asia06 02.06.17, 23:04 Za mąż wychodzi koleżanka. Dość bliska, po 40-tce. Jaka kwota na prezent jest odpowiednia? Czy 1000 zł. będzie ok? a może 500 albo 1500? Jak to teraz wygląda? Idę sama z małym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuleyka.z.talgaru Re: Ile na prezent - wesele? 02.06.17, 23:07 Daj tyle ile możesz/chcesz i tyle. Po co ta rozkmina? Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Ile na prezent - wesele? 02.06.17, 23:09 Mam wesele bliskiej kuzynki w lipcu, podobno płacą 130 zeta od talerzyka za dwa dni, więc 500 to zwrot kosztów 😀 myślę sobie, że damy od 800 do tysiaka Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 20:58 Zaalerzyk za dziecko chyba nie placa,dziecko male to mniej niz dorosla osoba. Ja wychodze x zalozenoa,ze wesele goscia tez nie piwinno rujnowac,czyli np dorosla osoba 300 zl,dziecko.100 zl male. I tyle. Talrzyk na obrzezach Warszawy bfajne lokale kosztuje ok 220 zl osoba. Przeciez mlodzi robia wesele,by zrobic impreze a jesli sie zwroci i jeszcze od kazdego mala nawiazka zostanie,to bfajnie. Sa Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Ile na prezent - wesele? 02.06.17, 23:16 A ja myślę,że za mało. Co najmniej 5000, dasz tyle? Kocham takie wątki 😀 Osobiście dałabym 500, ale ja rzutna nie jestem, swoje potrzeby też mam i zbędną kasę sama ogarnę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Ile na prezent - wesele? 25.07.17, 18:49 1000? Chyba kolumbijskich pesos, jak w złotówkach to poniżej 3000 bym nie zeszła. Fstyt. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 09:25 Ja bym dała 500, bo na tyle mnie stać. Inni mogą dać więcej albo mniej, to już zależy od zamożności lub skąpstwa Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 11:58 300-500 to dla mnie maks. Wychodzę z założenia, że skoro para chce podzielić się szczęściem w moim towarzystwie, to niech nie skończy się to dla nich zrujnowaniem budżetu i kredytem "na wesele" (czyli- niech im się zwróci talerzyk), a z drugiej strony ludzie w moim wieku mają już wszystko i nie muszę im sponsorować lodówki czy meblościanki do pustej kawalerki. Analogicznie zapraszając na urodziny chętnie przyjmę drobiazg- kwiaty, fikuśny kosmetyk, obrazek na ścianę, czyli to, co sama kupiłabym sobie za cenę organizowanej kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 20:52 My z reguly dajemy 500_600 zl za pare,warszawa bliskiej rodzinie ok 700 za pare. To nie jest malo,z reguly znajomi tak daja. Kolezanka byla chrzestna,dala bdduzo,wg niej wesele sie zwrocilo,a bylo ok 120 osob,dostalli ok ,37 tys,minus chrzestni i dziadkowie 16 tys= 21 tys / 110.poxostalych,robi ok 200 za osobe. Tylko kasa byla. Ludzie potrafia opowiadac,ile daja ale standard to 500 zl para Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 12:42 Pytasz o wartość prezentu, czy po prostu chcesz dać kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 13:33 Kupujesz prezent /wkladasz kasę do koperty zgodnie z tym na ile Cię stać. Rozkminy o zwrotach za talerzyk albo ze "nie idę bo nie mogę dać 5000" sa burackie. Tak samo jak oczekiwanie określonych kwot"od łebka". Bleee Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 20:59 zwrot " za talerzyk" doprowadza mnie do szału. tak jak " to wesele się zwróci" . obrzydliwe. albo zapraszam gości albo zapraszam klientów którzy zapłacą na ubaw. ekhm... byłam kiedyś na ślubie cywilnym koleżanki. młodzi nie urządzali żadnego przyjęcia po ślubie - brak funduszy. później okazało się , że zostali obsypani prezentami ślubnymi tylko przez rodzinę panny młodej. rodzina pana młodego nie dała kompletnie nic , wychodząc z założenia że skoro nie ma wesela to się nie musi zwracać. młoda z miasta, młody ze wsi jeśli to ma znaczenie. chłopakowi było cholernie przykro, nawet głupiego ręcznika nie dostał od swoich Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Ile na prezent - wesele? 03.06.17, 21:03 Mnie też te licytacje i zwroty obrzydzają. Urodziny też muszą się zwrócić ? To niech robią listę prezentów a w domu na ,, luksusowo,, - słone paluszki i wino na stojąco. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ile na prezent - wesele? 25.07.17, 12:09 Up... z forum dowiaduję się, ze to tak działa... Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Ile na prezent - wesele? 25.07.17, 17:28 wiosennaburza1 napisał(a): > zwrot " za talerzyk" doprowadza mnie do szału. tak jak " to wesele się zwróci" > . obrzydliwe. albo zapraszam gości albo zapraszam klientów którzy zapłacą na ubaw. O! to! to! Okropne burackie myślenie. Podobnie jak określone (na tym forum chyba) standardy "dawania". W takim razie ja się w standardach nie mieszczę, bo dałam tydzień temu 400 zł. Daleka rodzina męża, byliśmy tylko we dwoje, bez dzieci. Będąc na twoim miejscu dałabym 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ile na prezent - wesele? 25.07.17, 17:42 Wiesz- będąc zaproszoną tylko do koscioła/urzędu też nie daję prezentów, tylko kwiaty i życzenia. Tak samo jak nie kupuję prezentów koleżankom, o ile nie jestem zaproszona na jakąś imprezę- składam tylko życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Ile na prezent - wesele? 25.07.17, 12:15 Koleżance dałabym 500 zł. Ale ja nie jestem majętna, nie wiem jak Ty. Kwoty 1000-1500 to np. dla chrześnicy, siostry, kiedy jesteś świadkiem itp. Nie wiem jakie stosunki wśród Twoich znajomych, ale wśród moich nie daje się takich kwot koleżankom czy kolegom, żeby to dla nikogo nie było krępujące/zobowiązujące. Odpowiedz Link Zgłoś