Dodaj do ulubionych

Wejscie dla psa- drzwi

22.10.18, 18:40
Zdecydowalam sie w koncu na psa. Zdjecia nie wkleje bo ma 4 tyg a odbieram za kolejne 4. Wklejam matrony: mame i babcie. No i przewazyly w tej decyzji sentymenty do poprzedniego psa plus Lassie Wroc, film z dziecinstwa

Teraz szukam drzwi dla psow. Kocie przejscie usune i wsadze wieksze przejscie. Jakies rady co do marki? Ktore przejscie tak, ktore nie?

https://i.imgur.com/xuXpre5.jpg
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 18:49
      Nie zakładaj bramki dla psa.
      Uważam ze pies powinien być w ogrodzie (jeśli miszka w domu) pod kontrola, znam kilka przykrych incydentów ze psa ukradziono z przydomowego ogródka.
      A twój rasowy szkoda psa.
      Poza tym pies ci będzie brudził wchodząc i wychodząc do ogrodu kiedy chce , przynosił błoto z ogródka, będzie tez brudził swoją piękna sierść. Będzie tez szczekał na wiewiórki ptaki koty i możesz mieć problemy z siąsiadami.
      A i tak na spacery regularne musisz psa wyprowadzać. A możesz mu drzwi otworzyć i przypilnować kiedy tylko ze chce. W nocy szybko nauczy się spać prze znała noc w budzić się z właścicielami.
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 18:54
        no tu tak specjalnie nikt psow nie kradnie. Kota mi swinie jedne z konca tej ulicy zaczely karmic, utuczyly i sie przeprowadzil do nich na stale wiec wywiozlam do tesciowej. Swinie okazaly sie polskimi facetami singlami wynajmujacymi dom tu w 5ciu.

No blota to tak wiesz, my na wzgorzu. Kot ma wejscie. Sasiedzi juz sie przyzwyczaili do mnie i moich nowosci.
        • mary_lu Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 19:21
          big_grin starzy kawalerowie i kot big_grin
          Psice piękne!
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 19:38
            no... mowie ci. Faceci sami i rozpuscili mi kota bo ciagle ktos w domu byl i glaskal i dokarmial. Ciagle jej "ginela" obroza z nakladka mowiaca jak sie kot wabi, telefon i "nie karm mnie"
        • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:09
          Spoko jak chcesz twój wybór oczywiście.
          Ale kot to nie pies kotów jest multum u nas biega sporo, a psa i tak ukradli. I pies będzie musil zawsze mieć obroże na sobie.
          I na grupie Londynu tez szukali nie raz.
          Kot nie jest tak hałaśliwy jak jest sam.
          No i psina piękna. Szkoda sierści.
          Wyjście Musi być dostosowane do wielkosci psa, ja widziałam takie ze reaguje na chip psa i obcych nie wpuści. Może być tez na magnez który pies ma przy obroży. Ale jak zgubi to nie wejdzie. Z blokada od środka ze możesz zablokować i pies nie wyjdzie.
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:50
            >. I pies będzie musil zawsze mieć obroże na sobie.

no to oczywiste oraz maja microchipa. Ja mam tez tracking device czyli urzadzanie do namierzania GPSem po poprzednim spie.

>Kot nie jest tak hałaśliwy jak jest sam.

co rozumiesz przez halasliwy kot. Ja mam 3 koty. Nie rzeklabym by byly halasliwe jak byl pies
    • tairo Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 21:40
      Zanim zamontujesz, sprawdź jak zapatruje się na to ubezpieczyciel twojego domu.
      • tairo Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 21:47
        Ja w ogóle bym raczej nie montowała, bo klapka dla dużego psa jest wystarczająco duża, żeby przeszedł przez nią chudy złodziej albo dziecko-pomocnik.
        Gdybym musiała, to tylko taką aktywowaną chipem.
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 22:59
        >sprawdź jak zapatruje się na to ubezpieczyciel twojego domu.

tak samo jak na kocie przejscia. sa okreslone normy wielkosci i jak sie to zamyka
        • tairo Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 00:13
          Chyba bym zmieniła ubezpieczyciela.
          Kocia klapka a drzwi, przez które przejdzie dorosły owczarek, to zupełnie inna klasa zagrożenia.
          • ajaksiowa Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 07:12
            Princy,chodzi o to żebyś nie musiała gnać do domu z językiem wywieszonym bo psa trzeba wyprowadzić?Moja wyobraznia odnośnie klapek dla kotów itp jest przebogata😖
            • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:14
              nie, bo u nas jeden mieszkaniec jest ciagle w domu. Chodzi o to by nie otwierac i zamykac drzwi ciagle. Jeden z moich kotow swietej pamieci byl leniwy i ciagle czekal laskawie jak mu drzwi otworze bo mu sie przez klapke nie chcialo przechodzic. Wymeczyl mnie tym otwieraniem i zamykaniem drzwi. Mowie ci ... Simon's cat to byl jak tutaj
            • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:12
              ajaksiowa napisała:

> Princy,chodzi o to żebyś nie musiała gnać do domu z językiem wywieszonym bo psa
              > trzeba wyprowadzić?Moja wyobraznia odnośnie klapek dla kotów itp jest przeboga
              > ta😖

Jak się kupuje wyjście po to to nie powinno się brać psa. Bo dorosły pies wytrzyma kilka godzin bez wyjścia.
              • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:51
                no ale nie chodzi o zalatwianie sie. Chodzi o chec przewietrzenia sie
    • thea19 Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 22:26
      takie pytanie powinnas zadac raczej brytyjskim psiarzom. w Pl, jak zyje, nie widzialam ani nie slyszalam o wejsciu w drzwiach dla psa, to jest w ogole bez sensu - powazna strata ciepla, wejscie dla zlodzieja. drzwi moskitierowe na tarasie z klapka psia tak, wejsciowe nie.
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 23:02
        przeciez mam duza juz a koty. Jaka strata ciepla?

Jakie drzwi moskitierowe? Tu nie ma moskitow. Muchy rzadko widuje. W klimacie morskim nie ma takich atrakcji

To nie klapka w drzwiach tylko w scianie. Scianie do conservatory. ( przeszkolne pomieszczenie). Miedzy tym pomieszczeniem a reszta domu sa jeszcze jedne drzwi
        • dziennik-niecodziennik Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 08:31
          No ale te koty chyba jednak mniejsze od psa?
          Nie montowalabym takiej dla dorosłego dużego psa. Bałabym się ze ktoś nią wlezie.
        • thea19 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 09:18
          nigdy w Pl nie mieszkalas? zadajesz takie pytania, jakby to bylo co najmniej egzotyczne. mozkitiery drzwiowe montuje sie powszechnie na drzwiach tarasowych. w tych moskitierach montuje sie na dole klapki dla zwierzat. nikt w normalnych drzwiach zadnych klapek nie robi (w tym bardziej w scianie) bo mialby grzyba po pierwszej zimie i wiecznie wychlodzone pomieszczenie. nie pytaj Polek mieszkajacych w 99% w Pl o takie rzeczy bo to brzmi tak, jakby Arabow pytala o przepis na gulasz wieprzowy i o odsniezarki.
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:09
            >nigdy w Pl nie mieszkalas?

w Polsce mieszkalam w zupelnie innych czasach za komuny i ciut po ale niewiele. Ja przez wiekszosc zycia czyli 24 lata mieszkam poza Polska.

>. mozkitiery drzwiowe montuje sie powszechnie na drzwiach tarasowych.

tu sie montuje przejscia dla kotow i psow w drzwiach tarasowych ale nie ma tam moskitier raczej. No moze ktos ma ale nie jest to cos co by bylo czesto.

>nikt w normalnych drzwiach zadnych klapek nie robi (w tym bardziej w scianie) bo mialby grzyba po pierwszej zimie i wiecznie wychlodzone pomieszczenie.

z 10 lat juz tu mieszkam i mam przejscie i grzyba niet. Brudzi sie tylko przejscie bo koty maja brudne lapy i trzeba regularnie mopem traktowac. Zreszta co by mialo tam sie grzybic skoro to jest wybetonowane przejscie.
            • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:13
              Mogłaś zapytać matkę emerytke, która z Tobą mieszka. Powinna mieć lepszą pamięć.
              • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:15
                Moja matka niespecjalnie interesuje sie drzwiami w ludzi domach. W ogole budownictwo ma gdzies.

• triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:18
                  A, jasne. Ja również niespecjalnie interesuję się drzwiami w cudzych domach i wiem, że w Polsce nie montuje się wyjść dla psów. Cud poznawczy.
                  • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:41
                    No dowiedzialam sie. Wielu rzeczy sie dowiaduje. A dla ciebie cud poznawczy ze ktos mogl tego nie wiedziec i ze sa gdzies kraje w ktorych nie jest to nic dziwnego

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81mLcVNTj2L._SX679_.jpg
                    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT--GDmS7sPMNX9HD7-7evTXz-yBuAy_euPwxfhvhtmpCR9Jx5H
                    https://smhttp-ssl-21800.nexcesscdn.net/media/catalog/product/cache/1/image/650x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/0/3/03ppc_1_wrigley_small_no_label_1.jpg
                    https://www.dog-fest.co.uk/images/uploads/content/_main/1200x400_image_for_2nd_July.jpg
                    • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:46
                      Nie napinaj się, amerykańskie filmy i seriale familijne pojawiały się w Polsce przed 1989 r. więc informacja o klapkach dla psów, stosowanych gdzieś tam, nie szokuje.
                      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:52
                        no ciebie wyraznie zszokowala. Jako ze wszystko trafia do Polski tez i Polska niespecjalnie w czymkolwiek odstaje od wiekszosci krajow europejskich nie dziwne jest ze ktos mogl zalozyc ze i klapki tez

Klapki nie byly na zachodzie w powszechnym uzytku 30 lat temu. Chyba ze sobie ktos sam skonstrulowal. W ogole rynek dla zwierzakow domowych sie ogromnie rozwinal. 30 lat temu to i tu karmiono inaczej
                        • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:58
                          Nie. Ty pytasz o rozwiązanie niestosowne w Polsce.
                          Ja wiem, że bywa ono stosowane w innych krajach i że nie jest stosowane w Polsce. Rozumiesz, łączę wiedzę o niestosowaniu ww. w jednym miejscu, z wiedzą o stosowaniu w innych miejscach.
                          Spróbuj pomyśleć, to nie jest dużo danych do przetworzenia.
                          W USA klapki stosowano od dawna vide właśnie filmy i seriale, starsze niż sprzed 30 lat.
                          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:02
                            >W USA klapki stosowano od dawna vide właśnie filmy i seriale, starsze niż sprzed 30 lat.

wlasnoreczne domowego uzytku i o tym pisalam wczesniej. Nie produkowanych do tego celu. W USA mieszkalam 5 lat i jakos tam poznalam tamten kraj. I znam swiezsza wersje niz Polske bo nie bylo to tak dawno temu

poza tym juz napisalam z 4-5 razy , ze z tego watku dowiedzialam sie ze nie ma czegos takiego w zastosowaniu w Polsce.Ale ty uznalas ze kazdy Polak jest i musi byc na biezaco z kazdym szczegolem zycia w Polsce, bo inaczej udaje. Moze udaja ci co wyjechali 2 lata temu, ale nie ci co 24- 25 lat temu
                            • majenkir Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 16:23
                              princesswhitewolf napisała:
                              > wlasnoreczne domowego uzytku i o tym pisalam wczesniej. Nie produkowanych do te
                              > go celu.

Mialam klapke (a w zasadzie klape tongue_out, bo xl) juz 1999. Kupiona, nie robiona.
                              • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 22:42
                                jakiej marki?
                                • majenkir Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 04:29
                                  A ja wiem? To nie rakieta kosmiczna, wybierz cos tanie, a z dobrymi reviews na amazon i bedzie ok.

BTW, moje greyhoundy nigdy nie nauczyly sie z tego korzystac....
                                  • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 12:13
                                    no ale one spia i jak nie na spacer to nigdzie nie poleza.
                    • thea19 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:35
                      to pierwsze czarne to wlasnie moskitiera a nie drzwi jako takie. w Pl wystepuje.
                      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:52
                        W US a to zdjecie z US tez stosuja zwlaszcza na wsch wybrzezu gdzie jest wilgotno i lataja rozne...
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:10
            >nie pytaj Polek mieszkajacych w 99% w Pl o takie rzeczy bo to brzmi tak, jakby Arabow pytala o przepis na gulasz wieprzowy i o odsniezarki.

no dowiedzialam sie o tym z tego watku.
          • 1matka-polka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:25
            Ja mam klapkę w ścianie od kotłowni. Klapka została umieszczona w otworze, który jest w ścianie od 5 lat. Otwór został zrobiony przez mojego męża w ramach innowacyjnych rozwiązań wentylacyjnych. Nie ma grzyba, jest ciepło, bo w kotłowni stoi piec (na pelet), który jest za duży na nasz dom i za bardzo grzeje. Uff wink
      • joanna_poz Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 09:08
        potwierdzam, w Polsce nie montuje się drzwi dla psów.
    • agusiah Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 23:01
      Mojej teściowej włamali się do domu przez kocie drzwi, nie polecam
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 23:07
        no u mnie najpierw beda w pelnym automatycznym swietle z paru miejsc i na kilku kamerach nagrani i widnieli w Cloud nagraniu jak sie wlamia. CCTV uliczne wczesniej tez nagra gdzie zaparkowali bo tu wszedzie sa kamery w Londynie.
        Poza tym kocia klapke juz mam. Musialby to byc jakis zwierz dlugi typu waz co to wleie przez klapke kocia w murze, a potem przeczolga sie 2 metry do drzwi. Leee to juz latwiej im okno wybic jak juz tak pragna u mnie nie wiadomo co krasc bo nie obwieszam sie diamentami a po co im pralka odkurzacz czy telewizory nienowe?. Chyba tego psa....<mysli> lol
        • joanna05 Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 23:13
          Ale po co Ty chcesz tę bramkę dla psa montować?
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 00:06
            no wiadomo. Aby sobie wylazil i wlazil kiedy chce do domu z ogrodu i do ogrodu
            • joanna05 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 00:08
              No ale po co? To koty tak łażą. Pies potrzebuje spacerów z człowiekiem, a nie wyłażenia, nic mu to nie da prawie. Nie ma tak dobrze smile
              • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 10:49
                joanna5. Wszystkie psy a bylo ich pare w moim zyciu uwielbialy wylazic do ogrodu, (a i oczywiscie lubily spacery)
                Matka i babka ze zdjecia tego psiak pol dnia spedzaja w ogrodzie.
    • greenbutterfly Re: Wejscie dla psa- drzwi 22.10.18, 23:14
      Pieski piekne smile
    • jola-kotka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 07:53
      EasyPet
    • wilan.an Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 08:45
      Piękne 😍😍. Bierzesz psa czy suczkę? Rób dużo zdjęć, strasznie szybko przestanie być śmiesznym lessie-kulkiemsmile Ja robiłam za małosad
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:10
        Boy
    • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 08:54
      Zaraz mnie Princess pogoni ale nie moge sie nie podzielic moim szokiem…..
      Jestem w szoku ze ten pies ze zdjecia to ma byc owczarek szkocki.
      Lessi to piekny dumny stwor z szlachetnym dlugim pyskiem i bialym kolnierzem. Taki pies z daleka rzucajacy sie w oczy uroda. Serio do takiego stanu doprowadzono owczarka szzkockiego w UK? Zwykly pysk, futro jak u kuropatwy….naprawde bym nie pomyslalam ze to pies rasowy, ewentualnie ze jakis inny rodzaj owczaka. No szok. Sorry jesczze raz ale z filmem Lessi to nie ma nic wspolnego, mam nadzieje ze synek nie wdal sie w matrony...
      • berdebul Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 09:19
        Linia show i linia working dawno się rozeszły.
        • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:05
          >Linia show i linia working dawno się rozeszły.

dokladnie, przed wiekami zanim pra-prababcia asmarabis jeszcze sie urodzila i mogla kwestionowac rasy lol. Bo od ok 1800 istnieje Collie Roughen.wikipedia.org/wiki/Rough_Collie. Border Collie czyli working Collie ( to zupelnie inna rasa i nie Lassie). Moj swietej pamieci poprzedni pies byl working dog( zdjecie do obejrzenia w watku o lozku dla psa) i potrzebowal przeogromnej ilosci ruchu. Byl to tez pies bardzo obronny co nie raz bylo przyczyna problemow.
          • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:12
            No wlasnie bylam w tym watku i nie widze zdjecia. Gdzie moge zobaczyc to " Lassie" wedlug Princess?
            • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:23
              wkleilam zdjecia

a tu masz caly clip z filmu www.youtube.com/watch?v=Zqp8_F9EXbw

tobie sie Beethoven z Lassie pomyli. 2 inne rasy, 2 inne filmy
              • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 18:32
                NO ale w tym watku co pisalas nie ma zadnych zdjeca a filmik sie nie otwiera szkoda
                • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 15:21
                  jezu co ci sie nie otwiera? Wpisz w Youtube slowo Lassie. Ponizej masz wpis "princesswhitewolf 23.10.18, 10:59 "pelno zdjec wklejonych.
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 10:59
        >Jestem w szoku ze ten pies ze zdjecia to ma byc owczarek szkocki.

To nie jest owczarek szkocki tylko Rough Collie en.wikipedia.org/wiki/Rough_Collie
        W filmie Lassie wystepowal Rough Collie a tu masz kadry z filmu zdjecia ponizej

Futro moze byc mniej czy bardziej opadle czy stojace bo zalezy czy pies po kapieli i czy ufryzowany czy nie. Te na zdjeciu sa swiezo po kapieli

Collie wystepuje w kilku kolorach

Uwazam, ze cos ci sie pomylilo chyba co do rasy bo nie masz problemow ze wzrokiem albo jak zwykle trollujesz

https://isciencemag.co.uk/wp-content/uploads/2011/08/lassie.jpg
        https://americacomesalive.com/i/Lassie-196x300.jpg
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/0d/01_Courage_of_Lassie.jpg/185px-01_Courage_of_Lassie.jpg
        https://bookdepot-lmwv1z0x2r9fdffrc7q.netdna-ssl.com/covers/large/isbn978162/9781627792943-l.jpg
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQEz5v1e2jIAMUAYf0bJMXl8cb9ZbVXpG54_6Ga0T-0egEpTsFljg
        • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:09
          No dobra, nie jestem kynologiem. Ale sama porownujesz te matrony do Lassi, ale popatrz na pysk i na kolor futra, te dwa psy nic nie maja wspolnego, bernardyn jakis bardziej przypomina Lassie. Ide zobaczyc tego ktorego mialas zanim zwatpie.
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:16
            asma, Rough Collie wystepuje w 3 kolorach
            Tricolored, rudo bialy i taki specyficzny popielaty.

Lassie nie przypomina w ogole Bernardyna. Lassie byl Rough Collie i wyglada dokladnie jak te matrony z odrobina czarnego.
            To jest Bernardyn . Zupelnie inny pies. https://www.psy.pl/wp-content/uploads/2005/03/bernard2-e1488980154831.jpg
            • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:21
              zaczynam podejrzewac ze ci sie pomylily filmy. Lassie z Beethoven filmem. Tam byl Bernardyn. Zupelnie inna rasa
              https://www.uphe.com/sites/default/files/2015/04/Beethoven-Gallery-4.jpg
              • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:27
                To był sarkazm princess
                A Beethoven ma takie umaszczenie jak Lassie czyli biały kołnierz wink
                • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:46
                  >A Beethoven ma takie umaszczenie jak Lassie czyli biały kołnierz

i chyba to jedyne podobienstwo. Ja nie chcialabym Bernardyna i latac z mopem bo to sie slini non stop
                  • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 18:34
                    Ale ja caly czas pisze o umaszczeniu, jesli pies ma takie latki na bialym to zupelnie inaczej sie prezentuje jak takie szaraczki na ktore nikt nie zwraca uwagi, i TYLKO o tym pisalam a ty mi cos wmawiaszwink
            • asmarabis Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:29
              Ale wytłumacz dlaczego jesteś zakochana i pełna sentymentu do Lassie a zamiast sobie takie Lassie kupić to kupujesz zupełnie innego psa?
              • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:45
                nie, nie zupelnie inny. wiesz jak mowilas nie jestes kynologiem. Rzecz w tym ze pomimo tego co ci sie wydaje to jest ta sama rasa. Kolorystycznie lubie bardziej rudo biale niz rudo biale z akcentem czerni. To jest Rough Collie. Dokladnie ta sama rasa.

To ty mylisz i wydaje ci sie ze pies z filmu Beethoven to Lassie

• triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:04
      W Polsce ludzie nie montują drzwi dla psów.
      Poszukaj informacji na forach dla lokalesow.

Mam nadzieję, że pomogłam.
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:05
        no juz wyciagnelam podobne wnioski triss po wypowiedziach tutaj. Niemniej dzieki.
        • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:10
          Ależ proszę. Jesteś kolejną osobą, która udaje, że pobyt na emigracji wyczyścił jej pamięć o warunkach i zwyczajach kraju rodzinnego.
          • jola-kotka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:17
            Montuja.
            • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:20
              Na pewno tuż obok garderoby 80m2, prawda?
              • jola-kotka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:54
                Triss nie ma to sie nie montuje smile .
                • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:59
                  Garderoby 80m2 również nie mam...

Ale pisz, pisz. Chętnie poczytam o klapkach dla psów w blokach/kamienicach w Polsce.
                  • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:04
                    no chyba jednak nie jest to temat taki obcy w Polsce skoro

www.ceneo.pl/oferty/drzwiczki-dla-psa
                    sprzedajemy.pl/drzwiczki-do-drzwi-klapka-dla-psa-kota-tunel-s-m-chelmza-2-2461c4-nr34711897
                    www.olx.pl/oferta/trixie-drzwiczki-dla-psa-2-funkcyjne-m-xl-3879-CID103-IDs7bQT.html#c3cd0cf092
                    allegro.pl/drzwiczki-duzego-psa-klapka-wejscie-psow-100-kg-i7491233858.html

wpisz w google : klapka dla psa i masz cala mase ofert w sklepach i dyskusje o tym
                    • triss_merigold6 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:22
                      Wciąż nie rozumiesz różnicy między pojęciami nieznane a niestosowane.

Dyskusje prowadzą również płaskoziemcy, fakt dyskutowania nie świadczy o powszechnym wdrażaniu jakiegoś rozwiązania.
                      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:26
                        nie, nie kazdy domownik w Uk ma klapke dla psa tez. Co nie oznacza ze nie ma takich co tego nie maja.
                  • jola-kotka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 19:08
                    W blokach i kamienicach? Nie rob z siebie idiot... gorszej niz jestes. Gucio mnie obchodzi co ty masz.
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 11:49
            > która udaje, że pobyt na emigracji wyczyścił jej pamięć o warunkach i zwyczajach kraju rodzinnego.

A
            Jakbym miala bazowac na mojej wiedzy o Polsce z czasow kiedy tam mieszkalam to w Polsce i zakladac ze to jest tak samo jak teraz to wnioskowalabym, ze nie ma w Polsce McDonaldow ani hipermarketow, na kazdym rogu sa bary mleczne, w sklepie jest jedna odmiana jogurtu w kwadratowym pudelku i jest to jogurt plynny, a maslo jest pakowane w papier sniadaniowy i nie ma zadnej prywatnej szkoly w Polsce jeszcze.
            Wiec jesli mialabym trzymac sie mojej pamiec o Polsce tak jak mi radzisz to mniej wiecej tak by to wygladalo. Ale troche oleju w glowie mam i co dwa lata bywam w Polsce przez tydzien i widze ze jednak moze nie warto trzymac sie tak scisle tej pamieci o warunkach bytowych z przelomu konca komuny i poczatku kapitalizmu bo to niedorzeczne i Polska poszla do przodu.
            Podczas tygodniowego pobytu w Polsce gdzies co 2 lata nie biegalam po cudzych domach na tyle by wnikac w budownictwo.
            • an.16 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:24
              Psy niechętnie zostają same w ogrodzie. Koty to zupełnie coś innego. Są samodzielne i niezależne. Lubią samotnie się walesac. Mój pies nawet jak po wielu namowach wyjdzie sam albo wybiegnie za kotem zaraz wraca. Z pewnością nie korzystały z klapki.
              • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 12:27
                to juz indywidualna kwestia psa. Ale masz racje. Zaczekam i poobserwuje jak urosnie co to za "osobowosc"
                • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:27
                  Pies nie będzie chciał ciagle wychodzić.i nawet nie powinen chyba być tak uczony.
                  Bo woli być z człowiekiem. Latem i tak drzwi do ogrodu uchylone a nasz leży na progu żeby być blisko.
                  Dokładnie zwłaszcza szczeniak nie powinen być sam. I zapewne nie będzie chciał. Osobowość osobowością zależy jak tez nauczycie psa. Kręcić się czy grzecznie czekać.
                  Najlepiej zapytaj hodowcy co o tym sądzi.
                  • thea19 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:47
                    wiesz, sa rozne psy. moja sucz lazi wte i wewte. wychowana w sumie w bloku ale po przeprowadzce do domu calkowicie zmienila tryb zycia (a to pani w powaznym wieku). wstaje o 6 rano i kaze sie wypuszczac, juz w progu rozpuszcza szczekaczke. jak jest zimno to wyjdzie i za 10min wraca, za chwile znowu chce wyjsc i tak w kolko. latem raczej caly dzien spedza na dworze i o 22 trzeba psa wolac dlugo i namietnie.
                    • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:58
                      Widzisz słowo klucz to pani w poważnym wieku.
                      Szczeniakowi i młodemu psu nie dałbym takie swobody.
                      Mój nie lubi robić kupy w ogrodzie na siku leci z mężem (mąż na papierosa) rano około 6.30, potem śpi jeszcze długo czasem dopiero wstaje jak idzie ze mną na spacer około 9.30.
                      Kupę robi na wieczorowym spacerze od dłuższego czasu tak około 20-21.
                      Ja się cieszę bo mi ogródka nie paskudzi. A pies lubi rozkopywać ogród niszczyć płot jak jest zostawiony sam sobie.
                      Nauczy się i potem ciężko będzie oduczyć.
                      Mam znajomych co tak psa puszczali i maja mega problem. Bo ogrodzenie już 3 raz robili. I maja problemy z wychodzenie na spacery do parku.
                      Psitnlem z sąsiadami bo pies sobie wirówki goni i szczeka. O ile można lubić sąsiadów i ich dziwactw i nowości go ujadający pies nie jest niczym miłym.
                    • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 14:41
                      >jak jest zimno to wyjdzie i za 10min wraca, za chwile znowu chce wyjsc i tak w kolko.

no wlasnie moj pies tak mi robil. I stad chodzi mi po glowie klapka
                  • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 13:53
                    no u niego laza po ogrodzie. Jak przyjechalam to mnie przywitaly
                    • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 14:12
                      Wiesz to jest naprawdę twoja decyzja , ja po prostu mam takie zdanie ze pies ma się uczyć ze to pan decyduje. Mój ganiał wiewiórki dzięki temu ze nie mam drzwiczek skutecznie mogłam pracować nad ganianiem wiewiórek.
                      A tak wyjdź do kuchni zrobić kawę a pies su do ogrodu za wiewiórka.
                      U faceta są albo młode do wydania albo dorosłe już odchowane. Wiec mu to lotto.
                      Poza tym mały młody pies może gdzieś wejść utknąć ,trzeba mieć go na oku albo coś zje i będzie problem. Wystarczy z jakiś okoliczny kot przyniesie ci szczura na ogród.
                      Ja bym się nie zdecydowała. Przynajmniej przez pierwszy rok dwa życia psa.
                      Pies musi umieć tez sygnalizować wyjścia na dwór. Poza tym jest kwarantanna po szczepieniach.
                      • an.16 Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 19:01
                        Trochę przesadzasz. Niepotrzebna kwarantanna we własnym ogrodzie. Jej cel to brak kontaktu z innymi chorymi psami. I oczywiście jeżeli pies czy szczeniak lubi być sam w ogrodzie to tym lepiej dla wszystkich. My mamy cavalier a to mega przytulas i po prostu nie lubi być sam. Za to z kotem bardzo chetniewink
    • hamerykanka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 15:59
      Ja przez szesc lat uzywalam takich:
      www.ebay.com/itm/Power-Pet-Electronic-Automatic-Motorized-Dog-Door-High-Tech-Pet-Large-31-100-lbs/112149660333?epid=691153152&hash=item1a1ca402ad:m:mBfX46XrU-t6IoFPt5zwiTA:rk:10:pf:0

Psy mialy czujniki na obrozach, ktore otwieraja i zamykaja drzwi, zadne inne zwierze nie wejdzie, ani wlamywacz, co moze sie zdarzyc przy tych zwyklych drzwiach, z klapka. Zasieg dzialania czujnika od zewnatrz i wewnatrz regulujesz pokretlami na drzwiach, moze dzialac na baterie lub zasilacz. Klama jest tafla zoltego plastiku (?) zasuwana w gore i dol, bardzo szybko i bardzo odporne-czesto moje dobermanki nie chcialy czekac az drzwi sie otworza do konca, tylko wyskakiwaly, uderzajac w te drzwi. Nic im sie nie stalo przez tyle lat, co uwazam za cud. Do tego mozna dokupic tunel, jesli montujesz w scianie, a nie w drzwiach, jak ja to zrobilam. Obroze z czujnikami sa dosc drogie, zdarza sie ze psy bawiac sie pogryza je i trzeba wymienic (kolo 40$).
      Wada dla mnie byla dosc glosna praca. Z sypialni slyszalam "zzziuuut, zzziuuut" sto razy dziennie, choc drzwi zamontowane byly w pokoju dziennym. Tak mialam dosc, ze wymienilam na drzwi z klapka, zamykane wkladka plastikowa. Drzwi oddalam rok temu znajomej z trzema psami, nadal dzialaja. Znajoma nadal mowi, ze to najlepsza rzecz na swiecie, bo ma problemy z chodzeniem i nie mogla ciagle otwierac drzwi dla psow, teraz siedzi a psy obsluguja sie same.
      • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 16:50
        super tylko ten element ...gilotyny troche przeraza!
        • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 18:43
          Tyle ze ona ma dorosłe psice i wybieg budy dla nich na zewnątrz ,wiec to są częściowo podwórkowe psy i dobermany i a taki futrzak z piękna sierścią.
          • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 22:39
            no trzeba bedzie poczekac az dorosnie
        • hamerykanka Re: Wejscie dla psa- drzwi 23.10.18, 23:16
          Ta "gilotyna natychmiast sie zatrzymuje i rusza do gory, jak poczuje jakis opor. Nie ryzykowalabym, moich psow, gdyby bylo to niebezpieczne! Poza tym brzeg jest tepy, a zamyka sie z niewielka sila, zeby nie zranic.
          Bud dla nich nie mam, spia w domu na sofie, a z nimi futrzak-husky/wilk. Wychodza od szostej rano, bo wtedy otwieram dla nich, do 10 wieczorem, wtedy jest ostatnie wypuszczenie. Nie zostawialam otwartych na noc tzn dzialajacych, bo jedna z dobermanek ukochala sobie nocne szczekanie, a tego nienawidze.
          Moj futrzak siersc ma jak trzeba. Jesli jest mokro, bloto czy pada, wtedy wypuszczam pod kontrola, po jednym i wycieram lapy.
          • 3-mamuska Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 03:03
            A nie masz już budy dla psów i kojca na zewnątrz kiedyś miałaś? Dobrze pamietam?
            Pisałam o futrze psa autorki watku gdzie dobermanki maja inna sierść niż lessie w dodatku młody szczeniak.
            To ze śpią w domu to wiem bo też pisałaś. Bardziej chodziło o to z do podwórko przystosowane do psów.
            Nie bądź taka drażliwa 😉
            • hamerykanka Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 14:30
              Nieee, nie jestem. Probowalam tylko wyjasnic sytuacje. Kiedys kupilam budke dla psow i probowalam zachecic do spania tam, ale guza, nie chcialy wejsc do srodka, nawet jak sypnelam garsc przysmakow. Budka w koncu wyladowala w lokalnym schronisku dla zwierzat.
              Kojec mialam na samym poczatku po kupieniu domu, bo nie mielismy ogrodzonego podworka i balam sie, ze wyleca na ulice, albo ktos je ukradnie-szczeniaki to wtedy byly.
              Potem ogrodzilismy im z tysiac metrow kwadratowych siatka, jako tylne podworko. Maja tam drzewka owocowe dla cienia, maja trawe do ekhem, ekhemwink i patio do wygrzewania sie na sloncu. W lecie stawiam im niski a dlugi metalowy pojnik dla koni, ktory wypelniam woda-futrzak lubi sie chlapac, a reszta uzywa jako dodatkowy wodopoj.
              A i tak, jak tylko zamkne drzwi jest jak z kotem Simona, nie wiedza po ktorej stronie chca byc.
              Moj futrzak na szczescie ma siersc, ktora szybko schnie i brud sie nie trzyma.
              Zwykle wychodza rano i wieczorem na dluzej, bo jest chlodniej, w ciagu dnia tylko wyskakuja na siusiu i sie chowaja w domu.
              Dzis ma caly dzien padac i byc zimno i juz sie ciesze...rano wyskoczyly na siku i od razu wrocily.
    • peonka Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 00:28
      Dla kota kupowalam tu, z czujnikiem na chipa: www.zooplus.co.uk/shop/dogs/dog_kennels_flaps/doors
      • dzidzia_ch Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 14:36
        Ile ja bym dała za taką klapkę dla psa..
        Moja goldenka potrafi włazić i wyłazić co 5 minut.
        Jest w ogrodzie,spi ale wystarczy że lodówkę otworze już stoi pod balkonem 😁.
        Wpuszczę pokręci się poleży i za chwile znów na dwór.
        Wypuszczę pogoni poszczeka i znów pod drzwiami
        • princesswhitewolf Re: Wejscie dla psa- drzwi 24.10.18, 15:18
          no to rozumiesz moje obawy. Poprzedni pies byl taki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka