Dodaj do ulubionych

Exodus emerytalny

25.09.17, 14:28
businessinsider.com.pl/finanse/emerytury/dane-samego-zus-dot-emerytur-polakow-sa-przerazajace/6z20swn
Z jednej strony przerażające, a z drugiej ja się ludziom nie dziwie, że odchodzą.
W naszej agencji pracy nie ma dnia, żeby ktoś się nie zgłosił po brakujący papierek do emerytury. I ci ludzie, zwykli sami niepytani wyjawiają dlaczego. Otóż:
- dano taką możliwość, to idą
- bo jutro zmienią i zostanę z niczym
- lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu
- bo ciężko znaleźć pracę w ich wieku, pracodawcy to by chcieli ludzi z 20 letnim doświadczeniem, ale tuż po studiach i na staż za dziewięćset złotych
- bo zdrowie już nie te
Większość nie zamierza w najbliższym czasie po przejściu na emeryturę podjąć zatrudnienia, jak już to jak odpoczną, zdrowie podreperują, ale najlepiej na parę godzin w tygodniu. Jak mówię, że każdy rok pracy zwiększa wysokość emerytury, słyszę, że "pani...ja to nie wiem, ile ja jeszcze pożyję, czy rok czy dwa, a zmęczona jestem, mam rzs czy chory staw barkowy, operacje na 2019 wyznaczoną, w domu ten bark tak nie dokucza, a przy pracy to bez silnych przeciwbólowych nie daję rady".
Albo z drugiej strony, że "mam 64 lata i od 4 lat szukam pracy na stałe, dostaję oferty tylko uz tylko na chwile i bądź tu człowieku pewien jutra, a tak to te parę stówek w kieszeni będzie".
PS. Obsługujemy, jako firma, w większości pracowników fizycznych: kasjerki, magazynierzy, pracownicy pomocniczy, produkcyjni, ale też opiekunki dziecięce i medyczne i personel służby zdrowia.
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:37
      Mnie zapadł w pamięć taki facet, który szukał pracy przez agencję, murarz czy cieśla, lat 61, którego nikt go nie chciał zatrudnić, firmy oczywiście nieformalnie i nielegalnie ale wprost zastrzegały - ma być maks do 50 lat. Bo starszy to już nie popracuje na deszczu i wietrze, czejściej choruje, nie pobiega po rusztowaniu, wzrok nie ten, nie ponosi ciężarów.
      I ten facet szukał i szukał, nie wiem z czego żył, bo jeszcze dobre 4 lata nic mu nie przysługiwało. A jednoczesnie toczyły się dyskusje wokół wcześniejszej emerytury dla umęczonych życiem nauczycieli czy mundurowych.
      • lauren6 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:39
        I dlatego PIS wygrał wybory.
        • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:45
          Tak. Ja to widzę. Serio. Nie obsługuję patologii, w rozumieniu hmm bijących dzieci nałogowych alkoholików czy co rok prorok z innym facetem, ale właśnie kasjerki, pracowników produkcji, kurierów na samozatrudnieniu, opiekunki, personel sprzątający, studentki po pedagogice szukające jakiejkolwiek pracy. I słyszę: nie głosowałam na PIS, ale 500+/wcześniejsza emerytura/mieszkanie+ jest super.
          Tylko na forum tego nie rozumieją.
          • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:52
            Czego nie rozumieją? Że jak ludziom pieniądze dać to się będą cieszyć? Tego chyba nikt nie kwestionuje.

Problem mają Ci, którzy sięgają myślą dalej niż do najbliższej wypłaty, bo za 500+ i obniżony wiek emerytalny trzeba będzie prędzej czy później zapłacić.
            • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:55
              Tego, że bez oferty i bez spojrzenia na problemy tych, co dla nich 500+ i wiek emerytalny mają znaczenie teraz i nie myślą, co potem nie odsunie się pisuarów od władzy.
              Ci ludzie zresztą płacili za ekhem drastycznie wprowadzony morderczy kapitalizm.
              • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:10
                Polityków, którzy realnie patrzyli na konsekwencje morderczego kapitalizmu można policzyć na palcach jednej ręki i prezes Kaczyński do nich nie należy.

Obietnice i rozdawnictwo PIS ciężko będzie przebić, pojechali po bandzie. Co gorsza ich celem jest jeszcze zwiększenie ich udziału w parlamencie, więc można spodziewać się kolejnych kosmicznych obietnic. Jak im się uda w kolejnych wyborach zdobyć większość pozwalającą na zmianę konstytucji to będziemy na nich skazani cholera wie jak długo, nawet jeśli się ten domek z kart zawali. sad
                • tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:52
                  > Obietnice i rozdawnictwo PIS ciężko będzie przebić, pojechali po bandzie.

Przecież poprzedni rząd co roku rozdawał mafiom paliwowym tyle samo ile wynosi koszt 500+.

Opozycja o 500+:
                  - tego się nie da wprowadzić, nie ma pieniędzy
                  - no może wprowadziliście, ale budżet się nie dopnie
                  - no może dopięliście budżet, ale to się wywali w pierwszym roku
                  - no może się nie wywaliło w pierwszym roku, ale na pewno wywali się w przyszłości

nareszcie opozycja znalazła właściwe słowo: "w przyszłości". Tego się nie da podważyć, bo 500+ z pewnością "w przyszłości" będzie zlikwidowane. Może w roku 2030, a może w 2070.

Pytanie jest, co się działo z tymi miliardami rocznie przed wprowadzeniem 500+. Wszystko wyprowadzały karuzele vatowskie?
                  • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:59
                    Skoro jest tyyyyle pieniędzy to czemu PIS cały czas nas zadłuża?
                  • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:14
                    tiszantul napisała:
                    > - no może dopięliście budżet,

59 MILIARDÓW deficytu to 'dopięcie' big_grin Błahahahahahahahahaha big_grin
            • iwoniaw Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:57
              Otóż to. To, że każdy chętnie by przytulił 500 razy x co miesiąc nie zmienia faktu, że w dłuższej perspektywie drogo nas to wszystkich będzie kosztować. I nie, nie dziwię się nikomu, że woli mieć świadczenie w garści niż ofertę pracy na dachu.
              • lauren6 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:13
                Tu nie chodzi o to 500+, ale o to, że ktoś się pochylił nad tymi, którym w kapitalistycznej Polsce słabo się powodzi. 500+, 100+ - to nie istotne. Ktoś dostrzegł, że największa bieda w Polsce dotykała rodziny wielodzietne i z tą biedą wygrał inaczej niż radząc jedzenie szczawiu i mirabelek.

Trudno się dziwić ludziom, że nie myślą perspektywicznie czy zadłużamy kraj za 20 lat, skoro tu i teraz nie mieli za co żyć.
                • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:16
                  Podobnież osoby, którym brakowało 5 czy 7 lat to emerytury borykali się z problemem znalezienia godziwego zatrudnienia teraz z ulgą przytulą nawet nędzną emeryturę.
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:07
                    stacie_o napisała:

> Podobnież osoby, którym brakowało 5 czy 7 lat to emerytury borykali się z problemem znalezienia godziwego zatrudnienia teraz z ulgą przytulą nawet nędzną emeryturę. >

Dokładnie. I młodym ludziom na tym forum, którzy są teraz bardzo przeciwni obniżeniu wieku emerytalnego (przez PiS), zmieni się optyka, jak będą mieli kilka lat do emerytury, i nie będą mogli znaleźć pracy, a i ze zdrowiem kiepsko będzie. Teraz są bardzo mądrzy: bo są młodzi, zdrowi i mają pracę.
                • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:22
                  Lauren, nikt tu z bieda nie wygral. Dano glodnym ludziom rybe, i tyle. Ale ryby sie skoncza, bo pieniądze na drzewach nie rosna. A wtedy bedzie placz.
                  Ludziom trzeba wędek. Mozliwosci zarabiania pieniedzy gwarantujacych utrzymanie.
                  • bramstenga Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:03
                    Jaką wędkę można zaoferować osobie przez całe życie wykonującej słabo płatną pracę fizyczną (sprzątaczce, magazynierowi czy mitycznej kasjerce w Biedronce), która po prostu nie ma już siły, a dla pracodawców jest niezatrudnialna? (W przypadku kobiet często dochodzi do tego drugi etat w postaci ogarniania domu, a u mężczyzn - skutki wieloletniego palenia i picia).
                    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:06
                      Sanatorium w celu podleczenia się i odpoczynku, pracę na część etatu?
                      • lauren6 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:14
                        Serio, myślisz że sanatorium skusi do pracy do 67 rż, prostego faceta, które całe życie tyrał fizycznie, a przewidywalna długość jego życia wynosi... 67 lat?
                        • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:20
                          W przypadku mężczyzn wiek emerytalny niewiele miał się zmienić, problem dotyczy głównie kobiet. I nie chodzi o to, żeby kusić, bo Ci ludzie po prostu będą musieli pracować - chodzi o to, żeby im pomóc, żeby dawali radę, żeby to było dla nich znośne.
                    • astrum-on-line Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:27
                      Chyba najpierw trzeba by zadbać o zarybienie stawu, a potem gadać o dawaniu wędek.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:30
                      Możliwość przekwalifikowania sie do pracy mniej obciazajacej fizycznie? I to raczej wcześniej, a nie w momencie kiedy juz sil na wszystko brakuje?...
                      Nie wiem. Zapewne mozliwosci sa. Teoretyczne, bo brakuje praktycznych - i to jest problem ktory trzeba rozwiązać.
                      • iwoniaw Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:01
                        Możliwość przekwalifikowania sie do pracy mniej obciazajacej fizycznie? I to ra
                        > czej wcześniej, a nie w momencie kiedy juz sil na wszystko brakuje?

Jak przypuszczasz, ile procent osób wykonujących ciężką pracę fizyczną wybiera ją dlatego, że na siłowni mają za mało wyzwań? Bo ja podejrzewam, że gdyby ktoś mógł wykonywać pracę mniej obciążającą (bo miałby ku temu możliwości - zarówno w sensie osobniczych zdolności, jak i dostępności takich prac dla niego) i z niej wyżyć, to już dawno by to robił, a nie czekał, aż sobie zdrowie zrujnuje.
                        • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:24
                          Nie tylko ciężka praca fizyczna rujnuje zdrowie, przestańcie powtarzać ten fałszywy banał. Praca fizyczna bywa zdrowsza i mniej niszcząca niż prace znacznie lżejsze lub wręcz umysłowe. Z pracą jest związanych znacznie więcej czynników ryzyka niż dźwiganie ciężarów: kontakt z drobnoustrojami chorobotwórczymi, niekorzystnymi czynnikami chemicznymi lub toksycznymi, promieniowaniem, zapyleniem, do poważnych czynników ryzyka należą też stres, monotonia, praca nocna, praca na wysokości.
                          • iwoniaw Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:43
                            Nie tylko ciężka praca fizyczna rujnuje zdrowie, przestańcie powtarzać ten fałs
                            > zywy banał

A konkretnie do czego się odnosisz, bo nie zauważyłam, żeby ktoś tu choć raz napisał (o powtarzaniu nie wspominając), że tylko ciężka praca fizyczna rujnuje zdrowie?
                            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:47
                              Nie, w ten sposób nikt tego nie ujął, natomiast jeśli już ktoś użala się nad zepsutym zdrowiem osób w wieku około-emerytalnym to tylko tych pracujących fizycznie.
                  • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:16
                    dziennik-niecodziennik napisała:
                    > Lauren, nikt tu z bieda nie wygral. Dano glodnym ludziom rybe, i tyle. Ale ryby
                    > sie skoncza, bo pieniądze na drzewach nie rosna. A wtedy bedzie placz.

Cały czas przypominam - jak było w Grecji? Ludzie nie czuli się winni, że brali tylko winili władze, że dawały.
                  • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:20
                    > Dano glodnym ludziom rybe, i tyle. Ale ryby sie skoncza, bo pieniądze na drzewach nie rosna. A wtedy bedzie placz.
                    > Ludziom trzeba wędek

Od wędek nie przybędzie ryb w stawie. Albo te ryby są albo nie i nie ma znaczenia czy je wyłowić rząd czy Stefan.
                    • araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 07:18
                      minor.revisions napisała:
                      > Od wędek nie przybędzie ryb w stawie. Albo te ryby są albo nie i nie ma znaczen
                      > ia czy je wyłowić rząd czy Stefan.

'Rząd' złowi??????? RZĄD???? NIE - rząd jedyne co łowi to pieniądze ludzi pracujących.

Więc jak - zgłaszasz się na ochotnika, żeby tyrać DO ŚMIERCI bo Stefan w wieku 60-lat pracować nie może?
                    • astrum-on-line Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 17:53

> Od wędek nie przybędzie ryb w stawie.

Święte słowa!!!!
                • gogologog Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:00
                  > Ktoś dostrzegł, że największa bieda w Polsce dotykała rodziny wielodzietne i z tą biedą wygrał inaczej niż radząc jedzenie szczawiu i mirabelek.

Zgadzam sie. Tez mnie szokuje ze sa ludzie w ktorych zyciu 500+ cos zmienilo ...
            • woman_in_love Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:06
              Ale za to na pewno przyjęcie "uchodźców" siedzących na socjalu by już nie zaszkodziło big_grin.
          • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:15
            >I słyszę: nie głosowałam na PIS, ale 500+/wcześniejsza emerytura/mieszkanie+ jest super.
            Tylko na forum tego nie rozumieją.

mylisz sie kochana.
            To "tamci" nie rozumieja, że fiinanse państwa nie sa z gumy i jeśli "państwo" im da to reszcie zabierze.
            Państwo będzie łupilo nas podatkami, także firmy, które te podatki będa sobie odbierały od nas - za pomoca wyższych cen. Za towary, usługi, za wszystko.
            Jak wrócą realia PRL czyli bida z nędzą to dopiero ludzie sie obudza.
            W PRL obudzili sie skutecznie po +/-30 latach. Kolejne stracone pokolenie nas czeka.

• stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:19
              Tamci widzieli, że państwo ma. Ale niekoniecznie na nich, że ma na euro srerło (chodzi mi o te mistrzostwa), na pensję Lisa czy Kraśki, na odprawy dla górników, na ośmiorniczki. Ci też mają na obchody smoleńskie, na Pietrzaków, ale oprócz tego im coś DAŁO.
              • ewa_mama_jasia Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:57
                Dokładnie. Pomoc społeczna miała wydzielony fundusz na wyprawki szkolne dla rodzin z niepełnosprawnością oraz dla rodzin wielodzietnych. Bez kryterium dochodu. Mało kto o tym wiedział, wszyscy zakładali że wyprawki szkolne przysługują rodzinom o niskich dochodach. A jak już ktoś o taką wyprawkę zawnioskował, to zaczynały się schody: nie taki papierek, nie z taką pieczątką, nie na tym formularzu. Mimo że akurat papierki w tym konkretnym przypadku nie były potrzebne. A na koniec roku wydane było z tego zadania w skali kraju trzydzieści parę procent.
                A teraz ludzie widza, że jest realna, konkretna pomoc. Bezpłatne podręczniki, leki dla seniora, 500+. I tak, wiem że bezpłatne podręczniki zapoczątkowało PO. Ale to była niewielka grupa dzieci. Teraz mają w zasadzie wszystkie (do poziomu gimnazjum). A leki dla seniora to też w pewnym stopniu ściema, ale sporo seniorów z tego korzysta (w części, całości) i taki przekaz poszedł w eter.
                • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:12
                  >A teraz ludzie widza, że jest realna, konkretna pomoc. Bezpłatne podręczniki, leki dla seniora, 500+. I tak, wiem że bezpłatne podręczniki zapoczątkowało PO.

A to mnie swoja droga wkurza nieprzytomnie - bezplatne podreczniki to pomysl PO, oprotestowany przez PiS jak cholera.
                  Kosiniakowe?
                  Przedszkole za zlotowke?
                  Zwiekszanie dostepnosci przedszkoli i zlobkow?
                  Byly programy realnie odciazajace i zarazem dajace wedke, ale jakos do ludzi nie docieralo.
                  • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:23
                    A co przepraszam osobie lat 64, której nikt nie chce na etat, przyjdzie z kosiniakowego i przedszkola za złotowkę?
                    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:32
                      Im niższy wiek emerytalny tym wcześniej będzie się zaczynał wiek, w którym starszych osób nikt nie będzie chciał na etat.
                      • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:50
                        no dobrze, ale co tym ludziom 60+ z wędek przeznaczonych dla młodych rodziców?
                        • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:57
                          A przepraszam 500+ to ta ryba dla emerytow?

Problem ludzi niezatrudnialnych mozna bylo zalatwic na kilka roznych sposobow, chocby umozliwiajac wczesniejsze przejscie na emeryture, jesli dana osoba w wieku ochronnym jest zarejestrowana jako bezrobotna przez minimum jakis tam okres. A nie obnizajac emeryture WSZYSTKIM.
                        • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:58
                          Nie muszą pomagać dzieciom finansowo? Dzieci mają więcej pieniędzy i mogą pomóc rodzicom?
                          • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:02
                            A dzieki innej inicjatywie poprzedniej koalicji moga oplacic rodzicom skladki za opieke nad wnukami. Taki tam drobiazg.
                          • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:13
                            spanish_fly napisała:

> Nie muszą pomagać dzieciom finansowo? Dzieci mają więcej pieniędzy i mogą pomóc
                            > rodzicom?

Nie wszyscy mają dzieci.
                  • gris_gris Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:23
                    To mnie wlasnie wk.ia bardzo, jak Platforma zawalila - wprowadzili mase konkretnie pomagajacych programow, ale nie zadbali w ogole o poinformowanie spoleczenstwa, ze to oni wlasnie. I teraz czesc tych zaslug przypisze sobie PiS, bo lud nie wie i nie pamieta.
                • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:23
                  >Dokładnie. Pomoc społeczna miała wydzielony fundusz na wyprawki szkolne dla rodzin z niepełnosprawnością oraz dla rodzin wielodzietnych. Bez kryterium dochodu. Mało kto o tym wiedział, wszyscy zakładali że wyprawki szkolne przysługują rodzinom o niskich dochodach.

tak tak... bo 500+ to sama sprawiedliwosc i dla tych "najbardziej potrzebujacych".
                  A wyprawki szkolne to niby dlaczego miałyby byc za darmo? całe życie sama je kupowałam choc do bogatych nie należe. Mamo jasia, jeśli nie stać cie na dziecko to załóż sobie spirale (czy co tam). Dlaczego całe społeczeństwo ma utrzymywac twoje dzieci? moich nie utrzymywalo. To ja, i mój mąż, zapie......smy na utrzymanie naszych dzieci. Państwo ma czuwać nad finansami wszystkich obywateli, organizowac ich życie, TO NIE JEST INSTYTUCJA CHARYTATYWNA, która cos MUSI dawać (skad niby?).
                  ps. ze wszystkich znanych mi seniorow kazdy skorzystał z ulg w lekach w minimalnym stopniu, kilka zł/mies.
                  Q...a, wy korzystacie, na tych ulgach, z naszych pieniedzy! to nie PIS ci daje, to MY robimy zrzutę na twoje dzieciaki.
                  Ja rozumiem, ze wygodnie jest siedzieć na doopie i brac od innych. Ale jak to ma sie do sprawiedliwosci?
                  Ja pracowałam, bywało, nawet 16 g na dobę, zeby sprostać potrzebom rodziny. Mój maz podobnie, żeby zapewnic nam odpowiednie mieszkanie (mieszkanie, nie pałac). A wy siedzicie na doopach w domu i żądacie, zeby cały naród robił na was zrzute? wstydź sie (choc tego akurat sie nie spodziwam).
                  • ewa_mama_jasia Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:58
                    Bądź łaskawa odzajaczkowac sie ode mnie personalnie. Gdzie i kiedy dalam Ci powód do takiego personalnego ataku?
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:22
                      odowiadam na twoja wypowiedź, taka a nie inna. jesli ci to nie odpowiada to nie wypowiadaj sie na forum - odpowiedzi nie będzie.
                      oki?
                      • ewa_mama_jasia Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:43
                        Nie potrafisz odpowiedzieć. Jedno co potrafisz to opluć bez sensu i potrzeby. Gwoli informacji: pracuje uczciwie ponad 25 lat, grosza nie zarobiłam nie płacąc od niego podatku, zusu i innych skladek, nie korzystałam nigdy z żadnych zasilkow, dziecko tez. Ponawiam pytanie: jakim prawem mnie atakujesz? Miej odwagę odpowiedzieć z uzasadnieniem albo przeprosić.
                        • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:50
                          >Nie potrafisz odpowiedzieć. Jedno co potrafisz to opluć bez sensu i potrzeby

klamiesz.
                          odpowiadam na konkretna wypowiedz (teraz - twoja).
                          A ty obruszasz sie za całosc twojego zycia (ktorego nie znam).
                          Moze to ty nie potrafisz sie wypowiedzieć?
                  • lauren6 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:20
                    issa nie nadymaj się tak, bo ci żyłka pęknie. Dzięki takiemu podejściu jak twoje PIS moze rządzić latami, więc lepiej powściągnij emocje i zacznij myśleć.

PIS pokazał, że można pomóc ludziom i jednocześnie dopiąć budżet. I to jest teraz poprzeczka dla opozycji. Jeśli teraz zaczną gadać, że należy zabrać rodzinom z dziećmi, a emeryci powinni pracować do 67 rż to możemy się pogodzić z rządami PIS do 2030 roku. Chcesz tego?
                    • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:27
                      lauren6 napisała:

> PIS pokazał, że można pomóc ludziom i jednocześnie dopiąć budżet.

Słuuuuucham?
                      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:18
                        anetapzn3 napisała:

> lauren6 napisała:
                        >
                        >
                        > > PIS pokazał, że można pomóc ludziom i jednocześnie dopiąć budżet.
                        >
                        > Słuuuuucham?

Opozycja wcześniej mówiła, że nie ma kasy na 500+, że budżet się zawali. Teraz słyszę jak ta sama opozycja mówi, że jak wygra następne wybory, to utrzyma 500+, tylko je udoskonali.
                        A to, że za 500+ zapłacimy w przyszłości wszyscy, to już inna para kaloszy. To zmartwienie przyszłości.
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:52
                      >PIS pokazał, że można pomóc ludziom i jednocześnie dopiąć budżet

tyle, że to nie jest prawda.
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:57
                      >PIS pokazał, że można pomóc ludziom i jednocześnie dopiąć budżet

tyle, że to nie jest prawda.
                      chocby tu poczytaj
                      - Będziemy mieli mniej wpływów, ale też w istotny sposób zwiększyliśmy wydatki o charakterze sztywnym. To oznacza, że strukturalnie budżet wyglada gorzej niż jeszcze rok temu. Wierzę, że uda się dopchnać ten budżet kolanem do końca roku. Natoamist wątpliwości mają nie tylko ekonomiści, ale są one także w samym rządzie.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:36
                      Ale lauren, jakie 'dopiac budzet'??? Ten budzet dopina sie wylacznie dlatego ze wszystkie środki przeznaczone na rozwoj przesuwa sie do rozdawnictwa. Ale to sie kiedyś skonczy, bo trzeba będzie jednak naprawic te drogi, zbudowac szkoly, dofinansowac szpitale itd. Z czego? - nie wiadomo.
                  • marynica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:21
                    Tak, mnie też wkurzają niektóre matki dzieciom zachowujące się tak, jakby zostały zapłodnione przymusowo i roszczące sobie od współobywateli łożenia na ich dzieci!
                    Znajoma matka czwórki dzieci (niby samotna) rocznie dostaje 24 tysiące z 500+ i są to pieniądze nieopodatkowane i nie wchodzące w skład średnich dochodów, co skutkuje tym, że dostaje z opieki różne zapomogi, dodatki mieszkaniowe i co się tylko da. Myślicie, że jest wdzięczna? A skąd, ciągle tylko mało i mało, bo ONA PRZECIEŻ MA DZIECI!
                  • tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:21
                    > Ja pracowałam, bywało, nawet 16 g na dobę, zeby sprostać potrzebom rodziny. Mój
                    > maz podobnie

Nie da się sensownie wykonywać pracy 16 h na dobę. Ani przy kontroli lotów, ani przy tłumaczeniach kabinowych, ani w sklepie, ani przy obieraniu ziemniaków. I jakie mogliście mieć potrzeby, skoro cały dzień zajmuje praca plus sen? We śnie wydawałaś pieniądze? wydawałaś podczas zarabiania? Nie mów, że mieliście rodzinę - dla dziecka ważniejszy niż kasa jest kontakt z rodzicami, a Wy byliście 16 h dziennie w pracy.

Rodzic idzie do pracy na 7, wraca po 16 godzinach, czyli o 23.30, a dziecko mówi - co tak wcześnie? przecież ja mam potrzeby, nasza rodzina ma potrzeby, wracaj do roboty.
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:00
                      >Nie da się sensownie wykonywać pracy 16 h na dobę.

da się.
                      Oczywiscie nie dla takich pasozytow, jak ty.
                      (montażystka tv jestem, baranie. Tam dyzury i dłuższe potrafia byc.).
                      i odstosunkuj sie od mojej rodziny, zajmij sie swoja (znaczy, jej ew. planowaniem).
                      • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:11
                        i nie pisałam, ze "my bylismy". Poki co "ja" to nie "my".
                        JA bylam w pracy, maz w tym czasie w domu.
                        Lub odwrotnie.
                        A dzieci (dzis) wdzieczne sa nam, ze dalismy im normalne warunki bytowania i rozwoju a nie bytowanie w czworakach.
                        • lauren6 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:27
                          To o czym piszesz to jest patologia, a nie normalny stan rzeczy. Myślisz, że ktoś wymyślił 8 godzinny dzień pracy for fun? Owszem, da się jakiś czas tak pracować i ludzie tak robią: np lekarze, którzy umieraja na dyżurach z przepracowania.

Taki pracoholizm i ślepa pogoń za kasą to dla mnie taka sama patologia ja zupełny brak pracy i siedzenie na zasiłkach. Taka gonitwa kończy się zawalem/udarem/wylewem w wieku 40 lat i takim samym życiem na koszt reszty podatników jak osoby, które nigdy nie skalały się pracą.

Sorry, nie ma czym sie chwalic na forum.
                          • black_halo Re: Exodus emerytalny 27.09.17, 12:01
                            8mio godzinny dzien pracy wymysl Henry Ford w swoich fabrykach bo zauwazyl, ze ludzie, ktorzy u niego pracuja nie sa zbyt wydajni i nie maja kiedy wydawac zarobionych przez siebie pieniedzy.

Za czasow kiedy praca zajmowala mi 9 godzin srednio (8 godzin plus godzina bezplatnej i oboiazkowej przerwy) plus 2-3 godziny dojazdow - bylam wykonczona. Po pracy zwykle padalam na nos, przysypialam na kanapie, ubolewalam nad brakiem dozylnych shotow kofeinowych imoj zwiazek niemalze sie zakonczyl bo nie maial ani sil ani ochoty na seks, wspolne robienie czegokolwiek poza spaniem itd. Wytrzymalam w sumie trzy lata. Nie byl to okres normalny pod zadnym wzgledem i w takich warunkach dzieci to mozna hodowac a nie wychowywac. A potem oczywiscie wielkie zdziwienie jak sie okazuje, ze sa problemy w szkole, z nauka, wychowacze, uzaleznienia. Pomijam juz drastycznie przypadkie takie jak to, ze rodzic nie zauwazyl molestowania bo nie mial kiedy ...
                      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:21
                        issa-a napisała:

> da się.

Też potwierdzam, że się da, bo też tak pracowałam, tylko ja nie mam dzieci. Koszty/konsekwencje takiej pracy ponosiłam tylko ja.
                      • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:26
                        Wszystko się da, może poza otworzeniem parasola w dupie, tylko praca w takim wymiarze godzin nie jest wydajna. Ostatnie badania wykazały że ludzie po czterdziestce najwydajniej pracują w wymiarze 20 godzin TYGODNIOWO.
                    • koronka2012 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:26
                      tiszantul napisała:

> Nie da się sensownie wykonywać pracy 16 h na dobę.

Powiedz to lekarzom tongue_out, szczególnie tym przed specjalizacją, którzy czas dzielą między dyżury a etat - na okrągło.
                  • tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:36
                    > Q...a, wy korzystacie, na tych ulgach, z naszych pieniedzy! to nie PIS ci daje,
                    > to MY robimy zrzutę na twoje dzieciaki.

jednakże za rządów Platformy zrzucaliście się na mafie paliwowe i karuzele vatowskie, a nie na dzieciaki. Pis nie stworzył, a jedynie przekierował ten transfer pieniędzy. To faktycznie skandal, że zamiast do złodziei pieniądze idą do polskich rodzin. Polskie rodziny powinny być biedne, zadłużone i służyć wielkiemu kapitałowi za dwa euro na godzinę.
                    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:52
                      Nie ma jeszcze wiarygodnych danych na temat skali przychodów z uszczelnienia podatków. Niezależnie od propagandy sukcesu i kreatywnej księgowości PIS cały czas nas zadłuża. I ten dług trzeba będzie spłacić.

I tak jak 500+ dostają tylko niektórzy, tak spłacać będą wszyscy. Samotne matki z jednym dzieckiem, którym się 500+ nie należało, emeryci z głodowymi świadczeniami, renciści, rolnicy itd. Chwilowo jest może i pięknie, ale to jest cały czas balowanie na kredyt. Najlepiej na tym wychodzi Biedronka.
                      • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:42
                        Uszczelnienie podatków poki co polega na braku zwrotow VATu. Niewazne ze w dużej mierze należnych. To nie jest uszczelnianie systemu, to okradanie podatników.
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:14
                      >jednakże za rządów Platformy zrzucaliście się na mafie paliwowe i karuzele vatowskie

a teraz zrzucam sie np. na SKOKi. Ile to...? 4 mld zl?
                      moge poszukac i innych zrzutek, chcesz?
                      • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:39
                        Na pape Rydzyka, niech to szlag jasny trafi...
              • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:10
                >że ma na euro srerło (chodzi mi o te mistrzostwa), na pensję Lisa czy Kraśki...

Nie żartuj proszę.
                "Lis" czy 'osmiorniczki" to czysta propaganda(PIS) i w porownaniu ze SKOKami to pryszcz.
                Obecna władza "dała" ale z naszej (przeciętnej a nie - bogatej) kieszeni. Takze zresztą z kieszeni tych "obdarowanych".

A poza wszystkim to "tamta" wladza też dawała tylko ryja tak nie darła przy tym - i to był błąd, uważam. Bo wyszło, ze niczego nie osiagnęli a to kłamstwo.
                To, ze zmniejszylo sie bezrobocie, że cały czas był wzrost gospodarczy, takze podczas światowego kryzysu finansowego, to zasługa rządów PO.
                Polska szła powoli ale konsekwentnie, ku lepszemu.
                Teraz cofa sie o 30 lat, a nawet 60, do czasów stalinowskich.
                Czyli wszyscy wszystkiego maja sie bac i równo klepac biedę.
                No, oczywiscie poza kurduplem i jego pachołkami, czyli "dworem".
                No, przepraszam dziekuje i "do widzenia". Mam zamiar wynieśc sie z tego zaścianka.
                • mama.nygusa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:15
                  Odkad pis doszedl do wladzy wiele znanych osob grozilo emigracja i co wszyscy nadal siedza w tym "syfie" "
                  • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:51
                    i ???
                  • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:53
                    mama.nygusa napisał(a):

> Odkad pis doszedl do wladzy wiele znanych osob grozilo emigracja i co wszyscy n
                    > adal siedza w tym "syfie" "
                    >
                    >
                    >
                    A konkretne nazwiska tych wielu osób podasz?!
                  • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:00
                    A wiele zwykłych, całkiem nieznanych osób wyemigrowało.
                    • mama.nygusa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:19
                      Ale nie przez pis smile
                      • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:23
                        ale często PIS bardzo pomogło
                        (skad wiesz, że nie przez PIS?)
                      • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:48
                        W moim przypadku - tak, zwycięstwo PiS w wyborach spowodowało, że wyjechałam.
                        Nie tyle samo zwycięstwo, co absolutny brak nadziei na to, że to się zmieni. Przekonanie, że po burdelu robionym przez pis potrzeba będzie kolejnych 25-30 lat żeby w ogóle wrócić do punktu wyjścia. Przekonanie, że te wybory zmieniły w Polsce coś na zawsze oraz że pis dąży do wyprowadzenia Polski z UE.
                        Więc tak, spowodowało.
                • tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:50
                  > Obecna władza "dała" ale z naszej (przeciętnej a nie - bogatej) kieszeni. Takz
                  > e zresztą z kieszeni tych "obdarowanych".

Na ematce raczej wszyscy wiemy, skąd się bierze budżet państwa, więc do kogo ta mowa?

> Mam zamiar wynieśc sie z tego zaścianka

Pewnie tak jak córka Kopacz - opowiadała, że wyjedzie, ale nie wyjechała. Bo chodzi wyłącznie o wzruszające deklaracje. Już dwa lata z kaczafim wytrzymałaś, więc skąd nagle? Przecież za dwa lata wybory, a sami wiecie, że pisu nikt nie popiera, naród protestuje na ulicach, Niemcy nas krytykują... Głowa do góry, wróci Platforma i przywróci Ci 67 wiek emerytalny, przywróci emerytury ubekom, zabierze 500+, przywróci gimnazja, będzie fajnie.

> No, oczywiscie poza kurduplem i jego pachołkami, czyli "dworem".

W Twoim środowisku wyzywa się ludzi z tego powodu, że są średniego wzrostu? Wierzyć się nie chce.
                  • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:01
                    No cóż. Ja na przykład się zawinęłam i wyemigrowałam. I kilka osób z mojego najbliższego otoczenia. Uczciwych, pracujących, płacących podatki, nie korzystających z socjalu.
                    • iziula1 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:07
                      Ja też. 25 lat pracy. Placiłam podatki 32%, ZUS za siebie i pracowników. W czerwcu zamknęłam firmę.
                      Pracuje za granicą.
                      W październiku składam do urzędu skarbowego informację o zmianie właściwości urzędu podatkowego na Norweskie aby uniknąć konieczności opodatkowania dochodów uzyskanych za granicą,mimo ze tu odprowadzam podatki. Zgodnie z norweskim prawem.
                      Slyszalyscie o tej zmianie?
                      • yaga7 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:48
                        iziula1 napisała:

> Ja też. 25 lat pracy. Placiłam podatki 32%, ZUS za siebie i pracowników. W czer
                        > wcu zamknęłam firmę.
                        > Pracuje za granicą.
                        > W październiku składam do urzędu skarbowego informację o zmianie właściwości ur
                        > zędu podatkowego na Norweskie aby uniknąć konieczności opodatkowania dochodów u
                        > zyskanych za granicą,mimo ze tu odprowadzam podatki. Zgodnie z norweskim prawem
                        > .
                        > Slyszalyscie o tej zmianie?

A możesz coś więcej o tym napisać? Może być na gazetowego maila, bo tu może zginąć, wielkie dzięki smile
                        • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:49
                          Ja też poproszę.
                        • iziula1 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 19:10
                          Jak mąż przywiezie dokumenty z Polski. Zapoznam się z nimi i odpisze. Wrzuć swój mail na gazetowy aby nie umknęło to mojej pamięci.
                  • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:21
                    >Pewnie tak jak córka Kopacz -

na szczescie, nie jestem córka Kopacz. Ani zadna inna córką ani synem (np, synem czarneckiego czy też córką piotrowicza itd) wiec mogę swobodnie dysponowac swoim zyciem.

>W Twoim środowisku wyzywa się ludzi z tego powodu, że są średniego wzrostu?

w "moim środowisku' wyzywa sie ludzi nędznych. Moralnie.
                    Wzrost nie ma tu nic do rzeczy, o ile jestes w stanie to zrozumiec.
                    "Maly" nie zawsze znaczy "niski'.
                    A "kurdupel" nie zawsze znaczy "niski (pardon - średni) wzrost.
          • tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:06
            > I słyszę: nie głosowałam na PIS, ale 500+/wcześniejsza emerytura/mieszkanie+ jest super.

"głosowałam za utrzymaniem wieku emerytalnego 67 lat (przeciwko pis), głosowałam przeciwko 500+ (przeciwko pis), ale pisowski wiek emerytalny jest super i 500+ jest super"

Platforma urządziła w Polsce obóz pracy niemal do śmierci za niskie stawki, rezerwuar taniej siły roboczej dla Niemiec, więc nie dziwię się Waszemu rozczarowaniu, że nic z tego nie wyszło.
            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:08
              PIS też jeszcze niczego innego nie urządził - tysiąc złotych emerytury nie wystarczy, żeby rzucić pracę, a taka będzie emerytura większości kobiet. Będą musiały pracować tak czy inaczej.
              • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:09
                spanish_fly napisała:

> PIS też jeszcze niczego innego nie urządził - tysiąc złotych emerytury nie wyst
                > arczy, żeby rzucić pracę, a taka będzie emerytura większości kobiet. Będą musia
                > ły pracować tak czy inaczej.

I dzięki pisowi faktycznie do śmierci.
    • martishia7 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 14:57
      --> a zmęczona jestem, mam rzs czy chory staw barkowy, operacje na 2019 wyznaczoną, w domu ten bark tak nie dokucza, a przy pracy to bez silnych przeciwbólowych nie daję rady".

To jest moim zdaniem bardzo ważny fragment. Nie ma długiej pracy, zwłaszcza fizycznej, bez zdrowia- takiego na skalę masową. Tylko to trzeba zacząć planować lekko licząc jakieś 20-30 lat przed podwyższeniem wieku emerytalnego. Zwłaszcza trzeba dbać o to, aby pewne schorzenia chwytać na wczesnym etapie, nim rozwiną się w coś gorszego, zdewastują człowieka i uczynią dalszą pracę niemożliwą.
      • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:06
        To ja ci podam przykład: zespół cieśni nadgarstka. Mam prywatne ubezpieczenie, w ciągu tygodnia załatwiam ortopedę, dostałam skierowanie na zabiegi fizyko jakieśtam, bez łaski umówiłam się na pasujące terminy i jest lepiej. Kupno specjalnej opaski nie było miłym wydatkiem, ale dałam radę.
        Moja mama kasjerka zwyrodnienie stawowe. Rodzinny szybko, ale neurolog i ortopeda czas oczekiwania jakieś 4 do 7mcy, następnie oczekiwanie na zabiegi, kolejny kwartał, zabiegi w godzinach, że trzeba brać wolne, nie ma nadgodzin, mniejsza kasa, brak kasy na opaskę. Podpięłam mamę pod mój pakiet, pluję sobie w brodę, że tak późni, ale lepsze to niż enefzet, bo tam to by wieki trwało... a jakby powyższe spotkało bezdzietną kobietę, albo matkę dzieci "bez pakietowych"?
        • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:16
          No wlasnie, czy ktos mi moze wyltumaczyc, dlaczego od lat - niewazne kto rzadzi, lewa strona czy prawa - tak dramatycznie brakuje miejsc na specjalizacjach? Polska ma najmniejsza liczbe lekarzy w stosunku do pacjentow i w ciagu ostatnich ca 20 lat ona spadla jeszcze o 1/3?
          Kto decyduje, ze w calym mazowieckiem jest jedno miejsce na specjalizacji geriatrycznej? Jak na sam Mokotow potrzeba ich z 20?
          Wydajemy kase na studia medyczne, drogie uczelnie, ale absolwenci tych uczelni nie zostaja lekarzami. Z konkretnego powodu. To dlaczego utrzymujemy ten stan?

A poza tym polska sluzbe zdrowia nalezaloby doglebnie zreformowac, bo brak przeplywu informacji i wspolpracy lekarzy to jest jakas straszna kasa, ktora nam ginie.
          • pade Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:31
            Już w niedzielę następna dobra zmiana.
          • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:32
            Specjalizacja musi miec opiekuna. Czyli lekarza o takim samym profilu pracy (plus dodatkowe warunki typu staz pracy itd). Jeden opiekun moze miec jednego, gora dwóch podopiecznych - sila rzeczy wiele miejsc na specjalizacji nie bedzie. Po drugie - w polskiej rzeczywistosci to jest ksztalcenie sobie konkurencji. Juz widze jak każdy leci galopem.
            A czemu akurat na geriatrii jest malo chetnych - absolutnie mnie to nie dziwi...
            • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:00
              >Po drugie - w polskiej rzeczywistosci to jest ksztalcenie sobie konkurencji.

W kazdej jest. Ale tylko w Polsce jest tak strasznie malo lekarzy. I brak miejsc nie wynika tylko z problemow NFZ ale po prostu z faktu, ze lekarska doba ma tak jak kazda inna zaledwie 24h.

>A czemu akurat na geriatrii jest malo chetnych - absolutnie mnie to nie dziwi...

A kto powiedzial, ze jest malo chetnych? Jest malo miejsc. A specjalizacja potrzebna jak diabli. I jak na razie lukratywna, wizyta prywatna geriatry jest spokojnie dwukrotnie drozsza niz pediatry.
              • dziennik-niecodziennik Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:48
                Specjalizacja potrzebna, ale lekarze sie nie palą do geriatrii. Stary człowiek to najbardziej problematyczny pacjent jaki moze byc, dlatego wizyty są drogie - nikt sie za male pieniądze uzerac nie bedzie.
          • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:43
            > Wydajemy kase na studia medyczne, drogie uczelnie, ale absolwenci tych uczelni nie zostaja lekarzami.

Zostają, tylko od razu wyjeżdżają za granicę.
            • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:54
              Emigracja po specjalizacji to tez istniejacy problem, ale brak miejsc na specjalizacjach jest znacznie bardziej palacym problemem.
          • thea19 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:58
            w calej wawie nie ma ani jednego oddzialu geriatrycznego
          • martishia7 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:12
            O turzyca, temat rzeka. jeśli masz ciekawość, to wyszła niedawno interesująca książka - "Mali bogowie". Same wypowiedzi personelu. Młodszych, starszych, bez specki i po, z miast i z prowincji. Pan autor nie daje recept, jak sam powiedział w wywiadzie, bo to nie jest coś, na co istnieją jakiekolwiek proste recepty. Ale imho dobre "zdjęcie", obrazujące stan systemu. No i jedna teza się wyłania - niedobór kadr i żałosne prace dla początkujących medyków to jest <kruchy>fundament na którym stoi system. Gdyby zarabiali godnie i nie musieli zasuwać w kilku miejscach, to nie byłoby nocnej pomocy, a polowa szpitali straciłaby kontrakty z powodu niedoboru personelu. Polecam lekturę.
            Zaś co się tyczy informatyzacji w sektorze ochrony zdrowia, to pomijając na chwilę tematy prawa do prywatności (sama mam pewne obawy), to środowisko ogromnie się temu od lat przeciwstawiało - jak masz WSZYSTKO w bazie danych, to widzisz jak na dłoni, kto lewe L4, a kto leki wyłącznie od jednej firmy. I wiele, wiele innych rzeczy...
    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:27
      >>>mam 64 lata i od 4 lat szukam pracy na stałe

Paradoksalnie, gdyby wiek emerytalny był późniejszy to może panu łatwiej byłoby znaleźć pracę na stałe. Dla wieku przedsiębiorstw dużym problemem jest fakt, że starszych pracowników na 4 lata przed wiekiem emerytalnym obejmuje okres ochronny, wtedy niezależnie od tego, czy są zlecenia czy nie, pracownika nie można zwolnić. Regulacje rynku pracy są potrzebne, ale mają swoje konsekwencje. Pracodawcy tak samo nie są pewni jutra, jak i pracownicy, a odpowiedzialność finansowa ciąży na nich znacznie większa.
      • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:30
        Pana lat 64 można zatrudnić na 4 umowy na czas określony i nie ma wtedy ochrony.
        • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:33
          Ale wtedy ciężko mówić o pracy na stałe, prawda, a o to zdaje się chodziło temu panu.
          • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:36
            Chodziło o uop a nie zlecenia bez wykazanej ilości godzin, możesz mieć i 200, ale i 0.
            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:42
              Co innego praca na pełen etat, co innego praca na stałe. Umowa na czas określony to nie jest umowa na stałe, bo jest w niej założony termin jej wygaśnięcia.
              • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:43
                Dobrze, inaczej. Poziom bezpieczeństwa umowa o pracę czas nieokreślony> umowa o pracę na czas określony> umowa zlecenie z minimalnym wykazem godzin > umowa zlecenie bez wykazu godzin....> umowa o dzieło.
                • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:51
                  Ależ rozumiem to, tylko to nie ma nic do rzeczy. Pan ma problem ze znalezieniem pracy na stałe. Zapewne został z ostatniej zwolniony właśnie w związku z osiągnięciem wieku uprawniającego do ochrony przedemerytalnej i prawdopodobnie na stałe nikt go już przed emeryturą nie zatrudni. Jest skazany w najlepszym razie na umowy na czas określony, które nie są umowami na stałe.
        • pade Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:54
          stacie_o napisała:

> Pana lat 64 można zatrudnić na 4 umowy na czas określony i nie ma wtedy ochrony
          > .
          >

Nie można.
          • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:29
            Można.
            kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/odpowiedzialnosc_prawa_i_obowiazki/83663,Ochrona-ze-wzgledu-na-wiek.html
            • pade Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:35
              Można zawrzeć do 3 umów i do 33 miesięcy.
              • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:02
                Owszem. Ale pisałam np o 4 różnych pracodawcach każdy po roku. I w przypadku pracownika który te 4 lata pracuje na umowach zleceniach z przerwami i bez gwarancji godzin różnica kolosalna.
                • pade Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:06
                  Nie napisałaś tego. To jest zupełnie inna sytuacja.
                  • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:11
                    Ok, racja.
      • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:42
        Nie byloby latwiej bo dzisiaj nawet osobie po 50tce jest trudno.
    • ewa_mama_jasia Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:49
      Jaki papierek dajecie do emerytury? Tak jestem ciekawa. Urząd pracy rozumiem, zaświadczenie o okresie rejestracji, z prawem do zasiłku. Zakłądy pracy, archiwa akt nowych - dokumenty poświadczające o okresie zatrudnienia i zarobkach. A agencja pracy?
      Wiesz, z drugiej strony nie dziwię się. Bo nie wiadomo, co będzie. Mam 45 lat, stażu pracy 25, nazbierane w ZUS sporo kapitału (i poczatkowego i dalszego). W tej chwili ZUS prognozuje mi emeryturę w wysokości 1200 zł (gdybym teraz przestała pracować i do emerytury już składek nie odprowadzała). Jak czytam o pomysłach rządu wprowadzenia emerytury obywatelskiej w wysokości 1000 zł, to mi się już nie opłaca pracować legalnie. A powinnam pracować prawie drugie tyle.
      • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 15:59
        Zazwyczaj nieodebrane świadectwa pracy lub zaświadczenie o zatrudnieniu w latach x-y bo się świadectwo pracy zgubiło.
        • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:01
          Agencja pracy też zatrudnia smile
          • ewa_mama_jasia Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:03
            Wiem smile Jakoś skojarzyło mi sie z czym innym smile A sama przecież o tym czasami mówię na warsztatach z zakresu poszukiwania pracy smile Że nie będzie 10 świadectw pracy z 10 marketów tylko jedno z agencji pracy smile
            • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:06
              Z agencją rekrutacyjną zapewne.
          • mama.nygusa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:13
            Pisze o tym na tym forum od zawsze, niech wszyskie tu piszace panie, na codzien siedzace za biurkiem i gromiace, ze zle ze cofnieto wiek emerytalny, niech popracuja rok fizycznie, na deszczu, mrozie, przsuwajac/dzwigajac ciezkie towary, to pogadamy, a po 50 to ciezko jest znalesc prace.
            Stacie ma sluszna racje, panstwo czy to za czasow po czy pis, ma pieniadze to bzdury, to dlaczego zwykly czlowiek ma sie nie czuc pokrzywdzony.

Niedaleka sasiadka, teraz po 50, do szkoly zawodowej poszla przyzakladowej, wiec pracowala od 16roku zycia do okolo 45lat, ciezko, fizycznie, urodzila 3 dzieci, zaraz po urodzeniu wracala do pracy.Niestety zachorowala, kregoslup wysiad, dluzsze zwolnienie lekarskie i co firma jak tylko mogla natychmiast sie jej pozbyla.
            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:29
              Nikt nie kwestionuje, że w starszym wieku ciężko jest znaleźć pracę i ciężko jest pracować fizycznie, a nawet i umysłowo.

Problem polega na tym, że nie ma pieniędzy na emerytury od 60 roku życia - szczególnie w przypadku kobiet będzie to oznaczało średnio 21 lat wegetacji z emeryturą uniemożliwiającą samodzielne utrzymywanie się. Z czasem będzie coraz gorzej. Już całkiem niedługo jedna osoba w wieku produkcyjnym będzie musiała utrzymywać dwoje emerytów. To będzie los naszych dzieci. Myślisz, że tu zostaną, tylko po to, żeby zarabiać na miliony staruszków?
              • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:45
                > Nikt nie kwestionuje, że w starszym wieku ciężko jest znaleźć pracę i ciężko jest pracować fizycznie, a nawet i umysłowo.
                > Problem polega na tym, że nie ma pieniędzy na emerytury od 60 roku życia

umówmy się, produktywność osoby starszej, zmęczonej i schorowanej jest taka, że w wielu wypadkach taniej jej będzie dać tę emeryturę niż utrzymywać to miejsce pracy.
                • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:49
                  Nie wiem dokładnie jak to jest rozwiązane od strony zaplecza, czyli finanse, status i tak dalej, ale u nas np. w szpitalach na portierniach siedzą starsi ludzie którzy mają plakietki "volunteer". Albo, na przykład, obsługują gokarty czy jak tam się te pojazdy takie co po polach golfowych jeżdżą nazywają. Czyli podejrzewam, że taniej jest dać ludziom emeryturę, a jednocześnie stworzyć jakieś możliwości wyjścia z domu żeby bzika nie dostali z nudów.
                • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:56
                  >>>umówmy się, produktywność osoby starszej, zmęczonej i schorowanej jest taka, że w wielu wypadkach taniej jej będzie dać tę emeryturę niż utrzymywać to miejsce pracy.

W niektórych wypadkach tak faktycznie jest, natomiast zdecydowanie nie dotyczy to wszystkich osób, a w szczególności rzadko sześćdziesięcioletnich kobiet. Znam mnóstwo ludzi w tym wieku, którzy pracują i nadążają, a czasem wręcz są niezastąpieni, ze względu na swoje doświadczenie i wiedzę.

Zresztą jak dostaniesz 1 tys. zł emerytury (jak dobrze pójdzie) to i tak będziesz musiała pracować, bo się z tego nie utrzymasz, ewentualnie będziemy musieli tak czy inaczej dopłacać do takich emerytów w formie zasiłków.
                  • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:10
                    No przecież mówię że w wielu wypadkach a nie że zawsze.
                • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:11
                  >umówmy się, produktywność osoby starszej, zmęczonej i schorowanej jest taka, że w wielu wypadkach taniej jej będzie dać tę emeryturę niż utrzymywać to miejsce pracy.

nie wiem gdzie mieszkasz ale...
                  osoba 60+ to nie jest staruszek/ka. Często jej kondycja to wynik braku dbalosci o zdrowie (palenie papierosów, chlanie i siedzenie na doopie przed telewizorem).
                  Osoba "starsza, schorowana" to, obecnie, powinna byc osoba 70+, pomijam jakies choroby typu rak itp.
                  Reszta o czyste wygodnictwo. Czy naprawdę ja musze utrzymywac wieloletniego piwosza, zalegajacego na kanapie, ktorego jedynym sportem to było naciskanie pilota od telewizora?
                  Stare przysłowie mowi "każdy jest kowalem swojego losu". Należy dbać o siebie. jak komus sie nie chce, to jego sprawa i jego odpowiedzialnosc.
                  ps. własnie wrociłam z wczasow, gdzie przy stoliku była pani 80+. Żywotna mocno ale dbajaca o siebie. Można? można, tylko doope trzeba ruszyc.
                  • premeda Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:41
                    Mam 36 lat nigdy nie piłam i paliłam, a właśnie wysiadł mi kręgosłup. Nie jestem zwolenniczką obniżonego wieku emerytalnego ale nie łudźmy się, że po 60tce to wszyscy jak 20tki brykają.
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:00
                      >Mam 36 lat nigdy nie piłam i paliłam, a właśnie wysiadł mi kręgosłup. Nie jestem zwolenniczką obniżonego wieku emerytalnego ale nie łudźmy się, że po 60tce to wszyscy jak 20tki brykają.

mozliwe.
                      Ale ja mam (najstarszego) syna w wieku 28 lat. W zwiazku z tym raczej ciezko mowic o moich 36 latach...(a szkoda).
                      Na kondycje nie narzakam, na kręgoslup takze, na nic.
                      I naprawdę uwazam, ze, w wiekszosci, kondycja fizyczna zalezy od sposobu życia.
                      Ale to wcale nie jest równoznaczne z paleniem papierosow. Lub chlaniem.
                      Mozna byc wrakiem człowieka (fizycznie) nie paląc i nie pijac.
                      Jednak...to, ze ty masz problem z kręgosłupem, nie znaczy, ze każda osoba 60+ to staruszka.

• asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:00
                    issa-a napisała:

> ps. własnie wrociłam z wczasow, gdzie przy stoliku była pani 80+. Żywotna mocno
                    > ale dbajaca o siebie. Można? można, tylko doope trzeba ruszyc.

Roczniki przedwojenne mają dużo lepsze zdrowie, bo wtedy była selekcja naturalna. Przeżyli najsilniejsi.
                    Dzisiaj takiej nie ma, i każdy chorowitek/wcześniak przeżywa, i żyje długo dzięki medycynie: lekom, leczeniu, zabiegom, itd.
                    • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:07
                      >Roczniki przedwojenne mają dużo lepsze zdrowie, bo wtedy była selekcja naturalna. Przeżyli najsilniejsi.

he he..
                      no nie wiem, smutne to, czy nie?
                      racji trochę (wiecej?) masz, niewątpliwie
                  • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:16
                    Można, tylko trzeba mieć dobre geny oraz ewentualnie dbać o siebie. Jak dostaniesz słabe karty w rozdaniu genetycznym to dbanie o siebie nie za wiele pomoże, to znaczy może zamiast zejść na zawał w wieku lat 45 przeżyjesz ale nie ma bola że w kondycji która pozwoli pracować na full przez najbliższe 30 lat.
                    • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:18
                      A i powiedz samotnej matce dwójki dzieci tyrającej w supermarkecie, że jakby się sprężyła i lepiej o siebie dbała to by mogła te palety ciągnąć jeszcze przez 20 lat.
                      • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:04
                        >A i powiedz samotnej matce dwójki dzieci tyrającej w supermarkecie, że jakby się sprężyła i lepiej o siebie dbała to by mogła te palety ciągnąć jeszcze przez 20 lat.

bez przesady. "Samotna matka" moze sie doksztalacac i przesiasc na kase (wtedy palet ciagnac nie będzie).
                        Moja matka była "samotna matka" z 2 dzieci, bez alimentow i bez FA (wtedy nie bylo) oraz bez 500+ oczywiste. Wiekszosc zycia zapieprzala na 2 etaty, dopoki ja do pracy nie poszlam i jej nie pomoglam.
                        Miala doskonałe zdrowie, nie chorowala i zyłaby pewnie dłużej gdyby nie paliła i nie wpadła w "dorosły' alkoholizm - po mojej wyprowadzce z domu. Zmarła w wieku 75 lat, na powiklania w chorobie alkoholowej - mogla spokojnie pozyc dłuzej.
                        • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:28
                          > bez przesady. "Samotna matka" moze sie doksztalacac

Kiedy? Popróbowałaś kiedyś tego miodu? Samotna matka pracująca fizycznie za minimalną krajową po pracy pada na pysk a jeszcze musi obmyśleć jak tu rozciągnąć pensję żeby do pierwszego starczyło (czyli raczej nie dla niej droższe ale oszczędzające czas gotowce na obiad czy dania na wynos) a jeszcze się musi dziećmi zająć.

> Moja matka była "samotna matka" z 2 dzieci, bez alimentow i bez FA (wtedy nie bylo)

Mam nadzieję, że chociaż miała bonusy wynikające z tego że nie pracowała w czasach dzikiego kapitalizmu (ubezpieczenie zdrowotne, praca w dających się przewidzieć godzinach, bardzo tanie przedszkole czy świetlicę z niedrogimi obiadami dla dzieci, szkolnego lekarza itd. itp, które teraz niekoniecznie są oczywiste).

> Wiekszosc zycia zapieprzala na 2 etaty, dopoki ja do pracy nie poszlam i jej nie pomoglam.

No właśnie. A przecież mogła się dokształcać.

> Zmarła w wieku 75 lat, na powiklania w chorobie alkoholowej - mogla spokojnie pozyc dłuzej.

Jest to jakiś sposób na system emerytalny, doprowadzić ludzi do takiej beznadziei żeby się zapili na śmierć. (i tu akurat zupełnie serio myślę, że np. ceny śmieciowego jedzenia w stosunku do zdrowej żywności to jest polityka która ma na celu sprawienie żeby przynajmniej część ludzi nie żyła zbyt długo).

Bardzo mi przykro że Twojej mamie tak się życie potoczyło, no ale co, naprawdę uważasz że to jest ideał do którego mamy dążyć? Zaperdalać na dwa etaty a potem umrzeć z powodu alkoholizmu?
                        • babcia.stefa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:47
                          Jasne, i jeszcze w międzyczasie skończyć studia i przekwalifikować się na front-end dewelopera. Albo grafika animacji komputerowej.
                        • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:14
                          Chyba żartujesz... pani w markecie robi wszystko, od kasy, po palety, a to co się dzieje na zapleczu ... dzwiganie kartonów... ktoś to musi wniesć na te palety, a z reguły pracują same panie. Młode, a kręgosłupy już bolą. A kasa tez taka zdrowa, nie żartuj, ręce bolą jak cholera.
                      • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:27
                        > A i powiedz samotnej matce dwójki dzieci tyrającej w supermarkecie, że jakby si
                        > ę sprężyła i lepiej o siebie dbała to by mogła te palety ciągnąć jeszcze przez
                        > 20 lat.

To ty lepiej powiedz KTO ma zapłacić za jej emeryturę?
                  • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:39
                    > nie wiem gdzie mieszkasz ale...
                    osoba 60+ to nie jest staruszek/ka

To nie ma znaczenia. Taka osoba statystycznie najlepsze lata jeśli chodzi o wydajność pracy ma za sobą i jest na równi pochyłej w dół.
                    www.businessinsider.com/imf-research-on-the-impact-of-the-old-people-in-the-workforce-2016-8?r=UK&IR=T
            • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:19
              >niech wszyskie tu piszace panie, na codzien siedzace za biurkiem i gromiace, ze zle ze cofnieto wiek emerytalny, niech popracuja rok fizycznie, na deszczu, mrozie, przsuwajac/dzwigajac ciezkie towary, to pogadamy, a po 50 to ciezko jest znalesc prace.

mamo nygusa, "takie panie" maja zagwarantowaną prace w szczególnych warunkach i mozliwośc wcześniejszej emerytury.
              Chyba, ze pracuja na lewo a na emeryturę ida ze wzgledu na wiek tylko, a nie na rodzaj pracy (ktory wykonuja na lewo).
              Nie pier...ol bo naprawdę, tylko "ciemny lud to kupi".
              • iuscogens Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:35
                Nie życzę Ci nic złe, ale sama się zastanów nad sobą, bo przy takim poziomie agresji i pracy po 16 godzin na dobe może się okazać ze sama w wieku 60+ będziesz miała problemy zdrowotne. Życzę trochę dystansu.
              • mama.nygusa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:27
                "takie panie" maja zagwarantowaną prace w szczególnych warunkach i mozliwośc wcześniejszej emerytury.
                Chyba, ze pracuja na lewo a na emeryturę ida ze wzgledu na wiek tylko, a nie na rodzaj pracy (ktory wykonuja na lewo).
                Nie pier...ol bo naprawdę, tylko "ciemny lud to kupi".

To ty pierdo... jakie szczegolne warunki, panie z kasy, salowe czy nawet pielegniarki, chyba ma glowe upadals.
                • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:47
                  >To ty pierdo... jakie szczegolne warunki, panie z kasy, salowe czy nawet pielegniarki, chyba ma glowe upadals.

sama na głowe upadlaś, chyba..
                  oczywiscie, ze panie pracujace "na deszczu, mrozie, przsuwajac/dzwigajac ciezkie towary", czyli panie pracujace w warunkach uciazliwych, maja prawo do wcześniej emerytury ze wzgledu na "warunki szczegolne".
                  ps. salowa nie pracuje na mrozie, przynajmniej ja takiej nie znam. To szpital polowy? na mrozie?
                  chyba na Syberii...ale to przed nami jeszcze...może niedługo ale jednak...
                  • mama.nygusa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:03
                    Ty nadal nie rozumiesz, szczegolnew warunki to nie takie hop, sadzisz, ze panie z marketow, ciezko pracujace maja "szkodliwe", szkodliwego nie ma kierowca autobusu mijskiego-bardzo stresujaca praca, szkodliwego nie ma brukarz itd, itd
                    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:18
                      W przyszłości też będą brukarze i panie z marketu i będą musieli pracować do śmierci, bo w ramach emerytury dostaną w najlepszym razie drobne na bułki. I to będą Twoje dzieci i wnuki. Żeby tego było mało - przesrane będą mieli od początku swojej drogi zawodowej, bo będą utrzymywać po dwoje emerytów na łebka. Ich Ci nie żal?
                    • olena.s Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:21
                      Nawet Dubaju nie stac na to, żeby wypłacać emeryturę przez kilkadziesiąt lat każdemu, kto pracuje ciężko.
                      I przed reformą z 99 "szczególne warunki" miało kilkadziesiąt grup, kto urwał, to miał: cała energetyka, pomoc społeczna, masa prac w szpitalnictwie, budowlańcy, twórcy, dentyści....Polecam rozporządzenie z 83 r, jest tam wykaz kilkuset prac.
                • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:58
                  Tak sobie patrze na pielegniarki z dwoch roznych systemow i widze kilka zasadniczych roznic:

- wieksza mobilnosc zawodowa, a nie praca na jednym oddziale od pierwszego do ostatniego dnia skutkuje tym, ze starsze pieleniarki ida do pracy mniej obciazajacej fizycznie, ale np. bardziej obciazajacej emocjonalnie czy wymagajacej wiekszych uprawnien, ktore w ktoryms momencie zaczynaja sobie wyrabiac,
                  - na cialo patrzy sie jak na narzedzie pracy, na jakie zajecia nie poszlam, nordic-walking, sekcja plywacka, tam byly pielegniarki ale tez inne osoby pracujace cialem, ktore wprost mowily, ze one musza dbac o to, zeby cialo bylo sprawne, manikiuru nie bylo (bo byc nie moglo, przepisy), a kasa i czas szly wlasnie na sport, to samo odnosi sie np. do cukrzycy czy ogolnie sposobu zywienia.
              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:06
                issa-a napisała:

> mamo nygusa, "takie panie" maja zagwarantowaną prace w szczególnych warunkach i
                > mozliwośc wcześniejszej emerytury.

Ta wcześniejsza emerytura jest po ukończeniu 55 lat, a nie po 50 czy 51.
                I można pracować legalnie i w przemyśle ciężkim i nie mieć do niej prawa, bo kadry kiedyś zły jakiś numer wpisały w papiery. I można robić to samo co koleżanka obok, ale kadry koleżance wpisały nr dobry w papierach i koleżanka pójdzie, a druga nie i winnych nie ma i odkręcić się nie da.
                A jak się było młodym i do emerytury daleko, to nikt na to nie zwrócił uwagi, zresztą inne wtedy przepisy obowiązywały. Które i tak się zmieniają co i rusz. A prawa nabyte nie istnieją - dla zwykłego człowieka.
                Tak jest u mojej koleżanki, która pracuje całe życie w hucie. Życie.
            • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:26
              mama.nygusa napisał(a):

> Pisze o tym na tym forum od zawsze, niech wszyskie tu piszace panie, na codzien
              > siedzace za biurkiem i gromiace, ze zle ze cofnieto wiek emerytalny, niec
              > h popracuja rok fizycznie, na deszczu, mrozie, przsuwajac/dzwigajac ciezkie tow
              > ary, to pogadamy,

Ty generalizujesz, albo z pogarda wypowiadasz się o osobach pracujących za biurkiem, albo litujesz sie nad biednymi pracującymi fizycznie. Wyobraź sobie, że ja łącze obie te prace niekiedy siedzę przy biurku, żeby obrobić dokumentację, zapierd... po kilka godzin na deszczu lub mrozie i wykonuję pracę której wykonania nie można przełożyć ze względu na niekorzystną aurę, prowadzę własną działalność, haruję nieraz po 12-14 godzin dziennie, nieraz 7 dni w tygodniu i tak uważam, że obniżony wiek emerytalny jest zły, podobnie, jak rozdawnictwo 500+. W związku z tym daruj sobie ten mentorski ton i pogardliwe wypowiadanie się o którejś z grup zawodowych.
              • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:35
                Poza tym siedzenie za biurkiem też nie jest zdrowe. Połowa ludzi w moim biurze, ze mną włącznie, wymaga regularnej rehabilitacji. Jak będę zmieniać pracę to będę szukać właśnie takiej wiążącej się z większym wysiłkiem fizycznym bo ten bezruch mnie zabija.
              • premeda Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:48
                Ale pracujesz na własne konto i dlatego, że chcesz. Poza tym każda grupa uważa, że bez niej wszystko się zawali. Nie odkryłaś Ameryki.
                • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 08:29
                  premeda napisała:

> Ale pracujesz na własne konto i dlatego, że chcesz.

Taaa i ty to wiesz akurat co ja albo spanish chcemy. Pogratulować takiego daru.
                  Otóż wyobraź sobie, że nie masz o nas i o naszych chceniach lub niechceniach czy wyborach zielonego pojęcia, więc racz się w tej kwestii nie wypowiadać.

• tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 16:59
      > Jak mówię, że każdy rok pracy zwiększa wysokość emerytury

Opozycja traktuje emerytów jak upośledzonych, którzy nie potrafią sobie wyliczyć, co jest dla nich bardziej korzystne. Opozycyjne media powtarzają, że "każdy rok pracy zwiększa emeryturę", natomiast ani słowa o tym, że każdy rok pracy skraca okres pobierania emerytury. Opozycyjne media szukają naiwnych, którzy tego nie zauważą, tyle że to jest dla wszystkich zainteresowanych oczywiste.
      • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:03
        Nie jestem opozycyjnym medium. Jeśli mnie pytają, jak sobie podnieść to odpowiadam.
      • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:11
        Emeryci rzucają na wcześniejsze emerytury z takich samych względów z jakich klienci upadającego SKOKu rzucają się wypłacać swoje depozyty. Nie wiadomo na jak długo wystarczy pieniędzy, więc trzeba się spieszyć. Obniżenie wieku emerytalnego wydatnie się przykłada do rozpadu tego systemu i w tak niepewnej sytuacji mnie zupełnie nie dziwi, że ludzie chcą odzyskać przynajmniej część swoich składek, i przestać się dorzucać.
      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:15
        tiszantul napisała:

Opozycyjne media powtarzają, że "każdy rok pracy zwiększa emeryturę", natomiast ani słowa o tym, że każdy rok pracy skraca okres pobierania emerytury.

Dokładnie. Z prognoz, które przysyła mi ZUS wynika, że ja jeżeli będę dłużej pracowała niż do 60., czyli do 64 lat (prawie 4 lata dołożył mi Donald), niewiele więcej będę miała tej emerytury.
        PO kazało mi pracować prawie 4 lata dłużej, ale emerytury więcej za te 4 lata, daje niewiele. Nie opłaca mi się to finansowo. A już zdrowie nie te i mam pracę odpowiedzialną. Wolę poleżeć na boku, nie wydać na bilet miesięczny na tramwaj i prawie na jedno mi wyjdzie. A wolny czas jest bezcenny. Nie muszę wstawać o 5 rano, nie muszę być na każdy gwizdek, nie muszą znosić humorów szefów i patrzeć na lizusów.
        No i na e-matce mogłabym więcej posiedzieć. big_grin
        Ale to dopiero za 6 lat (jeżeli ten wcześniejszy wiek zostanie utrzymany).
        • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:18
          Wreszcie jakiś głos rozsądku.
        • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:48
          Ok, ok, ale dlaczego Donald Ci dołożył? Przedłużenie wieku emerytalnego to przecież reforma AWS. I jest nawet minister, który pełnił funkcję i wtedy i teraz.
          • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:24
            turzyca napisała:

> Ok, ok, ale dlaczego Donald Ci dołożył? Przedłużenie wieku emerytalnego to przecież reforma AWS.

Ale w życie weszła ta reforma, jak Donald Tusk był premierem, za jego rządów.
            • turzyca Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:00
              Serio? A ja sie dziwie dlaczego ludzie oskarzaja szczepionki o autyzm. Cygan zawinil, kowala powiesili.
              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:25
                turzyca napisała:

> Serio? A ja sie dziwie dlaczego ludzie oskarzaja szczepionki o autyzm. Cygan zawinil, kowala powiesili.
                >

To AWS podwyższył wiek emerytalny i wprowadził ją w życie? Możesz dać linka do tej rewelacji?
                • olena.s Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:02
                  Wielkie reformy wdrażał AWS. I owszem, było wiadomo, że wiek emerytalny będzie musiał zostac podniesiony, a przywileje - zminimalizowane. Ci, którzy podnieść go nie chcą, albo sa niodpowiedzialni, albo maja w zanadrzu pomysł dodatkowy: równe, głodowe emerytury dla wszystkich.
                • turzyca Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:25
                  >To AWS podwyższył wiek emerytalny i wprowadził ją w życie? Możesz dać linka do tej rewelacji?

Kurcze, ja wtedy w liceum bylam i do mnie dotarlo! Przeciez byly cale debaty, dlaczego potrzebna jest zmiana systemu i wydluzenie wieku emerytalnego zarowno mezczyzn jak i kobiet do 67 roku zycia. Omawialismy to zreszta na WOSie.

Ale prosze postaralam sie znalezc takie zestawienie, zeby bylo dosc jasne:

Przyszły emeryt będzie otrzymywał swoje świadczenie z dwóch różnych źródeł. Może je także otrzymywać i z trzeciego źródła, bowiem reforma wprowadziła jeszcze III filar, w którego ramach można przystąpić do pracowniczego programu emerytalnego (PPE) prowadzonego przez pracodawcę oraz otworzyć indywidualne konto emerytalne (IKE) lub indywidualne konto zabezpieczenia emerytalnego (IKZE). Najistotniejsze zmiany polegają m.in. na :
                  •stopniowym podwyższaniu wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn do osiągnięcia jednakowego poziomu 67 lat,
                  •pomniejszaniu podstawy obliczenia emerytury z systemu zreformowanego o kwotę pobranych wcześniejszych emerytur, przyznanych przed osiągnięciem wieku emerytalnego,
                  •wprowadzeniu możliwości przejścia na emeryturę częściową przed osiągnięciem wieku emerytalnego,
                  •stopniowym ujednoliceniu stażu ubezpieczeniowego dla kobiet i mężczyzn – do 25 lat – uprawniającego do najniższej emerytury

centrumobslugiemerytalnej.pl/system-emerytalny-w-polsce/reforma-emerytalna-w-polsce/
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 17:34
                    turzyca napisała:

>
                    > Kurcze, ja wtedy w liceum bylam i do mnie dotarlo! Przeciez byly cale debaty, dlaczego potrzebna jest zmiana systemu i wydluzenie wieku emerytalnego zarowno mezczyzn jak i kobiet do 67 roku zycia. Omawialismy to zreszta na WOSie.

Debaty debatami, plany planami. Pytam jeszcze raz: jaki rząd wprowadził podwyższony wiek emerytalny (faktycznie, a nie w gadaniu) i poproszę linka do tego, że to zrobił AWS, a nie PO.
    • mdro Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:25
      Stacie, wybacz, ale co by uległo zmianie w przypadku tych konkretnych osób, gdyby PiS nie obniżył wieku emerytalnego? O ile dłużej musieliby czekać na możliwość przejścia na emeryturę?
      • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:08
        Musiałabym analizować każdy przypadek osobno. Mojej mamie zostało np tylko 4 lata, a nie 7.
        • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:19
          stacie_o napisała:

> Musiałabym analizować każdy przypadek osobno. Mojej mamie zostało np tylko 4 la
          > ta, a nie 7.

Mnie do "pisiowej" emerytury brakuje 6 lat, a tak musiałabym pracować jeszcze 10 lat. Ja widzę różnicę. W wysokości emerytury, będzie niewielka różnica, a 4 lata więcej pracować, to jest bardzo dużo.
          >
    • tiszantul Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:28
      Zgadzam się z Wami, że kobiety powinny pracować do 67 roku życia, przecież możliwość przejścia na emeryturę w wieku 60 to dyskryminacja kobiet, którym utrudnia się kontynuowanie kariery zawodowej i skazuje na niskie świadczenia. Komisja Europejska ma rację, Polki powinny pracować do 67, zamiast być dyskryminowane przez pis możliwością przejścia na emeryturę w 60 roku życia. Na szczęście Timmermans i Juncker będą bronić Waszych interesów.
      • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 17:38
        Byłoby fajnie, gdyby kobiety mogły przestać pracować w wieku 67 lat i mieć przed sobą jeszcze średnio ok. 15 lat życia na emeryturze. Z emeryturą w wysokości 1 tys. złotych (jak dobrze pójdzie) będą musiały pracować do śmierci albo żebrać.
        • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:01
          Powiedz to kasjerkom, kobietom pracującym na produkcji, salowym, sprzątaczkom itd. Akurat w kwiestii wieku emerytalnego popieram pis.
          • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:03
            mai-ra3 napisała:
            > Powiedz to kasjerkom, kobietom pracującym na produkcji, salowym, sprzątaczkom i
            > td. Akurat w kwiestii wieku emerytalnego popieram pis.

Tak - cudowne PiSowskie życie przez następne 20lat za 800zł!
            • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:09
              Co za róznica czy za 850, czy za 920... a dla kobiet marnie zarabiających z przewidywaną tak czy ianczej dużą długością życia takie są może róznice. A może w sumie zadne, bo gdzies widziałam wyliczenia, że dużo osób odchodzi teraz na te wczesniejsze emerytury bo róznicy nie ma żadnej albo np. 20 zł.
              • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:10
                mai-ra3 napisała:
                > Co za róznica czy za 850, czy za 920

Jak odpowiesz skąd te liczby to możemy rozmawiać o różnicach.
              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:21
                mai-ra3 napisała:

> Co za róznica czy za 850, czy za 920... a dla kobiet marnie zarabiających z przewidywaną tak czy ianczej dużą długością życia takie są może róznice. A może w sumie zadne, bo gdzies widziałam wyliczenia, że dużo osób odchodzi teraz na te wczesniejsze emerytury bo róznicy nie ma żadnej albo np. 20 zł.

Dokładnie. To też wynika z prognoz ZUS-u, które ja np. dostaję. Niewielka różnica między ilością lat pracy.
                • iziula1 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:29
                  U mnie wg wyliczeń ZUS,który zakłada utrzymanie obecnego systemu ubezpieczenia,różnice są spore. Wynika to i z wysokości odprowadzanych do tej pory składek,2 filaru który nadal jest w OFE ,nie oddałam go ZUS.
                  Każdy rok to kilkaset złotych różnicy. Byłoby.
                  Bo nie wierzę w emeryturę za 20 lat. Ten system padnie. Kwestia kilku lat.
                  Cofnelismy reformę z 6 latkami,z wiekiem emerytalnym,naruszylismy OFE.Nie korygujemy wydatków tylko wydajemy nawet to czego nie mamy,czyli budżet na kredyt.
                  Została jeszcze rezerwa emerytalna,która do tej pory żaden rząd nie ruszył czując odpowiedzialność za obecnych i przyszłych emerytów.
                  Obawiam się jednak że tę rezerwę ten rząd wyda szybciej niż Duda składa podpis pod ustawami PIS tongue_out
                • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:53
                  Dla tych teraz odchodzących różnica jest niewielka i nikogo nie dziwi, że ci ludzie się decydują zacząć pobieranie świadczenia.

Katastrofalne jest to w skali całego systemu i będzie się fatalnie odbijać na kolejnych pokoleniach.
                  • iziula1 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:59
                    Ta historia pt "Polski system emerytalny" nie ma szczęśliwego zakończenia. I nikt z rządu się nawet nie stara by zapobiec katastrofie. W sumie żaden z nich nie poniesie żadnej odpowiedzialności. Więc hulaj dusza piekła nie ma sad
                    • turzyca Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:39
                      Ja serio tego nie ogarniam - udalo nam sie cos, co w polskiej historii udaje sie rzadko czyli stwierdzic problemy, znalezc rozwiazania i je wprowadzic. Ktos sie zdecydowal na niepopularne decyzje, ktore zaczna wydawac owoce dopiero za kilkadziesiat lat, rzecz w polityce rzadka i tym bardziej cenna. I niszczenie tego jest dla mnie nieogarnialne.
                • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:25
                  asia-loi napisała:
                  > Dokładnie. To też wynika z prognoz ZUS-u, które ja np. dostaję. Niewielka różni
                  > ca między ilością lat pracy.

OJP - za każdym razem jak to piszesz to przypominam Ci, że ŹLE te prognozy czytasz. Naprawdę tak ciężko ogarnąć?
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:05
                    araceli napisała:

>
                    > OJP - za każdym razem jak to piszesz to przypominam Ci, że ŹLE te prognozy czytasz.
                    >

Wszystko wskazuje na to, że takich czytających źle prognozy emerytalne z ZUS-u, jest bardzo dużo, bo bardzo dużo ludzi, idzie w tym roku na emerytury, zwłaszcza zaległe roczniki.
                    • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:19
                      asia-loi napisała:
                      > Wszystko wskazuje na to, że takich czytających źle prognozy emerytalne z ZUS-u,
                      > jest bardzo dużo,

Nie jest - nie pocieszaj się.
                      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:30
                        araceli napisała:

>
                        > Nie jest - nie pocieszaj się.

To dlaczego tyle ludzi, idzie w tym roku na emeryturę?
                        Przecież praca jest taka fajna i zarabia się taaaaką dużą kasę.
                        • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:40
                          asia-loi napisała:
                          > To dlaczego tyle ludzi, idzie w tym roku na emeryturę?

Ty idziesz? Nie. Więc nie jesteś w ich sytuacji.
                          • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:07
                            araceli napisała:

> asia-loi napisała:
                            > > To dlaczego tyle ludzi, idzie w tym roku na emeryturę?
                            >
                            > Ty idziesz? Nie. Więc nie jesteś w ich sytuacji.

Niestety, ja jeszcze nie spełniam warunków, aby iść na emeryturę.
                            Ale wielu ludzi idzie, dlaczego?
                            • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:09
                              asia-loi napisała:
                              > Niestety, ja jeszcze nie spełniam warunków, aby iść na emeryturę.
                              > Ale wielu ludzi idzie, dlaczego?

Bo w przeciwieństwie do Ciebie - MOGĄ.
                              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:31
                                araceli napisała:

> Bo w przeciwieństwie do Ciebie - MOGĄ.

To fakt, i to wiem. sad
                                I wiem też dlaczego idą, i Ty araceli też wiesz, tylko ta wiedza, nie pasuje do tego co tu piszesz, na ten temat. Więc kluczysz i nie odpowiadasz wprost.
                                • araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 07:20
                                  asia-loi napisała:
                                  > I wiem też dlaczego idą, i Ty araceli też wiesz,

Zrób ni tę uprzejmość i nie zestawiaj w jednym zdaniu mojej wiedzy z Twoją.
                                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 17:39
                                    araceli napisała:

> Zrób ni tę uprzejmość i nie zestawiaj w jednym zdaniu mojej wiedzy z Twoją.

No to oświeć mnie i napisz, dlaczego zaległe roczniki, nagle "rzucają" się na emeryturę. Przecież mają wybór, nie muszą iść. Wolą taką małą emeryturę, niż dużą pensję? Nie chcą leżeć na boku, tylko wolą tyrać? Ja oczywiście znam takich, którzy już dawno powinni być na emeryturze, mają skończone 65 lat i lata pracy też odpowiednie, a nadal pracują. A wiesz dlaczego: bo ta praca to super fucha, a nie ciężka praca, i kasa też super, za tą fuchę. Ja jakbym miała taką fuchę, to nawet do 200 lat mogłabym pracować.
                    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:25
                      Ci ludzie biorą te emerytury na zasadzie "wyszarpmy ile się da", bo już wiadomo, że to ostatni moment. To mnie w ogóle nie dziwi. Dziwią mnie ludzie w moim wieku, którzy dostaną w najlepszym razie jakiś ochłap w ramach emerytury, i to np. po 20 latach dokładania się rodzicom do ich zbyt niskich emerytur i odprowadzeniu kosmicznych pieniędzy w ramach składek (ja mam już prawie pół miliona na koncie w ZUS).
                      • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:58
                        Dziwią Cię, że płacą nadal? Niektórzy nie mają wyjścia... jeśli mają bezpieczną, etatową pracę... A inni owszem, kombinują, np. pracując na czarno, albo tak pól na pół...
          • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:07
            I jak niby te kobiety uratuje emerytura w wys. 1 tys. zł? One będą musiały tak czy inaczej dalej pracować.
            • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:18
              Lepiej mieć mało i dożyć i jeszcze cieszyć się życiem, niż o parę zl więcej i dalej targać ciężary. Poza tym zawsze korzystniejsza choćby niewielka emerytura, niż renta. A kto chce pracować na emeryturze i tak bedzie pracował.
              • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:28
                Tylko, że to "mało" może nie wystarczać na zaspokojenie podstawowych potrzeb jak dach nad głową, prąd i jedzenie, a takie będą emerytury większości kobiet. Nie da się wtedy cieszyć się życiem.

Emerytura jest może korzystniejsza w porównaniu z rentą dla konkretnego emeryta, ale w skali całego systemu już takiego przełożenia nie ma, bo emerytura jest dla wszystkich, a nie tylko niezdolnych do pracy. To wszystko jest finansowane z jednego koszyka. Im więcej osób, które pobierają, im mniej osób, które wpłacają, im krótszy okres pracy w skali całego życia tym średnia emerytura będzie mniejsza.
                • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:32
                  Znam kobiety, które pracowały za PRL, bo wtedy każdy miał pracę. A pozniej przyszło nowe - bezrobocie, zostały zwolnione, zakłady zamknęli, i zostały z niczym. Z kompletnie niczym przez kilka lat. No ale w końcu teraz doczekaly emerytury, dzięki temu że PiS ją dał 60-latkom. Jak myślisz, z czego żyłyby przez kolejne 7 lat?
                  • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:39
                    Trzeba było im dać zasiłki dla bezrobotnych, zamiast wypychać na wcześniejsze emerytury wszystkie kobiety, także te, które mają pracę i mogą pracować, pogarszając przy tym sytuację wszystkich kobiet w całym okresie pobierania emerytury.
                  • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:43
                    mai-ra3 napisała:
                    > PiS ją dał 60-latkom

PiS dał? Otworzył WŁASNY portfel i 'dał'? big_grin
                    • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:49
                      Miały własne składki ktore ochoczo pożerał ZUS - póki były młode, sprawne i pewne siebie, tak jak wy teraz. Są to osoby, które pracowały za komuny. Niestety przyszły gorsze czasy, one byly już 50+ i nikt ich nie chciał zatrudnić, tak to wyglądało, gdy bezrobocie było wysokie.
                      • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:51
                        mai-ra3 napisała:
                        > Miały własne składki ktore ochoczo pożerał ZUS - póki były młode, sprawne i pew
                        > ne siebie,

Przed chwilą twierdziłaś, że młode to one były za PRL-u. Pięknie widać jak mała jest wiedza ludzi i jak łatwo PiS ich kupuje uncertain
                        • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:58
                          Akurat ja nie jestem za PiSem. A tu gdzie mieszkam, to zakłady pracy były fajne, znane nie tylko w Polsce, ale i na świecie. I wszystko padało - powolutku od 1989 przez wiele lat. To się nie działo przecież z dnia na dzień smile Sprzedane za bezcen.
                          • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:01
                            mai-ra3 napisała:
                            > Akurat ja nie jestem za PiSem. A tu gdzie mieszkam, to zakłady pracy były fajne
                            > , znane nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

W komunistycznym świecie big_grin big_grin big_grin
                            • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:22
                              A uważasz, że wtedy nie było produktów znanych, dobrych, pięknych itp. ? To znaczy, że też ulegasz propagandzie, tylko odwrotnej. Meilśmy piękne firany, pyszne torciki wedlowskie, fabryki polskiej porcalany i wiele innych. Może na dzisiejsze czasy te rzeczy nam nie podobałyby się, ale wówczas były modne i doceniane.
                              • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:18
                                mai-ra3 napisała:
                                > A uważasz, że wtedy nie było produktów znanych, dobrych, pięknych itp. ? To zna
                                > czy, że też ulegasz propagandzie, tylko odwrotnej. Meilśmy piękne firany, pyszn
                                > e torciki wedlowskie, fabryki polskiej porcalany i wiele innych. Może na dzisi
                                > ejsze czasy te rzeczy nam nie podobałyby się, ale wówczas były modne i docenian
                                > e.

Jest taka scena z bodaj 'Tygrysów Europy'(?) gdzie bohaterka kłóci się z robotnikami w fabryce odnośnie tego, że produkowane w niej garnki odbiegają od współczesnych standardów a jedna z pracownic odpowiada jej coś w stylu, że 'jak się nie umie gotować to się zawsze przypali'. Taaa... mieliśmy takie cudowne hity jak te firany big_grin
                                • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:37
                                  araceli napisała:

... Taaa... mieliśmy takie cudowne hity jak te firany big_grin

Tak, mieliśmy niezły przemysł włókienniczy, który został zniszczony, a wyroby Wedla to było coś, dzisiaj to już nie jest to samo.
                                  Za PRL-u, wszystko co lepsze szło na eksport. Pamiętam jak się człowiek cieszył, jak "upolował" jakiś polski odrzut z eksportu.
                                  Niestety zalało nas badziewie szmaciane z Chin i z innych krajów Azji.
                                  • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:38
                                    asia-loi napisała:
                                    > Tak, mieliśmy niezły przemysł włókienniczy, który został zniszczony, a wyroby W
                                    > edla to było coś, dzisiaj to już nie jest to samo.

Może doucz się o historii Wedla to co nieco zrozumiesz.
                                    • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:27
                                      Za Wikipedia:
                                      Kontrowersje wobec prywatyzacji[edytuj]
                                      Nacjonalizacja w PRL nie była nacjonalizacją z zaspokojeniem roszczeń (czy wykupem, nawet przymusowym), jak to miało miejsce np. w Wielkiej Brytanii, gdzie znacjonalizowano m.in. Metro w Londynie; właściciel w PRL-owskich zakładach mógł jedynie zostać szeregowym pracownikiem biurowym (doradcą ds. organizacyjnych). Dlatego już giełdowy prospekt emisyjny z 1991 r. wspominał o roszczeniach spadkobierców i dla nich m.in. zarezerwowano 5 proc. akcji (choć sama fabryka przed nacjonalizacją była prawdopodobnie w całości własnością Jana Wedla). Sami spadkobiercy wystąpili do sądu o uznanie prawa do marki „E. Wedel”, a sąd uznał, że dawne zakłady 22 lipca bezprawnie wykorzystują nazwę. Natomiast zakład i PepsiCo (wówczas główny kupiec, który za 40 proc. akcji Wedla zapłacił 25 mln dolarów, wycofał spółkę później z giełdy) wystąpili do ministra sprawiedliwości o rewizję nadzwyczajną tego wyroku. W efekcie Sąd Najwyższy unieważnił wyrok i spółka posługiwała się sporną nazwą bez pytania spadkobierców o zgodę. Samo wycofanie spółki z giełdy było przedmiotem śledztwa, lecz nie przedstawiono zarzutów z racji braku bezspornej możliwości potwierdzenia winy. Koncern PepsiCo, posiadający wtedy 70% udział w kapitale, ogłosił wezwanie do sprzedaży akcji Wedla, oferując 200 zł (przy ogólnej dekoniunkturze rynkowej i kursie 160 zł) za akcję. Natomiast informacja z 21 (piątek) listopada 1997 r. została podana do publicznej wiadomości dopiero 24 (poniedziałek), gdy kurs akcji wcześniej zwyżkował już do 188 zł[8].

Cadbury, który chciał przejąć fragment dawnej spółki (po niepowodzeniach z próbą wprowadzenia własnych marek) i co w rezultacie umowy z PepsiCo uczynił (w 1998, za samą fabrykę czekolady na Pradze, przy której pozostała nazwa E. Wedel, zapłacono 76,5 mln dolarów) podjął negocjacje ze spadkobiercami. Ci w międzyczasie zdołali reaktywować przedwojenną spółkę E. Wedel, bo nikt nie wykreślił jej z rejestru handlowego (prawdopodobnie z powodu początkowej całkowitej zmiany nazwy w okresie PRL). Ostatecznie Cadbury zawarł z ugodę z dziesięcioma spadkobiercami Jana Józefa Wedla oraz samą przedwojenną spółką E. Wedel, według nieoficjalnych danych spłacając ich roszczenia kwotą 5 mln dolarów[9][10].
                                      "
                                  • olena.s Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:52
                                    Miliśmy przestarzały przemysł zatrudniający zbyt wielu ludzi i nie mieliśmy pieniedzy na mordernizację i inwestycje. Nasze produkty nie mogły konkurowac na światowych rynkach. Jak to ładnie isze Wiki:
                                    Problemy gospodarcze zaczęły pojawiać się już w 1973 roku. Zbyt duże nakłady na przemysł ciężki sprawił, że produkowano produkty, na które nie było zapotrzebowania. Fabryki i kombinaty budowano w nieprzemyślanych miejscach, co powodowało problemy z transportem. W celu spłaty kredytów preferencyjnych ekipa Gierka zaciągała nowe kredyty[24]. Kryzys naftowy w 1973 roku sprawił, że odsetki od zaciągniętych kredytów poszły w górę. Innymi problemami okazały się: niska jakość i wydajność pracy, niedokładnie oszacowane koszty inwestycji, deficyt ilości energii[24]. Bezpośrednimi przyczynami kryzysu gospodarczego po 1975 roku były: kryzys naftowy w 1973 roku, lata nieurodzaju w rolnictwie w połowie dziesięciolecia, wtłoczenie środków z kredytów w niewydolny system gospodarczy, sam fakt istnienia gospodarki centralnie sterowanej, oparcie części inwestycji na przestarzałych technologiach, zbyt szeroka skala inwestycji (wiele niepotrzebnych zakładów budowano pod presją lokalnych władz)[38].
                                    Nowe technologie uzależniały przemysł od dostaw surowców i półfabrykatów z Zachodu. Dług w 1975 roku wyniósł 8, mld dolarów (w 1970 było to 0,6 mld, w 1974 4 mld)[35]. Obsługa długu pochłaniała coraz większą część wpływów z eksportu (36% w 1976 roku)[35]. Aby ograniczyć problemy gospodarcze zmniejszono inwestycje w przemyśle spożywczym i lekkim oraz zlikwidowano drobny przemysł terenowy. Zachwiało to równowagę rynkową – w obiegu znajdowało się więcej pieniędzy nie poszukiwanych towarów[35]. Dysproporcje płac pogłębiały się: robotnik na priorytetowej budowie zarabiał 15 tys. złotych, jego zwierzchnik połowę tej sumy, zaś początkujący lekarz zarabiał poniżej 3 tys. złotych[35]. W 1975 roku Związek Radziecki zamroził poziom dostaw ropy i innych surowców – braki uzupełniano zakupami w strefie dolarowej[35].].
                                    • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:23
                                      forsal.pl/artykuly/888899,soroka-polska-po-1989-r-doswiadczyla-katastrofy-przemyslowej-musimy-odbudowac-nasz-potencjal.html
                                      Wśród szczególnych ofiar polityki gwałtownego otwarcia na gospodarkę światową znalazła się m.in. branża wysokich technologii, szczególnie elektroniki. W wyniku tego szybko wzrósł import elektroniki konsumpcyjnej – zarówno z Zachodu jak i Dalekiego Wschodu. To wszystko doprowadziło do upadku polskiego przemysłu elektronicznego i telekomunikacyjnego. Upadek tych przemysłów możemy z pewnością zaliczyć do największych strat. Przemysły te bowiem, na tle przeważającego w poprzednim systemie przemysłu ciężkiego, były stosunkowo nowoczesne, dysponowały świetnie wykształconymi kadrami.

Zachód w tym czasie w ramach deindustrializacji likwidował przestarzałe przemysły ciężkie, tradycyjne. Polska tymczasem zlikwidowała w ten sposób przemysły, które wówczas należały do najnowocześniejszych. To zjawisko bez precedensu w Europie.

Z kolei niektóre branże konsumpcyjne, takie jak przemysł obuwniczy, włókienniczy czy tekstylny, w dużej mierze funkcjonowały ze względu na wysoki eksport do ZSRR i krajów socjalistycznych. Upadek Związku Radzieckiego i systemu krajów socjalistycznych doprowadził do jego załamania. Co więcej, niektóre rządy, jak np. rząd Jana Olszewskiego, charakteryzowały się postawą antyrosyjską, co dodatkowo oznaczało odwrócenie się od rynków wschodnich. W rezultacie polskie przedsiębiorstwa przemysłowe, uzależnione od tych rynków, upadły. Co ciekawe, na nasze miejsce zaczęły wchodzić inne firmy, m.in. niemieckie"

I jeszcze raz - nie jestem za pis, ale widze dwie strony medalu. Tak naprawdę, to chyba nikomu z dotąd rządzących nie zależało na dobru kraju, tylko żeby się nachapać .Ot, co...
                                      "
                      • bib24 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:00
                        Jak byly 50+ jak upadl kommunizm to teraz mają 70/80 lat i od dawna są na emeryturze.
                        • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:23
                          Niepradwa, upadek wielu zakładów nastapił sporo pozniej - ciągle były a to prywatyzowane, a to odsprzedawane, az w końcu wszystko zdechło.
                  • miedzymorze Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:46
                    Z tego samego niczego, z którego żyły do dzisiaj ;>
                    pozdr,
                    mi
                    • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:51
                      Nigdy nie wiadomo do kiedy zdrowie dopisze, czy nadal będzie praca i czy będzie to na tyle lekka praca, że da się ją wykonać mając 60 czy 66 lat. Wszystkie takie pewne siebie jesteście... a zycie czasem pisze swoje scenariusze, czasem takie, ze nie przewidzisz.
                      • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:55
                        mai-ra3 napisała:
                        > Wszystkie takie pewne siebie jesteście...
                        > a zycie czasem pisze swoje scenariusze, czasem ta
                        > kie, ze nie przewidzisz.

Jasne tylko powiedz - skąd pieniądze na emerytury dla tych ludzi? Kaczor wyjmie portfel i im 'da'?
                      • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:03
                        Tylko właśnie problem jest raczej w tym, że renty dla ludzi, którym siadło zdrowie, są absolutnie tragiczne. Gdyby tak nie było, nikt by się nie bał pracować - w razie czego poszedłby na rentę. Wiele z osób przechodzących na emeryturę jest fizycznie w lepszym stanie niż osoby 10 lat młodsze.
                      • miedzymorze Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:43
                        Skoro 'nigdy nie wiadomo' to hej, przechodźmy na emeryture od razu po ukończeniu szkoły.
                        jest cały katalog prac umozliwiających przejście na wcześniejszą emeryturę, ale nie ma żadnego powodu, żeby z góry zakładać że każdy 60+ to zniedołężniały pryk, bez przesady.
                        O zdrowie trzeba dbać, niezaleznie od tego, na ile etatów się zapieprza, wg mnie nauczycielski 'rok dla poratowania zdrowia' należałoby umożliwic wszystkim po np. 15 latach stażu.
                        Poza tym jest jeszcze system rentowy i osoby ze zniszczonym zdrowiem powinny właśnie z niego korzystać, to że jest kiepski oznacza że należy go poprawić, a zastępować emeryturą.
                        pozdr,
                        mi
                • premeda Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:16
                  Przejdą na "emerytury po mężu" to i tak na ogół jest najkorzystniejsze rozwiązanie.
              • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:41
                mai-ra3 napisała:
                > Lepiej mieć mało i dożyć i jeszcze cieszyć się życiem,

Cieszyć się życiem... głodując? Ciekawe...

> A kto chce pracować na emeryturze i tak bedzie pracował.

Przed chwilą twierdziłaś, że nie bo nie ma pracy i ludzie tak zmęczeni życiem, że nie dają rady pracować...

A to czy będzie można pracować to też da się 'uregulować' prawnie. Zaraz się okaże, że nie będzie.
                • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:45
                  Przykładem osób pracujących na emeryturze sa urzędnicy. Choćby nie wiem jak czekali na emeryturę i narzekali, to już na emeryturze zostają w urzędach. Tyle, że ta pracę którą dotąd robili na cały etat, teraz robią na pól. Ale aksa leci, stanowisko zajętewink

Naprawdę czasem lepiej mieć już choćby te 800 zł, niż nic przez ileś tam lat. a znam takie osoby, wcale nie leni - pracowali za komuny, pozniej wszystko padło i zostało tylko kombinowac/ życ z oszczędności albo dobroci dzieci. Ot, life.
              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:24
                mai-ra3 napisała:

> Lepiej mieć mało i dożyć i jeszcze cieszyć się życiem, niż o parę zl więcej i dalej targać ciężary. Poza tym zawsze korzystniejsza choćby niewielka emerytura, niż renta. A kto chce pracować na emeryturze i tak bedzie pracował.

Jak się ma emeryturę, to łatwiej znaleźć pracę dodatkową. Może być umowa zlecenie, o dzieło i nie ma to większego znaczenia dla emeryta, bo ma ubezpieczenie, a zależy mu na kasie. Zresztą na czarno, też wtedy łatwiej znaleźć pracę.
                • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:25
                  To prawda.
                • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:20
                  asia-loi napisała:
                  > Jak się ma emeryturę, to łatwiej znaleźć pracę dodatkową. Może być umowa zlecen
                  > ie, o dzieło i nie ma to większego znaczenia dla emeryta, bo ma ubezpieczenie,
                  > a zależy mu na kasie. Zresztą na czarno, też wtedy łatwiej znaleźć pracę.

60-latka mają 800zł emerytury może dorabiać np. opiekując się dziećmi rzucając stawki na czarno poniżej minimalnej. Ile pociągnie? Parę lat później dalej będzie miała 70-tkę i gołe 800 - co wtedy?
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:28
                    araceli napisała:

> 60-latka mają 800zł emerytury może dorabiać np. opiekując się dziećmi rzucając
                    > stawki na czarno poniżej minimalnej. Ile pociągnie? Parę lat później dalej będzie miała 70-tkę i gołe 800 - co wtedy?

Wiele z tych, które w tym roku odchodzą na emeryturę (bieżący rocznik i zaległe z poprzednich lat), będą miały znacznie więcej niż 800 zł. Do tego druga emerytura męża, lub jeszcze pracujący mąż i nie jest źle.
                    • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:32
                      asia-loi napisała:
                      > Wiele z tych, które w tym roku odchodzą na emeryturę (bieżący rocznik i zaległe
                      > z poprzednich lat), będą miały znacznie więcej niż 800 zł.

Nie o to pytałam. Potrafisz odpowiedzieć na zadane Ci pytanie?
                      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:41
                        araceli napisała:

>
                        > Nie o to pytałam. Potrafisz odpowiedzieć na zadane Ci pytanie?

A Ty araceli potrafisz dyskutować, nie popisując się swoim chamstwem?
                        • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:43
                          asia-loi napisała:
                          > A Ty araceli potrafisz dyskutować, nie popisując się swoim chamstwem?

Wezwanie do odpowiedzi na zadane pytanie to chamstwo big_grin Pięęęęęknie!
                    • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:43
                      Z takim planem przeszła na wczesną emeryturę moja teściowa, dostaje 1000 zł, niestety zaraz po jej przejściu na emeryturę zmarł jej mąż, nie dożywszy swojej emerytury. Gdyby nie my nie miałaby z czego żyć i niewykluczone, że jeszcze ją to spotka, bo może jeszcze przeżyć i 30 lat, a nie wiadomo, co się przez ten czas stanie. Ma niespłacony kredyt, niesprzedawalne mieszkanie w wielkiej płycie z czynszem 700 zł. Emerytura raczej jej nie cieszy.
                    • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:21
                      asia-loi napisała:

> Wiele z tych, które w tym roku odchodzą na emeryturę (bieżący rocznik i zaległe
                      > z poprzednich lat), będą miały znacznie więcej niż 800 zł. Do tego druga emery
                      > tura męża, lub jeszcze pracujący mąż i nie jest źle.
                      >
                      Ale dlaczego ty zakładasz, że odchodzace na emeryturę kobiety mają mężów? Badania jakieś robiłaś? Masz dostęp do jakiś tajnych danych?
                      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 17:45
                        anetapzn3 napisała:

> >
                        > Ale dlaczego ty zakładasz, że odchodzace na emeryturę kobiety mają mężów? Badania jakieś robiłaś? Masz dostęp do jakiś tajnych danych?

Nie napisałam, że wszystkie kobiety, tylko że wiele.
                        I tak, ze statystyk i z tego co się widzi gołym okiem wynika, że większość dorosłych ludzi, to są pary małżeńskie, a nie osoby samotne. I to nie tylko w Polsce. Fakt: konkubinat to nie małżeństwo i konkubina, po konkubencie nie dostanie emerytury czy renty.
                        Aaa i, konkubent/konkubina to u biedaków i patologii. U znanych i bogatych to partner/partnerka.
                        • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 27.09.17, 08:48
                          asia-loi napisała:

> anetapzn3 napisała:
                          >
                          > > >
                          > > Ale dlaczego ty zakładasz, że odchodzace na emeryturę kobiety mają mężów?
                          > Badania jakieś robiłaś? Masz dostęp do jakiś tajnych danych?
                          >

>
                          > Nie napisałam, że wszystkie kobiety, tylko że wiele.
                          > I tak, ze statystyk i z tego co się widzi gołym okiem wynika, że większość doro
                          > słych ludzi, to są pary małżeńskie, a nie osoby samotne.

Statystyki wiarygodne jakieś podasz?

> Aaa i, konkubent/konkubina to u biedaków i patologii. U znanych i bogatych to p
                          > artner/partnerka.
                          >
                          Skoro tak dzielisz ludzi, to pogratulować big_grin
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:44
                    araceli napisała:

>
                    > 60-latka mają 800zł emerytury może dorabiać np. opiekując się dziećmi rzucając
                    > stawki na czarno poniżej minimalnej. Ile pociągnie?

A tylko jest praca opiekunki do dzieci?
                    W firmie w której pracuję, jeszcze w tym roku pracowała 82 latka (niedawno zmarła). Wykonywała pracę na pół etatu: lekką, łatwą i przy biurku. I była bardzo sprawna, kumata i energiczna. Ale takie osoby to wyjątki, a nie reguła.
                    • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:47
                      asia-loi napisała:
                      > W firmie w której pracuję, jeszcze w tym roku pracowała 82 latka (niedawno zmar
                      > ła). Wykonywała pracę na pół etatu: lekką, łatwą i przy biurku. I była bardzo s
                      > prawna, kumata i energiczna. Ale takie osoby to wyjątki, a nie reguła.

No to co proponujesz tym, które są REGUŁĄ?
                      • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:57
                        araceli napisała:

>
                        > No to co proponujesz tym, które są REGUŁĄ?

Każdy niech robi, co uważa za dobre dla siebie.
                        Ja wiem, co ja bym zrobiła.
                        Gdyby mi ktoś chciał dzisiaj dać emeryturę, to bym na nią już dzisiaj poszła.
                        Ale jak tylko będę spełniać warunki, żeby iść na emeryturę, to od razu idę. A później jak się okaże, że mam jeszcze siły i zdrowie żeby pracować i będzie jakaś praca, to mogę sobie dodatkowo popracować, ale z emerytury nie zrezygnuję, zwłaszcza, że ja nie mam dzieci, a na emeryturę po mężu też nie mogę liczyć, bo mój mąż umarł 24 lata temu.
                        • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:00
                          A jaki masz plan na moment, kiedy nie będziesz już mogła dorabiać, a Twoja emerytura wystarczy Ci w najlepszym razie na skromne jedzenie? Bez tego Twój plan jest mocno niepełny.
                          • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:08
                            spanish_fly napisała:

> A jaki masz plan na moment, kiedy nie będziesz już mogła dorabiać, a Twoja emerytura wystarczy Ci w najlepszym razie na skromne jedzenie? Bez tego Twój plan jest mocno niepełny.

Liczę na moje choroby. Mam nadzieję, że nie będę żyła bardzo długo. Długie życie będę uważać za karę. Dlatego tak ubolewałam, że w Polsce eutanazja jest nielegalna.
                            Eutanazja rozwiązałaby wiele problemów, bardzo wielu ludzi.
                            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:32
                              Czyli po prostu nie masz planu i oczekujesz, że zaopiekuje się Tobą państwo za pieniądze pracujących - także tych, którzy nie widząc innego wyjścia będą zasuwać do śmierci. Powinnam Ci zatem życzyć rychłej śmierci - zaoszczędzi Ci to upokorzeń, a mi i mojemu dziecku pieniędzy.
                              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:45
                                spanish_fly napisała:

Powinnam Ci zatem życzyć rychłej śmierci - zaoszczędzi Ci to upokorzeń, a mi i mojemu dziecku pieniędzy.

Ja sobie też życzę śmierci. Pisałam już, że długie życie będę uważać za karę.
                                Pisałam też, że najlepszym wyjściem dla wielu ludzi byłaby eutanazja (dla mnie też).
                                Dla mnie ważna jest jakość życia, a nie samo życie. Żyć by tylko żyć, to dla mnie bez sensu. Wegetacja mi się nie podoba. I ten świat, też mi się nie podoba, jest: niesprawiedliwy, nieuczciwy i bardzo okrutny.
                                • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:00
                                  To smutne sad Życze Ci jednak wielu szcześliwych chwil teraz i na emeryturze.
                                  I zgadzam się, świat niestety nie jest sprawiedliwy sad
                        • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:23
                          asia-loi napisała:
                          > Każdy niech robi, co uważa za dobre dla siebie.

Owszem - za swoje pieniądze. Ile sobie uzbierasz - tyle dostaniesz i już.
                          • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:35
                            araceli napisała:
                            >
                            > Owszem - za swoje pieniądze. Ile sobie uzbierasz - tyle dostaniesz i już.

Mnie to pasuje. Bo ja całe swoje życie zawodowe pracuję, a przez wiele lat pracowałam dużo i nie najgorzej zarabiam (od około 25 lat).
                            Z moich składek emeryturę pobierali inni, a mnie się mówi, że ja na swoją mam sobie zapracować sama. Fajnie: finansować starszemu pokoleniu emeryturę i jeszcze sobie odłożyć na swoją.
                            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:41
                              Tak to będzie wyglądać dla młodszych od Ciebie i żadne pretensje nie pomogą. Będą musieli finansować ze swoich składek zasiłek dla dwojga emerytów, pomagać swoim rodzicom, którzy będą mieli głodowe emerytury i dodatkowo jeszcze odkładać sobie prywatnie na własne zabezpieczenie emerytalne.
                              • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:49
                                spanish_fly napisała:

> Tak to będzie wyglądać dla młodszych od Ciebie i żadne pretensje nie pomogą.

Tak nie będzie. Będzie wojna.
                                Jest za dużo ludzi, nic się nie opłaci, systemy emerytalne się sypią (nie tylko w Polsce).
                                Trzeba powybijać, poniszczyć, żeby było co od nowa odbudowywać i żeby interes się znowu kręcił.
                                Zobacz jak długo w Polsce i naszym regionie, nie było wojny. To się w historii raczej nie zdarza.
            • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 08:31
              spanish_fly napisała:

> I jak niby te kobiety uratuje emerytura w wys. 1 tys. zł? One będą musiały tak
              > czy inaczej dalej pracować.

W końcu zgodnie z przepowiedniami i hasłami pis..do śmierci, niestety.
              • lauren6 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 09:09
                Albo zgłoszą się po zasiłki, więc i tak im więcej zapłacimy.
            • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:41
              Tak samo można by w sumie zapytać, jak pracującego za minimalną ratuje kwota 1450 zł, którą zarabia ? Tak czy inaczej za to wyżyć się nie da wink
      • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:04
        Ja akurat się z tym zgadzam. Ewentualnie, skoro bierzemy pod uwagę płeć jako kryterium, wnioskuję też o branie pod uwagę stanu zdrowia, trybu życia, wagi itp. Jako osoba z nadwagą prowadząca siedzący tryb życia mam krótszą oczekiwaną długość życia i w związku z tym moja emerytura powinna być wyższa.
        A potem zrobię taki myk jak moja babcia i będę żyć długo i pobierać wyższe świadczenie, o.
      • olena.s Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:11
        Czy patrzyłes na średnią oczekiwana trwania zycia, i jak ona sie zmieniła w ciagu, powiedzmy, ostatniego półwiecza? (Ułatwię: osoby sześćdzisięcioletnie mają dziś przed sobą o 5-7 lat więcej, niż w 1950. Co oznacza 60 do 84 miesięcznych wypłat więcej. No mniej ludzi umiera przedwcześnie.
        Czy masz swiadomość, ze przed wojną wysokość składki emerytalnej wynosiła 8%, a dziś niemal 20% i system się nie domyka?
        Czy potrafisz podac stabilne źrodło funduszy na wypłacanie emerytur coraz większej rzeszy starców przy coraz dłuższym trwaniu życia, zwłaszcza przy wczesnych emeryturach?
        I skoro specjalnie troszczysz się o kobiety, to jak rozumiem jesteś skłonny dokonać wyrównania pomiędzy płciami? Ze swoich składek?
    • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:13
      To jest trochę przerażające i wynika niestety z mentalności.
      Najstarszy człowiek w firmie w której pracuję w Szwecji ma 78 lat i jest aktywny zawodowo w pełnym wymiarze i mimo że wcale nie musi pracować, bo jest bogaty i mógłby sobie siedzieć w Hiszpanii i pić wino zagryzając oliwkami, nie zamierza na razie rezygnować. Szczerze podziwiam, zwłaszcza kiedy np. wstaje rano na pociąg bo jedzie służbowo, ja bym pewnie wolała się wyspać i odpocząć. No, ale to inna mentalność. Praca w tej kulturze jest wartością.
      Drugi przykład mam w rodzinie. Mój ojciec co roku walczy o dalszą możliwość pracy, bo ma już 70 lat. Żeby nie było że siedzi tylko za biurkiem i nie wie co to ciężka tyrka, to dodam że jest pilotem i dużą część swojego życia spędził w pogotowiu lotniczym, więc wie co to naprawdę trudna i stresująca robota, nieregularne godziny i ciężkie warunki pracy. I nie chce zrezygnować.
      Teść z kolei młodszy, całe życie za biurkiem, regularny tryb życia, a już przebiera nogami żeby odejść na emeryturę.
      Jak widać jedni chcą, inni nie chcą. Częściowo pewnie wpływają na to warunki pracy w Polsce i nierealistyczne oczekiwania pracodawców, ale nie wszystko jak widać da się tym wytłumaczyć. Człowiek 65-letni w Polsce traktowany jest jak człowiek stary i do niczego się nie nadający i często zaczyna w to wierzyć. Coś w tej kwestii musi się zmienić w ludzkich głowach, po jednej i po drugiej stronie.
      • mai-ra3 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:33
        Nie ma co porównywać poziomu życia, podejścia do pracownika i zarobków w Szwecji i u nas. Serio.
        • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 18:46
          Ale przykład mojego ojca jest z Polski.
          Poza tym ja tu cały czas słyszę jaka to Skandynawia jest straszna i jak ludzie żyją w niej na fatalnym poziomie w porównaniu do mlekiem i miodem płynącej ojczyzny. Więc teges. Ja to wiem, ale forumowiczki niektóre muszą się zdecydować wink
          • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:08
            Nie każdy się nadaje ba pilota, do tego trzeba mieć końskie zdrowie, więc jakby od razu na starcie ma się bonus od natury. Powiedz no ludziom po szescdziesiatce z miażdżycą którzy z trudem wchodzą po schodach że po prostu im motywacji brakuje bo twój ojciec jakoś może.
            • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:11
              > Nie każdy się nadaje ba pilota,

Czyli komuno wróć - każdemu po równo!
            • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:13
              Wiesz co, mój ojciec nie ma końskiego zdrowia. Dość powiedzieć, że półtora roku temu miał bypassy. Po tym wielkim wysiłkiem doprowadził się do stanu w którym bez problemu przechodzi badania, bo mu zależy na tym żeby jeszcze popracować.
              I nie, to nie jest tak, że piloci mają końskie zdrowie. Pilot cywilny (młody), kiedy zaczyna, musi mieć zdrowie dość dobre, ale nie musi się wykazywać czymkolwiek ponad krajową normę. Pilot 70-letni, po prawie 50 latach pracy, ma zdrowie już bardzo zniszczone, bo to wyniszczający tryb życia.
              • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:27
                No yo ma zdrowie bardzo zniszczone (wolałabym nie lecieć samolotem pilotów anymore przez człowieka o bardzo zniszczonym zdrowiu i zrujnowany układzie krążenia), czy trzyma się tak, że nadal może zasuwać, bo to się jakby wyklucza? Poza tym rozumiesz chyba, że różni ludzie mają różne organizmy?
                • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:43
                  Bez obaw, samolotem pilotowanym przez niego raczej lecieć nie będziesz. A stopień zniszczenia zdrowia niekoniecznie ma wiele wspólnego ze zdolnością do sprawnego pilotowania statków powietrznych. Czy też może raczej - wszystko zależy co dokładnie jest zniszczone.
                  Każdy człowiek jest indywidualnością, dlatego wspólny dla wszystkich wiek emerytalny to tylko uśrednienie. Tym niemniej, te akurat dwie osoby znam doskonale i jakkolwiek rozumiem, że teściowi może się rano nie chcieć wstawać do tyry, to cóż... mnie też się nie chce, a wstaję. I wydaje mi się to straszną perspektywą, tak się poddać.
                  • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:14
                    > Każdy człowiek jest indywidualnością

To naprawdę cieszy że to zauważasz. I tak jak jest wąska grupa ludzi którym kwalifikacje i stan zdrowia oraz wymagania w pracy pozwalają pracować po siedemdziesiątce, tak jest masa ludzi którzy nie mogą, bo albo nie to zdrowie albo nie ten zawód albo nie te kryteria w robocie. To naprawdę nie zależy wyłącznie od tego jak się komuś chce, chociaż to usiłujesz nam wmówić. Mój ojciec też sobie życia bez pracy nie wyobrażał no ale stan zdrowia mu nie pozwalał, jego zakład pracy tak z uprzejmości i sentymentu mu dał jakieś ćwierć etatu ale to wiadomo było że to bardziej dla picu było żeby się nazywało że jeszcze pracuje.
                    • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:26
                      Ależ jak by to powiedzieć... jasne, masz rację. A teraz na to zarób. Ty, nie ja. Ja już się z tego systemu wypisałam.
                      • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:42
                        chicarica napisała:
                        > Ależ jak by to powiedzieć... jasne, masz rację. A teraz na to zarób.

No właśnie dziwnym trafem nikt nie chce wskazać źródła finansowania big_grin
          • karen_ann Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:03
            To teraz porównaj ilość godzin pracy tygodniowo w Szwecji i w Polsce i ile godzin pracuje Twój ojciec pilot w tygodniu.
            Dołóż jeszcze warunki pracy w Polsce gdzie często nie szanuje się pracownika i robi on za 2 bo jest taniej..
            Inaczej sprawa wygląda wśród kobiet. Większość kobiet pomaga w opiece na wnukami i to jest niepłatna praca wielogodzinna, którą wykonują na rzecz innych. Jeśli to zabierzemy a karzemy iść babciom do pracy do 67 zobaczysz jak spadnie ilość dzieci i jak jeszcze mocniej rozpadną się więzy rodzinne. Jakoś w Szwecji mało dzieci jest bo kult pracy zamiast kultu rodziny...o Japonii nie wspominając. Czy tego chcemy?
            • araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:14
              karen_ann napisała:
              > Jakoś w Szwecji mał
              > o dzieci jest bo kult pracy zamiast kultu rodziny...o Japonii nie wspominając.
              > Czy tego chcemy?

Wskaźnik dzietności jest 40% WYŻSZY w Szwecji niż w Polsce.

Ludzie - sprawdzajcie fakty zanim zaczniecie pierl.ć!
              • baltycki Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:31
                > Wskaźnik dzietności jest 40% WYŻSZY w Szwecji niż w Polsce.
                Znam odpewdz, znam smile
                To nie Szwedki, to emigrantki "robia" wskaźnik.
                • chicarica Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 11:00
                  Najciekawsze jest to, że w Europie dziwnym trafem najniższe wskaźniki mają kraje o tradycjach katolickich.
                  • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 11:05
                    To na pewno dlatego, że wszyscy się wstrzymują z seksem do ślubu wink
                    • asia-loi Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 17:56
                      spanish_fly napisała:

> To na pewno dlatego, że wszyscy się wstrzymują z seksem do ślubu wink

No i dlatego też, że w/g Kk antykoncepcja to grzech, a jak wiadomo chodzący do komunii antykoncepcji nie stosują, na spowiedzi obiecują poprawę czyli, że jak stosowali, to już nie będą (a są młodzi), a dzieci 1-2.
                  • karen_ann Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 11:44
                    Ja akurat się nie dziwię, po katolicyzm to patriarchat a w niewoli gatunki się nie rozmnażająsmile żartsmile
              • karen_ann Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 11:42
                He he wskaźnik dzietności kogo muzułmanów w Szwecji? Masz wskaźniki dla białych?
                • chicarica Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:06
                  Akurat mam, choć nie super świeże dane:

muslimstatistics.wordpress.com/2014/02/06/pew-fertility-rate-for-muslims-and-non-muslims-in-europe/

Szwecja: 2.5 vs 1.8. 1.8 to i tak więcej niż polskie 1.3 - więc jak to wytłumaczysz?
                  • karen_ann Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:27
                    To są dane z 2010r. Porównujesz ich dane z 2010 z naszymi z 2016.
                    Jak dodasz te dzieci polskie co się w Londynie i na emigracji urodziły to sie wyrówna.
                    Z Polski wyjechało przez ostatnie lata multum kobiet w wieku rozrodczym.
                    Nie mam tłumaczeń to skomplikowana sprawa, po prostu wszystkich czynników się nie da porównać, chociażby dostęp do przedszkoli. Wiadomo że ludy północy Szwedzi mają problem z dzietnością, bo zimno itd i itp.
                    Twierdzę jedynie że praca babć do 67 roku zmieni demografie na minus i rodzinę w Polsce też by zmieniła. Choć może by wtedy rejestrowano jako pracę opiekę babć na własnymi wnukami?smile
                    • araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:31
                      karen_ann napisała:
                      > To są dane z 2010r. Porównujesz ich dane z 2010 z naszymi z 2016.

Dane na 2014 dla obu krajów:
                      pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_wsp%C3%B3%C5%82czynnika_dzietno%C5%9Bci
                      Ciężko się googla używa?

> Jak dodasz te dzieci polskie co się w Londynie i na emigracji urodziły to sie w
                      > yrówna.

Bzdura już dawno obalona.
                      • karen_ann Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:40
                        Ja z tobą nie prowadzę dyskusji bo jesteś agresywny/a i cie wyszarzam.
                        Masz dane ogólne a nie w podziale na muslin/nie muslim i to ostatni post który do ciebie kieruje.

• araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:46
                          karen_ann napisała:
                          > Masz dane ogólne a nie w podziale na muslin/nie muslim

Ty nie masz ŻADNYCH danych - tylko swoje rasistowskie wizje.
                    • chicarica Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 21:15
                      Ja mam dane z 2010, ty nie masz żadnych. Szkoda mi na ciebie czasu.
                      • karen_ann Re: Exodus emerytalny 27.09.17, 11:42
                        Widzę że w kulturze wypowiedzi to za wzór sobie wzięłaś araceli.
                • araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 12:20
                  karen_ann napisała:
                  > He he wskaźnik dzietności kogo muzułmanów w Szwecji? Masz wskaźniki dla białych?

Tak ciężko rasistom szukać danych demograficznych?
            • chicarica Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:43
              Dzietność jest wyższa w Szwecji niż w Polsce. Wiesz dlaczego? Dlatego, że jest powszechnie dostępne przedszkole, długi urlop rodzicielski dzielony obowiązkowo na oboje rodziców oraz matka ma i prawie zawsze korzysta z możliwości powrotu do pracy. Instytucji opieki przez babcię nie ma, babcie pracują. Ze mną pracuje właśnie jedna żwawa babcia, nie wiem ile ma lat dokładnie ale na pewno ponad 60. Nie pracuje na pełen etat ale coś tam robi i dobrze jej idzie.
              Tydzień pracy w Szwecji ma 40 godzin roboczych. Do tego jest godzina niepłatnej przerwy na lunch. Oczywiście inne jest obciążenie pracą, ale sprawdź najpierw fakty zanim zaczniesz gadać, bo Twoje wyobrażenia na temat Szwecji pochodzą chyba z tzw. mediów niepokornych.
              Mój ojciec przez praktycznie całe swoje życie pracował na 12-godzinnych dyżurach, które często się przedłużały do czasu powrotu z wylotu, więc nie mów proszę nic o tym ile godzin pracował mój ojciec pilot w tygodniu.
      • issa-a Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:04
        chicarica, i to jest pewnie to, co nieudolnie staralam sie wcześniej wytlumaczyc.
        No, niestety...
      • minor.revisions Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:05
        Ty tak serio? Serio porownujesz kondycję faceta z bogatego kraju z niezłym zapleczem socjalnym i stanem konta który mu pozwala na dbanie o zdrowie na wysokim poziomie z ludźmi którzy zapie...li przy taśmie czy tokarce przez 40 lat i przez ten czas dorobił się cukrzycy i zawału? Sorki ale to taka brednia jak pokazywanie tej jednej starszej modelki z swymi włosami z komentarzem "Można? Można, tylko trzeba chcieć."Albo mówienie, że skoro Phelps potrafi pływać z prędkością krokodyla Hermana to każdy może, tylko nie każdemu się chce. Widzisz jednego Pana który dzięki genomu i pozycji daje radę, ale nie widzisz tych, którzy nie dają.
        • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:09
          Proszę Cię. Podałam przykład mojego ojca. On nie jest facetem z bogatego kraju z niezłym zapleczem socjalnym. Na stan konta nie narzeka, ale do szwedzkiego mu daleko, zdrowie w pewnym momencie zaszwankowało ale doprowadził do porządku. Pracuje i walczy żeby pracować dalej, mimo że urzędy nie sprzyjają. I uwierz mi, nie jest żadnym superhero, a zawód ma ciężki, trudny, niszczący zdrowie fizyczne i psychiczne. To naprawdę jest kwestia mentalności.
          • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:21
            Chicarica, nie zawsze. Podam ci przykład. Moja kochana mama. 25+ lat pracy, ale zazwyczaj mało płatnej i przerywanej urlopami na dzieci. Pracowała w spółdzielni, jako opiekunka w szpitalu, w PCK, obecnie w sklepie z owadem w logo. Nie narzeka, ale jest zmęczona. Za 3/4 etatu dostaje koło 1200 zł, jak nie choruje to więcej i jeszcze jakieś bony na święta. Więcej etatu nie chcą dać, a ona chyba by nie uciagnela. Gdyby nie wsparcie nas, dzieci, byłoby dużo gorzej, bo jak pisałam, neurolog to czekanie 7 mcy, endokrynolog koło roku. Ostatnio ortopeda zalecił jakieś buty ortopedyczne koszt ca 300 zł, dwie pary potrzebne i kup je z pensji jak wyżej. Jak przejdzie na emeryturę, to dostanie minimalna, bo po tylu latach więcej się nie uskładało i nie uskłada. I jaką ona ma motywację, by dalej pracować? Żadną. im dłużej pracuje, tym gorsze jej zdrowie, im gorsze zdrowie, tym większa absencja i mniejsze pieniądze na leczenie. Koło się zamyka...na szczęście ma nas. A bezdzietni?
            • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:47
              I teraz pytanie: dostanie tego tysiaka emerytury i co, lepiej jej będzie? Bo do tego to zmierza. Tylko że wszyscy dostaniemy tysiaka.
              • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:52
                Przepraszam, dostaniecie.
              • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:33
                To jakie masz alternatywy dla mamy stacie_o i jej podobnych. Ale bez frazesow typu "dluzsza praca to wieksza emerytura" itd. Dajesz.

Na marginesie, sasiad moich rodzicow - nauczyciel przeszedl na emeryture w wieku 55 lat. Od 10 lat dorabia w szkole na pol etatu, ma jakos najnizsza pensje krajowa za te pol etatu. Co trzy miesiace nosi do zusu papierek o ponowne naliczenie emerytury. Co trzy miesiece dodaje pare zlotych, tak doslownie pare lattemu mial 7-8 pln extra, teraz 10. Dziesiec zlotych brutto dodatkowo. Po dwoch latach dwiescie wiecej. W sumie ma jakies 800 brutto wiecej niz na poczatku. W tym roku powiedzial, ze poprowadzi juz tylko dwie klasy maturalne do konca, bedzie pracowal 6 godzin tygodniowo czyli jeszcze mniej. Dlaczego?. Nie daje rady. A uczy w renomowanym liceum. Praca nauczycieli nigdy nie nalezala do wyczerpujacych fizycznie. A co maja powiedziec operatorzy dzwigow? Sprzataczki? Kasjerki? Pracownicy budowy?
                • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:37
                  black_halo napisała:
                  > To jakie masz alternatywy dla mamy stacie_o i jej podobnych. Ale bez frazesow t
                  > ypu "dluzsza praca to wieksza emerytura" itd. Dajesz.

Pisanie o polskich emeryturach przez emigranteczkę, która się wypięł i nie zamierza pracować ani na emeryturę matki Stacie ani nawet na emerytury własnych rodziców jest po prostu SZCZYTEM BEZCZELNOŚCI.
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:47
                    araceli napisała:

> Pisanie o polskich emeryturach przez emigranteczkę, która się wypięł i nie zamierza pracować ani na emeryturę matki Stacie ani nawet na emerytury własnych rodziców jest po prostu SZCZYTEM BEZCZELNOŚCI.

araceli, a Ty nie możesz dyskutować merytorycznie, tylko zawsze masz jakieś wycieczki osobiste do kogoś. Ciągle kogoś obrażasz, lub po chamsku odpisujesz. suspicious
                    • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:49
                      asia-loi napisała:
                      > araceli, a Ty nie możesz dyskutować merytorycznie, tylko zawsze masz jakieś wyc
                      > ieczki osobiste do kogoś. Ciągle kogoś obrażasz, lub po chamsku odpisujesz. :&#
                      > 62;

Potrafisz odróżnić ocenę ZACHOWANIA od oceny OSOBY?

Tak - określiłam prezentowanie ZACHOWANIE jako SZCZYT BEZCZELNOŚCI. To jakiś problem dla Ciebie?
                      • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:51
                        Pisanie o kims per "emigranteczka" to jest wycieczka osobista i ocena osoby. Reszta twojej blystkotliwej wypowiedzi tez.
                        • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:52
                          black_halo napisała:
                          > Pisanie o kims per "emigranteczka" to jest wycieczka osobista i ocena osoby.

Nie - to nie ocena - to wyrażenie pogardy.
                          • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:03
                            Strasznie mnie to ubodlo. Ide sobie w kaciku poplakac.

W sumie to nawet lubie kiedy tak sie rzucasz i plujesz jadem na forum.
                  • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:49
                    Nie do ciebie bylo to pytanie.
                • baltycki Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:23
                  black_halo napisała:

> A co maja powiedziec operatorzy dzwigow? Sprzataczki? Kasjerki? Pracownicy budowy?
                  Wyobraz sobie, ze zatrudniasz w swojej firmie 100 pracownikow w wieku 60-67 lat.
                  Pewnego dnia 20 z nich zglasza sie z orzeczeniami o ograniczeniach zdrowotnych w zatrudnieniu.
                  Co robisz?
                  A - wysylasz cala setke na urlop.
                  B - 80 pracuje normalnie a 20 na urlop.
                  C - 80 pracuje, a Ty, po przeanalizowaniu orzeczen, 10 calkowicie niezdolnyc/nieprzydatnych wysylasz na urlop, a drugiej 10. organizujesz odpowiednia dla nich prace?
                  • asia-loi Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:41
                    baltycki napisał:

Przy 100 pracownikach, zawsze ileś osób w miesiącu, będzie na urlopie, ileś na L4. A tych co mają prawo do emerytury, wysłałabym na emeryturę.
                    • baltycki Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:45
                      asia-loi napisała:

> baltycki napisał:
                      >
                      > Przy 100 pracownikach, zawsze ileś osób w miesiącu, będzie na urlopie, ileś na
                      > L4. A tych co mają prawo do emerytury, wysłałabym na emeryturę.
                      >
                      Aluzju nie poniala, nie szkodzi.
                  • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:52
                    Urlop, co do zasady trwa max. 26 dni rocznie, emerytura trwa od przejscia na emeryture do dnia smierci.

Wiec jak mam dwudziestu pracownikow, ktorzy zglaszaja sie z orzeczeniami o ograniczeniach zdrowotnych to teoretycznie zastanawiam sie jak zorganizowac robote tak, zeby kazdy byl zadowolony. A praktycznie wyglada to tak, ze pracodawca boi sie, ze zaraz zaczna chodzic na niekonczace sie zwolnienia - placi pracodawca i ZUS, mozna ciagnac bardzo dlugo. Wiec ci, co sie nie lapia na okres ochronny to zostaja zwolnieni z byle jakiego powodu. Oraz na wszelki wypadek nie zatrudnia sie nowych osob w tym wieku na umowe o prace.
                    • baltycki Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:12
                      > black_halo napisała:
                      > Urlop, co do zasady trwa max. 26 dni rocznie
                      Dobra, jak ..... ... ...... .

> black_halo napisała:
                      >
                      > > A co maja powiedziec operatorzy dzwigow? Sprzataczki? Kasjerki? Pracownic
                      > y budowy?
                      > Wyobraz sobie, ze w Polsce jest 1.000.000 pracownikow w wieku 60-67 lat
                      > .
                      > Pewnego dnia 200.000 z nich (operatorzy dzwigow, Sprzataczki, Kasjerki, Pracownicy
                      > budowy) zglasza sie z orzeczeniami o ograniczeniach zdrowotnych w zatrudnieniu.
                      > Co robisz bedac wlascicielka Polski?
                      > A - wysylasz milion na emeryture (skracasz wiek emerytalny wszystkim)?
                      > B - 800.000 pracuje normalnie a 200.000 na wczesniejsza emeryture?
                      > C - 800.000 pracuje, a Ty, po przeanalizowaniu orzeczen, 100.000 calkowicie niezdolnyc/ni
                      > eprzydatnych wysylasz na rente/wczesniejsza em...., a drugiej 100.000 organizujesz odpowiednia dla nich prace?
                      >
                      • black_halo Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:59
                        No widzisz, jak chcesz to mozesz napisac o co Ci chodzi bez podpierania sie idiotycznymi przykladami, nie majacymi przelozenia na realna sytuacje pracownikow w Polsce.

Roznice, zeby ci wyjasnic bo pewnych spraw nie ogarniasz:

1. Polska to nie jest zadne prywatne przedsiebiostwo tylko kraj i wladza w tym kraju nalezy do obywateli, tak nawet w kontytucji stoi. (doslownie to chyba nawet drzmi "wladza nalezy do Narodu")
                        2. Prywatne przedsiebiostwo tym sie rozni od panstwa, ze przedsiebiorstwo ma przynosic zysk a przedsiebiorca nie robi tego biznesu dla dobra ludzi tylko dla dobra wlasnego i celem zapelnienia wlasnej kieszeni. Z tego wynika, ze przesiebiorca zawsze bedzie dozyl do maksymalizacji zysku poprzez obnizenie kosztow, zwiekszenie sprzedazy, podwyzszenie cen wlasnych produktow, lepszy marketing etc. Ludzie pracujacy w przedsiebiorstwie sa kosztem ale wlaciciel tych ludzi potrzebuje do wytworzenia produktow, ktore potem sprzedaje.
                        I tu sa nastepujace strategie w sytuacji, ktora przytoczyles:
                        a. wlasciciel zwalnia wszystkich, ktorzy przynosza zaswiadczenie o ograniczeniach zdrowotnych bo w sumie nie ma zadnego powodu zeby ich trzymal, prawda? koszt - odprawy, zwykle 3-12 miesiecznych pensji. Potem go juz nie obchodzi z czego taki jego byly pracownik bedzie zyl. (Tutaj powinnam wytluscic - tym sie wlasnie rozni panstwo od prywatnego przedsiebiorcy)
                        b. w sytuacji niedoboru pracownikow moze ew. zostawic tych, ktorzy cos tam jeszcze moga pociagnac, ew. zainwestowac w jakies ulatwienia, udogodnienia etc.

Tak wiec we wspomnianej wyzej sytuacji, kiedy 200 tys pracownikow nie nadaje sie do pracy to panstwo musi znalezc rozwiazanie gdyz panstwo ma obowiazek dbac o obywateli az do smierci. Prywatne przedsiebiorstwo generalnie potrzebuje pracownikow ale jak nie ten to inny. Prywatny przedsiebiorca zazwyczaj dziala w panstwa ale jego glownym celem jest wzboagacenie sie, natomiast podatki, pracownicy i inne takie to sa koszty umniejszajace zysk przesiebiorcy. Wiec rola panstwa jest taka, zeby przedsiebiorca mogl dzialac ale jednoczesnie panstwo musi dbac o wszystkich obywateli. Bo oczywiscie prywatny przedsiebiorca gdyby mogl to zatrudnialby mlodych, zdrowych singli a potem wyrzucalby ich na bezrobocie w wieku 40 lat albo tuz po pojawieniu sie dzieci bo wtedy spada produktywnosc.

Widzisz teraz bledy swojego rozumowania czy mam tlumaczyc dalej?
                        • baltycki Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 23:20
                          > No widzisz, jak chcesz to mozesz napisac o co Ci chodzi bez podpierania sie idi
                          > otycznymi przykladami, nie majacymi przelozenia na realna sytuacje pracownikow
                          > w Polsce.
                          I caly dlugi post poswiecilas odpowiedzi na "idiotyczny przyklad", nie odpowiadajac na to "o co mi chodzi".
                          Zabawne.
                          • black_halo Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 01:12
                            Chodzilo ci o to, zebym napisala, ze nie wysle przeciez wszystkich pracownikow na urlop, prawda? I chciales sie podeprzec tym idiotycznym przykladem ale ci troche nie wyszlo i teraz nie masz zadnego merytorycznego argumentu wiec napisales co napisales.

Chapeau bas!
                        • araceli Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 07:23
                          black_halo napisała:
                          > Tak wiec we wspomnianej wyzej sytuacji, kiedy 200 tys pracownikow nie nadaje si
                          > e do pracy to panstwo musi znalezc rozwiazanie gdyz panstwo ma obowiazek dbac o
                          > obywateli az do smierci.

PAŃSTWO czyli KTO? Twój ukochany Kaczor wyciągnie z własnego portfela czy Black wróci do kraju tyrać na emeryturki własnych rodziców??
              • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:47
                Wiesz, moja mama jest w takiej sytuacji, że jakby nawet dostała pensje Misiewicza to nie wpłynie to na wysokość jej emerytury, ale mimo wszystko dalej pracuje. Pewnie mając 60 lat, choć ciężko bawić się w proroka, przejdzie na emeryturę i mając ten tysiak plus minus w kieszeni będzie dorabiać, ale z mniejszym obciążeniem psychicznym. A jak już nie będzie dała rady? Nie wiem. Pewnie my, dzieci, ją wspomożemy.

Btw. Mój ojciec to przykład patologii systemu emerytalnego ale z drugiej strony. Ma wysoką emeryturę, bo hurniczą i miał krotki epizod pracy jako górnik wink Policzyli mu to jako pracę w szkodliwych warunkach, na emeryturę odszedł po 50. I pracuje nadal..jako stróż i chyba do śmierci będzie, bo ma konskie zdrowie.
                • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:00
                  I jeszcze:
                  Modlę się, choć ateistka smile, żeby ojcu nie odwaliło się rozwodzić na starość, bo mama po ewentualnej jego śmierci, mogłaby przejść na jego emeryturę.
                  Mam na tyle komfortową sytuację, że moje rodzeństwo jest bezdzietne i pracujące i solidarne w zakresie pomocy mamie. Jak nie, to czekałby mnie los sandłicza, czyli osoby, która pracuje na dzieci i na rodzica. Nie wesole. I proszę mi nie pisać, że mama się mogła przekwalifikować, owszem to prawda, ale ktoś te brudy po szpitalach musiał prać, dzieciom podcierać nosy czy pilnować wyrobu podwawelskiej.
      • lauren6 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:15
        chicarica, przykładami ludzi 70+ w Polsce, którzy są aktywni zawodowo, mogę sypać jak z rękawa. Tylko co z tego wynika? Mam świadomość, że stan zdrowia 70-letniego wykładowcy akademickiego nijak się ma do stanu zdrowia 60-letniego budowlańca, który całe życie tyrał fizycznie.
        Nie twórz mitu, że w Polsce nie szanuje się pracowników w wieku emerytalnym. To nie jest prawda. W wielu środowiskach to są nadal szanowani specjaliści i odchodzą na emeryturę wtedy gdy sami chcą, nie są nigdzie siłą wypychani.
        Nie oszukujmy się jednak, że stan służby zdrowia w Polsce stoi na zupełnie innym poziomie niż w bogatych krajach jak Szwecja. Kultura pracy również jest różna, a wiele firm traktuje pracowników jakby byli wyrobnikami jak w obozie pracy. Po co osoba w wieku emerytalnym ma się tak męczyć, skoro może mieć święty spokój?
        • chicarica Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:22
          Cały czas twierdzę, że to musi być związane z jakąś oceną stanu zdrowia. Ewentualnie z konkretnym przełożeniem dłuższej pracy na lepszą emeryturę.
        • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:25
          Mój ojciec całe życie tyrał fizycznie i jest w lepszej formie niż ja po 20 latach pracy za biurkiem. Praca biurowa nie wymaga dużego wysiłku, ale nie jest zdrowa.

Nie liczę na opamiętanie osób, które już są w wieku emerytalnym - ale dziwi mnie brak refleksji osób w wieku zbliżonym do mojego. Ci obecni emeryci dosłownie włażą nam na plecy kilka lat wcześniej. A nasze dzieci - jeśli stąd nie uciekną - będą ten garb niosły od pierwszego dnia pracy.
          • iwoniaw Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 11:16
            Mój ojciec całe życie tyrał fizycznie i jest w lepszej formie niż ja po 20 lata
            > ch pracy za biurkiem. Praca biurowa nie wymaga dużego wysiłku, ale nie jest zdr
            > owa.
            >
            > Nie liczę na opamiętanie osób, które już są w wieku emerytalnym - ale dziwi mni
            > e brak refleksji osób w wieku zbliżonym do mojego.

Czy w związku z tym już wysyłasz cv na stanowiska nie wymagające pracy przy biurku, czy tylko dziwisz się swojemu brakowi refleksji?
            • spanish_fly Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 11:47
              Chwilowo jeszcze nie mogę sobie pozwolić na żadne zawirowanie zawodowe, ale nie martw się, na pewno tak zrobię, nie mam wyjścia, nie wytrzymuję już za biurkiem. Mój mąż zmienił pracę z "zabiurkowej" w taką częściowo fizyczną i sobie to chwali. A i żeby nie było - wiem o czym mówię, pomagałam rodzicom w gospodarstwie rolnym przez dobre 10 lat. Wstawanie o 3:30 do cięcia kalafiorów latem, ale też cięcie w ciemne, zimne i deszczowe dni listopadowe, w błocie i z koszem na plecach, kilka godzin różyczkowania dziennie, przebieranie cebuli w zimnym magazynie zimą, przerzucanie łopatą kilku ton pszenicy, żeby się dosuszyła, wykopki, pielenie, krycie, sadzenie, itp.
          • black_halo Re: Exodus emerytalny 27.09.17, 09:27
            Jest w lepszej formie bo ma dobre geny i duzo szczescia. Znam troche osob pracujacych fizycznie tu w Belgii, w zasadzie wiekszosc Polakow ze starszego pokolenia pracuje albo na budowie (panowie) albo przy sprzataniu (panie) i kazda z tych osob narzeka. Po 50tce zazwyczaj zaczynaja siadac stawy, kregoslup, szybciej sie czlowiek meczy. Ci, co mieli wiecej rozumu i troche szczescia to zwyczajnie zakladaja wlasne firmy i w tym wieku juz nie pracuja fizycznie. Znam zone jednego pana co taka firme mial, ale ulegl wypadkowi i miedzyczasie firma upadla, pracownicy odeszli i zostal z dlugami. Wiec zaiwania teraz fizycznie na budowie, lat 65. Znam jednego pana, ktory zrobil rozne dodatkowe kursyi zostal inspektorem elektrykiem, ma 68 lat i wcale nie zamierza odchodzic na emeryture bo pracuje na pol etatu i zarabia wiecej niz srednia krajowa. Rownierz wiecej niz dostanie emerytury.
        • olena.s Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 20:33
          Po to, żeby dostawac emeryturę nawet jeżeli dojedzie do 90-tki., bo system będzie nadal jakoś ciąnął. I żeby jej dzieci na starość nie musiały żebrac pod kościołem.
    • olena.s Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:25
      O, jak znalazł. Chcecie wiedziec, w jaką ciemną ....wchodzimy, a wobec decyzji PiS - wbiegamy świńskim truchtem?
      Wyliczenia ZUS.
      • stacie_o Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 19:26
        Olena dokładnie to linkuje wyżej.
    • kota_marcowa Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 21:55
      Nie czytałam wątku, ale zgadzam się ze stacie i fomicą. U mnie w pracy sprząta podwykonawca. Zatrudnia na śmieciówkach same kobiety i mężczyzn zresztą też, ale płeć damska przeważa, ok sześćdziesiątki, za głodową stawkę. Często z paniami rozmawiam, panie sympatyczne, często wykształcone, po studiach, tak tak, nie tylko "tłuki" po zawodówce, po prostu kobiety które w tym wieku nie są w stanie znaleźć normalnej pracy. Po prostu, nikt, nawet przysłowiowa "biedronka" takich starych nie chce. Większość, zwłaszcza tych wykształconych nie głosowała na PIS, ale ustawą są zachwycone. Z radością na tą emeryturę przejdą, bo dostaną tyle samo, co za ciężką, niewdzięczną harówkę. Wcale się nie zdziwię, jak w następnych wyborach na PIS zagłosują.

Po prostu ematki z dwoma kuchniami kilkoma łazienkami i bidetem w każdej, są oderwane od rzeczywistości, nie mają pojęcia jak żyją biedni (biedni nie patusy) ludzie i dlaczego głosowali na PIS.
      • araceli Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:02
        kota_marcowa napisała:
        > Po prostu ematki z dwoma kuchniami kilkoma łazienkami i bidetem w każdej, są
        > oderwane od rzeczywistości, nie mają pojęcia jak żyją biedni (biedni nie patusy)
        > ludzie i dlaczego głosowali na PIS.

OJP - ile można bezmyślnie powtarzać to pier..nie?

Fakt, że czegoś się nie popiera nie znaczy, że się tego nie rozumie. Tak - rozumiem ludzi uciekających na emeryturę, rozumiem, że ludzie głosują na PiS bo im 'dał'. Tyle, że na to NIE MA KASY. Da się ogarnąć?

I jeżeli wąskiej specjalistki nie obchodzi los pani Zosi z supermarketu to nazywana jest 'egoistką oderwaną od rzeczywistości'. Jak pani Zosi z supermarketu nie obchodzi skąd są pieniądze na jej pińcetplusa (PiS 'dał') czy pieniądze na emeryturę jej 60-letniej matki (PiS 'dał') to już nie jest egoistką tylko... niezrozumianym suwerenem, który powstał z kolan!
        • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 09:30
          araceli napisała:

> I jeżeli wąskiej specjalistki nie obchodzi los pani Zosi z supermarketu to nazy
          > wana jest 'egoistką oderwaną od rzeczywistości'. Jak pani Zosi z supermarketu n
          > ie obchodzi skąd są pieniądze na jej pińcetplusa (PiS 'dał') czy pieniądze na e
          > meryturę jej 60-letniej matki (PiS 'dał') to już nie jest egoistką tylko... nie
          > zrozumianym suwerenem, który powstał z kolan!
          >

Noo w sumie jakbyś niestety zgadła sad
          >
      • anetapzn3 Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 09:29
        kota_marcowa napisała:

> Po prostu ematki z dwoma kuchniami kilkoma łazienkami i bidetem w każdej, są od
        > erwane od rzeczywistości, nie mają pojęcia jak żyją biedni (biedni nie patusy)
        > ludzie i dlaczego głosowali na PIS.

Wiesz co kota, reprezentujesz typowy dla zwolenników jedynej słusznej opcji ton pełen wyższości i pogardy, aż smutne.
      • babcia.stefa Re: Exodus emerytalny 26.09.17, 10:37
        To prawda - człowiek kolo 60, jeśli nie doszedł do jakiegoś wysokiego stanowiska albo nie jest owym "wąskim specjalistą" (lekarze, architekci, adwokaci), jest praktycznie niezatrudnialny. Chyba że jako stróż, ochroniarz albo niania.

• inguszetia_2006 Re: Exodus emerytalny 25.09.17, 22:41
      stacie_o napisała:
      Z jednej strony przerażające, a z drugiej ja się ludziom nie dziwie, że odchodzą.
      Witam
      Dlaczego przerażające? Prognozują mędrcy, że za 20, 30 lat tylko niektórzy będą pracować. Reszta będzie na socjalnych "wynagrodzeniach". Trzeba się przyzwyczajać i nie przerażać byle czym, tylko na klatę brać przerażenia jak leci. Trening taki przed przerażeniem właściwymwink
      Pzdr.
      Ing
      • astrum-on-line Re: Exodus emerytalny 27.09.17, 11:11
        inguszetia_2006 napisała:

> Dlaczego przerażające? Prognozują mędrcy, że za 20, 30 lat tylko niektórzy będą
        > pracować. Reszta będzie na socjalnych "wynagrodzeniach".

I tak naprawdę to jest przerażające. Obawiam się, że w Polsce pojdzie to w kierunku wielkiej wojny polsko-polskiej. Ci nieliczni, którzy będą pracować, będą starali się zagryźć "pasożytów", żerujących na zasiłkach.

Myślę, że robotyzacja wymusi wielkie zmiany w naszym świecie, które przeorzą porządek świata w sposób niewyobrażalny dla nas. Że sobie z tym już teraz nie radzimy, to widać choćby na przykładzie jatki o 500+.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka