14.11.17, 09:56
Czy Wasi mężczyźni rezerwiści albo Wy same też dostaliście wezwania na kilkutygodniowe ćwiczenia wojskowe?
Jestem wściekła. Biorą wszystkich, trudno uzyskać zwolnienie. Trzeba wziąć urlop, najpewniej bezpłatny. Ciekawe jak rodziny będą spłacać kredyty? A może Ministerstwo Wojny to pokryje?

Szykujemy się na wojnę? Taką jak w Czterech pancernych?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Poligon 14.11.17, 10:14
      Ja nie, ale bliska osoba dostała wezwanie do służby. Tego nie wlicza się do urlopu, pracodawca ma obowiązek Cię zwolnić, a państwo płaci jakieś marne grosze. Zwolnienie jest bardzo trudno uzyskać, długo go nękali, a lekarz wojskowy nie dopuszczał do ćwiczeń. Skończyło się na zmianie kategorii, ale po bardzo dokładnych badaniach.
      O dwie inne osoby też się upomniano.
    • butch_cassidy Re: Poligon 14.11.17, 10:55
      Możesz jakoś szerzej nakreślić sytuację?
      A do jakiego wieku takie wezwania?
      • mamma_2012 Re: Poligon 14.11.17, 11:03
        W zależności od stopnia. Starsi stopniem dłużej (chyba do 60 r.z). Trwać może od jednego dnia do trzech miesięcy.
        Przychodzi karta mobilizacyjna z przeniesieniem do służby czynnej, wyznaczają ci termin, ale nie szybciej niż, o ile pamiętam miesiąc, na stawienie się w konkretnym miejscu o konkretnej godzinie, bada lekarz, jak uzna za zdolnego do służby wsadzają cię w autokar i wywożą, gdzie tam mają cię szkolić. Gwarantują jedzenie i spanie w koszarach.
        • butch_cassidy Re: Poligon 14.11.17, 11:04
          Matko, jakiś horror...
          • mamma_2012 Re: Poligon 14.11.17, 11:06
            I wcale nie musisz być żołnierzem, wystarczy, że jesteś wojsku przydatna (lekarz, pielęgniarka, pilot)
            • szeptucha.z.malucha Re: Poligon 14.11.17, 11:42
              Otóż to.
              Mój to stary trep, z wyższym stopniem, który z ulgą pożegnał służbę przed laty i nie chciałby wracać. Biorą go na miesiąc. Ma porzucić projekty w firmie, wziąć urlop bezpłatny.
              A rekompensata za utracone dochody nie może przekraczać zdaje się 2,5 raza średniej krajowej, składa się wniosek i czeka. W tym czasie komornik zaciera ręcetongue_out
              Pińcet plus tego nie wyrówna.
              Ja, niestety, też przydatna.

Wiem, że wezwania dostają też Ci, których armia dotąd pomijała.
              • mozambique Re: Poligon 14.11.17, 12:09
                zdaje sie zż matki dzieciom sa chronione

pamietam ze pod koniec II wojny do armii niemieckiej brali wszystkich, nawet tych bez nogi i oka
                mimo ze sytuacja była juz walsciwie przegrana

konotacja taka mnie sie nasunęła
        • iwles Re: Poligon 14.11.17, 11:55

Nie jestem pewna, ale wydawało mi się, że kiedyś rezerwa była do 50 r. ż.
          • szeptucha.z.malucha Re: Poligon 14.11.17, 12:22
            Do 50 r.ż jest dla żołnierzy, dla oficerów do 60 r.ż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka