Dodaj do ulubionych

Polskie drogi śmierci

24.07.18, 20:18
Nie jestem ostatnio na bieżąco z trendami ematkowymi, ale wpadł w ręce czy raczej w oczy wink artykuł o bezpieczeństwie użytkowników polskich dróg i niestety tylko potwierdził moje własne spostrzeżenia na ten temat. Obejrzałam również sobie kilka filmików przedstawiających różne wypadki, szczególnie te w Polsce.
Jest światełko w tunelu na szczęście i z roku na rok zwiększa się nasze bezpieczeństwo - zarówno kierowców, rowerzystów, pieszych, motocyklistów i innych użytkowników drogi.

moto.pl/MotoPL/7,88389,23705384,polskie-drogi-smierci-mimo-prob-poprawy-bezpieczenstwa-na-naszych.html#Z_BoxMTPPush
A tutaj drugi, którego lektura powinna być zapamiętana przez każdą "wszystkowiedzącą" ematkę:

moto.pl/MotoPL/7,88389,22555461,9-fundamentalnych-zasad-ktorych-powinni-uczyc-na-kursach-na.html
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Polskie drogi śmierci 24.07.18, 23:58
      Usmiałam sie. 57% czytelników deklaruje, ze zawsze przestrzega wymienionych w artykule zasad, a ja codziennie jade ulicą, gdzie obowiązuje suwak, i prawie nikt nie dojeżdża do końca lewego pasu, niemal wszyscy wlączaja się duzo wczesniej, przez co czesto blokują skrzyżowanie (suwak zaraz za nim).
      • rosapulchra-0 Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 16:01
        Pewnie reszta ematek jeździ zgodnie z przepisami ruchu drogowego, stąd to milczenie na temat bezpieczeństwa na drodze w Polsce wink
    • majenkir Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 16:52
      Typowa sytuacja na autostradzie czy moze bardziej jak drodze szybkiego ruchu:
      na prawym ciezarowki jadace 80-90. Na lewym ja 120 (max dozwolone) i w SEKUNDZIE mam dwa metry za bagaznikiem gostka w drogim niemieckim aucie (przewaznie czarnym), ktory usiluje mnie do czegos zmusic, bo chce jechac 150, czy 180 bo 'zmiesci sie smialo' tylko ja i moje 120 mu przeszkadzaja

Amen do tego komentarza spod zalinkowanego artykulu. Z drogi sledzie, bo krol jedzie! Czemu tak jezdzicie? Moj tata osobisty robi tak samo uncertain. Pytalam go, dokad mu sie tak spieszy, na wlasny pogrzeb? "Bo tak. Lewy pas jest do wyprzedzania" uncertain. Jak jechalam z Lodzi do Gdyni 140 km/h, to, oprocz ciezarowek, bylam chyba najwolniejsza. Acha, na codzien tez jezdze niemieckim czarnym autem wink, wiec to nie to.
      • berdebul Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 17:04
        Lewy pas powinien być wolny. Problem robi się przy dwóch pasach i tirach, od lat wraca temat i akcja tiry na tory.
        • majenkir Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 21:23
          Co znaczy wolny? Jakby caly czas byl wolny, to znaczy ze jest niepotrzebny wink. Bywa, ze ruch jest duzy i pas nie bedzie wolny. Wyobraz sobie - prawym jedzie tir, ty na lewym jedziesz szybciej niz on. NAGLE z tylu pojawia sie idiota, miga swiatlami/trabi, bo w ciagu sekundy MUSI cie wyprzedzic. Normalnie chce sie wtedy wrzucic hamulec tongue_out.
          • iwles Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 21:32
            Generalnie to sie z toba zgadzam, ale... ile tych tirow jedzie w kolumnie? Dwa? Trzy? Wyprzedzasz i wracasz na prawy pas.
            W Polsce obowiazuje ruch prawostronny, lewy pas sluzy do wyprzedzania.
            • majenkir Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 21:35
              Ale to sie dzieje w przeciagu nanosekund! Nie mowie o sytuacji, ze ktos jest przyklejony do lewego pasa, kretyn za Toba widzi, ze wyprzedzasz i ze NIE MOZESZ zjechac w lewo, ale i tak trabi i podjezdza jak nienormalny. I nie mowcie, ze tego nie ma, bo ja w PL jezdze tylko wakacyjnie, a widze to bardzo czesto.
              • alicia033 Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 21:57
                majenkir napisała:

> kretyn za Toba widzi, ze wyprzedzasz i ze NIE MOZESZ zjechac w lewo, ale i tak trabi i podjezdza jak nienormalny. I nie mowcie, ze tego nie ma, bo ja w PL jezdze tylko wakacyjnie, a widze to bardzo czesto.

oczywiście, że jest.
                A to polski kierowca śmierci z wczoraj:
                www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Wypadek-smiertelny-na-obwodnicy-poludniowej-n125872.html
                "kierowca auta osobowego marki jeep na pruszkowskich tablicach rejestracyjnych, jadąc w kierunku Warszawy z nieznanych przyczyn zjechał nagle na pas awaryjny i uderzył w oczekującą na serwis drogowy zepsutą ciężarówkę."

"Ciekawe" z jakiego powodu znalazł się na tym awaryjnym pasie.
                • nangaparbat3 Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 22:45
                  Zastanawiałam się nad samobojstwem rozszerzonym.
                  • nangaparbat3 Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 22:45
                    Ale może sięgal po coś, na przyklad.
            • nangaparbat3 Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 22:44
              ale... ile tych tirow jedzie w kolumnie? Dwa? Trzy?

Czasem kilkanaście.
              • iwles Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 22:56
                Jeszcze z taka kolumna sie nie spotkalam.
                Serio.
                • ginger.ale Re: Polskie drogi śmierci 25.07.18, 23:25
                  iwles napisała:

> Jeszcze z taka kolumna sie nie spotkalam.

S8 z Warszawy na Białystok i dalej,można szybko spotkać niejedną taką kolumnę podążającą do i z granicy. Ogromny tranzyt.
                • kadfael Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 06:22
                  To chyba rzadko jeździsz autostradami
                • sweet_sour Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 08:17
                  Albo A2 Warszawa - Łódź. Tam jest jedna wielka kolumna tirów na prawym pasie.
                • araceli Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 08:41
                  iwles napisała:
                  > Jeszcze z taka kolumna sie nie spotkalam.
                  > Serio.

Zapraszam na Trójmiejską obwodnicę - ciężarówki mają zakaz wyprzedzania więc kolumny tworzą się często. Owszem - zostawiają między sobą jakąś przestrzeń ale jak prawy pas idzie 80km/h a lewy 120 to trzeba przyhamować, żeby się zmieścić. Z idiotą na zderzaku to niemożliwe uncertain
                • nangaparbat3 Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 22:39
                  proponuje A4 z wrocławia na południe w dzień powszedni.
            • araceli Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 08:37
              iwles napisała:
              > Generalnie to sie z toba zgadzam, ale... ile tych tirow jedzie w kolumnie? Dwa?
              > Trzy? Wyprzedzasz i wracasz na prawy pas.

Owszem bywają 2-3-4. A świr za Tobą wali światłami na wysokości max 2-giego.
        • babcia.stefa Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 09:32
          Czyli na znakomitej większości polskich autostrad przez znakomitą większość ruchu.
      • majenkir Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 00:51
        Czy to jakas ustawka? big_grinbig_grin trudno uwierzyc, ze to dzieje sie naprawde...
      • milamala Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 01:27

Litosci, a co to jest, to sie nie dzieje na prawde. Przeciez oni tam pod prad jezdza, zupelnie jak w jakims kosmosie.
        • minniemouse Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 03:28
          Ja tez nie pojmuje tego ronda - o co tam chodzi? czy w PL nie obowiazuje ruch prawostrony? i czemu oni tak dziwnie wjezdzaja tam pod prad? tak sie wjezdza? mozg mnie boli...

Minnie
          • minniemouse Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 03:30
            o ok - nie wiem czy dobrze widze ale tam z prawej strony jakby byly zapory na wjazd? pierwszy wjazd zamkniety? dlatego tak dziwnie jada.

Minnie
            • minniemouse Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 03:37
              juz wiem o co chodzi - tam zastawiono niektore wjazdy bo maluja pasy na przejsciach.
              • morekac Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 06:31
                Ale chyba i tak nie powinni tak jeździć.
                • minniemouse Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 22:28
                  morekac napisała:
                  > Ale chyba i tak nie powinni tak jeździć.

mozliwe, nie znam sie na polskich przepisach. ja probowalam dojsc co tam sie dzieje i dlaczego.

Minnie
    • memphis90 Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 08:44
      Błagam, to ma być te 9 zasad, których NIE uczą na kursach? Używaj kierunkowskazów, nie jedz na wprost pasem do skrętu? Śmiech na sali... Ale dziękujemy, Rosa, za podzielenie się perłami mądrości, ten artykuł zmienił moje życie! Teraz już wiem, że parkujac NIE powinnam równać do auta źle zaparkowanego (np w połowie miejsca parkingowego) , ale jednocześnie NIE powinnam parkować prawidłowo i zostawiać odstępu, w którym nie zmieści się inne auto- to takie proste, a ja przez całe życie miałam wątpliwości!
      • niu13 Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 22:45
        No popatrzcie na siebie, same mądrale, z których każda się przekrzykuje, jak doskonale się zna, a inni kierowcy są debilami. Dlatego w PL jest tyle wypadków, bo każdy kierowca uważa, że jest najmądrzejszy na świecie. I zamiast dyskutować, co zrobić, żeby było bezpieczniej, mądrzycie się nt. niuansów zachowań na autostradzie.
        Jako osoba bez prawa jazdy przysięgam Wam, że nie ma już w Polsce poczucia bezpieczeństwa na drogach i to nie tylko przez nakoksowanych gostków w tuningowanych golfach, ale też przez te wszystkie mądre osoby z wyższej klasy średniej, którym się kompletnie we łbach poprzewracało od dobrobytu i Polski w ruinie z nowymi autostradami. Pokory, pokory!!!
        • alicia033 Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 22:50
          ale bełkot.
          Jak pijesz, niu, to nie pisz na forum.
          • niu13 Re: Polskie drogi śmierci 26.07.18, 23:23
            No właśnie nie piję i może dlatego jestem sfrustrowana.Szczerze nie cierpię tego tematu i boję się jeździć po polskich drogach.
            • milamala Re: Polskie drogi śmierci 27.07.18, 00:38
              Tylko nikt nie rozumie o co ci chodzi.
              • rosapulchra-0 Re: Polskie drogi śmierci 27.07.18, 01:12
                E tam. Nie mów za innych. Ja zrozumiałam, o co chodzi niu13.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka