Dodaj do ulubionych

Makijaz oznaka zdrowia

17.06.17, 10:53
Dlaczego makijaz jest traktowany w naszym kraju jako oznaka zdrowia, trafia mnie za kazdym razem gdy jade na dzialke sote i dostaje ciagle pytania czy dobrze sie czuje, czy wszystko ok.Kobieta po 30 stce nie bedzie wygladala kwitnaco bez makijazu i mimo ze kazdy to wie, bo starsze kobiety na co dzien ogladaja sie w lustrze ciagle te same teksty.Nie maluje sie mocno na co dzien wiec tym bardziej tego nie rozumiem, choc owszem widac roznice jak u kazdego, ale czemu mam sie tlumaczyc z samopoczucia jesli bez makijazu czuje sie naprawde fantastycznie, lekko, czas oszczedzam Itp czy chodzi o to ze ludzie juz rzadkosci ogladaja innych bez zrobienia ze to dla nich tak naturalne?Czy o co?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:05
      No cóż, same kobiety wymyśliłyśmy sobie "makijaż naturalny", malujemy się i wmawiamy światu, że się nie malowałysmy. To teraz jak tylko przebarwienie na twarzy widać to otoczenie myśli, że mamy co najmniej białaczkę. Wszak "naturalna" kobieca skóra jest gładka i w jednolitym kolorze, no - co najwyżej policzki lekko zaróżowione.
    • memphis90 Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:10
      Hmm, ja czesto chodzę bez makijażu i nikt mnie nie pyta, czy jestem zdrowa...
      • afro.ninja Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:35
        Ja też się nie maluję, czuję się świetnie ze swoją cerą.
      • butch_cassidy Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 18:36
        Mnie też nie...
      • ichi51e Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 23:03
        Kurcze mnie tez nie sad
        • ichi51e Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 23:04
          https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a3/c0/41/a3c04100740aa99f4c097f8dab1da522.jpg
    • lady-z-gaga Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:15
      >Nie maluje sie mocno na co dzien

czyli większość ludzi nie wie, czy się malujesz, mogą uważać, ze Twoj naturalny wygląd
      a w takim razie widząc gorszą wersję niepokoją się o Twoje zdrowie, bo nie potrafią sobie tego inaczej wytłumaczyć - człowiek źle wygląda, kiedy żle się czuje smile
    • nenia1 Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:27
      Zastanawia mnie po co wymyślasz te historie? Co chwilę ktoś cię zaczepia i komentuje twój wygląd. Wybacz, ale to szalenie mało prawdopodobne.
      • taniax Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:32
        Nie zaczepia, na dzialce komentuje mnie rodzina, duzo ludzi tak robi, oczywiscie ze nie wszystkie matki czy ojcowie oraz babcie ale chyba jednak wiekszosc.Ty sie z tym nie spotkalas?ludzie lubia komentowac kto przytyl schudl najczesciej otwartym tekstem.
        • nenia1 Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:53
          Nie, spotkałam się nigdy z tym, że ktoś nieproszony komentuje mój wygląd, a już czy mam makijaż czy nie mam, to jakiś kosmos.
          • best_bej Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 19:37
            Robią to za Twoimi polecami wink
        • dziennik-niecodziennik Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 19:48
          Ale Ciebie bez przerwy ktos zaczepia i komentuje. Juz tyle tematow napisalas w tym klimacie. Moze faktycznie jakos niezdrowo wygladasz? Wiekszosci osob to nie spotyka. Ja sie maluje malutko i nikt mnie nie pyta czy zdrowa jestem...
    • mary_lu Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 11:49
      Najwyraźniej bez makijaźu wyglądasz złe, a z makijaźem choćby symbolicznym, dużo lepiej. Też tak mam. Wystarczą dwie kropki korektora pod oczy i tusz do rzęs do "ale ty świetnie ostatnio wyglądasz" a brak tego wyzwala "dziecko, czy ty chora jesteś?!?"

I nie ma w tym żadnych podtekstów, skoro przoduje w tym mój ojciec, którego obchodzi tylko moje zdrowie i dobre samopoczucie, na makijażu się nie zna i w ogóle mało co w wyglądzie innych zauważa.
      • lady-z-gaga Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 12:15
        Tez tak miałam, jak byłam młodsza i część znajomych widywała mnie tylko umalowaną. Kolega, ktory kiedys wpadł z niezapowiedzianą wizytą przejął się moją bladością smile przez jasne brwi i rzęsy oczy wydają się mniejsze, a twarz nieco wyblakła.... więc padło nieuchronne pytanie "jak się czujesz?" smile
    • thank_you Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 13:22
      Bo ujednolicona cera wyglada lepiej, szczególnie naturalne blondynki z jasna oprawa oczu wyglądają - moze nie gorzej - ale często jak chore.
      Im starsza jestem tym mniej makijazu nakładam 😂 I coraz rzadziej. Co ciekawsze - uwazam, ze wyglądam lepiej, mimo pierwszych zmarszczek mimicznych (mam bardzo bogata gestykulacje i mimikę - ostatnio znajoma koleżanki mieszkająca we Włoszech zapytała mnie, czy tez tam mieszkałam 😂). A moze zwyczajnie czuje sie lepiej we własnej skórze, pieprze konwenanse i "idealny" wygląd? Czasami słyszę, ze wyglądam na 26-28 lat, ale własna matka twierdzi, ze co najmniej 35. 😂😂😂
      P.S. Pozdrawiam bez makijazu 😉
    • anorektycznazdzira Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 18:50
      Maluję się szczególnie wtedy, kiedy czuję się kiepsko i wyglądam jak po dyfterycie a żyć trzeba- i zbieram komplementy jaka jestem wypoczęta i zdrowo wyglądam. Naród głupawy jest po prostu.
      • lady-z-gaga Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 13:49
        Nie narod głupawy, tylko najwyraźniej sztukę makijażu opanowałas perfekcyjnie smile
        • anorektycznazdzira Re: Makijaz oznaka zdrowia 19.06.17, 12:27
          smile
          oby to było towink
    • simply_z Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 18:59
      Może masz nieładną cerę, jakieś przebarwienia ale tak?
    • vaikiria Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 19:31
      Po prostu przyzwyczaiłaś wszystkich do widoku Twojej twarzy w makijażu. Moją widują zwykle bez makijażu, więc nikt nie pyta, co się stało - to jest uznawane za mój normalny zdrowy wygląd.
    • princesswhitewolf Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 19:37
      >afia mnie za kazdym razem gdy jade na dzialke sote i dostaje ciagle pytania czy dobrze sie czuje, czy wszystko ok

bo sie przyzwyczaili do ciebie w makijazu.

Tak samo jak zdejmiesz okulary to Ci powiedza ze lepiej ci w okularach niz bez, bo przecietny czlowiek to przyglup ktory nie rozumie ze ulegl przyzwyczajeniu do jakiegos wizerunku ( z makijazem, z okularami itd)
      • amsterdama Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 19:48
        "przeciętny człowiek to przygłup" O Cudzie Najjaśniejszy, dobrze, że zechciałaś zaszczycić wszystkich swoją mądrościąwink
    • beverly1985 Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 19:55
      Nigdy nikt nie skomentowal mojego makijazu lub jego braku, a juz na pewno nie na dzialce!
    • taki-sobie-nick Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 20:53
      sote

Saute.

Jeśli robisz makijaż tzw. niewidoczny, to nie dziw się takim komentarzom.
    • konsta-is-me Re: Makijaz oznaka zdrowia 17.06.17, 21:15
      Może masz sińce pod oczami albo b.blada cerę,sprawiająca wrażenie chorobliwej .
      Albo zbyt blade usta.
      Mi bez makijażu mówią żebym posmarowala brwi olejkiem, to odrosną big_grin
      A mam całkiem gęste i grube, tylko koloru jasny blond, zlewają się że skóra, to samo z rzęsami.
      • ichi51e Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 23:08
        Cos moze w tym byc - pojechalismy ze znajomymi na dzialke rano zobaczylam znajoma bez makijazu (za to z petem) wygladala jak zombie... nawet nie wiedzialam ze mozna miec TAKIE cienie pod oczami...
    • regina-phalange Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 12:28
      Nawet delikatnym makijażem można ukryć przebarwienia i oznaki zmęczenia, ujednolicić koloryt cery, a różem dodać "życia" policzkom. Nic dziwnego, że w lekkim, dobrze zrobionym makijażu wygląda się zdrowiej niż saute.
      To tak jakby dziwić się, że w pionowych paskach i szpilkach wygląda się szczuplej.
      • nolus Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 19:07
        No niestety nie ma tu żadnego wielkiego sekretu - Polki jako typowe Słowianki mają zazwyczaj wyblakły typ urody - stosunkowo cienkie blond włosy o mysim odcieniu, blada cerę i bardzo często w komplecie do tego naturalne cienie pod oczami albo tendencje do nich. Przy takich włosach naturalna jest taka a nie inna oprawa oczu - po prostu bardziej jasne brwi i rzęsy, dziwne aby bladolica topielica miała brwi a'la Breżniew,prawda? Dlatego niestety mieszkanki tej szerokości geograficznej muszą się zwykle "podreperować" i wspomagać makijażem żeby właśnie nie wyglądać na chore, wyblakłe,itd. to nie znaczy, że bez makijażu nie przypominają siebie czy są brzydsze, po prostu wyglądają ciut inaczej. Sama należę do tej grupy własnie i doskonale wiem, że wystarczy trochę korektora pod oczy i już wyglądam lepiej. A już podkład na twarzy i ciut cienia na brwiach raczej załatwia sprawę.Kiedy wyglądam naprawdę źle, to juz w ruch idzie jeszcze dodatkowo róż na policzki i rozświetlacz na całą twarz. No i odpowiedni kolor włosów...Ja swój systematycznie delikatnie rozświetlam żelem rozjaśniającym. Na wakacjach na plaży czy na luźnym spacerze mogę sobie pozwolić na brak makijażu i nikt mi się dziwnie nie przygląda, do centrum handlowego w tłumie wypacykowanych kobiet już się tak nie wybiorę.

Spójrzcie z resztą na typową przedstawicielkę tego typu urody:
        https://e5.pudelek.pl/23980d42ecf2df7f5e1142fa3a3a5a1c4cfe7c74.jpg

Laska ma typ urody, jaki zazwyczaj widuje się na polskich ulicy i wiecznie jest krytykowana za wygląd i rzekome poprawki chirurgiczne.Moim zdaniem na powyższym zdjęciu wygląda bardzo dobrze i właściwie najlepiej na przestrzeni roku czy nawet kilku lat. Po niej widac właśnie ile dobrego daje dobrze dobrany kolor włosów - twarz od razu wyglądu na taką promienną i świeżą, skóra też fajnie i subtelnie rozświetlona. Oczywiście jak zwykle leci hejt w komentarzach, ale moim zdaniem Socha akurat tutaj wygląda dobrze.

Tu więcej zdjęć:
        www.pudelek.pl/artykul/112307/malgorzata_socha_w_kombinezonie_w_kropki/
        • konsta-is-me Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 19:13
          Ja widzę bujne, grube włosy i ...brwi jak Breżniew ( i to po regulacji )big_grin
        • thank_you Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 22:01
          Ona na żywo wyglada zdecydowanie lepiej,
          • nolus Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 22:20
            Socha?
    • kondolyza Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 22:40
      nigdy nikt nie zapytal mnie czy aby dobrze sie czuje i czy jestem zdrowa dlatego ze nie mialam makijazu
      nigdy nikt nie dziwil sie ze nie mam makijazu na dzialce
      osoby z mojej rodziny zapytaly by mnie czy u mnie dobrze z głową gdybym na działce wysmarowala makijaz

ale czesto zdarza mi sie ze jak sie zrobię (podządny makijaz,rzęsy itp) to ktos mowi mi ze swietnie wyglądam,nigdy w odwrotnej sytuacji nikt nie mowi odwrotnie

myslę,ze naprawdę fatalnie wyglądasz bez makijazu i dziwi toosoby ktore Cie takiej soute nie znają bo przez lata przyzwyczailas je do innego wyglądu samej siebie
    • muchy_w_nosie Re: Makijaz oznaka zdrowia 18.06.17, 23:01
      Jestem blondynką, farbuję się na ciemny brąz, mam jasną oprawę oczu. Bez pomalowanych rzęs i brwi wyglądam jak albinos, dla mnie bez makijażu oznacza kredka na brwiach i tusz na rzęsach inaczej znajomi krzyczą ;P
      • taniax Re: Makijaz oznaka zdrowia 19.06.17, 09:22
        Ja lubie makijaz taki jak maja modelki wiec moze macie racje ze porownujac do wiekszosci wymalowanych kobiet to nie wyglada jak oczywisty makijaz, u nas babki maja duzo produktow cieni kresek firany rzes ja tez nie uzywam malo kosmetykow ale robie to inaczej to wyglada jak lepsza twarz a nie wymalowana.popatrzcie np na Magde Frackowiak napewno nie pokazuje sie bez mejkapu a jednak wyglada inaczej niz reszta pan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka