Dodaj do ulubionych

ciśnienie

27.03.19, 15:37
lakarka kazała mierzyć cisnienie.
Mierzę więc.
średnio ok 160/85, wieczorem wyżej.
dzis w południe 179/93.
Wypilam piwo - 142/83.
Chyba zostane alkoholiczka, w związku z tym.
A mowią, że picie szkodzi....
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: ciśnienie 27.03.19, 15:51
      Alkohol tylko chwilowo obniża ciśnienie, a na kacu/po przetrawieniu ciśnienie się podnosi jeszcze bardziej.
    • rosapulchra-0 Re: ciśnienie 27.03.19, 15:53
      No ale chwalisz się czy żalisz? wink
      • iimpala Re: ciśnienie 27.03.19, 16:05
        zastanawiam...
    • cruella_demon Re: ciśnienie 27.03.19, 16:18
      Raczej proponowałabym przerzucić się na leki.
      • 3fanta Re: ciśnienie 27.03.19, 18:11
        Leków na uregulowanie ciśnienia nie dostałaś?
        • ann.38 Re: ciśnienie 28.03.19, 18:45
          Najpierw lekarz zazwyczaj zaleca codzienne pomiary i notowanie ich oraz zmianę trybu zycia. Leki w dalszej kolejnosci.
          • majenkir Re: ciśnienie 29.03.19, 00:16
            ann.38 napisała:
            > Najpierw lekarz zazwyczaj zaleca codzienne pomiary i notowanie ich oraz zmianę
            > trybu zycia.

Madry lekarz wink.
    • ga-ti Re: ciśnienie 28.03.19, 19:11
      Może nie tyle alkohol obniżył, ile organizm się denerwował, że jeszcze piwka nie wypił i stąd wzrost ciśnienia wink
      • iimpala Re: ciśnienie 28.03.19, 20:16
        no akurat nie. Nie denerwował.
        A piwko bylo mężowskie.
        Kiedyś znajomy opowiadał, jak to niemal dostał zawału (typowe objawy) a ze akurat byl na imprezie i sporo tankował, to podobno właśnie ono uratowało go przed tymże zawałem. Jako, ze alkohol rozszerza zyły.
        Widząc swoje ciśnienie, chciałam sprawdzić.

A teraz, ciekawości, pogrzebałam w sieci i znalazłam nawet odpowiednią "literaturę";
        Wykazano, że umiarkowane spożycie alkoholu - do ok. 2 drinków na 1 dobę - hamuje związaną z wiekiem degenerację ścian naczyń krwionośnych. Ściślej mówiąc - taka dawka zapobiega włóknieniu mięśniówki tętnic i ich usztywnianiu się. Umożliwia to tętnicom elastyczne reagowanie na nadmiar tłoczonej krwi. Elastyczność tętnic zmniejsza opór naczyniowy tłoczenia krwi oraz wysiłek i zapotrzebowanie serca na tlen. Redukuje też wzrost ciśnienie skurczowe zmniejszając tym ryzyko zawału lub udaru mózgu. Natomiast duże spożycie alkoholu ( powyżej 10 drinków na 1 dobę, podobnie jak całkowita abstynencja powoduje z wiekiem odwrotny efekt - 10–20-proc. wzrost grubości ściany naczyniowej oraz jej usztywnienie.

Tak, że...hulaj dusza
        • jak_matrioszka Re: ciśnienie 28.03.19, 21:44
          A niskociśnieniowcom tylko słone paluszki zostaja... 😭
        • majenkir Re: ciśnienie 29.03.19, 00:18
          Linki linkami, ale weź się za siebie....
          • 35wcieniu Re: ciśnienie 29.03.19, 00:24
            Łatwo sie mówi tongue_out mi zawsze wychodzi bardzo (bardzo!) wysokie na badaniach okresowych w robocie ale jak pomyślę o codziennych ćwiczeniach to mi słabo. I smutno wink big_grin A chyba to jest najlepszy sposób (?)
            • majenkir Re: ciśnienie 29.03.19, 01:06
              Jak chcesz jeszcze troche pozyc, to potraktuj to powaznie.
              Moj man tez mial podwyzszone cisnienie, przeszedl na diete (m.in. ograniczyl sol) i duzo chodzi. Cisnienie idealne smile.
              • 35wcieniu Re: ciśnienie 29.03.19, 06:06
                Chodzic to i tak chodze sporo wiec musialyby wejsc inne cwiczenia chyba jeszcze i tu juz gorzej uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka