Dodaj do ulubionych

szafa kobiety z klasą

29.01.19, 13:30
co powinno się w niej znaleźć? Chciałabym mieć mniej ciuchów a lepszej jakości. Wiem że potrzebny mi np.sweter kaszmirowy, jakiś garnitur, sukienka na wyjście np.do teatru...co wg Was powinna mieć kobieta w szafie...chodzi właśnie o taką klasykę.
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:34
      Kasię Tusk poczytaj. Blog albo lepiej poradnik, bo w poradniku masz wszystko czarno na białym. Jeszcze poradnik tej francuskiej modelki Inez de F...(jakoś po francusku). Też nt.
    • jak_matrioszka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:38
      Po co Ci kaszmirowy sweter?
      • chatgris01 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:39
        Do noszenia? Ciepłe są. I milutkie, nie gryzą.
        • jak_matrioszka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:48
          Ja nie neguje przyjemniści dotyku, ale jakoś to tak dziwnie zabrzmiało "wiem że potrzebny mi np.sweter kaszmirowy, jakiś garnitur, sukienka na wyjście...", no tak jakoś bez przekonania. Na podstawie "wiem że potrzebny mi" trudno zbudować naprawde funkcjonujaca garderobe.
          • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:56
            bo nie chcę kolejnego który zaraz bedzie miał kulki? p.s.ja nie muszę cie przekonywać...jak i tt nie musisz tu pisać
            • verydry Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:04
              Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że żeby kaszmirowy sweterek dobrze wyglądał trochę dłużej niż sezon, to trzeba go ręcznie prać, nie wirować, suszyć najlepiej na płasko i ogólnie dbać nieco bardziej, niż standardowo?
              • sfornarina Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:09
                > Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że żeby kaszmirowy sweterek dobrze wyglądał trochę dłużej niż sezon, to trzeba go ręcznie prać, nie wirować, suszyć najlepiej na płasko i ogólnie dbać nieco bardziej, niż standardowo?

Serio?

Piorę nasze swetry kaszmirowe w pralce na programie do wełny, niektóre służą już nam od 4-5 lat, nieskulkowane. Te porządne się nie kulkują, ale w sieciówkach trudno takie kupić.
                Najtańsze niekulkujące się znalazłam na Yoox, marka 8 - ich własna. Kaszmir najprzedniejszy. W cenie nieco niższej niż byle jaki kaszmir z sieciówek.

Suszenie na płasko, owszem.
              • lady.grey Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:09
                e tam... ja piorę w pralce na program wełna i z płynem do prania wełny, suszę na wisząco i są takie jak w dniu zakupu (dopóki mąz ich nie upierze, wtedy wedrują do szafy mojej 7-latki albo kociego koszyka tongue_out)
                • chatgris01 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:22
                  Ja tak samo, w pralce na programie WEŁNA w zimnej wodzie, suszę na wisząco na wieszaku do swetrów i są jak nowe. Mężowi prać nie pozwalam big_grin
                • 21mada Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:49
                  Czy mąż jest upośledzony?
              • marlamar Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:12
                Dbanie o kaszmiry to nie jest znowu bóg wie jaka praca, choć taki mit panuje. A tak nawiasem mówiąc ja swoje szale i swetry piorę w pralce w programie "pranie ręczne" i dobrze się mają.
                • princesswhitewolf Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:33
                  suszenie na lezaco? jakies cyrki. Nosze do chemicznego czyszczenia

Prace w Canon wspominam dobrze pod jednym wzgledem. Pralnia chemiczna byla za darmo dla pracownikow garniturowcow. ah...
                  • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:48
                    princesswhitewolf napisała:

> suszenie na lezaco? jakies cyrki. Nosze do chemicznego czyszczenia
                    >

Dla mnie chemiczne czyszczenie jest cyrkiem. Chemiczne pralnie używają do prania wełny organiczych rozpuszczalników (w 70% rakotwórczy perchloroeten), których resztki mogą działać drażniąco na skórę. Nie widzę więc żadnej potrzeby oddawania do pralni czegoś, co można wyprać w wodzie w domowej pralce. Nawet u mnie, w stosunkowo wilgotnym klimacie, wełniane swetry rozłożone na stojaku do prania schną przez jedną noc.
                    • taje Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 13:02
                      Nie mówiąc o tym, że pranie chemiczne nie eliminuje skutecznie zapachu potu.
            • kropkaa Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:00
              Kaszmirki niestey mają kulki.
            • georgia.guidestones Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 17:19
              kropka_kom napisała:

> bo nie chcę kolejnego który zaraz bedzie miał kulki? p.s.ja nie muszę cie przek
              > onywać...jak i tt nie musisz tu pisać
              Merino tez sie nie kulkuje, w przeciwienstwie do kaszmiru ze sredniopolkowych sieciowek.
        • princesswhitewolf Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:31
          kaszmirowy sweter rozwazyc nalezy tylko z ta kupka ktora nosisz do czyszczenia chemicznego
          • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:50
            Bzdety, mam kaszmirowe swetry, kupione między innymi nawet w UK (WollOvers) i też je piorę w pralce.
      • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:24
        karmelowy płaszcz.szary płaszcz.beżowe.szare.czarne botki.kilka par granitowych i czarnych spodni.granatowa.czarna marynarka. Beżowa wełniana sukienka.kilka małych czarnych.czarna spódnica .dżinsowa w trapez klasyczna.koszulka dzinsowa.kilka sweterki pod szyję. Czarne polbuty ( czolenka) rude ( szare.beżowe. Szalej z dodatkami typu kolczyki.bluzki w paseczki bawełniane lekkie pod marnatkę.sweterek. Duża czarn.szara.beżowa ruda torebka.mała torebka czarna z paskiem wizytowa. Średnia na spacery.spotkania popołudniowe. 1 Adidas.spodnie dzinsowa granatowe.czarne.dresowe.mało formalne na weekendy. Kolory do typu urody.
        • georgia.guidestones Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 17:22
          agniesia331 napisała:

> karmelowy płaszcz.szary płaszcz.beżowe.szare.czarne botki.kilka par granitowych
          > i czarnych spodni.granatowa.czarna marynarka. Beżowa wełniana sukienka.kilka m
          > ałych czarnych.czarna spódnica .dżinsowa w trapez klasyczna.koszulka dzinsowa.k
          > ilka sweterki pod szyję. Czarne polbuty ( czolenka) rude ( szare.beżowe. Szalej
          > z dodatkami typu kolczyki.bluzki w paseczki bawełniane lekkie pod marnatkę.swe
          > terek. Duża czarn.szara.beżowa ruda torebka.mała torebka czarna z paskiem wiz
          > ytowa. Średnia na spacery.spotkania popołudniowe. 1 Adidas.spodnie dzinsowa gra
          > natowe.czarne.dresowe.mało formalne na weekendy. Kolory do typu urody.
          Dobrze ze napisalas ostatnie zdanie, wiec u mnie do typu urody akurat zamiast karmelu, sniexnej bieli i czarnego akurat inne kolory z tych 'klasycznych', smieszą mnie te imperatywy białej koszuli/czarnego żakietu etc.
    • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:39
      Chyba zalezy od kobiety. Czesto np. w takich zestawieniach pojawia się czarny golf. Miałam - nie założyłam ani razu i oddałam, bo golfów nie trawię.
      Garnitur podobnie - nie widzę się w czymś takim.
      Jasny trencz - niby spoko i klasyk, a ja w takich kolorach wyglądam jakbym nad grobem stała - więc też nie dla mnie.
      Biała koszula - fajna rzecz, ale co z tego jak w białym wyglądam okropnie? Itd. itd.
      • chatgris01 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:51
        35wcieniu napisał(a):

> Biała koszula - fajna rzecz, ale co z tego jak w białym wyglądam okropnie? Itd.
        > itd.

Ale przecież odcień bieli dobiera się do typu kolorystycznego. Jak w białym Ci nie do twarzy, to może być kremowa, ecru, kość słoniowa.
        • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:54
          No właśnie - i wszystkie te kolory są u mnie do kitu.
          Kremowy czy ecru to już w ogóle wygląd typu "wezwijcie księdza" big_grin
          • sofia_87 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:04
            Jakim jesteś typem kolorystycznym?
            Jeśli źle wyglądasz w bieli to polecam mala, jedwabna apaszke, która odezwie Cię od tej bieli. Moze być pastelowa lub w nieco bardziej zdecydowanym Kołobrzegu
            • sofia_87 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:05
              *kolorze oczywiście smile
            • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:07
              Nie mam pojęcia jakim. Kilka razy próbowałam ustalić ale nie wyszło tongue_out
              A apaszek akurat mam masę i lubię, chociaż raczej większe, w wersji jesiennej, bo nie lubię pod samą szyją tylko luźniej trochę tongue_out
              • sofia_87 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:57
                To niewykluczone że jesteś zgaszonym latem smile dobrze Ci w pastelach?
                Taka apaszka do koszuli może być luźnej związana wink
              • mikams75 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:08
                mnie tez okreslanie nie wyszlo, ale wg opisu jestes moja kolorystyczna siostra smile
                a w czerwieni jak wygladasz? bo ja okropnie.
                • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:10
                  Dramatycznie.
            • ponis1990 Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 17:47
              Koszula w zdcydowanym Kołobrzgu brzmi kusząco ;p a ogolnie, to racja z tym przełamaniem bieli
    • lady.grey Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:49
      ale potrzebne ci to? to znaczy nosisz garnitury?
      ja mam capsule wardrobe a w niej z klasyki jedna mała czarna.

generalnie takich capsule wardrobe nie tworzy się na siłe, tzn, nie pyta sie obcych ludzi co powinnaś mieć - sama powinnaś to wiedzieć. Dla mnie to są dżinsy (2 pary), t-szirty z krótkim rękawem (5 sztuk) i z długim (5 sztuk) i swetry (z różnych rodzajów wełny, kaszmirowe też, tych mam kilkanaście, to za dużo ale setry kocham i produkuję nieustająco, to mój guilty pleasure). Do tego oczywiście bielizna, 2 kurtki, dosłownie kilka par butów (może z 6 w sumie - nie wiem teraz). Plus ubrania na rower na rózną pogodę.
      No i ta mała czarna, plus jeszcze jedna taka bardziej letnia koktajlowa sukienka i styka. Gdyby mi ktoś dorzucił coś co "kobieta mieć powinna" to bym pogryzła.

ale jak potrzebujesz coś na start to zobacz tutaj
      www.google.com/search?q=classic+capsule+wardrobe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjoLOzgpPgAhWGFywKHRJzDLsQ_AUIDigB&biw=2048&bih=1012
      • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:00
        garnitury zawsze mi się podobały ponadto mam.pracę biurową wiec się przyda a samą marynarkę też chętnie wykorzystam.
        bardzie mnie interesuje co wg Was powinno być w takiej szafie .?
        • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:03
          No ale właśnie Ci mówimy - że to od kobiety zależy. Jedna będzie miała to wszystko co jest w tego typu spisach - trencz, białą koszulę, czarny golf, szpilki - a dla innej, np. dla mnie- żadna z tych rzeczy nie będzie przydatna. Chodzi o to żeby mieć to co się faktycznie nosi - i tyle.
        • lady.grey Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:06
          to smile

https://static1.squarespace.com/static/55857697e4b0ee05b36d3d5c/5ac056b403ce648731a81e73/5ac0e370aa4a998a3b850077/1523531913269/how-to-build-a-capsule-wardrobe-audrey-a-la-mode.jpg
          • mdro Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:11
            Tylko widzisz, problem jest taki, że 90% kobiet może te zestawienia kolorystyczne wyrzucić do kosza. Bo jeśli którejś jest nawet dobrze w czerni i bieli (w Polsce dość rzadkie), to w tych beżykach będzie się prezentować fatalnie.
            • sfornarina Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:52
              Dokładnie. Ja w śnieżnobiałej bieli wyglądam świetnie, to samo w czerni, granacie, białoczarnych paskach i szarościach.

Dołóż do tego beż ze zdjęć i ze świetnego wyglądu przeistaczam się w bladozielonego trupa big_grin
          • gulcia77 Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 12:04
            Z czego jestem w stanie założyć czerń i dżinsy. Jako typową zimą w beżach i szarościach wyglądam jak zombie na urlopie. Wystarczy, że założę kobalt, albo biskupi fiolet i zyskuję od razu. Z tą klasyką, to raczej idzie o dobrą jakość i klasyczne fasony.
    • verydry Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 13:59
      Trencz,
      Płaszcz wełniany (czarny lub karmelowy),
      Mała czarna - najlepiej z dobrej wełny, bez żadnych ozdób,
      Klasyczne szpilki - czarne i cieliste - obcas zależny od wzrostu i umiejętności chadzania na szpilkach,
      Biały klasyczny tshirt,
      Klasyczne granatowe dżinsy, fason zależy od figury,
      ołówkowa spódnica o długości do lub za kolano,
      Golf / bliźniak z porządnej wełny,

A reszta - to już zależy od trybu życia. Inaczej się ubiera artystka z klasą, a inaczej korporacyjna menadżerka.
      • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:04
        To co wymieniłaś też zależy od trybu życia. Z wymienionych mam tylko dzinsy. big_grin
        • kura17 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:11
          > To co wymieniłaś też zależy od trybu życia. Z wymienionych mam tylko dzinsy. big_grin

no ja tez wink i to w dodatku nie-klasyczne.
          szpilki mam, ale czerwone.
          plaszcze welniany mam w pepitke.
          spodnice olowkowa mam zielona, skorzana ...
      • simply_z Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:43
        Trencz ..no wlasnie, w naszym klimacie totalnie nieprzydatny. Najczesciej jest w nim za zimno lub za cieplo.
        Mala czarna-nie kazdemu dobrze jest w czerni..jak juz lepsza mala granatowa. Zadna welna-gryzace dziadostwo

Golf-blee zawsze sie w nim dusze

• jolie Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:52
          100 % racji jeżeli chodzi o trench. Przydatny w Polsce przez 3 tygodnie w roku? Z wełną mam identycznie, nienawidzę, gryzą mnie nawet niewielkie domieszki.
          • jolie Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:53
            *Trencz
          • simply_z Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:52
            powiedzialabym, ze mniej nawet..mam jeden i zakladam go 2, 3 razy do roku, jesli w ogole.
          • verydry Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 20:02
            wełna w płaszczu cię gryzie????
            • simply_z Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:21
              wspomniałaś o sukience. Mnie swetry, sukienki z takiej typowej wełny gryzą.
              • verydry Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 07:20
                Ty wiesz jak wygląda wełna sukienkowa? Sukienka wełniana to nie sukienka dzianinowa.... czyli inaczej mówiąc sweterkowa.
                Nie ma chyba przyjemniejszej w dotyku tkaniny, niż jedwab i właśnie wełna sukienkowa.
                • simply_z Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 12:50
                  zwracam honor w takim razie, Nie mialam pojecia na temat welny sukienkowej ( lol)
                  • verydry Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 13:22
                    To lol, bo ta tkanina tez cię gryzie?... 🤔
                    • simply_z Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 18:22
                      Mała czarna - najlepiej z dobrej wełny,-moze warto byloby sprecyzowac, ze mialas na mysli welne sukienkowa?
    • kosmos_pierzasty Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:13
      A po co Ci być "z klasą"? Nie lepiej być sobą wink?
      • lady.grey Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:20
        Jestem w stanie przyjąć do wiadomości, ze czasem - z róznych powodów - trzeba*. A jak ktos musi a nie wie jak to ma problem. Zatem powyżej wklejony obrazek może pomóc.

* dzięki wszelkim mocom ja do tej pory nie musiałam, i mam nadzieję, że nie będę musiała.
        • kosmos_pierzasty Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:29
          No fakt - czasem "trzeba". Nie można się nie zgodzić.
      • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:57
        a można być sobą i ubierać się z klasą, czy to się wyklucza ? smile
        • kosmos_pierzasty Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 17:04
          A to zależy od ubierającej się big_grin
          • kosmos_pierzasty Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 17:06
            Lecz tak "w kwestii formalnej", klasa to oczywiście nie tylko strój - to stosunkowo łatwo ogarnąć. Byle reszta nie zostawała w tyle i będzie git smile
    • 21mada Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:16
      Jako kobieta z klasą czuje się wywołana do odpowiedzi. W szafie mam:
      - spódnice ołówkowe
      - sukienki z wiskozy
      - sukienki z dzianiny
      - bluzki koszulowe
      - zapas rajstop cielistych
      - kilka par czółenek na obcasach
      Żadnych spodni, dżinsów, t-shirtow, trampkow - kobieta z klasą tego nie nosi.
      • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:24
        Kobieta z klasą na wycieczkę za miasto zakłada szpilki i sukienkę? Przypomina mi się ten fragment z jakiegoś kryminału Agaty Christie, w którym jedna dama mówi do drugiej, jak to zorganizowała dla dziewcząt ze wsi piknik pod opieką pan8 z towarzystwa. Panie z towarzystwa przybyły na piknik w praktycznych tweedach i solidnych trzrwikach. Dziewczęta że wsi w niedzielnych sukienkach i butach na obcasach...
        • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:25
          To jest troll
          • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:29
            I znowu kotek umarł sad
            • kosmos_pierzasty Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:31
              E-Matko, ja dziś prawie przejechałam szczeniaka... I właśnie mi się to powiedzonko przypomniało. Starsze psy, to - kurczę - znają zasady ruchu drogowego chyba wink, a to małe pchało się prosto pod koła. Szczęście, że miałam, jak wyminąć...
              • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:39
                Dobrze że ominęłaś, brawo za refleks smile
        • 21mada Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:58
          Ale co, że taki niewiarygodny ten mój zestaw? No tak się ubieram do pracy. Wiadomo że na plaże założę bikini, a nie garsonkę i szpilki, ale wymienienie każdej jednej sztuki garderoby jaka posiadam byłoby bez sensu. Wątek jest o garderobie dla kobiety z klasą.
      • chatgris01 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:25
        21mada napisał(a):

> Żadnych spodni, dżinsów, t-shirtow, trampkow - kobieta z klasą tego nie nosi.

Powiedz to koniecznie Paryżankom! big_grin
        Zwłaszcza ikonie stylu Ines de la Fressange.
        • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:26
          Przeciez to troll.
          • chatgris01 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:54
            Fakt, trzeba będzie też w końcu wygasić.
          • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:03
            Może i troll, ale ona naprawdę wierzy w to, co pisze i to jest o wiele smutniejsze. wink
            • rosa-fira Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:34
              To jest on
    • kura17 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:17
      ja nie jestem kobieta z klasa, ale uwazam, ze ponizsze rzeczy dobrze miec:
      - ulubione spodnie, w ulubionych kolorach
      - fajne wygodne buty, w kilku kolorach i fasonach
      - skorzana spodnice
      - sukienke, w ktorej wyglada sie jak milion dolarow (albo kombinezon, albo podobny zestaw)
      - tweedowa marynarke
      - jeansy
      - biala bluzke (kroj dowolny, moze byc typu t-shirt tez)
      - zestaw na pogrzeb (niestety)
      - cos z pieknej welny/kaszmiru
      - cos z jedwabiu
      - ponczochy
      - bielizne, w ktorej czujesz sie milion dolarow
    • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:23
      Wedlug przyjetych regul nie jestem kobieta z klasa nie lubie ubran tzw. Klasycznych . Garnitury mam ale to bialy, czerwony i kolorowe. A i kobieta z klasa nie nosi podobno mini a ja nie uznaje innej dlugosci albo mini albo maxi wiec nie jestem z klasa ale fobrze mi ze soba i tobie polecam to samo.
      • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:25
        I nie uwazam ze wszystkie ciuchy trzeba miec super jakosci . Takie na jeden sezon bo ladne, pochodzic i wywalic czemu nie.
        • grru Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 21:30
          Nie każdy chce wywalać rzeczy po jednym sezonie, kupować wciąż nowe i przykładać się do powiększania stert śmieci.
        • kropkaa Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:24
          Czemu nie? Bo ciuchy do wywalenia po sezonie to wyzysk dzieci, które pracują 10 godz./dziennie i zarabiają mniej niż kupująca pancia wydaje na kawę w kubku. Jeśli ci to nie przeszkadza, to współczuję świadomości.
          • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:30
            Idac tym tokiem myslenia nalezaloby przestac zyc. A tak wogole to jak nie bedzie zbytu na te ciuchy to te dzieci nie beda mialy nawet tyle za 10 h niz kosztuje ta kawa. Moze od tej strony nalezy na to patrzec.
    • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:39
      Przede wszystkim nie daj sobie wmówić, że bazowe rzeczy muszę być czarne i trzeba to kombinować z białym i beżem, jak tam pokazuje obrazek na dole. W czarnym wiele kobiet nie wygląda wcale elegancko, a staro, w najlepszym wypadku na zmęczoną. Więc najpierw dobierz sobie kolor, który chcesz uznać u siebie za bazowy, to może być na przykład szary, brązowy albo granatowy. Albo nawet zielony. To, czy kupisz w tym kolorze spodnie, sukienkę, czy garnitur zależy od stylu, który ci odpowiada, dla mnie podstawą są spodnie i spódnice w klasycznym, ale pasującym kroju. Mnie dobrze w cygaretkach i w spódnicy o kroju A. Do tego noszę bluzki, jasne np. kremowe, ale także kolorowe, w niezbyt duże wzory, najlepiej z dobrze jakościowej wiskozy, albo jedwabiu, nie za wąskie. Wszystko co mocno okleja figurę wygląda tanio. Oraz swetry cardigany, krótkie i dłuższe, niekoniecznie z kaszmiru, ale z wełny. W marynarkach źle się czuje, ograniczają mi ruchy. Dobrze mieć też klasyczny płaszcz z wełny. Kompletnie niepotrzebne mi są mała czarna, garnitur, trench, dżinsy, ołówkowe spódnice, sukienki i buty na wysokich obcasach. Choć dżinsy czasem noszę latem, przykrótkie skinny, bo to też już klasyka. I uważam też, że kobieta z klasą dba o zdrowie i stopy, dlatego nosi też sportowe obuwie. Nie wyobrażam sobie życie bez sneakersów, latanie na okrągło na obcasach to jakiś archaizm z przeszłego stulecia i nie świadczy wcale o klasie.
      • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:05
        Tez nie wiem o co chodzi z tymi kolorami. Dlaczego akurat biel bez i czern? W bieli i bezu wygladam straszliwie, nosze ciemne kolory, lubie czarny, szary, granat, braz, ciemna zielen. Nie wiem dlaczego akurat biel i bez mialaby swiadczyc o klasie big_grin Kto to wymyslil i dlaczego akurat tak? big_grin
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:15
          Pewnie dlatego, że Coco Chanel uwielbiała czerń, biel oraz beż, a to ona jest prekursorką współczesnej elegancji. Ale Coco reprezntowała też pewien typ urody i nie każdej kobiecie w tym dobrze. Mnie dobrze w niektórych odcieniach beżu, ale czerń kombinowną z czystą bielą nienawidzę z całego serca. Na sobie, bo u innych może to dobrze wyglądać.
      • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:54
        Co to znaczy ze wszystko co mocno " okleja" figure wyglada tanio?
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:03
          jola-kotka napisała:

> Co to znaczy ze wszystko co mocno " okleja" figure wyglada tanio?

To znaczy dokładnie to, co to znaczy. I dobrze wiem, jaki masz styl, noś go sobie na zdrowie, ale dla mnie jest to styl tani i obciachowy. Chyba, że chodzi o zaproszenie na czerowny dywan, wtedy przesada i maksymalne podkreślanie ciała mogą być uzasadnione.
          • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:36
            Bo ty masz takie pojecie o tym stylu 😀
            • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:41
              Dobrze wiemy jak się ubierasz. Pasująco do doczepów. Nowobogacki styl faszyn from raszyn, tylko na brylanty i futra z najwyższej półki cię nie stać.
              • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:52
                A moze stac. Skoncz z tym chamstwem bo ono akurat ci klasy nie dodaje. A emanujesz nim coraz bardziej.
                • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 17:02
                  To po cię wdajesz ze mną w dyskusje? Wszystko na tobie mnie odrzuca, twoje życie, twoje poglądy i twój gust, nie mamy ze sobą nic wspólnego, więc nie wymagaj bym ciebie i twój styl akceptowała, bo dla mnie to kwintesencja tandety. Nic na to nie poradzę. Co w niczym mi jednak nie przeszkadza, noś co chcesz, niech każdy się rozwija po swojemu.
                  • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 18:36
                    Ty serio nie skceptujesz ludzi bo nie wygladaja jak ty chcesz? Dlaczego bo cos sie z toba stalo jeszcze niedawno bylas normalna. Teraz reprezentujesz jakies chamstwo.
                    • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 18:45
                      He? Zamień sobie słowo akceptujesz, na podoba. Nie podobają mi się osoby, które reprezentują styl podobny do tego:

https://www.bravo.de/assets/styles/image_style_gallery_image/public/binary_data/bravo/27b/0ef/27b0ef524c903688dcb436f8be89b0e5?itok=RlZDAr24
                      • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 21:28
                        No i co z tego ze ci sie nie podoba czy to znaczy ze nalezy zgnoic za wyglad bo ci sie nie podoba. Ty tez zapewne nie wszystkim sie podobasz . Chcialabys zeby ktos wypowiadal sie o twoim wygladzie tak jak ty o moim bo fakt to zdjecie jest trafione nie bede oszukiwac ze nie.
                        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 21:58
                          A kto cię gnoi dziewczyno? Oszalałaś? Używasz wyrażeń, których pojęcia chyba nie rozumiesz. Ciągle wyrzucasz mi jakieś chamstwo, powoli mam wrażenie, że to ty jesteś chamska. Odczep się ode mnie, bo do tej pory pisałam tylko co mi się w tobie nie podoba, znaczy twoje poglądy, styl życia i gust, ale jak tak bardzo się domagasz, to w końcu napiszę ci coś naprawdę przykrego. Wybrałaś sobie jakiś tam styl, to noś go, ale jakoś nie potrafisz go obronić, napisać dlaczego jest dla ciebie super i co ty uznajesz za klasę, a jedynie foszyć, że akurat mnie się coś nie podoba. A noś nawet naciągniętą na ciało pończochę, prawdopodobnie nigdy się nie spotkamy, więc nie będą miała okazji skomentować. Ale pamiętaj, że wszystko co napiszesz i co wkleisz w internecie może być wykorzystane przeciwko tobie, tak jak ta sukienka od Versace na Zalando, która bardzo dużo mówi o tobie.
                          • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 23:44
                            A ta sukienka jest bardzo fajna. Faktycznie z toba gadka to jak z jak .... hehe
                            • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 20:40
                              Hosta A Ty zima nie jesteś? zimie dobrze w nasyconych kolorach typu czerwony. niebieski kobalt. Chyba.ze masz domieszek rudego to byłabym jesienią - wwtedy dobrze by Ci było w pomarańczach.butelkowej zieleni.zgnilej zieleni.brązie smile
                              • hosta_73 Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 20:51
                                No trafiłaś w dziesiątkę! Właśnie mi sie wydaje, ze w tych włosach to bardziej kolory zimy bardziej mi pasują 😊.
                                Choc na paleta jesieni tez mi sie bardzo podoba i w zielonym tez mi nieźle 😁. Albo tylko tak mi sie wydaje 😁😁
                                Zazdroszczę wam, ze tak potraficie sie określić...
      • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:04
        Kobieta z klasą przede wszystkim dostosowuje strój do okazji, a to wyklucza latanie na okrągło na obcasach. To pisałam ja (Jarząbek smile ) - miłośniczka szpilek, ale jednak nie zawsze i wszędzie
        • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:37
          A do czego nie mozna dobrac odpowiednich butow na obcasie? Nie chodze ubrana na sportowo.
          • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:44
            Chodzi o dobór stroju do okazji - czyli: wycieczka ze znajomymi, ognisko w górach, spacer po lesie, piknik integracyjny w korpo (tu się domyślam, nie byłam bo w korpo nie pracuję) - z
            • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:47
              Jola i spacer po lesie, albo ognisko w górach. Dobry żart. big_grin
              • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:59
                snakelilith napisała:

> Jola i spacer po lesie, albo ognisko w górach. Dobry żart. big_grin
                Ok, a wakacyjne zwiedzanie? Jola nie wyjeżdża na takie wakacje? Bo ja owszem, jakieś sandałki na szpilce albo słupku zwykle zabieram (na wieczorne spacery po molo albo promenadzie) ale jednak nie wyobrażam sobie zwiedzania na obcasach. A w szpilkach potrafię biegać.
                • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 18:34
                  W gory nie chodze a cala reszte gdzie chce isc nie mam problemu
            • daniela34 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:51
              Ucięło mi - na żadną z tych okazji nie założysz butów na obcasie (mówiąc piknik mam na myśli faktycznie piknik na polanie leśnej a nie przyjęcie w stylu piknikowym na tarasie czy w wypielęgnowanym ogródku). Jeśli nie bywasz w takich miejscach - to ok. Ja bywam - i to są czasem również wypady "towarzyskie" ze znajomymi (np. wspólne pieczenie prosiaka, barana czy tam innego zwierza na leśnej polanie)
            • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:56
              Aha ale to akurat nie moje klimaty
          • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:46
            Nie trzeba ubierać się na sportowo, by nosić płaskie obcasy. Najpóźniej od czasów Audrey Hepburn każda kobieta o tym wie. A obcasów nie nosi się na okrągło, by nie skróciły się mięśnie łydek, przypadłość na którą cierpisz i która moim zdaniem jest kalectwem, bo nie da się z tym uprawiać żadnych sportów.
            • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:59
              Ale ja nie nosze plaskich z tym ze nie mam problemu jesli ktos nosi wiec nie rozumiem po co przezywac to. Co kogo obchodzi jakie buty ktos nosi. Niech nosi jakie lubi. Z zasady to jemu ma byc wygodnie.
    • frey.a86 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:43
      Ja sobie parę lat temu skompletowałam taki zestaw "kobiety eleganckiej", czyli białe koszule, żakiety, eleganckie spodnie, ołówkowe spódnice, dobrej jakości eleganckie buty na obcasie i takie tam. Efekt? Zakładam to od wielkiego dzwonu, a na co dzień noszę to co zawsze, czyli dżinsy i coś na górę, ale nie żakiet, a w lecie luźne sukienki i spódnice.

Zastanów się, czy podobnie nie skończysz. tongue_out
      • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 14:54
        Bo tak prawdę mówiąc, to ten żakietowo-ołówkowo-czółenkowy styl, to tak naprawdę żaden styl, a dress code, czyli narzucony mundurek. Najczęściej wygląda się w tym nudno, no, chyba, że ma się naprawdę rękę do mody, bo tą sztywność nieco rozluźnić. Albo nosi się Armani i nie chce by cokolwiek odwracało uwagę od szlachetnego włókna.
      • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:52
        ano właśnie smile
    • miss_fahrenheit Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:00
      Trudno znaleźć jeden konkretny zestaw, który mógłby być nazwany "szafą kobiety z klasą". Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to kierowanie się zasadami - po pierwsze - dobra jakość ubrań, po drugie - (względna) prostota, po trzecie - dopasowanie stroju do okazji.
      • jolie Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:05
        Dobra definicja, ale ja na 100% nie będę kobietą z klasą. Z powodów finansowanych i cygańskiego gustu (uwielbiam kolory typu lila, wrzosowy, lawendowy, różowy-ładnie mi w nich,a czerni i bieli unikam jak ognia).
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:10
          To nie cygański gust, a styl boho. Inny rodzaj klasyki. Jeżeli pasuje ci do urody i osobowości, to nie ma potrzeby sprawiania sobie czarnego garnituru.
          • jolie Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:05
            Niestety na boho jestem raczej za niska. I nienawidzę długości maxi - w powłóczystych sukienkach wyglądam jak Buka z "Muminków". Te kolory pasują mi do oczu i ciemnych włosów. Zresztą ja nie mam swojego stylu.
            • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:23
              jolie napisała:

> Niestety na boho jestem raczej za niska.

Nie traktuj tego tak dosłownie. Boho to nie tylko kwiaciaste spódnice do ziemi, ale także inspiracja modą hipisowską i to mogą być nawet sukienki mini w mocnych kolorach, czy psychodeliczne wzory. A nawet ugrzecznione ciuszki typu desigual, gdzie kroje są klasyczne, a jedynie materiały bardzo kolorowe. Osobiście nie noszę zbyt wielu kolorów na raz, mam swoje i trzymam się dosyć ściśle mojej palety, ale mam taką dosyć zwariowaną mega kolorową krótką kurtkę od desigual. Zakładam do granatowych dżinsów i granatowego t-shirta, albo białej bluzki, bo tło musi być do tego stonowane, wtedy wyglądam z klasą. Założyłabym do czerwonej spódnicy i bluzki z falbaną, wyglądałabym jak dziecko ukradzione w niemowlęctwie przez Cyganów.
              • jolie Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 17:06
                Może masz rację, mnie na pewne rzeczy po prostu nie stać - i finansowo, i mentalnie.
        • miss_fahrenheit Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:18
          jolie napisała:

> Z powodów finansowanych

Z tych powodów może być ci ewentualnie trudniej znalezienie ubrań dobrej jakości, ale nie jest to niemożliwe.

> i cygańskiego gustu (uwielbiam kolory typu lila, wrzosowy, lawendowy, różowy
          > -ładnie mi w nich,a czerni i bieli unikam jak ognia).

Jeśli definicją cygańskiego gustu jest słabość do kolorów, o których piszesz to nie wiem, w czym tkwi problem - przecież o klasie nie świadczy przywiązanie do np. czerni, czy bieli. Raczej chodzi o umiejętność zestawiania kolorów ze sobą i dopasowania do okazji.
          • miss_fahrenheit Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:27
            miss_fahrenheit napisała:

> jolie napisała:
            >
            > > Z powodów finansowanych
            >
            > Z tych powodów może być ci ewentualnie trudniej znalezienie ubrań dobrej jakośc
            > i, ale nie jest to niemożliwe.

*trudniej znaleźć ubrania
          • jolie Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:02
            Cygański gust to zamiłowanie do intensywnych kolorów, różnego rodzaju pstrokacizny. Może falbany przy rękawach to za dużo, choć mam taką liliową sukienkę😀. A napisałaś, że ubrania powinny być dobrej jakości i raczej proste (zakładam, że w kroju, formie i stonowanej kolorystyce).
        • kura17 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:18
          > Dobra definicja, ale ja na 100% nie będę kobietą z klasą. Z powodów finansowanych i
          > cygańskiego gustu (uwielbiam kolory typu lila, wrzosowy, lawendowy, różowy
          > - ładnie mi w nich,a czerni i bieli unikam jak ognia).

ja znowu uwielbiam czern i ciemne barwy (ale w bieli mi fatalnie) i tez nie jestem kobieta z klasa. styl, o ktorym piszesz u siebie podoba mi sie bardzo - na innych LOL
      • nuta15 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:28
        Zgadzam się, dodałabym jeszcze ...po piąte do stylu życia, po szóste do typu urody i figury.
        Blogerka Magdalena Ścierska proponuje na swoim blogu zestawy oparte na klasycznych, także kolorowych ubraniach, może cię zainspirują www.minimalissmo.pl/p/gotowe-zestawy-ubran.html
      • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:56
        nie pamiętam czy to propagowała Coco Ch.ale chodzi o to by mieć na sobie nie więcej niż dwa kolory poza tym z biżuterii chciałabym.mieć np. naszyjnik z pereł ...czy to jest klasyka?
        • nuta15 Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 09:38
          Ja jestem zwolenniczką zasady łączenia maksimum trzech kolorów, w tym jeden jest dominujący. Takie zestawy prawie zawsze wyglądają harmonijnie. Perły to klasyka, ostatnio przez modę na perełki naszywane na wszystkich częściach garderoby bardzo opatrzone. Ja zamiast pełnego naszyjnika wybrałabym nowoczesną biżuterię z dodatkiem pereł np taranko.com/pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=z+per%C5%82%C4%85
          • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 13:32
            Podoba mi się ta biżuteria Taranko z perłami. Ja bardzo lubię perły i też raczej tak lżej. Ciasny, krótki sznur pereł wokół szyi jest jednak odrobinę za konserwatywny.
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 13:17
          kropka_kom napisała:

> nie pamiętam czy to propagowała Coco Ch.ale chodzi o to by mieć na sobie nie wi
          > ęcej niż dwa kolory poza tym z biżuterii chciałabym.mieć np. naszyjnik z pereł
          > ...czy to jest klasyka?

Ja nie wiem, czy Coco w ogóle coś "propagowała". Jej styl powstał w wniku protestu przeciwko przeładowanej modzie damskiej początku XX wieku i nawiązywał też mocno do stylu męskiego, czyli stonowana prostota. Oczywiście, to nie jest jedyna zasługa dla świata mody, ale minimalizm i zamiłowanie do pewnych kolorów były stale u niej widoczne i bardzo wpłynęły na to, co dziś uważa się za klasykę. I jej ulubionymi kolorami były czarny, biały i beżowy. To ona wylansowała też "małą czarną". Tyle tylko, że nie każdej kobiecie w czarnym ładnie. Po prostu.
    • mdro Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:15
      Nie wiem co prawda, po co Ci ciuchy, w których nie chodzisz (bo jeśli byś potrzebowała, to byś już pewnie miała), ale wybierz bezpieczne dla Ciebie kolory i kup kilka "podstawowych" zestawów, w których można wymieniać elementy (spodnie zamiast spódnicy, top albo sweterek etc.). No i nie wybieraj fasonów, których nie lubisz i w których się źle czujesz.

A przede wszystkim zastanów się, ile razy w roku chodzisz na premiery do opery i na eleganckie rauty...
      • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:58
        no tak , ale miałam problem z ubiorem na urodziny znajomego...w knajpie. Myślałam aby założyć jakąś dzianinową sukienkę bo to był październik ale nie miałam...i na koncert też by mi się też przydała...
        • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 07:32
          W knajpie w jakim sensie? Jeżeli masz na myśli jakąś mega elegancką restaurację to pewnie sukienka byłaby ok, ale jak po prostu pub albo restaurację, że tak powiem, codzienną, to przecież można normalnie, tak jak zwykle chodzisz, ja bym załozyła spodnie i jakąś ładną bluzkę albo t-shirt i żakiet.
          • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 13:49
            tak zrobiłam...
    • grru Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:22
      Nie ma nic gorszego niż komponowanie garderoby na zasadzie: co każda kobieta powinna mieć. Przecież to zależy od trybu życia, upodobań itp.
      • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:39
        👍
    • saskia44 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:36
      kropka_kom napisała:

> co powinno się w niej znaleźć?

To co powinno sie znalezc zalezy od twojego gustu, stylu zycia i potrzeb, tak naprawde zalezy tylko od ciebie.

Chciałabym mieć mniej ciuchów a lepszej jakości.

W czym problem?

> Wiem że potrzebny mi np.sweter kaszmirowy, jakiś garnitur, sukienka na wyjście
      > np.do teatru...co wg Was powinna mieć kobieta w szafie...chodzi właśnie o taką
      > klasykę.

Nie potrzebny mi garnitur, nie zalozylabym go nigdzie.
      Sukienki mam rozne w zaleznosci od okazji - nie mam specjalnej do teatru (jaka to?)
      Nie mam swetrow kaszmirowych.
      Mam to co pasuje do mnie, to w czym czuje sie wygodnie i to co jest uzyteczne, co wykorzystuje w zyciu. Garnitur bylby zupelnie bezuzyteczny dla mnie podobnie jak tzw mala czarna.
    • mdro Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 15:52
      A tak przy okazji, pisząc "garnitur" macie na myśli klasyczny kostium czy żakiet i spodnie?
      • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:18
        Ze spodniami. Tak rozumiem garnitur.
      • jola-kotka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:40
        Garnitur to jest ze spodniami.
    • strusinianka Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:37
      Jest taki blog Ubieraj się klasycznie. Poczytaj go sobie, ale poszukaj wpisów pod kątem sposobu budowania szafy, każdy ma swoją klasykę. Styl ubierania się autorki może się nie podobać ale podejścia do budowania stylu jest godne uwagi. Wszystko w zderzeniu tez z typami kolorystycznymi.
      • tilijka123 Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 12:24
        strusinianka napisała:

> Jest taki blog Ubieraj się klasycznie. Poczytaj go sobie, ale poszukaj wpisów p
        > od kątem sposobu budowania szafy, każdy ma swoją klasykę. Styl ubierania się au
        > torki może się nie podobać ale podejścia do budowania stylu jest godne uwagi. W
        > szystko w zderzeniu tez z typami kolorystycznymi.

Mozesz też obejrzeć bloga: www.theviviennefiles.com/
        Tu autorka pokazuje jak budować szafy na bazie wybranych kolorów
        mozesz przejrzeć posty wybierajac np. kolory
        www.theviviennefiles.com/tag/purple/
        www.theviviennefiles.com/tag/lavender/
        www.theviviennefiles.com/tag/pink/
    • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 16:56
      A tu jest mniej więcej MÓJ klasyczny styl, zwany też preppy. Chodzi o kroje, kombinacje i długości, nie o kolory. I buty preferuję do tego na niższym obcasie.

https://outfitideashq.com/wp-content/uploads/2015/02/preppy-brand-clothes-outfits-1.jpg
      • kosmos_pierzasty Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 17:09
        Ale ładne! Lubię czytać, jak piszesz o modzie.
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 17:23
          Mnie ten styl pasuje do sylwetki bo mam długie szczupłe i zgrabne nogi, ale trochę większy biust, dlatego nie lubię gdy góra jest za ciasna i wyraźnie odcięta w talii. Wolę zbluzowane, lejące się góry, dzianiny, materiały, nie robiące wrażenia szytwnego namiotu, ewentualnie lekkie podkreślenie talii krojem. Moim zdaniem wygląda się wtedy kobieco i grzecznie jednocześnie, a jak wybierze się dobre materiały, to nawet elegancko. Ale nie każdemu musi ten styl pasować. Kobiety z cięższą sylwetką na dole, albo rasowe klepsydry mogą chcieć podkreślać coś innego.
      • miss_fahrenheit Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 19:06
        Dwie pierwsze z prawej stylizacje biorę w ciemno. Świetne.
      • hosta_73 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 19:24
        Wow! Jak kolorowo 😊
        To mi przypomniało, ze w ramach "rozjaśniania szafy" kupiłam żółtą, lejącą bluzkę (której jeszcze nie założyłam bo za zimno). A teraz to wątpliwości mam...
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 19:53
          Kolory są moim zdaniem nie aż tak ważne, bo każdy może założyć takie, w jakich mu ładnie. Można kolorowo, albo bardziej stonowanie. Ja lubię kombinować klasycznie czyli granat, niebieski, czerwony, żołty, bardzo jasny szary i bardzo jasny beż. Do takiej lejącej się żołtej bluzki widzę na przykład też niebieską (granatową) spódnicę i buty w kolorze czerwonym, albo jeszcze lepiej hot pink.
          • hosta_73 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 20:26
            Spódnicy nie mam ale granatowe cygaretki tak, też powinno być fajnie smile
            Powoli zmieniam garderobę, która ostatnimi laty zrobiła się bardzo smętna (zwłaszcza ta zimowa, w lecie jest lepiej). Czerwony i głęboki, nasycony ciemnoniebieski też lubię.
            • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:44
              Może tak a jak wygladasz: wiosna ( blondynka jak Cameron Diaz) Jesień ( ruda.szatynka) Zima ( typowa Śnieżka lub Śnieżka zzciemniwjsza cera),.Lato ( popielaty blondynka.popielata szatynka jak ja)
              • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:32
                https://www.style-yourself-confident.com/images/Seasoncircle600.jpg
                • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:49
                  A tu jeszcze cztery podstawowe typy podzielone na 16 podgrup.
                  MNie pasują najlepiej kolory light spring oraz bright spring, plus jeden kolor jesieni (złota oliwka) plus granat, bo choć ciut za ciemny, to go lubię. Jak się w tym zestawie kolory, w których nam wyjątkowo ładnie, to można zobaczyć, których jeszcze z tej samego typu możnaby by spróbować.

https://i.pinimg.com/originals/29/6f/d9/296fd9112f0c4ece70bb3d24f4025607.jpg
        • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:46
          Zoltyvjasniutki jak cytryna rozbielona ładnie wygląda u Lata i Wiosny. Mocny żółty u zimy. A U jesieni - nie wiem.
          • hosta_73 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 23:32
            To jest mocny żółty. A ja ostatnio mam ciemniejsze włosy, ciemny brąz. Do tego blada cera, żadna oliwkowa czy śniada. Cholera wie co ja jestem 😊 ale dobrze w tym żółtym wyglądam. W ogóle wydaje mi sie ze służą mi nasycone, czyste kolory, a nie beże, brudne róże itp
      • chatgris01 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 20:35
        Marka Lands' End to dokładnie ten styl big_grin
        Lubię.
        • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 21:25
          O dzięki, nie znałam tej marki. Ja tam zbieram gdzie popadnie, Esprit, Tom Tailor, Tommy Hilfiger, Marc O’Polo, Hallhuber, sporo znajduję w Peek & Cloppenburg, ale bazowe t-shirty nawet w C&A i H&M. Wełniany swetry z typowym wzoren aran i inne cardigany sprowadzałam nawet z UK, głównie WollOvers, ale się zbiesili i ostatnio cena nie jest adekwatna do jakości, do tego zdzierają na zagranicznych klientach i przeliczają niekorzystnie funta na euro. Ale ja jestem zbieraczką perełek i w różnych dziwnych miejscach znajdują coś fajnego, kiedyś przywiozłam sobie nawet z Polsce kilka świetnych beretów z wełnianego filzu w różnych kolorach, też mi pasują do stylu preppy.
          • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:40
            Bazowe bawełniane niezniszczalni są z Kappahl. Droższe niż zwykle.ale po 5-6 latach jak notki sztuki.kolory paski intensywne. A w HM CK Benetton jak szmatki.
            • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:27
              Ja nie wiem, czy u mnie w ogóle jest Kappahl, ale jak sklep znajdę, to zerknę.
              • kropka_kom Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 01:01
                snake a co byś założyła właśnie na urodziny koleżanki? a co na wyjście do teatru?
                • 35wcieniu Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 07:37
                  Na urodziny koleżanki moglabym zalozyc każdą z powyzszych opcji, tylko bez obcasów (mówię o zdjęciach snake).
                • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 13:25
                  kropka_kom napisała:

> snake a co byś założyła właśnie na urodziny koleżanki? a co na wyjście do teatr
                  > u?

Na urodziny koleżanki ubieram się jak zawsze, a do teatru właściwie też, bo u mnie nie ma zwyczaju wielkiej gali. Przypuszczam, że na eleganackie wyjście poszłabym w spodniach z jedwabną bluzką. Jak z tańcami, to założyłabym jakąś zwiewną spódniczkę. Jedynie kolor i materiał odróżnia u mnie sytuację normalną od wyjściowej. Chyba, że zaprasza prezydent kraju, wtedy poszukałabym jakiejś kreacji. wink
                  • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 13:54
                    Po krótkim przemyśleniu zakładam do teatru bluzkę wiązaną, albo z przodu, albo co lubię, z boku:

https://cdn.mona.de/images/400/4/3/6/8/9/9/436899F1.jpg?output-format=progressive-jpeg&resize=233px:311px https://www.erikschmidt.de/images/category_6/Billig%20RICK%20CARDONA%20by%20Heine%20Schluppenbluse%20bordeaux%20lfn_75919_4.jpg
                    A jak już koniecznie musi być sukienka to w stylu princeski:
                    https://www.hukkashop.de/images/category_16/Ashley%20Brooke%20by%20heine%20Cocktailkleid%20Etuikleider%20schwarz%20YD7426.jpg
                    • black.emma Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 17:37
                      A co na wierzch? Trencz? 😉
                      • snakelilith Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 18:32
                        Jak masz trench, to czemu nie? Ja trencza nie mam, bo nie znalazłam takiego, w którym wyglądam dobrze. Ale zimą klasyczny płaszcz, a w innych porach roku nawet żakiet. Ja osobiście nie miałabym też problemów z założeniem na bluzkę, albo sukienkę sweterka:

https://i.pinimg.com/236x/97/d8/84/97d884f123212dab538033fc86e43976--grey-cardigan-belted-cardigan.jpg https://chouchoudressblog.files.wordpress.com/2013/09/article3-2.jpg
      • katja.katja Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 05:43
        Okropne te stylizacje.
    • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:08
      Wiesz co? Zamiast kaszmirowego są fajne cieniutki w benettonie wszystkie kolory. Polecam. Garnitury massimo dutti
      • agniesia331 Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 22:27
        Ja noszę z takiej Ala kaszmir.szara i beżowa bez rejawie. Pod spodem czarna z bawełny z długim.W biało granatowe paski.biała.ciemny brąz.szaro różowe paski itd. Gruby sweter rozpoznany lub nie na cienką sukienkę. Do Bolków.kozaków itd.
    • solejrolia Re: szafa kobiety z klasą 29.01.19, 23:26
      Kobieta z klasą po pierwsze powinna zrozumieć, że lepiej mieć mniej w szafie, za to dobre gatunkowo -nie to jest fajne co modne, a co jest dobrze odszyte i z dobrych materiałów.
      Druga sprawa, też dość uniwersalną- proste kroje, klasyczne fasony, zawsze się obronią, nie wazne, jaka praca, czy jaki tryb życia prowadzimy.
      I strój warto dopasować do okazji, co tez jest oczywiste.

Zaś kolory, fasony to już kwestia indywidualna! I w ogóle szafa powinna być dostosowana pod osobę, i trybu życia, jaki prowadzi. I nie ma tu uniwersalnej wskazówki, bo każda z nas inaczej żyje.
      Przykładowo strój do pracy, spódnica ołówkowa i koszula zapięta pod szyję (typowo biurowy strój), trencz, to nie dla mnie- ja mam inny dress code w pracy. U mnie to dżinsy, biały podkoszulek, luźna narzutka/fajna bomberka, i apaszka luźno zawiązana będzie szczytem elegancji. I wygodne buty, mogą być nawet trampki, jeśli pogoda pozwala. Pewnie osoby pracujące w urzędzie , w biurze, nie mogłyby sobie na ten luz pozwolić, ja z kolei w ich ciuchach pracowych wyglądałabym śmiesznie a przede wszytskim byłoby mi niewygodnie. Więc na to naprawde tzreba wziąć poprawkę.
      • damartyn Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 00:53
        solejrolia napisała:

> Kobieta z klasą po pierwsze powinna zrozumieć, że lepiej mieć mniej w szafie, z
        > a to dobre gatunkowo -nie to jest fajne co modne, a co jest dobrze odszyte i z
        > dobrych materiałów.
        > Druga sprawa, też dość uniwersalną- proste kroje, klasyczne fasony, zawsze się
        > obronią, nie wazne, jaka praca, czy jaki tryb życia prowadzimy.
        > I strój warto dopasować do okazji, co tez jest oczywiste.
        >
        > Zaś kolory, fasony to już kwestia indywidualna!

O to, to, to.
    • tojamarusia Re: szafa kobiety z klasą 30.01.19, 09:22
      Po przeczytaniu wątku stwierdzam, że nie mam klasy😋
      Nie posiadam garnituru, kaszmirowych i wełnianych swetrów, trenczu, skórzanej spódnicy, eleganckiej torby, nie noszę apaszek, pończoch.
      Z racji charakteru, pracy i sylwetki ( klepsydra w rozm. 46- 48) najlepiej czuję się w dżinsach, bluzkach z dekoltem w stylu basic, tiszertach, cygaretkach, spódnica h ołówkowych ale koniecznie elastycznych. Nienawidzę rzeczy, które w jakikolwiek sposób krępują ruchy bądź sprawiają, że muszę uważać jak siadam, chodzę itp.
      Mam 3 sukienki w stylu codzienno- sportowym, jedne buty na obcasach, które czasem zakładam w pracy i że 3 marynarki, których nie noszę, bo krępują mi ruchy.
      • miruka Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 19:09
        Te 3 marynarki to jakbym o sobie czytała, jutro muszę jedną założyć, oby już było pojutrze...
        Doszłam do stanu, w którym nie mam już żadnej spódnicy ani sukienki, w upale co najwyżej kuloty noszę
    • tilijka123 Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 11:56
      Myślę, że przede wszystkim musisz określić jakie są Twoje kolory i jakie fasony pasują do Twojej figury.
      Wiele kobiet źle wygląda w czerni, bieli lub beżu a te kolory często właśnie są polecane do takiej klasycznej szafy.
      Czasem lepiej wybrać ciepły odcień bieli, grant lub szarość.
    • jdylag75 Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 13:44
      Powinna w szafie miec takie ubrania, których potrzebuje w zalezności od rodzaju pracy i podejmowanych aktywności.
      Przez 5 lat myślałam że powinnam miec w szafie więcej i wiecej spódnic i formalnych bluzek oraz szpilek i żakietów. Od 3 wiem że musze mieć kilka par jeansów i adidasów oraz zwiewnych letnich sukienek, ew. ciepłych zimowych z długim rękawem i wielkich swetrzysk
      Wybierasz paletę kolorystyczną - u mnie np to czysta biel, szarości, granat i różowy.
      Masz pracę, która wymaga formalnego stroju - jesli lubisz sukienki kupujesz w miarę formalną sukienkę prostą w kroju w stnowanym kolorze (czarny, beż, granat cokolwiek) z krótkim rękawem - polatasz w niej okragły rok, do tego masz zakiet (od kostiumu, garnituru), sweterek zapinany krótki i długi, dwie apaszki czy wisiorki, obcasy.
      Jak kiecek nie trawisz kupujesz spodnie które łaczysz z w/w sweterkami, żakietem, wisiorkiem czy apaszką oraz stosownym obuwiem, utrudnieniem może być nabycie bluzki - koszulowej czy w ciąganej pzrez głowę lub i takiej i takiej. Chodzisz na imprezy - wystarczy pracowa prosta sukienka, szpilki i biżuteria. Jak potrzebujesz mniej odświętenie, masz spodnie do tego płaskie buty, koszulka i sweterek.
      Płaszcz w kolorze jaki lubisz z wybranej palety kolorystycznej.
    • miruka Re: szafa kobiety z klasą 31.08.21, 19:06
      Przyjrzyj się najpierw temu co masz, co z tego jest z klasą. Niekoniecznie od razu czegos potrzebujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka