baba_za_kolkiem 07.09.17, 19:21 Czy można domowymi sposobami poprawić poziom hemoglobiny? Np dietą. Tak na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:25 Pij sok z pokrzywy, sa gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:56 O, nie wiedziałam, dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:12 a najlepsze (niestety po czasie) ale są pokrzywy majowe Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:27 A co lekarz mowi? Masz suplementacje? Podobno jedzenie wolowiny pomaga-moja bratowa miala takie zalecenie w ciazy ( suplementacja nie dawala oczekiwanych rezultatow ). Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:58 Hemoglobina spadła mi po chemioterapii, nie wymaga jeszcze suplementacji ale jest na dolnej granicy. Boję się, żeby nie spadła niżej, bo wykluczy mnie to z dalszej terapii. Chciałabym na co dzień jakoś dietą trochę podnieść. Wołowiny praktycznie nie jadłam, postaram się włączyć w diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:04 Te wolowine to powinnas tak co drugi dzien. Duzo zdrowia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:09 "Nie" dziękuję, przyda się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ongoing Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:09 już wspomniana pokrzywa, a do tego koktajle z dużą ilością pietruszki (np. pęczek pietruszki, cytryna, miód, woda/lód) - witamina C wspomaga wchłanianie żelaza Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:54 A może wlew witaminy C? Wiem, że pewnie masz dość wkłóć ale to jest mega regeneracja organizmu szczególnie w przypadku chemioterapii. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 23:36 Nie, to nie jest mega regeneracja, to jest kit wciskany przez altmed. I to niebezpieczny kit - są badania potwierdzające, że przy pewnych typach nowotworu wlewy z wit. C osłabiają działanie chemioterapii i przyczyniają się do rozwoju choroby. Tak że ostrożnie z takimi sugestiami. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 15:33 Ta, cudowna wit C regenerująca cały organizm Zdajesz sobie sprawę, że o ile nie jesteś XVII marynarzem, niedobór wit C ci nie grozi, a jej nadmiar i tak jest po pierwsze wysikiwany z organizmu, a po drugie, jak będziesz go bombardować wit C, to jedyne co "zyskasz", to kamienie nerkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:28 Natka pietruszki do każdego posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:38 dokładnie - wit. C z natki (a jest jej w niej dużo) wpływa na lepsze wchłanianie żelaza. A na poprawę hemoglobiny to najlepiej mięso, szpinak i buraki (sok z buraków, jak lubisz). I jeszcze suszone morele. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:59 Super, proste i pietruszkę uwielbiam. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:37 Żelazo w szpinaku to mit. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:10 Żelazo w szpinaku jest Tyle, że nie jakoś strasznie dużo, ot porównywalnie z innymi warzywami zielonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:40 Sok z buraków i dużo czasu na świeżym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:51 Buraki w kazdej postaci, sok albo zakwas i pamiętaj o wit. C. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:02 Sok bardzo lubię. Piję ostatnio tak raz czy dwa razy w tygodniu, z sokowirówki. Pewnie to za rzadko? Można to przedawkować? Robię ten sok z jabłek, marchewki i buraka (1 burak średniej wielkości). Wit C pomaga we wchłanianiu, ale czy czymś nie przeszkadzam tu? Marchewka jest OK? Mogę w sumie też pić sam burak + jabłko + pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:15 moja mama zamawia gdzieś taki czysty sok z buraka i to pije. Wreszcie wyniki sie poprawiły, Do tego ja jej kupuję susz z pokrzywy do pici, taki eko i bierze wit c "prawostronną".Długo zeszło, ale wreszcie coś drgnęło i wstępnie chemia została odłożona na później. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:14 Lewo, lewo. Tyle, że każda witamina C jest lewoskrętna Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 13:16 noo . lewoskrętna wiadomo.... Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:42 Jedz dużo wołowiny i zielone warzywa. Plus buraki. Jeśli bierzesz tabletki antykoncepcyjne, zamień na minipigułkę - wyeliminuje lub chociażby skróci miesiączki i hemoglobina powinna pójść w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:04 Nie biorę tabletek anty, hemoglobina spadła mi po chemioterapii. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:58 kiszony barszcz, działa cuda - sprawdzone Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:06 Ojej nie wiem co to? Barszcz z czego, buraków? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania sałatka antyanemiowa ;) 07.09.17, 20:24 nazwałam ją tak na własny użytek, ale pomaga: 4 ziemniaki ugotowane 2 buraki ugotowane 2 jabłka 2 ogórki kiszone koperek, natka pietruszki sól, pieprz wymieszać z jogurtem naturalnym (albo pół na pół ze śmietaną) Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: sałatka antyanemiowa ;) 07.09.17, 20:30 Robię bardzo podobną (w zasadzie taką samą) ze śledziem Nie wiedziałam nawet, że jest natyanemiowa. Dla zainteresowanych - do w/w składników dodaję śledzia w oleju pokrojonego w kostkę (matjasa). Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: sałatka antyanemiowa ;) 07.09.17, 23:21 Mam lepszą bombę: kotlety z wołowiny i kaszy jaglanej, z orzechami włoskimi, natką pietruszki i suszonymi morelami W ogóle z niemięsnych chyba najwięcej żelaza mają kasze i grochy, taka czerwona soczewica ma więcej żelaza niż burak (zima idzie, można zupy gotować). Przy anemii warto też pamiętać o wit b12, ta jest głównie w mięsie, ale też jajkach, mleku i serze. A w ogóle, to jak można, to warto rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady, albo jeszcze wyżej, bo im wyżej, tym więcej człowiek produkuje czerwonych krwinek. Tylko nie wiem, czy po chemii nie byłoby jakichś przeciwwskazań, warto to z lekarzem obgadać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 20:41 Człowiek nie wyprodukuje więcej krwinek, jak ma niedobory. A osoba z anemią w warunkach niższego stężenia tlenu się raczej lepiej nie poczuje.... Trzy, że to nie Bieszczady, ale Himalaje muszą być Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 20:54 To czemu anemikom zaleca się sanatoria w górach? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 20:56 Różne głupoty się zaleca. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 23:55 To wiem, tylko że są dowody na to, ze w górach hgb rośnie Ja się tu absolutnie nie będę upierać, po prostu teraz mnie to zaciekawiło. Akurat moje wyniki najbardziej poprawiły się nie tyle po diecie, co dopiero po włączeniu w to ruchu na świeżym powietrzu - ale to akurat rzucam jako ciekawostkę, wiem, że sport zmienia poziomy hemoglobiny, ale tu raczej nie będziemy Baby namawiać do sportu. Jeszcze nie teraz, najpierw niech wyzdrowieje Oczywiście disclaimer: mówię tylko jako okazjonalny anemik, wszelkie kuracje i wyjazdy należy absolutnie skonsultować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:28 Wołowina dwa, trzy razy w tygodniu dala w moim przypadku bardzo dobre rezultaty Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:01 Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:06 Wołowina, zielone warzywa (brokuł, pietruszka, szpinak), buraki (kiszony sok najlepiej) - najlepiej w komplecie z czymś bogatym w witaminę C, bo wpływa na lepsze przyswajanie żelaza. I ograniczyć nabiał, bo wtedy z kolei gorzej się przyswaja. Tzn nie to, że ograniczyć całkiem, ale rozdzielić - żeby żelazo się dobrze wchłaniało musi być przynajmniej 2 godzinny odstęp (2 godziny przed i 2 godziny po) od spożycia nabiału. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:47 Jak dodasz szczypiorek do jajka na twardo, to się żelazo z jajka dobrze wchłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:17 Dobre jedzenie to ważna sprawa, ale przy dużych niedoborach można brać dodatkowo tabletki, żeby skrócić ten czas. Żelazo jest łatwo przyswajalne z preparatów chelatowanych, opakowanie bez recepty zazwyczaj za 10-12 zł powinno wystarczyć, żeby po dwóch miesiącach wrócić do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 22:00 Mnie lekarz powiedział, że niedoborów żelaza poniżej/na pograniczu normy praktycznie nie da się wyrównać samą dietą i nie bardzo wiem po co się starać, martwić, a potem rozczarować niskim wynikiem, jak w aptece dostaniesz dobre preparaty z żelazem, które działają szybciej i pewniej. Jeżeli regularnie miesiączkujesz, to ta hemoglobina na pograniczu normy bardzo szybko może spadać. Preparaty z żelazem można brać przecież niżej dozowane i nie musi być codziennie, mnie lekarka poradziła jako profialatykę po wyrównaniu sporych niedoborów przy pomocy infuzji. U mnie istnieją też specjalne soki owocowe z dodatkiem żelaza. Szklanka dziennie i sprawa załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:36 Nie jest to prawda. A przynajmniej: nie w każdym przypadku jest to prawda. Ja nie mogę brać ŻADNYCH sztucznych suplementów żelazowych, bo po pierwsze ich nie przyswajam za dobrze, a po drugie mam koszmarne dolegliwości. Dobra, nie wiem czy żadnych, ale wypróbowałam chyba z tuzin, łącznie z takimi "super, nikomu nic po nich nie dolega" - no, nikomu oprócz mnie najwyraźniej. Hemoglobinę miałam 8,9, ale prawdę powiedziawszy nie czułam się źle (oprócz nieco większej senności i męczliwości), a w ogóle to przypadkiem ta anemia wyszła, przy robieniu innych badań, za to szczegółowo to już w ogóle okazało się, ze tragedia - żelazo: 3,06 przy normie 6,6-26, ferrytyna: 4,20 gdzie norma jest chyba od 13 do 150. Nadal mam lekką anemię, ale w tej chwili już w zasadzie na granicy normy. Wyłącznie dietą załatwione. A powód anemii nieznany, mimo przebadania na prawo i lewo, jedyne co stwierdzili nowego to refluks, ale gastrolog wykluczył powiązanie. Tyle, że jeśli ktoś nie ma skutków ubocznych tabletek, to oczywiście łatwiej. Łykasz i z głowy, nie trzeba się przejmować dietą, połączeniami zalecanymi czy wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:45 Z ciekawości - a brałas Inofer? To jest żelazo elementarne i podobno rzeczywiście nie powoduje dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:11 aerra napisał(a): > Nadal mam lekką anemię, ale w tej chwili już w zasadzie na granicy normy. Wyłąc > znie dietą załatwione. Tak, jeżeli tak jak było u ciebie anemia była najprawdopodobniej wynikiem złego odżywiania się, czy problemów z wchłanianiem, a nie innych poważnych problemów ze zdrowiem. U mnie powodem były obfite miesiączki i tyle żelaza w wołowinie, czy innych produktach naturalnych nie byłam w stanie zjeść, by wyrównać spadające na bieżąco wyniki. I również źle znosiłam żelazo w tabletkch, ale dostawałam końskie dawki. Przy mniejszych dawkach żelaza nie wykazuje się zwykle tych "koszmarnych" dolegliwości, a uzupełnić braki można szybciej, tym bardziej, gdy jak autorka wątku nie jest się osobą zdrową i poddaną terapii wyniszczającej w dużym stopniu organizm. Tutaj najpierw trzeba sprawdzić, jak znosi się suplementację i dopiero potem, gdy faktycznie pojawiają się problemy szukać "naturalnych" alternatyw, bo zbyt dużo w jej przypadku od poprawnych wyników zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 09:12 Nie, u mnie anemia nie była wynikiem złego odżywiania. Teoretycznie gorzej odżywiam się teraz, bo jem więcej mięsa (wcześniej też jadłam, tyle, że nie wołowinę co 2 dzień, a 1-2 razy w tygodniu), i bardziej monotematycznie (nie całkiem, ale mimo wszystko bardziej). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 18:31 aerra napisał(a): > Nie, u mnie anemia nie była wynikiem złego odżywiania. Teoretycznie gorzej odży > wiam się teraz, bo jem więcej mięsa (wcześniej też jadłam, tyle, że nie wołowin > ę co 2 dzień, a 1-2 razy w tygodniu), i bardziej monotematycznie (nie całkiem, > ale mimo wszystko bardziej). Anemia nie spada z nieba. Jeżeli po badaniach lekarskich wykluczono u ciebie konkretną przyczynę, to albo masz ogólnie zaburzone wchłanianie żelaza, albo fatalnie się odżywiałaś, znaczy jadłaś produkty niechby i były super hyper zdrowe, ale nie zawierające wystarczająco dużo żelaza. Jeżeli jednak masz zaburzone wchłanianie, to poprawa wartości żelaza tylko przez dietę graniczy z cudem i potrzebne są infuzje, czyli żelazo w żyłę. Ale może ferrytyna w okolicach 4 ci wystarczy, ja przy wartościach 8-13 i hemoglobinie na granicy normy czułam się fatalnie i po dwóch latach bujania się z dietą zdecydowałam się najpierw na tabletki, a potem nawet na infuzje, bo żelaza wzrastało mi bardzo powoli. Za wolno, jak na moje obfite miesiączki. Teraz mam ferrytynę w okolicach 100 i nareszcie czuję, że żyję. Ile wystarczy osobie w trakcie chemoterapii nie wiem. No i nie chcę się wykłócać, ale większość porad podanych w tych wątku to totalne bzdury. Buraki jako środek na anemię to stary, jak widać jednak, ciągle żywy mit. Nie dosyć, że żelazo z produktów roślinnych jest gorzej (mniej chętnie) przez ogranizm wchłaniane, to o wiele więcej żelaza od buraków ma marchewka, sałata roszponka, jarmuż i zielony gorszek. A jeszcze więcej soczewica i biała fasola. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 10.09.17, 01:02 No wiesz, mi też zajęło ponad rok poprawienie tych wyników do poziomu, który byłby jako-taki - tzn nadal anemia, ale już nie aż tak źle. A dożylnie mi proponowali, tyle, że musiałabym się wtedy kłaść na oddział, a nie mogę i nie chcę ze względów organizacyjnych (no chyba, że byłoby już naprawdę źle). Zresztą najpierw próbowałam przecież i tabletek A powodu nie stwierdzono na 100%, ale są podejrzenia, że ma to powiązanie z chorobami autoimmunologicznymi (ja mam Hashimoto, moja mama choruje na tocznia...). No, ale nie wiedzą. Jarmuż tak i soczewica, zgoda Tylko ja na przykład mogę wypić prawie litr kiszonego soku z buraków, gdzie to żelazo, które w nim jest wchłania się nieźle, a już kilograma jarmużu nie zjem, choćbym się skichała, bo to byłoby chyba ze 20-litrowe wiadro liści. W ogóle liściaste mają sporą zawartość żelaza, roszponka, jarmuż, rukola, nawet zwykła sałata - tylko, że to liście i zwyczajnie nie dasz rady zjeść aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 22:17 Zelazo zwiazane z bialkiem zwierzecym jest lepiej przyswajane niz roslinne, wiec zmus sie do jedzenia czerwonego miesa: wlowina, jagniecina, itp. Borykam sie z anemia od ponad roku i musialam zaczac jesc mieso, a bylam wegetarianka od wielu lat. Bardzo obfite miesiaczki na pograniczu krwotokow doprowadzily do anemii. zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 00:00 Pietruszka , sok z kiszonego buraka ( kroisz surowe buraki do dużego słoja, dodajesz czosnek tak jak lubisz, ja przynajmniej 4 solidne ząbki i zalewasz wodą z solą, na litr wody łyżka soli i czekasz średnio 7, 8 dni. Potem zlewasz sobie sok do butelki i pijesz. W lodówce może stać parę miesięcy. Ja jeden zlewam , drugi nastawiam, wszyscy domownicy uwielbiają. Zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 11:45 a, i jeszcze sok z granatów, wyciskany Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka3 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 12:13 Amarantus ekspandowany. Można sypać do mleka, jogurtu, zupy, deserów, sałatek, panierki itp itd. Oprócz tego wspomniane - buraki, pokrzywa, czerwone mięso, natka pietruszki, suszone morele. Dużo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
fraudes Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 12:53 Mnie pomaga kieliszek czerwonego wina - raz albo dwa razy w tygodniu. Potwierdzone wynikami badan krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
mytoya Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 14:19 Mój mąż znacznie poprawił sobie wyniki gdy zaczął jest podroby i kaszanke. No ale to tłuste. Choć wątroba z indyka całkiem smączka. Ale mąż przesadzaj bo kupowal po q kg i musiałam to smażyć. .to do dziś nie mogę patrzec Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:44 Poprawiłam z anemii na taki pod górną granicę. Codziennie piłam barszcz. Moja mama gotowała co trzeci dzień. Na wołowinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:00 Dużo zdrowia i trzymaj się ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:21 W styczniu bylam o krok od transfuzji (hgb 7 po naglym krwotoku). Poza suplementami: - jadlam duzo czerwonego miesa ( tatar, watrobka, kaszanka, gulasz wolowy) - popijalam sokiem z pomaranczy - pilam codziennie sok z burakow - jednodniowy - robilam zielone koktajle ( mieszanka do smothie z biedronki, natka pietruszki, sok pomaranczowy, banan). Z lekow przyjmowalsm tardyferon, popijajac sokiem pomaranczowym. Zdrowia zycze!!!!! Nie ma w zyciu nic wazniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:48 Miałam w ciąży problem z anemią. Lekarka zaleciła mi dużo wołowiny - podobno najlepiej się wchłania. Ogólnie jem bardzo mało mięsa ale się przemogłam i jakoś dociągnęłam do końca ciąży. Nie wiem na ile to pomogło a na ile żelazo z tabletkach. Poza tym natka. I sok z buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 23:11 Actiferol. Buraków bym nie radziła surowych ani surowego soku, bo mogą powodować biegunkę. Chyba, że wyjątkowo dobrze tolerujesz. Wołowina oczywiście też. I jajka. Źródło żelaza łącz ze źródłem wit. C i kwasu foliowego (generalnie warzywa). Nie łącz z nabiałem, węglowodany też nie za dobrze, szczególnie pełnoziarniste. Oczywiście te produkty możesz jeść, ale w osobnym posiłku. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, buziaki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 00:21 Znajoma lekarka poleca barszcz z dużą ilością natki z pietruszki. Mi nie pomógł, ale jej tak. Może i Tobie pomoże. Życzę Ci dużo zdrowia i sił Odpowiedz Link Zgłoś