Dodaj do ulubionych

Pytanie o kremację.

22.05.17, 12:18
Mam zapytanie techniczne i organizacyjne dotyczące kremacji.
Owa sytuacja wygląda tak.
Mała miejscowość. Do najbliższego krematorium jest około 80 km.
Czy pogrzeb "krematoryjny" jest urządzany w mieście (odległym o owe 80 km) w którym istnieje to krematorium czy są jakieś inne rozwiązania np. firma pogrzebowa zajmuje się transportem zwłok do krematorium i z powrotem do miejscowości zmarłego i tam w owej miejscowości urządzany jest ten pogrzeb? Jak to wygląda?
Większość rodziny i sporo bliskich znajomych jest z tej małej miejscowości, podróż na pogrzeb do odległego miasta byłby sporym utrudnieniem, zwłaszcza że sporo jak to w tym wieku jest starszych osób.
Jak to się "ogarnia"?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:22
      Nie mam pojęcia ale może ktoś inny będzie wiedział.
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:27
        W Polsce najpierw jest kremacja, a potem pogrzeb z urną. Przynajmniej kilka lat temu tak było.
        • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:44
          Ale jak to wygląda gdy zmarły znajduje się w dużej odległości od krematorium? Ciało jest tam transportowane i potem z powrotem już spopielone do miejsca zamieszkania?
          • livia.kalina Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 16:22
            >Ciało jest tam transportowane i potem z powrotem już spopielone do miejsca zamieszkania?
            Nie. Najpierw spopielone trafia do miejsca zamieszkania a potem przewożone jest do krematorium. To chyba oczywiste?
    • baltycki Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:31
      Miejsce pochowku wybiera rodzina.
      • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:46
        A jeśli miejsce pochówku jest w innym mieście niż krematorum to z krematorium zakład "odsyła" już w urnie jak mniemam do miejscowości zmarłego? Czy rodzina przed pogrzebem w owej miejscowości musi sama osobiście jechać do tego krematorium czy po załatwieniu formalności po prostu czeka na prochy i pogrzeb w owej miejscowości?
        • baltycki Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:50
          Krematorium nie odsyla, a wydaje upowaznionej osobie.
          • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:00
            Tą upoważnioną osobą może być zapewne też pracownik zakładu?
      • baltycki Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:46
        "Tym bardziej, że ustawa o chowaniu zmarłych w żaden sposób nie reguluje procesu kremacji. Bliscy zmarłego mogą przekazać jego ciało bezpośrednio do krematorium, bez pośrednictwa zakładu pogrzebowego. Nie potrzebują na to niczyjej zgody ani żadnych zaświadczeń. Po spopieleniu urna jest wydawana bez szczególnych formalności osobie, która opłaciła kremację. Zwykle wymaga się od niej wypełnienia formularza, w którym trzeba zadeklarować miejsce przyszłego złożenia urny (powinien to być cmentarz), ale nikt nie sprawdza, czy prochy rzeczywiście tam trafiły. Spopielone szczątki można również przewozić samochodem lub autobusem w granicach Polski bez żadnych zezwoleń."

www.rp.pl/artykul/824124-Nie-mozna-rozsypac-prochow-zmarlego--ale-nikt-nie-sprawdza--czy-spoczely-na-cmentarzu.html#ap-1

Urne z prochami swojej matki odebral kolega i swoim samochodem przewiozl do kaplicy przy wybranym cmentarzu.
        • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:50
          Dzięki.
          Choć ten autobus... Problem główny widzę w odległości do najbliżeszego w tamty rejonie krematorium.
          • baltycki Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:31
            > Choć ten autobus...
            Tja, w tej znielubionej Germanii prochow nie wydaje sie rodzinie, a tylko zakladom pogrzebowym zobowiazanym do pochowku na cmentarzu.
            W Holandii wydaja rodzinie (moga przeslac poczta), ale dopiero po uplywie miesiaca od kremacji.
    • jemeade Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:34
      Kościół zaleca mszę z trumną z ciałem, przewiezienie na spopielenie i kolejnego dnia pogrzeb.
      Oczywiście za opłatą możliwe są odstępstwa. Zadzwoń do zakładu pogrzebowego i spytaj się jak wygląda praktyka w waszej okolicy.
      • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:48
        Czyli jakby dwie msze pogrzebowe? To osoba wierząca.
        • jemeade Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:55
          Odpowiedziałam niżej, źle się podpięłam.
      • aaa-aaa-pl Re: Pytanie o kremację. 13.10.20, 15:59
        U nas nie było problemów z organizacją mszy z urną. Nikt(!) nie oczekiwał też od nas dodatkowych opłat.
    • b-b1 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:43
      Rodzina wybiera miejsce pochówku. Firma pogrzebowa zrobi wszystko, za co się zapłaci -może zawieźć zwłoki do kremacji i dostarczyć urnę tam, gdzie rodzina sobie zażyczy-bezpośrednio na cmentarz, albo do kościoła, albo do domu. Wszystko zależy od płacącego.
    • e-kasia27 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:47
      Ostatnio, jak byłam na takim pogrzebie, to kremacja była kilka dni wcześniej(była tam tylko córka), a na pogrzeb do kościoła została przywieziona urna przez firmę pogrzebową (zamiast trumny) i potem urna została wmurowana w rodzinnym grobie, po otwarciu, właściwie tylko nieznacznym przesunięciu, wierzchniej pokrywy nagrobka. Potem płytę z powrotem zasunęli i na wierzchu położyli wieńce.
      • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:48
        A jest konieczność by owa córka (czy ktokolwiek z rodziny) tam była?
        • jemeade Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:52
          Nie. Wszystko możesz zlecić firmie. Zawiozą ciało i przywiozą urnę. Przy czym sprawdź jak się na to zapatruje ksiądz, bo to on może nie chcieć odprawić mszy nad urną.
          Chyba, że pogrzeb będzie świecki to wogóle nie ma problemu.
          • jemeade Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:54
            Nie, najpierw msza nad trumną. Potem trumnę wiezie się do kremacji i kolejnego dnia jest już chowanie do grobu.
            • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:58
              Dzięki. Szkoda tylko, że ta cała mimo wszystko makabra dla bliskich musi w tym przypadku rozkładać się na dwa razy. Jednego dnia- msza, a drugiego znowu msza czy jakiś rodzaj uroczystości? z pochowaniem urny.
              • zona_mi Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:14
                Nie musi być dwa razy.
                Gdy ostatnio chowałam kogoś bliskiego, zakład pogrzebowy zajmował się wszystkim, transportem - czy to zmarłego, czy urny - w każde miejsce.
                Przed kremacją można było się pożegnać w kaplicy na terenie cmentarza/krematorium, w zależności od potrzeb z otwartą lub zamkniętą trumną, ale to kwestia wyboru, czy rodzina sobie życzy się żegnać.
                Po kremacji prochy zakład pogrzebowy przewiózł na cmentarz i dzień później odbył się pogrzeb, z mszą pogrzebową w cmentarnej kaplicy, a potem już odprowadzenie do grobu i pochówek.
                Więc na dobrą sprawę można było udać się tylko na ceremonie w dniu pogrzebu.
              • issa-a Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:11
                >Jednego dnia- msza, a drugiego znowu msza czy jakiś rodzaj uroczystości? z pochowaniem urny.

idziesz do zakladu pogrzebowego i zakład pogrzebowy wszystko sam ogarnia.
                Urnę można "odprowadzić" do grobu wyłącznie z ksiedzem, bez mszy. Umawiasz się z księdzem pod bramą cmentarza, kaplicą czy jak tam uwas jest, i orszak idzie do grobu. Ksiadz przy grobie "poswięca ziemie" i takie tam.
                Byc moze da się załatwić jednego dnia no, ale sama chyba rozumiesz, że spopielenie + 160 km musi potrwać.
                • rosapulchra-0 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:20
                  Spopielenie trwa chyba 12 godzin.
                  • baltycki Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:33
                    rosapulchra-0 napisała:

> Spopielenie trwa chyba 12 godzin.
                    >
                    Niemozliwe.
                    Msza w kosciele ok. 10. a po poludniu juz pochowalismy cioteczke.
                    (okropny widok trumny wsuwanej do pieca, a w nim plominie czekajce, nigdy wiecej tego widoku)
                    • zona_mi Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:39
                      W sumie trzy godziny - dwie palenie i godzina stygnięcia.
            • e-kasia27 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:09
              Tu gdzie byłam (Warszawa Bródno) w kościele była msza nad urną.

To co piszesz, to jakaś paranoja, bo w ten sposób ludzie musieli by jednego dnia iść do kościoła na część pogrzebu, a potem drugiego dnia na cmentarz na resztę pogrzebu.
              • jemeade Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:19
                To nie mój wymysł, a kościoła, który dopuszcza mszę nad urną jeżeli ciało dotarło do Polski skremowane lub gdy rodzina przyjeżdża z daleka. Ten drugi warunek oczywiście jest po to, żeby była jakaś podstawa do opłaty za ekstra usługę.
            • rosapulchra-0 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:12
              W przypadku mojego ojca było odwrotnie. Najpierw ZP pogrzebowy zawiózł ciało do krematorium, a trzy dni później odbył się pogrzeb z urną. To było w Polsce, w Warszawie.
              W przypadku mojej teściowej było odwrotnie - najpierw msza pogrzebowa odbyła się z trumną, a trzy dni później odebraliśmy urnę z ZP. Ale rzecz miała miejsce w UK.
          • kaz_nodzieja Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 12:56
            Ksiądz raczej w porządku.
            • jemeade Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:04
              To dogadajcie się z nim, żeby msza była z urną. Wtedy wszystko dzieje się jednego dnia.
    • margotka28 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 13:24
      Wszystkim zajmie się zakład pogrzebowy. Przy kremacji można być ale nie trzeba. Za opcję z tzw być trzeba u mnie dopłacić 100 zł. Moja mama była skremowana na drugi dzień po śmierci. Pogrzeb odbył się po kolejnych dwóch dniach. Z mszą bo tak chciała moja mama. Msza była w kaplicy na cmentarzu. Wszystko ogarnął zakład pogrzebowy.
    • kondolyza Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 14:05
      wszystko zalezy od tego gdzie jest pochowek oraz od tego co rodzina chce zlecic firmie pogrzebowej oraz co ustali z ksiedzem. pierwsze to termin kremacji bo z tym bywa roznie wiem ze niektorzy musieli dlugo czekac
      ja bylam na takim pogrzebie ze wszyscy cala rodzina bliscy lub tez tylko ci co chcieli mogli przyjsc pozegnsc cialo, bylo wystawione,odkryte,przed kremacją w zakladzie pogrzebowym. potem byla kremacja i zaklad pogrzebowy przewozi trunne na cmentarz lub do kosciola na tradycyjny pogrzeb.

kolezanki ojciec umarl w hospicjum w innym miescie i wtedy nie bylo opcji ze oni sami przewiozą urnę bo zaklad by nie wydal, po urne mogl sie zglosic tylko zaklad pogrzebowy
      • szalona-matematyczka Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 14:58
        Moj dalszy kuzyn byl skremowany rok temu w Polsce. To wygladalo tak: zmarl w malej rodzinnej miejscowosci, gdzie nie bylo krematorium, ale chcial byc pochowany tam, bo tam mieszkal od urodzenia. Firma pogrzebowa zawiozla cialo do krematorium w Warszawie (jakies 80 km od jego miejscowosci, blizej nie bylo zadnego krematorium) zas przywiezli urne i pogrzeb odbyl sie w miejscowosci kuzyna, urne wlozyli do grobu, byla msza, stypa itp. Jesli chodzi o koszty to sama kremacja to byla mala suma, ale firma pogrzebowa policzyla sobie dosyc duzo za transport do krematorium i z powrotem. Caly rachunek byl jednak nizszy niz tradycyjny pogrzeb z cialem.
    • saszanasza Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:02
      Wszystkim zajmuje się firma pogrzebowa, ale o ile dobrze pamiętam placiliśmy za transport ciała do krematorium, tyle że ja z okolic Warszawy jestem. Najlepiej ustalić w firmie pogrzebowej. Powinni być zorientowani. Pochówek świecki, moim zdaniem bardzo ładnie przygotowany, na cmentarzu. Ksiądz nie robił problemów.
    • kropkaa17 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:29
      Bylam na takim pogrzebie. Po smierci bylo pozegnanie przy trumnie w kaplicy. Potem zaklad pogrzebowy zawiozl cialo do krematorium i przywiozl urne z prochami ( nie wiem czy rodzina tez jezdzila). I normalny pogrzeb w miejscu zamieszkania.
      • mikk25 Re: Pytanie o kremację. 22.05.17, 15:45
        Zakład pogrzebowy zawozi na kremację i przywozi urnę.
    • aaa-aaa-pl Re: Pytanie o kremację. 13.10.20, 15:57
      U mojej mamy było tak : firma zawiodła ją do krematorium( bez nas). Urnę przywieziono następnego dnia na pogrzeb.
      • arabelax Re: Pytanie o kremację. 13.10.20, 21:08
        To watek a 2017, wiec już wszystko załatwione jest.
    • lukaszbrbo [...] 17.06.21, 09:58
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • troompka Re: Pytanie o kremację. 17.06.21, 10:11
      mam na świeżo, a sytuacja podobna więc tak: ciało zabiera firma pogrzebowa, z nią ustalasz szczegóły pochówku-mysmy wybrali kremację ze względu na to, iż w miejscu gdzie zmarła chciała byc pochowana nie było innej możliwości pochówku, ciało firma pogrzebowa ubiera tak jak do normalnego pogrzebu i możesz zamówić usługe pożegnania zmarłego przed kremacją (zwykle przy krematoriach są kaplice), myśmy zamówili, ale tylko dla najbliższej rodziny. Potem ciało przekazywane jest do krematorium i stamtąd firma pogrzebowa odbiera zasilikonowaną urnę z prochami (jesli chcecie zmarłemu coś dać, w sensie pamiątkę, to jest ona wkładana do urny przed zasilikonowaniem-musicie o tym pamiętać), samą mszę pogrzebową zamawiasz w parafii zmarłego (ale pewnie mozna tez w parafii gdzie bedzie osoba pochowana), w naszym przypadku był jeszcze problem bo cmentarz znajdował się w innej parafii na drugim końcu miasta więc zamówiliśmy busiki przez firme pogrzebową aby dowieźli żałobników. Grunt to wybrac solidną firmę pogrzebową bo to na podstawie pełnomocnictw oni wszystko załatwiają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka