iskierka3 Re: Halloween 31.10.17, 20:17 U nas chodza i to z roku na rok wiecej, mam wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Halloween 31.10.17, 20:50 U nas też coraz więcej, dziś do moich drzwi zapukała już grubo ponad setka dzieci (w grupkach 3-6)😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 31.10.17, 22:23 U mnie na szczęście nikogo nie było. Dekoracji w domach też nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Halloween 31.10.17, 22:57 I super ardzuna, że każda z nas mieszka między ludźmi o podobnych poglądach do naszych, prawda?😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:14 Szczerze mówiąc guzik mnie obchodzą poglądy ludzi mieszkających wokół mnie, ważne że nikt mi po chamsku nie narusza miru domowego z okazji amerykańskich świąt wyoglądanych na filmach. Jak dla mnie, możecie sobie nawet obchodzić w domu Święto Dziękczynienia - aż się dziwię ze jeszcze nie zaczęliście. Też jest na wielu filmach Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:24 Nie rozumiem czemu to budzi taka agresje. Kultury sie od zawsze przenikaly i zawsze mieszaly. Tak bylo, jest i bedzie. Nikt niczego nie nakazuje ale po co sie tak napinac? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:27 I moja np agresje budza hordy nastolatow z wiadrami grasujace w lany poniedzialek. Wlasciwie to jedyny element jakiejkolwiek "tradycji", ktory ja budzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:32 iskierka3 napisała: > I moja np agresje budza hordy nastolatow z wiadrami grasujace w lany poniedzial > ek. Wlasciwie to jedyny element jakiejkolwiek "tradycji", ktory ja budzi. U mnie już nie grasują. Można to zgłaszać policji i reaguje. Ale właśnie z zadowoleniem hodujemy sobie kolejny problem z hordami nastolatków niszczącymi domy. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:35 Ale to jakas legenda miejska. U mnie chodza rozbawione, fajne poprzebierane dzieciaki w wieku na oko 10-14. Na wieczornym spacerze widzielismy tez zmarznietych rodzicow-czujki ogolnie na osiedlu atmosfera wesolosci i zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:48 Nie legenda, przecież napisały tu osoby które już padły ofiarą takich zniszczeń. W poprzednich latach też pisały. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 09:52 Większość jednak pisze, że nigdy niczego takiego nie doświadczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:55 To tak samo jak w przypadku onlania woda, mozna zadzwonic na policje i jednak sadze, ze to margines i jednak sadze, ze niektore osoby wykreowaly zniszczenia na potrzeby dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:05 A ja nie sądzę. Po prostu część świętujących zawsze będzie się zaliczać do chuliganerii, wiec kreowanie dodatkowych świąt które mają chuliganerię wpisaną w scenariusz (psikus) jest zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 20:20 Policja twierdzi, że 01.11 ma w scenariusz wpisane pijaństwo. Zlikwidujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:32 A to jest jakieś nowe święto, które właśnie tworzymy? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:30 Żałosne ubóstwo intelektualne i kulturowe prowadzi do tak bezkrytycznego i bezwolnego przyjmowania za swoje świąt obejrzanych w kasowych filmach amerykańskich i obstawionych gadżetami produkowanymi na użytek krajów anglojęzycznych, reklamowanymi przez wielki handel. Przenikanie kultur tak, ale w drodze osmozy a nie w drodze ulegania marketingowi. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:36 Nie widze w tym ubostwa intelektualnego, przykro mi. W dzisiejszym swiecie te zmiany sa szybsze i wyrazniejsze. I serio, nikomu to nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:40 Owszem, szkodzi - unifikacja kulturowa, jest takie pojęcie i nie jest to zjawisko pozytywne. A w dzisiejszym świecie te zmiany zachodzą dwutorowo - nadal przez osmozę, i to jest OK, a drugi tor to kultura masowa i zmian niesionych przez tę kulturę nie lubimy (różnych). Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:58 Nie lubisz. Sporo osob lubi, nikomu sie szkodza i tego nie zatrzymasz. I nie jest to nic szczegolnie zlego i nagannego, owa kultura masowa. Szczegolnie, ze inne swieta, ktore wymienilas tez sa kultywowane. Unifikacja jest nastepstwem latwej, szybkiej wymiany informacji i zwyczajow. W sumie trudno, zeby jej nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:10 iskierka3 napisała: > Nie lubisz. Sporo osob lubi, nikomu sie szkodza i tego nie zatrzymasz. I nie je > st to nic szczegolnie zlego i nagannego, owa kultura masowa. Oczywiście że jest - zawsze był podział na kulturę masową i kulturę wysoką. Jak komuś kultura masowa nie przeszkadza i uważa, ze pławienie się w niej jest o.k., to ja nie mam pytań. Unifikacja kulturowa jest również zjawiskiem, któremu przeciwstawiają się czynnie co bardziej świadome osoby. Można oczywiście nie być swiadomym i każdy ma święte prawo do bycia bezwolnym konsumentem kultury masowej i przeżutych przez nią trendów. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Halloween 01.11.17, 17:00 Zapomnialas juz, ze slowianskie dziady zostaly wyparte przez przyniesione przez nawracajacych czesto przymusem misjonarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:08 A co ma piernik do wiatraka? Jeśli ktoś chce kultywować radosne święta, ma rezerwuar swoich własnych świąt i nie musi świętować tego, co mu właśnie podsunął jakiś kasowy amerykański film. O ile oczywiście ruszy głową i wykaże choć trochę samodzielności zamiast łykać podsuniętą mu papkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 09:42 Szkodzi interesom największej na świecie firmy Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:45 mamma_2012 napisała: > Szkodzi interesom największej na świecie firmy Zdecydowanie, ale moze wkrotce zaakceptuja i Halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:50 W którym miejscu to święto szkodzi interesom kościoła? A nawet jeśli szkodzi to w tym samym stopniu co Dziady. Dlaczego więc nie świętujecie Dziadów? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 10:03 ardzuna napisała: > W którym miejscu to święto szkodzi interesom kościoła? A nawet jeśli szkodzi to > w tym samym stopniu co Dziady. Dlaczego więc nie świętujecie Dziadów? > Zyje juz dosc dlugo, w pl spedzilam polowie swojego zycia i szczerze mowiac nie wiem na czym mialoby polegac swietowanie Dziadow, nigdy sie z czyms takim nie spotkalam, nie przypominam sobie moich rodzicow ani dziadkow ani sasiadow czy rodziny w roznym wieku zeby cos takiego swietowali. Musialo wiec to odejsc do lamusa dawno temu przy czym nie zostalo wyparte przez zadne Halloween bo wtedy bylo to faktycznie w pl zupelnie niespotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:04 wiesz, w Irlandii nawet w salkach przy katolickich kościołach świętuje się halloween więc ten tego Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:11 maadzik3 napisała: > wiesz, w Irlandii nawet w salkach przy katolickich kościołach świętuje się hall > oween więc ten tego No właśnie, więc skąd pomysł że to kościołowi przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 20:18 Może dlatego, ze powtarzają to przy każdej okazji? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:24 Nie wiem, czy powtarzają. Nie chodzę do kościoła i nie widzę powodu, by tu tworzyć dyskusję na temat stosunku kk do H. Ani mnie on ziębi, ani grzeje, poza oczywistymi nonsensami. Może niech się wypowiedzą na ten temat praktykujący katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Halloween 01.11.17, 17:04 Ona zarzucila lokalna slowianska tradycje i przeszla na te druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:43 A kto zabrania produkcji i sprzedazy gadzetow z okazji Andrzjekow, Marzanny czy Dyngusa-Smigusa? W koncu z okazji Wszystkich Swietych , BN czy Wielkanocy ich nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:49 Nie ma takiego popytu światowego, bo to są święta polskie. Wiec nie ma też korzyści skali przy produkcji, zlecaniu zunifikowanych reklam itd. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 10:05 ardzuna napisała: > Nie ma takiego popytu światowego, bo to są święta polskie. Wiec nie ma też korz > yści skali przy produkcji, zlecaniu zunifikowanych reklam itd. A musi byc popyt swiatowa? 37 mln Polakow nie wystarczy? Ty gdzie mieszkam sa swieta lokalne, nieznane w innych krajach i maja sie swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:15 Zapytaj marketingowców, dlaczego wolą upłynniać gadżety wyprodukowane na rynek angloamerykański reklamując je, zamiast projektować, reklamować i sprzedawać gadżety związane z topieniem Marzanny na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:51 Myślisz, że mnie nie razi na przykład rozpowszechnianie się w Polsce zielono-czerwonej kolorystyki na BN, typowej dla krajów anglosaskich? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:06 oj to zrezygnuj z niemieckiej choinki, anglosaskiego Mikołaja i czerwono-zielonych ozdób, pustego talerza przy wigilii który przeszedł z tradycji żydowskiej i ogranicz się do siana pod talerzem - nikt ci nie broni. ale nie narzucaj swojej fobii wobec pomysłów innych kultur innym osobom Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 10:09 ardzuna napisała: > Myślisz, że mnie nie razi na przykład rozpowszechnianie się w Polsce zielono-cz > erwonej kolorystyki na BN, typowej dla krajów anglosaskich? > Ale sw Mikolaj w barwach narodowych, mozna mu naszyc orla jesli to kogos nie przekonuje. A choinke sa jednak zielone na calym swiecie, w pl maja jakis inny kolor? Mam na mysli naturalne drzewka Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:20 Co ty opowiadasz o barwach narodowych? To barwy Coca-coli. Doczytaj sobie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15181165,Mikolaja_w_czerwonym_stroju_stworzyla_Coca_Cola___Legenda.html Święty Mikołaj w tradycyjnym przedstawieniu był biskupem z mitrą i pastorałem. I doczytaj sobie mój post, nie o barwie choinki pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:02 to nie jest święto amerykańskie a celtyckie do USA przywieźli je imigranci (irlandzcy). Halloween jest starsze od chrześcijaństwa Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:22 Nie wiadomo, czy jest celtyckie pl.wikipedia.org/wiki/Halloween - może. Co z tego, ze jest starsze od chrześcijaństwa? W Polsce ma tradycję kilkunastoletnią maksimum. Mamy swoje pogańskie święta. Ale niejeden już wielki polski pisarz narzekał na papugowanie przez nas innych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 00:11 A mnie sąsiedzi pytali gdzie dynia. Dynia była w samochodzie, bo w tym roku robiliśmy na imprezie. W przedszkolu jak zawsze były rodzinne warsztaty dyniowe, a dziś 3/4 dzieci w strojach (a my akurat nie pomyśleliśmy, żeby posłać upiora) Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Halloween 31.10.17, 20:39 u nas latają gromadki całe. Juz mi cukierków zabrakło 15 letnia córka na imprezie halloweenowej u koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Halloween 31.10.17, 20:42 NA chodzenie po domach i żebranie cukierków jestem o kilka dekad za stara Ale razem z konkubinem przebieramy się za wampiry i jedziemy na stosowną imprezkę Odpowiedz Link Zgłoś
damajah Re: Halloween 31.10.17, 21:16 Ja obserwuję rozkwit W szkole dyskoteka, dziecko najstarsze na imprezie ogląda horrory, średnie na imprezie - łazili z "cukierek albo psikus", poprzebierani, wymalowani, z sukcesem. Najmłodszej imprezę urządziłam w domu, były dzieci z sąsiedztwa, poprzebierane. Generalnie wesoły wieczór Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Halloween 31.10.17, 21:27 Na szczęście w tym roku nikt nie przyszedł. Wkurza mnie strasznie to łażenie po domach i zebranina o słodycze. Dziecko male, więc jeszcze nie rozumie, że nasza rodzina nie obchodzi tej bzdury. Jutro jedziemy na cmentarz, już dziś jest dzień zadumy, wspomnienia o zmarłych. Nie rozumiem tego pędu w naszym kraju, żeby obchodzić jakieś obce zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 31.10.17, 21:55 no widzisz, a my nie obchodzimy wszystkich świętych i jutro idziemy na spacer do lasu ale nie nazywam tego dnia bzdurą bo dla wielu jest ważny. Halloween to zabawa, nie święto, ważne na pewno nie jest, ale jak przyjemne A dziś na serio to obchodzimy 500-lecie reformacji, święto radosne Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Halloween 31.10.17, 21:58 No ale nikt ci nie puka do drzwi 1 listopada i nie każe zniczy palić. Nie obchodzisz i ok. A ci co obchodzą Halloween oczekują, że inni się włączą do ich zabawy. A są tacy co nie mają na taką zabawę ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 31.10.17, 22:05 no i chodzić po domach na halloween należy tylko do tych ustrojonych, tu pełna zgoda. a narzuca się w sferze publicznej w Polsce pełno katolickich wierzeń, obyczajów i pojęć - naprawdę. ostatnio trend wzrostowy. jest to w podręcznikach do polskiego, historii, w innych motywach lekcji w publicznych szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Halloween 31.10.17, 22:09 Bo to jest nasza tradycja? Nasz krąg kulturowy? Halloween do niego nie należy. Nie mam nic przeciwko temu, żeby o Halloween uczono na angielskim. To święto z tamtej kultury. Nie przeszkadza mi, że ktoś obchodzi Halloween, że dekoruje dom. Tylko niech nie oczekuje ode mnie, że też będę. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 09:20 do wojny katolicy stanowili od XVI wieku mniej niż 50%. przyjmij do wiadomości że są w Polsce również inne tradycje, wyznaniowe i regionalne. a o ich zwyczajach (równie starych i równie w historii obecnych) się nie uczy w szkołach. ok, nie trzeba być może, ale ja mam do wyrzygu tłumaczenia synowi że to co sprzedawane jako "nasze i polskie" jest po prostu katolickie albo "polsko-katolickie" (jak te nieszczęsne koszyczki na wielkanoc. nie mam nic przeciw opowiedzeniu o nim dzieciom w szkole, ciekawe, ale założenie że każdy zwyczaj zna i wymaganie jego znajomości w kontekście zadanie na klasówce jest nie fair) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 09:25 Jeśli było w programie szkolnym o koszyczku, to dziecko powinno wiedzieć. Jeśli nie podoba Ci się program, zrób akcję w szkole, mediach, sejmie. Chętnie Cię popre. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Halloween 01.11.17, 13:39 arwena_11 napisała: > Bo to jest nasza tradycja? Nasz krąg kulturowy? Halloween do niego nie należy. > Nie mam nic przeciwko temu, żeby o Halloween uczono na angielskim. To święto z > tamtej kultury. > Nie przeszkadza mi, że ktoś obchodzi Halloween, że dekoruje dom. Tylko niech ni > e oczekuje ode mnie, że też będę. Ja nie obchodzę świat katolickich a i tak musze w nich brac udział, ulice zamkniete na pielgrzymki czy procesje, przymusowe dni wolne. Nie przeszkadza mi, że katolicy dekorują domy czy chodzą w procesjach ale czemu ja musze ponosić konsekwencje ich świat? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:26 To faktycznie wkurzające. Zmieńmy to, ale nie twórzmy nowych przymusowych tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: Halloween 31.10.17, 23:45 Cóż gdyby nie atakowany przez was KK to nie byłoby wolnej Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 31.10.17, 23:49 Gdyby nie kościół nie byłoby pislandu, gdyby nie religie na świecie byłby pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Halloween 01.11.17, 01:27 Gdyby nie KK to wiele osob nie sploneloby na stosach, nie byloby swietej Inkwizycji, nawracania na sile innowiercow. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 09:16 że co? papież pobłogosławił zabory, rozwiał w prywatnym liście wątpliwości Marii Teresy czy katolicki kraj (Austria) może zająć inny dość katolicki wespół z protestanckim i prawosławnym, potępił powstanie i listopadowe i styczniowe. Kościuszko kazał kilku biskupów katolickich -targowiczan powiesić za zdradę. Sam był ateistom a kk sprzeciwiał się jego pochówkowi z honorami. gdzie ty widzisz ten związek do diabła? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Halloween 01.11.17, 12:09 > Cóż gdyby nie atakowany przez was KK to nie byłoby wolnej Polski.... A hitlerowcy nie maszerowaliby z "Gott mit uns" na paskach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 31.10.17, 22:58 Nie mam symboli religijnych na domu, a kolędnicy w sezonie przychodzą kilka razy w tygodniu (zresztą pewnie połowa to ci sami co biegają na halloween). Widzisz jakąś różnicę? O tym, że w czasie kolędy księdza muszę wchodzić na stronę parafii i sprawdzać, kiedy przypada wizyta, bo niedomknięta furtka jak nic będzie zaproszeniem, nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Halloween 01.11.17, 13:40 mamma_2012 napisała: > Nie mam symboli religijnych na domu, a kolędnicy w sezonie przychodzą kilka raz > y w tygodniu (zresztą pewnie połowa to ci sami co biegają na halloween). Widzis > z jakąś różnicę? > O tym, że w czasie kolędy księdza muszę wchodzić na stronę parafii i sprawdzać, > kiedy przypada wizyta, bo niedomknięta furtka jak nic będzie zaproszeniem, naw > et nie wspomnę. Ksiądz po kolędzie też puka do moich drzwi mimo ze go nie zapraszałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 13:44 To faktycznie ksiądz Ci robi na złość. Tak jak ci od Halloween niechętnym. Do mnie kilka dni przed kolędą dzwoni ktoś domofonem i pyta, czy przyjmę.Nie pcha sie z marszu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 13:49 A u mnie nie. Kiedyś ksiądz czuł się zaproszony do każdego domu, teraz pcha furtkę, wskakuje przez dziurę w bramie (córka zapomina kluczy, więc doswiadczylismy takiej przygody). I u nas ksiądz chodzi sam, bez ministrantów (podobno w innych rejonach jest inaczej) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 13:54 To rzeczywiście pech, ze ksiądz pcha sie i wskakuje przez dziurę w bramie tylko do niechętnych. W moim bloku pyta czy przyjmiemy, mozna poprosić o konkretną godzinę. Ministranci z nim nie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 14:08 W bloku rzeczywiście się pytał, na 100 mieszkań było 6-8 rodzin chętnych. Przeklęta okolica😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 14:17 Nie takie slumsy jak u mnie. U mnie w bloku przyjmuje sporo osob. Nie wiem ile, ale chyba większość. Zacofana okolica. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 14:44 U nas była lista na ochronie. Ochroniarze, z okolic gdzie nieprzyjęcie księdza to skandal, nie mogli ochłonąć widząc „zapisy” Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 15:09 Tak myślałam. Nowoczesna okolica, nowocześni cywilizowani ludzie, otwarci na jedynie słuszny nowoczesny swiat z obowiązkowym Halloween, gardzący takimi zabobonami jak ksiądz po kolędzie. Nic dziwnego ze tym nowoczesnym ludziom nie może przyjąć do głowy ze ktos może zyc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 15:12 A jak radzisz sobie z tym, że 82% ludzi na świecie uwaza, że dałaś się ogłupić chrześcijaństwu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 15:38 Wisi mi to. Jestem wewnatrzsterowna i mam serdecznie gdzies, co o mnie mówią i mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 15:42 Bawiący się w h. też są wewnatrzsterowni i w nosie mają co o nich myśli proboszcz i „prawdziwi Polacy” Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Halloween 01.11.17, 16:00 o co te żale więc? I cały ten wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 15:15 Okolica podmiejska, ludzie z całego kraju, bez kontroli mam i babć. Nie trzeba udawać. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 07:56 arwena_11 napisała: > No ale nikt ci nie puka do drzwi 1 listopada i nie każe zniczy palić. Nie obcho > dzisz i ok. > A ci co obchodzą Halloween oczekują, że inni się włączą do ich zabawy. A są tac > y co nie mają na taką zabawę ochoty. A wystarczy zeby w szkole nauczyciele dali dzieciom instrukcje i wlasciwy przekaz czyli ze ci ktorzy beda sie w to bawic zeby nie przeszkadzali tym ktorzy nie bawia sie. Mozna tez zaprosic przedstawiciela policji, ktory przestrzeze przed dokonywaniem zniszczen. Mozna to zrobic zamiast odpowiadac dzieciom o bzdury o szatanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Halloween 01.11.17, 09:22 A może to powinni zrobić rodzice? Halloween powinno być omawiane na angielskim, jako święto z tamtej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:29 arwena_11 napisała: > A może to powinni zrobić rodzice? Halloween powinno być omawiane na angielskim, > jako święto z tamtej kultury. A w czym problem zeby to zrobila szkola? Udawanie ze Halloween nie istnieje w pl i nikt nie bedzie sie w to bawic? Szkola jest bardzo dobrym miejscem do przekazania wlasciwych informacji wszystkim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:33 Nie istnieje w PL. a jak ktoś się chce w to bawić, to jego problem. Nie angażuj w to szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 09:48 Co to znaczy, że nie istnieje. Wszystkie dzieci i dorośli, którzy się wczoraj bawili są nierealni? Dlaczego szkoła w Gdańsku promowala przychodzenie w strojach świętych, dlaczego w szkołach są dyskoteki, gdzie święci bawią się przy piosenkach Lady Gaga? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:48 ardzuna napisała: > Nie istnieje w PL. a jak ktoś się chce w to bawić, to jego problem. Nie angażuj > w to szkoły. > Istnieje w Pl czy tobie sie to podoba czy tez nie. I zabawa jest problemem dla ciebie i osob podobnie do ciebie myslacych. Szkola jest dla wszystkich, jest swiecka i ma obowiazek (a przynajmniej powinna miec) przekazywania rzetelnych informacji i wlasciwego przekazu. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:54 Leyre, zdecyduj się na jedną wersję. Przed chwilą twierdziłaś że to nie święto. Jak może więc istnieć w PL jako swięto jeśli w ogóle nie jest świętem? Święto by było świętem musi być powszechnie uznawane jako święto, świętowane przez większość ludzi i mieć długą tradycję. Halloween w Polsce to nie święto. A szkoła nie musi uczyć o wszystkich powstałych pomysłach na zabawy. Nie od tego jest szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:30 A niby czego oczekujesz od święta, że nie będzie powszechne? Wokół święta - które jest tak ważne, że aż szkoła ma je obchodzić - musi być powszechna zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 10:15 ardzuna napisała: Halloween w Polsce to nie święto. O swiecie to ty pisalas. A w Polsce Andrzejki, Dziady, Marzanna tez nie swieta. A > szkoła nie musi uczyć o wszystkich powstałych pomysłach na zabawy. Nie od tego > jest szkoła. Szkola jest od wielu rzeczy i ma obowiazek poszerzac horyzonty uczac nie ograniczac sie tylko do jedynie slusznych przedmiotow. Szkola jest tez od wychowywania (oprocz rodzicow) wiec ma obowiazek przekazywania i uczenia wlasciwych postaw. Szkola wreszcie jest dla wszystkich a to oznacza ze sa tam ludzie o roznych pogladach Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Halloween 01.11.17, 16:35 Dlatego angielski - to najlepsze miejsce do informacji o Halloween Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Halloween 31.10.17, 23:29 Gdzies czytalam, ze Halloween to swieto sasiedzkiej goscinnosci. Nigdy nie slyszalam, by komus psikusa ktos zrobil, bo dzieci chodza do sasiadow, ktorzy sa dla nich mili, usmiechaja sie, czestuja cukierkami. Swietna okazja, by dzieci poznaly sasiadow, poczuly, ze sa waznym elementem lokalnej spolecznosci. Przeciez na codzien nie dostana cukierka od sasiada, a na Halloween moga. Z radoscia czestuje dzieciaki z sasiedztwa cukierkami. Uwielbiam Halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 08:01 Bo to na tym polega czyli na zabawie, psikusow nikt nie robi, bo nie o to chodzi, ale tez wiekszosc daje cukierki, dekoruje domy czy zapala swiatlo. To jest tylko zabawa raz w roku ale dla niektorych to az zabawa i robia z tego wielki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 08:17 Tłumaczę Wam, zwolenniczki Halloween, że tu nie chodzi o zabawę tylko o wandalizm. A wbrew temu co Ty i inne zwolenniczki twierdzić że nikt tego nie robi, to jednak żadna z nas sobie nie wymyśliła obrzucenia drzwi maka, jajkami itp. I tego nie trawie. Tak samo narzucania czegos, w co się nie bawię. Nie muszę. Tak samo jak nie muszę obchodzić Walentynek czy chodzić do meczetu. Jedna chodzi na cmentarz, inna do lasu. Jedna obchodzi Halloween, to inna nie. Przypomnę, że ten wątek założyła zwolenniczka Halloween, dopytujaca, DLACZEGO inni nie obchodzą. Nie założyła go osoba utyskuje a na chłodzących po domach. Czy święto dziękczynienia też mamy obchodzić? W końcu obchodzi je wiele milionów ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 08:25 Oczywiscie ze nie musisz brac udzialu w zabawie, dla niektorych problemem jest otworzone drzwi raz w roku i poczestowanie cukierkiem, ale owszem ponurasy sie zdarzaja, ematki to zreszta domofonow i telefonow od nieznanych numerow czy prywatnych tez nie odbieraja. A co do zniszczen to wierze ze w Polsce sie zdarzaja, bo ludzie nie rozumieja na czym to polega i nie potrafia sie w to bawic i biora psikus doslownie. Moznaby edokowac w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 08:35 Nie trafia. Ok, przyjmuje, że ze mam obowiązek otwierać drzwi podpitym nastolatkom przed północą i dawać pieniądze albo flaszke- bo tak to wyglądało u moich rodziców. Powiedz, że co jeszcze mam świętować, żeby światłe ematki nie wzięły mnie za ponuraka. Czy Święto Dziękczynienia i 4 lipca też? Czy mam zacząć chodzić do meczetu zamiast do kościoła, żeby nie wyjść na zasciankowa? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 08:47 Kolędnicy wyśmieją jak się im da cukierki Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 08:55 ewa_mama_jasia napisała: > Nie trafia. Ok, przyjmuje, że ze mam obowiązek otwierać drzwi podpitym nastolat > kom przed północą i dawać pieniądze albo flaszke- bo tak to wyglądało u moich r > odziców. To nie jest zabawa polegajaca na pukaniu do drzwi przez ppdpitych nastolatkow domagajacych sie pieniedzy n.a. alkohol i dobrze o tym wiesz. Jesli ktos tak sie zachowuje to nalezy wezwac policje. Ja mowie o czestowaniu slodyczami przebranych dzieci ktorzy przychodza do ok 8 wieczorem i nie wyrzadzaja zadnych szkod. To polega na byciu dla nich milym przez minute raz w roku. Niczego nie musisz swietowac, a Halloween nie polega na swietowaniu to rodzaj zabawy i bawia sie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Halloween 01.11.17, 09:25 Ale ja nie chcę częstować obcych dzieciaków słodyczami. Mam prawo czy już mi je odebrałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:30 arwena_11 napisała: > Ale ja nie chcę częstować obcych dzieciaków słodyczami. Mam prawo czy już mi je > odebrałaś? Wiem, ze nie chcesz. Tak, masz prawo, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Halloween 01.11.17, 09:15 Musisz mieszkać w naprawdę nieciekawym otoczeniu, skoro po domach snują się pijane menele wymuszające kasę i alkohol, niszczące mienie itd. Ale to nie jest normalne i nie ma związku z Halloween/kolednikami/hanuką czy czy jakimkolwiek innym świętem, tylko najwyraźniej mieszkasz w jakimś getcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 09:19 Blok na warszawskiej Woli, dom na Ursynowie i dom w miejscowości podwarszawskiej. Wszystko to slums widać. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Halloween 01.11.17, 12:18 Jedno z dwóch - slums albo nazbyt wybujała wyobraźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Halloween 01.11.17, 12:17 > mam obowiązek otwierać drzwi podpitym nastolatkom przed północą i dawać pieniądze albo flaszke I co jeszcze ciekawego wymyślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 13:07 Nie wymyslam. Czego chcesz? Numerów telefonów do mojego męża, rodziców, znajomych? Skoro nie wierzysz mnie to nikomu nie uwierzysz. Jedni emeryci mieszkają w małym mieście pod Warszawą. Inni - starzy, chorzy ludzie - dawna warszawska inteligencja - na Ursynowie czy Mokotowie. Ja na Woli w 25 letnim bloku. Nic z tego nie można nazwać slumsem. Zresztą wisi mi, czy mi wierzysz. I powiedziałam jasno i wyraźnie - niech się dzieciaki bawią w swoim gronie i niech nie robią szkód w ramach zemsty. Naprawdę dużo wymagam? Czy żądanie nie używania jajek i mąki to tak dużo dla kochanych dzieciaczki, że które ćwiczą umiejętności społeczne? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 13:34 To niesamowity pech, że złe rzeczy spotykają tylko niechętnych h. W tym roku nie było nas w domu, światła zapalone, na ulicy minęłam kilka grupek dzieciaków. Szkód nie ma. Dzieciaki na imprezie chodziły po osiedlu i poza, nikomu domu nie zdemolowały domu za brak słodyczy. Ludzie byli cudowni. Nic nie mam, może dam wam baloniki? Tak! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 13:41 Żaden pech. W końcu jest cukierek albo psikus. Nie ma cukierka, jest rozsypana maka albo jajko rozbite na drzwiach. Logiczne. Tylko nie dziw sie, ze po takich akcjach niektórzy będą jeszcze bardziej niechętni temu radosnemu świętu. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 13:53 ewa_mama_jasia napisała: > Żaden pech. W końcu jest cukierek albo psikus. Nie ma cukierka, jest rozsypana > maka albo jajko rozbite na drzwiach. Logiczne. No nie, bo na tym to nie polega zeby naprawde robic komus takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 14:06 W tym roku u nas nie bylo cukierków i nie bylo psikusów. To podważa twoja teorię. Swoją drogą, chciałam założyć wątek, co mówią rodzice zakazujący swoim dzieciakom zabawy, kiedy reszta się bawi. Pewnie napiszesz, ze Twoje dziecko nie ma ochoty na grzeszenie i przyjmowanie szatana pod postacią lizaków, ale może inni się wypowiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 14:12 Nie wiem co mówią rodzice. Moje dziecko nigdy nie chciało sie tak bawić, nie widziało sensu. W przedszkolu nie bylo zabaw hallowenowych. Cukierków po obcych domach nie zbieral. Rozumiem, ze jest bardzo pokrzywdzony i ze wiele stracił w zyciu. Dobrze, ze o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 14:42 Ile lat ma Twój syn? Ile lat jeszcze będziesz w stanie kontrolować jego światopogląd? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 14:51 Nie kontroluje. Sn ma 12 lat i sam nie chce. A co, ma obowiązek obchodzić Halloween? Czy ja Tobie albo Twoim dzieciom kaze chodzić na procesje Bożego Ciala albo na spotkania Świadków Jehowy? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 15:05 Nie ma. Za chwilę tez nie będzie miał obowiązku mówić mamusi z kim i z jakiej okazji się bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:35 Na pewno skrycie marzy o świętowaniu Halloween, co jest jak wiadomo najwspanialszą rzeczą na świecie. I natychmiast się tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Halloween 01.11.17, 14:17 > cukierek Cukierek różni się od flaszki a dziecko od pijanego nastolatka. Ja przynajmniej odrozniam. I nie ma pozwolenia na niszczenie ludziom czegokolwiek. Jeśli ktoś Ci coś niszczy - dzwoń na policje5 Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 08:49 W szkołach nikt się nie pyta dzieci czy chcą bawić się w jasełka. W przedszkolu nikt nie pytał się mojego dziecka czy chce robić palemkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 08:53 Dokładnie jak z Halloween. Założono, że Twoje dziecko będzie stroic palemke i uczestniczyć w jaselkach. Skoro zwolennicy Halloween uważają że każdy musi, że to dlaczego maja pretensje o księdza czy jasełka? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:26 mamma_2012 napisała: > W szkołach nikt się nie pyta dzieci czy chcą bawić się w jasełka. W przedszkolu > nikt nie pytał się mojego dziecka czy chce robić palemkę. To zgłoś to do odpowiednich władz. O ile nie ma moim zdaniem problemu z niepytaniem rodziców czy dzieci mają topić Marzannę, bo nikt tego już nie traktuje jako elementu religijnego tylko jako folklor, to jasełka i palemka są jednak folklorem okołoreligijnym i w świeckiej szkole czy przedszkolu takie działania nie powinny mieć miejsca poza lekcjami religii (które też niekoniecznie w świeckiej szkole powinny funkcjonować ale to już oddzielny temat). Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 09:31 To może dla równowagi przyjmijmy, że wszystkie dzieci chcą świętować Halloween i jeśli ktoś jest niechętny niech zgłoszą to do odpowiednich władz. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:35 Nie ma żadnej logiki w tym co piszesz. Napisz jeszcze raz i tak, żeby to miało jakiś logiczny związek z wcześniejszym tokiem dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Halloween 01.11.17, 09:12 Przeczytaj sobie jeszcze raz post startowy, bo autorka nie dopytuje się dlaczego inni nie obchodzą, tylko CZY obchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 09:13 Trzy posty niżej dopytuje Arweny dlaczego nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Halloween 01.11.17, 09:16 Na tym polega dyskusja. Po to jest forum. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:28 I spokojnie przyjela odpowiedz. Pytac juz nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Halloween 01.11.17, 10:00 ewa_mama_jasia napisała: > Tłumaczę Wam, zwolenniczki Halloween, że tu nie chodzi o zabawę tylko o wandali > zm. A wbrew temu co Ty i inne zwolenniczki twierdzić że nikt tego nie robi, to > jednak żadna z nas sobie nie wymyśliła obrzucenia drzwi maka, jajkami itp. I te > go nie trawie. a wiesz ile jest porowalanych śmieci, butelek, odpalonych sztucznych ogni po Sylwestrze? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:17 undoo napisała: > Gdzies czytalam, ze Halloween to swieto sasiedzkiej goscinnosci. Nie no, Halloween to święto zupełnie czego innego. Chodzenie po domach świętujących, jak w przypadku kolędników, nie oznacza ze święto się zmienia w święto gościnności. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:33 Halloween to zabawa a nie swieto. Dzieci glownie (czasem tez dorosli) sie przebieraja i chodza po udekorwanych lub oswietlonych domach i sa czestowani slodyczami. Wielu doroslych robi party. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:36 Halloween to święto - nawet tego nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 09:56 Ja pisze o komercyjnym Halloween a nie o All Hallows' Eve. Komercyjne Halloween to wlasnie zabawa, przebieranie, uczestniczenie w roznych atrakcjach i biora w tym udzial nie tylko Chrzescijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:58 Ale po co brać udział w jakiejkolwiek komercji? To strasznie smętne, tak uczestniczyć w wielkim cudzym zarabianiu na nas i dawać sobie wykreować sztuczne potrzeby na użytek handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:09 to jak nie chcesz nie uczestnicz. ale jak niektórym się niektóre zabawy podobają i się bawią to się ich nie czepiaj. ot tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:38 Nie widzę powodu, żeby nie mieć zdania na temat świętowania Halloween w Polsce. Podobnie jak mam zdanie na temat produkcji Maryjek z odkręcaną głową, choć ich nie kupuję. I stawiania budowli w tym stylu choć do nich nie uczęszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 10:13 Na wczorajszym naszym świętowaniu zarobił producent dyni, masła, cukru, jajek, ciasta francuskiego, parówek itd. Wprawdzie nabyłam pelerynę, ale jako kolejn element do bogatej kolekcji strojów do przebierania. Widły i kosę od lat mam w domu, chociaż nie wiem skąd (podejrzewam, że pozostałości po szkolnych jasełkach córki). Działy halloweenowe w polskich sklepach to pięć gadżetów na krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:55 mamma_2012 napisała: > Na wczorajszym naszym świętowaniu zarobił producent dyni, masła, cukru, jajek, > ciasta francuskiego, parówek itd. Może twoim. Ktoś ten cały kicz kupuje. > Działy halloweenowe w polskich sklepach to pięć gadżetów na krzyż. To robimy zakupy w innych sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 10:22 ardzuna napisała: > Ale po co brać udział w jakiejkolwiek komercji? Przeciez nie musisz. A produkcja i sprzedaz to nie tylko takze czyjes praca, czyli ktos zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
marisol25 Re: Halloween 22.10.18, 19:23 Matko,jaka ty jestes wysublimowana i odporna na komercje..😃😃 wprost nie do wiary..żaden podstępny sprzedawca kiczu ,nie zarobi na tobie nawet 5 zlociszy..xD cóż za gejzer intelektu ..zgorzkniała ,zabawna ,pozująca na kwiat ynteligencji ,kobita..a idź ty i daj się ludziom cieszyć .. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 22.10.18, 21:43 Przykro mi, nie ucieszysz się zarobkiem dla mnie. Poza tym słabe to, nie stać cię nawet na założenie nowego dorocznego wątku z jatką na temat Halloween? To forum upada. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 22.10.18, 21:44 Zarobkiem dla mnie. Przez tego Hektopaskala same problemy Odpowiedz Link Zgłoś
marisol25 Re: Halloween 22.10.18, 22:04 Chora jestes.tyle mam z handlem wspolnego ile ty z blyskotliwoscia.😀jestem natomiast konsumentem kiczu ,zdeprawowanym do cna i lubujacym sie we wszelkiej masci zabawach zwlaszcza tych,ktore godza w patriotyczne odczucia elektoratu prezesa xdd co do watku-sieroto ,to nie ja go odkopalam tylko spamer reklamujacy imprezki halloween .ani mi sie sni pilnie sledzic daty watkow ani zakladac nowe.natomiast ty pozostalas rownie zgorzkniala i zalosna co rok temu😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 24.10.18, 06:42 marisol25 napisała: > Chora jestes.tyle mam z handlem wspolnego ile ty z blyskotliwoscia.😀jestem nat > omiast konsumentem kiczu ,zdeprawowanym do cna Słabo. Ale nie przypisuj sobie przy tym błyskotliwości na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Halloween 31.10.17, 21:50 Miałam dzisiaj 3 grupy dzieciaków, wiadro cukierków rozdane. Impra 4h właśnie się skończyła. Dom będę miała ubrany do bozego narodzenia 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 31.10.17, 22:27 mamablue napisała: > Obserwuję schyłek Halloween w Polsce. W poprzednich latach wybuchła moda na prz > ebierane imprezy z tej okazji, dzieciaki w szkole urządzały zabawy, rysowały dy > nie, itp. W tym roku jakby mrok zszedł na mój kraj - w szkole nie wolno, Biorąc pod uwagę demoniczne imaginarium Halloween, raczej światłość zeszła na twój kraj i dzięki temu w szkole nie wolno. Czym jest schyłek w odniesieniu do od niedawna lansowanej mody? Na pewno nie tym samym co schyłek starych zwyczajów. Nie warto nad nim płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 31.10.17, 23:00 A co powiesz o modzie na bale świętych? Tak kościół chciał, a porażka na całej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:18 Nie słyszałam o tej modzie. To znaczy ze mody raczej nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 01.11.17, 12:01 Cóż ja słyszałam, za to w moim regionie nigdy nie widziałam kolędnika ani nie widziałam odprawiania dziadów poza teatrem oczywiście-i nie uważam, że nie istnieją z tego powodu. Moje dzieci znają i jeden i drugi zwyczaj, topią tudzież palą marzannę w zależności jak akurat wyjdzie i obchodzą śmigusa a wczoraj świetnie się bawiły na Halloween, nie widzę powodu dlaczego miałoby się to wykluczać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 13:23 Ja mieszkam na Mazowszu. W dzieciństwie nie widywałam kolędników, istna inwazja zaczęła się z 10-15 lat temu. Mam zepsuty dzwonek, a i tak ze 3 razy w roku wpadam na nich. U rodziców w szczycie sezonu jest 4-6 wizyt w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 01.11.17, 17:16 Ja przy granicy z Niemcami, w dodatku na osiedlu z bazą NATO, więc zachodnie wesołe święta przyjmują się szybko. Holy Wins ksiądz z osiedlowej parafii próbował co roku ale w tym się poddał i nawoływał tylko na ogólnomiejską procesję wszystkich świętych,. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:40 slonko1335 napisała: > Cóż ja słyszałam, za to w moim regionie nigdy nie widziałam kolędnika ani nie w > idziałam odprawiania dziadów poza teatrem oczywiście-i nie uważam, że nie istni > eją z tego powodu. Moda to coś powszechnego. Raczej większość powinna o tym słyszeć. Próba wykreowania jakiegoś nowego zwyczaju to jeszcze nie moda. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 01.11.17, 20:44 Najwidoczniej jesteś w tej mniejszości która nie słyszała....pełno takich szopek wiec chyba raczej modne skoro nie dotyczą dwóch trzech miejsc tylko się dzieją w całym kraju..... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 01.11.17, 20:59 wszędzie tam gdzie jest organizowane to coś, to nie ejst jedno czy dwa miejsca tylko odbywa się to w całym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 21:06 Ale to nie oznacza mody. Próby animowania jakiegoś zjawiska nie są jeszcze modą. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 01.11.17, 21:28 Ta akurat moda się zwyczajnie nie przyjęła ale jak najbardziej ciągle modne jest zjawisko urządzania kontr-halloweenowych "imprez "wszystkich świętych....obstawiam, że długo to nie potrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 31.10.17, 23:06 Chodzą od kilku lat. Niespełna 12 latka i 9 latek. 12 latka bez opieki dorosłego z koleżankami i psem, młodszy z niewidoczną asystą. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: Halloween 31.10.17, 23:10 Ja podziwialam dzis ozdoby u sasiadow: - dynia wydrazona przez sasiada - dynia wydrazona przez zone sasiada - dynia wydrazona przez 10-letniego syna sasiada Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Halloween 31.10.17, 23:41 Swietne te dynie, też chcę tak fajnie wydrążone Lubię Halloween i zwisa mi, że tandeta, komercja i kicz. Wolę kiczowate, ciut sztuczne święta po amerykańsku od naszych wiecznie melancholijnych i płaczliwych. To nie oznacza, że przeklinam nasze polskie święto, ale mimo wszystko skłaniam się ku bardziej radosnej atmosferze za oceanem, nawet jeśli tandetna to przynajmniej mniej smutna z zasady. I bez nieśmiertelnego "Znachora" w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:20 nolus napisała: > Lubię Halloween i zwisa mi, że tandeta, komercja i kicz. Wolę kiczowate, ciut s > ztuczne święta po amerykańsku od naszych wiecznie melancholijnych i płaczliwych Typowy argument analfabety kulturowego który nie zadał sobie nawet trudu żeby ruszyć głową i przypomnieć sobie ze szkoły jakie są tradycyjne polskie święta (niekościelne). Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 09:34 Już widzę minę proboszcza jak mu się na cmentarz w nocy pakuje rodzina z prowiantem, żeby świętować Dziady😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:37 Proszę bardzo, sprawdź. Niektórzy obchodzą w Polsce nadal (albo znowu) Dziady. Trzeba tylko się wysilić, bo nie ma wokół tego opłacanej przez wielki handel reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:39 Ale przeciez te polskie swieta tez sa bardzo kultywowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:56 Przez kogo? Nie widziałam na tym forum corocznego wątku o kolędzie, śmigusie i pytań, jak się przygotowujemy do Andrzejek albo czyje dzieci jak zrobiły Marzannę. Nie świętuje ich praktycznie nikt - dlaczego? Bo nie ma otoczki marketingowej, która ułatwia ich świętowanie, a ludzie sa zbyt leniwi by nie iść za owczym pędem wykreowanym przez marketing. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 10:00 O halloween tez nie byłoby głośno, gdyby kościół siedział w tej sprawie cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:41 mamma_2012 napisała: > O halloween tez nie byłoby głośno, gdyby kościół siedział w tej sprawie cicho. To nie kościół zakłada tradycyjne prowokacyjne wątki na ten temat co roku na emamie, które są już tak samo powtarzalne jak wątki o obchodzeniu przez ateistów BN. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 10:02 Alez dzieci topia Marzanne w szkolach i przedszkolach co roku. Do smigusa nie ma sie co przygotowywac. Kolednicy widac nikogo nie szokuja na tyle zeby zeby zakladac oburzone watki, ze zebrza po domach owszem, do mnie przychodza. Imprezy andrzejkowe jak najbardziej sa. Tylko czy kosciol katolicki, matka nasza, nie powinien aby potepiac wrozenia z wosku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 09:40 Nie obchodzimy wszystkich świętych, więc Dziadów też nie zamierzam. Groby odwiedzamy w inne dni, bo 01.11 jest za duży tłok. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:57 Czyli Halloween też nie świętujesz, bo to także święto związane ze zmarłymi. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 09:38 Byle tylko ciasteczek dyniowych nie mieli Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:12 czemu obrażasz ludzi którzy myślą inaczej niż ty? naprawdę nie ma obowiązku obchodzenia halloween. mnie się podoba, tobie nie musi i ok. ale to ani mnie nie czyni analfabetą ani ciebie uczoną (bądź na odwrót). z różnych przyczyn halloween jest mi dużo bliższe kulturowo niż dziady. tabie na odwrót. i? czyni to którąś z nas lepszą? gorszą? to czemu uzywasz wyzwisk wobec osób które myślą inaczej i bawią się inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:44 Jakich wyzwisk? Pewne zjawiska istnieją, nawet jak się nie chce by istniały. Bezrefleksyjność może dotyczyć różnych obszarów w życiu i zawsze jest bezrefleksyjnością. Uleganie reklamom albo naśladowanie amerykańskich filmów również jest uleganiem reklamom i naśladowaniem amerykańskich filmów. Z jakichś przyczyn nie świętujesz świąt tongijskich, tylko amerykańskie. Dlaczego? Przeanalizowałaś świeta tongijskie, ewenkijskie, ajnuskie i amerykańskie i stwierdziłaś ze właśnie spośród wszystkich wolisz amerykańskie? Czy świętujesz to co popkultura ci podsunęła? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 01.11.17, 21:43 To nie jest amerykańskie święto a przynajmniej uczono tak moje dzieci, które coś takiego jak wiedza o krajach anglojęzycznych mają w szkole jako przedmiot. Anglia i Irlandia to jeden z głównych kierunków emigracyjnych, miejsca gdzie jeździło się na wyjazdy językowe, na saksy, uczyć lub studiować, miejsce gdzie wielu ludzi ma rodziny i przyjaciół , skąd wracają te rodziny i przyjaciele z emigracji i stamtąd to przywożą a nie z Tonga, kto wie ile zwyczajów ajnuskich czy ewenkijskich by się przyjęło jakby tam emigracja na taką skalę była.... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 04.11.17, 00:49 Amerykańskie tak samo jak angielskie czy irlandzkie - tam rozpowszechnione. "Świetują" Halloween osoby, które tak samo były na emigracji w EN czy IRL, jak i w Tongu czy Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 04.11.17, 14:08 No i niech sobie świętują skoro mają taką chęć. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 05.11.17, 14:15 Tylko niech nie udają, ze robią to nie pod wpływem owczych trendów kultury masowej i powszechnego marketingu, że sobie świadomie wybrały jakieś święto w supermarkecie ze świętami i świadomie uznały, ze akurat takie im odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Halloween 05.11.17, 17:31 ależ niech sobie udają, co cie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 05.11.17, 17:34 Masz problem z tym, że ktoś w listopadzie lubi bawić się w Halloween, w grudniu w Mikołaja, na wiosnę w Króliczka? Wszystkie równie komercyjne. Tak, jest supermarket ze świętami. Nie musisz tam wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Halloween 01.11.17, 23:06 > Uleganie reklamom albo naśladowanie amerykańskich filmów A jak nazwać uleganie niczym nie uzasadnionym słowom księdza z ambony "Halołin to ZUOOO!"? I ardzuna powtarza po raz trzysta dwudziesty ósmy "halołin to ZUOOO!" i myśli, że jak powtórzy po raz trzysta dwudziesty dziewiąty to dostąpi wniebowstąpienia z klawiaturą w dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 04.11.17, 00:48 Nie wiem, jak nazwać uleganie słowom księdza z ambony. Dawno nie słyszałam księdza z ambony. A jak nazwać włączanie się w wątek, którego się nie przeczytało, z nieprzystającymi oskarżeniami? Szarsz myśli że jak napisze po raz trzysta dwudziesty dziewiąty to co jej ślina na język przyniesie, to stanie się to argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagapka Re: Halloween 01.11.17, 00:04 U mnie 14 letnia córka, po domkach z koleżanką ze "wsi", 5 km od miasta, okolica znana, sąsiedzi koleżanki Odpowiedz Link Zgłoś
aj.riszka Re: Halloween 01.11.17, 00:21 Tak, chodzi.. lat 7. Nie znam się na zwyczajach Najgorsze to.. to, że dzisiaj, zbierając te słodycze... ucharakteryzowana na chłopca (namalowałam wąsy, brodę) postanowiła przeprowadzić (tak przy okazji) sondaSZ (przepraszam!) i dowiedziała się, iż jednak inni rozpoznają w Niej dziewczynkę.. Noo i nie była tym zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Halloween 01.11.17, 01:57 A ja patrzę na to jeszcze od innej strony: nasze dzieci tak mało mają okazji wejść w interakcję z obcymi dorosłymi ludźmi, a żeby jeszcze musieć sobie coś u nich załatwić to w ogóle się nie zdarza. Niech chodzą, niech nabierają umiejętności społecznych, niech poznają okolicę, w której mieszkają, sąsiadów. Koledowanie zdechło, dyngusa zarznelismy, to może chociaż na Halloween sobie przypomnimy i może za pokolenie albo dwa będziemy gotowi do 'własnych' tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:22 lodomeria napisała: > Koledowanie zdechło, dyngusa zarznelismy, to może chociaż na Halloween sobie pr > zypomnimy i może za pokolenie albo dwa będziemy gotowi do 'własnych' tradycji. A co pomagasz dzieciom zorganizować - kolędowanie i Dyngusa, czy Halloween? To teraz odpowiedz sobie na pytanie, kto zarzyna i zabija te święta, co roku. Samo się to robi czy ty to robisz i wybierasz święta nowe obce? Zasadą jest że święta się nigdy nie świętują same. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Halloween 01.11.17, 04:38 Nie wiem jak wyglada Halloween w Polsce - gdy mieszkalam w kraju, nie byl obchodzony..... Teraz mieszkam w Kanadzie i zarowno chodze z wlasnymi dziecmi jak i czestuje przychodzace do nas jednak bedac w Polsce, bym nie obchodzila tego swieta..... 1 listopada jest mi blizszy, tymbardziej,ze mam kogo odwiedzac na cmentarzu ...... za to chetnie poczestowalabym dzieci w ostatki ; wlasnie one sa dla mnie odpowiednikiem Halloween w Polsce, ktore pamietam z dziecinstwa - sie przebieralismy, byly zabawy w szkole a po chodzilo sie po domach szczerze, nie rozumiem czemu na sile przyjmujemy zwyczaje z innych kultur nie dbajac o nasze ...... i tak ku wyjasnieniu, wiele osob tutaj wbrew pozorom nie obchodzi tego swieta, a w szkolach sa organizowane dla dzieci , ktore nie biora udzialu w Halloween, zajecia w oddzielnych salach .... Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Halloween 01.11.17, 05:26 Byliśmy wczoraj na imprezie halloweenowej na kilkadziesiąt osób, wszyscy poprzebierani - dzieci chodziły po domach, dostały cukierki, bawiły się w konkursy (np. robienie mumii z papieru toaletowego). Zabawa przednia, jedzenie w klimacie (robiłyśmy również z córką - jest mnóstwo filmików na YouTube, np. oczy z Oreo, duszki z pianek, dynie z mandarynek itp.) posępna muzyka, mrugające światło i dużo śmiechu. Na imprezy haloweenowe chodzę, albo sam urządzam od 91 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 08:09 ewa-krystyna napisała: Teraz mieszkam w Kanadzie i zarowno chodze z wlasnymi dziecmi jak i czestuje przychodzace do nas jednak bedac w Polsce, bym nie obchodzila tego > swieta..... 1 listopada jest mi blizszy, tymbardziej,ze mam kogo odwiedzac na cmentarzu Halloween jest 31.10 , Wszystkich Swietych 1.11, Dzien Zaduszny 2.11 wiec nie trzeba wybierac albo albo nawet w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Halloween 01.11.17, 07:55 Moje dzieci bardzo lubią chodzić zbierać słodycze. Ale... ja nie chcę, żeby chodziły. Dwa razy im pozwoliłam chodzić ze znajomą nastolatką, dla bezpieczeństwa. Miałam nadzieję, że się zniechęcą, bo są ludzie wrogo nastawieni. Większość nie otwiera drzwi, ale są tacy, którzy potrafią nieładnie się do dzieci odezwać. Oczywiście łupy za każdym razem mieli dość pokaźne, ale czy warto dla słodyczy narażać się na inwektywy? Wymyśliłam alternatywę dla chodzenia po domach. Organizuję dzieciom w ten dzień zabawy. Dzieciaki jak najbardziej się przebierają (bo lubią), bawimy się w podchody, opowiadamy straszne historie, przebijamy balony, w których są różne zadania do wykonania, ogólnie zawsze jest fajnie i wesoło. Za wszystko dostają słodycze, bardzo różnorodne, kupione przeze mnie. W szkole faktycznie już się Halloween nie świętuje. Wcześniej normalnie dzieci przychodziły przebrane, było wesoło, fajnie, a teraz lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 09:23 Nie lipa tylko to co wcześniej. Za moich czasów szkolnych nie było takiego święta w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:14 no i co? do końca świata ma być tak jak w twoich szkolnych czasach? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 01.11.17, 20:46 Nie zrozumiałaś wcześniejszego toku dyskusji. Wróć i przeanalizuj, bo nie będę drugi raz tego samego pisać Odpowiedz Link Zgłoś
marisol25 Re: Halloween 22.10.18, 19:04 Wiesz,kiedyś ludzie żyli w jaskiniach wiec trzeba kultywować tradycje xD to,ze 50 lat temu kiedy chodziłaś do szkoły nie było halloween , ie jest żadnym argumentem.dziwi mnie a właściwie jednocześnie wcale,ze ludzie są zgorzkniali ,pie...waci i przeszkadza im wszystko-nawet to ,ze to tylko kolejny powód do zabawy.och ach jak się unoszą ,jak im wadzi ,ze dzieci stukają do domów,ze diabły ,ze szatany,ze nasza polska wielka patriotyczna tradycja jest inna ..bla bla bla..współczuje serdecznie wszystkim dzieciom takich rodziców.. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Halloween 22.10.18, 21:33 Wracaj do szkoły i doucz się interpunkcji, bo tego się nie da czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Halloween 01.11.17, 08:33 Jak co roku przyszla jedna seria dzieci i ladnie wyczyscila koszyk. U mnie poziom hallowinowania pod lat ten sam (dzieci lepiej przebrane - urocze maje czarownice w towarzystwie zblazowanych starszych siostr ktorym tez cuksy dalam) w porownaniu z zeszlym rokiem dzieci bardziej kulturalne i lepiej zorganizowane. Dziecko tylko sie zasmucilo ze nie wejda sie pobawic. W przedszkolu bal przebierany byl. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Halloween 01.11.17, 08:53 Widze, ze wiele osob drazni, ze dzieci pukaja do drzwi w domach gdzie sie Halloween nie swietuje. Dziwi mnie, że tak sie dzieje U nas na wsi jest niepisany zwyczaj, ze puka sie tylko do przystrojonych domow, inne sie omija. My mielismy dynie z lampka i przyszlo duzo grupek, sasiadka obok nie wystawila zadnej lampki przed drzwi, nie przyszedl nikt. Mieszkam w szeregowcu, dostep do naszych drzwi jest identyczny, graniczymy sciana. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 08:59 Widze, ze wiele osob drazni, ze dzieci pukaja do drzwi w domach gdzie sie Halloween nie swietuje. Dziwi mnie, że tak sie dzieje Mnie tez, napisalam o tym wyzej. To jest tylko zabawa dla dzieci ktora polega na poczestowaniu ich cukierkiem I to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Halloween 01.11.17, 09:13 Ale jak_matrioszkę dziwi chyba, że pukają do nieprzystrojonych domów Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Halloween 01.11.17, 10:43 To trzeba sobie odpowiedzieć, że te polskie, zapewne wychowane w duchu katolickim dzieci nie robią to po to aby komuś uprzykrzyć życie, ale nie wiedzą (nie ma z nimi nikogo kto by nakierował), że nie należy pukać. Odrobina serdeczności w myśleniu. To bywa zaraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Halloween 01.11.17, 11:54 O tym, ze pukamy tylko do przystrojonych domow, powinni pomyslec rodzice, i uprzedzic dzieci. A agresja u tych, ktorych nawiedza niechciani goscie, nie ma usprawiedliwienia. Wylewanie zali na forum jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 13:13 Agresję w tej dyskusji widzę z obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 13:19 Hmm, ja nie. A gdzie konkretnie? ( i żeby to nie była odpowiedź na agresję). Odpowiedz Link Zgłoś
werdipurke Re: Halloween 01.11.17, 09:19 u mnie nigdy nie było takiego zwyczaju dlaczego mi to przeszkadza?bo kilkoro bliskich mi umarlo, truchło to dla mnie nic śmiesznego, za profanacje uważam robienie sobie jaj z tego Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Halloween 01.11.17, 09:20 W jaki sposob dzieci w Halloween robia sobie jaja z trupow? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Halloween 01.11.17, 09:31 Eeee, ale to Ty nazywasz zmarłych "truchłem", mi by do głowy nie przyszło, żeby tak określać ciała moich zmarłych z rodziny czy jakichkolwiek innych... Odpowiedz Link Zgłoś
werdipurke Re: Halloween 01.11.17, 09:37 ale to jest normalne okreslenie, truchło, zwłoki. określenie wręcz medyczne Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 10:10 Tak, juz widze w raporcie sekcyjnym "truchlo w stanie daleko posunietego rozkladu..." czemu sadze, ze medyk sadowy, ktory by sie podpisal, zrobilby kariere na fb? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 01.11.17, 10:16 ale nikt sobie nie robi jaj z trupów? czy naprawdę przebranie za wiedźmę, wampira czy też (jak wielu) za księżniczkę, rycerza, tygryska i co tam jeszcze to naśmiewanie się ze zmarłych? nie przesadzasz? a ognie halloweenowe miały im właśnie pomagać w znalezieniu drogi do Ziemi Zachodniej - miejsca spoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Halloween 01.11.17, 10:07 Dzisiaj rano cała klatka zasypana maką a u niektórych nawet porozbijane jajka na wycieraczkach, piekny zwyczaj nie ma co jak zawsze przyjmujemy najgorsze wzorce do tego szatański. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Halloween 01.11.17, 10:12 Gdzie Ty mieszkasz??? A do mnie kiedys przyszli pijani kolednicy w wieku mocno dojrzalym, mam przez to stwierdzic, ze to wstretny, szatanski obyczaj? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Halloween 01.11.17, 10:19 Pewnie proboszcz wysłał ministrantów, żeby udowodnić owieczkom, że halloween to samo zuo. Sabotaż. Święto szatańskie, sam Belzebub produkuje lizaki😈. Ps. syn koleżanki, ministrant, chodził na halloween w masce, żeby go nie poznali. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Halloween 01.11.17, 10:20 marianna1960 napisała: > Dzisiaj rano cała klatka zasypana maką a u niektórych nawet porozbijane jajka n > a wycieraczkach, piekny zwyczaj nie ma co jak zawsze przyjmujemy najgorsze wzor > ce do tego szatański. Raczej tworzycie takie zwyczaje. To jest wlasnie wynik braku edukacji jak wlasciwie sie bawic z tej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Halloween 01.11.17, 10:33 Ty chyba nie mieszkasz w Polsce czy mam rozumieć, że w Polsce 31 października grasują mali rozbójnicy? Ach to katolickie wychowanie. Wobec tego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Halloween 01.11.17, 12:49 Ale wiecie... Mieszkam w Stanach i tu nikt nikomu nie wysypuje niczego, ani niczym nie obrzuca. To zwyczajna zabawa, a kultura uczestników to juz inna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
aj.riszka Re: Halloween 01.11.17, 16:38 marianna1960 napisała: > Dzisiaj rano cała klatka zasypana maką a u niektórych nawet porozbijane jajka n > a wycieraczkach, piekny zwyczaj nie ma co jak zawsze przyjmujemy najgorsze wzor > ce do tego szatański. ..kurcze... no ja doprawdy nie wiedziałam, że w Polsce Halloween poszło w taką oto stronę Ale widzę też tego plusy: następnym razem być może będziemy tam... i będzie się można niezle obłowić: chodząc po domach i życząc sobie niekoniecznie cukierków Bo w przeciwnym razie... Odpowiedz Link Zgłoś
aj.riszka Re: Halloween 01.11.17, 16:41 p.s. .. a czytałaś powyżej co mi z drzwiami kolędnicy razu pewnego...? Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Halloween 01.11.17, 10:44 Moje dzieci byly na imprezie halloweenowej w sali parafialnej (wynajetej od kosciola na ta okazje). Nie w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Halloween 01.11.17, 13:07 Nie odnotowalam schylku w Polsce. Rozkwitu takze nie. Najbrdziej Halloween widac w roznego rodzaju sklepach sprzedajacych od konca wrzesnia halloweenowy badziew. Ja, niechrzczona ateistka, nie znosze tego swieta. Ani w wydaniu polskim, ani szwedzkim - bo sposoby "swietowania" tam i tu bardzo sa do siebie podobne. Grupki dzieciakow wystrojonych w owo supermarketowe badziewie stuka do drzwi i chce cukierkow lub kasy - najlpeiej, zeby nie bylo mniej niz 20 kr, w Polsce nie wiem. I wszystko ok, dopoki robia to w gronie zainteresowanych / obchodzacych. Ale jako ze i my, jak i nasi muzulmanscy sasiedzi (a to zacofance i ponuraki jedne, zabawy nie rozumiejo, dzieciom zabawe psujo!**) zostalismy "spsikusowani" (rzecz dziala sie w Szwecji: my - jajka na szybie i oknie, sasiedzi - popaprane drzwi u jednych, u innych wylany pod drzwi olej, w ktory przewrocil sie idacy do pracy taksowkarz) jestem zwolennikiem wymierzania wandalom sprawiedliwosci. Na wlasna reke. Kolednicy czy tam ksiadz? Wole kolednikow, mimo zem ateistka. Ci przynajmniej musza sie wysilic zeby cos dostac. Z chuliganstwem w wykonaniu kolednikow, ktorym nie otwieralam w PL (z zasady nie otwieram) sie nie spotkalam. Gdyby jednak tak bylo - to to samo co z hallowinowiczami. Zlapac gnojka i niech czysci, skoro bycie wandalem go nie traumatyzuje, nie straumatyzuja go tez konswkwencje. Ksiedzu, a wlasciwie jego pacholeciom moi rodzice otwierali na zasadzie "nie, dziekujemy" i wandalizmu nie odnotowano. Ani za odpowiedz odmowna, ani za brak odzewu w postaci otwarcia drzwi. Tak to niestety wyglada, jesli kopiuje sie tylko niektore elementy zabawy, czyli: chodzenie po domach i zebranie o slodycze czy kase w plastikowym przebraniu, ale juz rozsadnej opieki na zbierajacymi i pukania jedynie do udekorowanych domow - nie. Oczywiscie, jesli ktos przestrzega tych zasad takze i w krajach gdzie H jest stosunkowo nowe - szacun. Poza tym, zwolenniczki Halloweenu - gdzie wasza tolerancja dla jednostek nie lubiacych sie bawic? Skad te inwektywy, "ponuraki" itp.? Wyciagacie dokladnie te same argumenty co posylajacy na religie "co ci szkodzi" Tylko ze tu dac dzieciakowi cukierka. I dlaczego mam sie bratac z sasiadami akurat z okazji Haloween? Jak bede chciala zadbac o stosunki dobrosiasiedzkie, zapytam jakie cuksy lubi Jas i kupie troche - nie potrzeba do tego okazji, serio. Ogolnie Halloween zupelnie by mnie nie obchodzil, gdyby nie wciaganie do zabawy osob niezainteresowanych oraz przyzwolenie na chuliganstwo pod przykrywka "tradycji psikusowania". To przyzwolenie to "kreatywna" interpretacja przez niektorych czesci "..albo psikus" w halloweenowej formulce. Przebierance i impry z okazji ani mnie ziebia, ani grzeja. Dekoracje tez nie moja bajka - wolalabym chinski Nowy Rok. **UWAGA - IRONIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Halloween 01.11.17, 13:10 Też kłamiesz, jak i ja. Albo mieszkasz w slumsach. Albo nie dajesz dzieciom poćwiczyć umiejętności społecznych. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
marisol25 Re: Halloween 22.10.18, 16:50 A ja uwazam ze kazda okazja do zabawy jest dobra-odkad mam dziecko (5 lat) to uwazam ze tym bardziej.wlasnie w weekend wybieramy sie na halloween do egurrola dance studio(chodzimy tam na taniec ,ale na bal moga przyjsc i dzieci spoza szkoly).zakupilam juz stroj zombie girl,opaske z czacha i blyszczace adidasy.calosc koszt okolo 200 zl i to bardzo dobrze wydane dwie stowy xd mam zamiar udekorowac dom dyniami,ogladac horrory i jesc cukierki.oraz miec w doopie swietoszkow.pzdr 😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Halloween 22.10.18, 17:30 Uwielbiam Halloween ale prawdą jest że najlepsze Halloweeny miałam w Irlandii i w USA (tak wyszło że trochę tu i tu mieszkałam). To jedno z najbardziej radosnych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Halloween 22.10.18, 17:53 Moja córka nie chodzi, bo to raczej zabawy na osiedla domków rodzinnych niż bloków, poza tym przyznam, że ta część imprezy wydaje mi się trochę naciągana u nas. Horrory oglądamy jak najbardziej, dynię rzeźbimy albo kupujemy lampion, ja zabieram też do szkoły, bo jestem anglistką i mi wolno. Wiem, że regionalnie przysługuje mi raczej noc Walpurgi, ale wole jesienne klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Halloween 22.10.18, 22:11 MOje dziecko wraz z sasiadkami jedzie do domu kultury na impreze haloweenową. Rodzice jak chca tez sie przebieraja, my sie przebieramy. Nie widze w tym nic złego. Ze obca tradycja? A choinka? Tez kiedys nie była nasza. Bez przesady. Impreza sie konczy szybko, dzieci jadą do babci cała gromadą i tam dostaja słodycze (moja mama uczęśzcza do kosciła, jak widać nie gryzie sie jej to z wiarą). Wieczorem mam zapalone swiatło na ganku i wysawione dynie oraz wiaderko ze słodyczami, co roku przychodzą dzieci troche straszę. Teraz mozecie mnie zwyzywać ze jestem beznadziejna, żle wychowuje dzieci itd...wisi mi to Odpowiedz Link Zgłoś