii w Polsce mówimy? Nie ma czego się bać, bo u nas sobie nie pobrykają.
            • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 10:33
              Chodzi o deportację studenta. Niestety, takie przypadki się zdarzają (dałam wiele przykładów z UK). I pytanie, w kontekscie wielu dyskusji na forum - jeżeli deportacja z Polski jest wyrazem islamofobii, to czego wyrazem są deportacje z UK ? Warto by ustalić jakąś wersję.
              • echtom Re: Islamofobia 09.04.17, 10:46
                Już znalazłam - chodzi o tego irakijskiego doktoranta? Zważywszy na to, że była to decyzja władz podjęta mimo licznych protestów, trudno mówić o islamofobii.
                • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 10:52
                  Warto się też zastanowić czy stawiamy te same kryteria definicji islamofobii, czy te kryteria są zmienne w zależności od naszych sympatii.
                • yamilca197 Re: Islamofobia 09.04.17, 10:55
                  echtom napisała:

> Już znalazłam - chodzi o tego irakijskiego doktoranta? Zważywszy na to, że była
                  > to decyzja władz podjęta mimo licznych protestów, trudno mówić o islamofobii.
                  >

Pytanie na jakiej podstawie byla ta decyzja podjeta, w jaki sposob, i czy ten czlowiek mial mozliwosc skorzystac ze swoich praw?
                  • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 11:01
                    Musielbysmy mieć wgląd do wszytskich dokumentów a nie mamy. Podobnie jak w przypadku deportacji w UK , m.in. tzw "programu" Theresy May.
          • yamilca197 Re: Islamofobia 09.04.17, 10:30
            joa66 napisała:

> Podwątek.
            >
            > Skromnie komentowały, poza powyższym, bo co tu więcej dodać?
            >
            > Że w UK jest islamofobia? Czy że w PL jest to new player a np w UK jest to od
            > dawna? Historie niemal bliźniacze.

Tak, uk i pl to siostry blizniaczki 😂
          • nathasha Re: Islamofobia 09.04.17, 11:29
            joa66 napisała:

> Podwątek.
            >
            > Skromnie komentowały, poza powyższym, bo co tu więcej dodać?
            >
            > Że w UK jest islamofobia? Czy że w PL jest to new player a np w UK jest to od
            > dawna? Historie niemal bliźniacze.

nie odniose sie do tych 50 tys studentow bo w tej sprawie zapadl wyrok sądowy, to zdaje sie mial byc jakis mechanizm oszukiwania przy testach ktory sie nie potwierdzil wiec sąd uznal ze deportacje byly nielegalne. ale w przypadku zarowno tego doktoranta jak i tej dziewczyny ze sri lanki wydalono ich bo po prostu odmowiono im statusu uchodzcow - i tyle. dla takich panstw jak francja, uk, us, szwecja, hiszpania, wlochy, etc, etc. kluczowe jest nie budowanie podzialow w spoleczenstwach, nie antagonizowanie przeciwko sobie grup religijnych czy etnicznych bo wszystkie tworza jedno spoleczenstwo. We Francji zadne powazne medium nie powie ze wszyscy muzulmanie to islamisci, albo ze terrorysci to muzulmanie - bo oni bardzo czesto z wiara maja niewiele wspolnego (we Francji np nie potwierdzila sie radykalizacja w meczetach - glowny "nabor" ISIS prowadzi w internecie) i sami muzulmanie mowia ze terroryzm zaprzecza ich religii. Problem w tym ze to nie jest wiara tak scentralizowana jak katolicyzm, wiec trudno o to zeby byl jeden dominujacy glos w tej sprawie. Co mozna zarzucic Polsce to przyzwolenie obecnych wladz na silnie antagonizujacy dyskurs. a poniewaz przejeto media publiczne, to ten dyskurs sie rozlewa i szerzy. a poniewaz ludzie czesto nie maja do czynienia z muzulmanami no to wylewaja swoja frustracje dosc latwo. nie oswajaja tego Innego bo tez nie maja jak. a krytyka takiej postawy to jest moim zdaniem raczej dowod na milosc do swojego kraju - tylko nie slepa milosc.
            • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 11:35
              Nie, natasha - podałam wiele przykładów deportacji z UK, w tym nawet Amerykanina (zakładam, że nie starał się o status uchodźcy) - takich historii jest znaczenie więcej.

Tutaj podano przykład deportacji jako przykład islamofobii - czy faktycznie tak jest?
              • yamilca197 Re: Islamofobia 09.04.17, 11:44
                Jest duze prawdopodobienstwo ze faktycznie tak jest. Przyklady na to sa podane.
                • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 11:46
                  Czy podobne prawdopodobieństwo istnieje w tysiącach deportacji z UK?

Masz dostęp do dokumentów w tych wszystkich sprawach?
              • nathasha Re: Islamofobia 09.04.17, 11:57
                no Amerykaninowi skonczyla sie wiza na nauke. jestem pewna ze dokladnie takie same procedury sa w US, regardless of nationality. napisze jeszcze raz: klimat polityczny jest taki obecnie (za PO wybacz jednak tego nie bylo, rzad nawet chcial przyjac czesco uchodzcow) ze mozesz dowolnie wyladowywac swoja frustracje na jednej grupie etnicznej czy na jednej religii czy na jednym kolorze skory - zrobily to nawet wiadomosci puszczajac material, choc bylo wiadomo ze to nieprawda, ze za zamachem w Kanadzie stoi muzulmanin. Po prostu PiSowi jest latwo grac na takich emocjach i wie ze zawsze znajdzie duze poparcie przedstawiajac bardzo "prostackie" argumenty, niepoparte badaniami, zerujace na emocjach. I ja to rozumiem - to jest latwe w kazdym panstwie, w Holandii robi to prawica, w UK robi to Farage, we Francji - LePen. Ludzie chca prostych recept na swoje lęki, ale prostych recept nie ma i ja sądzę że jednak zadaniem rządu, czy szerzej panstwa - jest mowienie ze prostych recept nie ma i nie pozwalanie na zachowania rasistowskie, ksenofobiczne, nienawistne. No wiem, marzenia scietej glowy. I nie tylko w Polsce.
                • joa66 Re: Islamofobia 09.04.17, 12:16
                  natasha, trzymajmy się tematu - czy deportacje studentów świadczą o islamofobii/antyimigranckich natsrojach itd?

Czy jednak są procedury, podobne w wielu państwach, na podstawie, których deportuje się z Polski, UK czy USA?
                  Czy masz jakieś informacje , że procedury polskie są znacząco inne lub są nadużywane w porównaniu do innych państw? Jeżeli masz, to podziel się z nami. Jeżeli nie , to może warto uznac, że deportacje (opisane i inne) albo są albo nie są wyrazem "islamofobii" w takim samym stopniu jak w innych panstwach.
            • asmarabis Re: Islamofobia 09.04.17, 11:56
              scentralizowana jak katolicyzm, wiec trudno o to zeby byl jeden dominujacy glos w tej sprawie

NataszeCzko, to niech sie scentralizuja i zaczną mowić jednym głosem, a przynajmniej donosić na tych ktorzy planują zamachy.....
              Do dzieła, przetłumacz mohamedowi ze o to prosiłam
    • lauren6 Re: Islamofobia 09.04.17, 11:21
      Ja tu widzę kolejne trzęsuenie się nad deportowanym studentem, za to zero wątków o deportowanej Rosjance z 2 dzieci.
      Ale ona pewnie nie jest islamistką, wiec to ematek nie rajcuje.
      • yamilca197 Re: Islamofobia 09.04.17, 11:33
        To zalinkuj o tej Rosjance, bedzie mozna skomentowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka