Dodaj do ulubionych

w co wierzycie

08.12.17, 22:37
co wg was jest ponad nami, co nas stworzylo, kto, Bog, czy bogowie,czy czysty przypadek, a może kosmici nas stworzyli, ale kto tworzyl ich,co sprawia ze jednym się powodzi, sa zdrowi, sszczeliwi a inni zyja w koszmarze i odbierają sobie zycie , czy wierzycie psychiatrom ze Bog to tylko wymysl zagubionego umysłu, czego doswiadczyliscie, bo 99proc z was zyje prostym przyziemnym zyciem
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: w co wierzycie 08.12.17, 22:45
      A ty, jakie jest twoje zdanie na ten temat?
    • capa_negra Re: w co wierzycie 08.12.17, 22:50
      Jako Słowianka wierzę wierzę w Świętowida, Peruna i innych bogów słowiańskich. Ze współczesnych religii najbliższy jest mi Pastafarianizm.
      • princesswhitewolf Re: w co wierzycie 10.12.17, 15:24
        ty ... ja tez sie zapisalam do Kosciola Latajacego Potwora Spagetti. Pacz nie wiedzialam ze jestesmy tego samego wyznania! Siostro!!!!
    • aj.riszka Re: w co wierzycie 08.12.17, 22:57
      W Polske wierze! wink
    • ichi51e Re: w co wierzycie 08.12.17, 23:01
      Absolutnie nie wierze w istnienie Boga jako jakiegos bytu nadprzyrodzonego zarzadzajacego naszym zyciem zsylajacego nagrody/kary. zycie to loteria i tyle.
      Lubie wizje wiary Lewisa. Ale chyba bardziej sie przychylam ku Vonnegutowi.
      • memphis90 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:36
        A jakie są wizje wiary Lewisa i Vonneguta?
        • ichi51e Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:36
          Lewis mial swoja wizje chrzescijanstwa. Ciezko skrotem ale gdybym miala inklinacje w cos wierzyc to chcialabym w to (Listy starego diabla do mlodego, przed switem, siostrzeniec czarodzieja, bitwa ostateczna) Vonnegut to nihinlizm z twistem ze caly wrzechswiat to mechanizm majacy dostarczyc blaszke do ufockiego statku kosmicznego. I ogolnie istniejesz tylko ty a reszta to roboty suspicious
    • vodyanoi Re: w co wierzycie 08.12.17, 23:02
      W Gnoma Kurzajkę.
    • domowapani Re: w co wierzycie 09.12.17, 07:41
      Bóg. Wierzę w Boga.
      • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:34
        Ale którego? Bo jest ich klika tysięcy.
        • domowapani Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:18
          Nie, Bóg jest jeden. Wiele jest wyobrażeń na temat Boga. Moim zdaniem.
          • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:22
            Masz rację są tysiące wyobrażen bogów. A bogów istniejących jest zero.
            • domowapani Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:26
              smile
          • czarniejszaalineczka Re: w co wierzycie 09.12.17, 11:17
            oczywiście, że jest jeden bóg a imię Latający Potwór Spaghetti
            wszystkich inni bogowie zostali przez Niego wymyśleni, żeby przetestować naszą wiarę
    • fornitta69 Re: w co wierzycie 09.12.17, 07:50
      zachodksiezyca54 napisał(a):

> czy wierzycie psychiatrom ze Bog to tylko wymysl zagubionego umysłu,
      Chyba sie zagalopowalas big_grin
      • mamma_2012 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:01
        Dlaczego? Jest sporo badań, które na to wskazują, np.
        m.newsweek.pl/wiedza/nauka/przezycia-religijne-sa-wytworem-mozgu-wiaza-sie-z-podwyzszona-aktywnoscia-neuronow-w-platach-skroniowych-,artykuly,376308,1.html
        • fornitta69 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:28
          Sporo badan a oficjalne stanowisko lekarzy to jakby nie to samo wink Tzn trzeba bylo napisac: "wierzycie niektorym psychiatrom/czesci psychiatrow" i byloby ok.
          • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:35
            Przecież jasne jest, że to ludzie stworzyli bogów a nie odwrotnie.
            • mae224 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:48
              Oczywiście. Świat istniał miliardy lat przed nami i po nas też będzie. Bez żadnego Boga, moja wiara w niego równa jest wierze w Mikołaja. Uznaję symbol, dla spokoju i żeby dać nadzieję naiwnym. Wierzę, że jakiś przypadkowy impuls elektryczny dał początek ewolucji. W nią wierzę najbardziej, w siłę natury, która próbuje utrzymać gatunki (także ludzki) przy życiu za każdą cenę i udoskonala (ma czaswink) swoje prawa.
          • mamma_2012 Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:39
            Lekarze i naukowcy podlegają tym samym prawom natury co inni ludzie, więc jakiś odsetek zawsze będzie w tym zakresie kwestionował wyniki badań.
    • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:36
      Boga nie ma.
      Co do powstania wszeświata, życia jest jedna odpowiedź na tą chwilę. Brzmi "NIE WIEM".
      • kropka_kom Re: w co wierzycie 09.12.17, 09:05
        A moze się mylisz?
        • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 09:08
          Co do bogów się nie mylę.
          • julek_i_ja Re: w co wierzycie 09.12.17, 11:34
            Swiadczy to o Twoim zadufaniu niestety. Prawidlowa odpowiedz to: na chwile obecna nie ma naukowych dowodow na istnienie Boga.
            • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:01
              Powtórze jeszcze raz. Bogi nie istnieją.
              • julek_i_ja Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:09
                No to udowodnij smile
                Mozna udowodnic na przyklad brak bakterii czy danego skladnika mineralnego w probce, wiec z Bogiem nie powinnas miec problemu wink
                • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:16
                  Udowodnię jeśli ty udowodnisz, że nie istnieją elfy i enty.
                  • julek_i_ja Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:30
                    Jak to ... nie istnieja !?!
                    • princesswhitewolf Re: w co wierzycie 11.12.17, 00:38
                      Bylabym bardzo rozczarowana brakiem elfow!

Bardziej niz brakiem tego choleryka biblijnego na tronie
                • feel_good_inc Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:18
                  No widzisz, nic nie musi. Bo przy stawianiu poronionych hipotez to stawiający musi dostarczyć dowód, a nie odwrotnie.
                  • julek_i_ja Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:30
                    Ale to ona stawia hipoteze, ba, nawet teze, ze nie ma. Ja bym sie tak twardo nie upierala przy czyms, czego nie moge udowodnic, i tego sie uczepilam.
                    • ichi51e Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:33
                      Tyle lat szukania i nikt nie udowodnil istnienia zadnego Boga. To chyba daje do myslenia?
                      • julek_i_ja Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:43
                        Tak, daje do myslenia. Ale nie mozna stawiac znaku rownosci miedzy nikt nie udowodnil = nie ma. Jest wielu mordercow, ktorym nie udowodniono winy, a jednak popelnili zbrodnie. Obecnosc bakterii czy atomow tez nie byla udowodniona az do momentu, kiedy pojawil sie wystarczajaco dobry sprzet by to ustalic, i ba, ludzkosc czekala grube tysiace lat az stalo sie to mozliwe. Tak wiec cierpliwosci, predzej czy pozniej poznamy fakty.
                        Ateizm jest dla mnie religia jak kazda inna. Nie spotkalam wielu ludzi innych wyznan, ktorzy by tak twardo w cos wierzyli.
                        • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:46
                          Ateizm jest religią, a niezbieranie znaczków to hobby.
                          • feel_good_inc Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:51
                            A łysy to kolor włosów!
                            Szczególnie rozczula to rozpaczliwe trzymanie się poglądu, że skoro nikt nie udowodnił, że pod dywanem nie ma krasnoludków, to z pewnością tam są wink
                            • julek_i_ja Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:07
                              To akurat latwo sprawdzic. Podnies, sprawdz, przy okazji odkurz przed swietami, ktorych nie obchodzisz tongue_out
                              Jesli cos nie jest naukowo udowodnione, a Ty jestes o tym przekonana, to kierujesz sie wiara nie logika.
                              Koncze moj udzial w tej bezsensownej dyskusji, macie prawo wierzyc w co chcecie. Peace.
                              • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:45
                                > To akurat latwo sprawdzic.

Równie łatwo jak istnienie bogów. Krasnoludki też są niewidzialne tongue_out
                          • princesswhitewolf Re: w co wierzycie 11.12.17, 00:39
                            Krejzi gwoli informacji zdecyduj sie czy jestes ateistka czy agnostyczka
                        • aerra Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:29
                          Owszem, nikt nie udowodnił nie równa się temu, że nie ma. Osobiście tak kategorycznie nie twierdzę, że żadnego nadprzyrodzonego bytu nie ma, za to twierdzę, że w żaden byt nadprzyrodzony nie wierzę.
                          Natomiast mamy tu jeszcze inną kwestię - większość bogów, w których wierzą ludzie, jest jakoś tam opisana. Wierzący wierzą, że opisana w pismach, które były natchnione przez ich bóstwo. I tutaj można w zasadzie już dość kategorycznie stwierdzić, że taki i taki bóg nie istnieje, bo jego istnienie jest wewnętrznie sprzeczne.

Ateizm nie jest religią. Nie spełnia warunków.

A ja wierzę w fizykę. Biologię. Chemię. W kwanty i kwarki. Przy czym niekoniecznie w to, że stan naszej wiedzy jest pełen, bo to jest oczywiste, że nie jest.
                          • feel_good_inc Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:37
                            No i tu wychodzi nieprecyzyjność tego określenia w języku polskim. W angielskim jest dość jasne rozróżnienie między "belief" a "faith".
                    • feel_good_inc Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:33
                      Nah, jedynie stwierdza fakt.
                • leyre1 Re: w co wierzycie 10.12.17, 10:04
                  julek_i_ja napisała:

> No to udowodnij smile

Mozna udowodnic ze cos istnieje ale nie odwrotnie
                • ira_08 Re: w co wierzycie 10.12.17, 14:32
                  >Mozna udowodnic na przyklad brak bakterii czy danego skladnika mineralnego w probce

Jeśli wiesz, że taka bakteria istnieje. Nie można udowodnić, że coś nie istnieje.
      • domowapani Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:32
        Nie jesteś logiczna. "NIE WIEM" jest równoznaczne z JEST MOŻLIWE.
        • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:19
          > Nie jesteś logiczna. "NIE WIEM" jest równoznaczne z JEST MOŻLIWE.

Nie wiem jak powstał świat = jest możliwe, że powstał. No, ja bym powiedziała, że jest to wręcz pewne big_grin
          • domowapani Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:48
            Nie rżnij głupa smile
            Jest możliwe, że stworzył go Bóg.
            • aerra Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:56
              Jaki bóg?
            • aandzia43 Re: w co wierzycie 09.12.17, 14:02
              domowapani napisał(a):

> Nie rżnij głupa smile
              > Jest możliwe, że stworzył go Bóg.

Zapewne jakaś siła się do tego dzieła przyłożyła (coś w każdym razie musiało), ale że był to TEN Bóg, bóg monoteistów, ten od Dobra i Zła, zabawiający się wnikaniem w myśli i losy miliardów ludzi, którego koroną stworzenia jest niejaki Człowiek - nadinterpretacja. By nie rzec nadużycie wink
            • leyre1 Re: w co wierzycie 10.12.17, 10:06
              domowapani napisał(a):

> Nie rżnij głupa smile
              > Jest możliwe, że stworzył go Bóg.

Jest mozliwe?
              • domowapani Re: w co wierzycie 10.12.17, 12:46
                No jeśli nie jest niemożliwe i się tego nie wie, to jest możliwe.
                Logika i legislacja były nudne przeokropnie.
                • leyre1 Re: w co wierzycie 10.12.17, 12:59
                  No wie sie ze nie mozliwe bo bog nie istnieje.
                  Ja rozumiem kiedys ludzie w boga wierzyli ale dziwi ze robia to obecnie.
                • miss_fahrenheit Re: w co wierzycie 10.12.17, 16:36
                  domowapani napisał(a):

> No jeśli nie jest niemożliwe i się tego nie wie, to jest możliwe.
                  > Logika i legislacja były nudne przeokropnie.

Widać, że się nudzilaś.
    • leann32 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:42
      Wierze w naukę, ktora precyzyjnie wyjasnia zjawiska kosmiczne i co za tym idzie ewolucje planety i naszej egzystencji jako ludzi, od momentu ewoluowania malp do coraz inteligentniejszych form zycia. I jakos wiecej szacunku mam do australopitkow, ktorzy zyli i umierali jak kazda istota zywa na ziemii anizeli nawiedzonych wspolczesnych ludzi, ktorzy musieli sobie boga wymyslec zeby plawic sie nad swoja wyzszoscia nad innymi stworzeniami.

Wiec reasumujac wierze i wiem, ze czlowiek sie rodzi, zyje i i umiera spelniajac swoja role dokladnie tak jak kazde stworZenie na ziemii - od pasozyta po slonia - ktorego celem jest przezyc jak najdluzej i sie rozmnozyc. A potem lezy w ziemi i zeżrą go robaki i zostaje po nim tyle co po zdechlym kocie. Ciezko mi dzieciom to przekazac w lagodny sposob ale nie opowiadam im kitow o niebie, piekle, niesmiertelnej duszyczce ktora hula po obloczkach i oczekuje od swiata zeby sam rowniez nie karmil siebie i innych takimi bzdurami.
      Nie mam za grosz szacunku do zadnej religii i uwazam to za jeden z najgorszych wytworow ludzkosci. Zaraz sie pojawi argument ze nie szkodzi. Ale dla mnie to jak gadac z kims kto wierzy w plaska ziemie albo jednorozce. Dokldnie to samo, jest mi wewnetrznie zle, ze osoba madra i myslaca wierzy w jakies bzdety. Rozumiem ze jak sie kogos karmi tym od dziecka - uwierzy. Ale przy dostepie do wiedzy jaki mamy obecnie - jest mi to trudno pojac. Natomiast religie sie krusza, coraz wiecej obszarow jest ateistycznych ( m. in chiny, coraz wiecej europy) wiec zmierza to w lepszym kierunku.

Pytanie z posta - o kosmitach nie skomentuje, ewolucja ziemi jest powszechnie znana. Ma 4,5 mld lat. Osadz sobie ludzkosc na tej osi zycia.
      Dlaczego wierza? Bo nie rozumieja roznych rzeczy. Jeden z cesarzy greckich kazal swojej armi naparzac w morze z mieczami bo chcial zaatakowac posejdona. Inni szli do hadesu z monetami. Inni modlili sie do Zeusa. Inni do dzis do Jezusa. Na swiecie bylo ponad 300 tys bostw - wystarczy czas by wiedziec ze zadne nie istnialo.
      Czemu jedni cierpia? Bo tak sie uklada zycie. Jak przypadkowo wjedzie w ciebie pijany kierowca to skonczysz na wozku i bedziesz cierpiec. Urodzisz sie w korei w rezimie Kima - bedziesz cierpiec. Zaatakuje cie chorobsko - bedziesz cierpiec. Szczesliwie nic zlego sie nie stanie i bedziesz zdrowa w normalnym kraju - bedzie ok. Przypadek, ot i nic wiecej. Tak samo jak jedna antylope zeżre dzis tygrys, druga nie, a innej pozre nowo narodzonego malucha albb urwie mu noge a mlode bedzie umierac w meczarniach.
      Ot, zycie.
      • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:46
        Pięknie to napisałaś. Zazdroszcze umiejętności ujmowania myśli w słowa.
      • mae224 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:50
        Mam to samo zdanie smile
      • lucy-luka Re: w co wierzycie 10.12.17, 20:27
        Wylałaś wiadro pomyj, lepiej Ci? smile Nie musisz wierzyć, w miarę ogarnięty człowiek okazuje jednak drugiemu szacunek, czego próżno szukać u Ciebie.
    • memphis90 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:42
      Chciałabm wierzyć, że istnieje coś poza nami, że istnieje jakieś życie po śmierci i że spotkamy tam naszych bliskich. Ale jednocześnie chcę wierzyć, że istnieje coś poza nami, czyli życie w kosmosie i że będziemy kiedyś latać USS Enterprise między systemami słonecznymi. KK zabrania mi wierzyć w te dwie opcje jednocześnie, a mi gryzie się strasznie, że wszechmocny Bóg miałby być tak mało kreatywny, żeby zaludnić zaledwie jedną planetę z miliardów i stworzyć ostatecznie istotę tak ułomną, jaką jest człowiek. I gdzieś z tyłu głowy mam ciągle myśl, że życie wieczne musi być.... nudne. A przez to wizja świadomego życia wiecznego (ja jako odrębna jednostka) staje się przerażająca...
      • nathasha Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:55
        Ograniczanie Boga jest grzechem bo oznacza ze sprowadza sie Go do ram ludzkich. Wiec w swiecie jak najbardziej moga istniec inne zycia. Mnie zycie wieczne "przeraza" ze wzgledu na ta wiecznosc, ale nikt nie wie jak ono wyglada wiec to chyba ta niemozliwosc wyobrazenia tak dziala
      • leann32 Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:42
        Nie ma mozliwosci podrozy. Nawet jakby konstruowano statki kosmiczne kilka tysiecy razy szybsze niz obecnie dotarcie do nastepnej galaktyki zajeloby setki jak nie tysiace lat. Nawet gwiazdy ktore dzis widzisz na niebie to widmo gwiazd ktore zgasly pare lub paredziesial lat temu. W poznaniu kosmosu czas naszego zycia jest najwieksza przeszkoda.

A wyjasnij kiedy bog dokladnie stworzyl czlowieka? Jak biegal jako malpa po drzewie czy jak mu sie zaczely nogi wydluzac i twarzoczaszka zmieniac? Osadz to w czasie. Wczesniej rozumiem osadzil swiat bakretiami na pre mld lat bo nie mial weny co z tym fantem zrobic?
      • piepe Re: w co wierzycie 10.12.17, 16:14
        >Chciałabm wierzyć, że istnieje coś poza nami, że istnieje jakieś życie po śmierci i że spotkamy tam naszych bliskich. Ale >jednocześnie chcę wierzyć, że istnieje coś poza nami, czyli życie w kosmosie i że będziemy kiedyś latać USS Enterprise >między systemami słonecznymi. KK zabrania mi wierzyć w te dwie opcje jednocześnie

Akurat KK nie ma większego problemu z życiem pozaziemskim, to znaczy już przekazali światu swoje zdanie na ten temat, na wszelki wypadek. Otóż z chęcią udzielą chrztu kosmitom, jeśli ci okażą się "istotami rozumnymi i posiadającymi wolną wolę".
        Please. W końcu przyjęli nawet do wiadomości, ze to ziemia się kręci wokół słońca, więc jacyś tam kosmici to tylko kolejne boże dzieci.
        Niemniej gdyby został nawiązany kontakt z inteligentnymi kosmitami, to wiele systemów religijnych rozpadłoby się tak czy inaczej.
    • kropkacom Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:49
      Myślałam, że ten problem co nas stworzyło i co jest ponad nami jest już rozwiązany. Wiara to potrzeba. Ja tej potrzeby nie mam.
    • leyre1 Re: w co wierzycie 09.12.17, 08:57
      Nie opieram sie na wierze a na udowodnionych faktach
    • cauliflowerpl Re: w co wierzycie 09.12.17, 09:07
      Wierzę, że jak na opakowaniu z rybą jest napisane, że data przydatności do spożycia to 09.12, to ona naprawdę będzie dziś dobra, bo była nieprzyzwoicie droga.
      • czarniejszaalineczka Re: w co wierzycie 09.12.17, 09:52
        big_grin
      • domowapani Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:34
        A w to akurat nie wierzę, bo ostatnio wypierolilam carpaccio 2 dni przed datą ważności - smierdzialo.
    • maadzik3 Re: w co wierzycie 09.12.17, 09:58
      wierzę w Boga ale nie ograniczam Go i nie tworzę na własne podobieństwo. W efekcie o wielu rzeczach mówię "nie wiem". I nie przeszkadza mi to
    • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:03
      > 99proc z was zyje prostym przyziemnym zyciem

Rozumiem, że Ty nie należysz do "nas" i żyjesz innym życiem. Opowiedz nam, proszę, o tym.
    • konsta-is-me Re: w co wierzycie 09.12.17, 10:24
      Wierze w uzywanie znakow przestankowych i konstruowanie zdan.
    • feel_good_inc Wierzę, że 100% wierzących dostanie bólu głowy 09.12.17, 10:45
      ...przy pytaniu, kto stworzył ich boga? No bo pambu to taki miły wytrych mentalny do pytania o przyczynę wszystkiego, bo wszak wszystko nie mogło powstać ot tak sobie, co nie?
      Tylko wszyscy nagle zaczynają się dziwnie wić przy pytaniu, dlaczego skoro wszystko potrzebowało przyczyny, to akurat ich bóstwo jej nie potrzebowało? I skoro ich bóstwo jej nie potrzebowało, to dlaczego wszystko inne potrzebowało?
      • czarniejszaalineczka Re: Wierzę, że 100% wierzących dostanie bólu głow 09.12.17, 10:49
    • princess_yo_yo Re: w co wierzycie 09.12.17, 11:00
      jako ze nadszedl znowy czas przedswiatecznych drinkow i wyjsc wierze znowu ze alkohol nie ma kalorii, w styczniu ta wiara mi przejdzie.
    • woman_in_love wierzę w Choinkę i Prezenty 09.12.17, 11:21
      to im co roku oddaję cześć i uwielbienie. Aaaaamen.
    • morekac Re: w co wierzycie 09.12.17, 11:42
      >co sprawia ze jednym się powodzi, sa zdrowi, sszczeliwi a inni zyja w koszmarze i odbierają sobie zycie

Statystycznie przyczyną samobójstwa najczęściej jest depresja.
    • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 11:59
      Na czterdzieści kilka wypowiedzi tylko 2 osoby napisały, że wierzą w Boga (jeśli kogoś pominęłam to przepraszam). Pozostałym nie przeszkadza jednak obchodzenie zbliżających się świąt podobno BOŻEGO narodzenia...
      Jak dla mnie to już nawet nie hipokryzja, to po prostu żenua...

A co do pytania- wierzę w Boga.
      • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:02
        Nie obchodzę świąt bożego narodzenia.
        Moje święta nazywają się weekend i urlop.
        • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:16
          To przepraszam, pewnie jest też kilka takich przypadków, ale jednak najwięcej jest takich co się przekrzykuja w kwestii potraw, prezentów itp...
          • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:21
            Ale, że co... Jak wy macie jakieś swoje święto to nam nie wolno jeść? Czy nie wolno dobrze życzyć bliskim?
            • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:24
              Ale za mnie zejdź, bo to na pewno nie moje święto...
              A innym oczywiście wolno jeść, ale niech powiedza: ale Super, mamy sporo wolnego, poimprezujemy, pobawimy się, pojemy... Ale po co ta oprawa w którą i tak podobno nie wierzą i się z niej wręcz nabijaja...
              • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:36
                Ale konkretnie: co masz na myśli pisząc "oprawa". Bo jakoś nie kojarzę żeby w Biblii albo katechizmie było coś o przynoszeniu drzewa do chałupy, obwieszaniu go świecidełkami, wpieprzaniu makowców do wypęku i kupowaniu skarpet.
              • aerra Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:48
                Ależ my właśnie tak świętujemy. Mamy wolne, spotkamy się z rodziną. Na obiedzie. Osobiście żadnych tradycyjnych postnych potraw przygotowywać nie mam zamiaru. Rybę - i owszem. W cieście francuskim tongue_out Karpia za to nawet nie tknę czubkiem palca, bo zwyczajnie jest obrzydliwy, ale są w rodzinie fani, więc pewnie dziadek, czy teściowa zrobią.
                A stół normalnie się przykrywa obrusem, przy każdej okazji. Przy każdej okazji rozkłada się serwetki i tak dalej. Ozdoby w domu są normalnie - zimowe zimą, wiosenne wiosną, letnie latem i jesienne jesienią.
          • krejzimama Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:30
            A nie ma za co przepraszać. Ja się nie obrażam.
            Jest mi wszelka tzw duchowość, wiara w jakiekolwiek zaswiaty czy moce nadprzyrodzone. Nie mam potrzeby obchodzenia świąt i odprawiania rytuałów.
      • czarniejszaalineczka Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:02
        to swieto które będziemy obchodzić jej starsze niż twoja religia
        • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:14
          A przepraszam jaka jest moja religia? Bo widzę, że chyba wiesz lepiej...
          • czarniejszaalineczka Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:48
            skoro mówisz o bozym narodzeniu to chyba chrzescijanska
      • feel_good_inc Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:04
        jematkajakichmalo napisała:
        > Na czterdzieści kilka wypowiedzi tylko 2 osoby napisały, że wierzą w Boga (jeśl
        > i kogoś pominęłam to przepraszam). Pozostałym nie przeszkadza jednak obchodzeni
        > e zbliżających się świąt podobno BOŻEGO narodzenia...

Aj waj, znaczy jak katoliki ukradły Saturnalia i nazwały je po swojemu, to już wyłącznie ich święta? big_grin

> Jak dla mnie to już nawet nie hipokryzja, to po prostu żenua...

O, dobre określenie.

> A co do pytania- wierzę w Boga.

Od dawna już mnie zastanawia, dlaczego rozmaici bogowie wymagają wiary. Wystarczyłoby postawić stumetrowego, płonącego awatara w okolicach Świebodzina, zamiast tej żenującej betonowej wydmuszki i już nikt nie miałby wątpliwości...
        • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:21
          Nie wiem co ukradły katoliki, bo do nich nie należę, ale tylko czytam wątki i kręcę głową, bo jakakolwiek wiara jest be, ale już wsyzstko inne (drzewka, prezenty, duuuuuzo jedzenia) jest cacy...
          • morgen_stern Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:27
            A to drzewka, prezenty i duuużo jedzenia są zarezerwowane tylko dla katolików czy innych chrześcijan? To jest właśnie esencja tych świąt? Jeśli tak, to chciałabym zasugerować większe skupienie się na fundamentach twojej wiary, a zostawienie innych ludzi w spokoju, bo skutkuje to tylko ośmieszeniem się. jak to jest, że zawsze najwięksi obrońcy wiary maja tak na pieńku z wiedzą o niej?
            • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:38
              > jak to jest, że zawsze najwięksi obrońcy wiary maja tak na pieńku z wiedzą o niej?

big_grin To akurat jest całkiem logiczne.
              • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:38
                Ale jakiej wiary? Bo widzę, że tu już kilkakrotnie próbowano mi wmówić jakąś dziwna wiarę.
            • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:34
              Już kilkakrotnie pisałam, że każdy może wtedy jeść i sobie prezenty kupować, ale z jakiego powodu "podpina" się pod to świętowanie akurat wtedy skoro twierdzi, że nie wierzy...
              Również kilkakrotnie pisałam, że mnie to nie dotyczy tylko właśnie bawi takie zachowanie. Do kupowania prezentów czy obzerni się nie potrzebuje nie swoich świąt i obrządków...
              A tu co druga się wypiera, ale potem świętuje, że aż miło
              • z_lasu Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:43
                Ale CO świętuje? Jakoś nie słyszałam (a tym bardziej nie czytałam na ematce), żeby ateiści gremialnie chodzili na pasterkę, czytali przy stole Biblię itp. A jeść i kupować prezenty - jak sama piszesz - każdy może. To w czym problem?
              • czarniejszaalineczka Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:49
                dziewczyno co ty pitolisz to chrześcijanie podpięli się pod istniejące swieto a nie odwrotnie!!!
              • aerra Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:54
                Nie bardzo rozumiem, co cię tak boli. Ze 25 i 26 grudnia są wolne od pracy ustawowo? I niewierzący też to wykorzystują? (Jakby mieli zresztą jakiś wybór...)
              • zona_glusia Re: w co wierzycie 09.12.17, 14:19

> A tu co druga się wypiera, ale potem świętuje, że aż miło
                Ale czego się wypiera?
                Swoich przodków, którzy jako ludzie mieszkający na północy pewnie od zawsze obchodzili święto przesilenia zimowego?
                Kultury europejskiej? Na którą silnie wpłynęło chrześcijaństwo i która obecnie jest kulturą post-chrześcijańską.
                Tu się nikt pod nic nie podpina, jak byłaś uprzejma zauważyć, tylko obchodzi święta zgodnie ze swoją tożsamością. I to nie ma nic wspólnego z wiarą w Boga.
              • ichi51e Re: w co wierzycie 10.12.17, 10:13
                Coz dla chrzescijanina BN to nie jedzenie spotkanie i prezenty ale przede wszystkim msze i modly. Nie jestes chrzescijanka jak twierdzisz wiec nic dziwnego ze o tym nie wiesz. big_grin
          • qrka Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:40
            Wczoraj z choinki się urwałaś, że nie wiesz, iż "drzewka, prezenty, duuuuuzo jedzenia" mają nic wspólnego z wiarą w jakiegokolwiek boga?
      • 1matka-polka Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:25
        Ominely cie wszystkie cykliczne watki na temat tego, jak chrzescijanie ukradli swieto przesilenia zimowego???
        • woman_in_love Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:49
          Przecież ukradli. Mamy teraz udawać, że nie ukradli?
          • 1matka-polka Re: w co wierzycie 10.12.17, 09:50
            No ukradli. Zle sie podpielas, czy co?
        • jematkajakichmalo Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:35
          Nie, ale chyba się tym zainteresuje smile
      • zona_glusia Re: w co wierzycie 09.12.17, 13:58

Pozostałym nie przeszkadza jednak obchodzeni
        >
        > A co do pytania- wierzę w Boga.
        Napisz mi, co ty widzisz w tym takiego żenującego, że osoby niewierzące obchodzą Boże Narodzenie.
        Gdybym była osobą wierzącą cieszyłabym się, że tylu ludzi z różnych swoich powodów chce świętować razem ze mną. Negatywne uczucia związane z tym faktem są dla mnie niepojęte.

Jezus najprawdopodobniej urodził się na wiosnę. Obchodzenie jego urodzin w czasie zaraz po przesileniu zimowym jest związane z chrystianizacją wielu świąt obchodzonych w tym czasie.
      • milamala Re: w co wierzycie 10.12.17, 21:03

> Na czterdzieści kilka wypowiedzi tylko 2 osoby napisały, że wierzą w Boga (jeśl
        > i kogoś pominęłam to przepraszam). Pozostałym nie przeszkadza jednak obchodzeni

Wcale nie, te swieta maja juz charakter bardziej kulturowy niz religijny. Dla niewierzacych to swiata swiatla, rodziny, spokoju.
    • kagrami Re: w co wierzycie 09.12.17, 12:50
      Ogólnie wierzę w Boga ale tak dokładnie nie wnikam. Jak ślimak, który nawet nie wie, że gdzieś tam jest miasto a dalej nawet morze i ocean. Żyję sobie szczęśliwa, bo co by mi dała ta wiedza?
      Natomiast wierzę też w światy równoległe (Hugh Everett) i w efekt Mandeli i te rzeczy mnie fascynują od około roku.
      Oraz w reinkarnację i prawo karmy.
    • bei Re: w co wierzycie 09.12.17, 14:55
      Los, karma, dżos dobry lub zły, Bóg, natura, przypadek....w różnych etapach życia różnie me myśli meandrują, czasami to bramka, czasami zaklinanie losu, czasami powiernictwo. Zawsze szukam miejsca by kierować przemyślenia , prośby lub podziękowania - płyną te myśli dla psychicznego komfortu, dla spokoju duszy, dla ulgi...
      Gdy najmłodszy pytał o Boga mówiłam mu, ze miliony ludzi wierzy, miliony z nich ma o wiele większą wiedzę od mojej, ja mam wciąż jej za mało by być pewną...ale coś mnie ciągnie, ze raz bliżej, raz dalej ale te moje myśli TAM się kierują. Dziecko samo kiedyś oceni, gdy będzie pewne swojej wiedzy na temat czy jest opatrzność czy jej nie ma...
    • la_mujer75 Re: w co wierzycie 09.12.17, 17:23
      Jestem głęboko niewierzącą ateistką. Wierzę w naukę. I nie moge się nadziwić, że w XXI wieku ludzie (wykształceni, mądrzy)
      nadal wierzą w bogów. Dla mnie to zagadka, a raczej dowód, jak można wyłączać myślenie, gdy ideologia się włącza.
      A już najbardziej mnie zadziwia, że ludzie słuchają się przedstawicieli KK- dla mnie jednej z najgorszych instytucji, jaką stworzył człowiek. Gdybym była wierząca, natychmiast bym opuściła szeregi katolików.
      • nathasha Re: w co wierzycie 10.12.17, 10:29
        Moze dlatego mujer ze to nie jest jakis racjonalny wybor. Wyobraz sobie ze istnieje ktos kogo nigdy nie widzialas, wiec uznajesz ze on nie istnieje. A ktos inny go widzial/spotkal/doswiadczyl. Wiec on wie ze ten ktos istnieje. Bog nigdy nie wzywal do wylaczania myslenia, tylko do tego zeby kochac dzielo stworzenia. A instytucja to nirkoniecznie Kosciol, czyli wspolnota wierzacych. Wielu w tej instytucji nie wierzy, wielu wierzacych do instytucji nie nalezy. Dlatego tylko Bog zna granice Kosciola.
        Gdybym miala dzieci nie chcialabym zeby wierzyly bo ja wierze, chcialabym zeby same spotkaly Boga w swoim zyciu. Inaczej wiara jest martwa, jest ideologia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka