Dodaj do ulubionych

Poważne problemy zdrowotne

18.05.18, 18:42
Witam.
Jestem mamą dwóch chłopców.
Od pewnego czasu niepokoją mnie pewne objawy i nie wiem co z nimi zrobic. Zaznaczę, że byłam u lekarza rodzinnego, który niestety nie ma pomysłu co może mi dolegac.

Otóż nagle, zwłaszcza w godzinach porannych robi mi sie słabo, bez znaczenia czy zjem śniadanie.

Nagle robi mi się słabo i słabo widzę, odczuwam wysoki puls, drżą mi dłonie oraz nogi.
Mam problem z wzięciem głębokiego oddechu.

Byłam u dwóch specjalistów, robiono mi spirometrie oraz echo serca a dwa latemu robiłam MR głowy.

Obserwuj wątek
    • positronium Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 18:47
      A badano Ci krew, pod kątem anemii?
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 16:10
        Morfologę mam idealną. Żelazo jest w graniach normy (dolna granicy)
        • werdipurke Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 14:39
          a cukier? insulinę? ich przetwarzanie?
          • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:04
            Cukier 99.8
            Insulina 5,6
            Nic więcej nie miałam badane.
    • aguar Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 18:53
      Jeśli wykluczono hipoglikemię, anemię, problemy z tarczycą i inne endokrynologiczne, a także kardiologiczne i neurologiczne - to być może są to zaburzenia nerwicowe. Zwłaszcza jeśli masz to od dawna i żyjeszsmile
      • snakelilith Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 19:03
        Zgadzam się, typowy opis ataku paniki. Powodem może być długoterminowy stres i wypieranie problemów. Organizm się buntuje i znajduje ujście w psychosomatycznych objawach.
        • piernicola Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 22:13
          Też od razu pomyślałam o ataku paniki.
          • faustine Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 22:34
            Kluczowe jest czy robi Ci się słabo i mdlejesz, czy tylko wydaje Ci się że zaraz zemdlejesz. W tym drugim przypadku skłaniałabym się ku napadom paniki lub pierwszym oznakom premenopauzy.
            • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 16:09
              Nie zdarzyło mi się zemdleć.
              Odnoszę wrażenie, że zaraz upadne.
              • piernicola Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 16:16
                Wiemy, że nie zdarzyło ci się zemdleć, bo przecież byś o tym napisała jako o najważniejszym obiektywnie występującym objawie. I gdybyś to napisała to nikt by ci nie sugerował nerwicy/paniki tylko kazał iść do neurologa, bo to mogłaby być np. padaczka.
                • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:05
                  Faustine mnie zapytała wiec odpowiadam.
              • nangaparbat3 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:11
                Ja bym zaczęla od badania poziomu cukru jednak.
                Stres może być, ale to sie diagnozuje jak przyczyny fizyczne zostaną wykluczone.
                • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:13
                  Ostatnio cukier był w normie.
                  Jednak nigdy nie zmierzyłam go podczas ataku.
                  • nangaparbat3 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:19
                    No własnie.
                    Wydaje mi sie, że to pierwsze, co warto zrobić.
                    A mialaś kiedyś takie ataki w innych okolicznosciach, o inne porze dnia?
                    • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:39
                      Wieczorami rzadziej mam ataki, praktycznie wcale.
                      Kiedyś też dostałam ataku podczas ćwiczeń w klubie fitness.
                      • aqua48 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 18:36
                        arghail napisała:

> Kiedyś też dostałam ataku podczas ćwiczeń w klubie fitness.

Albo problemy z kośćcem albo z cukrem może. Warto przebadać i jedno i drugie.
                    • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:41
                      Mam zbadać poziom glukozy na czczo?
                      • nangaparbat3 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 18:16
                        Nie mam pojecia, nie znam się na tym. Sama bym badala przez jakiś czas na czczo i za kazdym razem, kiedy mam atak. Ale najlepiej chyba poradzić sie lekarza.
                      • madami Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 08:59
                        arghail napisała:

> Mam zbadać poziom glukozy na czczo?

Warto zbadać poziom cukru i insuliny po obciążeniu, robi sie min 3 punktową krzywą glukozowo insulinową ( na czczo, po wypiciu 75 g glukozy, 1 i 2 godz. po) w ten sposób sprawdza się jak organizm sobie radzi z gospodarką cukrową
                  • piernicola Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 11:56
                    No ale jak chcesz zmierzyć poziom cukru w trakcie ataku? Pójdziesz do punktu pobrań i będziesz czekać, aż się łaskawie pojawi?
                    Miewałam hipoglikemię (drżenie mięśni całego ciała, nagłe zlewne poty, uczucie niepokoju). Nie ma przy tym duszności i od razu przechodzi po wypiciu/zjedzeniu czegoś o wysokim IG. I nie zdarza się po porządnym śniadaniu.
                    Badania cukru warto robić, np. wiele mówi krzywa glikemiczna/insulinowa, ale to raczej nie to.
                    • madami Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 11:59
                      Hipoglikemia reaktywna może jak najbardziej wystąpić po obfitym posiłku, wtedy gdy następuje niewspółmiernie duży wyrzut insuliny, która nadmiernie obniża poziom cukru
                    • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:06
                      Myślałam o podręcznym glukometrze
              • dorala Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 18:28
                Od ok. dwóch lat mam to samo. Za pierwszym razem wezwałam karetkę, bo myślałam że to jakiś zawał czy coś. Lekarz powiedział, że to atak paniki na tle nerwowym, może być skorelowany z poziomem hormonów. Ja to wiążę z początkami menopauzy (moja mama miała podobnie), hormony mam w dolnych granicach normy, 45 lat obecnie i tylko jeden jajnik. Najgorsza jest ta obawa, że atak dopadnie mnie poza domem. Stało się tak kilka razy i kosztowało mnie wiele wysiłku, żeby to zwalczyć. Staram się spokojnie oddychać i powtarzam sobie, że wszystko jest w porządku i pod kontrolą, że nie umieram. Ginekolog nie widzi na razie powodu do suplementacji.
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 16:12
        Z badań jakie zrobiłam wyszło Hashimoto, jednak hormony tarczycy mam w normie.
        Neurolog badała mnie miesiąc temu, nie ma żadnych uwag.
        • madami Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 09:02
          aaaa i wszytsko jasne, hormony masz w normie ale bliżej dolnej granicy normy czy więcej?

Sprawdzałas typowe niedobory przy hashi: D3, B12, ferrytynę, selen, cynk)
          juz sam niedobór D3 może dawać takie objawy, także zbyt mało żelaza w oragnnizmie ( to pokaze badane ferrytyny)

• arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 11:51
            Hormony są przy dolnych granicach. Obliczyłam niedawno % i wyszło ok 20%.
            D3 mam ok.50
            Ferrytyna 15
            B12 660
            Żelazo 65
            Selenu i cynku niestety nie badałam.
            • madami Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 14:08
              arghail napisała:

> Hormony są przy dolnych granicach. Obliczyłam niedawno % i wyszło ok 20%.
              > D3 mam ok.50
              > Ferrytyna 15
              > B12 660
              > Żelazo 65
              > Selenu i cynku niestety nie badałam.

Ja na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza. Zdecydowanie.
              • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:07
                Byłam u najlepszej Pani dr, tzn bardzo polecanej na jeden ze stron.
                Niestety zawiodłam się ponieważ nawet do końca mnie nie wysłuchała.

• sumire Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 09:15
                  Ale co ci powiedziała tak dokładnie?
                  • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 18:10
                    Póki nie pojawią się guzy nic nie robić.
                    Z usg wyszla traczyca niejednorodna ze zmniejszonym przepływem.
    • kota_marcowa Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 22:41
      Idź do psychiatry.
      • ania-z-lasu Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 11:13
        A niby po co?
    • jola-kotka Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 22:42
      Jaka dieta bo to sa objawy wyjalowienia organizmu , skoro lekarze nic dobre witaminy sobie kup i zobacz np. Po miesiacu czy pomogly. Jonogram tez zrob. Moze tez byc nerwica ,
    • liliawodna222 Re: Poważne problemy zdrowotne 18.05.18, 22:45
      Ataki paniki. Psychiatra, leki i odżyjesz smile
      • aqua48 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 08:24
        Stawiam na nerwicę lub problemy z kręgosłupem. Ortopeda i RTG kręgosłupa - zacznij od tego. Jeśli możesz zapisz się na jogę lub tai chi, albo inne zajęcia wyciszające i regulujące problemy kostne. Psychiatrę sobie na razie daruj.
        • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:09
          Mam zniesiona lordoze w odcinku szyjnym, dyskopatie w ledzwiowym, niewielkie zmiany w piersiowym.
          MR pokazał małe przepukliny w szyjnym.
    • mary_lu Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 16:22
      Problem z wzięciem głębokiego oddechu to typowe przy hashi. Miałam tak przez ostatni rok z dziewięciu chodzenia po lekarzach, proszenia o leczenie i słuchania " to nie od tarczycy, tsh jest w normie". Nagle brakowało mi oddechu, próbowałam odetchnąć głębiej, totalnie nie mogłam, wstawałam, opierałam się na rękach, dyszałam jakbym zaraz miała się udusić...
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 14:50
        Masz leki na Hashimoto?
        • mary_lu Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 17:21
          Na hasshimoto nie ma lekarstwa. Ale podawanie euthyroksu pomaga na objawy.
          • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:10
            Mary_lu hormony miałaś w normie?
            • madami Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:31
              hormony w normie nie świadczą o braku choroby, poczytaj w necie jest dużo podobnych historii
      • ania-z-lasu Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 11:14
        Wyborne! Z ciekawości sprawdziłam objawy tego czegoś i mam pełną listę... hipochondria czy rzeczywiście mam problem?
    • rosapulchra-0 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 16:27
      Ile masz lat?
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:09
        Mam 35lat
        • rosapulchra-0 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 23:36
          To raczej nie początki menopauzy, może jakaś nerwica?
          • princesswhitewolf Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 00:59
            menopauza ok 35 rz nie jest rzadkosciasmile
    • karmelowa_bombonierka Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:04
      Bardzo ważne jest byś w takim momencie, gdy to się dzieje - zmierzyła sobie poziom cukru i ciśnienie. Objawy które opisujesz występują u mnie podczas hipoglikemii i spadków ciśnienia. Obecnie już rzadko mi się to zdarza, ale do pewnego wieku dosyć często mnie takie cuda dopadały. O tym co się wtedy dzieje dowiedziałam się gdy zaczęłam pracę w szpitalu i mi od razu koleżanki parametry posprawdzały.

Badania robione na spokojnie - w okresach dobrego samopoczucia, niczego nie wykazywały, więc w sumie przyzwyczaiłam się do tego i żyłam z tym.

Obecnie znacznie częściej miewam hipoglikemie po słodkim jedzeniu, ale teraz to już wiem co to jest.

Jak najbardziej mogą to być napady paniki - acz przed wizytą u lekarza, o ile nie są to objawy bardzo nasilone i same ustępują szybko - dałabym sobie 2-3 tygodnie. Supelementowałabym dobry magnez, wapń (nie razem z magnezem), wit D3 i K2, oraz komplet witamin z grupy B, starałabym się jak najbardziej wysypiać i łapać chwile relaksu.Bo czasem takie ataki bywają sygnałem ostrzegawczym od organizmu że mu czegoś bardzo brakuje, że ma niedobory, jest zmęczony. Badania krwi w takich wypadkach nie są do końca wiarygodne - bo nie zawsze zawartość w krwi różnych składników odpowiada ich zawartości w tkankach, różne też są indywidualne zapotrzebowania.

• karmelowa_bombonierka Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:05
        Za szybko mi się wysłało.
        Zamaskowanie tych objawów lekami od psychiatry czy rodzinnego, z założeniem - to atak paniki - nie pomoże przy niedoborach i niedospaniu. Co najwyżej na jakiś czas da złudne poczucie poprawy.
        • nangaparbat3 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:17
          O własnie, zgadzam sie z Tobą i w sprawie zbadania cukru i cisnienia podczas ataku, i w sprawie ewentualnego zamaskowania objawów.
          Ostatnio rozmawiałam z dziewczyną leczącą sie od 3 lat na depresję, na leki toto nie idzie, dziwne objawy, dziwny przebieg. Śpi bez końca, tyje, więc pytam:
          - Nie masz problemow hormonalnych?
          - Mam, biorę leki.
          - A pani psychiatra wie?
          - Ma to w karcie.
          - A rozmawiala z tobą, że to może mieć związek.
          - Nie. Ginekolog i endokrynolog tez nie mowili.

Ręce opadają. I nie tylko.
          • madami Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 09:05
            dobry psychiatra na dzien dobry powinin wykluczyc niedoczynnosc tarczycy, zaburzenia gosp cukrowej i niedobory
            czesto wystarczy np. podniesc poziom witamin a depresja magicznie znika bez lekow na depresje
            • nangaparbat3 Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 08:28
              No więc wlaśnie. Jak rozmawiam z uczniami, coraz cześciej mowią o problemach z tarczycą, a z tych część ma rozpoznaną depresję. Ale na wizytę u endokrynologa dziecięcego czekają po kilka miesiecy, w miedzyczasie sie rozsypują.
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 17:11
        Przy ostatnim ataku ciśnienie miałam 140/90
        Nie badałam jednak wtedy cukru.
    • sumire Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 18:09
      Mnie to boleśnie przypomina objawy mojej dolegliwości - ataki paniki. To jest niegroźne, ale bardzo przykre. Jeśli lekarze nic nie widzą, to raczej to. Da się to opanować, choć nie jest to proste. I nie bierz głębokich oddechów, bo się hiperwentylujesz i to pogarsza twój stan - staraj się oddychać jak najwolniej.
      • ania-z-lasu Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 11:16
        Ael ataki paniki to nie choroba tylko objaw. Tylko czego w twoim przypadku?
        • sumire Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 18:54
          Nie pleć, Aniu z lasu. Ataki paniki mogą być objawem innej choroby, ale są też chorobą same w sobie - zespół lęku napadowego. Mogłabym się w temacie doktoryzować jako szczęśliwa posiadaczka. A najlepsze jest to, że one mogą pojawić się bez żadnego szczególnego bodźca - najgorszy, jaki miałam, uwieńczony wezwaniem pogotowia do pani, która nie mogła oddychać, miała drgawki i bóle w klatce piersiowej, zdarzył mi się, gdy spokojnie oglądałam telewizję w domu.
          • ania-z-lasu Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 20:54
            Zespół nie jest chorobą, jakby był to by się nie nazywał zespół. Sama nie pleć. Ataki paniki to zespół objawów których nie można połączyć z konkretną chorobą lub dysfunkcją organizmu ze względu na dzisiejszy stan nauki a nie dlatego, że powiązania nie ma. To, że jest jednostką chorobową wynika z potrzeb administracyjnych, bo jakoś to trzeba nazwac i sklasyfikować, by pasowało do ramek, w celu starania się o pewne świadczenia. Nic to nie ma wspólnego z medycyną.
    • arabelax Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 18:22
      2 lata temu MR głowy to dawno już. Może zrób jakiś tomograf lub MR głowy teraz.
      Może to rzeczywiście ataki paniki
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 23:19
        To badanie było robione już podczas moich problemów.
    • wispar1 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 23:39
      wylecz.to/pl/choroby/endokrynologia/niedoczynnosc-kory-nadnerczy-przyczyny-objawy-leczenie.html

zbadaj poziom kartyzolu
      • wispar1 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 23:47
        "Nadczynność rdzenia nadnerczy
        Nadczynność nadnerczy może dotyczyć także samego rdzenia. W tej części gruczołu nadnerczowego wytwarzane są w niewielkich ilościach andrenalina i noradrenalina. Są to hormony zwane aminami katecholowymi, przez pacjentów określane są jako „hormony stresu”. Powodują między innymi wzrost ciśnienia tętniczego.

Do nadczynności części rdzeniastej kory nadnerczy dochodzi najczęściej wtedy, gdy w jej obrębie rozwinie się guz. Guz taki zwany jest guzem chromochłonnym. Dodatkowy wyrzut amin katecholowych powoduje szereg niekorzystnych objawów u pacjentów:

nadciśnienie tętnicze – napadowe skoki ciśnienia tętniczego,
        nerwowość,
        niepokój,
        bezsenność,
        skoki ciśnienia tętniczego,
        uczucie niemiarowości serca,
        uczucie niepokoju,
        drżenie mięśniowe,
        kołatanie serca,
        zawroty głowy,

Ważne są nie tylko objawy odczuwane przez samego pacjenta, ale także zmiany biochemiczne jakie zachodzą w organizmie. Dochodzi do przyspieszenia przemiany materii, zwiększenie stężenia glukozy we krwi.

Rozpoznanie guza chromochłonnego rdzenia nadnerczy odbywa się na podstawie określenia stężeń hormonów w surowicy, testów farmakologicznych i badań obrazowych (tomografia komputerowa). Diagnostyka odbywa się w specjalistycznych ośrodkach klinicznych.

Najbardziej skuteczne jest leczenie operacyjne. Polega na usunięciu guza, który jest aktywny hormonalnie. Jest to konieczne, gdyż długotrwale utrzymujące się wysokie stężenia hormonów mogą powodować nieodwracalne zmiany w układzie krążenia."
        • wispar1 Re: Poważne problemy zdrowotne 19.05.18, 23:55
          albo to?
          www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,tachykardia---przyczyny--objawy--leczenie,artykul,1721916.html
        • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 08:46
          Badano mi kortyzol i ACTH, DHEA-s.
          Wszystko w normie. Kortyzol z dobowej zbiórki moczu lekko podwyższony.
    • znowu.to.samo Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 01:11
      Miałam identyczne objawy. Raz na kilka miesięcy rano dopadał mnie zupełnie nagle i bez powodu taki stan: robiło mi sie słabo, miałam wrażenie że zaraz zemdleję. Musiałam położyć się i poczekać aż przejdzie bo nie byłam w stanie nic zrobić: ani stać ani chodzić ani nic kompletnie. Taki dziwny bezwład mnie dopadał, bardzo nieprzyjemne uczucie.
      Okazało sie że to nerwica, z czasem doszły do tego ataki paniki które są jeszcze gorsze...
      Podeszłam do tego na serio i zaczęłam naprawdę oszczędzać nerwy i na razie odpukać: od około roku ataki paniki i porannych omdleń przeszły. Dużo mniej się denerwuje na męża, dzieci czy inne sprawy, z całych sił staram sie myśleć pozytywnie pomimo różnych trudności....
      • minniemouse Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 05:45
        a jakies leki bierzesz przed spaniem?
        na Hashimoto co bierzesz? moze powinnas podregulowac dawke?

Minnie
        • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 08:43
          Nie biorę nic ponieważ endokrynolog widział wyniki hormonów i są one w normach.
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 08:47
        A zdarzało się też niskie ciśnienie?
    • lucerka Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 08:59
      Tez tak mam. Atak paniki to sie nazywa. Nazwa troche mylaca, bo tak naprawde czlowiek nie panikuje w tym danym momencie.
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 09:09
        Nagle robi się Tobie duszno, słabo, i cała drżysz?
        • mae224 Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 11:29
          Tak to wyglada właśnie.
        • lucerka Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 07:09
          Tak. Przeszlam serie badan, ktore nic nie wykazaly. Raz upadlam na dworcu, mialam dusznosci przy wysiadaniu z pociagu. Wezwani sanitariusze i lekarz przyszli, zbadali i powiedzieli, ze to wyglada na klasyczny atak paniki. A ja nie przezywalam zadnego bezposredniego stresu ani paniki. Powiedzieli, ze ta reakcja na stres jest opozniona i przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie.
    • mae224 Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 11:28
      Zawsze w tym samym miejscu? Czy w różnych?
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 11:49
        W domu raczej nie, chyba, że idę do pracy.
        W sklepach, marketach, dusznych pomieszczeniach z większą ilością ludzi, kościoły, zebrania w szkole, w pracy jak mam kilka osób czekających aż ich będę obsługiwać, podczas jazdy autem z dziećmi, na spacerach z dziećmi bez męża, kiedy mam w ciagu dnia trochę biegania i załatwiania ważnych spraw, w długiej kolejce do lekarza.

Poranki są najgorsze. Wieczorami jest lepiej.
        • mae224 Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 15:10
          Czyli dziewczyny mają rację. Zrób badania o których piszą , odwiedź psychiatrę, psychologa i sprawdź, czy nie będzie poprawy.
          • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 15:19
            Rację z czym?
            Bo tu dużo opinii jest.
            • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 15:20
              Chodzi tobie o nerwicę?
            • mae224 Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 15:20
              Ze to ataki paniki.
              • pade Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 14:59
                Zgadzam się. Z tego co pisze autorka wynika, że jest spięta w konkretnych miejscach i okolicznościach. Nadmiar napięcia powoduje rozhuśtanie układu współczulnego, który non stop przygotowuje organizm do walki i ucieczki. Stąd do ataku paniki niedaleko.
                Autorko: RELAKSACJA, odpoczynek, sen, dieta bogata w witaminy B, magnez; rozwiązywanie problemów, rozładowywanie emocji.
    • mamablue Re: Poważne problemy zdrowotne 20.05.18, 17:40
      Też tak miałam po urodzeniu dzieci. Wizyta u gin endo, tabsy i do przodu. Rok je brałam i przeszło. Już nie wróciło. Ponoć jakieś zawirowania po porodach.
    • evee1 Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 06:50
      Z tego co opisujesz, to moim zdaniem to nie problemy nerwicowe. Ataki paniki maja troche inne objawy jednak (jestem specjalistka od 30 lat wink). Ale kto wie, nerwiuca ma rozne oblicza. Ale najpierw musisz wykluczuc ewentualne fizyczne zrolo.
      Czy mialas badany poziom hormonow przytarczycowych (PTH)? Wahania w nich przy calkowicie prawidlowych poziomach hormonow tarczyc moga dawac takie objawy. Jeslli wyjda poza norma, to trzeba szukac przyczyny. Moja mama ma objawy dokladnie takie jak opisujesz i endokrynolog zdiagnozowal u niej problem z gruczolami przytarczyc.
      Byc moze masz objawy hipotonie ortostatyczna, czyli spadki cisnienia przy zmianie pozycji na stojaca. To tez nie moze wiazac z wspominana tu wczesniej niedoczynnosci kory nadnerczy. Ja to mam przez leki, ktore przyjmuje.
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 07:58
        Napisz jak wygladaja ataki paniki?
        Miałam PTH, mialam też badane ACTH, DHEA, KORTYZOL. Z dobowej zbiórki moczu kortyzol lekko podwyzszony.
        • evee1 Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 08:27
          Przede wszystkim, poza wszystkjimi objawami fizycznymi, jak szybkie tetno, hiperwentylacja, niemoznosci nabrania powietrza, uczucie zimna/goraca, mrowienie rak/nog, roznych czesci ciala, ma sie poczucie ogromniego strachu i tego, ze zaraz sie umrze. Towarzyszy temu strach przed utrata kontroli, poczucie odralnienia (jakbys byla poza soba, albo swiat wokol Ciebie byl nierealny) i przemozna potrzeba ucieczki.
          U roznych ludzi oczywiscie objawy moga sie pojawiac w roznym natezeniu i niekoniecznie wszystkie naraz, ale jezeli u Ciebie nie wystepuja zadne objawy psyche, to MOIM ZDANIEM (a lekarzem nie jestem) nie jest to raczej lek paniczny, ani nawet zespol leku uogolnionego. Ale byc moze Twoj organizm tak odpowiada na stresy, ale zanim bym sobie dala wcisnac diagnoze nerwicy, to byl jednak dobrze podrazyla przyczyny fizyczne.
    • mozambique Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 11:41
      jak w kościołach to musi opętanie smile
    • molik28 Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 14:43
      Nerwica?
    • umzak Re: Poważne problemy zdrowotne 21.05.18, 14:58
      Obstawiam nerwicę, jak część foremek. Miałam podobne objawy po kilku latach pracy z osobą uprawiającą mobbing.
    • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 23.05.18, 07:35
      Wczoraj w pracy mialam nerwowa sytacje.
      Po ok trzech godzinach.
      Nagle zaczelo mi sie sie robic slabo, zawroty glowy, nie moglam ustac na nogach. Drzenie w srodku.
      Okropne uczucie sad
    • asia06 Re: Poważne problemy zdrowotne 23.05.18, 12:57
      Miałam podobnie plus ciągły ból głowy. Prawdopodobnie był to stres i przemęczenie. Pomógł magnez w postaci kąpieli magnezowych i dużo snu ( krótkoterminowo wspomaganego tabletkami ).
      • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 08:03
        Tabletki wyciszajace?
    • ania-z-lasu Re: Poważne problemy zdrowotne 25.05.18, 20:58
      Miałam ataki paniki jak byłam młoda po drastycznej zmianie środowiska. Jakoś w tym samym czasie wykryto mi tokso. Jak już wyzdrowiałam to ataki się skończyły. Podczas ataków trzęsły mi się ręce, zalewał pot, serce waliło, kręciło się w głowie i robiło czarno przed oczami i ściskało w żołądku. Często przed snem a czasem w ciemnych pomieszczeniach.
    • arghail Re: Poważne problemy zdrowotne 31.05.18, 11:17
      W poniedziałek będę miała ponownie usg tarczycy i Pani dr zadecyduje jakie badania z krwi zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka