Dodaj do ulubionych

Tabletka "dzień po"

19.04.17, 21:19
Kto z Was ma ją w domu "na wszelki wypadek"?

Czytam o tym, że sejmowa komisja zdrowia poparła dziś projekt, zgodnie z którym pigułki "dzień po" będą sprzedawane jedynie na receptę i tak sobie myślę, że przy następnej wizycie u gina trzeba się będzie zatroszczyć o jej posiadanie "na wszelki wypadek".
Do dziewczyn które posiadają: Jak długi ma termin przydatności do spozycia?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 19.04.17, 21:24
      Ja nie mam. Ryzyko wpadki w mym wieku i przy moim ubogim życiu seksualnym minimalne, wręcz żadne. Jestem ciekawa daty ważności. Sumplementy czy lekarstwa, które czasem mam w domu mają różne terminy ważności, niektóre nawet trzy lata, inne kilka miesięcy.
    • cosmetic.wipes Re: Tabletka "dzień po" 19.04.17, 21:36
      3 lata.
      I nie wiem po co chcesz czekać na wizytę. Idź do apteki i kup póki można.
    • berdebul Re: Tabletka "dzień po" 19.04.17, 21:37
      Nie mam, ale przy następnej wizycie w normalnym kraju kupię kilka. uncertain
      • kk345 Re: Tabletka "dzień po" 19.04.17, 23:44
        A nie prościej iść do apteki za rogiem i zrobić zapas?
        • straggly Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 00:22
          Moze lekarz wypisalby taka recepte bez daty? Zamiast taletki ' jakby co' taniej datownik kupisz, ew kazdy normalny farmaceuta przyjmie Ci taka recepte bez daty i sam dostawi stosowna...
          • 1234wxyz Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 11:35
            Po cholere kombinujecie? Kupcie na zapas póki można jak macie potrzebę i tyle.
            • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 11:42
              Można by na tym zbić interes. Zakupić, odczekać aż będzie zakazana i zainwestować w ogłoszenia "Aaaa..... Wywoływanie miesiączki."
            • koronka2012 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:47
              1234wxyz napisał(a):

> Po cholere kombinujecie? Kupcie na zapas póki można jak macie potrzebę i tyle.

A wiesz ile kosztuje jedna?

Mnie na szczęście problem nie dotyczy
      • 1234wxyz Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 11:34
        Przecież póki co można normalnie kupić. Zrób zapas jak potrzebujesz i już.
        • sundry Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 17:28
          Chyba trochę kosztowna jak na robienie zapasów.
          • ichi51e Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 17:33
            Mozna odsprzedac na lewo jak sie bedzie data waznosci konczyla
    • margotka28 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 11:38
      na ten moment możesz ją jeszcze kupić bez recepty.
    • menodo Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 11:52
      i tak sobie myślę, że przy następnej wizycie u gina trzeba się będzie zatroszczyć o jej posiadanie "na wszelki wypadek""

Trollujesz, prawda?
      • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 11:55
        Może ma na stanie nastolatkę? Bo jednak dojrzała kobieta jeżeli nie jest upośledzoną patologią umie zadbać o zwykłą antykoncepcję?
    • rosapulchra-0 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 12:03
      A dlaczego u gina? Lekarz pierwszego kontaktu nie może takiej recepty wypisać?
    • slonko1335 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 12:08
      Nie mam, nie potrzebuję.
      Rodzinny nie może wypisać?
      • leokadia35 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 12:27
        Idę do położnej przy gabinecie lekarza w pobliskiej przychodni i wypisuje bez problemu. Na receptę tabletki są o wiele tańsze. No ale nie stosuję i stosować nie zamierzam bo biorę antykoncepcyjne, odkładam kasę na sterylizację, żeby właśnie nie mieć kiedyś dylematów przed wzięciem tabletki PO , zdrowe to to nie jest
        • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 12:28
          Sterylizacja też zdrowa nie jest. I nieodwracalna.
          • leokadia35 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 12:29
            Ja już normę wyrobiłam z dziećmi. A dlaczego nie zdrowa?
            • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 12:38
              Okaleczenie zdrowego i sprawnie funkcjonującego organizmu. Trwałe i nieodwracalne.
              A jak (czego Ci nie życzę) wszystkie Twoje obecne dzieci zginą w wypadku drogowym jak u mojej koleżanki? Na szczęście się nie wysterylizowała i była jeszcze na tyle młoda, że po tej tragedii urodziła dwójkę kolejnych dzieci.
              • jdylag75 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 13:12
                Obsługujesz wszystkie wyjątki świata, lubię to big_grin

Sterylizacja jest bardzo wygodna i obojętna dla codziennego funkcjonowania. Dowodem na to są ogólnie zdrowe, mające dobre życie osoby, które zapragnęły dziecka i okazało się że są niepłodne, zazwyczaj jedynym objawem ich "niesprawności" były problemy z zajściem w ciążę. Podobnie ma się rzecz z osobami urodzonymi z jedną nerką.
    • kondolyza Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 14:34
      a mi sie wydawalo ze kazdy normalny czlowiek albo nie wspolzyje albo zabezpiecza sie kompleksowo a nie stosuje jako antykoncepcji pigulki "dzien po"

bo niby jak? bierzesz ją za kazdym razem gdy sie bzykasz? czy jest to tak rzadko ze wystarczy pigulka po? nawet raz w miesiacu to az 12 takich a one jednak ryją naturalny cykl...

czy zostawiasz to sobie na wypadek peknietej gumy? to tez troche zabawne, jak w liceum...

dziwie sie zawsze doroslym dzieciatym babom czemu sobie nie zalozą wkladki lub jesli nie chcą/nie lubią nie biorą tabletek lub plastrow/chipow...
      • aquella Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 14:47
        ktoś kto mówi, że zapas sobie zrobi chyba tego nie zażywał i nie wie jak to ryje przede wszystkim samopoczucie - ja miałam taki zjazd, że nigdy więcej
      • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 17:14
        No właśnie, chyba że mają nastolatkę na stanie i dla niej to chcą trzymać, wtedy jeszcze rozumiem.
        Tabletka "po" to głównie problem nastolatek i bardzo młodych dziewczyn i to w nie ten zakaz głównie uderzy.
      • klamkas Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:29
        Serio?

Podam ci przykład: pani nie może brać hormonów i nie może mieć wkładki miedzianej (ze względu na wadę anatomiczną). Co proponujesz zamiast gumek (zakładając, że para jeszcze chce mieć dzieci)? Znam przypadek bardziej drastyczny, bo wszystko jak wyżej plus nie mogą stosować gumek (tych nielateksowych też).

Pochlastać się, czy zrezygnować z seksu?
        • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:39
          No ale w tym przypadku pigułka "po" to też nie rozwiązanie skoro Pani nie może hormonów.
        • kondolyza Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:45
          dokladnie, skoro nie moze hormonow ani wkladki zadnej to nie moze tez tabletki po
          a swoją drogą realy? nie moze naprawde nic? z jakiego powodu? i mireny tez nie moze bo? ani jadeyss tez nie bo?
          • klamkas Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:07
            To, że gazeciarz nie ogarnia rozumiem, ale że ty? Czym innym jest trwałe przyjmowanie (nawet małych) dawek hormonów, a czym innym jednorazowe (kiedy trzeba!, nie zamiast). A ciąża to długotrwała bomba hormonalna (tak na marginesie).

Co do reszty - mniejsza z tym. Lekarze odradzają, wystarczy? Jeśli nie, to trudno.
            • kondolyza Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:22
              i mireny tez nie moze? i miedzianki tez nie? nie znam lekarza ktorzy by tak odradzał...
          • mama303 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:13
            kondolyza napisała:

> dokladnie, skoro nie moze hormonow ani wkladki zadnej to nie moze tez tabletki
            > po
            nie może brak hormonów regularnie, jak raz przyjmie to nic jej nie będzie.
            • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:16
              Jak ją zadowola seks od wielkiego dzwonu...
            • yamilca197 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 21:12
              Przeciez moze stosowac obserwacje sluzy,mierzenie temp,robic testy owulacyjne czy co tam chce, tak pigulka bedzie do zastosowania tylko w przypadku gdyby zachodzilo duze prawdopodobienstwo zaplodnienia. Przeciez logiczne ze nie po kazdym stosunku. Takie rzeczy kobietom dojrzalym trzeba tlumaczyc? Nie, nie tobie gazeciarz.
    • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 17:58
      Nigdy nie mialam potrzeby jej uzyc. Po urodzeniu drugiego dziecia wysylam malza na wazektomie.
      • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:16
        Mąż nie jest przesyłką ani towarem, którym rozporządzasz.
        • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:18
          Powiadasz? No paczaj a on sie zgodzil.
          • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:20
            Pojedzie na dwa dni na melanż, przepuści tam z alkoholem i panienką całą kasę na zabieg, a zaraz będziesz chodzić w kolejnej ciąży bo upsss... Kochanie, zabieg chyba się nie udał sad To ten 1 promil przypadków sad
            • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:47
              masz fantazje. moj malz jest porzadny i nie puszcza sie. na zabieg to pojdziemy razem bo i tak musze podpisac kwit na zgode.
              • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:52
                Żartujesz z tym kwitem? To nie żeński odpowiednik Pakistanu. Mąż nie jest Twoją własnością jak krowa czy kot.
                • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:05
                  kolezanka juz to przerabiala. musieli sie z mezem wyspowiadac z ilosci dzieci i oboje wyrazic zgode na zabieg. nawet logiczne w malzenstwie/powaznym zwiazku partnerskim. ja bym nie chciala by maz to w tajemnicy zrobil lub mial zrobic a nie zrobil. poza tym czym sie martwisz? nigdy nie bedziesz miec takich zmartwien.
                  • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:15
                    Czy kobieta chcąca dokonać sterylizacji też musi przyprowadzać męża do ginekologa by ten wyraził zgodę?
                    • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:27
                      w Pl nikt sterylizacji bez wzgledow medycznych nikomu nie wykona. mylisz pojecia.
                      • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:44
                        Męska w Polsce też jest prawnie niedozwolona. Kliniki ją oferujące w Polsce mijają się z prawem. Może stąd, jak to w podziemiu dziwne zasady typu "zgoda właścicielki pogłowia".
                        • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 20:53
                          ja nie zamierzam meza sterylizowac. za pozno by zostal farinellim. on tylko idzie sie podwiazac.
                          • kaz_nodzieja Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 21:06
                            Wstrętny zabieg.
                            • thea19 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 21:11
                              skad wiesz jak wyglada?
    • mama303 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 19:10
      narazie można zakupić bez recepty. Chyba zakupię, mam nastolatkę na stanie.
      • leokadia35 Re: Tabletka "dzień po" 20.04.17, 21:14
        Tabletka nie jest zakazana , możesz ją nabyć posiadając receptę , niepotrzebne się nakręcasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka