Dodaj do ulubionych

Projekt architektoniczny

02.07.18, 10:22

Ile moze kosztowac indywidualny projekt domu 160-180m2 w 3miescie?
Chcialabym sie zorientowac w cenach.
Dzwonilam do kilku pracowni i wszedzie mi mowia, ze potrzebne spotkanie, po rozmowie beda w stanie podac ceny, a ta porada ma mnie kosztowac 250-350zl, nawet nie chca powiedziec kiedy maja terminy. W jednym tylko miejscu babka mi powiedziala, ze 100zl za m2 powierzchni i beda mogli sie tym zajac za min 3 mies.
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 10:30
      Ceny za indywidualny są od 6.5 tys. wzwyż. Jeśli ktoś chce 250 zł za poradę, to sobie go odpuść. Kolejki są wszędzie, niestety, jest sezon.
      • lianis Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 10:38
        Czyli te 100zl za metr to dosc duzo, w sumie spodziewam sie kwot rzedu 10tys, ale juz sie zaczelam zastanawiac czy na tych poradach nie podpisuje sie jakis klauzul poufnosci zanim ceny podadza. Nie oczekuje, ze mi ktos zrobi projekt jutro, ale chce wiedziec za ile i czy to bedzie we wrzesniu, w grudniu, a moze dopiero za rok.
        Dzieki
        • bistian Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 10:45
          Powinnaś znaleźć kogoś sensownego za 10 tys., może 12 tys. Napisałem 6.5 tys., ale to jest cena minimalna w Polsce, a ten domek jest dość spory, więc cena będzie wyższa.
          Nie wiem czy warto się upierać na projektanta w swojej okolicy? Można to robić zdalnie. I jeszcze jedna sprawa, najważniejszy jest konstruktor, nie architekt. Architekt niewiele może, coś wymyśli, a potem musi iść do konstruktora, który mu wybije z głowy pewne pomysły. Szukaj więc architekta, który jest konstruktorem, albo konstruktora, który działa razem z architektem, dopiero wtedy jest taniej.
          • curry1 Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 13:01
            100zł za m2 to cena ok. W tym powinnaś mieć projekt budowlany i wykonawczy pełnobranżowy czyli architektura, konstrukcja, instalacje sanitarne i elektryczne. Do tego PZT , przyłącza.
            Czasem w tej cenie zawiera się też prowadzenie spraw formalnych czyli ew. wystąpienie o warunki zabudowy (jeśli nie ma Planu Miejscowego), odrolnienie, wystąpienie o warunki dla mediów, konserwator itd... Ceny 6,5-10 tys to raczej goły projekcik ew. koncepcja smile
            • bistian Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 14:51
              curry1 napisała:

> Ceny 6,5-10 tys to raczej goły projekcik ew. koncepcja smile

Nie jest to prawda, to jest kompletny projekt z pomocą w sprawach, o których napisałaś. To jest po prostu najniższa cena w firmach, które stawiają na przerób, bo potrafią robić szybko i dokładnie i takie podejście im się opłaca.
              W tej cenie nie ma projektu wykonawczego, ale nie każdy tego potrzebuje, to się łatwo liczy.
              Jasne, że można zapłacić więcej, znam sytuacje, gdy inwestor zapłacił 25 tysięcy. I były tam znaczące błędy. big_grin

Można próbować skorzystać z gotowca i przeprowadzić adaptację u lokalnego architekta, powinno wyjść sporo poniżej 10 tys., teraz dobrych projektów jest dużo i są wielokrotnie sprawdzane, więc są bezpieczne. Niestety, część z nich nie spełnia normy z tego roku, część nie będzie spełniać normy z 2021 i tu może być problem, bo takie zmiany w projekcie, to ju są koszty. Ale wybór jest spory, coś się znajdzie w pełni pasującego, tylko trzeba wiedzieć o takich sprawach.
              • husmus Re: Projekt architektoniczny 04.07.18, 15:04
                bistian napisał:

> curry1 napisała:
                >
                > > Ceny 6,5-10 tys to raczej goły projekcik ew. koncepcja smile
                >
                > Nie jest to prawda, to jest kompletny projekt z pomocą w sprawach, o których na
                > pisałaś.

Nie jest możliwe zrobienie projektu 180-metrowego domu za taką kwotę. 6,5 tys. będą kosztowały branże, o ile nie drożej.
                Najtańszy gotowy projekt kosztuje ok. 3 tys. + dostosowanie do działki (ok. 2 tys.).
                Jak więc projekt indywidualny (architektura + branże) może kosztować 6,5 - 10 tys.?
                • bistian Re: Projekt architektoniczny 04.07.18, 15:20
                  husmus napisała:

> Nie jest możliwe zrobienie projektu 180-metrowego domu za taką kwotę. 6,5 tys.
                  > będą kosztowały branże, o ile nie drożej.

Pisałem, że przy tej powierzchni jest zawsze drożej.

> Najtańszy gotowy projekt kosztuje ok. 3 tys. + dostosowanie do działki (ok. 2 t
                  > ys.).

O tym też pisałem.

> Jak więc projekt indywidualny (architektura + branże) może kosztować 6,5 - 10 t
                  > ys.?

Nie ma cennika ogólnopolskiego. Ja pisałem o cenie minimalnej.
          • julek_i_ja Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 16:32
            Dobry architekt jest w stanie tak zaprojektowac , ze konstruktorowi wystarczy tylko dolozyc obliczenia i przybic pieczatke.
            I tansze bedzie biuro ktore dorywczo zleca zaprzyjaznionemu konstruktorowi obliczenia, niz ktore trzyma jednego na etacie.
            • bistian Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 16:47
              julek_i_ja napisała:

> Dobry architekt jest w stanie tak zaprojektowac , ze konstruktorowi wystarczy t
              > ylko dolozyc obliczenia i przybic pieczatke.

Dobry architekt jest jednocześnie konstruktorem, wtedy sam przybija pieczątkę. wink
              Architekt, który się nie zna na konstrukcji, to d.., nie architekt.

> I tansze bedzie biuro ktore dorywczo zleca zaprzyjaznionemu konstruktorowi obli
              > czenia, niz ktore trzyma jednego na etacie.

Kto kogo trzyma? Widzę, że nie wiesz, jaka jest obecna sytuacja. Trochę się to przesunęło w stronę konstruktora, mocno ograniczono uprawnienia architektowi. To nie jest etat, ale współpraca równy-równy. Czasami jest tak, że to konstruktor projektuje dom, według wytycznych inwestora, a architekt nadaje ostateczny szlif. Dlatego to jest tak, że ty mi poprawisz konstrukcję do mojego projektu, a ja ci poprawię bryłę. Tak to wygląda obecnie. Nie mówię o dużych projektach, ale i tu można dać przykład hali przemysłowej, gdzie jest projektowane od środka na zewnątrz, od maszyn, konstrukcji hali aż do elewacji, nie odwrotnie.

A wracając do kosztów, dziwne by było, gdyby ktoś miał płacić za pomoc w uzyskaniu warunków zabudowy. Dwie godziny pracy za dodatkowe tysiąc złotych? smile Jeśli ktoś się buduje z głową, zakłada konto na forum budowlanym i z pomocą forum robi sam te rzeczy, które może łatwo wykonać, nie płaci jak za zboże. Inwestora z pieniędzmi większość chce wykorzystać, niestety. Trzeba się przed tym bronić.
              • julek_i_ja Re: Projekt architektoniczny 04.07.18, 14:35
                Architekt nie ma prawa podpisywac sie pod kontrukcja nawet jesli sie zna i ja zaprojektuje. Raczej nikt nie robi uprawnien z obydwu dziedzin, bo to sie po prostu nie kalkuluje.
                Jak ktos daje projektowac swoj dom konstruktorowi, to czemu nie pani ze spozywczego, w koncu tez przeciez odpowiednich studiow nie skonczyla. Kontruktor nie ma odpowiedniej wiedzy z wielu dziedzin, zeby zbudowac cos co nie tylko sie nie zawali, ale bedzie ladne i funkcjonalne. A pozniej strasza takie potworki zaprojektowane przez kogos, komu sie wydaje to takie proste.
                Nie bez powodu mowi sie, ze na budownictwo w duzym stopniu ida Ci, co sie nie dostali na architekture wink

Oczywiscie zgadzam sie z Toba, ze to czasem konstruktor zleca cos architektowi, ale to jest bardziej na zasadzie kto pierwszy zdobyl zlecenie, ten szuka pomocy od pokrewnych specjalistow.

A co do dodatkowych rzeczy, ktore sa potrzebne do projektu budowlango, to chyba nie doceniasz ile pracy wymaga uzyskanie wszystkich uzgodnien. Nawet w przypadku domku jednorodzinnego moze to byc bardzo upierdliwe (w zaleznosci od umiejscowienia dzialki). Do tego trzeba odpalic dzialke konstruktorowi i projektantom instalacji, i skoordynowac caly projekt, a to sa dupogodziny, i architekt ledwo wychodzi na swoje.
                I oczywiscie nie mam pojecia jak wyglada sytuacja, w koncu wcale zupelnie nie jestem architektem wink
                • bistian Re: Projekt architektoniczny 04.07.18, 15:11
                  julek_i_ja napisała:

> Architekt nie ma prawa podpisywac sie pod kontrukcja nawet jesli sie zna i ja z
                  > aprojektuje. Raczej nikt nie robi uprawnien z obydwu dziedzin, bo to sie po pro
                  > stu nie kalkuluje.

Uważam inaczej. Opłaca się, bo później nie projektuje się gniotów. Różne rzeczy można zrobić taniej i drożej i osiągnąć ten sam efekt dla przyszłego użytkownika. Gdy widzę wykonane niektóre schody i balkony, to od razu wiem, że to pomysł architekta, który nie ma szerokiej i aktualnej wiedzy.

> Nie bez powodu mowi sie, ze na budownictwo w duzym stopniu ida Ci, co sie nie d
                  > ostali na architekture wink

Ja słyszałem z kolei, że na architekturę idą osoby, które mają dwie lewe ręce. I co z tego?

> A co do dodatkowych rzeczy, ktore sa potrzebne do projektu budowlango, to chyba
                  > nie doceniasz ile pracy wymaga uzyskanie wszystkich uzgodnien.

Napisałem, że załatwienie WZ wymaga dwóch godzin, potem jest już tylko czekanie. Po diabła ktoś ma za to płacić jak za zboże? Są takie sprawy, przy których pomoc jest bardzo potrzebna, ale przecież nie wszystkie. Udawanie, że się coś robi trudnego, gdy to nie jest trudne, jest zwyczajnie nieuczciwe.

Żeby nie było, ja doceniam dobrą pracę i dobre projekty, przyjemnie się patrzy, gdy wszyscy wykonali swoją działkę poprawnie i całe osiedle wygląda świetnie.
    • bergamotka77 Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 14:57
      Lianis i jak wam się w PL mieszka?
      • lianis Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 16:39
        Dzieki za pamiec. Dobrze, bezproblemowo, no moze pomijajac kwestie budowy domu, nie mozemy znalezc projektu idealnego, ani architekta ktory by nam chcial zrobic, ani budowlancow ktorzy by mieli terminy w 2019, ani nawet dzialki, bo w okolicy gdzie chemy sa tylko 4, z czego jedna jest uslugowa, druga waska w duzym spadem, trzecia w ksztalcie trojkata, a czwarta bez mediow i braku szans na nie w najblizszym czasie.
        Poza tym mam blisko mame z ktora moge sie notorycznie niezgadzac, bo ma niestety wizje corki ktorej nie dorastam, jednak 15 lat na odleglosc oddalilo nas masakrycznie 😏
        Ale pomijajac powyzsze jest ok, dzieciaki w szkolach sie odnalazly, balam sie jak to bedzie, szczegolnie w przypadku nastolatka, ale jak sam mowi dobrze mu sie w Pl mieszka, nawet pomimo tego, ze z matma nie nadaza i ma 4 godz korkow tyg. Mlody jest mlody, wiec zaadaptowal sie blyskawicznie, w szkole radzi sobie super, na etapie 2 klasy nie odbiega od reszty dzieci, a z czytania i matmy wrecz wyprzedzil reszte. Moj najstarszy z bolem serca pozostawiony w uk wydoroslal w ciagu tego roku niesamowicie, stal sie odpowiedzialny, samodzielny i taki “fajny” (juz nie rozkapryszony, hormonami kierowany nastolatek), ale coz, za chwile za ocean na studia rusza.
        To byla dobra decyzja, czasami przychodzi mysl, ze mozna bylo wczesniej, ale z drugiej strony, musielismy pozwolic najstarszemu na spokojne ukonczenie szkoly i usamodzielnienie sie, bo on od poczatku wiedzial, ze chce do stanow i do pl nie wraca.
        • berdebul Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 16:45
          A dom kanadyjski nie wchodzi w grę? Buduje się szybko, nie ma ścian nośnych wewnętrznych, więc co wymyślisz to masz.
          • lianis Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 16:55
            Rozwazalismy, maz bardziej techniczny wiec nie wiem czy dobrze przekaze czemu jednak nie, ale chodzilo o to, ze budynek ma gdzies tam w tych warstwach paraizolacje (czy jakos tak), ktora wyklucza zalozenie klimatyzacji na uzytkowym poddaszu, a kilka osob nam powiedzialo, ze przez okna dachowe to poddasze sie paskudnie nagrzewa i klima jest potrzebna. Przez roznice temp jest kondensacja i ta wilgoc nie ma gdzie uciec bo ta izolacja i wchodzi w ocieplenie domu, przez co moze sie pojawic grzyb i plesn
            • berdebul Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 17:02
              To nie jest prawda. Jeżeli masz dobrze izolowany dach, to nic się nie skrapla, bo nie ma różnicy temperatur, jak rownież poddasze nie nagrzewa się bardzo bo dobra izolacja przed chroni (mam Kanadyjkę, przy upałach mielismy spokojnie 7-10 C mniej niż na zewnątrz).
              Klikatyzację też można zamontować.
            • bistian Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 17:09
              Ludzie budują w technologii kanadyjskiej, nie jest to żadnym problemem. Problem to "jedynie" brak fachowców do tej technologii, a różnica w cenie nie jest porażająca, nawet jest porównywalna. Zwykłe ściany murowane, do tego wiązary na dachu i wychodzi tanio, a konstrukcja jest mocna i człowiek się nie zastanawia czy można wbić gwoździa, czy przypadkiem nie przerwie izolacji?
              Przez okienka dachowe tak bardzo dom się nie ogrzewa, jak przez źle zaizolowany dach, tu jest główny problem.
              • berdebul Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 19:29
                Dobrze izolowany dom murowany nie jest tańszy od pasywnej kanadyjki. Nad gwoździami się nie zastanawiam, wisi wszystko co miało wisieć. Za to jak za 10 lat uznam, że rozkład pomieszczeń mi nie pasuje to zmienię wszystko, w murowanym to praktycznie niemożliwe.
                • bistian Re: Projekt architektoniczny 02.07.18, 19:54
                  berdebul napisała:

> Dobrze izolowany dom murowany nie jest tańszy od pasywnej kanadyjki.

Pasywnej? wink Ambitnie!
                  Masz pewność, że jest wszystko zrobione, jak się należy?
                  Izolację poziomą można obejrzeć, a co z paroizolacją? Mam spore wątpliwości.

> Za to jak za 10 lat uznam, że rozkład pomieszczeń mi nie pasuje to zmienię wszystko,
                  > w murowanym to praktycznie niemożliwe.

Ściana murowana jest jednym z tańszych elementów budynku, izolacji można dopilnować, potem podejrzeć w termowizji i ewentualnie poprawić i mamy pewność, że jest dobrze. Ściany działowe można wszystkie przestawić, zostawiając zewnętrzne nośne, tylko po co? Lepiej zrobić od razu dobrze albo to sprzedać i budować nowe, jeśli się zmieniła radykalnie koncepcja.

Akurat to jest jednym z najbardziej wkurzającym u kobiet, podobało się dwa lata temu, teraz już nie, bo się jej zmieniło, a ty zasuwaj dla pani bez sensu dodatkowe lata, jak niewolnik.
                  • julek_i_ja Re: Projekt architektoniczny 04.07.18, 14:43
                    "Akurat to jest jednym z najbardziej wkurzającym u kobiet, podobało się dwa lata temu, teraz już nie, bo się jej zmieniło, a ty zasuwaj dla pani bez sensu dodatkowe lata, jak niewolnik."
                    Czy Ty jakies kompleksy leczysz, ze musisz wszystkie kobiety obrazac takimi tekstami?
                    Kwestia tego, ze kiedys sie podobalo, a teraz juz nie wynika bardziej z tego, ze ludzie nie rozumieja planow i nie sa w stanie sobie zwizualizowac, czy dane rozwiazanie bedzie odpowiednie dla ich stylu zycia. Na przyklad zobaczyli u kolezanki otwarta kuchnie z wyspa, spodobalo im sie i koniecznie chca ja u siebie. Ale juz po czasie, jak chwile pomieszkaja dociera do nich, ze to sie kompletnie nie sprawdza.
                    • bistian Re: Projekt architektoniczny 04.07.18, 14:53
                      julek_i_ja napisała:

> "Akurat to jest jednym z najbardziej wkurzającym u kobiet, podobało się dwa lat
                      > a temu, teraz już nie, bo się jej zmieniło, a ty zasuwaj dla pani bez sensu dod
                      > atkowe lata, jak niewolnik."
                      > Czy Ty jakies kompleksy leczysz, ze musisz wszystkie kobiety obrazac takimi tek
                      > stami?

Jakie kompleksy? Taka jest prawda, kobiety dążą do zmian nie patrząc na koszty, w każdym razie dużo częściej od mężczyzn, taką mam obserwację. To tak wygląda, jakby nie kojarzyły tego z dodatkową pracą, długą i uciążliwą.
                      Była przedtem mowa o przestawianiu ścian. smile To nie jest drobna zmiana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka