Dodaj do ulubionych

opinie bliskich osób

12.04.17, 16:50
Czy przywiązujecie jakąkolwiek wagę do opiniiinnych na temat waszego wyglądu?Chodzi mi o wybór ubrań, makijazu czy fryzury.Czasami zdarzy mi sie kupic ciuch, zrobić fryzurę która mi sie na prawdę podoba ale krytykuja ją inni, mąż, przyjaciółka czy ktos z rodziny, to sa ludzie którzy na 100% nie robią tego złosliwe, po prostu uwazają ze nie wyglądam dobrze w danym wydaniu i zauważyłam ze wówczas mimo że cos mi sie autentycznie podoba przestaje sie w tym czuć dobrze. Kiedyś zrobiłam z siebie blondynkę i poczułam sie n aprawdę świetnie patrzac w lustro ale ludzie ( sporo osób w tym partner)mówili mi ze wyglądam słabo i blado i wrociłam do brązów w ktorych podobam sie sobie mniej. Macie podobnie? Niestety ja nie jestem wolna od opinii bliskich mi osób.
Obserwuj wątek
    • vaikiria Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 16:52
      Niekoniecznie, bo to, że ktoś jest mi bliski nie oznacza, że mamy podobny gust i upodobania.
    • aqua48 Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:00
      Cieszę się kiedy się komuś podobam, i tyle. Nie zmieniam wyglądu tak radykalnie aby to mogło szokować, nie eksperymentuję - wyrosłam z tego. Styl ubierania się też mam od lat w miarę stały, wiem w jakich fryzurach, kolorach i krojach mi dobrze. Jeśli sama mam wątpliwości to raczej rezygnuję z jakiejś stylizacji. A jak się komuś nie podoba to cóż, jego problem. Niedawno kupowałam upatrzoną wcześniej sukienkę, mąż się nieco krzywił w sklepie, ale mnie się bardzo podobała, a potem wiele razy mi mówił, że to był bardzo dobry wybór smile Więc raczej w tę stronę idę.
    • madzioreck Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:16
      Przywiązuję o tyle, że wpienia mnie komentowanie negatywne wyglądu osoby, która nie prosiła o opinię. I to właśnie mówię osobom, które uznają za konieczne informować mnie, że powinnam ufarbować włosy, że w czymś tam źle wyglądam albo jeszcze coś innego się nie podoba. Ale żeby kupić fajny łach i przestać nosić z powodu czyjejś opinii, to nie, niby czemu?
    • fil.lo Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:24
      Niespecjalnie się przejmuję krytyką i oczywiści jest mi miło, gdy ktoś mnie skomplementujesmile
    • bergamotka77 Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:25
      Ufam swojej opinii. Gdy rozjasnilam wlosy to mężowi i tacie sie nie podobało na początku bo byli przyzwyczajeni, ze mam ciemny lepek. Teraz mąż nie wyobraża sobie inaczej, jedt zachwycony a tata tez się przyzwyczaił. Ważne czy ja się czuje w czyms dobrze, nauczyłam się nosić na ciele i głowie rzeczy, które mi odpowiadają a nie otoczeniu. I o dziwo często słyszę, że mam swój styl.
    • lady-z-gaga Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:34
      To zależy, czy uważam daną osobę za autorytet w kwestii wyglądu smile opinią córki przejmę się na pewno, ma świetny gust, ale mam w rodzinie bliską kuzynkę, ktorej opinie interpretuję "im gorzej, tym lepiej" smile ona komplementuje moje najgorsze fryzury i najmniej ciekawe ubrania. Sama jest zwolenniczką "naturalności" w negatywnym rozumieniu tego słowa - jest zachowawcza i tradycyjna do bólu, nudna wręcz. Kiedy miałam włosy tak obcięte, że co druga znajoma pytała o mojego fryzjera, ona zawsze mówiła "ja Cię wolę w ...." smile
    • basiastel Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:34
      Dlatego NIGDY nie wyrażam negatywnych opinii dot. wyglądu i ubrań mojej córci i ona rewanżuje mi się tym samym.
      • tezee Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:45
        Przestaje sie czuc dobrze gdy nie podobam się w czymś mężowi i jestem pewna że bez jego opinii byłabym zadowolona ze swojego wyglądu.
        • tezee Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 17:47
          tak mam w zasadzie z większościa blizszych mi osób, oczywiscie nikt mnie chamsko nie krytykuje raczej subtelnie i z taktem ale mimo wszystko.
    • liliawodna222 Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 18:13
      Jak dotąd nikt nie krytykuje, ale nie sądzę, bym się przejęła.
    • paloma_blauwinder Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 18:22
      Zupełnie się nie przejmuję. Zresztą nawet gdybym się przejmowała to nie potrafiłabym utuczyć moich chudych obojczyków. A podarowane ubrania sugestywnie o 2 numery za duże nie są aż tak piękne, żeby się do nich dotuczać całościowosmile
      • tezee Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 18:41
        Nie mysle o fizyczności tylko o rzeczach na które mamy wpływ, które wybieramy by wyglądać lepiej a wiec fryzura, ubranie itp
        • bergamotka77 Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 18:49
          Zadaj sobie pytanie czy twój mąż ma dobry gust? Bo faceci często sa zachowawczy albo nie znaja się na modzie i trendach. Mój mąż na generalnie dobry gust i jeśli mi coś żartem krytykuje to się zastanawiam czy ma podstawy, ale zwykle zlewam bo większość ubrań mu się podoba. Ale moja kurtkę khaki skomentował "Dlaczego zakładasz mundur?" Posmialismy się i poszliśmy do pubu.
    • konsta-is-me Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 18:41
      Nie , bo po pierwsze uważam że mam lepszy gust (niekoniecznie go stosuje na sobie,z różnych powodów, ale mam) niż moi bliscy.
      Po drugie nikt się nie zajmuje tym i mało kogo to obchodzi więc nie ma tematu.
    • viridiana73 Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 21:10
      Zastanowiłam się... i wyszło mi, że bardzo rzadko słyszę negatywne opinie o sobie. Chyba po prostu wyglądam tak dobrze, że nie ma się do czego przyczepićsmile
      Słucham się natomiast i męża i syna, bo wiem, że są szczerzy. I kiedy oglądam/przymierzam coś w sklepie, a oni mówią: "Ej, pesel cię nie puszcza!", albo: "Weź, wyglądasz w tych skórzanych spodniach jak tłusta foka!", to rezygnuję bez żalu i wątpliwości co do ich dobrych intencji.
      • capa_negra Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 23:21
        Wiele osób w rodzinie pyta mnie o radę dotyczącą ubrań, butów czy wystroju wnętrz.
        Ja na zakupy ciuchowe zabieram męża i słucham się i dobrze na tym wychodzę.
        Aktualnie mam plan na radykalną zmianę koloru włosów z bordo na popiel??? szary??? jeszcze nikt o tym nie wie i spodziewam się ostrego sprzeciwu mimo, że byłoby to etapowo i zawsze mogłabym zrezygnować....
      • niktnaprawdewazny0 Re: opinie bliskich osób 13.04.17, 11:32
        Ja kiedyś przymierzałam kurtkę zimową i po komentarzu mojego 8 latka, że wyglądam w tym jak szturmowiec z Gwiezdnych Wojen odpuściłam zakup smile
    • escott Re: opinie bliskich osób 12.04.17, 23:11
      Przywiązuję tylko wtedy, kiedy chcę specjalnie zrobić mężowi przyjemność, bo wiem, że w czymś bardzo mnie lubi. Ale tak na co dzień - nie ma mowy. Latami dawałam się przekonywać wszystkim po kolei, że w czymś mi nie wolno, bo coś tam, a włosy tylko srakie bo owamto. Efekt to wyłącznie typowe u kobiet niskie poczucie wartości własnej oraz jakieś idiotyczne opory przed zrobieniem przeróżnych pierdół przy własnym ciele po prostu tak, jak się ma ochotę, bo, uojezusicku, będzie się wyglądało nie dość perfekcyjnie albo niezgodnie z czyimś kanonem. Naprawdę nie warto, a jak bardzo nie warto to można sobie łatwo uświadomić, kiedy w końcu się zdarzy, że opinie będą drastycznie sprzeczne.
    • znowu.to.samo Re: opinie bliskich osób 13.04.17, 10:22
      Mnie zawsze rodzice namawiali na obcięcie włosów na krótko, najlepiej na boba bo bratowa ma grrrrrr. A wszystkie fryzjerki po kolei odradzają mi krótkie włosy, twierdząc że będzie mi w takich źle. Co nie zmienia faktu że moje włosy mnie wkurzają i chciałabym coś z nimi zrobić, tylko nie wiem co. sad
    • ghyta_ogg Re: opinie bliskich osób 13.04.17, 10:32
      Ja się nie przejmuję.
      Jakoś tak statystycznie 50% populacji się nie przejmuje, drugie 50% populacji się przejmuje smile

PS. zdradzę Ci, dlaczego. Jest coś takiego, jak filtry percepcji, jeden z nich to filtr wewnętrzny/zewnętrzny, czyli gdzie widzimy źródło odniesienia dla swoich decyzji. Osoby wewnętrzne na pytanie, skąd wiesz, ze jesteś w czymś dobry, odpowie: bo ja widzę że działam dobrze, bo świetnie to robię, bo jestem zadowolony z efektu. Osoby zewnętrzne powiedzą: bo wyniki na to wskazują, bo szef mnie chwali (czyli: zewnętrzne źródło odniesienia). I ani jeden, ani drugi filtr nie jest gorszy, są dyskusje czy są one wrodzone czy nabyte, ale one się pokazują i utrwalają we wczesnym dzieciństwie kiedy się kształtuje osobowość i potem już lecisz. I tak np. osoby wewnętrznej nie przekonasz, ze coś jest dobre, prezentując jej tabelki i wskaźniki, a osoby zewnętrznej odwołując się np. do jej własnych doświadczeń i opinii.
    • tsaria Re: opinie bliskich osób 13.04.17, 10:41
      Ja przejmuje się, albo biorę pod uwagę opinie męża, bo chce mu się podobać.
      Z bliskich posiłkuje się opinią siostry, bo ma dobry gust, ale ona tylko swoje zdanie na temat wyglądu mojego wygłasza, jak ją pytam o zdanie. Sama z siebie nigdy nie komentuje.
      Innych opinia mnie mało obchodzi.
    • default Re: opinie bliskich osób 13.04.17, 11:46
      Niespecjalnie przejmuję się opiniami innych co do mojego stylu ubierania się czy fryzury. Chociaż z fryzurami to bywa, że sama jestem niezadowolona i wtedy negatywna opinia innej osoby po prostu utwierdza mnie w przekonaniu, że coś poszło nie tak smile Co do ubrań, to raczej nie spotykam się z krytyką, raczej z namawianiem bym czasem porzuciła styl casualowo-sportowy na rzecz garsonek, ołówkowych spódnic, marynarek i szpilek. Brrr.
      Mąż czasem (bardzo rzadko) wypowiada się na temat moich ubrań i tu jest różnie, jeżeli mu się nie podoba z powodu, że krój danej rzeczy za bardzo ukrywa/za mało podkreśla moją figurę - to prostu nie noszę tego ubrania przy nim. Jeżeli mu się coś nie podoba, bo uważa to za "dziwaczne" (jak np. sandałki w kolorze jarzeniowej żółci czy dżinsy z dziurami załatanymi ozdobnymi wstawkami smile), to mu po prostu mówię, że się nie zna i noszę dalej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka