Dodaj do ulubionych

Trochę polityki

29.04.19, 12:11
Emama bardzo rozpolitykowana smile

Jaka Waszym zdaniem powinna być polityka zagraniczna Polski, gdzie należy szukać sojuszników, kogo popierać, z kim się spierać, o co walczyć, z kim robić interesy?

W szczególności jaki powinien być stosunek do:
- Niemcy/Francja
- Rosja/Białoruś
- Ukraina
- inne kraje Eur Śr-Wsch
- USA/Izrael
- UK/Irlandia
- Kraje, które skręciły na prawo: Włochy, Austria itp.
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Trochę polityki 29.04.19, 12:22
      Tak przedmajówkowy żart Bywalcasmile Jednym zdaniem..., bo referatów chyba nie oczekujesz?
      Nawet ciasta nie będzie z 1 składnika, a co dopiero polityka zagraniczna, która z natury jest wielowątkowa (to co dobre w jednej sprawie, może nie być już tak korzystne w innej...), a sojusze to też często interes chwili...
      A gdzie zobowiązujący nickiem wątek, jak spędzamy majówkę? Tak się tylko pytam...wink
      • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 15:06
        A bo emama bardzo rozpolitykowana - dyskusje polityczne są gorące do czerwoności włącznie z wyzywaniem ludzi od ruskich trolli itp. A tu konkretne zagadnienia.
        Co do majówki, to zimno, więc nigdzie tudzież na Rodos czyli działce.
    • asfiksja Re: Trochę polityki 29.04.19, 17:23
      Polska polityka zagraniczna powinna być proeuropejska, bez zbędnej (a nawet szkodliwej!) fragmentacji. Ja wiem, że dla PIS-owca Bruksela to źródło kasy, niezrozumiałych wymogów i ciasteczek maślanych, ale z punktu widzenia polskiej racji stanu to powinien być nasz priorytet, pod każdym względem.
      • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 17:32
        Proeuropejska czyli jaka ?
        Dla mnie UE to przede wszystkim dobry interes : jedni drugim pomagają się podciągnąć a w zamian za to dostają tania sile robocza, rynek zbytu i tanich dostawców do utrzymania swojego przemysłu. Pierwsi więcej zarabiają, wiec więcej wydają u drugich. Oraz ułatwienia życia.
        Niestety również błędne decyzje - które jedni zrobili nie pytając drugich o zdanie.
        A wartości europejskie jako takie nie istnieją. Chyba ze mówimy o europejskim dziedzictwie chrześcijańskim i kulturalnym.
        • tanebo2.0 Re: Trochę polityki 29.04.19, 19:54
          Wartości europejskie to demokracja parlamentarna. A także wolność, równość i braterstwo.
          • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 22:34
            tanebo2.0 napisał:

> Wartości europejskie to demokracja parlamentarna. A także wolność, równość i br
            > aterstwo.
            >

Drugie zdanie jest błędne.
            • tanebo2.0 Re: Trochę polityki 29.04.19, 22:38
              Bo?
              • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 22:39
                To tylko francuskie wartości z rewolucji. A jak tam z ta równością i braterstwem ?
                • tanebo2.0 Re: Trochę polityki 29.04.19, 22:40
                  Bardzo dobrze!
    • matacznik Re: Trochę polityki 29.04.19, 18:01
      bywalec.hoteli napisał:

> - Niemcy/Francja
      >
      Konstruktywny spór na temat przyszłości Unii Europejskiej. Nie obrażanie się i rozdzieranie szat, tylko przedstawianie własnych propozycji.

> - Rosja/Białoruś
      >
      Ostrożność i ściśle biznesowe relacje bez sentymentów (czy resentymentów).

> - Ukraina
      >
      Pozwolić im się ogarnąć. Nie narzucać się z pomocą, ale i nie odmawiać jej.

> - inne kraje Eur Śr-Wsch
      >
      Budowa silnego bloku politycznego w UE.

> - USA/Izrael
      >
      Wzajemność i skalowanie znaczenia odległością (tj. owszem, USA są duże, ale są też daleko).

> - UK/Irlandia
      >
      Dać im się ogarnąć w kwestii Brexitu. Ciąg dalszy zależy od tego, co zrobią.

> - Kraje, które skręciły na prawo: Włochy, Austria itp.
      >
      Wykorzystać w konstruktywnym sporze na temat przyszłości Unii Europejskiej, o którym pisałem w pierwszym punkcie.
      • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 18:03
        No, na reszcie jakieś konkrety.
    • gyubal_wahazar Re: Trochę polityki 29.04.19, 22:42
      Zero jakiegokolwiek serwilizmu zarówno wobec Unii jak i USraela. Sztama z Węgrami, ew Czechami i chłodny dystans do Rosji i Ukrainy. Panikarzy, którzy zaraz mi przepowiedzą ruskie tanki w Olsztynie, ostudzę stwierdzeniem, że sojusz z Unią czy USraelem w niczym i tak by nam nie pomógł, bo nie kiwnęliby za nas palcem, tak jak w '39
      • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 23:20
        Pewnie ze nie, tym bardziej ze na każda rakietę i każdy samolot w PL ruscy wstawiają odpowiednik w Obwodzie Kaliningradzkim, a swoje rakiety nie wyceluja na Waszyngton tylko zgadnijcie gdzie.
        Są dwa postradzieckie kraje : Ukraina i Białoruś i mówcie co chcecie, ale Łukaszenka znacznie lepiej rozgrywa stosunki z Rosja niż oligarchowie rządzący Ukrainą.
    • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 23:22
      No i głównie faceci mi odpisują. Baby na forum niby takie rozpolitykowane, ale jak co do czego strategicznie to wola o cieście i weekendzie majowym, ewentualnie o wartościach europejskich smile
      • gyubal_wahazar Re: Trochę polityki 29.04.19, 23:33
        Nawet Snejki obdarzyła Cię wzgardliwym milczeniem ? No to biada Ci wink
        • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 29.04.19, 23:40
          Nie wiem co Snejki, bo poszedłem po rozum do głowy i ja zablokowałem.
          • snakelilith Re: Trochę polityki 29.04.19, 23:53
            Niby zablokowałeś, ale moje wypowiedzi skradłeś bezwstydnie do sygnaturki. big_grin Co za żenada, dno dna. Nie dosyć, że obleś, to jeszcze kłamca i złodziej.
          • bywalec.hoteli Re: Trochę polityki 30.04.19, 08:58
            I świat stał się trochę lepszy bez tej agresorki smile
    • szafireczek Re: Trochę polityki 30.04.19, 10:11
      No cóż, w każdym przypadku PRAGMATYCZNY. Bardzo źle wychodziliśmy na sentymentach. Liczy sie realizm i własne interesy, a nie jakieś emocjonalne strachy, porywy, czy mrzonki. Dobrze jest też mierzyć interesy odległością, zwłaszcza, jak ma się problemy komunikacyjnesmile I dobrze też jest uporządkować najpierw własne podwórko, a nie meblować innym świat wg swojego gustu.

ps. Dokładnie - tradycyjnie zimna majówkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka