Dodaj do ulubionych

RODO jeszcze raz

23.08.18, 12:07

Wszyscy wiemy że jakiś czas temu wszelkie możliwe strony i sklepy wysyłały do odhaczenia formułkę Rodo. Nawet internetowy sklep w w którym raz kupiłam skarpety wysłał mi na majla
I tak jest sobie firma która posiada moje wrażliwe dane a żadnej formułki rodo nie przysłała. I tu powstaje moje pytanie bo zapytana firma mnie zbyła że "pracuje nad tym" po czym po dziś dzieň nic nie przysłała.
Jest sie czym martwić czy nie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 12:15
      Martwić się nie masz czym; bardziej firma.
      • znowu.to.samo Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 12:24
        To znaczy?
        • znowu.to.samo Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 12:29
          A gdyby z moimi danymi co@ sie stało, czego sobie nie życzę? Wyciekły albo zostały użyte do kryminalnych celów
          • coannawie Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 12:50
            Myślisz, że mailowa formułka może Cię przed tym ochronić?

RODO obowiązuje niezależnie od tego, czy dany przedsiębiorca wysłał Ci maila, czy nie. Wątpliwym jest, żeby samo spełnienie obowiązku informacyjnego wpłynęło na ryzyko wycieknięcia danych.
          • dziennik-niecodziennik Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 12:52
            to mozesz firmę pozwac.
            • znowu.to.samo Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 13:04
              Pozwać o co? Że nie dostałam informacji o rodo?
              • coannawie Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 13:12
                Nie pozwać, ale możesz napisać skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych. O ile Ci się chce.

Obowiązek informacyjny wynikający z RODO działa tak jak np. ostrzeżenia przed rakiem na papierosach. Jeżeli producent ostrzeżenia nie zamieści, naraża się na odpowiedzialność. Ale samo to nie czyni jego produktu bardziej szkodliwym.

RODO przecież nie zmieniło praw rządzących światem, tylko nieco zmodyfikowało stan prawny. Jeżeli do tej pory nie bałaś się o swoje dane osobowe, to teraz też nie masz powodu.
    • bialeem Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 13:15
      Teoretycznie jeżeli firma ma twoje dane w związku z wykonywaną, zamówioną i trwającą usługą (a sama im te dane dawałaś) lub w ramach obowiązku nałożonego prawnie, to nie musi cie informować, że ma twoje dane.
      Jeżeli tej usługi już nie wykonują, to może się po prostu danych pozbyli. O tym tez nie muszą informować.
      • znowu.to.samo Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 17:18
        Tylko że on7 cały czas usługe wykonują....
        • znowu.to.samo Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 17:23
          Zastanowiło mnie że sklep w którym kiedyš kupiłam skarpety zadał sobie trud wysłania majla, a ta firma nie....
          • bialeem Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 18:06
            Bo sklep w którym kupiłaś skarpety już tych danych mieć nie powinien. Może mieć w ramach np historii zakupowych/w celach dowodowych, ale jak mają jakieś dane, które służą im np do marketingu albo trzyma je na wszelki wypadek, to już muszą ci o tym powiedzieć.
            Jak ktoś wykonuje dla ciebie usługę, to możliwe, że np klauzulę informacyjną zawarł w "umowie" czy formularzu zamówienia i tyle. Więcej nie musi. RODO dotyczy głównie danych przetwarzanych w celach innych niż to, co "zamawiałaś".
          • ira_08 Re: RODO jeszcze raz 07.10.18, 14:20
            Niekoniecznie. Sklep chce mieć Twoje dane w bazie, więc musi mieć zgodę, bo podałaś te dane kiedyś, jednorazowo. A jeśli mowa np. o Twoim dostawcy internetu, to oczywiste, że nie musisz się dodatkowo zgadzać, żeby Ci faktury przysyłali, skoro masz z nim umowę.
        • oqoq74 Re: RODO jeszcze raz 23.08.18, 17:35
          Skoro usługę wykonują, czyli wiąże was jakaś umowa, to nie muszą nic wysyłać, bo oczywistym jest, że Twoje dane przetwarzają.
    • adament Re: RODO jeszcze raz 06.10.18, 22:35
      A czym się tu martwić? Co się miałoby zmienić dla ciebie?
    • maadzik3 Re: RODO jeszcze raz 06.10.18, 22:38
      Nie wiem. Możesz zażądać żeby Cię poinformowali (nie szczegółowo, tego nie mogą, ale ogólnie) jak chronią twoje dane i na jakiej podstawie je przetwarzają
    • maadzik3 Re: RODO jeszcze raz 06.10.18, 22:40
      Przy okazji: wchodzę czasem na strony różnych gazet i publikacji. O cookies informuje już większość. Ale na wielu (w tym chyba wszystkich prawicowych gdzie czasem z ciekawości zaglądam) domyślna jest opcja włączenia ciasteczek pozwalających na identyfikację użytkownika. A to jest sprzeczne z RODO. Domyślnie powinny być wyłączone. Aż czasem mnie korci żeby na nich donieść smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka