Dodaj do ulubionych

Komunia...

26.01.18, 20:22
Chodzi o przyjęcie (o poszukiwaniach sukienki pewnie też będzie w stosownym czasiewink). Wszystkie okoliczne (i sensowne) restauracje zajęte. Musimy zatem zorganizować coś w domu. Normalnie nie byłoby to problemem, ale msza jest na 11, czyli rano praktycznie nie ma czasu na nic poza naszykowaniem stołu (całej nocy w kuchni nie spędzę, to jest wykluczone). Gości wprawdzie mało, z nami będzie maks 10 osób, ale wszyscy przyjezdni, więc będę musiała ich też na bieżąco karmić i obsługiwać. Przeraża mnie trochę wizja przygotowania w międzyczasie jeszcze uroczystego obiadu na niedzielę. Poza tym nie mam za bardzo pomysłu na dania (muszą być takie, które przygotowuje się dzień wcześniej a potem tylko odgrzewa i nie tracą przy tym walorów smakowych).
Jest jeszcze opcja catering, ale nigdy nie korzystałam, nie wiem jak to wygląda (przywożą dzień wcześniej, czy rano, gorące, czy do podgrzania?) No i okoliczna oferta jest raczej w stylu devolail, albo golonka. Nie szukałam jeszcze w poznańskich restauracjach, tam może jest pod tym względem lepiej niż u mnie na wsi.
Poradźcie coś dobre kobiety.
Obserwuj wątek
    • karme-lowa Re: Komunia... 26.01.18, 20:29
      Toś się obudziła😂😂.
      Zamów catering bo się znajdziesz. Popołudniu też macie mszę?
      • karme-lowa Re: Komunia... 26.01.18, 20:29
        Bo się zajedziesz - miało być😉
      • eilian Re: Komunia... 26.01.18, 20:41
        Jeśli chodzi o restauracje, to dzwoniłam już we wrześniu i nie było szans.
        • lucyjkama Re: Komunia... 26.01.18, 21:46
          Powinnaś dzwonić we wrześniu 2015, takie są realia big_grin
          • eilian Re: Komunia... 26.01.18, 22:03
            mieliśmy komunię starszego w 2014 i zarezerwowałam restaurację bez problemu. Ale teraz nie przewidziałam pińseta...
            • lucyjkama Re: Komunia... 26.01.18, 22:06
              To u mnie w mieście trzeba zamawiać 2-3 lata wcześniej od daaawna. Miałam komunię starszego w 2011 i było takie samo oblężenie jak teraz.
    • juuuu7 Re: Komunia... 26.01.18, 20:30
      Jesl chodzi o catering to mozna wybrac termin dostawy. Ja zamawiam w firmie, ktora przywozi gorace jedzenie w specjalnym podgrzewaczu ( podlaczanym do pradu ) - wszystko jest cieple. Przystawki oczywiscie sa pakowane osobno.
    • kanna Re: Komunia... 26.01.18, 20:37
      Ja zatrudniłam panią - moja akurat była kucharką w przedszkolu.

Ustaliłyśmy menu, pani oszacowała ile czego trzeba kupic, mąż zrobił zakupy. pani zaczęła w piątek, potem gotowała i piekła przez większość soboty. W niedziele przyszła rano, nakryła stół, kiedy wszyscy byli w kościele podgrzała zupy i inne dania. Podała, a potem pozmywała (choć mamy zmywarkę). Zebrała talerze a nas zostawiła nad stołem z sałatkami i jej ciastami,. Siedzieliśmy sobie do wieczora.

Na kolejna komunię znów ją zaprosiłam.
      • eilian Re: Komunia... 26.01.18, 20:42
        To by było super, ale nie znam nikogo takiego, poza tym mam małą kuchnię (i nie lubię kiedy ktoś inny się tam rządziwink).
        • kanna Re: Komunia... 26.01.18, 20:44
          Ja pani nie pomagałam - sama ogarniała wszystko smile
        • klamkas Re: Komunia... 26.01.18, 21:08
          Pani się nie będzie rządzić - zostawiasz jej produkty i wszystko, czego jej trzeba i wychodzisz, a ona pracuje (jak szewc, który naprawia ci buty). Mała kuchnia to konkretna przeszkoda, bo może braknąć miejsca do przechowywania (za mała lodówka) i do przygotowania - za mały piekarnik, za mało palników.

Ja wolę tą opcję - właśnie dlatego, że mam kontrolę nad tym, co się w mojej kuchni dzieje (nie tyle terytorialnie, co smakowo). Mogę spróbować, coś zmienić, podpowiedzieć w trakcie procesu, albo upewnić się (zanim podam to gościom i będzie za późno), że jest dobrze. Jak dostaniesz jedzenie w formie kateringu, to już nic nie możesz zrobić.

A w kwestii "mam małą kuchnię" - pamiętam takie rodzinne (nie moje) przyjęcie komunijne (głęboki prl, czasy kiedy mieszkaliśmy w bloku), które gotowało się i w kuchni w mieszkaniu, i w piwnicy - ktoś z sąsiadów ustawił tam kuchenkę elektryczną i cała klatka pachniała roladami... wink.
    • aamarzena Re: Komunia... 26.01.18, 20:37
      Rozejrzyj się po ofertach restauracji i firm kateringowych. Niektóre oferują nie tylko przygotowanie jedzenia, ale też obsługę podczas przyjęcia.
      Można też rozejrzeć się za panią do pomocy. Taka, która dzień wcześniej przyjdzie i ugotuje (wcześniej da ci listę ile czego masz kupic), a w dzień imprezy poda obiad, deser, kawę. Ty będziesz mieć czas zająć się gośćmi i dzieckim zamiast latać między kuchnia a stołem.
      • eilian Re: Komunia... 26.01.18, 20:46
        No właśnie ten catering mnie kusi, ale mam wrażenie, że oferta jest na ogół taka oklepana. Jeśli ktoś zna jakąś dobrą poznańską firmę z ciekawym menu to będę wdzięczna.
        • kk345 Re: Komunia... 26.01.18, 21:24
          A Estellę sprawdzałaś? I U leniwej Danuty- często ich widzę na mieście...
          • memphis90 Re: Komunia... 27.01.18, 19:36
            Też poleciłam Leniwą smile
    • madameblanka Re: Komunia... 26.01.18, 20:52
      Ja miałam ten sam problem, potrawy serwowane przez knajpy pamiętały czasy Gierka więc nie zamierzałam za to płacić. Pożyczyłam wieeelkiego grilla, żarcia do wyboru do koloru dla wege i miesożerców. Wszyscy bez spiny, każdy sobie spacerował po ogrodzie z drinemsmile
    • stolikowa Re: Komunia... 26.01.18, 21:30
      byłam kiedyś na przyjęciu komunijnym. Przyjechali kucharz z dwoma kelnerami. Ze swoim sprzętem, potrawami. Cos pięknego. A i posprzątali po sobie winkMoże coś takiego będzie ok?
    • rejczel02 Re: Komunia... 26.01.18, 21:34
      Wprawdzie przyjęcia komunijnego jeszcze nie organizowałam, ale byłam na takim, gdzie był catering. Jedzenie przyjechało w podgrzewaczach, dodatkowo była jedna osoba do obsługi. Super sprawa. Pani domu siedziała zrelaksowana z gośćmi przy stole, niczym nie musiała się martwić. Było bardziej swobodnie niż w restauracji. Też planuję tak zrobić.
    • aaa-aaa-pl Re: Komunia... 26.01.18, 21:46
      Też mieliśmy catering .Polecam.U nas hitem były pierogi ( uwielbiam pierogi !) we wszystkich możliwych wersjach smakowych.
      • bominka Re: Komunia... 26.01.18, 22:03
        Eilian
        W ubiegłym roku wyprawiałam komunie. Urządziłam ja w restauracji shinx. Liczę że w Poznaniu też są bo to jest sieć. U mnie otworzyli taka piękna w centrum miasta. Z właścicielem dogadalam wszystkie szczegóły. Udostepnił nam odpowiedni kawałek swojego lokalu. A kelnerzy spisywali się na medal. Nie miałam żadnych dopłat z tytułu wynajęcia czy rezerwacji miejsca. I drogo nie wyszło wbrew pozorom. Piszę bo może w ten sposób mogłabyś temat rozwiązać...
        • jola-kotka Re: Komunia... 27.01.18, 00:36
          Sfinx poprawie bo jakby szukala to moze to miec znaczenie smile
          • a1ma Re: Komunia... 27.01.18, 00:42
            Chyba Sphinx?
            • jola-kotka Re: Komunia... 27.01.18, 00:51
              A moze net mowi sfinx ale moze to nie o to chodzilo autorka moze prawidlowo poprawi bo sphinx net mi wywala wiec musi sprecyzowac
              • bominka Re: Komunia... 27.01.18, 09:07
                Dzięki dziewczęta. Jadam w tych restauracjach od lat i wydawało mi się to oczywiste a tu się okazuje że mam problem z napisaniem nazwy. Chodzi oczywiście o Sphinx. Tu gdzie shaorma króluje. Zresztą na komunię też było egzotycznej bo jedzenie uważam było ciekawsze. Z szefem okroilismy ich menu. Przygotował karte menu komunijne,które goście dostali w łapkę i każdy sobie wybierał co chce zjeść na 1danie następnie na 2dane. Wybraliśmy wcześniej z szefem 4zupy do wyboru i 4 drugie dania itp.
    • karol_137 Re: Komunia... 27.01.18, 00:08
      Restauracje na komunię zamawia się minimum 5 lat wcześniej, u nas zamawiają już jak kobieta jest w ciąży, więc nie wiem dlaczego się dziwisz że wszystko zajęte
      • gryzelda71 Re: Komunia... 27.01.18, 13:37
        A to u nas to gdzie?
      • domowapani Re: Komunia... 27.01.18, 19:17
        Ale potolisz. Wstępnie zarezerwowałam we wrześniu, potwierdziłam i wpłaciłam zaliczkę na początku grudnia. A to też wieś.
      • memphis90 Re: Komunia... 27.01.18, 19:34
        Zabawne, bo u mnie poznajesz termin w okolicach grudnia. A 5 lat temu ani nie mieszkałam tam, gdzie mieszkam, ani nie istniała tam żadna parafia.
      • muchy_w_nosie Re: Komunia... 27.01.18, 19:44
        Trol ... a jak w miedzy czasie nastanie kalifat?
    • jola-kotka Re: Komunia... 27.01.18, 00:33
      Zamow catering a najlepiej wez firme ktora organizuje przyjecia u klienta w domu bedziesz miala kelnerow nie bedziesz musiala obslugiwac wiekszosc z nich nie zapewnia alkoholu i napoi wiec to trzeba we wlasnym zakresie.
    • zaisa Re: Komunia... 27.01.18, 00:38
      W tym roku mogą być większe problemy, bo do Komunii idzie podwójny rocznik. A co najmniej półtora rocznika.
      Powodzenia.
    • mum2004 Re: Komunia... 27.01.18, 00:42
      Pojęcia nie mam, ale chętnie się podepnę. Choć u mnie 20 osób...
    • memphis90 Re: Komunia... 27.01.18, 19:31
      Z okolic Poznania to mogę polecić katering U Leniwej Danuty. Ja też będę mieć przyjęcie w domu, najbliższej rodziny uzbiera się do 20 osób. W dodatku mam komunie w sobotę, więc stracę cały jeden dzień przygotowań sad planuję zupę - krem, będę piekła gotowe rolady/zrazy, pieczeń z piersi indyczej, może polędwiczki. Do tego kasza, kluski, surówki. Tort, lody, napoje i już.
    • muchy_w_nosie Re: Komunia... 27.01.18, 19:42
      11h to rewelacyjna godzina, komunie są czesto na 8-9 rano.
    • ichi51e Re: Komunia... 28.01.18, 09:34
      Ja bym poszukala kogos kto w czasie jak bedziecie w kosciele wszystko podgrzeje nakryje (ziemniaki/ryz nastawi) przekaski wylozy ladnie etc. na ile osob?
      Rosol drugiego dnia lepszy niz pierwszego, pieczen z indyka, ryz, ziemniaki itd
    • janja11 Re: Komunia... 28.01.18, 10:19
      Wybrałabym opcję catering. Masz jeszcze trochę czasu i na pewno coś znajdziesz. U nas przywożą w termosach i jest gorące, ale na wszelki wypadek miałabym gotowy piekarnik, żeby podtrzymać temperaturę.
      Termin dostawy jest do uzgodnienia z firmą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka