Dodaj do ulubionych

szybkowar - warto?

09.04.17, 22:44
Zastanawiam się nad kupnem szybkowaru, bo zazwyczaj jak się zabieram za gotowanie to jestem wściekle głodna.

Garnek nietani, ale ostatnio wpadły mi w oko promocje w różnych sieciach, gdzie szybkowary były w dość przyzwoitych cenach, tylko nie wiem na co zwracać uwagę? warto w ogóle brać pod uwagę taki zakup w jakimś markecie czy nie ma sensu?
Obserwuj wątek
    • annpierle Re: szybkowar - warto? 09.04.17, 23:25
      Warto! Ziemniaki w 8 min, kalafior w 4, mieso duszone od 1/2 godziny do 3/4h.. .
      Gotujesz na parze i zachowujesz witaminy. Moze tez służyć jako zwykły duzy garnek. Mam od zawsze i nie wyobrażam sobie kuchni bez.
      • wolveryana Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 04:27
        Mogę tylko podpisać się pod powyższym.
        Czas gotowania się skraca (jak nazwa wskazuje - szybko się warzy smile) nie tracisz witamin, prędko uznasz, że super wynalazek. Potwierdzam to co pisała annpierle.
        Zatem nie zastanawiaj się, naprawdę warto smile
    • usmiech144 Re: szybkowar - warto? 09.04.17, 23:39
      Warto warto warto!! Ja większość dań gotuje w szybkowarze. Niektóre dania zachowują więcej aromatu i są dużo smaczniejsze niż z normalnego gara. Do tego ten czas !!
    • undoo Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 04:39
      Tak, zdecydowanie. Slow cooker tez warto smile Fajne zabawki.
    • koronka2012 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 20:33
      No dobra, tego że warto nie kwestionuję - pytanie jak wybrać odpowiedni, co jest istotne, bo nie wiem na co zwracać uwagę.
      Np. mignęła mi ostatnio reklama Kauflandu, gdzie taki wynalazek był za niecałą stówę.

Nie ukrywam, że mimo wszystko będzie użytkowany w znikomym stopniu, gotuję mniej więcej raz na 2 tygodnie, więc nie mam ciśnienia na gadżetowy wypas tongue_out
      • skarolina Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 20:43
        Najpierw miałam taki
        allegro.pl/szybkowar-zestaw-pare-3-5-5-l-garnek-wklad-sito-i6600693915.html

Był super, korzystałam dobrych parę lat, aż uszczelki przestały trzymać i się mocno sfatygował, wtedy kupiłam sobie fagora, bo nowocześniejszy. W sumie ten pierwszy równie dobrze spełniał swoją funkcję. Dla mnie najważniejsze, żeby mieć i większy i mniejszy, więc te zestawy z dwoma garnkami różnej wielkości i jedną pokrywką do nich bardzo mi pasują.
        Bez szybkowara nie wyobrażam sobie życia w kuchni,
      • mum2004 Re: szybkowar - warto? 11.04.17, 08:05
        Ja kupiłam niedawno z lidla za 180 zł. Garnek jest sześciolitrowy, ale maksymalny wsad to 4 l. Myję go bez problemu w zmywarce. Dodatkowo można go używać jako zwykły duży gar.
        Minusy - nie możesz sprawdzić czy coś jest gotowe. No ale to kwestia praktyki. Ostatnio zupę jarzynową rozgotowałam.
    • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:00
      warto, ale musisz sie zastanowic co i jakie ilosci bedziesz w nim gotowac. Ja mam bardzo duzy - do gotowania rosolu i paru innych rzeczy, ale jednak rzadko potrzebuje az tak wielkiego garnka. Przydalby mi sie jeszcze drugi maly szybkowar.
      Minusem tego duzego jest to, ze jest ciezki i ciezko sie go przez to myje. No i w duzym nie warto gotowac malych potraw, bo sie dlugo zbiera cisnienie w garnku. Ale generalnie - super sprawa, warto miec.
      • basiastel Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:08
        I ten rosół z szybkowara jest lepszy? Bo właśnie pomyślałam sobie, że taki do gotowania rosołu mogłabym mieć.
        • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:43
          mnie smakuje, ale ja nie gotowalam rosolu od lat,dopiero po zakupie szybkowara zaczelam.
        • emka_uk Re: szybkowar - warto? 11.04.17, 17:50
          Nigdy w życiu mnie ani mojej mamie rosół ze zwykłego garnka nie wyszedł tak dobry jak w szybkowarze.
      • koronka2012 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:08
        Zasadniczo optymalny byłby taki 4 litrowy z Ikei, bo tylko tam widziałam mniejsze niż 7 litrów - co odstręcza mnie właśnie od zakupu, bo zajmie masę miejsca w zmywarce - BTW czy to się nadaje do zmywarki, bo coś tu o uszczelkach było?

• mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:46
          ja myje ostatecznie recznie, ale nadaje sie do zmywarki - tylko w moim wyjmuje sie te uszczelke i odczepia raczke od pokrywy i te dwa elementy trzeba umyc recznie, pokrywka i gar moze isc do zmywarki. Jak jest w innych to nie wiem.
        • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:55
          wmf ma 3l, 4,5 i wieksze
      • czarna_kita Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:10
        Marzy mi sie od dawna szybkowar. Moja sąsiadka ma i sobie bardzo chwali ale ich jest tylko troje więc ma raczej mały. Ja na moją rodzinę Wielodzietną musialabym mieć baardzo duży a to już spory koszt na jaki chwilowo mnie nie stać. Ogólnie jak opowiada sąsiadka robi w nim wszystko.
        • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:47
          z tego co ja patrzylam to czy duzy gar czy mniejszy to roznica w cenie nie jest taka duza.
          • czarna_kita Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 22:10
            Mały szybkowar do 100 zł zostaniesz, za duży taki jaki mi bu sie przydal ok 500. Więc różnica spora. I oczywiście nie mówię o takich od ruska z bazaru....
            • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 22:21
              jak ja patrzylam na te co mi sie podobaly, a podobaly mi sie niestety tylko drogie, to roznica w cenie byla niewielka pomiedzy malym a duzym garem. Ale jesli te do stowy male tez sa ok, to moze sie zdedycuje bo mam wielki i jest jednak malo poreczny.
    • afrodyta190 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:34
      Mam 4 i 6 litrów firmy tefal. Kupiłam zestaw i niestety ma 1 pokrywkę na te 2 gary.Te moje mają jedną rączkę ale możesz poszukać z uchwytami po boku jeśli dla Ciebie będą praktyczniejsze.U mnie dwa rodzaje ciśnienia do mięs i warzyw.I jakieś zabezpieczenia żeby było bezpiecznie.Ja gotuję w nich ziemniaki,gulasz,kapustę ,rosół. Mam je od jakiegoś roku i jestem bardzo zadowolona.
      • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:48
        a mnie by sie przydal wlasnie sam mniejszy gar, bez dodatkowej pokrywy - i tak jednoczesnie bym z dwoch nie korzystala a gratow mniej.
    • nisar Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 21:46
      Warto, na pewno, bitki wołowe w 40 minut mięciutkie to coś, co uzasadnia jego posiadanie. Tylko jeśli nie masz dużej rodziny rozejrzyj się za małym. To trochę trudna sztuka upolować mały szybkowar, ale czasem się udaje. Powodzenia.
      • koronka2012 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:33
        Widzę, że na Allegro mają też małe, i sporo tańsze niż ten Ikeowski, nie wiem tylko jak z jakością, bo nazwy firm nic mi nie mówią.

Słuchajcie a sposób zamknięcia ma jakieś znaczenie w sensie wygody, skuteczności?

allegro.pl/szybkowar-cisnieniowy-3-5-l-garnek-pare-turecki-i6614586467.html

allegro.pl/garnek-stal-cisnieniowy-szybkowar-5-l-na-pare-5002-i5078346441.html

allegro.pl/szybkowar-grande-5l-banquet-indukcja-gar-parowy-i6735831973.html?reco_id=ffbd54b7-1e34-11e7-ac2a-6c3be5bbf0c8
        • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:48
          moja mama ma jak ten drugi - generalnie to niezniszczalny, ale w porownaniu z moim slabsze cisnienie wytwarza. Ale moze to dlatego, ze lata swoje juz ma a moj w miare nowy.
          Ten pierwszy ma jakas dziwna pokrywe.
          Ja mam wmf z jedna dluga raczka i w uzytkowaniu wole z raczka niz ten zakrecany. Jest drozszy ale na jakiejs promocji pewnie natrafisz.
    • angeka2 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:26
      A skąd wiadomo, że takie np. ziemniaki już gotowe? Bo w garnku to wbijam w nie widelec. A w szybkowarze? Zdejmujecie pokrywkę i sprawdzacie?
      A taki gulasz czy duszone mięso, to przeciez w trakcie gotowania nie ma jak pomieszać. Nie przypala się?
      Może głupie pytania, ale nie miałam nigdy kontaktu z szybkowarem :]
      • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:39
        ja mialam dolaczona tabelke, w ktorej podany jest produkt, na ktorym pierscieniu gotowac i ile minut. Trzymam sie tej tabelki i jest akurat.
        • angeka2 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:46
          a wielkość ziemniaków ma znaczenie? (ostatnie pytanie, obiecujetongue_out)
          • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:52
            ma znaczenie, w tabelce czasem jest dodatkowy opis czy kawalki sa duze czy male i ile minut, albo zeby skrocic/wydluzyc czas gotowania o 2 min w zaleznosci od wielkosci. Gulasz czy bitki tez sie szybciej gotuja niz kawal wolowiny.
            Mysle, ze jak kupisz jakis porzadny szybkowar to bedzie dolaczona ksiazeczka z dokladnym opisem - wazne tez jest od ktorego momentu liczymy czas - od momentu, kiedy wytworzy sie cisnienie to momentu kiedy otwieramy pokrywe. A nie otwieramy zaraz po wylaczeniu kucneki, trzeba spuscic pare najpierw. Ale to wszystko jest w instrukcji.
      • annpierle Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:48
        W moim jest minutnik, ktory nastawiam włączając gotowanie. On dzwoni najpierw gdy doszedl do pary a potem - gdy czas upłynął. Dołączona jest książeczka z przepisami i z czasem gotowania warzyw. Po pewnym czasie użytkowania wiadomo, czy ten czas można przyjąć, czy moze ciut zaadaptować do własnych przyzwyczajeń. Mnie te czasy odpowiadają - moze to ja zaadaptowalam przyzwyczajenia do szybkowara....
        Mieso sie nie przypali, bo krotko sie dusi i praktycznie woda nie odchodzi - tylko trochę pary, bez żadnego porównania z klasycznym garnkiem.
        • mikams75 Re: szybkowar - warto? 10.04.17, 23:54
          no dokladnie, trzeba sie przyzwyczaic, ze woda tak nie wyparowuje, moje piewsze bitki to byla zupa a nie sos, bo wlalam za duzo wody i nie wyparowalo.
          Ktor to taki fajny szybkowar z minutnikiem?
          • annpierle Re: szybkowar - warto? 11.04.17, 00:01
            Juz stary, ale jeszcze chyba do kupienia : SEB clipso. Mozna opuścić uszy do zmywarki.
    • emka_uk Re: szybkowar - warto? 11.04.17, 17:56
      Ja polecam. Rosół przepyszny wychodzi no i nie trzeba go pyrkać tyle czasu co tradycyjnie. Mięso mięciutkie szybko i nigdy mi się nie przypaliło. Czasami na spód wrzucam rolady wołowe, na nie na górę ziemniaki w tym metalowym koszyku i mam obiad w jednym garnku zrobiony. Ziemniaki na parze wtedy są ugotowane i nigdy mi rozgotowane nie wyszły. To takie podstawowe zastosowanie. Jak dla mnie najważniejsza jest oszczędność czasu i że nie muszę pilnować czy mi się coś przypala czy nie.
      • mikams75 Re: szybkowar - warto? 11.04.17, 17:59
        z plusow jeszcze dopisze - nie wykipi i kuchenka jest czysta po gotowaniu
    • 3daniel3 Re: szybkowar - warto? 17.04.17, 23:53
      Czy polecacie szybkowar z philipiaka? Ma dość długą gwarancję, wygląda szczelnie i bezpiecznie, ale zastanawiam się czym tak naprawdę się wyróżnia.
      • martakowalewska Re: szybkowar - warto? 20.04.17, 20:43
        Szybkowar Philipiak to urządzenie elektryczne, więc objęty jest on 2-letnią gwarancją (wg przepisów prawa). Ułatwia on gotowanie, skraca czas przyrządzania wielu potraw, zapobiega utracie wartości odżywczych. Naczynie jest wykonane ze stali chromowo-niklowej, która nie wchodzi w reakcję z żywnością. Ergonomiczne uchwyty wykonane z materiałów termoizolacyjnych, które nie nagrzewają się. Grube akutermiczne dno kumuluje i przenosi równomiernie ciepło na całe naczynie.

Pozdrawiam, Marta Kowalewska
        Online Ekspert marki PHILIPIAK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka