iimpala 27.03.19, 15:37 lakarka kazała mierzyć cisnienie. Mierzę więc. średnio ok 160/85, wieczorem wyżej. dzis w południe 179/93. Wypilam piwo - 142/83. Chyba zostane alkoholiczka, w związku z tym. A mowią, że picie szkodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: ciśnienie 27.03.19, 15:51 Alkohol tylko chwilowo obniża ciśnienie, a na kacu/po przetrawieniu ciśnienie się podnosi jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: ciśnienie 27.03.19, 16:18 Raczej proponowałabym przerzucić się na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: ciśnienie 27.03.19, 18:11 Leków na uregulowanie ciśnienia nie dostałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: ciśnienie 28.03.19, 18:45 Najpierw lekarz zazwyczaj zaleca codzienne pomiary i notowanie ich oraz zmianę trybu zycia. Leki w dalszej kolejnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: ciśnienie 29.03.19, 00:16 ann.38 napisała: > Najpierw lekarz zazwyczaj zaleca codzienne pomiary i notowanie ich oraz zmianę > trybu zycia. Madry lekarz . Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: ciśnienie 28.03.19, 19:11 Może nie tyle alkohol obniżył, ile organizm się denerwował, że jeszcze piwka nie wypił i stąd wzrost ciśnienia Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: ciśnienie 28.03.19, 20:16 no akurat nie. Nie denerwował. A piwko bylo mężowskie. Kiedyś znajomy opowiadał, jak to niemal dostał zawału (typowe objawy) a ze akurat byl na imprezie i sporo tankował, to podobno właśnie ono uratowało go przed tymże zawałem. Jako, ze alkohol rozszerza zyły. Widząc swoje ciśnienie, chciałam sprawdzić. A teraz, ciekawości, pogrzebałam w sieci i znalazłam nawet odpowiednią "literaturę"; Wykazano, że umiarkowane spożycie alkoholu - do ok. 2 drinków na 1 dobę - hamuje związaną z wiekiem degenerację ścian naczyń krwionośnych. Ściślej mówiąc - taka dawka zapobiega włóknieniu mięśniówki tętnic i ich usztywnianiu się. Umożliwia to tętnicom elastyczne reagowanie na nadmiar tłoczonej krwi. Elastyczność tętnic zmniejsza opór naczyniowy tłoczenia krwi oraz wysiłek i zapotrzebowanie serca na tlen. Redukuje też wzrost ciśnienie skurczowe zmniejszając tym ryzyko zawału lub udaru mózgu. Natomiast duże spożycie alkoholu ( powyżej 10 drinków na 1 dobę, podobnie jak całkowita abstynencja powoduje z wiekiem odwrotny efekt - 10–20-proc. wzrost grubości ściany naczyniowej oraz jej usztywnienie. Tak, że...hulaj dusza Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: ciśnienie 28.03.19, 21:44 A niskociśnieniowcom tylko słone paluszki zostaja... 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: ciśnienie 29.03.19, 00:24 Łatwo sie mówi mi zawsze wychodzi bardzo (bardzo!) wysokie na badaniach okresowych w robocie ale jak pomyślę o codziennych ćwiczeniach to mi słabo. I smutno A chyba to jest najlepszy sposób (?) Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: ciśnienie 29.03.19, 01:06 Jak chcesz jeszcze troche pozyc, to potraktuj to powaznie. Moj man tez mial podwyzszone cisnienie, przeszedl na diete (m.in. ograniczyl sol) i duzo chodzi. Cisnienie idealne . Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: ciśnienie 29.03.19, 06:06 Chodzic to i tak chodze sporo wiec musialyby wejsc inne cwiczenia chyba jeszcze i tu juz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś