Dodaj do ulubionych

Cuda, cuda

11.05.17, 07:47
W Polsce jest więcej katolików niż osób wierzących w Bogabig_grin
wyborcza.pl/7,75398,21793052,co-dziesiaty-polak-nie-jest-katolikiem-ale-kosciol-to-wciaz.html
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Cuda, cuda 11.05.17, 07:54
      Gdzie tu cud? I tak wierzących jest za dużo.... Ja się zastanawiam, jak można pogodzic wiarę w Boga z polskim katolicyzmem. To jest dopiero dziwne.
      • mamma_2012 Re: Cuda, cuda 11.05.17, 07:59
        Myślałam, każdy kto deklaruje się jako katolik jednak wierzy w Boga.
        • lauren6 Re: Cuda, cuda 11.05.17, 08:02
          Ano właśnie, tak wygląda polski katolicyzm. Tyle wspolnego ma z wiarą w boga.
    • cauliflowerpl Re: Cuda, cuda 11.05.17, 09:12
      "Co czwarty polski ankietowany uważa również, że „żona musi być zawsze posłuszna swojemu mężowi”."

To jest dopiero masakra.
      • 3liliana1971 Re: Cuda, cuda 11.05.17, 12:58
        Typowo biblijne podejscie. W końcu w Biblii wielokrotnie podkreslano, że żona powinna byc mężowi podporządkowana.
        Kobieta to taki człowiek drugiej kategorii.
        Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny 5. 8 To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. 9 Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny 6. 10 Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania, ze względu na aniołów 7.
    • filipianka Re: Cuda, cuda 11.05.17, 09:23
      kto to jest katolik? ten który tak się nazywa, ale to są tylko słowa, które ma wpojone od dzieciństwa?
      serafinski.liberte.pl/ile-jest-w-polsce-katolikow/
      " W przybliżeniu można więc uznać, że faktyczni katolicy stanowili w przykładowym 2013 roku, nie więcej niż – od 11,6% do 27,9% polskich obywateli."
    • echtom Re: Cuda, cuda 11.05.17, 09:35
      > W Polsce jest więcej katolików niż osób wierzących w Boga big_grin

To różnica w granicach błędu statystycznego, w dodatku z dwóch różnych badań, więc trudno wyciągać z tego jakieś wnioski. Osobiście zgadzam się ze stwierdzeniem, że katolicyzm to ważny element tożsamości (tzn. dla mnie jest) i nie rozumiem zastrzeżeń dotyczących godzenia go z wiarą - przecież wiara jest ponad religiami. Wynik dotyczący posłuszeństwa żon to dla mnie zagadka - nie spotykam się z czymś takim w realu - podoba mi się natomiast wynik dotyczący spadku autorytetu Kościoła w czasach transformacji.
      • snakelilith Re: Cuda, cuda 11.05.17, 12:00
        echtom napisała:

>przecież wiara jest ponad religiami.

Jest dokładnie odwrotnie. Miliardy ludzi na tej planecie nie wierzą tak naprawdę w Boga, a są związani z jakąś tam religią, bo jest ona ich kulturową tożsamością. Jeżeli słyszysz "wierzący, niepraktykujący", to od razu wiesz, że jest dokładnie odwrotnie. Dla uspokojenia sumienia delikwent wmawia sobie, że wierzy w jakiegoś tam Boga, chociaż nie wierzy, że ten Bóg w jakimkolwiek stopniu ma coś wspólnego z jego życiem, ale jednak praktykuje, czyli chrzci, bierze kościelne śluby, je rybę w Wielki Piątek i akceptuje ograniczenia swojego życia wynikające z przymusów religii. Praktykowanie to nie jest bowiem tylko coniedzielna msza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka