Dodaj do ulubionych

indywidualny tok nauki

31.01.19, 11:38
Mam pytanie do osób, których dzieci mają/miały taki tok nauczania. Czytam przepisy, ale nie wszystko jest dla mnie do końca jasne.
Czy taki wniosek mogę złożyć teraz - w połowie roku szkolnego?
Czy mogę go złożyć na okres obecnego półrocza i od razu na przyszły rok szkolny? czy jest to jakoś ograniczone?
Wniosek składam do dyrektora za pośrednictwem wychowawcy, jest też napisane, że dyrektor zasięga opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej - z czym to się wiąże. Nigdy z dzieckiem nie byłam w takiej porady - czy czekałaby nas wizyta?
Przy indywidualnym programie nauki potrzebny jest opracowany indywidualny program, czy przy indywidualnym toku nauki też?
Ile się czeka na wydanie decyzji - czy jest to gdzieś określone czy zależy od dyrekcji.
będę wdzięczna za odpowiedzi te pytania oraz uwagi i podpowiedzi, które mi nawet nie przyszły do głowy smile
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 11:53
      My akurat z programem a nie tokiem mamy do czynienia ale procedura jest podobna. I tak dziecko musi mieć opinię z PPP a więc badania. U nas to dyrekcja/szkoła wychodzi z inicjatywą i żeby pod tym kątem wydała opinie PPP musi być skierowanie ze szkoły, wiec nie mam pojęcia jak to wygląda jeżeli to rodzic inicjuje ale podejrzewam, że na etapie PP też musi byc coś ze szkoły. Można złożyć wniosek w połowie roku-kwestia terminów w PPP jeszcze-czy aby wyrobia się z cała procedurą do konca roku szkolnego....
      • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:35
        Czy poradnie wskazuje szkoła, czy może to być np. jakaś prywatna poradnia - gdzie są szybsze terminy?
        • ichi51e Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:40
          W prywatnej bedzie szybciej pewnie. Ja sie w panstwowej w styczniu na kwiecien zapisalam...
        • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:57
          u nas w gminie musi to być rejonowa poradnia publiczna, rejonizacja jest placówkami, na chwile obecna terminy na badania sa na kwiecień, PPP ma miesiąc na wydanie opinii, więc tak realnie to zanim szkoła potem zatwierdzi i opracuje mija semestr
        • chocolate-cakes Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:09
          deedee0 napisała:

> Czy poradnie wskazuje szkoła, czy może to być np. jakaś prywatna poradnia - gdz
          > ie są szybsze terminy?

Tak. Szkoła współpracuje z konkretną poradnią. U mnie czeka się nie dłużej niż 3 tygodnie.
      • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 01.02.19, 10:56
        Czy jedna wizyta w PPP wystarczyła? czy byliście kilka razy? Jak wyglądało takie badanie?
        • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 01.02.19, 11:03
          U mojego były to trzy badania(mogą być dwa). psychologiczne, pedagogiczne i dodatkowe badanie u pani zajmującej się dziećmi uzdolnionymi-nie wiem czy konkretnie z jego przedmiotu czy po prostu dzieci zdolne do niej trafiają...badania odbywają się bez obecności rodzica, jakieś zadania i testy rozwiązywał.
    • chocolate-cakes Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:08
      Jestem nauczycielem i wychowawcą. To ja wyszłam z pomysłem zindywidualizowanej ścieżki kształcenia, bo to się teraz tak nazywa. Zapytałam uczennicę i jej rodziców o opinię, potem swoją opinię napisał pedagog szkolny, podpisał dyrektor i uczennica pojechała z mamą do PPP. Jest po jednym badaniu a przed nią jeszcze jedno. Zobaczymy co będzie po feriach i co poradnia stwierdzi. Mam nadzieję, że uda się to tak zrobić, aby miała trochę godzin z klasą i kilka indywidualnie. U nas to jest na terenie szkoły.
      • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:13
        Ciastko zindywidualizowana ścieżka kształcenia to kompletnie coś innego niż indywidualny tok lub program nauki dla dzieci zdolnych.
        • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:15
          edurada.pl/artykuly/zindywidualizowana-cie-ka-kszta-cenia-oraz-inne-nowe-formy-pomocy-psychologiczno-pedagogicznej-w-szkole/
        • ichi51e Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:18
          Ale w watku startowym w sumie nie wiadomo o ktory z deoch chodzi...
          • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:23
            Chodzi o dziecko bardzo zdolne smile
            • verdana Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:30
              Moje dzieci miały. Ale w obu przypadkach to nauczyciele wychodzili z inicjatywą. Z młodszym byłam w poradni, chodziło o to, ze ITN miał być z polskiego, a młody miał stwierdzoną dysortografię. Dziwili się, ale pozytywną opinię wydali.
            • ichi51e Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:36
              Tu chyba najjasniej opisane epedagogika.pl/zasady-i-zadania/indywidualny-program-lub-tok-nauki-i-inne-formy-wsparcia-dla-uczniow-uzdolnionych-2239.html
            • mae224 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:05
              Mój miał, nauczyciel decydował, co i jak, nie wnikałam.
            • asia_i_p Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 16:00
              To powinniście się raczej starać o indywidualny program nauki.
              Indywidualny tok jest dla tych, którzy z jakichś przyczyn nie mogą uczyć się z klasą.
          • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:55
            wiadomo-indywidualny tok nauki wyraźnie jest napisane
        • chocolate-cakes Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:12
          To prawda, że coś innego. Wiem tylko, że trochę zmieniły się przepisy od września 2018. Z pierwszego postu nie wynikało, czy dziecko jest zdolne czy może chore, no ale fakt, że to trochę co innego.
    • cosinuss Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 13:56
      Indywidualny tok dla ucznia zdolnego to najczęściej dodatkowe 2 godziny lekcyjne, najczęściej na 7.15 i z jakimś mało lotnym nauczycielem, któryemu można wcisnąc te godziny ( zaraz po lekcjach i z najlepszymi nauczycilami to jest ZDW). Prawie na pewno bedą to zajecia nudne i robione pod kolejny konkurs. Jak masz zdolne dziecko, to poszukaj studenta olimpijczyka z liceum, który go poprowadzi. Poszukaj fajnych zajęć na uniwersytecie itp, które go rozwiną, warsztatów, wyjazdów itp. Stypendium marszałkowskie pomoże Ci w tym finansowo, Fundusz na rzecz dzieci to też dobry namiar. Na szkołę podstawową nie licz. To zbyt duże wymagania aby im sprostała.
      W liceum bedzie za to smiesznie, jak poprosisz o specjalne traktowanie, a tam Ci dyrektor powie, ze przyjął 120 olimpijczyków w danym roku, z czego 1/3 ma kilka tytułów smile
      • 35wcieniu Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:08
        Mam takie nowe hobby że rozszyfrowuję skróty używane na tym forum.
        Tym razem nie wiem co to ZDW.
        • cosinuss Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:12
          Zajęcia dodatkowe wyrównawcze. Przynajmniej 10 lat temu taki skrót funkcjonował w szkole podstawowej, do której uczęszczała moja córka.
          • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:15
            serio? w skzole moichd zieci to zajęcia dla dzieci które sobie nie radzą i mają zaległości prowadzone przez tą sama osobe która prowadzi przedmiot. Można tez na nich napsiac zaległe sprawdziany i tyle...to już kółka przedmiotowe lepsze...
            • cosinuss Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:13
              ZDW to były zajcia właśnie dla tych, co sobie nie radzą. Z najlepszą matematyczką i zaraz po lekcjach. Dla zdolnych były zajecia 0 7.15 z bardzo kiepskim naucycielem i srednio lubianym. I z tego co wiem, nic się nie zmieniło.
              • slonko1335 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:47
                A no to widzisz. Zależy od szkoły. U moich zajęcia wyrównawcze prowadzi przedmiotowiec ten sam który dziecko uczy danego przedmiotu. Odbywają się niekoniecznie po lekchach i ravzej nihdy od razy po bo to szkola dwuzmianowa, Mogą być na 7 a mogą na 17. Zależy z czego .
      • mae224 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:10
        Studenta? A jakąż wiedzę o kierunku rozwoju miałby student, który zajmowałby się zdolnym nastolatkiem. Nie wiemy, co to za materia, ale moim zdaniem nauczyciel, najlepiej licealny, jeśli masz z takimi kontakt i rozszerzanie wiedzy: konkursy, wyjazdy, wyjazdy, zajęcia dla dzieci - tak, ale zwykle to spędy, więc tylko kameralne i dużo pracy indywidualnej.
        • cosinuss Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:20
          Jeśli to informatyka/matematyka/fizyka, to studenci prowadzą warsztaty i pomagają młodszym od lat. Świetnie się to sprawdza i pokazuje młodym, że geniusz to taki sam koles jak inni, tez gra w piłkę i na kompie. Tez mu czasem coś nie wychodzi, chociaż jest laureatem miedzynarodowych konkursów itp. Wie jak przystepnie wszystko wytłumaczyć, wdzi, gdzie ta wiedza wchodzi najlepiej, zna wszystkie ciekawe wykłady, na których bez problemu umozliwi młodemu bywanie itp.
          • mae224 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 16:18
            To idealny obraz, kiedy ostatnio spotkałaś genialnego studenta, który ma czas grać w piłkę z dziećmi z podstawówki? Jeśli jest genialny, dawno pracuje i nie zarabia korepetycjami. Miałam dziś zajęcia ze studentami, 1/20 ma wiedzę jak uczyć młodszych, po prostu wiedza a jej przekazywanie to dwie różne rzeczy.
            • cosinuss Re: indywidualny tok nauki 01.02.19, 12:30
              Z kumplami gra w piłkę, nie społecznie z dzieciakami z podstawówki smile
              Warszawska informatyka, matematyka i fizyka tak działa. Dużo dostali dużo oddają. Kadra obozów i warsztatów to laureaci międzynarodowych olimpiad i robią to za darmo. Np dziś w Staszicu kończą się takie tygodniowe warsztaty. Korepetycji płatnych też udzielają.
              Generalnie praca z geniuszem to temat rzeka. Zwłaszcza w podstawówce, gdzie jest maszynką do generowania wyników w konkursach i zwyczajnie nie ma czasu na rozwój głównej pasji. Plus zawsze znajdzie się nauczyciel, który zwyczajnie szantażuje gorsza oceną, jak nie weźmiesz udziału w konkursie dzielnicowym o pasjonującej treści np. Powstanie styczniowe. Zwłaszcza dla uczennicy 5 klasy to super temat. No ale mus to mus. Co oczywiście ogólnie jest bez sensu, bo genialne dziecko jest w stanie nauczyć się czegokolwiek w kilka godzin i zająć to pierwsze miejsce w dzielnicy, tylko zabiera to miejsce może mniej zdolnemu, ale pasjonującemu się historią dzieciakowi. Gimnazjum to było spa.
      • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:37
        On ma nauczyciela z jednego z tych dwóch przedmiotów - w domu ma 6 h dodatkowych godzin lekcyjnych , a z drugiego przedmiotu doszedł do takiego poziomu, że ograniczył go wiek - słownictwo i tematyka - po polsku ma z tym problem...
        • betty_bum Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 16:05
          Indywidualny tok nauki jest dla dzieci zdolnych, a nie takich które wyprzedzają klasę dzięki korepetycjom w megadawkach.
        • mae224 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 16:19
          I super, tak trzymać.
      • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:50
        Tak naprawdę to bym chciała, żeby on nie chodził na te lekcje w szkole, ewentualnie pisał sprawdziany jeśli trzeba, lub zdał jakiś egzamin. Nie chce, żeby szkoła mu dawała dodatkowe godziny. Chciałabym, żeby na tych lekcjach miał wolne i chodził sobie np. do biblioteki i zajmował się swoimi sprawami (zadaniami itp.)
        A w liceum wiem, córka chodzi do takiego gdzie są klasy samych olimpijczyków smile
        • nangaparbat3 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:55
          Chyba powinien mieć jakiegoś opiekuna - na wyższej uczelni, w szkole językowej, trenera. To co opisujesz wygląda raczej jak nauczanie domowe.
    • nangaparbat3 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:03
      Na to półrocze raczej nie zdążysz - trzeba zrobić badania w poradni, otrzymać opinię. Dopiero mając pozytywną opinię poradni rada pedagogiczna może się zgodzić na tok. NA spokojnie bym załatwiała tok na przyszły rok - na więcej niż rok nie można, więc jeśli nawet przyznano by Wam na II semestr, wiosną wszystko od początku (chociaż poradnie oczywiście mniej dokładniej badają po raz drugi).
      Jesli dziecko miałoby realizować program poza szkołą, konieczne jest oświadczenie przyszłego opiekuna toku, że się tego podejmuje.
      Tak z ciekawości - z jednego czy więcej przedmiotów?
      • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:35
        z dwóch. Czyli w tym roku powinnam wystąpić o indywidualny tok nauczania na następny rok szkolny?
        • malia Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:40
          Od drugiego semestru tego roku przecież nie zdążysz
          • deedee0 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:47
            A widzisz, myślałam, że to tak raz dwa i za tydzień mamy gotowe smile
        • nangaparbat3 Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:40
          Tak mi się wydaje, w tym roku byłoby to na 2-3 miesiące, i całe załatwianie od nowa.
          Dowiedz się po prostu, czy poradnia musi być publiczna, niepublicznym nie wolno wydawać orzeczeń, ale do ITN wystarczy opinia. W niepublicznych jest szybciej.
    • malia Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 14:35
      Oczywiście , że na indywidualnym toku nauki jest inny program i inaczej się pracuje, jaki sens byłby gdyby dziecko uczyło się dokładnie tego co klasa tylko osobno.
      U nas to nauczyciel przedmiotu decyduje i proponuje, dziecko potem jest badane przez poradnię ( u nas rejonową) i zależy co poradnia zdecyduje.
      Z jakiego przedmiotu dziecko ma mieć indywidualny tok?
    • asia_i_p Re: indywidualny tok nauki 31.01.19, 15:58
      Możesz złożyć w dowolnym czasie. Z przyszłym rokiem szkolnym nie wiem. W poradni czeka was wizyta lub wizyty i niestety są kolejki. Ja złożyłam podanie o przebadanie syna w sierpniu, a opinię dostałam w grudniu, ten proces trwa. Nie jest opracowywany indywidualny program. Decyzja zależy bardziej od organu prowadzącego niż od dyrekcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka