Dodaj do ulubionych

Higiena intymna

26.04.19, 20:20
Będzie o ekologicznej ochronie menstruacyjnej. Zalety i wady kubeczka? Dla mnie to nie do przejścia. Ostatnio rozmawialyśmy z dzuewczynami o nim w pracy i przechodzący kolega stwierdził , że nie wie kto i po co to wymyślił bo idea jest obrzydliwa. Pozostali koledzy go poparli.
Mnie tez obrzydza kubeczek, ale ubolewam, ze zanieczyszczam środowisko tak jak inne kobiety stosujące tradycyjne środki higieniczne. Pranie podpasek to jednak jeszcze bardziej obrzydliwy pomysł.
Jak miesiaczkowac ekologicznie, ale bez wielorazow i kubeczkow? Jak to się zakłada w ogóle i zdejmuje zeby się nie wylalo i skąd wiadomo że się napelnilo? Czy nie powoduje infekcji intymnych? Podzielcie się doświadczeniami please.

bardoszka: Powinnam swoje 15-letnie dziecko upchnąć w jakimś oknie życia?

morekac: Nie da rady, nie zmieści się. Gdyby się mieściło, byłoby zbyt wielu chętnych.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:22
      przechodzący kolega stwierdził , że nie wie kto i po co to wymyślił bo idea jest obrzydliwa. Pozostali koledzy go poparli.

Jednym słowem - wypowiedzieli się prawdziwi eksperci big_grin big_grin big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:23
      Dla mnie to obrzydliwe .
    • chicarica Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:25
      Fajnie, że kolega, którego z racji bycia mężczyzną problem jakby nie dotyczy, posiada tak zdecydowaną opinię. Jak kolega tak mówi, to na pewno musi tak być, hłe hłe.
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:30
        Ma kobiete i pewnie doskonale wie o co chodzi z miesiaczkowaniem i kubeczkiem. Zresztą ja jestrm kobietą i się z nim zasadniczo zgadzam.
        • semihora Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:00
          Bo masz taki sam rozumek...
          • ardiss1 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:37
            Zawsze mnie zadziwia jak bezproblemowo usługa jedna drugiej...Rozumek? Słabe to strasznie.

A kubeczek tez mnie nie przekonuje.
            • ardiss1 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:39
              Tfu...ubliża a nie usługa...
            • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:41
              Typowe przywalenie innej kobiecie na ematce gdy brakuje argumentów lub ma inne zdanie. Przyzwyczaiłam się smile Faceci mi nigdy tak nie powiedzieli.
              • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:22
                Przecież to przede wszystkim twoja specjalność - dowalanie innym forumkom.
                • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:30
                  rosapulchra-0 napisała:

> Przecież to przede wszystkim twoja specjalność - dowalanie innym forumkom.
                  >

Mylisz się Krysiu Pawłowicz 😆
                  • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:54
                    O jak się pięknie nam tu berganiemota przedstawiła! No, no..! 😂😂😂
                • ardiss1 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:56
                  Ja dowalam forumkom? Raczej mnie z kimś mylisz 😀
                  • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:26
                    To nie było do ciebie.
              • cruella_demon Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:30
                O ile się ciebie w zasadzie nigdy nie czepiam, a i często nawet bronię mężczyzn na forum przed ematkami nienawidzącymi płci przeciwnej, a takich też tu nie brakuje, bo odpał w drugą stronę (wiadomo, każdy to lejący babę i znęcający się nad dziećmi gwałciciel) jest tutaj częsty, o tyle zastanawiam się co z tobą jest potwornie nie tak, ze tak bezkrytycznie ich gloryfikujesz.
                Musisz mieć jakiś ogromny nieprzepracowany problem.
                • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:37
                  To do mnie? Gdzie i kiedy ich gloryfikuje? Ja ich po prostu bardzo lubię a znam ich wady jak nikt i jestem daleka od gloryfikowania bo mam trzech facetów w domu w wieku 40+ nastolatka i dziecko. Są faceci którzy lubią lubię kobiety i kobiety lubiące mężczyzn. Nigdy mnie nie skrzywdzili specjalnie więc może dlatego po nich nie jadę. Mężczyźni dali mi w życiu dużo dobrego.
                  • cruella_demon Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:40
                    Łoo panii, miejsca by mi nie starczyło na cytaty.

"To do mnie? Gdzie i kiedy ich gloryfikuje? "
                    • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:43
                      Mylisz się. Tu na ematce kto po nich nie jedzie a przyznaje że ich lubi to od razu wróg i ich gloryfikuje. Faceci sa prości w obsłudze i mnie to odpowiada bo jestem z natury szczera i prostolinijna smile
                      • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:55
                        Słowa "szczera" i "prostolinijna" nie są synonimami słowa "chamka". Odsyłam do słownika języka polskiego 😎😎😎
                        • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:05
                          No ale ja nie pisze o tobie, tylko o sobie smile
                          • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:30
                            Dlatego prostuję te bzdury.
          • boogiecat Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:57
            Bo jest przystojny😉
        • sumire Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:09
          Oczywiście, że się z nim zgadzasz, wszak jest facetem, a oni są o TYLE fajniejsi od kobiet...
          Swoją drogą, ciekawa to praca, gdzie ludzie konwersują o menstruacji.
        • m_incubo Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:52
          Dokładnie tak, "mój mąż miał przeziębiony pęcherz, to ja wiem co to za ból" 😀
      • ofrelka Re: Higiena intymna 27.04.19, 00:07
        chicarica napisała:

> Fajnie, że kolega, którego z racji bycia mężczyzną problem jakby nie dotyczy, p
        > osiada tak zdecydowaną opinię. Jak kolega tak mówi, to na pewno musi tak być, h
        > łe hłe.
        >
      • grey.heart34 Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:57
        big_grin
    • chatgris01 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:27
      Mnóstwo kobiet obecnie latami nie miewa menstruacji. Stosują hormonalne środki antykoncepcyjne, które ją wstrzymują.
      Chociaż to też chyba nie jest zbyt ekologiczne (ale nie bardziej, niż klasyczna pigułka).
      • jolie Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:29
        To bardzo nieekologiczne - zatruwa wodę i grunt, a przez to żywność.
      • dziennik-niecodziennik Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:51
        Nie bardziej zatruwa niz normslme hormony. Jak zliczysz ile w ciagu cyklu kobieta produkuje i wydala swoich hormonów, to sie okaze ze o wiele wiecej niz przyjmujac takie hormony w pigulce i wydalajac je.
        • jolie Re: Higiena intymna 27.04.19, 07:38
          Wszelkie dane o szkodliwości wydalanych z moczem do środowiska hormonów odnosiły się do hormonów syntetycznych, nie tych produkowanych naturalnie w czasie cyklu/ciąży.
          • dziennik-niecodziennik Re: Higiena intymna 27.04.19, 08:46
            A szkoda, bo moznaby sie zdziwic
          • lauren6 Re: Higiena intymna 27.04.19, 13:17
            Widocznie najbardziej ekologiczne jest popełnienie samobójstwa. Lepiej robić za nawóz niż wydalac te tfu, tfu kobiece hormony.

Teoria o zatruwaniu środowiska antykoncepcja to taka sama bzdura jak te mówiące, że antykoncepcja powoduje niepłodność i homoseksualizm u dzieci. Kretynizmy wymyslane przez mizoginów, którzy są przeciwni skutecznej antykoncepcji kobiet.
            • chicarica Re: Higiena intymna 27.04.19, 13:24
              Antykoncepcja hormonalna to te same hormony, które wytwarza organizm kobiety w czasie ciąży. Czyli jak się chodzi ciągle w ciąży, to też jest nieekologicznie. Nie wspomnę już o tych tonach pampersów, jakie zużywa każdy "bombelek".
              • heca7 Re: Higiena intymna 27.04.19, 14:43
                Tetrowe pieluchy też odpadają bo trzeba użyć proszku i zużyć wodę. Wychodzi na to , że Chińczycy są najbardziej ekologiczni bo puszczają maluchy z dziurą w kroku spodni wink
                • bergamotka77 Re: Higiena intymna 27.04.19, 15:07
                  Dlatego kubeczek jest bardziej eko niż wielorazowki. Czekam na nowe rozwiązania np. podpaski nie przeciekajace z naturalnych materiałów.
                  • aerra Re: Higiena intymna 27.04.19, 17:19
                    Przecież bio/eko podpaski jednorazowe funkcjonują od dość dawna już.

Pierwsze z brzegu z googla: www.drogeria-ekologiczna.pl/103-podpaski-ekologiczne
            • jolie Re: Higiena intymna 27.04.19, 17:55
              Nie wiem, czy te wszystkie artykuky o poziomie skażenia środowiska (w tym skutków dla środowiska wynikających z wydalanych z moczem hormonów) piszą mizogini - nie sądzę. Ale tak, przeludnienie to problem.
              • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:20
                Przeludnienie problem, a sama rozmnożyłaś się bez sensu trzy razy (jeden raz każdy zrozumie).
                • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 27.04.19, 20:19
                  gazeciarz, twoi rodzice też niepotrzebnie się rozmnożyli. Zupełnie bez sensu.
                  • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 28.04.19, 10:16
                    Tu się z Tobą zgadzam sad
              • lauren6 Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:10
                W sieci można znaleźć różne artykuły. Jeśli ktoś uważa, że największym problemem ludzkości są hormony wydalane przez kobiety to zasługuje na solidnego baranka w ścianę. A najlepiej w mur z betonu.
                • jolie Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:45
                  Oczywiście, że największym problemem ludzkości nie są wydalane hormony. A tematem artykułów, które ja czytałam (nie tylko w necie) nie była antykoncepcja (czy stosować, czy nie), tylko przewijał się ten motyw przy okazji głównego tematu - ekologii/zanieczyszczeń wody i gruntów. Ja uważam, że każdy wybiera, co mu pasuje i tyle, nie mam nic do antykoncepcji hormonalnej, bo ma też plusy (ogranicza wspomniane przeludnienie). Przeciwna jestem bezmyślnemu zużywaniu ton plastiku i folii, bo to można łatwo ograniczyć, gdy się chce.
                  • chatgris01 Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:49
                    Francuska prasa też często porusza ten temat, głównie wpływ wysokiego poziomu żeńskich hormonów w wodach na populację ryb, oraz wpływ estrogenów w wodzie pitnej na męskie płody i niemowlęta... (zwłaszcza w połączeniu z wszechobecnymi obecnie w wodzie, powietrzu, żywności i kosmetykach perturbatorami endokrynologicznymi).
                    • ichi51e Re: Higiena intymna 30.04.19, 15:40
                      Ale to chyba o kremy etc chodzi a nie o tabsy?
    • beneficia Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:32
      Mnie to nie obrzydza, ale jakoś wydaje się dziwne. W pracy mam łazienkę nawet z prysznicem, no ale hm...
      Jest bielizna okresowa:
      femingerie.pl/faq/?gclid=Cj0KCQjw2IrmBRCJARIsAJZDdxAR8__95n1MwgH_I8fA8YL-7WL7VD9DKIyod4XK8iUiU_3J0yviKLsaApRIEALw_wcB
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:39
        O tym też słyszałam ale jak ktoś ma obfite miesiączki? Nie przecieka?
        • beneficia Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:51
          Oni sami piszą, że to jest na lżejsze dni, i że jest "uzupełnieniem" dla tamponu czy kubeczka. I że można prać w pralce. Tyle że mieści w sobie 3 łyżeczki płynu, mam wcześniej wyciskać?
        • double-facepalm Re: Higiena intymna 27.04.19, 13:16
          Thinxy (shethinx dot com) absorbuja tyle co jeden lub dwa tampony - zaleznie od modelu
    • cosmetic.wipes Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:32
      Kolega ekspert wymienia kubeczek małżonce/partnerce czy próbował sobie wkładać w jakieś własne otwory?
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:37
        O witam kosmetyczne płatki 😘
        • cosmetic.wipes Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:39
          Również witam 😊
        • livia.kalina Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:19
          Odpowiedz na pytanie cosmetic bo bardzo jestem ciekawa.
    • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:37
      Ciagle sie przyzwyczajam do kubeczka. Sciagam i zakladam pod prysznicem inaczej nie potrafie, bo nie mam duzej wprawy. Nie do przejscia dla mnie byloby oproznienie tego w publicznej toalecie. Nosze do 6 godzin i nigdy nie byl przepelniony. Infekcji zadnych nie zlapalam, bo kubeczek wyparzam i ubieram gumowa rekawiczke przy wkladaniu i wyciaganiu. Jesli o mnie chodzi to podpaski sa bardziej obrzydliwe niz kubeczek, chocby dlatego , ze cialo nie ma ciaglego kontaktu z krwia. Tamponow nie cierpie uzywac , bo sprawiaja mi problemy.
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:43
        Ale jsk to założyć? Na szyjke macicy? Głęboko to jest? Skąd wiadomo czy udało się prawidłowo założyć ? Podobno trudno dopasować rozmiar? Nie cierpię sobie tam grzebać.
        • katriel Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:52
          > Nie cierpię sobie tam grzebać.

I to jest chyba głowny problem.
          Ja sobie lubię grzebać, może dlatego kubeczek też lubię.
          • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:58
            Ja sobie nie lubie grzebac , ale jest cos za cos. Kubeczek jak narazie daje mi najwiekszy komfort. Co do glebokosci to nie wypycha sie tego kubeczka tak gleboko jak tamponu, po zalozeniu trzeba sprawdzic palcem czy nie jest zagiety jesli jest lekko nim poruszac badz okrecic i powinien sie ulozyc. Jak bedzie nieprawidlowo zalozony, to krew przeleci bokiem.
        • rulsanka Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:53
          Kubeczek umieszcza się dużo płycej niż tampon.
      • asfiksja Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:51
        ubieram gumowa rekawic
        > zke przy wkladaniu i wyciaganiu
        Takie rękawiczki, zwłaszcza te zielone nitrylowe, po ubraniu mogą z powodzeniem zastąpić choinkę. Ale trzeba nadmuchać, na każdym palcu wieszamy bombkę itd.
        • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:41
          Ja kiedys cielaka robilam w bambuko. Napelnilam gumowa rekawiczke woda i cielak szalal bo myslal ze to wymiona tongue_out
      • mamusia1999 Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:52
        Tak w warstwie ekologicznej tego wątku (kubeczka nie próbowałam): czyli zamiast plastiku z tamponu/podpaski na śmietniku ląduje gumowa rękawiczka?
        • mrs.solis Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:53
          Nigdzie nie napisalam, ze uzywam kubeczka z powodow ekologicznych. Poza tym szpitale i przychodznie tych rekawiczek wywalaja na tony, wiec moich pare zbytniej roznicy nie robi.
      • lauren6 Re: Higiena intymna 27.04.19, 13:20
        > Infekcji zadnych nie zlapalam, bo kubeczek wyparzam i ubieram gumowa rekawiczke przy wkladaniu i wyciaganiu.

No co Ty, fanki kubeczków pisały, że nie trzeba wyparzać, tylko wystarczy obsikać (tak tak) i będzie czysty oraz higieniczny. One na biwak jeżdżą z kubeczkiem, a Ty z prysznicem się wygłupiasz wink
        • rulsanka Re: Higiena intymna 27.04.19, 20:20
          "kubeczek wyparzam i ubieram gumowa rekawiczke przy wkladaniu i wyciaganiu"

Ciekawe czy partnerowi każe wyparzać części ciała, które mają kontakt z pochwą. No i gumę można założyć na penisa, ale na język raczej już się nie praktykuje. A ileż tam bakterii!
    • czarniejszaalineczka Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:42
      uzywam od 2011 roku ( teraz już drugi mam )
      najlepszy zakup w zyciu

kolega niech sie w leb walnie
      • czarniejszaalineczka Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:43
        zadnej infekcji nie mialam
        najdluzej trzymalam kubeczek poltora dnia pod koniec miesiaczki ( zapomnialam ze mam tongue_out )
      • cosmetic.wipes Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:45
        Dobrze pamiętam, ze to ty spalilas ten pierwszy?
        Zawsze jak sobie przypominam tę historię to płaczę 😁
        • czarniejszaalineczka Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:46
          no big_grin
          • little_fish Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:59
            Jak spaliłaś? 😱
        • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:59
          Jak spalila???? W piecu???? Nic nie wiem, a chcialabym sie dowiedziec tongue_out
          • czarniejszaalineczka Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:08
            no w ramach dezynfekcji
            wiec wrzucilam do garnuszka i postawilam na gazie, żeby sie zagotował
            a potem wiadomo : ematka , youtube itd aż sie sfajczył tongue_out
            • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:17
              Aaaaaa, bo juz myslalam, ze sie wkurzylas i wrzucilas ze zlosci do pieca zeby spalic smile
              • ga-ti Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:14
                Może nie spalić, ale na trzy zdrowaśki.
                • dziennik-niecodziennik Re: Higiena intymna 27.04.19, 08:47
                  Zeby zdezynfekowac big_grin
      • snakelilith Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:14
        Ja próbowałam przestawić się na kubeczek, ale nie daję rady sobie tego założyć, bez zafajdania się po łokcie, a i tak nie jestem pewna, czy kubek dobrze leży, bo go czuję i mi przeszkadza, więc zazdroszczę, bo u mnie z wygodą nie miało to nic wspólnego.
        • pani_tau Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:28
          Mnie się zdarzyło tampon tak krzywo włożyć, że musiałam wyjąć po minucie. Kubeczek, czuję, dałby mi popalić.
        • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:00
          I tu się z Tobą zgadzam. Jak ktoś lubi zakrwawione paluchy i gmeranie to jego sprawa.
        • tairo Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:10
          Zakładanie to kwestia treningu, najlepiej pod prysznicem ćwiczyć.

Jeżeli czujesz i przeszkadza, to nie jest idealnie dobrany. Pamiętaj, że ułożenie kubeczka zależy od wysokości szyjki macicy, a ta zmienia się w trakcie okresu.
          • snakelilith Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:55
            tairo napisała:

> Jeżeli czujesz i przeszkadza, to nie jest idealnie dobrany. Pamiętaj, że ułożen
            > ie kubeczka zależy od wysokości szyjki macicy, a ta zmienia się w trakcie okres
            > u.

Ale co to znaczy "nie jest idealnie dobrany"? Dobierałam według wskazówek na opakowaniu i wyszło mi, że potrzebuję njamniejszego rozmiaru, a i tak mam wrażenie, że ten kubek jest dla mnie za szeroki. Czasem za diabła nie chce mi się otworzyć, nie mówiąc o tym, że nie dam rady go przesuwać, czy obrócić. Albo jestem za ciasna, albo moje mieśnie reagują ściskiem, czy coś, przy czym z palcówkami nie mam żadnych problemów. Używam czasem nawet na basen tamponów w wersji soft, bez sznureczka i wyciągnięcie tego czegoś wymaga nieraz akrobacji, kubeczek to jednak wyższa sztuka jazdy. Nie wiem, co robię źle.
            • wapaha Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:02
              no jestes "ciasna". po prostu
              • snakelilith Re: Higiena intymna 27.04.19, 20:01
                Nie rodziłam, to się zgadza, ale nigdy nie spotkałam się z podobnym feedbackiem ani ze strony męskiej, ani ginekologa, więc trochę w tę ponadprzeciętną ciasność nie wierzę.
                • wapaha Re: Higiena intymna 28.04.19, 09:40
                  Są kobiey, które rodziły ale też są ciasne. Taka budowa po prostu.
            • tairo Re: Higiena intymna 28.04.19, 00:39
              No znaczy, że nie jest idealnie dobrany, ale dokładniej to nie zgadnę, kryształowa kula mi się popsuła tongue_out

Kubeczki różnią się rozmiarami w różnych kierunkach: jedne są krótsze, inne dłuższe, jedne szersze, inne węższe, jedne sztywniejsze, inne bardziej miękkie. Tu milimetry robią różnicę, a idealna konfiguracja dla każdej będzie inna. Póki co nie ma niestety zunifikowanej rozmiarówki, S jednej firmy niekoniecznie jest takie samo jak innej. Aktualnie największy wybór ma MeLuna.
              Dodatkowo - może się spinasz przy wkładaniu, nawet nie do końca świadomie? Może za głęboko wkładasz?
              Dobrze dobrany kubeczek siedzi ogonkiem u wyjścia pochwy, a krawędzią tuż poniżej szyjki macicy. Obracać/przesuwać powinien się dać, dopóki go nie otworzysz i się nie zassie.
              Czasem wbrew intuicji lepszy jest kubeczek sztywniejszy i bardziej sprężysty, wręcz taki, który trudno w palcach utrzymać złożony. To może być twój przypadek.
              • snakelilith Re: Higiena intymna 28.04.19, 01:01
                Mam MeLunę w rozmiarze S. I konkretnie nie wiem też na czym polega problem, ale najczęściej się po prostu nie otwiera, tylko tkwi taki ściśnięty, niewykluczone, że MeLuna jest dla mnie za elastyczna albo ja jestem zbyt spięta.
                • tairo Re: Higiena intymna 28.04.19, 16:54
                  To całkiem prawdopodobne, MeLuny w mojej opinii są miękkie, nawet w wersji Sport, ale moim pierwszym kubeczkiem był MoonCup. U mnie pomogła zmiana sposobu składania kubeczka - to, co sprawdzało się ze sztywniejszym MoonCupem (2, 3 albo 6 na obrazku,czyli te, gdzie krawędź kubeczka jest zgięta w dół), z MeLuną nie działało. Sprawdziło się składanie w C (1 na obrazku) i czasem w razie potrzeby wspomożenie otwierania przez naciśnięcie "grzbietu" C u nasady.

https://i.pinimg.com/originals/d0/77/6e/d0776ee0b43352e81ead8f6508ad39ef.jpg

Próbowałaś różne sposoby składania?
                  Jeżeli to nic nie da, spróbuj wymienić na sztywniejszy model.
                  • snakelilith Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:29
                    U mnie najlepiej sprawdza się sposób 5, ale jak napisałam, nie zawsze się otwiera. 2, 3, 6 z moją malutkę MeLuną nie miałabym nawet szans. Jedynka jest całkowitą porażką, bo kubek zostaje w takiej pozycji i tkwi we mnie jak tampon. wink Ale dziękuję za wskazówkę, może pooglądam jeszcze inne kubki.
                    • tairo Re: Higiena intymna 28.04.19, 18:46
                      Jedynce i w sumie piątce też można pomóc się otworzyć naciskając na "grzbiet" C (albo S w przypadku 5), żeby wypchnąć ten złożony kawałek ze środka.
                      A, i jeszcze jedna rzecz: zakładasz na sucho czy mokro? Spróbuj z użyciem lubrykantu, jeżeli tego nie robiłaś.
                      • snakelilith Re: Higiena intymna 28.04.19, 22:41
                        Zakładam na mokro, ale włożyć to nie problem, tylko coś robię nie tak, że kubek nie chce się otworzyć. Ale potrenuję jeszcze pod prysznicem.
                        • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 28.04.19, 22:43
                          Potrenuj, potrenuj smile
            • saszanasza Re: Higiena intymna 28.04.19, 16:36
              snakelilith napisała:

> tairo napisała:
              >
              > > Jeżeli czujesz i przeszkadza, to nie jest idealnie dobrany. Pamiętaj, że
              > ułożen
              > > ie kubeczka zależy od wysokości szyjki macicy, a ta zmienia się w trakcie
              > okres
              > > u.
              >
              > Ale co to znaczy "nie jest idealnie dobrany"? Dobierałam według wskazówek na op
              > akowaniu i wyszło mi, że potrzebuję njamniejszego rozmiaru, a i tak mam wrażeni
              > e, że ten kubek jest dla mnie za szeroki.

Nie jest. Nieprawidłowo go zakładasz

Czasem za diabła nie chce mi się otw
              > orzyć, nie mówiąc o tym, że nie dam rady go przesuwać, czy obrócić.

Pewnie dlatego, że kupilaś sobie pewnie wersję soft. softy mają to do siebie, że sa miękkie i źle się przez to rozkładają.

Kup Melunę rozmiar S classic z kulką.
              • snakelilith Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:33
                Aż sprawdziłam. Nie, nie mam wersji soft, a classic, tylko nie z kulką, a z obrączką (ring).
                • tairo Re: Higiena intymna 28.04.19, 18:47
                  Classic też jest raczej miękki.
                • saszanasza Re: Higiena intymna 29.04.19, 08:43
                  snakelilith napisała:

> Aż sprawdziłam. Nie, nie mam wersji soft, a classic, tylko nie z kulką, a z obr
                  > ączką (ring).

Ja z klasikiem sobie radzę, więc może to kwestia techniki, no chyba że classic classicowi nierówny. Spróbuj wsadzić sobie ten kubeczek techniką na rozwiniecie. Jest w linku w dolnej częsci:

kubeczek-menstruacyjny.pl/store/
                  • snakelilith Re: Higiena intymna 29.04.19, 12:53
                    saszanasza napisała:

> Ja z klasikiem sobie radzę, więc może to kwestia techniki,

Jestem pewna, że to kwestia techniki i mój błąd polega chyba na tym, że próbuję założyć kubek w czasie okresu, co samo w sobie jest trochę stresujące, a jak mi się kończy, to rezygnuję. A powinnam do nauki chyba zabrać się w innym punkcie cyklu. No cóż, ten wątek znow mnie zachęcił. Dziękuję wszystkim za rady. smile
                    • saszanasza Re: Higiena intymna 30.04.19, 11:03
                      snakelilith napisała:

> saszanasza napisała:
                      >
                      > > Ja z klasikiem sobie radzę, więc może to kwestia techniki,
                      >
                      > Jestem pewna, że to kwestia techniki i mój błąd polega chyba na tym, że próbuję
                      > założyć kubek w czasie okresu, co samo w sobie jest trochę stresujące, a jak m
                      > i się kończy, to rezygnuję. A powinnam do nauki chyba zabrać się w innym punkci
                      > e cyklu. No cóż, ten wątek znow mnie zachęcił. Dziękuję wszystkim za rady. smile

Pocieszę cię, że początkowo męczyłam się z tym kubkiem niemiłosiernie. Ciągle mi przeciekał. Potem zaczęłam ćwiczyć przed okresem i się udało, chociaż i tak czasami nie chce mi się rozwijać, ale wszystko jest do ogranięcia. Najważniejsze, żebyś po wlożeniu mogla go obracać i żebyś wyczuwała (wystarczy złapać za dno), że jest rozlożony. Wtedy będzie ok. No i trzeba nauczyć sie go wyjmować, żeby nie wylewać zawartości (tez się z tym pieprzyłam) ale naprawdę oplacało się😉 Nie napiszę, że to rozwiązanie dla wszystkich, ale naprawdę odkad uzywam tego kubka nie wiem co to okres.
                      • snakelilith Re: Higiena intymna 30.04.19, 15:16
                        saszanasza napisała:

> Nie napiszę, że to rozwiązanie dla wszystkich, ale naprawdę odkad uzywam tego
                        > kubka nie wiem co to okres.

Ja sobie też po tym kubku sporo obiecuję, a zwłaszcza ulgi latem. Tampony stały się u mnie zdradzieckie, bo czasem gwałtownie i sporo w krótkim czasem krwawię, więc zawsze muszę mieć dodatkowe zabezpieczenie w majtach, co w przypadku upałów jest bardzo uciążliwe. A że nie zapowiada się, bym tego lata weszła w menopauzę, to będę się znowu z podpaskami męczyć. Idę gotować melunę. wink
                      • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 30.04.19, 16:12
                        Ja od kiedy używam tamponów czyli już 18 lat też nie wiem. Łatwo, czysto, sucho, higienicznie - nie muszę się taplać w rzeczach ubabranych krwią i je wyparzać na kuchni, gdzie przygotowuję jedzenie.
                        • rulsanka Re: Higiena intymna 30.04.19, 20:48
                          Kubek ma się tak do tamponów jak tampon do podpaski. Po prostu zupełnie inny poziom komfortu.
                        • wapaha Re: Higiena intymna 30.04.19, 20:53
                          chociaż tampona możesz se wsadzić.. tongue_out
                        • saszanasza Re: Higiena intymna 30.04.19, 22:21
                          flegma_tyczka napisała:

> Ja od kiedy używam tamponów czyli już 18 lat też nie wiem. Łatwo, czysto, sucho
                          > , higienicznie - nie muszę się taplać w rzeczach ubabranych krwią i je wyparzać
                          > na kuchni, gdzie przygotowuję jedzenie.
                          >

Myślę, że w mojej kuchni, pomimo wygotowywania kubeczka jest czyściej niż w niejednej prestiżowej restauracji czy chociażby na basenie.
      • kokosowy15 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:17
        Każdy, kto ma inne zdanie niż Ty, ma się walić w łeb? Jesteś kuzynka nadprezydenta?
    • arista80 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:42
      Dla mnie to fuj i obrzydliwe. Używam jednorazowych podpasek i przy nich już zostanę.
      • rulsanka Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:55
        Dużo mniej obrzydliwe od podpasek. Przy upale już po godzinie krew na podpasce będzie miała brzydki zapach, bo ma kontakt z powietrzem i rozkłada się praktycznie od razu. Natomiast w kubku krew pozostaje świeża przez kilkanaście godzin.
        • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:00
          Dokladnie, ale kobity za nic sie nie przyznaja, ze podpaska moze smierdziec.
          • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:04
            Może ale to trzeba je często zmieniac i się myć.
            • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:21
              Wymieniacie podpaski co godzine? Bo czasem tyle wystarczy.
              • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:22
                Jak trzeba to tak, oczywiście.
                • m_incubo Re: Higiena intymna 27.04.19, 11:07
                  Tylko nie zawsze jest możliwość wymiany podpaski czy tamponu co godzinę. Tu kubek jest idealny. Basen, namiot, żagle, 10 godzinna trasa w górach, leżenie plackiem na plaży, kilkugodzinna podróż czymkolwiek. O ile tampon jeszcze daje radę w tych sytuacjach, to podpaska absolutnie nie. Za to tampony są wbrew pozorom mało chłonne, pół dnia na jednym tamponie jest do tego niewskazane.
                • double-facepalm Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:12
                  bergamotka77 napisała:

> Jak trzeba to tak, oczywiście.
                  >
                  Berga, serio masz w WC w pracy prysznic oraz bidet naraz?
                  • bergamotka77 Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:46
                    W tej nie mam akurat ale podmywam się chusteczkami zanim założę czystą.
                    • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:47
                      Nie jest Ci wstyd pisać co robisz ze swoją p...?
              • ykke Re: Higiena intymna 27.04.19, 17:25
                mrs.solis napisała:

> Wymieniacie podpaski co godzine? Bo czasem tyle wystarczy.
                >
                To dopiero ekologia.
          • heca7 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:35
            Ja to juz nigdy nie wroce do podpasek. Idziesz a krew na wkladce sie przykleja i odkleja, przykleja i odkleja, przykleja i....
            Po godzinie, dwoch podpaska zaczyna wydzielac zapach rozkladajacej sie krwi...
        • konsta-is-me Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:52
          Swieza ??
          Jakim niby cudem ?
          Wagina ma jakies srodki konserwujace ?
          • chatgris01 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:57
            Raczej pewnie chodzi o brak kontaktu z powietrzem.
            • triismegistos Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:12
              Dokładnie. Kubeczek się "zasysa" przez co krew nie ma kontaktu z powietrzem i nawet po kilku godzinach jest świeża.
          • kaka-llina Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:58
            konsta-is-me napisała:

> Swieza ??
            > Jakim niby cudem ?
            > Wagina ma jakies srodki konserwujace ?
            Nie mam tam powietrza to nie ma sie co rozkładać...
      • triismegistos Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:10
        No widzisz, a dla mnie w kwestii obrzydliwości nic nie przebije podpasek. Śmierdząca ohyzda.
    • triismegistos Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:44
      bergamotka77 napisała:

> Ostatnio rozmawialyśmy z dzuewczynami o nim w pracy i prz
      > echodzący kolega stwierdził , że nie wie kto i po co to wymyślił bo idea jest o
      > brzydliwa. Pozostali koledzy go poparli.
      >

No, to chyba temat pozamiatany, skoro nie podoba się twojemu koledze z pracy. 😁
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:48
        I to jednemu z najbardziej przystojnych wink
        • triismegistos Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:26
          No to kaplica, nie wiem jak można używać środków higienicznych bez akceptacji najprzystojniejszych kolegów z pracy.
        • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:45
          Normalnie autorytet! OJP.
    • milamala Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:46
      Nic co menstruacyjne nie jest mi obrzydliwe. Natura i juz. Ale kubeczek to nie moja bajka. Jak rowniez pranie podpasek, ani tez bielizna mentruacyjna nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem. Preferuje tradycyjne podpaski i uwazam, ze w kazdej innej dziedzinie dbam starannie o ekologie jak tylko potrafie (segreguje smieci, nie uzywam plastikowych workow, staram sie najczesciej jezdzic rowerem zamiast samochodem itp.) to ten akurat problem zw. z podpaskami jakos musze zaakceptowac. Trudno, jak narazie nie ma jeszcze dobrego sposobu na ekologiczna higiene intymna podczas nestruacji.

Ps. ta opinia kolegi to chyba tak dla fun'u podalas, bo zaden normalny facet nie wypowiadalby sie o takich sprawach. Tak czy owak akurat wypowiedzi mezczyzn w tej kwestii sa jakby to powiedziec wyjatkowo malo istotne.
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:55
        Żaden fun. Mam w pracy fajnych wyluzowanych kolegów i otwartych - rozmawiamy na rozne tematy. Ty będąc w Holandii tak liberalnym i otwartym kraju uważasz temat miesiączki i kubeczka w rozmowie z facetami za tabu? Nasi faceci normalnie o tym rozmawiają i ci prywatni *mężowie, partnerzy i koledzy z pracy smile
        • milamala Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:04
          bergamotka77 napisała:

> Żaden fun. Mam w pracy fajnych wyluzowanych kolegów i otwartych - rozmawiamy na
          > rozne tematy. Ty będąc w Holandii tak liberalnym i otwartym kraju uważasz tema
          > t miesiączki i kubeczka w rozmowie z facetami za tabu? Nasi faceci normalnie o
          > tym rozmawiają i ci prywatni *mężowie, partnerzy i koledzy z pracy smile

Nie powiedzialam przeciez, ze to temat tabu, wrecz przeciwnie, powiedzialam ,ze nic co mentrucyjne nie jest mi obce i obrzydliwe. Uwazam tylko, ze facet sie mowiac delikatnie malo zna na tym i jego opinia w zwiazku z tym jest niewiele warta, choc oczywiscie moze ja miec jak o wszystkim. Tylko po co, jak nic istotnego to nie wnosi. Mozna sobie gadac dla gadania, jak ktos lubi, tylko po co. Ogolnie nie zachwyca mnie rozmowa z kims kto na kazdy temat musi sie wypowiedziec, nawet jak nie ma o nim bladego pojecia.

Poza tym nie zajezdzaj tanimi stereotypami o Holandii. Bo chyba nie chcialabys aby ktos machal ci przed nosem glupimi stereotypami o Polsce.
          • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:34
            Wytłumacz dlaczego opinia że Holandia jest otwarta i liberalna jest krzywdzacym ja stereotypem? Bywałam tam kiedyś często i raczej się to potwierdzało.
            • berdebul Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:44
              Zalezy jaka część Holandii i w jakim sensie. wink Nie jest łatwo wrosnąć w towarzystwo sąsiedzkie, zwłaszcza w malutkich wioseczkach. Plus niektóre prowincje, traktują inne prowincje z góry (nabijanie się z dialektu, czy akcentu...).
            • milamala Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:00
              bergamotka77 napisała:

> Wytłumacz dlaczego opinia że Holandia jest otwarta i liberalna jest krzywdzacym
              > ja stereotypem? Bywałam tam kiedyś często i raczej się to potwierdzało.

Nie napisalam, ze liberalnosc jest krzywdzaca. Skad to sobie wykombinowalas. Napisalam tylko, ze to stereotyp. Tak jak to, ze Polska jest moherowo-katolicka … choc w sumie ostatnio Polska taka wlasnie jest. Ale jak wiadomo w kazdym kraju sa rozni ludzie.
              Takie jezdzenie sterotypami narodowymi odnosnie prywatnych rozmow poszczegolnych ludzi jest dziwnym zwyczajem.
              • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:03
                Nie rozmawiasz z wlasnym facetem o menstruacji?
                • milamala Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:41
                  bergamotka77 napisała:

> Nie rozmawiasz z wlasnym facetem o menstruacji?

Juz widze spojrzenie mojego faceta gdybym probowala go wciagnac na rozmowe o kubeczkach oraz innych sposobach zabezpieczenia menstruacyjnego. Po co mialabym go o to pytac? On tez mnie nie pyta o zdanie w kwestii komputerowo technicznych. Bo wie, ze niewiele bym mu pomogla.

Informuje go owszem, ze mam okres, zle sie czuje, albo jak zapomne to prosze zeby mi kupil podpaski, nie wazne jakie (i tak nie znajdzie wlasciwych). I temat skonczony dla nas obojga. Nie dlatego, ze to jakis temat tabu czy cos, po prostu nie ma o czym mowic.
                  • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 27.04.19, 00:09
                    Dokładnie. Jest znacznie więcej ciekawych tematów do rozmów niż dyskusja z facetem na temat okresu i różnych sposobów służących zabezpieczaniu się.
    • liliawodna222 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:46
      Tylko tampony.
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:50
        liliawodna222 napisał(a):

> Tylko tampony.

Nie lubię tamponow i stosuje tylko jak muszę bo czuje się jak zakorkowana butelka 😃
        • liliawodna222 Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:52
          No tak, każda musi znaleźć optymalne dla siebie rozwiązanie. Może zbyt płytko je wsuwasz? Tampon nie powinien być wyczuwalny.
        • beneficia Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:55
          To za płytko wkładasz. Prawidłowo założonego tamponu nie czujesz.
          No chyba że to kwestia psychiki.
          • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:01
            Moze. Nie lubię sobie grzebac i nawet globulek niechętnie używam. Wolę się oddać w ręce mężczyzny w takiej kwestii 😅 A przy okazji czy wasi mężczyźni kupuja wam środki do higieny intymnej? Podobno niektórzy sie wstydzą...
            • milamala Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:06
              bergamotka77 napisała:

cyt. "A przy okazji czy wasi mężczyźni kupuj
              > a wam środki do higieny intymnej? Podobno niektórzy sie wstydzą"

Kupuja, jak nie zapomna oczywiscie. Nie wstydza sie.
            • triismegistos Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:18
              litości...
          • snakelilith Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:06
            To nie jest tylko kwestia psychiki. Podobno są badania jakoby tampony zwiększały napięcie mięśniowe w tej okolicy i w ten sposób zwiększają też ewentualne bóle. Ja tak mam, pierwszego, drugiego dnia jak mam mocne skurcze podburzcha, to wyjęcie tamponu powoduje natychmiastową ulgę. W inne dni tamponu nie czuję, z tym że tampony są przy mocnych miesiączkach zdradliwe i bez dodatkowej podpaski się i tak nie da.
            • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:12
              Dzięki snake za wyjaśnienie. Ja tak właśnie mam. Na poczatek czyli noc z pierwszego na drugi dzien i drugiego dnia uzywam dwoch nocnych podpasek na raz wiec nie dalabym rady z tamponem, zwłaszcza w nocy. A i tak zdarzylo mi sie zabrudzic materac. Ech czekam na menopauze wink
            • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:18
              "Podobno są badania jakoby tampony zwiększały napięcie mięśniowe w tej okolicy i w ten sposób zwiększają też ewentualne bóle. Ja tak mam, pierwszego, drugiego dnia jak mam mocne skurcze podburzcha, to wyjęcie tamponu powoduje natychmiastową ulgę. "

O kur...
              W konkursie na pseudospecjalistkę od wszystkiego, byłaś w forumowej czołówce od zawsze, ale tym postem osiągnęłaś grand prix w konkursie na pseudointelektualny, niepoparty niczym bełkot.
              Kapcie spadły mi z wrażenia.
              😂
              • kalina_lin Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:33
                Mnie też tampony nasilały ból brzucha w pierwszym dniu okresu. Mam wtedy uczucie nabrzmienia i opuchnięcia w okolicach intymnych, w podbrzuszu, powiększony brzuch. I autentycznie- w tym dniu wyciągnięcie tamponu wiąże się z odczuwalną ulgą. W kolejnych dniach już jest ok i używanie tamponów jest już komfortowe. Możesz się śmiać.
                • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:40
                  A mnie i moim czterem koleżankom rozluźniały napięcie, więc jest nas więcej. 😂
                  "Podobno są badania" że tampony rozluźniają mięśnie. 😂
                  • snakelilith Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:58
                    No i nie wyszło co? big_grin Czterem koleżankom rozłuźniały napięcie, ha, ha, ha. Napisz jeszcze, że od tamponu dostaje się orgazmu, może gazeciarz ci uwierzy. big_grin
                    • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:03
                      😂
                      Od tamponów dostaje się orgazmu!
                      Pięć koleżanek miało!
                      Podobno są badania na ten temat!

Ps. Podpowiedź: to tylko parodia twoich wypowiedzi.
                • frey.a86 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:41
                  Mam to samo - tampon = ból podbrzusza. I też zauważyłam ulgę po wyjęciu.
                • 1matka-polka Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:46
                  U mnie tez, kiedy mam bolesny (coraz rzadziej) okres, to tampony wzmagaja bol.
                • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:39
                  A ja nie byłam w stanie używać podpasek, te to mnie dopiero obrzydzały! A tampony dawały znacznie większy komfort niż klejąca się od krwi podpaska. Kubeczka nie używałam i nie użyję, mam zainstalowaną mirenę i zero miesiączek od prawie dziesięciu lat.
              • snakelilith Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:55
                O, wiedzę, że koleżanka czytać nie potrafi. Napisałam, że PODOBNO istnieją w tej sprawie badania, bo taką informację znalazłam w internecie, ale tych badań nie czytałam. Nie wiem więc, czy to jest prawda, ale nie wykluczam, że tak jest, bo spotkałam się z tym zjawiskiem już u wielu kobiet. Sama zresztą też tak mam. Więc sama przestań bełkotać, bo się tylko ośmieszasz ignoracją i brakiem umiejętności zrozumienia pisanego słowa. Jak chcesz mi osobiście dowalić, to wymyśl coś lepszego.
                • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:10
                  Naprawdę nie muszę nic wymyślać i nie jest moja intencją personalne dowalanie akurat tobie.
                  Niemniej, to, jak silisz się na udawanie pseudo-specjalistki w KAŻDEJ dziedzinie życia, stało się w pewnym momencie kuriozalnie śmieszne.
                  Zaczynam się zastanawiać czym jest to spowodowane?
                  Twoja wiedza jest deprecjonowana na co dzień, że musisz sobie odbić na forum?
                  Czy jesteś prostu obrzydliwie przemądrzała? suspicious

Tak czy inaczej: dobrej nocy! big_grin
                  • snakelilith Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:34
                    Acha, czyli tylko kompleksy z ciebie wyłążą. Ale nie martw się, podobno jesteś ode mnie młodsza, więc masz pewno większe wzięcie u facetów, rozum nie jest ci więc do niczego potrzebny. A jak to minie, to możesz nauczyć się szyć, czy lepić pierogi. Też przydatne. big_grin
                    • piataziuta Re: Higiena intymna 27.04.19, 07:44
                      Widzę, że nie udało ci się stworzyć odpowiedzi która byłaby na temat i jednocześnie byłaby obraźliwa, więc zeszłaś z tematu i wybrałaś proste obrażanie.
                      Jesteś starsza ode mnie? Popatrz, a tyle jeszcze musisz się nauczyć!
            • wapaha Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:06
              Niestety też tak mam. W pierwszy dzień, jak już na dobre mi się miesiączka rozhula bóle są bardzo silne ( a mam wysoki próg odporności na ból). Tamponów nie mogę wtedy ( superplus) a kubeczek tak
              • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:13
                Krew z palca nie zawiera "wiadomych" farfocli.
                • wapaha Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:29
                  do czego zmierzasz ?
    • aguar Re: Higiena intymna 26.04.19, 20:49
      Ja mam z kolei takie wątpliwości co do kubeczka, że większość czasu spędzam w pozycji półleżącej, w zasadzie dolna część tułowia leży poziomo. Jak ktoś głownie siedzi, stoi, chodzi, to pewnie co innego, ale czy w takiej sytuacji to by mi się nie przelewało? Jestem fanką tamponów i raczej tak dociągnę do menopauzy, która już czyha za rogiemsmile
      • katriel Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:01
        > ale czy w takiej sytuacji to by mi się nie przelewało?

One się szczelnie zasysają, więc w zasadzie pytanie brzmi "czy się nie odessie". W sumie nie wiem. Jak leżę swobodnie, na przykład śpiąc, to mi się zasadniczo nie odsysa. Ale potrafi przeciec, kiedy przybiorę jakąś dziwną, nietypową pozycję (np. półszpagat na oparciu kanapy). Jak by było u ciebie trudno zgadnąć, musiałabyś wypróbować, i to być może kilka różnych. Jak masz kilka lat do menopauzy i dobrze ci z tamponami, to nie dziwię się, jeśli ci się nie chce.
      • saszanasza Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:43
        aguar napisała:

> Ja mam z kolei takie wątpliwości co do kubeczka, że większość czasu spędzam w p
        > ozycji półleżącej, w zasadzie dolna część tułowia leży poziomo. Jak ktoś głowni
        > e siedzi, stoi, chodzi, to pewnie co innego, ale czy w takiej sytuacji to by mi
        > się nie przelewało? Jestem fanką tamponów i raczej tak dociągnę do menopauzy,
        > która już czyha za rogiemsmile

Dokładnie to samo miałam na początku używania tego kubka😬😬😬 oczyma wyobraźni widziałam krew menstruacyjną przelewająca sie gdzieś do brzucha😂😂😂 Na szczęście przeszło mi😉
      • tairo Re: Higiena intymna 27.04.19, 17:50
        Może się przelewać, jak wstaniesz i tak spłynie do kubeczka. Grawitacja górą!
        • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 27.04.19, 17:52
          W pewnym wieku - dołem.
    • saszanasza Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:09
      Uwielbiam, ale trzeba się wprawić, potem przyzwyczaić do widoku krwi, potem nauczyć obsługiwać w różnych sytuacjach.
      Odkąd używam, zapomniałam co to okres. Problemów ginekologicznych rownież nie miewam.
    • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:09
      Nie ma nic bardziej obrzydliwego niż podpaska z częściowo zasychającą, a częściowo świeżą krwią, plus krwawymi czarnymi glutami z pochwy, a wszystko to przyklejające się do sromu i spocone w lato.
      Jeżeli ktoś tego używa, nic go już nie powinno brzydzić, a już napewno nie tampon czy kubeczek menstruacyjny.

Poza tym trzeba być naprawdę prawdziwym pustakiem, żeby o kwestie związane z higienicznymi aspektami menstruacji pytać mężczyzn.
      Patriarchat pierwszej wody.

Trolling w wersji hard.
      • beneficia Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:15
        To nie jest trolling, dla bergamotki zdanie mężczyzn jest ważnesmile
        • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:21
          Nie jest wazne ale każdy ma prawo do opinii. Na pewno wasi faceci decydują o elementach porodu, mówia "rodzimy razem" a rodzicie wy. Też się nie znają na porodach a zabierają głos wink
          • cosmetic.wipes Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:03
            bergamotka77 napisała:

> . Na pewno wasi faceci decydują o el
            > ementach porodu

Nie.

Nie rodzlismy, nie byliśmy w ciąży, nie mamy erekcji i nie ejakulujemy. Jesteśmy odrębnymi bytami.
          • pade Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:13
            "Na pewno wasi faceci decydują o elementach porodu, mówia "rodzimy razem" a rodzicie wy. "
            Że co?
            Jeszcze by tego brakowało...
            • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:37
              Z każdym kolejnym postem coraz bardziej się pogrąża big_grin
          • m_incubo Re: Higiena intymna 27.04.19, 11:21
            Nie.
            Nie mamy też wspólnych porannych erekcji, niestety tylko on ma.
            Ale za to w pracy, jak przechodzę obok (z tragarzami) to zawsze wtrącam swoją opinię na ten temat.
      • kaka-llina Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:28
        piataziuta napisała:

> Nie ma nic bardziej obrzydliwego niż podpaska z częściowo zasychającą, a części
        > owo świeżą krwią, plus krwawymi czarnymi glutami z pochwy, a wszystko to przykl
        > ejające się do sromu i spocone w lato.
        > Jeżeli ktoś tego używa, nic go już nie powinno brzydzić, a już napewno nie tamp
        > on czy kubeczek menstruacyjny.
        >
        > Poza tym trzeba być naprawdę prawdziwym pustakiem, żeby o kwestie związane z hi
        > gienicznymi aspektami menstruacji pytać mężczyzn.
        > Patriarchat pierwszej wody.
        >
        >
        > Trolling w wersji hard.

big_grin big_grin
        Piękne podsumowanie smile "koledzy z pracy" jako wyrocznia mnie w fotel wbili...
        A w temacie, kubeczka używam od 6 lat dla mnie idealny wynalazek, ale wiem, ze nie wszystkim podchodzi (głównie problemy z zainstalowaniem)... Ale faktycznie noszenie śmierdzących podpasek i wypowiedzi, ze kubeczek silikonowy, w środku, bez dostępu powietrza jest obrzydliwy to dla mnie jakiś absurd..
        • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:48
          Ale musisz go wyjść i wylać zawartosc np. w pracy i wyplukac czy wymyc a w tym czasie sikasz krwią...
          • zlota.ptaszyna Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:54
            Bez przesady z ta intensywnoscia okresu tuz przed menopauza, tam juz raczej wszystko jest zaschniete….
            • ga-ti Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:56
              Złota ptaszyna, wybacz, ale zdaniem o zasychaniu przed menopauzą przypominasz wypowiedzi naszego forumowego trolika wink
              • zlota.ptaszyna Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:38
                A to dlaczego nie mozna napisac tu prawdy?
              • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:41
                Przypomina? 😂😂😂
          • ga-ti Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:54
            O, a ja mam w domu bidet, obok sedesu, mogę sobie siedzieć na sedesie, wychylić się lekko i umyć kubeczek w bidecie, w tym czasie sikając krwią do sedesu albo przenieść się na bidet i dokonać mycia siedząc na bidecie wink
            Ale bez przesady, przecież krew nie leci ciurkiem cały czas.
          • heca7 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:55
            Nigdy nie mialam takiego krwotoku zeby po wyjeciu tamponu czy kubeczka lalo sie po nogach. To chyba sie leczy?
          • czarniejszaalineczka Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:01
            krwia sie nie sika
            nie ta dziura
          • saszanasza Re: Higiena intymna 27.04.19, 08:00
            bergamotka77 napisała:

> Ale musisz go wyjść i wylać zawartosc np. w pracy i wyplukac czy wymyc a w tym
            > czasie sikasz krwią...
            >
            Wytłumaczę ci obrazowo.Jeżeli zaistniałaby taka potrzeba to owszem, wyjmuje się kubeczek nad toaletą (jak podpaskę), opłukuje się wodą mineralną w butelce lub wyciera chusteczkami do higieny intymnej lub zmienia na nowy kubeczek. Szczerze mówiąc można nawet wyjąć kubeczek wylać zawartość i z powrotem go włożyć w stanie w jakim jest. Też tragedii nie będzie wiekszej niż brak podmywania się przy zmianie podpasek.
            • wapaha Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:10
              Jak nie mam możliwości umycia- nie mam w pracy kabiny wc z umywalką- wycieram papierem lub chusteczka nawilżającą.
              • piataziuta Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:25
                Jeśli wapaha używa kubeczka, to ja może też w końcu spróbuję!
                • wapaha Re: Higiena intymna 28.04.19, 19:15
                  suspicious
                  • piataziuta Re: Higiena intymna 28.04.19, 20:03
                    No co?
                    Ufam sportowcom. tongue_out
                    • wapaha Re: Higiena intymna 28.04.19, 20:29
                      Snake też sportowy tryb życia prowadzi a jednak kubeczek jej nie podchodzi . Ale....nie dowiesz się jeśli nie spróbujesz. Dla mnie to mega odkrycie- wazne i dla ciała ( możliwość obserwacji siebie, ilość krwi, czy są skrzepy itd) i dla psychiki ( jakaś taka..wolność, świadomość że nie potrzeba mieć ze sobą tych wszystkich pierdół wink ) no i ekologia oraz kasa
          • grru Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:37
            Tak obfite miesiączki to problem tylko części kobiet. Zresztą jak krew się aż tak leje to może warto iść do lekarza? Chyba, że "ten typ tak ma" to współczuję, bo musi to być mocno męczące.
      • mrs.solis Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:30
        Brawo za opis. Az mi ta podpaska stanela przed oczami. Ogolnie dziwi mnie , ze ktos brzydzi sie kubeczka nie majac w tym temacie zadnego doswiadczenia.
      • segregatorwpaski Re: Higiena intymna 26.04.19, 23:37
        piataziuta... lepiej Ci ja wydaliłaś z siebie tego pustaka?
        Walnęłaś pustakiem to walnę typowym: naucz się czytać ze zrozumieniem!
        A potem odpowiedz sobie na pytanie czy autorka wątku pytała jakiegokolwiek mężczyznę o zdanie w kwestii menstruacji?
        Okres masz czy co?
        • piataziuta Re: Higiena intymna 27.04.19, 07:54
          >Walnęłaś pustakiem to walnę typowym: naucz się >czytać ze zrozumieniem!

Hyyy!
          surprised
          ...

Ale mi OSTRO POJECHAŁAŚ.
          Chyba się rozpłaczę...

Ze śmiechu.

Może zamiast tracić energię na pouczające mnie posty, które mają dla mnie wagę zeszłorocznego deszczu, wykorzystaj swój pensjonarsko-nauczycielski potencjał bardziej produktywnie? Własne dzieci? Aktywne uczestnictwo w zebraniach spółdzielni mieszkaniowej? 😂
      • tairo Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:14
        100/10
    • kaka-llina Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:32
      bergamotka77 napisała:

> Jesteś chora. Nikt nie pytał go o o zdanie, przyszedl na lawe, usłyszał, przyłą
      > czył się do rozmowy i tyle. No jesli chodzisz z glutami w sromie to tak. Na tam
      > ponie wewnątrz jest lepiej?
      >
      W pierwszym poście tych kolegów kilku było... I serio nie wiem jak w jakim kurcze wszechświecie w ogóle wpadło by mi do głowy pytać sie faceta o rodzaj środków higienicznych jakich powinnam używać? Albo miałoby mnie jego zdanie na ten temat interesować?
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:45
        Jeszcze raz - nie pytałam żadnego faceta o zdanie . Rozmawialysmy z koleżankami*jedna używa kubeczka i przyszedł i się włączył. Za chwilę przyszli kolejni i też się wypowiedzieli. Tyle, kropka.
        • rosapulchra-0 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:45
          Historia nabiera tempa 🤣🤣🤣
        • konsta-is-me Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:58
          To po co o tym wspominnasz ??
        • jowita771 Re: Higiena intymna 27.04.19, 09:55
          I pewnie słuchałaś jak świnia grzmotu zamiast zabić pana śmiechem? Przecież tylko do tego się kwalifikował. Jak ci panowie mają Was poważnie traktować, jak robicie z siebie takie niunie, które nawet w takiej kwestii muszą się podeprzeć na silnym męskim ramieniu?
          • 1matka-polka Re: Higiena intymna 27.04.19, 10:28
            "słuchałaś jak świnia grzmotu"
            Biere do swojego slownika😂
      • karen_ann Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:38
        kaka-llina napisała:

> bergamotka77 napisała:
        >
        > > Jesteś chora. Nikt nie pytał go o o zdanie, przyszedl na lawe, usłyszał,
        > przyłą
        > > czył się do rozmowy i tyle. No jesli chodzisz z glutami w sromie to tak.
        > Na tam
        > > ponie wewnątrz jest lepiej?
        > >
        > W pierwszym poście tych kolegów kilku było... I serio nie wiem jak w jakim kurc
        > ze wszechświecie w ogóle wpadło by mi do głowy pytać sie faceta o rodzaj środkó
        > w higienicznych jakich powinnam używać? Albo miałoby mnie jego zdanie na ten te
        > mat interesować?
    • 123zielona123 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:39
      Ekologiczna jest wata bawełniana. podpaski śmierdzą, bo maja nieprzemakalny podkład , cały czas jest tam mokro i ciepło, więc mimo róznych dodatków bardzo szybko rozwijaja się bakterie.
      Oczywiście przy obfitych miesiączkach to słabe rozwiązanie, ale takie było stosowane w Polsce w od lat 50
      • tairo Re: Higiena intymna 27.04.19, 17:54
        Wata bawełniana ekologiczna? Weź ty sprawdź, jak się produkuje watę i jakich chemikaliów do tego używa.
        Oraz: mówisz, że mokra od krwi i ciepła od ciała wata w majtkach nie śmierdzi?
    • boogiecat Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:44
      Ol dzizas ziutka, jak ty juz cos powiesz to swiat jest od razu piekniejszy i tampony tancza radosnie na czysciutkich obrzezach ematkowych wagin😄😄😄
      Te gluty mnie chyba najbardziej urzekly🥰
      A bergamotka muuuusiala napisac, ze ci ciasteczkowi koledzy z pracy ( ktorych jejjednak osobiscie zazdroszcze) gadaja z nia o higienie intymnej, co jej wypominasz, niech se ma
      • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:57
        gluty nie przyklejające się do sromu górą!
        bezsromowe gluty!

...

właśnie zrobiłyśmy reklamę tamponów na miarę obecnej TVP
        • boogiecat Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:09
          Zapomnialas jakiego przystojniache dorzucic do tej reklamy- niech mowi cos o tych glutach, czy spiewa!
          Wlasnie zdalam sobie sprawe, ze przez dekady ci glupcy od reklamy nie skapowali, ze podpaska czy tampon sie beda sprzedawac jak je jakis ladny facio zareklamuje, przeciez to oczywiste
          • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:15
            "przez dekady ci glupcy od reklamy nie skapowali, ze podpaska czy tampon sie beda sprzedawac jak je jakis ladny facio zareklamuje, przeciez to oczywiste"

big_grin
            A wiesz, że to jest genialne?
            Kurde, jeśli nie jesteś w reklamie tudzież marketingu, marnujesz się dziewczyno!
            • boogiecat Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:20
              Z ematkom codziennie odkrywamy nasz potencjal!
              ale dzieki kto? Dzieki bergamotka!
            • memphis90 Re: Higiena intymna 27.04.19, 14:12
              No przecież była reklama belli - w restauracji gość wyjął paczkę podpasek z taką miną, jakby wycigał pierścionek zaręczynowy, a jego towarzyszka była tak zachwycona, jakby dostala pierścionek zaręczynowy.
              • boogiecat Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:44
                A to nie znam🙂
                No i moja kariere szlag trafil
                • piataziuta Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:32
                  nie no!
                  motyw z facetem, który jest decydentem odnośnie skuteczności atrybutów higienicznych, jest nietknięty i niewykorzystany!

kobieta w restauracji wyciąga podpaskę z torebki, a przystojny mężczyzna z szarmanckim uśmiechem wyciąga tampona/kubeczek i mówi "we can do it better, honey"
                  • boogiecat Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:45
                    O cholera, tylko sobie wyobrazilam takie ciacho z seksownym glosem i juz chce ten kubeczek!
                    • piataziuta Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:14
                      big_grin
                  • kura17 Re: Higiena intymna 28.04.19, 08:12
                    > kobieta w restauracji wyciąga podpaskę z torebki, a przystojny mężczyzna z szarmanckim
                    > uśmiechem wyciąga tampona/kubeczek i mówi "we can do it better, honey"

i w amerykanskiej wersji ona odpowiada, wyrzucajac zacisnieta piesc do gory, "yes we can!"
                    • flegma_tyczka Re: Higiena intymna 28.04.19, 10:13
                      Jak zwierzęta, nie mogące poczekać kilku dni, ale pewnie kilkudniowy związek dla Pana to za długo, musi mieć teraz i tu.
                      Nie widzicie szowinizmu tej reklamy?
                      • boogiecat Re: Higiena intymna 28.04.19, 16:55
                        Nom😁 podwojne standarty normalnie
                      • piataziuta Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:22
                        >Nie widzicie szowinizmu tej reklamy?

Szowinizm przestał nam przeszkadzać, bo będziemy na nim zarabiać piniążki.
                  • boogiecat Re: Higiena intymna 28.04.19, 16:57
                    piataziuta napisała:

> kobieta w restauracji wyciąga podpaskę z torebki, a przystojny mężczyzna z szar
                    > manckim uśmiechem wyciąga tampona/kubeczek i mówi "we can do it better, honey"

Czekaj, ale dlaczego akcja sie toczy w restauracji?
                    • piataziuta Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:16
                      Nie wiem no. Ty jesteś specem.
                      Ja się zasugerowałam tą poprzednią reklamą co koleś podpaskę wyciągnął.
                      Możemy zmienić!
                      • boogiecat Re: Higiena intymna 28.04.19, 22:39
                        No wlasnie ja widze cos w stylu, ze grupka kolegow i kolezanek z pracy sobie rozmawia przy maszynie na kawe o higienie intymnej podczas okresu i nagle taki jeden przystojny mezczyzna wyciaga kubeczek i mowi- Bez obaw, jezeli rodzilas- na pewno sie zmiesci!
              • piataziuta Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:26
                big_grin
                hmmm, może dla takich smaczków powinnam jednak przywrócić do domu telewizor? suspicious
              • chatgris01 Re: Higiena intymna 27.04.19, 19:38
                Nie tylko Belli big_grin
                www.culturepub.fr/videos/libra-wonder-man/
                • piataziuta Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:19
                  Kurde, to jest całkiem śmieszne.
                  Czy to znaczy, że jestem ofiarą patriarchatu???
                  • boogiecat Re: Higiena intymna 28.04.19, 22:31
                    Jest gorzej, masz kijowe poczucie humoru😛
                    • piataziuta Re: Higiena intymna 29.04.19, 10:14
                      to na pewno dlatego, że jestem na telewizyjnym detoksie od 12 lat!
                      tongue_out
    • piataziuta Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:45
      Zacytuj proszę zdanie, w którym powiedziałam komukolwiek, żeby używał tamponów.

I co?
      Nie ma?
      Ano nie ma, bo ja nikomu nie mówię czego ma używać, tylko odnoszę się do twojego hipokryzyjnego, bezmózgiego postu, mówiącego, że kubeczki są obrzydliwe i mężczyźni też tak uważają.
    • ga-ti Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:48
      Okres mnie nie brzydzi, przyzwyczaiłam się chyba przez te wszystkie lata wink zresztą mało co mnie brzydzi.
      Używam podpasek, mam swoje ulubione, tampony tylko okazyjnie, zwykle nad wodą albo na wielkie wyjścia. I nie wiem dlaczego, chyba jakaś blokada psychiczna, że źle założę, ale założonego nie wyczuwam, może jakieś przeświadczenie, że co ma wylecieć to wylecieć powinno, a nie się kisi w środku tongue_out no taka moja dziwna natura.
      Natomiast kubeczek mnie intryguje... najbardziej zniechęca cena, bo jeśli nie wypali to kasy szkoda, żeby tak można było na próbę wink no i w pracy nie mam jak zmienić/umyć, umywalki mamy w części wspólnej. Wiem, że można mieć buteleczkę z wodą, naczytałam się tu już wielu wątków o kubeczkach, ale jakoś nie mam weny by tak kombinować.
      Ale powiem Wam, że jest nadzieja, że zmotywuje mnie moja córka, która zaczęła miesiączkować, może dla niej się przełamię, żeby dziewczyna nie żyła w średniowieczu okresowym smile

Faceci w większości (jeśli nie wszyscy) uważają okres za obrzydliwy, nie potrafią sobie wyobrazić, jak my kobiety żyjemy z takimi atrakcjami, no cóż, pozostaje ich uświadamiać, żeby naszym córkom i wnuczkom żyło się lepiej.

Ps. do stosujących podpaski, jakie są Wasze sprawdzone? ja wierna alwaysom, ale może jest coś lepszego?
      • 1matka-polka Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:55
        "Faceci w większości (jeśli nie wszyscy) uważają okres za obrzydliwy"
        Czego to sie czlowiek na ematce nie dowie...
        • heca7 Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:59
          Obrzydliwy??? A wkladanie tam swojego penisa i to czasem podczas okresu juz ich nie obrzydza? 🤔😂
          A anal tez ich jakos nie brzydzi suspicious
          • ga-ti Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:06
            Ale seks to seks a okres to okres. Podobnie jak piersi matki karmiącej a piersi kobiety bez niemowlaka to jakby inne piersi są.
            Nie znam faceta, który twierdzi: "Okres moze być nawet piękna rzeczą. jest przede wszystkim jedna z kwintesencji kobiecości." (cytat z mini z wątku o zdjęciu z plamą krwi).
      • black.emma Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:05
        O czym ich uświadamiać i dlaczego od tego ma się nam żyć lepiej?
      • tairo Re: Higiena intymna 27.04.19, 18:22
        > Natomiast kubeczek mnie intryguje... najbardziej zniechęca cena, bo jeśli nie w
        > ypali to kasy szkoda, żeby tak można było na próbę wink

30 zł inwestycji w kubeczek z Rossmana to chyba nie fortuna? Ile paczek podpasek za to kupisz?

> no i w pracy nie mam jak
        > zmienić/umyć, umywalki mamy w części wspólnej. Wiem, że można mieć buteleczkę z
        > wodą, naczytałam się tu już wielu wątków o kubeczkach, ale jakoś nie mam weny
        > by tak kombinować.

Najprawdopodobniej nie będziesz potrzebowała zmieniać w pracy, więc problem raczej akademicki. O ile nie masz bardzo intensywnych krwawień, wystarczy założyć przy porannej toalecie i problem z głowy do wieczora.

> Ale powiem Wam, że jest nadzieja, że zmotywuje mnie moja córka, która zaczęła m
        > iesiączkować, może dla niej się przełamię, żeby dziewczyna nie żyła w średniowi
        > eczu okresowym smile

Przełam się dla młodej, warto.
        • ga-ti Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:37
          Serio jest w Rossmannie? Nie wiedziałam, dzięki.
          • tairo Re: Higiena intymna 28.04.19, 17:47
            Jest: www.rossmann.pl/Produkt/Tampony/Facelle-kubeczek-menstruacyjny-rozm-S-1-szt,294948,8607
    • zlota.ptaszyna Re: Higiena intymna 26.04.19, 21:52
      Ale co to za firma ze glowna szefowa rzyga w ubikacji, wy pracownice kusicie facetow ( chyba byly takie watki) i zamiast pracowac siedzicie w czasie pracy o menstruacji?
      Kojarzy mi sie z kancelaria Ally McBeal smile
    • asfiksja Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:04
      Zawsze żałowałam, że nie miałam w pracy babskiego towarzystwa do sensownego pogadania, kobiety generalnie uważam za mądre życiowo. Ale chyba rozmowy o higienie intymnej na korytarzu by mnie przerosły.
      Kubeczek (własny) nie jest obrzydliwy, bo jest silikonowy, nie wchłania krwi. Krew spływa prosto z szyjki macicy do kubeczka, nie omywając całości dróg rodnych i sromu. Dla mnie to plus, ale może jestem za mało kobieca i nie dość afirmuję swoją miesiączkę.
      Zdejmuje się generalnie po to, żeby wylać. Nie rozumiem idei zdejmowania tak, żeby się nie wylało. Ale znowu - to pewnie problem z moim brakiem afirmacji dla tego siedliska życia, nieprawdaż.
      • bergamotka77 Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:40
        A co w tym przerasta? Normalny temat.
    • snakelilith Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:09
      Brutalnie, to jest dobre słowo, dla mnie kubeczek jest z kategorii technik sado-maso. wink
      • saszanasza Re: Higiena intymna 27.04.19, 07:51
        snakelilith napisała:

> Brutalnie, to jest dobre słowo, dla mnie kubeczek jest z kategorii technik sado
        > -maso. wink

Ale tak tylko na początku, potem wprawa i przyzwyczajenie czynią cuda. Ja naprawdę go już na nic nie zamienię😉
    • mika_p Re: Higiena intymna 26.04.19, 22:17
      Przekwalifikować zużyte podpaski ze zmieszanych odpadów komunalnych na medyczne odpady komunalne, dostawić kolejny pojemnik (i tak według obecnych przepisów jest pięć, szósty mały w łazience nie zrobi różnicy, i tak prawie każda go ma, w zabudowie wielorodzinnej kolejny pojemnik nie zrobi różnicy takoż, a jednorodzinna sobie poradzi, skoro i tak przez miesiąc trzyma zmieszane i bio) i odsyłac do spalarni, a nie do zwykłego RIPOKa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka