Dodaj do ulubionych

Glupi facet

03.01.19, 23:03
"Glupi facet", "glupi koles" -nazwalas kiedys tak faceta? Albo znacie jakas, ktora okreslila tak jakiegos (obcego badz nie) faceta? Z jakiegokolwiek powodu. Mogl
- puszczac drony na lotnisku i przez niego kilkaset samolotow zostalo odwolanych
- jarac fajki i chucha celowo na przechodniow, ot tak, prostu w twarz
- byc facetem z opowiesci kolezanki.
- byc takim co nie potrafi znalezc pracy i uwaza, ze to wina jego zony, brzydkiej pogody i wegetarian.
- byc napotkanym sprzedawca co nie moze doliczyc sie jak wydac reszte z 10zl.
- byc poslem, dyrektorem, senatorem, prominentnym ekologiem czy kims waznym i po prostu miec przeciwna opinie polityczna, dotyczaca ekologii, biznesu do Twojej.
Powod niewazny.
Niezaleznie od powodu (blachego - badz powaznego ) - pytanie jest takie - czy okreslenie faceta przymiotnikiem glupi, tj. glupi mezczyzna, glupi facet - to wg. Ciebie seksizm?
Dawno nie bylo ankiet. Zeby nie bylo szlochow tesknoty, czym predzej takowa dostarczam. Ponizej ankiety wyjasniam, skad to enigmatyczne pytanie.

Dla wielu tak zadanie pytanie moze wydac sie co najmniej dziwne. Prosze kliknij wpierw na najbardziej pasujaca Ci odpowiedz.
Podobne pytanie zadano duuzej grupie ludzi niedawno w innym kraju (link ponizej). Wyjasniam co i jak w mojej wlasnej odpowiedzi na ten watek, ktora zaraz dosle.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4154943,2,1,SkyPollData--StupidWoman.html
Obserwuj wątek
    • no_easy_way_out Re: Glupi facet 03.01.19, 23:05
      Niewiele przed Swietami, w brytyjskim parlamencie, polityce zawrzalo.
      W Londynie, w Westminster - jak to juz trzeci rok, Brexit na tapecie. Politycznie prawie wszystko tu kreci sie wokol Brexitu. Ale nie w tym rzecz.
      Miala w parlamencie pogadanke premier Theresa May. W pewnej chwili siedzacy na przeciwko lider najwiekszej parti opozycyjnej (Jeremy Corbyn) wymamrotal jakies slowa. Zaden mikrofon tego nie wylapal, ale kamery juz tak. Wmgnieniuoka pojawila sie interpretacja, ze powiedzial "stupid woman"("glupia kobieta").
      Pol UK zaczelo sie trudnic czytaniem z ruchu ust. I wiekszosc czytaczy, tak tych samozwanczych jak i profesjonalnych uwaza, zgadza sie z tym podejrzeniem. I faktycznie tak to wyglada. On twierdzi, ze tak nie powiedzial, tylko "stupid people" ale ludzie tego raczej nie lykneli, nawet niektorzy z jego partii. Jednak nie o to chodzi.
      Wrzawa, krzyk.
      Brytyjska polityka przez dzien-dwa tym wlasnie zyla.

Wklejam na szybko wykonany kolaz niektorych naglowkow z tego okresu:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mc/vj/qgdz/iWSKOMkx58FqtxWfMB.jpg

Ale nie tylko ze nieladnie, nieparlamentarnie. Ze niegrzecznie, beszczelnie, chamsko, ze nie przystoi tak wysokiemu ranga politykowi w tak szanownej izbie itd. Krzyk jest jednak rowniez, ze to co powiedzial, to seksizm.
      Ja przyznam, ze dlugo niedowierzalem.
      Nie powiedzial "jestes glupia, bo jestes kobieta". Nie powiedzial, "jestes glupia, jak kazda kobieta". Nie powiedzial "typowa kobieta - glupia". Powiedzial "stupid woman". Mozna przypisac mu wiele: ale seksizm..??
      Gdyby powiedzial "Stupid Prime Minister" to juz ok? a gdyby okreslil jakiegos posla, badz premiera, ktory jest facetem - jako glupiego - to tez bylby seksizm czy juz nie?
      Byly refleksje, podpytalem w pracy (pracuje w UK) jak to rozumiec, i co w okresleniu "stupid woman" jest seksistowskiego, bo byc moze tu ma to duzo inna konotacje niz po prostu tlumczenie.
      W pracy powiedzieli, ze owszem jest to "derogatory" (uragajace), ale seksistowskie ich zdaniem to to nie jest i ze takie okreslenie to znak szalonych, polityczno-poprawnych czasow.

Sky News (jedna z najwiekszych informacyjnych stacji TV) az zrobila swoj wlasny sondaz, i spytala sie ogladaczy, czy ich zdaniem "stupid woman" jest seksistowskie.
      Wychodzi, ze twierdzi tak mniejszosc - ale jest to duza mniejszosc. 38%.
      Gdyby przelozyc to na cala populacje UK (ok 65 milionow ludzi), za seksizm uwaza to 25milionow.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mc/vj/qgdz/alui3PhQEq4FJqUbaX.jpg

Sonde sobie wymyslilem, bo chodzi mi o porownanie politycznej poprawnosci w UK i Polsce.
      I tez jak wyglada percepcyjny "detektor" seksizmu "glupia kobieta/baba" vs "glupi mezczyzna/facet".
    • riki_i Re: Glupi facet 03.01.19, 23:09
      Czy Tobie rozum odjęło? Język polski jest wielokrotnie bogatszy od angielszczyzny (zwłaszcza w wydaniu globish). Stupid woman czy stupid men niekoniecznie należy tłumaczyć dosłownie jako "głupi (a)". W zależności od kontekstu może chodzić o skończonego durnia lub kogoś, komu coś nie udało (zaliczył jakąś małą wpadkę).

Głupi facet po polsku nie znaczy nic, w ogóle zresztą nie używa się takiej zbitki słownej.
    • brenya78 Re: Glupi facet 03.01.19, 23:09
      Wyrażenie "stupid woman" ma zupełnie inny wydźwięk niż "stupid man" w języku angielskim.
      • martishia7 Re: Glupi facet 03.01.19, 23:15
        Mnie od razu Allo Allo się kojarzy smile
        • no_easy_way_out Re: Glupi facet 03.01.19, 23:16
          Nie tylko Tobie big_grin
        • konsta-is-me Re: Glupi facet 04.01.19, 01:59
          Mnie tez big_grin
    • aerra Re: Glupi facet 03.01.19, 23:25
      "Głupi facet" to nie seksizm, ale już "to tylko głupi facet" to seksizm wink I trochę jeszcze zależy od kontekstu.
    • aj.riszka Re: Glupi facet 03.01.19, 23:37
      A ktoz Cie o seksizm oskarzyl? (Stupid - to ciezki kaliber, znacznie bezpieczniejsze jest 'silly' wink)
      • aj.riszka Re: Glupi facet 03.01.19, 23:41
        A tak, wiem. Doczytalam w poscie ponizej.
    • mary_lu Re: Glupi facet 03.01.19, 23:39
      Angielska języka trudna języka. Ty nie łapać konteksta i tłumaczyć jak thank you from the mountain.
      • no_easy_way_out Re: Glupi facet 03.01.19, 23:46
        A Ty lapac konteksta?
        62% Brytyjczyjow z cytowanego badania tez nie zalapalo bo za slabo kuma angielski ? smile a 38% Zalapalo?smile
        Kontrowersja jest, nie widzisz?

It all wakes up my noroom
        To wszystko budzi moj niepokojtongue_out
        • mary_lu Re: Glupi facet 03.01.19, 23:50
          Dalej nie łapać. A już dziewczyny tłumaczyły.
    • hrabina_niczyja Re: Glupi facet 03.01.19, 23:45
      Tak, wiele razy. Aktualnie na fali wydarzeń mojego życia nazywam tak kolesia, który po 2 latach bycia że mną siedział pod kocykiem. Może i siedział, ale nie w swoim domu. Głupi, bo dla sylwestra z kolegami przekreślił nasza relacje. Do dziś się śmieje co on biedny teraz mysli/czuje. W końcu sylwester tylko raz w roku, a teraz pozostał kocyk, w sensie dosłownym 😁
    • beneficia Re: Glupi facet 04.01.19, 00:03
      Zagłosowałam. Czy Ty jesteś następny z Aspergerem i w kontekstach międzyludzkich się gubisz?
      • beneficia Re: Glupi facet 04.01.19, 00:04
        "Konteksty międzyludzkie" to skrót myślowy, mam nadzieję, że czytelny.
      • no_easy_way_out Re: Glupi facet 04.01.19, 00:08
        ja z Aspergerem?
        Nie obrazaj Aspergera tongue_out
    • tairo Re: Glupi facet 04.01.19, 01:49
      Ankieta bez sensu, bo "głupi facet" to nie to samo co "stupid woman".
      Oraz przykłady z d.
    • cauliflowerpl Re: Glupi facet 04.01.19, 08:35
      Pomijajac to, co juz Ci na temat angielskiego wyjasniono.

W jezyku polskim masz ten problem, ze nie istnieje zenski odpowiednik slowa "glupek", a takim okresla sie "glupich facetow".
      Idiota - idiotka
      Kretyn - kretynka
      Debil - debilka
      Glupek - ... glupia baba. I tu glupia BABA owszem, moze zostac uznane za seksizm. Glupi facet nie zostanie za seksizm uznany bo pp prostu nikt tak nie mowi.
      • no_easy_way_out Re: Glupi facet 04.01.19, 11:53
        >Glupek - ... glupia baba. I tu glupia BABA owszem, moze zostac uznane za seksizm. Glupi facet nie zostanie za seksizm >uznany bo pp prostu nikt tak nie mowi.

OK. Moj odruch jest, ze glupi facet to zaden seksizm. Ot, jakis facet jest glupi. Ten jest glupi, a inny jest madry. Wg. mnie, lub kogos. Gdyby bylo "On jest glupi, to kretyn. Przeciez to facet" - wtedy to zakrawa na seksizm. Ale samo glupi facet - ot facet, ktory wg. opiniodawcy jest glupi.
        Tak samo baba. Ta jest glupia, wiec mowie glupia baba. Inna jest cholernie madra babka, wiec mowie, ze to madra babka, czy niezwykle inteligentna kobieta.
        Jesli powiem, ze znam wiele glupich bab ale rowniez wiele madrych kobiet - to jest seksistowskie Twoim zdaniem?

Jak dla mnie ani to ani to.

A co do naszych polskich nauczycielek angielskiego - coz.
        Fajnie, ze wiecie lepiej w jaki oczywisty sposob to zupelnie inaczej brzmi po angielsku. Z ta wiedza mysle, ze mozecie nauczyc Anglikow i Angielki angielskiego.
        Te "oczywiste" roznice w pojeciu stupid woman w ogole nie sa oczywiste. Duzo bylo oburzenia (inaczej nie byloby tematu), w duzej mierze ze strony kobiecej - choc nie tylko. Ale jeszcze wiecej jest tych, ktorzy nie widza tego jako seksizm. 68% wg. SkyNews Poll.
        Tam, gdzie Polski widza "stupid woman" jako cos gorszego niz stupid man, nie widzi np. pani Melanie McDonagh z Spectatora.

blogs.spectator.co.uk/2018/12/is-calling-theresa-may-a-stupid-person-better-than-saying-shes-a-stupid-woman/

Nie przekopiuje calego, ale pisze m.in:
        "There’s something about the ‘stupid woman’ controversy I am not getting. So, it’s fine to call someone a stupid person, but not fine to call her a ‘stupid woman’?Would it be equally problematic for Mrs May to call Mr Corbyn a stupid man? “Stupid” may be unparliamentary language, but I can think of a lot worse. She is a person, certainly, but she is also a female person, a woman. Therefore, if she’s stupid, she’s a stupid woman, no? Mr Corbyn has said he is “opposed to the use of sexist and misogynistic language in any form”. So we can only use the word woman if it is qualified by a positive adjective? That’s nuts. Have we really got to the point where it’s sexist and misogynistic to use the word woman in a strictly literal sense? We’ve lost it, we really have, if Mr Corbyn can mutter “stupid” and get away with it, but gets pilloried if he says “woman”. ".

Naprawde myslisz, ze Polacy sa tacy swiatli, ze wiecej wiedza o niuansach jezyka niz Brytyjki?

W Internecie oczywiscie wrzalo w druga strone.
        Pokornie probujac zrozumiec czemu tak uwazaja, przeczytalem rzecz jasna kilka wyjasnien czemu to sformuowanie uzyte przez Corbyna ma byc seksistowskie.
        Po pierwsze nie ma tu zadnej jednosci, po drugie wiele tlumaczen nie przekonuje mnie. Tu przyklad opinii kogos, kto dziwi sie jak mozna NIE uwazac tego za seksistowskie.

"It seems baffling that in 2018 it's still necessary to explain why it's not acceptable to link someone's intelligence or ability to do their job to their gender. But apparently it is. So here goes. The wisdom or appropriateness of calling someone stupid in the workplace full stop aside, it might seem like saying "stupid woman" is a simple (if impolite) description. But it isn't. By including the person in question's gender, you're making the insult — in this case stupidity — specifically about that person's gender."

www.bustle.com/p/over-half-of-brits-think-stupid-woman-isnt-a-sexist-term-heres-why-thats-so-worrying-15558530

Nie przekonuje mnie to zupelnie. Blad na samym wstepie, w zalozeniu.
        " link someone's intelligence or ability to do their job to their gender". Tu nie ma zadnego linku. Link jest do osoby. A nie do plci. Jesli w piatek na polnocy Rosji, ktos okresli pogode jako "ochydna" - nie znaczy to przeciez, ze ten ktos uwaza, ze wszelka pogoda, zawsze i wszedzie jest nierozerwalnie ochydna. Jesli ktos mruknie pod nosem, po klotni na bazarze "glupi sprzedawca", nie oznacza to, ze ten ktos tworzy nierozerwalny link miedzy glupota a profesja sprzedawcow.
        • no_easy_way_out Re: Glupi facet 04.01.19, 12:18
          >Ale jeszcze wiecej jest tych, ktorzy nie widza tego jako seksizm. 68% wg. SkyNews Poll.

56%.
          My bad
        • tairo Re: Glupi facet 04.01.19, 23:59
          Serio uważasz opinię losowej dziennikarki z prawackiej gazety za miarodajną?
    • asfiksja Re: Glupi facet 04.01.19, 16:48
      "Stupid woman" jest dalece bardziej seksistowskie niż "głupi facet". "Ty czarnuchu" jest drastycznie bardziej rasistowskie niż "ty białasie".
      W tej materii modny ostatnio symetryzm nie jest dobrym doradcą.
    • anorektycznazdzira Re: Glupi facet 04.01.19, 17:21
      ale znam tego faceta, czy nie?
      jest różnica, czy mówię "głupi facet" bo wiem o nim tylko tyle, że to facet, czy wiem, że się nazywa Józek Kowalski i pracuje w archiwum, a ja zamiast "niekompetentny archiwista" walnę, że durny chłopina. BTW, uważam, że akurat "facet" brzmi nieźle nawet w zestawieniu z głupi.

Pijesz oczywiście do tego, że utarło się mówić "głupia kobieta" i że to jest oceniane jako seksizm. Bo to zbyt długo był czysty seksizm, jako wypowiedź stosowana do pacyfikowania kobiet, które otwierały w ogóle buzię wyrażając odmienne zdanie. Oceny płci męskiej nie mają takiej historii, jak płci żeńskiej. Nic na to nie poradzisz.

FYI: nie głosowałam, bo jak widzisz żadna odpowiedź nie pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka