Dodaj do ulubionych

Zwarzony majonez

02.11.17, 21:08
Majonez się zwarzył, sałatkę jarzynową będziemy więc jedli na sucho.

Ale co zrobić z tym majonezem? Wylać szkoda. Wiem, że aby go uratować powinnam zrobić nowy dobry i powoli do tego dobrego wlewać zły zwarzony, wtedy dobro zwycięży zło i będzie pyszna sałatka. Ale jestem zmęczona, nie wierzę w triumf dobra, więc odpuszczam.

Ale czy można jakoś zużyć płyn z żółtek, oleju i octu? Jakiś sos ugotować, może na parze ubić? Nie lubię wyrzucać jedzenia...
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 21:10
      Na włosy nałóż, to świetna odżywka.
    • curry1 Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 21:17
      tak trochę nie na temat- ale ja sałatkę jarzynową jem z oliwą z oliwek smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 21:21
      Zrób maseczke na wlosy.
    • szarsz Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 21:26
      Jak chcesz sos gotować, to może jednak spróbuj zrobić nowy majonez? Wysoki wąski pojemnik, żółtko a zwarzoną masę potraktuj jak olej.
    • bei Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 22:03
      Poszukaj przepisu na ciasto z majonezem. Mięso można piec pod pierzynką majonezową. Zapewne to bomba kaloryczna, ale raz kiedy😊
      Zważony majonez można uratować w łatwy sposób- miksujemy żółtko, dodajemy po odrobinie ten zważony aż do wyczerpania całej porcji nieudanego.
      Można też dodać łyżkę wrzątku do małej ilości zważonego i miksować, później dokładać małymi porcjami resztę.
    • andaba Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 22:09
      Ostatni raz majonez robiłam w latach osiemdziesiątych smile
      Mnóstwo rzeczy robię, ale akurat majonez wolę kupić, przynajmniej się nie warzy. No i nie mm zaufania do obcych jaj.
    • minor.revisions Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 22:34
      Nie wiem czy na majonez zadziała, ale skoro działa na zwarzony krem to może warto spróbować: wsadź go na parę i ubijaj aż mu przejdzie.
    • kk345 Re: Zwarzony majonez 02.11.17, 23:03
      Sparzone jajko wrzuć do wysokiego wąskiego naczynia, przypraw, dolej oleju i cześciowo tę zwarzoną masę, wepchnij do dna blender i włącz na maksymalną prędkość. Jak zgęstnieje powoli podnoś blender coraz wyżej. Potem możesz dolać resztę zwarzonego i wmieszać w gotowy majonez, blendując jeszcze chwilę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka