Dodaj do ulubionych

5 posiłków- od kiedy?

20.09.18, 16:09
Kurde, jakoś w ogóle nie pamiętam etapów rozszerzania diety u starszaka, jak to tam szło I kiedy zredukował cycka... ale do rzeczy- piszą, że między 9-12 miesiącem dziecko powinno już jeść 5 posiłków stałych. Młoda zaraz kończy 8 miechów i chyba muszę powoli zacząć myśleć nad zmianami w naszym planie dnia, żeby gdzieś te dodatkowe posiłki powciskać. . Jak to u was wyglądało?
Obserwuj wątek
    • grrru Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 16:28
      A to nie chodzi o to ze trzy główne i dwie przekąski? Czyli jak zjadła banana to już jest posiłek? U nas dopiero teraz powoli córka zaczyna jeść większe ilości, tak to te posiłki były np. pół kubeczka zupy. a ma rok i trzy miesiące.
      • 35wcieniu Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 16:37
        Też bym tak podejrzewała.
      • wilowka Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 16:39
        No dokładnie tak. Śniadanie, 2gie śniadanie (owoc, jogurt itp) obiad, podwieczorek i kolacja (a po drodze mleko jak chce)
      • same-old_mona Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 16:52
        No taak, tak to ma wyglądać, racja. U nas jest tak:
        6-pobudka-cycek
        7.40- 8 coś konkretniejszego ( owsianka, jaglanka, czy coś w ten deseń z jakimś owocem)
        Ok 9.30 cycek i spanie
        10- 10.15 się budzi i nic jeść nie chce, 3 min cycka
        Koło 11 idziemy na spacer na 1-1,5 h, często w wózku zaśnie i wstaje ok 13.
        13-13.30 obiad w postaci zupy raczej treściwej niż wodnistej ( mięso, warzywa, kasza/makaron ) albo "drugie" typu jakiś pulpet/gulasz z czymś.
        15.00 cycek
        16.00 spacer
        17.30 obiadokolacja ( my o tej porze jemy więc je z nami )
        19 kąpiel- cycek- spać
        • same-old_mona Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 17:26
          Dodam, że to są takie pewności+ dochodzi cycek to tu, to tam ( czasem doje potrafi śniadaniu/ obiedzie etc) + w nocy ze 2-3 razy się przyssie
        • juuuu7 Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 20:38
          Mysle ze macie spoko plan dnia. Moj ma 10mcy i ma sniadanie, drugie sniadanie, obiad i podwieczorek. Jakos nie widze szansy poki co na wcisniecie dodatkowego posilku, bo w miedzyczasie jest kp.
        • grrru Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 22:45
          Moja jak miała 8 miesięcy to wyglądało to tak: siadała z nami do każdego posiłku i coś skubnęła, więcej dała psu, resztę wywaliła. Zupa/ kilka łyżeczek. Pól ziemniaka i kęs mięsa - takie to były porcje. A poza tym mleko, mleko, mleko do oporu. Rozkręciła się żywieniowo dopiero niedawno, bo mnie z racji ciąży mleko się kończy.
          • same-old_mona Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 23:02
            Nie no, moja je sporo, mało mam sprzątania nawet przy braku psa wink tylko tak myślę luźno nad rozkładem dnia przy tych docelowych 5 posiłkach. Nic jej raczej nie brakuje, waży 9kg przy 75cm więc nie jest niedożywiona :p nie pogardzi niczym, tylko fasolka szparagowa nie podeszła i kiwi ( ja kiwi też nie lubię więc się nie dziwię:p ) a tak to od jagielnika wink po maślankę wciąga wszystko.
            • grrru Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 23:14
              Cóż, moja w wieku blisko 14 miesięcy też waży 9 kg. A co do rozkładu dnia - moim zdaniem nie ma się co fiksować na tym tylko normalnie żyć. Przecież Ty też nie jesz z zegarkiem w ręku.
              • grrru Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 23:15
                Blisko 16, jeszcze gorzej... Jak nic niedożywiona.
                • same-old_mona Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 23:17
                  😀 no i widzisz? Może musisz wprowadzić jakiś rozkładem dnia 😂
                  • same-old_mona Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 23:17
                    Rozkład *
                  • grrru Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 15:15
                    My jesteśmy permanentnie w rozkładzie big_grin Ale mijane dziś ogłoszenie "angielski dla dzieci od 3 miesięcy" zasugerowało mi, że istotnie z jakością mojego macierzyństwa nie jest najlepiej...
    • an.16 Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 16:36
      Mój synek przed ukonczeniem 6 tyg. przestał się budzić na nocne karmienie i w ten sposób zredukowal sobie liczbę posiłków z 5 do 4 na dobę. I tak zostalosmile
    • wilowka Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 16:38
      No co Ty. Do roku podstawą jest mleko. Jakoś miała wtedy śniadanie obiad i próbę kolacji. Po roku udało się wejść na 5 a i tak mleko chlipie rano, przed drzemka i przed spaniem
    • vinca Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 19:14
      8 miesiecy to mało... w takim wieku to przeciez glownie mleko bobas powinien jesc.
      A potem to 5 posilkow spokojnie wychodzi - sniadanie (kasza), o 11:30 zupa, o 14:30 II danie, ok 16:00 podwieczorek (u nas przewaznie owoc) a potem kolacja. Ale tak sie unormowalo dopiero jak miala z 1,5 roku...
      • grrru Re: 5 posiłków- od kiedy? 20.09.18, 22:46
        U nas by nie przeszło. 11:30 zupa? Panienka potrafi do 10 spać smile
    • kragina Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 09:41
      Nie przejmuj sie tymi 5 posiłkami, macie spoko plan dnia smile jak bedzie miała ochotę to sobie zastąpi cycka jakaś przekąska. Moj syn mając 8 miesięcy jadł tak samo, nagle w 9 nastąpił jakis szał z normalnym jedzeniem, cycek był tylko raz w nocy i do drzemki (ale chyba bardziej rekreacyjnie niż spożywczo wink ) i około 10 miesiąca sie odstawiliśmy, juz mi sie nie chciało a on tez nie rozpaczał - wtedy właśnie zaczął jesc 5 posiłków - czasem więcej czasem mniej.
    • eukaliptusy Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 10:15
      Powiem szczerze, ze mój lepiej jadł kiedy dawałam mu coś z mojego jedzenia bez żadnego planu, niż jak zaczęłam go sadzać do jedzenia regularnie i oczekiwać ze zje bo mu zrobiłam.
      Do 12 miesiąca mleko powinno stanowic conajmniej 50 % zawartości posilkow, wiec bez ciśnienia.
      • same-old_mona Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 10:25
        To u mnie jest tak, że to ona oczekuje jedzenia o określonych porach :p I jak jest pora obiadu nie chce mleka.
    • seaborgium Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 11:14
      I nas 14 miesięcy i jest tak:
      6.00 pobudka i cycek
      7.20 sniadanie
      10.00 drugie śniadanie
      11.00 drzemka + cycek
      14.00 obiad
      16.30 podwieczorek
      18.00 cycek i spanie na noc

Czyli mu mamy 4 posiłki. Na podwieczorek często koktajl owocowo-warzywny, owoce lub jogurt. Myślałam o 5 posiłku, ale wtedy dziecko non stop by coś jadło.
      Poczytaj bloga Małgorzaty Jackowskiej, ona w ktoryms artykule pisała ile dzieci powinny jeść. Mój w 9 miesiącu jadł 2-3 stałe posiłki bo wtedy miał jeszcze 2-3 drzemka i do nich dopasowywałam jedzenie
      • seaborgium Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 11:17
        malgorzatajackowska.com/2016/10/19/rozszerzanie-diety-sciagawka/ na przykład tu
      • seaborgium Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 11:26
        Albo tu malgorzatajackowska.com/2016/07/15/mleko-to-podstawa-ile-posilkow-podawac-dziecku/
    • jehanette Re: 5 posiłków- od kiedy? 21.09.18, 15:06
      Conajmniej dwa posiłki to było coś w stylu owoc/wafel ryżowy/bułka do ręki w wózku podczas spaceru wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka