Dodaj do ulubionych

Dołujące książki dla nastolatek

18.07.18, 15:32
zażyczyła sobie moja córka.
O doświadczonych przez los dzieciakach, porzuconych, popadających w kłopoty, z problemami społecznymi/emocjonalnymi etc.

coś w stylu tej serii
lubimyczytac.pl/autor/6713/elzbieta-jodko-kula
Znacie jakieś podobne i współczesne?
Starocie typu "Ten obcy" jej nie podchodzą.
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:36
      Klasyk: My, dzieci z dworca Zoo.
      • cauliflowerpl Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:36
        Ach, sorry, to nie jest współczesne wink
        • 45rtg Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:38
          cauliflowerpl napisała:

> Ach, sorry, to nie jest współczesne wink

Podejrzewam, że współcześnie to się jakoś wiele nie zmieniło.
          • cauliflowerpl Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:43
            Sama sobie przeczytam na dniach smile
        • mid.week Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:40
          No rejczel wink
          Dlatego mam kłopot, bo z literaturą młodzieżową nie jestem na bieżąco.
          Ale przypomniałmi się Władca Much, może jej podrzucę, tam to pełen odlot jest.
    • 45rtg Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:37
      "Dzieci z dworca ZOO"?

A ta Jodko-Kula to chyba się specjalizuje w chłamie klasy "Biedna mała Luna", albo "Bezradny szczeniaczek Bryś".
      • mid.week Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:43
        Może i tak, ale ma służyć za wzór. Współczesne problemy nas interesują, bohaterowie mają być z epoki smartfonów
        • 45rtg Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 15:58
          mid.week napisała:

> Może i tak, ale ma służyć za wzór. Współczesne problemy nas interesują, bohater
          > owie mają być z epoki smartfonów

Przecież te problemy są cały czas takie same.
          • blimsien Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:01
            30 lat temu nie było bullyingu typu filmowanie otyłej kolezanki na lekcji wf i wrzucanie tego do internetów.
            • 45rtg Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:03
              blimsien napisała:

> 30 lat temu nie było bullyingu typu filmowanie otyłej kolezanki na lekcji wf i
              > wrzucanie tego do internetów.

Było dokładnie to samo, tylko bez wrzucania w Internet. Zmieniły się środki, istota sprawy pozostała bez zmian. 30 lat temu grubasy też unikały WF-u ze wstydu.
          • mid.week Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:18
            ale ona nie chce czytać o rówieśnikach swoich rodziców tylko o swoich.
    • gaskama Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:01
      Polecam wszystkie obowiązkowe lektury szkolne.
      • gaskama Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:03
        Sorry, chodzi o dołujące o młodych ludziach. Myślałam, że generalnie dołujące.
        Dzieci z dworca zoo już polecili
        Buszujący w zbożu. - syna mi zdołowała.
    • qwirkle Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:09
      Szklany klosz Sylvii Platth. Do tej pory pamiętam, jak mnie przygnebilo gdy to czytałam ( byłam w LO)
    • kiwaczek69 Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:14
      Polecam książki Ewy Ostrowskiej. Wszystkie, które czytałam, były dołujące bardzo
      • filga Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 15:39
        Właśnie to miałam napisac
    • spirit_of_africa Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:20
      "Ćpun". Wprawdzie rzecz się dzieje bodajże w latach 80/90tych ale to nie przeszkadza w odbiorze.
    • zielonaherbata72 Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:28
      Najgorsza rzecz jaka zrobiła - opowiada o dziewczynie, która czuje się winna śmierci siostry, ponadto jest samotna, matka jest w pogrożona w swoim smutku.
      Łatwiej znaleźć szczerze filmy/seriale/anime niż książki co jest z jeden strony smutne bo to bardzo ważny temat
    • andaba Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:30
      Anny Cieplak. Zwłaszcza "Ma byc czysto". Dla mnie dołujące, ale nie wiem, czy nadające się dla nastolatki. Młodszej. Choć ja nawet swojej dorosłej nie dałam.
      Gwiazd naszych wina.
      Eleonora i Park
      Nie wykluczam, że dołuje mnie co innego niż nastolatkę smile

Ze starszych to Zającówna, Minkowski, Bahdaj (o Telemachu), wspomniana Ostrowska (dołujące skrajnie).
      Gdzie jest Ilse? autora nie pamiętam.
    • black-cat Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 16:53
      Antek, Janko Muzykant, Dobra pani - wszystkie o problemach dzieci i wszystkie dołujące.
      Dzieci z dworca Zoo już Ci dziewczyny poleciły, ja też polecam.
      Może „Jeden z nas” - totalnie dołujące, mnie zmiażdżyło, chociaż nie do końca można to podciągnąć pod problemy młodzieżyuncertain
      • arwena_11 Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 08:05
        Jak dzieci z dworca ZOO - to i druga część. Potem Pamiętnik Narkomanki.

Z mocno starszych - to Ordonki ( pisała pod pseudonimem Weronika Hort ) - Tułacze dzieci.
    • dziennik-niecodziennik Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 17:17
      13 powodów.
      • mamablue Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 17:49
        To samo miałam napisać. Na netflixie jest serial, ale jest też dołująca książka. Jak najbardziej współczesna.
        • mid.week Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 19:56
          ooo, o cos takiego chodziło. dziękuję,zapomniałam że jest książka a nie tylko serial.
    • grazbed Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 17:56
      Seria plus minus 16. Wydawnictwo Literatura
      • andaba Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 18:33
        Ale tam raczej dołujących nie ma. Tylko takie bardziej pogodne. Wiem, bo czytam namiętnie i poluję na nowe big_grin
    • olena.s Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 17:57
      Bez mojej zgody - Jodi Picoult
      • mid.week Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 19:59
        super! dziękuję😘
        • mildred.pierce Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:40
          W sumie to nie jest literatura nastoletnia, wydawca nowsze książki tej autorki wsadza z uporem maniaka w szufladkę ,,literatura kobieca". Polecam większość jej książek. W prawie każdej jest jakiś proces sądowy w tle. Zwykle jest tak: rozdział ,,teraz", rozdział ,,kiedyś tam", aż do momentu, gdy narracja ,,kiedyś" dojdzie do punktu wyjścia książki. Dodatkowo sytuacja jest przedstawiana z różnych punktów widzenia.
          ,,Dziewiętnaście minut" - to moja ulubiona. Jedna z niewielu książek, jakie kupiłam kiedykolwiek, jest przede wszystkim o problemach nastolatków. Gnojony przez rówieśników chłopak przynosi do szkoły broń i zabija uczniów swojego liceum.
          • zielonaherbata72 Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 21:06
            Kocham 19 minut, zapomniałam o tym tytule bo tez ubzdurałam sobie, ze to kobieca a nie młodzieżowa ale temat jak najbardziej dotyczy młodzieży.
        • memphis90 Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 23:39
          Picault miała chyba 2 książki dla nastolatek typowo. Ale nie wiem, czy "dolujace". Jak starsza nastolatka, to może spodobać się jej "świadectwo prawdy", "już czas", "19 minut", "karuzela uczuć", "dziesiąty krąg", "w naszym domu" - w każdej poruszane są problemy młodych ludzi (niechciana ciąża, autyzm, bullying, osierocenie itp).
    • muchy_w_nosie Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 18:53
      Ja lubuję się w dołujących historiach. Efekt tego jest taki, że uważam świat za nieprzyjazne miejsce. Wydaje mi się, że przesadziłam z iloscią smutnych historii, tych prawdziwych o wojnach, gwałtach, zabójstwach dzieci, prześladowaniach, zmienilo to moje podejscie. W pracy mówią, że opowiadam straszne rzeczy a ja tylko przytaczam historie z dokumentów w tv, z książek, artykułów. Jestem pogodną osobą ale gdzieś tam jest świadomość otaczającego zła.
    • obrus_w_paski Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 19:59
      Mały książę jest lekko dołujący i ponadczasowy wink
    • janja11 Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:04
      "7 dni " Eve Ainsworth
      Autorka porusza problem przemocy w szkole. Dlaczego ktoś staje się dręczycielem? Dlaczego wybiera na ofiarę konkretną osobę?
      • andaba Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:14
        O, tego nie znam smile

Jeszcze mi się przypomniało, seria Rebeki Donovan zaczynająca się od "Powód by oddychać".
    • sea.sea Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:10
      www.biblionetka.pl/stats.aspx?genre=11&year=2017

Tu sobie ustawiasz gatunek i patrzysz po roku wydania, masz tam od razu opisy książek, więc można sobie sprawdzić, czy fabuła zapowiada się obiecująco smile
      • andaba Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:21
        W biblionetce najgorszy jest brak rozgraniczenia między dziecięcą i młodzieżową, zanim się przebijesz przez Tupcie Chrupcie, to masz dość.
        Można według tagów, ale tu z kolei leci wszystko, nie można wybrać na przykład ciężkie-dzieciństwo i Literatura młodzieżowa, tylko trzeba sprawdzać wszystko po kolei (częściej jest niemłodzieżowa).
        www.biblionetka.pl/tags.aspx

• janja11 Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:26
      O tym można rozmawiać tylko z królikami
      Anna Höglund
      "Czasem, będąc w towarzystwie, czuję się jak przebrany za kogoś innego. Kogoś, kto co prawda przypomina mnie, ale ja stoję obok."

Książka przede wszystkim dla nastolatków zadających sobie pytania o to, kim są, miotających się pomiędzy poczuciem odrębności i wyobcowania a potrzebą przynależenia i bliskości.
    • greenbutterfly Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:41
      Nie wiem, czy akurat ta ksiazka spodoba sie Twojej nastoletniej corce, ale bardzo polecam Moje drzewko pomarańczowe, José Mauro de Vasconcelos .

Jedna z ksiazek, ktore chyba kazdy powinien przeczytac.
      Piekna, wzruszajaca, madra i z refleksja.

Ksiazka wybrana do serii Cala Polska Czyta Dzieciom.
      • danaide Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 01:27
        Książka, która poruszyła mnie będąc dzieckiem - "Mama lubi pomarańcze". Wybór listów, zapisków i rysunków dzieci. Staroć, ale problemy się nie starzeją.
        Dzieciństwo to pomyłka.
        • danaide Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 01:35
          I może Zabić drozda? Albo Serce to samotny myśliwy? Coś z klasyki amerykańskiej.
          Dla dzieci sporo problemów jest w wyd. Zakamarki. Może nawet za wiele. Np. cała seria o Dunii ("Moje szczęśliwe życie" i kolejne)?

O, wiem. Nędznicy! Gavroche, Kozeta.
          A, miało być współcześnie. Szkoda. To cały Dickens jej uciekniewink
    • mildred.pierce Re: Dołujące książki dla nastolatek 18.07.18, 20:44
      Jacqueline Wilson - Dziecko ze śmietnika.
      ,,April weszła w życie w sposób zupełnie niefortunny - jako dziecko ze śmietnika.

Została całkiem bezceremonialnie pozostawiona w koszu na śmieci 1 kwietnia. Teraz, kiedy skończyła 14 lat jest zdecydowana na to, by w końcu dowiedzieć się skąd pochodzi. Gdyby tylko była w stanie przypomnieć sobie swoją matkę albo... może nawet ją odnaleźć..."
      lubimyczytac.pl/ksiazka/10482/dziecko-ze-smietnika
      • minniemouse Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 00:47
        nie wiem czy to nie bedzie za mocne Dziecko zwane niczym
        Delirium Lauren Oliver
        Kryptonim Verity Elizabeth Wein
        Nigdy nie upadaj Patricia McCormick
        Złodziejka książek Markus Zusak
        Szukając Alaski John Green
        Posłuchaj mnie...Sarah Dessen
        Wzloty i upadki młodej Jane Young Gabrielle Zevin
        ksiazki Nataszy Preston ?

poza tym, tu ponoc lista bardzo, bardzo bardzo BARDZO smutnych ksiazek ale czy odpowiednie dla mlodej to juz w/g uznania. poszukaj wydan po polsku i ocen sama.
        22 najsmutnieszych ksiazek

Minnie
    • estragonka Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 08:00
      "Bardzo biała wrona" - nie dość, że dołująca, to jeszcze może w życiu się przydać taka refleksja jak się to przeczyta... (oby nie)
      • andaba Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 10:23
        Też o tym myślałam. Podobne tematycznie są "Kradzione róże" Anny Łaciny. Ale doszłam do wniosku, że takie książki bardziej dołujące są z punktu widzenia matki, niż nastolatki.
        • estragonka Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 10:57
          andaba napisała:

> Też o tym myślałam. Podobne tematycznie są "Kradzione róże" Anny Łaciny. Ale do
          > szłam do wniosku, że takie książki bardziej dołujące są z punktu widzenia matki
          > , niż nastolatki.

"Wronę" przeczytałam niedawno bo poleciła nam ją babka, która prowadziła zajęcia z literatury dziecięcej. A poleciła ją jako wartościową w porównaniu z Greenami i innymi tego typu, którymi zaczytują się teraz polskie nastolatki.

"Kradzionych róży" nie znam, dzięki za tytuł, chętnie przeczytam.
          • andaba Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 11:05
            A znasz inne Ewy Nowak z tej serii?
            Niektóre są całkiem fajne, choć poruszają mniej poważne tematy.

Anny Łaciny też wszystkie są świetne.
            I "Zbłądziłam" Agnieszki Olejnik.
            • estragonka Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 11:43
              nie znam większości tego co wymieniłaś. dzięki wink będę miała co podrzucać mojej 15-latce.
    • zlababa35 Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 08:04
      Z trochę starszych książek, z lat 90-tych chyba, kiedyś bardzo podobała mi się "Absolutna amnezja" Izabeli Filipiak. No i "Gnój" Kuczoka.
    • monique_alt Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 09:14
      Z mojego dzieciństwa ale poruszające problemy ponadczasowe.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/58592/chlopak-na-niepogode
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4816967/wspaniala-gilly
    • monique_alt Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 10:15
      A ze współczesnych książek to polecam autorkę Jacqueline Wilson:
      poczytajmi.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?195448
    • mama-ola Re: Dołujące książki dla nastolatek 19.07.18, 12:02
      "Dziesięć stron świata" Anny Onichimowskiej. Jest tam m.in. opowiadanie o chłopcach Japończykach, z których jeden ma hikikomorii i siedzi parę lat w pokoju - no to jest i współczesne, i dołujące.

lubimyczytac.pl/ksiazka/260130/dziesiec-stron-swiata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka