Dodaj do ulubionych

czy wy potraficie sie malowac?

• taki-sobie-nick Re: czy wy potraficie sie malowac? 16.03.18, 21:07
      W ogóle. Tuszem maznąć też nie umiem.
    • mamaemmy Re: czy wy potraficie sie malowac? 16.03.18, 22:46
      Umiem.Ale ja kosmetyczka z zawodu,choć od lat w zupełnie innej branży.
      Maluje się codziennie i jest to makijaż z uwzględnieniem serum,,bazy,podkładu,rozświetlacza,palety cieni,bronzerów ,róży..
      Używam drogich kosmetyków ,bo w sumie tylko one się sprawdziły-mój makijąż musi się trzymać 12 godzin a 8 godzin w totalnie zmiennej temperaturze..
      • princesswhitewolf Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 01:08
        no cos ty, bez mascary, korektora, concealera? nic do brwi nawet, niet olowka? nie wspomne baking powder( setting) i wykanczajacy, czy spray,
        Na BANK uzywasz wiecej rzeczy.
    • alfa36 Re: czy wy potraficie sie malowac? 16.03.18, 23:32
      Niestety, nie umiem, a bym chciała. Kompletnie mnie nie pociąga oglądanie filmików, mam nawet mętlik w głowie, jak zaczynam czytać o tych bazach i podkładach. Uwielbiam natomiast siebie wymalowaną przez moją kosmetyczkę. Z tym, ze ona maluje mnie wieczorowo i stosunkowo rzadko.
      • etuinaokulary Re: czy wy potraficie sie malowac? 09.04.18, 10:37
        chciec to moc wink
        ostatnio wyczailam taki fajny kurs prowadzony przez Maje Adamiak, wizazystke gwiazd, ktory trwa tylko 6 dni. ja sie jaram. C:
        obczaj sobie, bo moim zdaniem warto majaadamiak.pl/szkolenia/kurs-przyspieszony-6x6x6/. big_grin
        • kouda Re: czy wy potraficie sie malowac? 09.04.18, 15:38
          2 tys? Wow
    • solejrolia Re: czy wy potraficie sie malowac? 16.03.18, 23:45
      W lekko uproszczony sposób i raczej bez konturowania,
      ale ogólnie tak.
    • ga-ti Re: czy wy potraficie sie malowac? 16.03.18, 23:54
      Nie umiem. Nigdy nie próbowałam nawet z taką ilością produktów. Lubię patrzeć, jak dziewczyny się malują, podziwiam zdolności i na tym koniec.
      Sama maluję rzęsy i powieki leciutko, jasno, żeby zaspane oko trochę rozświetlić. Czasem błyszczyk. Kiedyś smarowałam jakimiś podkładami, pudrami w płynie, korektorem w sztyfcie, żeby pryszcze zamaskować. Nie wyglądało to dobrze wink
      Mam też jakąś manię dotykania twarzy rękami, a to nie pomaga pudrom i różom wink
    • aj.riszka Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 00:11
      Profesjonalnie - nie potrafię, dlatego też na wielkie wyjścia (np.śluby: średnio raz na 10 lat, jakiś się trafia) umawiam się do ekspertki. Zazwyczaj, na co dzień, starannie tuszuję rzęsy, aby nie czuć się kompletnie rozebrana.
    • princesswhitewolf Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 00:11
      Tak, uwazam ze to jedna z dziedzin ktora mam dobrze opanowana podobnie jak bieg na szpilkach, ktory w zaawansowanej formie opanowalam biegajac z wozkiem czasami ha ha

Na pierwszy kurs makijazu poszlam w wieku 17 lat a bylo to w koncu lat 80tych. Od tego czasu bylam na paru kursach gdy bylam mloda osobka, pozniej zas byla to metoda testow i bledow, ogladam od lat makijaze na youtube rano gdy sie maluje do pracy. Nieustannie poszukuje takowych polskich youtuberek ale niestety nawet Maxineczka ciagle reklamuje jakas tandete. Malowac sie umiem i niejednokrotnie gdy pojawiam sie w swiezym makijazu na sali wiele pan wychodzi ... by poprawic makijaz ( nie, dlatego ze jestem powalajaca pieknoscia, ale dlatego ze jestem dobrze "zrobiona)

W weekendy w domu i zagrodzie sie nie maluje
    • piepe Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 00:21
      Youtubowy makijaż jest makijażem scenicznym, tudzież marketingowym. Sama musisz dobrac podkład do cery, niemniej 40+ imho wyglądają lepiej bez podkładu, chyba że są patologie (plamy wątrobowe, wągry, nienaturalne przebarwienia)
      W makijażu bardzo łatwo przesadzić. Podstawowym błędem jest chyba podkreślanie dolnej powieki i rzęs.
      • princesswhitewolf Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 00:32
        nie nie i jeszcze raz nie.
        - Podklad dobiera sie do typu skory. Wiele zmienia tez jakosc podkladu. Podkladu sie nie wali mase tylko odrobine.

-Nie wiem jakie nadzwyczajnie rzesy trzeba miec by lepiej wygladac bez mascary

- Taaaak, wiekszosci ( acz nie wszystkim) jest lepiej z podkreslna dolna powieka ale wiekszosc ludzi wyglada sztucznie i zle z czarna krecha. Podkreslenie dolnej powieki moze byc szara kredka, brazowa, popielata a nawet czesciej cieniem jasnym opalizujacym: wszystko zalezy od oka
      • aqua48 Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 09:33
        piepe napisał(a):

> 40+ imho wyglądają lepiej bez podkładu,
        > Podstawowym błędem jest chyba podkreślanie
        > dolnej powieki i rzęs.

Moim zdaniem mylisz się. Zdecydowanie lepiej wygląda się i po 40 i po 50 z dobrze dobranym podkładem niż bez. Podobnie z umalowanymi rzęsami. Jeśli makijaż ma polegać WYŁĄCZNIE na solidnym upaćkaniu dolnej powieki grubą czarną krechą - to wiadomo że jest fatalne, natomiast jeśli dolną powiekę podkreśla się dobrze roztartym cieniem, adekwatnym do tego co pojawia się na powiece górnej, to taki makijaż wbrew obiegowym opiniom właśnie powiększa oko.
        • niu13 Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 09:51
          Podkreślanie dołu zależy od kształtu oka. Są oczy, które to podkreśla i otwiera i takie, które optycznie robią się mniejsze i zmęczone
          • aqua48 Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 11:22
            niu13 napisał(a):

> Podkreślanie dołu zależy od kształtu oka. Są oczy, które to podkreśla i otwiera
            > i takie, które optycznie robią się mniejsze i zmęczone

Dobrze podkreślona dolna powieka dobranym odpowiednio kolorem (może on być jasny, świetlisty) właśnie i takie oko otworzy i korzystnie zmieni jego kształt.
          • princesswhitewolf Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 13:53
            Dokladnie niu. To co jednemu sluzy u innego moze wygladac fatalnie i odwrotnie
        • lady-z-gaga Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 10:11
          >Moim zdaniem mylisz się. Zdecydowanie lepiej wygląda się i po 40 i po 50 z dobrze dobranym podkładem niż bez

potwierdzam smile aczkolwiek znalezienie odpowiedniego dla siebie podkładu, ktory nie podkreśli zmarszczek, jest naprawdę trudne smile z moich doświadczeń wynika, że jeśli cos ma w nazwie "liftingujący", to czasem postarza o wiele bardziej, niż produkt przeznaczony dla młodej skory smile

>natomiast jeśli dolną powiekę podkreśla się dobrze roztartym cieniem, adekwatnym do tego co pojawia się na powiece górnej, to taki makijaż wbrew obiegowym opiniom właśnie powiększa oko.

oczywiście, że tak, ważne aby to, co na dole, nie było ciemniejsze od tego, co na górze smile dlatego czarna kreska często wygląda fatalnie, ale goła dolna powieka wcale nie jest ładna, za to delikatnie podkreślona niezbyt ciemnym cieniem (byle nie szarym ) fajnie otwiera oko smile
          • pade Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 11:56
            lady-z-gaga napisała:

> >Moim zdaniem mylisz się. Zdecydowanie lepiej wygląda się i po 40 i po 50 z
            > dobrze dobranym podkładem niż bez
            >
            > potwierdzam smile aczkolwiek znalezienie odpowiedniego dla siebie podkładu, ktory
            > nie podkreśli zmarszczek, jest naprawdę trudne smile z moich doświadczeń wynika, ż
            > e jeśli cos ma w nazwie "liftingujący", to czasem postarza o wiele bardziej, ni
            > ż produkt przeznaczony dla młodej skory smile

Mam takie samo doświadczeniesmile
            >
            > >natomiast jeśli dolną powiekę podkreśla się dobrze roztartym cieniem, ade
            > kwatnym do tego co pojawia się na powiece górnej, to taki makijaż wbrew obiegow
            > ym opiniom właśnie powiększa oko.
            >
            > oczywiście, że tak, ważne aby to, co na dole, nie było ciemniejsze od tego, co
            > na górze smile dlatego czarna kreska często wygląda fatalnie, ale goła dolna powie
            > ka wcale nie jest ładna, za to delikatnie podkreślona niezbyt ciemnym cieniem (
            > byle nie szarym ) fajnie otwiera oko smile
    • werdipurke Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 02:04
      potrafie

a naczylam sie troche od kosmetyczek u ktorych bralam makijaz przed roznymi wyjsciami, troche z jakich programow tv oraz takich wlasnie videoblogow i kanalow youtube lub linkowanych na fb
      plus praktyka, testowanie nowosci kosmetycznych czyli tychże pędzli, baz itp
    • jola-kotka Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 10:09
      Tak aczkolwiek nie tak jak profesjonalistki dlatego przed jakims wyjsciem korzystam z ich uslug. Zrobilam sobie kurs makijazu tak dla samej siebie wiec na codzien robie sobie cos wiecej niz tusz i blyszczyk , zreszta blyszczykami sie nie maluje . Pomadki tzw. Szminki, tak smile.
    • szorstkawelna Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 15:17
      Rzadko się maluję żeby uzyskać efekt wow, ale jeśli się przyłożę to wychodzi mi to nienajgorzej.
      Te wszystkie młodziutkie youtuberki nie robią na mnie wrażenia. Uzyskać efekt wow kiedy ma się dwadzieścia parę lub nawet trzydzieści parę lat to żadna sztuka. Lubię sobie czasami obejrzeć filmiki Monique Parent. Ta kobieta ma ponad 50 lat, siwe włosy itd. i uzyskuje fajny efekt. Poza tym, była (jest?) aktorką i nie boi się czasami zaszaleć.
      Wrzucam linka gdyby ktoś miał ochotę sobie obejrzeć: www.youtube.com/watch?v=W9w1k_5iWC8
      • lady-z-gaga Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 15:31
        dziękuję za tego linka smile
        • szorstkawelna Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 15:33
          Nie ma za co smile Idę się pomalować wink
        • madami Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 18:02
          Ja też dziękuję smile

Wszystkie te pokazowe makijaże super hiper modnych wizazytów malujących młodziutkie i śliczne dziewczyny. Niechby pokazali jak malowac osoby o "trudnej urodzie" albo starszych.... ale oczywiście nie pokazują...
          • aqua48 Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 18:09
            madami napisała:

> Ja też dziękuję smile

O matko, dzięki tej pani wiem już że na pewno nie będę rezygnować z farbowania włosów (a miałam taki pomysł) i za nic nie zrobię sobie doczepek, nie będę nosić peruk czy innych sztucznych włosów...
            • szorstkawelna Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 18:36
              Peruki i doczepki to dla mnie też odjazd, ale chciałabym wyglądać w siwych włosach równie dobrze co ona. Niestety, u mnie to chyba nie przejdzie, bo mam zupełnie inny typ urody.
              Naprawdę nie podobają Ci się jej siwe włosy?

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSwQxZtbQPJLUkvg_FwQa91y0_qRpabuyT-OKOPZiWB-gTUrjfZFg
              https://i1.wp.com/someonewithgreyhair.com/wp-content/uploads/2017/03/mmed-1.jpg?fit=362%2C357
              • aqua48 Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 20:45
                Nieee. Nie podobają mi się. Zwłaszcza, że twarz ma całkiem ładną, regularne rysy i tylko ta siwizna mnie razi.
                • szorstkawelna Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 23:55
                  Właśnie to jest fajne - siwe włosy i względnie młodo wyglądająca twarz. Gretkowska tez świetnie wygląda w siwych włosach.
      • konsta-is-me Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 18:02
        Ogladalam ja niedawno.
        I bardzo fajnie, że się maluje, nosi dlugie wlosy a nie robi z siebie tluka z "subtelnym makijazem" bo "nie wypada".
      • black_magic_women Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 15:28
        szorstkawelna napisała:

> Lubię sobie czasami obejrzeć filmiki Monique Parent. Ta kobieta ma ponad 5
        > 0 lat, siwe włosy itd. i uzyskuje fajny efekt. Poza tym, była (jest?) aktorką
        > i nie boi się czasami zaszaleć.aaaaa

Hahaha "znana głównie w ról w dreszczowcach erotycznych oraz filmów erotycznych z gatunku softcore[4]. Występowała również pod pseudonimami Scarlet Johansing i Marnay Miranda[5]." wink
        • kouda Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 16:03
          hm, szczerze mowiac jest troche odrazajaca
          • szorstkawelna Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 16:41
            Z makijażem czy bez? wink
        • szorstkawelna Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 16:40
          Możliwe, nie śledziłam jej kariery - ona sama mówi o tym w którymś z filmików, stąd wiem, że była aktorką. Natknęłam się na nią szukając pomysłów na makijaż dla osoby dojrzałej. Bywa zabawna i nie ma irytująco nabożnego stosunku do robienia makijażu i do swojej osoby.
          Podejrzewam, że gdyby była gwiazdą wielkiego formatu nie musiałaby robić filmików na youtubie wink
    • chocolate-cakes Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 16:01
      Nie potrafię i chyba mi się nie chce smile
      Za to moja córka ma masę różnych kosmetyków i malowanie się zajmuje jej pewnie z 20 minut rano. Naoglądała się tego wszystkiego i robi to naprawdę ładnie, muszę przyznać. Na kosmetyki wydaje jakieś szalone pieniądze. Lubi to i fajnie 😆.
      Ja zwykle nie mam na to rano czasu ani ochoty. Czasem pożyczę coś od niej smile
    • fomica Re: czy wy potraficie sie malowac? 17.03.18, 19:18
      Nie. I już się nie nauczę.
    • malinadzika Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 11:34
      potrafię ale jestem w takim wieku że zauważyłam, że im mniej tapety tym lepiej
    • madami Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 15:07
      Potrafimy smile i lubimy
    • ashraf Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 16:31
      Nie, bo na razie nie mam takiej potrzeby, skora malo wymagajaca, o rownym, brzoskwiniowym kolorycie, naturalnie ciemna oprawa oczu i brwi itd. Nie mam opadajacych powiek, blizn, zmarszczek (jeszcze), wiec w zasadzie moge sie ograniczyc do kremu cc, pudru i rozu, na oczy cienie, kredka i tusz, przeczesze brwi i naloze pomadke na usta - i koniec. Zestaw do konturowania mam, ale nie uzywam, podobnie jak baz, utrwalaczy, sprayow itd. Na co dzien maluje sie tak samo, co jakis czas zmieniam tylko minimalnie odcien szminki, na wieczor robie mocniejsze oko. Rano makijaz zajmuje mi kilka min, w ciagu dnia lekko poprawiam puder i szminke.
    • lalkaika Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 18:06
      Wiele sie nauczylam z filmikow ,Katosu polecam.szkoda ,ze tak poznosad Bo mialam warunki. Efekt <wow< to u mnie jest bo: mam cere naczynkowa, rzesy i brwi szare czyli sam puder,ah i jeszcza mam pyzata buzie,ten konturning cuda dziala. Nos moze byc,nie robie,ust tez nie bo jestem glonojadem,w latach szalonej mlodosci /20 lat temu/ wsrtryknelam silikon i niestety to byly te pierwsze proby,na zawsze zostaje crying(((
      Mam 45 lat eh,czyli trendy juz sobie odpuszczam,ale chetnie raz na x jak mam wene ,potrafie sie umalowac. Nawet lubie,tylko troche zaluje ,ze tak pozno...
      • princesswhitewolf Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 18:35
        na te naczynka to pod podklad czy concealer zielony korektor czyni cuda. Mozna zmieszac jasnozielony cien z gestym concealerem i tez poskutkuje
    • kaszub-ska Re: czy wy potraficie sie malowac? 18.03.18, 21:30
      Pełny makijaż robię codziennie chyba od czasów studiów. Serum, baza, podkład, korektor, bronzer, puder, róż, kredka do brwi, tusz do rzęs, cienie do powiek, pomadka. Nauczyłam się z gazet i tak zostało. Parę razy oglądałam youtuberki i programy w tv, ale co do zasad nic się w moich rytuałach nie zmieniło, może poza rezygnacją z kresek na powiekach, bo źle w nich wyglądam. Makijaż zajmuje mi 20 min, tzn. stricte makijaż, bo z przerwami na wchłonięcie to 30 min.
    • bialeem Re: czy wy potraficie sie malowac? 19.03.18, 00:13
      Nie. Nawet szybkie tuszem mi nie idzie. Malować konkretny makijaż pod telewizję uczyła mnie pani w sklepie. Makijaż i ciuchy potrafią dużo. Nie lubię takich masek. Stosuję tylko jak realnie muszę wydać się niesobą.
    • lilomilo Re: czy wy potraficie sie malowac? 09.04.18, 15:40
      Na pewno nie potrafię się malowac tak jak te wszystkie youtuberki. Gdy kiedyś próbowałam nałożyć ten sam podkład w tej samej ilości, jak youtuberka, to mi prawie mimika zanikła smile)) Za dużo tapety jak dla mnie, ale też rozumiem, że makijaż przed kamery musi być inny niż ten na codzienne wyjście do pracy. Z pewnością, można podpatrzyc dużo ciekawych wskazówek i sztuczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka