butch_cassidy 12.09.17, 09:11 Myślałam, że kupuję karkówkę (na grilla), a kupiłam łopatkę... Tak - w markecie I co z nią teraz zrobić, żeby się nie narobić? Ratujcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Łopatka 12.09.17, 09:26 Można upiec tak samo jak karkówkę, czasem wychodzi trochę twarda, czasem zupełnie mięciutka, zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Łopatka 12.09.17, 09:27 Upiec oczywiscie w piekarniku, bo na grillu będzei podeszwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Łopatka 12.09.17, 09:28 Łopatka taka sobie, karkówka smaczniejsza. Łopatkę robię albo na mielone najczęściej, albo na gulasz z warzywami jakimiś. Możesz na plastry, trochę rozbić, natrzeć przyprawami i na grilla, ale karkóweczka byłaby smaczniejsza, nie ma co tu kryć Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: Łopatka 12.09.17, 09:39 Zrób gulasz, pieczeń albo mielone. Z grilla będzie twarda. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Łopatka 12.09.17, 09:55 Jadam łopatkę z grilla, nigdy nie jest twarda jeśli się jej nie wypiecze na podeszwę. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Łopatka 12.09.17, 11:00 O, gulasz bym zrobiła - z grzybami, bo właśnie zebrałam Możecie mi napisać jak (w sensie osoby, które proponują i mają doświadczenie w tej kwestii), bo nigdy nie robiłam Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Łopatka 12.09.17, 11:01 Długo on się musi gotować? Zdążę na dziś? Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Łopatka 12.09.17, 12:36 Cóż, nie jestem ekspertką od mięs. Dlatego proszę o rady Sama wolę warzywa, tyle że rodzina czasem mięso lubi zjeść - raz, dwa tygodniowo. Raz to ulubione spaghetti, a ten drugi właśnie różnie. Miała być karkówka z grilla (elektrycznego), będzie gulasz Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Łopatka 12.09.17, 13:01 Jeśli zmielisz tę łopatkę (to najdłuższa i najtrudniejsza czynność, jesli nie masz dobrych narzedzi) to możesz usmażyć ją w 5 minut na patelni i zjeść z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Łopatka 12.09.17, 15:10 Nie mielę mięsa osobiście. Brzydzi mnie to Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Łopatka 12.09.17, 11:08 przepuść przez maszynkę i zrób mielone, możesz dodać fileta z kurczaka też zmielonego-mi osobiscie lepiej takie smakują, no i smażyc na smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Łopatka 12.09.17, 11:15 OK, znalazłam coś takiego: www.kwestiasmaku.com/przepis/gulasz-z-lopatki-z-dynia-i-grzybami Wszystkim dziękuję pięknie za rady, szczególnie te o gulaszu Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Łopatka 12.09.17, 11:20 takiego nigdy nie robiłam ale wygląda smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Teściowa! 12.09.17, 15:09 Kurczę, stoję przy tym gulaszu od jakichś dwóch godzin i dobrze się bawię, fakt, a tu mąż dzwoni, że mamusia zrobiła gołąbki dla niego i dla dziecka. Oczywiście zadzwonił, spytać, jak ogarnąć temat i chwała mu za to Niestety usłyszał, że gołąbki można zjeść najwcześniej w pt lub zamrozić (a świeże przecież najlepsze...), bo gulaszu mam na dwa dni (to chyba ten rodzaj potrawy, który jak się przegryzie, to na drugi dzień bywa jeszcze lepszy). No dlaczego takich rzeczy nie można uzgodnić jak człowiek? Gdyby tak zrobiła, to by poszli do niej na te gołąbki, pewnie jeszcze po jednym byśmy dostali do domu na kolejny dzień i tak naprawdę dwa obiady bym miała ogarnięte. Córka by miło czas spędziła z babcią, a że ja gołąbków nie robię, a ona lubi (ja też ) to tym większa frajda. Dlaczego nie można spytać, uzgodnić? Tak, był ten temat poruszany wielokrotnie, nic nie skutkuje... Teściowa miewa takie pomysły ca. raz na pół roku. Szkoda jej pracy i tego jedzenia. No dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Teściowa! 12.09.17, 15:13 pewnie lubi niespodzianki ja mroziłam gulasz i gołąbki. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Teściowa! 12.09.17, 15:16 No właśnie chyba wstrzymam się z dodaniem śmietany i poczekam na rozwój wypadków. W razie czego coś zamrożę. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Teściowa! 12.09.17, 15:16 Wiesz co? Moja teściowa przez trzynaście lat ANI RAZU nie zrobiła dla nas nic, ANI RAZU także nie zaprosiła nas na obiad - włączając w to wszystkie 26 świąt. W związku z tym moja propozycji brzmi: daruj jej. Zamroź gulasz, dobrze mu zrobi, a Ty będziesz miała dwa obiady z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Teściowa! 12.09.17, 15:18 To faktycznie, nie pobiję... Moja ma sporo za uszami, ale jednak czasami zaprasza, rzadko, a mnie to już tylko jak nie da się inaczej (nie cierpię szczególnie z tego powodu ), ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Teściowa! 12.09.17, 16:50 nie za bardzo rozumiem, w czym problem. gotujesz ten gulasz do konca, od tesciowej bierzesz golabki i masz 2 obiady. zarowno gulasz, jak i golabki moga postac ze 2 dni w lodowce, jedno i drugie mozna zamrozic albo zawekowac w sloiku. zdjedzcie to, na co macie aktualnie wieksza ochote, a reszte do lodowki/zamrazalnika/sloika. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Teściowa! 12.09.17, 16:53 Też tak powiedziałam, żeby wziął te gołąbki, to w domu zamrożę. Zobaczymy, czy teściowa da, bo chyba miała w planach raczej zaproszenie ich na obiad. Tyle że zapomniała uprzedzić, choćby wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś