Dodaj do ulubionych

Ile razy prałyście. .

12.12.17, 08:39
.. nowe ubranka dla noworodka?
Wyczytałam na jednym matkowym blogu, że dziewczyna prała 15 razy, coby całą chemię wypłukać. W komentarzach podobne głosy, ze po 10-20 razy te ciuchy laski piorą..Ja pierwszemu to chyba wyprałam ze dwa razy, wyprasowałam raz i tyle. Teraz też tak zamierzam, ale może faktycznie trzeba więcej? 15 razy to nie jest trochę paranoja?
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:41
      Raz. Chyba nie prasowalam. A już na pewno nie wszystko.

Spoko, laski pier....ca dostają z nudów i szaleja. Ale to w sumie niegroźne zboczenie.
      • beataj1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:44
        A teraz pomyślałam że można by strolowac strony dla ciężarówek i wmówić im, że pralki wydają mikroprądy i częste pranie napromiewuje ciuchy, które potem promieniuja na dzieci. I że trzeba prac recznie.
        Ciekawe czy laski by jechały te ciuszki po 15razy ale ręcznie...
        • same-old_mona Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:46
          Geniusz zła 😂😂
        • heca7 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:57
          Prac należy w ręku wink mam co prawda tare w piwnicy ale ma metalowy środek. Nie jestem dobra z chemii ale przy pocieraniu na pewno coś się by uwalnialo. Pozostaje więc ręczne pranie i ewentualnie klepanie tymi drewnianymi deszczulkami wink
          • przystanek_tramwajowy Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:01
            Ale tylko dębowymi deszczułkami! Inne gatunki drewna są toksyczne. I ta dębina na deszczułki musi leżakować 15 lat. I być z ekologicznego lasu.
            • heca7 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 15:50
              No oczywiście. Dąb absolutnie nie może rosnąć przy drodze! Wiesz ile to metali ciężkich na nim osiadło? wink
              • capa_negra Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 19:09
                A może bukowe, z bieszczadzkich buków ??? byłyby dostatecznie ekologiczne
          • jednorazowy22 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 10:04
            Nie, drewnianymi też nie, bo drewno może przecież dziecko uczulać, zawsze troche tego drewna na ubrankach zostanie, pzecież.
          • mamolka1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 12:28
            I absolutnie nie wodą z rur... Tylko niskozmineralizowana i przegotowana. Ewentualnie w strumieniu ( tylko gdzie znaleźć taki kryształowo czysty...i jak przegotować strumień ..🤔🤔🤔)
            Raz prałam i prasowałam ( ale tylko dlatego, że wzruszały mnie te maciupkie ubranka )
        • cauliflowerpl Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:26
          Ja bym poszla dalej i powiedzialabym, ze trzeba uprac noworodka. Bylaby to swoista eliminacja durnych genow z tego swiata, wspolczesna selekcja naturalna za pomoca pralki.
          • przystanek_tramwajowy Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:29
            Dziecko niewinne. Ja proponuję, żeby wyprała się matka. 15 razy. Matka musi być sterylna, zwłaszcza cycki musi mieć sterylne.
            • beata985 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:49
              przystanek_tramwajowy napisał:

> Dziecko niewinne. Ja proponuję, żeby wyprała się matka. 15 razy. Matka musi być
              > sterylna, zwłaszcza cycki musi mieć sterylne.
              >
              proponuję, żeby to wpisać na tym forum dla przyszłych matek big_grin
              • cauliflowerpl Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:54
                Pumeksem! Pumeksem cycki im kazac trzec!
                • przystanek_tramwajowy Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:58
                  cauliflowerpl napisała:

> Pumeksem! Pumeksem cycki im kazac trzec!

Ale tylko pumeksem z meteorytu Fukang znalezionego w 2000 roku Chinach.
                  • capa_negra Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 19:11
                    kalafiorowa i przystanek obie myjecie mi monitor
                    • vi_san Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 21:29
                      To mają długi kurs przed sobą - mi też! big_grin
                    • bi_scotti Re: Ile razy prałyście. . 13.12.17, 02:59
                      capa_negra napisała:

> kalafiorowa i przystanek obie myjecie mi monitor ...

... 15 razy pumeksem na debowej tarze woda oligocenska po splunieciu 5 razy przez lewe ramie przy pelni Ksiezyca!
                • fragile_f Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 21:43
                  https://www.bhp.kqs.pl/galerie/p/pasta-viola_178.jpg

To praktyczniejsze niż pumeks.
            • eliszka25 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:41
              przystanek_tramwajowy napisał:

Matka musi być
              > sterylna, zwłaszcza cycki musi mieć sterylne.
              >
              cycki to sie we wrzatku wygotowuje! samo wypranie nic nie daje
              • lellapolella Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 15:41
                A potem w wyżymaczkę, broń boże nie wirować!
                • fragile_f Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 21:22
                  Lekko wykrochmalić można też podobno. Tak na poł-sztywno, nie że naleśnik tylko taki racuch raczej.
                • aerra Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 21:34
                  Bo jak się wywiruje, to mleko będzie zsiadłe?
                  • eliszka25 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 22:35
                    aerra napisał(a):

> Bo jak się wywiruje, to mleko będzie zsiadłe?

maslo sie zrobi! w mleczarni w wirowce robi sie maslo. moj ojciec pracowal kiedys, to wiem big_grin
          • zona_mi Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:56
            > Ja bym poszla dalej i powiedzialabym, ze trzeba uprac noworodka.

A pierś, przed podaniem dziecku, należy wyparzyć wrzątkiem.
        • thea19 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:35
          a zelazka? wytwarzaja pole elektromagnetyczne?
          zamiast prac nowe 15 razy, co jest nieekonomiczne i nieekologiczne, to nie lepiej kupic uzywane, ktore pewnie byly prane te 15 razy?
        • beata985 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:51
          beata, lecisz z tym big_grin potrzebuję teraz dużej dawki humoru big_grin
          tylko linka podaj big_grin
      • anika772 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:46
        Raz.
        Niezupełnie niegroźne zboczenie. Wychuchane niemowlęta prędzej czy później skonsumują całą tę chemię z detergentów, w tej czy innej postaci.
    • anel_ma Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:44
      prałam raz, z dodatkowym płukaniem. Wyprasowałam raz - przed porodem, potem już nie było ochoty, ani potrzeby.
    • mikams75 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:45
      Raz.
      15 to jednak wariactwo.
    • alpepe Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:46
      Raz, no i przy pierwszym dziecku prasowałam, przy drugim chyba nawet nie. Pamiętam, prałam w loveli lub w yelpie. Dzieci żyją i mają się dobrze.
    • aurinko Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:46
      Raz.
      Po 15-20 praniach to szmata zostaje a nie nowe ubranko.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:45
        To samo sobie pomyślałam. I peqwnie jeszcze w 60 stopniach wszystko, więc można od razu wyrzucić do kosza.
    • milva24 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:47
      Raz z dodatkowym płukaniem.
    • heca7 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:48
      Raz potem zwykle prasowanie i tyle. Nie dajmy się zwariować.
    • przystanek_tramwajowy Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:48
      Czyli ta idiotka prała 15 razy, żeby wyprać chemię "sklepową" i w zamian nasączyć ubranka chemią z proszku do prania? Zapodaj adres tego bloga, to się pośmiejemy. smile
      • beataj1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:51
        Ni nie oceniaj, może prala w orzechach, albo w innym czymś co jest tak ekologiczne że nawet tego nie znamy.
        • heca7 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:58
          Ile wody zuzyla! To nie jest ekologiczne smile
          • aamarzena Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:14
            Wody, prądu, nie mówiąc ile proszku do ścieków poszło uncertain
      • same-old_mona Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:55
        Jak znajdę to wrzucę, ale muszę przekopać historię bo ze 3 dni temu tam trafiłam, szukając info on czymś zupełnie innym. Prała, zdaje się w jakimś dzieckowym plynie czy proszku, ale absolutnie bez płynu do płukaniawink
        • aamarzena Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:02
          Akurat, że bez płynu to dobry pomysł. O ile proszek z grubsza sie wypiera z tkanin, o tyle płyn do płukania oblepia tkanine i potem skóra ma z nim bezpośredni kontakt podczas noszenia ubrania.
          Co do prania - prałam raz z praniem wstepnym i dodatkowym płukaniem. Potem wyprasowałam i wystarczyło.
        • aerra Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:22
          Akurat bez płynu do płukania to ja piorę ciągle, od lat, bo mam alergię na chyba wszystkie dostępne na rynku (tzn z tych nowych nie wiem, nie chce mi się sprawdzać), zamiast płynu do płukania dodaję olejków eterycznych, naturalnych.
          • anika772 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 13:09
            Ja też nie używam płynu do płukania, zamiast tego stosuję ocet (nie, nie śmierdzi, słowo honoru).
            Nie znoszę ubrań pachnących jakimiś płynami, nie po to używam perfum, żeby mi ciuchy waniały.
            • ichi51e Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 19:21
              A po co ocet?
              • anika772 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 20:59
                Pomaga dokładnie wypłukać detergent, zmiękcza tkaninę, ponoć zapobiega mechaceniu.
              • wiosennaburza1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 20:59
                nie używam płynu do płukania. nigdy nie używałam. pomimo reklam ciągle nie rozumiem: po co miałabym to robić>
                • wiosennaburza1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 21:02
                  a ubranka niemowlęce prałam dwa razy przed użyciem. teraz: nowe piorę raz i dodatkowo płukanie. na nowych sklepowych jest syf farb i środków zabezpieczających. przkonywać nikogo nie zamierzam. ja piorę przed użyciem.
    • agua_de_coco Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:50
      Raz (piorę każde nowe), z dodatkowym płukaniem, noworodkowe prasowałam. A potem takie czyściutkie i wyprasowane poleżały w komodzie i nałapaly pewnie troszkę kurzu wink
    • andaba Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:54
      Przed użyciem? Wcale.
      • milva24 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:09
        Wygrałaś wink
    • agnieszka_kak Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 08:56
      1 raz I niczego nie prasowałam. W zwykłym proszku, bez płynu do zmiękczania.
    • aguar Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:00
      Ja też zawsze tylko prałam raz przed pierwszym użyciem. I też wyprasowałam ciuszki niemowlęce tylko przed porodem, potem już nigdysmile
    • milka_milka Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:02
      One normalne są?
    • domowapani Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:06
      Przy trzecim, często nie prałalam wogole przed pierwszym założeniem. Przy pierwszym prałam raz, ale w 60 stopniach i specjalnych proszkach, a potem prasowalam
      .
    • aamarzena Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:10
      Kiedy byłam w pierwszej ciąży to takie trendy lansowali w gazetach i internetach, tzn., że ubranka sklepowe maja tyle chemii, że dopiero 15-16 cykli prania je wypiera. Polecano tez ubranka z drugiej ręki (jako, że juz wielokrotnie prane). O ile rozumiem ubranka po dzieciach z rodziny czy znajomych, to takie z sh też chemią są traktowane, więc nie wiem czy jest się czym ekscytować.
      I wtedy były modne jakieś kule piorące bez proszku, siostra się skusiła dla alergika, ale szybko w tym prac przestała, bo niczym sie to od prania w czystej wodzie nie różniło.
    • leni6 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:16
      Z pierwszym nie pamiętam, ale na pewno nie więcej niż dwa razy. Drugi ma ubranka po starszym, raz wyprałam i wyprasowalam.
      • leokadia35 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:39
        Prałam raz w programie ,, dziecko,, czyli 90 st i 4 płukania . Pranie 15 razy ...to jakaś paranoja
    • anka_z_lasu Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:41
      Masz już jedno dziecko, które przeżyło i naprawde o to pytasz? wink To co robiły te dziewczyny brzmi jak ciężka postać nerwicy natręctw.
      Ad meritum, prałam raz z dodatkowym płukaniem. Prasował mąż, bo ja stwierdziłam, że takich małych rzeczy prasować nie zamierzam, a on chciał, żeby materiał był bardziej miękki...
      • same-old_mona Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:47
        No przeżyło, ale może ledwo? big_grin już nie pamiętam, to dawno było :p
    • jem.gluten.i.cukier Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:47
      Ja miałam praktycznie wszystko po znajomych, tylko kilka nowych rzeczy dostałam. Namoczone, uprane, porzadnie wypłukane i uprasowane raz.
    • lauren6 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 09:59
      Niektórzy na prawdę mają za dużo wolnego czasu.
    • anagat1 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 10:00
      Raz. Tylko niewielka czesc prasowalam. Jak sie w pracy zapitala do konca, to glupoty z glowy wietrzeja.
    • bei Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 10:36
      Raz, przy pierwszych dzieciach prasowałam z dwóch stron, przy trzecim tylko z jednej.
      • eliszka25 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:38
        bei napisała:

> Raz, przy pierwszych dzieciach prasowałam z dwóch stron, przy trzecim tylko z j
        > ednej.

hehe, dla pierwszego dziecka wyprasowalam wszystko, wlacznie z kocykami oraz przescieradlem w gumke big_grin. przy mlodszym mi sie jakos nie chcialo i wyprasowalam tylko ciuszki.
    • aerra Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:18
      Raz prałam, po co więcej.
      I prasowałam tylko te, które miałam przed porodem kupione, potem już tylko pranie wink
    • eliszka25 Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:37
      zarowno te nowe, prosto ze sklepu dla starszego syna, jak i te z szafy, po starszym bracie dla mlodszego pralam raz, prasowalam i ukladalam w komodzie. obaj przezyli, zaden nie ma alergii czy innych problemow skornych. no starszemu zaczyna pojawiac sie tradzik, ale to raczej normalne u 11-latka i watpie, ze ma cokolwiek wspolnego z niemowlecymi ciuchami wink

tez gdzies kiedys czytalam, ze dopiero po kilkunastu praniach srodki chemiczne wyplukuja sie z ubran prawie calkowicie. jednak to pierwsze pranie i tak usuwa ich najwiecej, wiec nie panikuj. po 20 praniach, to niektore rzeczy sa calkiem mocno sprane. ja wolalam miec dla noworodka ladne, wygladajace jak nowe ubranka smile

kiedys nowych ciuchow nie pralam w ogole przed zalozeniem, ale jakis czas temu obejrzalam dokument o produkcji odziezy w jakiejs fabryce w indiach i teraz juz piore niemal wszystkie nowe rzeczy. do prania przed zalozeniem na 100% trafia wszystko, co styka sie bezposrednio ze skora, czyli bluzki, spodnie, bielizna. nowych kurtek nie piore wink
      • same-old_mona Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:54
        Kupiłam dwa lata temu na plaży we Włoszech od gościa z bangladeszu taką szmatę plażową, piękną, wzorzystą... i tak capi chemią, że upchałam w ciemną dziurę i nie używam. Prana ze sto razy, 2 tyg wisiała na balkonie i nic, jak capiła, tak capi... Nic się z tym chyba nie da zrobić, a szkoda..
    • semihora Re: Ile razy prałyście. . 12.12.17, 11:40
      Raz tylko uprałam. I raz wyprasowałam. A potem to i prasowanie olałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka