Dodaj do ulubionych

Pies ze schroniska a dzieci

25.10.18, 14:42
Sytuacja w rodzinie: szwagier ze szwagierką i 2 dzieci w wieku 10 i 7 lat wzięli roczną sukę ze schroniska w typie wyżła. Suka raczej rozbrykana, poszczekuje na spacerze na inne psy, skacze na ludzi (bez agresji). Szwagier nad psem raczej dobrze panuje, szwagierka już nie bardzo - suka na nią skacze, szarpie smycz, ciągle poszczekuje gdy ona jest sama w domu z dziećmi, zabawy dzieci też ją prowokują do ujadania (nie radosnego poszczekiwania) i tak się zaczynam zastanawiać czy ten pies jest na pewno bezpieczny dla dzieci, zwłaszcza gdy zostają z nim same... Miałam już przypadek w rodzinie gdy doberman ugryzł w twarz dziewczynkę...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 14:45
      nie sądzę, żeby ktos był w stanie odpowiedzieć na to pytanie....mam dzieci miałam kilka duzych psów ze schroniska na domie tymczasowym, żaden nie był agresywny i żaden nie ugryzł dzieci
    • sofia_87 Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 14:45
      A dlaczego ma być niebezpieczna, bo jest radosna, chce się witac z ludzmi i psami?
      Sadze ze psu, szwagierce i dzieciom przydaloby się szkolenie i ustalenie zasad właściwego wspolzycia
    • biala_ladecka Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 15:15
      Roczny pies to jeszcze psie dziecię. Zachowuje się adekwatnie do wieku. O szkoleniu nie myśleli?
    • kanga_roo Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 15:16
      teraz to już pozamiatane, wzięli ją to pozostaje im pracować z psem. roczniak to duże dziecko, można ją wychować.
      co nie zmienia faktu, że ja, dopóki dzieci nie dorosną, raczej nie będę szukała psa ze schroniska.
    • konsta-is-me Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 19:03
      Ehhh tez krwiozercze psy-skacza gdy sie chca przywitac, szarpia na smyczy i w dodatku szczekaja prowokowane przez niewinne dzieciatka...
      Uwazaj, na pies w cichosci juz robi plan, jak odgryzc im glowy 😨
      • asia_i_p Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 07:01
        Krwiożercze nie, ale kiedy amstaf moich teściów skacze na mojego syna, to trzydzieści pięć kilo skacze na dwadzieścia i dziecko nie ma szans, żeby ustać na nogach. Niezależnie od intencji psa.

Psa trzeba szkolić i dopóki wyszkolony nie jest, nie zostawiać z dziećmi sam na sam w pokoju.
        • ajaksiowa Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 07:50
          Żywiołowość młodego psa może przerodzić się w agresję więc dołączam do opinii powyższych😁
    • nangaparbat3 Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 19:30
      Wyżeł nie doberman, dzieci nie kaczki wink
    • kota_marcowa Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 19:38
      Pies wymaga szkolenia i to szybko, bo im bardziej będą zwlekać, tym trudniej im będzie zapanować nad psem.
    • bergamotka77 Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 19:42
      No tak bo psy to mordercy 😲 Psy ze schroniska zwykle odpowiadaja miłością za troskę i oddanie. Chyba ze ktoś je źle traktuje...
      • kota_marcowa Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 20:54
        Psy ze schroniska zwykle odpowiadaja miłością za t
        > roskę i oddanie. Chyba ze ktoś je źle traktuje...
        >
        A to akurat bzdura. Często wciskane są psy po przejściach, nie raz agresywne czy to do ludzi czy do innych zwierząt, stare, chore, a nawet ''wysterylizowane'' suki w zaawansowanej ciąży. Nie twierdzę, że we wszystkich schroniskach czy fundacjach tak jest, ale w wielu tak.
        • ardzuna Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 22:08
          A skąd ty wiesz, co się często dzieje w schroniskach?
    • maadzik3 Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 19:43
      Zapytajcie behawiorystę który poobserwuje psa. Wzięłam sunię po przejściach (maltretowaną) ze schroniska gdy syn miał 4 lata. Mam doświadczenie z psami ale się bałam, bity, maltretowany pies może reagować różnie. Sunia była przekochana (fakt, malutka, więc fizycznie łatwa do opanowania), syna pokochała od razu, wdzięczna za dom starała się spełniać wszystkie nasze życzenia. Natomiast nikt obcy nie mógł jej pogłaskać. Była zawsze agresywna ze strachu, ale nigdy w stosunku do nas
      • kai_30 Re: Pies ze schroniska a dzieci 28.10.18, 12:31
        Maadzik, u nas bardzo podobnie. Mamy dwa psy ze schroniska - jeden wzięty jako szczeniak, więc tematu nie było, druga adoptowana przez nas w wieku 3 lat (najmłodszy syn miał wtedy 4). Suka - jak Twoja - po przejściach, też była maltretowana, z tym, że jest duża (ok. 25kg). I jest tak samo - nas wszystkich wielbi i nigdy nie zdarzyło się, żeby na domownika choćby warknęła, pozwala sobie robić wszystko bez mruknięcia, ale do obcych facetów (z kobietami i dziećmi problemu nie ma najmniejszego) wciąż jest nieufna i zdarza jej się reagować agresją na próby zbliżenia się. Obcego za drzwi nie wpuści - jak my wpuszczamy, to inna sprawa. Od samego początku pracowaliśmy z nią pod kierunkiem behawiorystki, jest o niebo lepiej, ale wciąż, jak ma przyjść do nas jakiś obcy facet, zakładam jej kaganiec na wszelki wypadek. Nikogo nigdy nie ugryzła, ale jak się czuje zagrożona skacze i kłapie szczęką na wysokości ludzkiego nosa, wrażenie robi duże.

Nie można wziąć psa po przejściach i liczyć na to, że zapanuje powszechna miłość i jednorożce. Natomiast trzeba pamiętać o tym, że pracować trzeba nie tylko z psem, ale też z ludźmi - z domownikami, co oczywiste, ale nie tylko. Przychodzący do nas goście na wstępie są informowani, żeby psa nie próbować głaskać, a najlepiej zupełnie ignorować, nawet jak macha ogonem. Wtedy problemów nie ma. No i najmłodszy syn nie wychodzi z nią na spacery (chociaż bardzo chce), bo w razie czego nie byłby w stanie jej utrzymać.

W opisanym przypadku rzecz wygląda inaczej o tyle, że to jest po prostu rozbrykane psie dziecko. Trzeba je wychować - ale powinni z nim pracować wszyscy domownicy, pani domu również, żeby nie było tak, że pies słucha tylko jednej osoby, a inne ma w nosie i robi, co chce.
    • psiamama6 Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 20:37
      Kolejny wątek z cyklu- dorośli ludzie biorą psa nic o psach nie wiedząc i nic wiedzieć nie chcą. Nie edukują się, nie idą z psem na szkolenie, nic nie czytają. Po prostu psa wzięli i on sobie jest. Tacy ludzie są dla mnie nieodpowiedzialni, a z drugiej strony też trochę mało ambitni. Przepraszam za ton mojej wypowiedzi, ale naprawdę nie wiem jak dorosła osoba może zadawać takie pytanie. Pies niebezpieczny dla dzieci? Oczywiście, że może być. W końcu to pies nie na baterie, jak mu się wsadzi palec do oka to ugryzie, warknie i ma do tego pełne prawo- mój shih tzu zrobiłby to samo. Pies potrzebuje spokoju, zwłaszcza szczeniak (roczny pies to jeszcze szczeniak), a nie ryku dzieci nad głową.
      • joanna_poz Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 09:23
        a skąd Ty wysnułas wnioski, że nic nie wiedzieli, nie chcą wiedzieć, nie edukuja się, nie planuja szkolenia itp?

z relacji osoby trzeciej, raczej średnio wtajemniczonej w całą sytuacją, pobieznie ją znającą i oceniającą po pozorach?

pewnie ci właściciele dużo lepiej wiedza, czego po tym psie mozna się spodziewać niż 'zatroskana' autorka wątku i całe forum razem wzięte.
    • ardzuna Re: Pies ze schroniska a dzieci 25.10.18, 22:09
      Poziom troski, jaki przejawiasz o dzieci szwagrów wzruszył mnie do żywego.
    • taki-sobie-nick To co to w końcu jest za pies, 25.10.18, 22:17
      wyżeł czy doberman?

Bo to, wiesz, zasadnicza różnica. tongue_out
    • anahera Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 04:20
      Rozmiar psa nie przesadza o tym czy jest bezpieczny. Pracuje z psami, nie zdazylo sie mi jeszcze byc ugryziona przez duzego psa. Natomiast male dziabia mnie regularnie, nie ma prawie miesiaca zebym nie byla capnieta.
    • kozica111 Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 05:32
      Nie zostawia się dzieci samych w domu w tym wieku, pies nie ma tu nic do rzeczy.
      • mikams75 Re: Pies ze schroniska a dzieci 28.10.18, 19:03
        hmm a od jakiego wieku moga dzieci zostawac same w domu bez psa?
    • lot_w_kosmos Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 05:45
      Oglądałam kiedyś program, jakiś o matkach, gdy jedna z nich prowadziła jakiś azyl, pogotowie rodzinne dla psów.
      I przyjmowała z interwencji psy na noc, kilka nocy, tak z marszu.
      No i akurat podczas nagrywania programu przyjęła jednego.
      I nie miała problemu, żeby pierwszej nocy położyć go spać w pokoju u dzieci, z dziećmi oczywiście....
      Nie wiedziała zupełnie, nie mogła pojąć, o co chodzi innym, którym na to zachowanie opadła szczęka...

Ludzie są jednak bardzo różni, każdy z nas jest zupełnie inny.
      • konsta-is-me Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 19:09
        Ale ze co, pies w nocy udusi dziecko cichaczem, czy co? 😂
        • nangaparbat3 Re: Pies ze schroniska a dzieci 26.10.18, 20:24
          No. Zobaczy poruszającą się podczas snu wystającą grdykę pięciolatka i zagryzie. Przecież wiadomo. A wyżeł to już na 100% big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka