Dodaj do ulubionych

Chomik gdzie kupić

03.11.18, 11:09
Dojrzeliśmy - oczywiście przy wydatnym wpływie Młodej - do zakupu chomika. Zdaniem Młodej musi być dżungarski.
Naczytałyśmy się forów. Klatka idealna o odpowiedniej podstawie oraz komplet akcesoriów przyjdzie w przyszłym tygodniu do paczkomatu. Pozostaje najważniejsze, czyli lokator klatki.
Na wszystkich forach i stronach piszą, że sklepy zoologiczne to zuo... że chomiki są trzymane stadnie, w za małych klatkach; przez to zestresowane, chore, krócej żyją. Można nie wiedząc o tym nabyć chomiczkę w ciąży. Ponoć tylko licencjonowana hodowla albo prywatne osoby, które faktycznie o chomiki dbają, to dbanie o dobrostan zwierzaka.
Chciałam zapytać tam, ale wszystkie te strony i fora są dość stare. Ponoć na FB są nowsze, ale nie mam tam konta.
No więc, kochane eMamy, jak i gdzie najlepiej nabyć chomika? Dżungarskiego, nie syryjskiego.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 11:16
      Idź do najbliższego sklepu zoologicznego i rozejrzyj się, czy nie ma tablicy ogłoszeń. jeżeli jest, to poczytaj, czy w okolicy ktos akurat takiego nie ma na zbyciu. poza tym rozpuść wici - popytaj znajomych, niech córka popyta znajomych itd.

I taka uwaga - miałam chomiki i z prywatnych hodowli i ze sklepów zoologicznych. Też słyszałam o "złym wychowaniu" tych ze sklepu - ale ja nie zauważyłam różnicy. Fakt, kupowane były w małym "rodzinnym" sklepie na uboczu, nie w kombinacie w galerii, gdzie wszyscy stukają w szybki.
    • quilte Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 11:18
      Nie wiem, czy Ci to pomoże, ale mogę napisać jak było u nas smile Mamy aktualnie drugiego chomika dżungarskiego ze sklepu zoologicznego - samiczkę. Skończyła rok i jest super: zdrowa, wesoła, energiczna, przyjazna. Natomiast nasz pierwszy chomik dżungarski ze sklepu to była tragedia: nie oswoił się praktycznie nigdy, uciekał w panice, gryzł, nie dało się z nim złapać kontaktu. Bywa różnie, nie wiedziałam nawet, że są hodowle chomików, dowiedziałam się z Twojego wpisu. Gdybym miała kupować kolejnego chomika, pewnie kupiłabym z hodowli.
    • berdebul Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 11:26
      Dzungarskie są małe i wymagają specjalnej klatki. W normalnych często klinują im sie łapki, co prowadzi do poważnych urazów. Poza tym zasada z chomikami jest taka - im większy, tym łatwiej oswoić.
      Macie wybranego weterynarza? Zazwyczaj mają namiary na hodowle, albo fundacje z których można adoptować.
      • una_mujer Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 11:48
        Z weterynarzem to genialny pomysł! Mamy znalezionych dwóch, którzy specjalizują się w gryzoniach - pojadę tam w poniedziałek.
        Tak, wiem o specjalnej klatce - taka do nas jedzie...
    • lot_w_kosmos Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 11:58
      Adoptować. Z chomiczej dzielnicy.
      • una_mujer Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 12:02
        Niezbędny FB. Strona - ostatnie wpisy 2017
        • lot_w_kosmos Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 12:52
          Na fejsbuku jest też fantastyczna grupa "Chomiki - nasza pasja"
    • anahera Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 12:11
      Tez bym chciala chomiczka ale u nas nie wolno... sad
      • jak_matrioszka Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 12:49
        A gdzie nie wolno i dlaczego?
        • anahera Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 13:41
          W Australii. Egzotyczne gryzonie sa zabronione bo moglyby sie rozprzestrzenic i konkurowac z nasza fauna.
          • mysz1978 Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 14:42
            jak nie masz konta na FB to do grupy nie dolaczysz smile Ale poszukaj jakiegos domu tymczasowego dla chomikow typu "chomicza dzielnica" - oni czesto tez dowoża chomiczka do innego miasta.
            • una_mujer Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 14:53
              No właśnie czegoś takiego szukam, tylko żeby dało się z nimi skontaktować bez FB - no nie będę tylko dlatego zakładać konta...
              • lot_w_kosmos Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 15:33
                Życie przeniosło się do fejsa niestety.
                Najwięcej grup z pasjami, także tych o zwierzakach, jest właśnie tam.
                Załóż sobie konto, jakieś fikcyjne.
                Warto na co dzień z Chomiczej grupy czerpać, dużo się dowiesz.
    • ann.38 Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 14:44
      My dostaliśmy od prywatnej osoby, gdzie chomiki były zadbane, ale nasz strasznie gryzł. bałam się mu podawać jedzenie, a o tym zeby wziąć na ręcę nawet mowy nie było. To był własnie dzungarski. Potem kupiliśmy w sklepie zoologicznym i tez gryzł. Włóz moze rękę do klatki na próbę czy się bierze do gryzienia. W dzieicństwie miałam super chomika syryjskiego, mogłam potrzymać na rękach, nie gryzł i nie wyrywał się jak zwariowany.
      • mikawi Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 14:57
        Kupiliśmy malucha w zwykłym sklepie zoologicznym. Sprzedawca doradzil kupić jak najmłodszego żeby szybciej się oswoil. Jest świetny, bardzo przyjazny, lubi przebywać na rękach. Codziennie jest wypuszczany po mieszkaniu do wybiegania się, oczywiście po zadbaniu aby to było bezpieczne. Wypasioną klatkę po tygodniu zamienilismy na ogromne pudełko z Ikei, ma full miejsca i nie ma szans na polamanie łapek. Pudełko nie jest przykrywane ale na tyle wysokie ze nie wylezie.
      • lot_w_kosmos Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 15:34
        Tak detolf jest mega popularny na grupach chomiczych. Jest genialny dla chomisia.
        • majenkir Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 15:38
          Niestety wiekszosc domowych chomikow zyje w skandalicznych warunkach sad.
          Jak widze w Petco te wstretne plastikowe klatki wielkosci sredniej torby, to mam ochote wyc.
          • lot_w_kosmos Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 16:11
            Malusie klateczki, trochę wiórków na dnie, parę plastikowych rurek, najczęściej za mały kołowrotek, o ile w ogóle jest, dwa pięterka każde powierzchni talerza na drugie danie.
            I karma, cały rok sucha, obowiązkowo kolorowa...

A potem się chomiś nudzi i przeszkadza, to się w pudełko po butach wsadza i pod śmietnik blokowy wynosi....
            • lot_w_kosmos Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 16:14
              Aha, to uwaga absolutnie nie do autorki wątku, żebyś nie pomyślała wink
              Po prostu miałam przez 3 lata chomika i temat mam oblatany mocno i to takie refleksje z obserwacji grup na fejsie, filmów na youtubie i paru doświadczeń z reala...
              • dolores12 Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 16:51
                Można też wziąć chomika z olx, ludzie dość często chcą się pozbyć, bo znudził się dzieciom itd. Dwa razy już tak wzięliśmy niechcianego, miłego, oswojonego chomiczka i daliśmy mu fajny dom, duży kołowrotek i dobrej jakości karmę a ponadto dobrego weta od gryzoni pod ręką. Moja refleksja na temat grup FB jest taka, że czasem te osoby zniechęcają do adopcji, bo ktoś nie karmi jedyną słuszną karmą lub czyjaś klatka ma parę cm2 za mało. Nie każdy ma w domu miejsce na dużą Samlę z Ikei czy Detolfa ale imo nie dyskwalifikuje go to jako dobrego właściciela gryzonia.
        • lucyjkama Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 16:25
          A jak z czyszczeniem tego detolfa? Wygląda na mocno pracochłonny i pewnie dlatego tylko pasjonaci w niego idą. Chomiki są często kupowane dla dzieci bo rodzicom się wydaje, że chomik nie ma żadnych potrzeb, rzuci się żarcie, raz w tygodniu trociny wymieni i koniec roboty.
          • majenkir Re: Chomik gdzie kupić 06.11.18, 16:57
            lucyjkama napisała:
            > A jak z czyszczeniem tego detolfa? Wygląda na mocno pracochłonny i pewnie dlate
            > go tylko pasjonaci w niego idą.

Pewnie tak wink, IMO kazde zwierze w domu powinno byc dla "pasjonata", nie dla dziecka, ktoremu sie zachcialo zywej laleczki uncertain
    • lucyjkama Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 16:22
      Dżungarski nie jest najlepszym wyborem. O wiele lepiej oswaja się chomik syryjski i wiele można go nauczyć. No i więcej futra do pieszczenia 😃
      Miałam i syryjskie i dżungarskie i mam porównanie.
    • joanna1982 Re: Chomik gdzie kupić 03.11.18, 17:26
      Też miałam syryjczyka a nawet dwa. Pierwszego kupiłam w zoologicznym. Oan sprzedający mówił, że dopiero co przyjechały i że ledwo od matki zabrane ale ostrzegał, że maluszek podziębiony bo mrozy duże były. Ale tak mi się jeden spodobał, że albo ten albo żaden. Zapakowaby w pudełeczko z dziurkami schowałam pid kurtke zeby go nie zawiało bardziej. W domu wylądował na początek w akwarium przy odkręconym kaloryferze żeby było mu ciepło. Po 3 dniach przyszła klatka i powędrował do klatki. Wyzdrowiał, dał się oswoić i był z nami prawie 3 lata. W szoku byłam że tak długo. Fajny był.
    • mistmist Re: Chomik gdzie kupić 06.11.18, 16:49
      Una_mujer, bardzo przepraszam, że Ci się wcinam w wątek, ale majaczy mi się, że polecałaś kiedyś architektów wnętrz z W-wy. Czy mogłabyś proszę podesłać mi na priv jakiekolwiek dane, które pozwoliłyby mi się z nimi skontaktować? Będę bardzo wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka