Dodaj do ulubionych

Krem do twarzy

13.05.18, 20:48
Niech mi ematka poleci jakis jak najbardziej naturalny do cery wrazliwej, raczej suchej, wyrownujacy koloryt, redukujacy zaczerwienia.
Przetestowalam wiekszosc drogeryjnych, avon, garnier, olay, nivea wywoluja mega uczulenie.
Ziaja, clarins, cliniqe i pharmaceris i inne ktorych nazw juz nie pamietam jakos wogole na mnie nie dzialaja.
Kupilam ostatnio polecany vichy i mam po nim plamy na twarzy.
Zaczyna mi juz brakowac inwencji. Wyrzucam strasznie duzo kasy.
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: Krem do twarzy 13.05.18, 20:53
      Mi na moją mega problemową cerę pomogły kremy Clarena. Ja wiem, że takie polecanie jest niedobre, bo co jednemu pasuje, u drugiego skutek odwrotny. Ale ja w koncu trafilam smile
      A druga firma, tansza, ale naprawde sie u mnie sprawdzajaca to Perfecta.
    • aaa-aaa-pl Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:02
      Ja przrzuciłam się na oleje( każdy ! krem mnie uczula).Aktualnie - opuncja figowa.
      • lianis Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:43
        Ja probowalam z olejami ale albo zle trafialam albo mi nie sluza, bo wogole mi sie nie wchlanialy, ciagle mialam tlusta warstwe na skorze.
      • black-cat Re: Krem do twarzy 13.05.18, 23:08
        Oleje w wersji nierozcieńczonej to najgorsze, co może być dla skóry wrażliwej. Rokitnik, o ile ktoś nie ma na niego alergii, nadaje się jako dodatek w kosmetyku a nie w czystej, olejowej wersji. Można tym zmasakrować sobie twarz.
      • black-cat Re: Krem do twarzy 13.05.18, 23:21
        O olejach słów kilka:
        www.ewaszalkowska.com/2016/04/problemy-pielegnacyjne-oleje-naturalne.html?m=1
      • black-cat Re: Krem do twarzy 13.05.18, 23:23
        I tu:
        www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,53581,23365717,spotkalysmy-sie-bo-dostala-pani-na-twarzy-uczulenia-na-kosmetyki.html
        • aaa-aaa-pl Re: Krem do twarzy 14.05.18, 00:22
          Możliwe.Jednak ( mowię tutaj o sobie) po każdym kremie ( apteczne- testowałam chyba wszystkie, zwykłe drogeryjne, robione na zamówienie- o prostym składzie,dla dzieci, nawet wspomniana w artykule maść cholesterolowa) miałam : wysypkę/ czerwone plamy/ swędzenie .Zawsze i po każdym ( czasami po pierwszym użyciu, niekiedy po tygodniu ).Po olejach tego nie mam.Wybieram więc oleje.
          • black-cat Re: Krem do twarzy 14.05.18, 07:27
            Miewałam podobnie z kremami, przestawiłam się na oleje, aż po około dwóch latach ich stosowania moja skóra powiedziała: NIE. Rozszerzone pory, szary koloryt, drobne krostki. Przeprosiłam się grzecznie z kremami aptecznymi, zaczęłam przywiązywać większą wagę do oczyszczania i dobrałam kremy do swojego typu cery. Witamina C, retinol zimą, lipidy, nawilżanie, pilingi i skóra jest super, nie jest nadreaktywna, nie ma rozszerzonych porów, nie jest ziemista. Problem z olejami jest taki, że na początku jest efekt WOW a po dłuższym czasie zaczyna być źle. Przyczyn nie szuka się w olejach, bo przecież było tak super.
    • aaa-aaa-pl Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:03
      Fajnie uspokaja cerę rokitnik - tylko piekielnie barwi skórę ( da się zmyć) i pościel.
    • wispar1 Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:29
      A zdiagnozowałaś problem ze swoją skórą? Z czego się bierze? Bo ja się długo męczyłam z różnymi zaczerwienieniami na twarzy aż odkryłam że to trądzik różowaty mi się uaktywnił sad teraz używam przypadkowo kupionego MincerPharma Anti Redness na zmianę z Rosacura Intense i jest w miarę ok, czasem też tansza Perfecta super C.
      Może poczytaj składy tych kremów co cię uczuliły, może mają jakiś jeden składnik który cię podrażnia.
      A może masz nużeńca? to można przecierać twarz no płynem Demoxoft..
      Uczulenie masz tylko na twarzy, czy jak je zużyjesz do rąk to też uczula skórę?
      Może do dermatologa się przejdź.
      (pomijając fakt, że taki Avon miał okropne kremy, zamówiłam raz dawno temu i nigdy więcej, Oriflame też mnie uczulił)

Kiedyś używałam też kremów firmy Ava, świetnie odżywiały wymęczoną skórę www.ceneo.pl/51616027#pid=8708&crid=55332&cid=10817, z aptecznych tańszych Iwostin też był dobry dla mnie.
      Co do droższych kremów - zanim kupisz to proś w aptece lub na firmowych stoiskach o próbki.

• lianis Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:47
        Nie diagnozowalam, jakos ciagly brak czasu, ale z wiekiem i uzywanymi kosmetykami jakos robi sie gorzej.
        Tylko twarz zle reaguje, ale ogolnie skore mam sucha (problemy zntarczyca) i na dloniach tylko mocne kremy z mocznikiem jakos sobie radza
        • majarzeszow Re: Krem do twarzy 14.05.18, 06:13
          Ano właśnie ! Diagnoza to podstawa. Ja w ogole nie chodziłam do kosmetyczki. Meczylam sie okrutnie z cerą. Od 4 lat regularnie co miesiac chodzę, zapisuje sie na wizycie na nastepną. Regularnie co miesiac mam peeling kawitacyjny i rozne zabiegi. Najwikeszy moj problem to przebarwienia na czole i naczynka. Ale powoli da sie tego wyjsc. Same kremy nie wystarczą, trzeba znalezc czas (i troche kasy niestety) na profesjonalną pomoc.
        • aqua48 Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:53
          lianis napisała:

> Nie diagnozowalam, jakos ciagly brak czasu, ale z wiekiem i uzywanymi kosmetyka
          > mi jakos robi sie gorzej.
          > Tylko twarz zle reaguje, ale ogolnie skore mam sucha (problemy zntarczyca) i na
          > dloniach tylko mocne kremy z mocznikiem jakos sobie radza

A może zamiast dobierać kolejny krem trzeba przede wszystkim zmienić dietę i uspokoić problemy z tarczycą? A poza tym odwiedzić dermatologa i alergologa. Nawilżanie najlepiej działa gdy jest stosowane od środka - czyli woda do wewnątrz.
          Na moją suchą, alergiczną cerę dobrze działają kremy Dermiki. I olejki ale tylko niektóre - różany, macadamia, migdałowy. Kładzie się ich bardzo, bardzo niewiele i pozostawia do wchłonięcia. A jestem uczulona na masę kosmetyków.
          • lianis Re: Krem do twarzy 14.05.18, 16:38
            Diete mam ok, zmieniac nie musze, od lat jestem pod opieka endokrynologa, ale z tarczyca bywa tak ze przy tej samej dawce czasami mam objawy przedawkowania a czasami musze dawke zwiekszyc na jakis czas bo sa niedobory.
      • wispar1 Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:50
        www.ceneo.pl/55453416
        ten był dobry, tylko nie lubię tego podajnika z pompką, ale może dzięki temu sterylniej jest..

z Ziaja kremy też mi nie leżały, tylko jeden trafiłam dobry, naprawczy pod oczy czy coś takiego.
        • wispar1 Re: Krem do twarzy 13.05.18, 21:55
          apteka-natura.eu/product-pol-6112-Ava-Rosacea-Repair-Aktywny-Krem-Na-Dzien-Spf15-Z-Hesperydyna-50ml.html

o, nawet za 21 zł jest na dzień. Ja kupuję w lokalnym sklepiku zielarskim. Jest też pianka do mycia i na noc.

Popytaj może mają próbki.
    • szorstkawelna Re: Krem do twarzy 13.05.18, 22:01
      Pharmaceris z kwasem migdalowym 5%, a na dzień kojąco nawilżający z serii na trądzik z filtrem 30. Mam cerę cienka, suchą z zaczerwienieniami i podejrzeniem trądziku różowatego i te kremy się świetnie sprawdzają. Wyrównują koloryt, zmniejszają pory, łagodzą. Jestem zaskoczona, bo Pharmaceris na naczynka z kolei w ogóle nie działał i na wiele lat zniechęciłam się do tej firmy.
      • joaaa83 Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:25
        A nie robią Ci się tzw. skórki po tym kwasie migdałowym na noc? Nie masz zbyt wysuszonej cery? Tam chyba na opakowaniu jest napisane, że początkowo może wystąpić łuszczenie się skóry. Zaobserwowałaś?

• szorstkawelna Re: Krem do twarzy 14.05.18, 18:17
          Tylko przez pierwsze dwa dni łuszczyła mi się skóra na skrzydełkach nosa. Teraz już nic się nie łuszczy. Dokupiłam sobie jeszcze inny krem na noc żeby skóra się za bardzo nie przyzwyczaiła do tego z kwasem.
    • klamkas Re: Krem do twarzy 13.05.18, 22:28
      Moja cera: (nad)wrażliwa, alergiczna, sucha.
      Krem: triny.pl/kremy-do-twarzy/5126-vianek-czerwony-przeciwzmarszczkowy-krem-do-twarzy-na-dzien-dla-cery-suchej.html?gclid=Cj0KCQjwxN_XBRCFARIsAIufy1YqNkdMU3qZbazc3_5Ja0RoEKLetfDOAYzBVYIdbxeav7ofOeyzCVEaAj1qEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
      Do demakijażu olej z awokado i ciepła woda.
      Maseczki do cery wrażliwej (ta do naczynkowej mnie lekko podrażnia) marki Vianek.
      Do makijażu podkład Iwostin do cery naczynkowej (i to jedyny kosmetyk z Iwostinu, który mnie nie uczula).

Przy takiej cerze niestety trzeba próbować, próbować i próbować. Spróbuj poszukać bardziej naturalnych kosmetyków - ja ostatnio przeżywam zachwyt nad polskim Sylveco/Vianek.
      • aaa-aaa-pl Re: Krem do twarzy 14.05.18, 06:56
        Demakijaż olej i ciepła woda - to ta metoda OCM ?
      • lianis Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:49
        Fajna strona z kosmetykami, nie znalam wczesniej, poprzegladam sobie.
        • nolus Re: Krem do twarzy 14.05.18, 17:03
          lianis napisała:

> Fajna strona z kosmetykami, nie znalam wczesniej, poprzegladam sobie.
          >
          Triny.pl?

Bo jeśli ta, to się zgodzę - tez zwróciłam na nią uwagę, zaczęłam przeglądać i wydaje się fajna. Widzę, że mają niezłe rozeznanie i sporo fajnych produktów, w niezłych cenach. Dodałam do ulubionych smile I na bloga też weszłam i widzę przed sobą dobra lekturę.
    • mikams75 Re: Krem do twarzy 13.05.18, 23:06
      na zaczerwienienia calkiem niezly jest flos lek do cery naczynkowej, mam nawilzajacy ale jest tez tlusty.
    • black-cat Re: Krem do twarzy 13.05.18, 23:17
      Zadbaj o dobre oczyszczanie (płyn micelarny, peeling raz w tygodniu (delikatny), tonik z kwasami (np PHA z BU). Do tego nawilżanie kremem z jak najmniejszą ilością składników, możesz dodać do niego trochę żelu hialuronowego (ja kubię z BU). Na dzień, pod filtry serum z witaminą C (na początek wybierz mniejsze stężenie), dobrze robi na naczynka. I krem tonujący albo BB (w przypadku BB trzeba pamiętać o oczyszczaniu, są specjalne kosmetyki do ich zmywania). W WO jest fajny wywiad z Ewą Chlebus na temat stosowania olejów w pielęgnacji. Najgorsze, że ma racjęuncertain
      • lianis Re: Krem do twarzy 14.05.18, 09:51
        Stosuje plyn do demakijazu i mleczko do skory sklonnej do zaczerwienien, krem jakis, najczesciej taki ktory nie wywoluje podraznien, nawet jesli nie wywoluje tez dzialania. Peeling kiedys mi kosmetyczka odradzala, ze jesli mam jakies wypryski na twarzy to nie peelingujemy bo sie roznosza i tam mi zostalo nie uzywanie, a przy tej mojej wiecznie podraznionej buzi mam bardzo czesto takie mikro wypryski w porach. Probowalam ostatnio czarne mydlo z oliwek bo niby tez ma wlasciwosci lekko zluszczajace, ale po nim mam odczucie jakby mi cala wode ze skory wyssalo.
        Ja sie zupelnie nie znam na skladach kosmetykow, obejrzalam pobieznie ta strone BU ale tam same polprodukty, nie wiedzialabym co i jak, troche sie obawiam, ze tylko bym sobie zaszkodzila.
        Jak bylam 10 lat mlodsza, ciotka na wsi dala mi krem do smarowania, byl jakis nagietkowy i dzialal absolutnie bezblednie. Przy wyjezdzie jak chcialam wiedziec jaki mam sobie kupic, dowiedzialam sie ze to jakis lagodzacy na krowie wymiona 😁 dochodze do etapu, ze mysle o znalezieniu go, chociaz nie jest powiedziane ze teraz dzialaby na mnie dobrze.
        • black-cat Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:14
          Po co mleczko? Płyn micelarny da radę. Na BU jest gotowy tonik PHA z glukonolaktonem. Stosowany raz w tygodniu - nie uczuli. Do nawilżania spróbuj Hydreane LRP. Ewentualnie maść cholesterolową do wyciszenia zmian. Maść nagietkowa jest do kupienia w aptekach. Jeżleli nagietek Cię nie uczula to spróbuj. Ewentualnie na początek spróbuj zwykłegp kremu emolientowego.
          • lianis Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:48
            Lagodzace mleczko do cery wrazliwej.
            Plyn micelarny to stosuje sie jak tonik? Na wacik i przemyc? Czy jak mydelko, do splukania woda?
            Zapisalam nazwy zaraz poszukam
            • black-cat Re: Krem do twarzy 14.05.18, 13:14
              Płyn micelarny stosuje się zamiast mleczka - do zmycia makijażu z twarzy. Można po nim zastosować tonik ale nie trzeba.
      • nolus Re: Krem do twarzy 14.05.18, 17:16
        black-cat napisała:

W WO jest fajn
        > y wywiad z Ewą Chlebus na temat stosowania olejów w pielęgnacji. Najgorsze, że
        > ma racjęuncertain

Ech, a ja z kolei słuchałam pogadanki kosmetolożki, która mocno krytykowała wywody tej pani w WO. Ale cóż...Wydaje mi się, że oleje w pielęgnacji to póki co jeszcze dość kontrowersyjna metoda - na tyle niesprawdzona, że trudno jednoznacznie stwierdzić, czy służy ona cerze, czy nie. A może zwyczajnie...U jednych sprawdzi się bardzo dobrze, u innych niekoniecznie i nie ma nad czym szczególnie debatować. Dla mnie, jak coś jest nie do końca pewne czy na tyle niesprawdzone, że trudno mówić o bardzo dużej skuteczności, bez przykrych skutków ubocznych, to niestety - ja tego na sobie testować nie będę. Mam stosunkową dobra cerę, jednak niepozbawioną wad i mimo wszystko wrażliwą. Dlatego wolę jednak jej nie narażać na takie czy owakie eksperymentalne metody wink
    • pani-noc Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:27
      Polecam wizytę u dermatologa.
      • lianis Re: Krem do twarzy 14.05.18, 10:44
        Bylam kilka lat temu, dostalam liste kosmetykow do kupienia za kilka stow i zdecydowana wiekszosc mnie podrazniala. Pani dermatolog na koniec powiedziala, ze jesli nie bedzie poprawy to mam wrocic i zleci mi cos innego, ale uznalam, ze kolejny raz wydac prawie 500zl w aptece i wyrzucic jest bez sensu.
        • snakelilith Re: Krem do twarzy 14.05.18, 17:15
          Daj spokój skórze. Niewykluczone bowiem, że jest przepielęgnowana i/albo dobierasz kremy z złą proporcją wody i tłuszczu, najprawdopodobniej za lekkie. Do tego uszkadzające naskórek peelingi i koło się kręci. Ten nagietkowy krem, który ci służył był prawdopodobnie bardzo prostą emulsją tłuszczu i wody bez tony emulgatorów i skłaników aktywnych, a jednie uspokajającym skórę nagietkiem. Wybierz sobie prosty krem dla cery wrażliwiej z asortymentu ekologicznego, firmy takie jak Lavera, czy Weleda nie kosztują majątku, tyle tylko, że na efekt musisz poczekać tydzień, dwa, bo ja skóra świruje, to cudów nie ma.
          Polecam ci Lavera Basis Sensitiv krem pielęgnujący z masłem shea i olejem ze słodkich migdałów w metalowym pudełku. Kosztuje jakieś 20zł, jako niedrażniący, uniwersalny krem do wyregulowania cery na dzień, pod makijaż, do zmywania makijażu itd.
          biorganic24.pl/pl/p/LAVERA-Krem-pielegnacyjny-z-maslem-shea-i-olejem-ze-slodkich-migdalow-150-ml/888
          A Weleda ma doskonały krem z nagietkiem przeznaczony dla wrażliwej skóry (do twarzy) dziecięcej. Tutaj nie możesz popełnić błędu. To doskonały krem kojący, także dla drosłych.
          www.apo-discounter.pl/weleda-krem-z-nagietkiem-do-twarzy-dla-dzieci-p-1930.html
    • kolibeer2 Re: Krem do twarzy 14.05.18, 11:43
      włącz do pielęgnacji kwas laktobionowy - są dostępne jako serum czy peelingi,
      ostatnio kupuję na allegro taki 15%, ale jest też pharmacerisu w aptekach
      na dzień serum z wit. C - wielokrotnie na tym forum polecane liqC rich
      kremów nie stosuję ostatnio żadnych, bo koś się z żadnym nie polubiłam na dłużej, ostatni jaki miałam to rosacure intense ( to taki żelik w sumie) firmy synchroline
      www.aleleki.pl/produkt/8001-synchroline-rosacure-intensive-emulsja-do-twarzy-na-dzien-spf30-30ml.html
    • panna_lila Re: Krem do twarzy 14.05.18, 18:24
      Nie ostatnio zaczerwieninia uspokoił Cetaphil
      • aaa-aaa-pl Re: Krem do twarzy 14.05.18, 22:08
        Ja po Cetaphilu ma takie czerwone plamy jak rosyjska babuszka.
    • capa_negra Re: Krem do twarzy 14.05.18, 21:54
      Mam ostatnio ten problem i najbardziej pomaga mi Rosaliac AR https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/yi/xg5s/GLab6gaH57BiQoAwdX.png
      lub ten krem i serum z Bielendy
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/yi/xg5s/YXWKfnh8Bb2phUkuxX.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/yi/xg5s/EYl0D3GfbmkPCaN4dX.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka