Dodaj do ulubionych

Robicie devolay? Porady potrzebuję.

04.05.19, 16:20
A dokładnie chodzi mi o czas smażenia. Oczywiście +/-.
Żeby nie był w środku surowy.
Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • mrs.solis Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 16:44
      Niezawodnym przyrzadem w kuchni jest dla mnie termometr, ktorym sprawdzam czy mieso w srodku jest dogotowane. Polecam kupno.
    • volta2 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 17:39
      kiedyś robiłam na czuja, więc nie pomogę.
      potem dzieciom się rozszerzyło menu i od dawna nie wracam do tego dania.
      • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:33
        volta2 napisała:

> kiedyś robiłam na czuja, więc nie pomogę.
        > potem dzieciom się rozszerzyło menu i od dawna nie wracam do tego dania.
        Mojej teraz zasmakowało i obiecałam że jutro zrobię😝.
        • volta2 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 20:19
          to z praktycznych porad jedna ważna już padła, czyli nie na zbyt wysokiej temperaturze, bo będzie z wierzchu spalone a wewnątrz wciąż surowe, a druga rada pozwalająca tego uniknąć to cienki filet, tak by szybko doszedł (czyli ja odkrajałam grubą część u podstawy, nie wiem jak to inaczej określić?)
          • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 21:33
            volta2 napisała:
            a druga rada poz
            > walająca tego uniknąć to cienki filet, tak by szybko doszedł (czyli ja odkrajał
            > am grubą część u podstawy, nie wiem jak to inaczej określić?)
            Rozumiem o co Ci chodzi👍.
          • pani-nick Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 22:16
            To ja zdradzę sekret devolayi jak z restauracji - uwaga - poprosić w sklepie o przemielenie piersi. Przemielone mięso doprawić vegeta. Odstawić, żeby tą vegeta przeszło.
            Potem formować takie trójkąty na dłoni (z tego mięsa), na mięso kłaść kawałek schłodzonego masła, posypać pietruszka i zawijać w kształt devolaye, tak żeby masło schować w środku.
            Po usmażeniu nie jest się w stanie odróżnić, czy to filet w całości, czy przemielony. Polecam.
            • milka_milka Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 00:53
              W sklepie rzadko mielą mięso drobiowe, a szczególnie kurczaka.
              • pani-nick Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 08:07
                W stokrotce mielą. W chacie polskiej tez.
            • elenelda Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 13:23
              Mielone mięso i vegeta to NIE jest devolay.
              • madami Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 18:20
                po co psuć mięso sztucznymi dodatkami?
    • kouda Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:35
      10-12 minut, ale olej nie moze byc goracy, bo zanim dojda, to panierka sie sfajczy, powolutku lekko skwierczac wink
      • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:39
        kouda napisała:

> 10-12 minut, ale olej nie moze byc goracy, bo zanim dojda, to panierka sie sfaj
        > czy, powolutku lekko skwierczac wink
        Ooo, dziękuję bardzo.
      • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:49
        na oleju bleeeee, smalec powinien być
        • brenya78 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:51
          Na smalcu bleeeeeee. Olej powinien być.
          • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 19:06
            nie zjem niczego smażonego na oleju poza rybą, olej jest tragiczny w smaku. smalec do wieprzowiny pasuje i nie zjem inaczej.
            • brenya78 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 19:15
              A co to kogo obchodzi????
            • spirit_of_africa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 20:27
              thea19 napisała:

> . sma
              > lec do wieprzowiny pasuje i nie zjem inaczej.
              Ale Devolay to chyba z kury?
              • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 21:12
                z kury ale też na smalcu
                • sundace46 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:12
                  thea19 napisała:

> z kury ale też na smalcu

Obrzydliwość.
      • triismegistos Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 20:19
        Rozsadzę was, tylko na maśle klarowanym 😜
        • cosmetic.wipes Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 11:43
          I tu się zgadzam. Żaden olej ani smalec.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:44
      Moja mama smaży na patelni normalnie a później na blaszce wyłożonej papierem dopieka w piekarniku.
      Ja też tak robiłam RAZ! Bo tyle razy robiłam to cudo.
      • mrs.solis Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:51
        W sumie dobry pomysl, przynajmniej panierki sie nie spali.
      • milva24 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 22:10
        Też tak robię.
    • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 18:50
      z 15 minut. przykrywam pokrywką i na niskiej temperaturze się w środku pichci aż masło wypłynie
      • mysiulek08 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 19:09
        a to nie jest tak, ze maslo ma wyplynac dopiero po przekrojeniu? na talerzu
        • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 19:10
          Powinno wypłynąć po przekrojeniu.
        • volta2 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 20:17
          tak, tak właśnie powinno być, no i bez przykrywki jednak, co to ludzie nie wymyślą?
        • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 21:12
          powinno ale ch**wa ze mnie kucharka i nie robię szczelnych kotletów
          • maslova Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 00:11
            To po co w ogóle dajesz masło do środka, skoro i tak po usmażeniu już go tam nie ma?
            • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:50
              bo mogę, jeszcze nikt mi mandatu za to nie wlepił
              • maslova Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 19:23
                Wiem, że możesz, ale jakoś tak mam, że próbuję doszukać się w większości działań sensu 😉
      • sundace46 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:13
        thea19 napisała:

i a
        > ż masło wypłynie

Od kiedy masło ma wypłynąć z devolaya w trakcie smażenia?????
        • thea19 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:52
          nie ma wypłynąć, mi wypływa, w każdym razie widzę, że wypływa czyli jest usmażony. cos tam w środku zostaje ale nie ważę ile. do masterchefa się nie wybieram, fartucha oddawać nie muszę.
    • berber_rock Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 22:16
      de volaille

Nie robicie, bo to paskudztwo jakich świat nie widział.
      • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 22:37
        berber_rock napisał(a):

> de volaille
        >
        > Nie robicie, bo to paskudztwo jakich świat nie widział.
        Dla Ciebie. Ktoś inny lubi. Po co ten komentarz?
        Pytanie było inne.
      • pani-nick Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 04.05.19, 22:47
        Za 15 lat będziesz tak mówić o stekach
    • ga-ti Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 00:28
      Nie robię, kiedyś w restauracji dostałam częściowo surowe w środku i się zraziłam.
      Może dobrze rozbić (przez folię) i smażyć w głębokim dość tłuszczu, tak by połowa zawijasa była zalana, wtedy to co w oleju (czy innym tłuszczu, bo już licytacja tłuszczowa była) szybciej się przesmaży.
      Ewentualnie obsmażyć by się panierka zrumieniła i do piekarnika. Ja tak robię z mielonymi.
      Ostatnio robiłam zawijasy ze schabu wieprzowego, ale bez panierki i piekłam w piekarniku tylko (dietetyczne wink ).
    • szarsz Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 06:13
      2-3 minuty smażenia z każdej strony, na złoto, w sporej ilości tłuszczu (tak żeby był zanurzony do polowy) + 15 minut w piekarniku na 180 stopni.

Jeśli nie chcesz dopiekać, to trzeba smażyć po 10 minut z każdej strony w odpowiednio niższej temperaturze.
      • black_halo Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:17
        O to wlasnie, ja tez tak robie jesli robie. Robie bardzo rzadko bo nienawidze procesu panierowania.
        • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:23
          black_halo napisała:

> O to wlasnie, ja tez tak robie jesli robie. Robie bardzo rzadko bo nienawidze p
          > rocesu panierowania.
          >
          Ja nienawidzę wyklepywania mięsa😝. Schab już wyklepią w sklepie taką fajną maszynką. Szkoda, że z kurą się tak nie da.
          • pani-nick Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:29
            Zrób z przemielonego. Już nigdy nie zrobisz inaczej. Gwarantuje.
            • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:43
              U mnie nie mielą kurczaka. Nie mamy stokrotki😉.
              • pani-nick Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 10:47
                sad żałuj (nie stokrotki, tylko tego, ze nie masz gdzie zmielić, bo naprawdę to jest genialny sposób)
                • kokosowy15 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 11:21
                  Wszystko zależy od tego, czy chce się zrobić tradycyjny deVollaile czy wariacje osobista na ten temat. Po pierwsze, wyłącznie z kury z kostka skrzydłowe. Kurczak, a szczególnie bojler ma zbyt wodniste mięso. Po drugie, do środka tylko masło posolone. Do panierowania maka, jajko, bułka tarta. Smażenie wyłącznie na maśle klarowanym w niezbyt wysokiej temperaturze, na złoty kolor, ok 10 do 14 min, w zależności od wielkości piersi. Nie przebijac mięsa termometrem, masło wpłynie. Z przypraw - pieprz i sól.
                  • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 12:18
                    *brojler😉

Nie robię z kostką, córka do środka oprócz masła chce ser żółty i dużo czosnku 😂.
                    • kokosowy15 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 13:09
                      Mój tablet lepiej wie, co chce napisać. Cóż, sztuczna inteligencja...
                      • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 13:19
                        kokosowy15 napisał(a):

> Mój tablet lepiej wie, co chce napisać. Cóż, sztuczna inteligencja...
                        😂
                        • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 16:00
                          Wielka dupa!
                          Masło wpłynęło już w piekarniku.
                          Ostatni raz robiłam.
                          • kokosowy15 Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 16:34
                            Na przyszlosc: mięso rozbijaj przez folie spożywcza, cienko ale uważnie, żeby nie przeciąć. Tluczek drewniany a nie metalowy. Zawijaj nie w rulon, ale w kieszonkę. Dla mniej wprawnych: pierś z KURY nacinasz, żeby zrobić kieszonkę. G kieszonkę wkładasz folie, druga folie podkladasz i nakrywasz pierś, rozbijasz. Odwijasz z folii, wyjmujesz folie z kieszonki, wkładasz masło, spinasz lub zawiazujesz i po przyprawieniu smazysz na maśle klarowanym.
                            • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 17:37
                              Dziękuję za radę.
                              • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 17:39
                                karme-lowa napisała:

> Dziękuję za radę.
                                Uciekło mi. Robiłam dokładnie jak piszesz (oprócz tłuczka. Mój ma metalową końcówkę😂), a i tak nie wyszło.
                            • black_halo Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 06.05.19, 12:43
                              Mozesz zrobic tak, ja: rozbijasz fileta na cienko (ale nie za cienko, powiedzmy 3-4mm grubosci. Smarujesz chlodnym maslem po jednej stronie i ta strona do srodka, zawijasz w roladke. Boki "zbijasz" tluczkiem, nie powinno nic wyplynac. Panierujesz, wkladasz na pol godziny do lodowki a potem po wyciagnieciu smazysz na klarowanym masle ale w dosc niskiej temperaturze. Czekasz az bedzie zloty z kazdej strony i wsadzasz do nagrzanego piekarnika.

Oprocz masla mozna dac szynke, ser, szpinak - cokolwiek do srodka.
                          • kouda Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 06.05.19, 12:05
                            jest tez wariant specjalistow
                            maselko zmrozone - zawiniete najpierw w maly filecik, a dopiero potem w duzy smile
                            nic nie wyplynie nie ma szans smile
                            • karme-lowa Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 06.05.19, 12:46
                              Dzięki. Dobrze, że dałam ser. Bo byłoby puste w środku😂.
    • hrabina_niczyja Re: Robicie devolay? Porady potrzebuję. 05.05.19, 17:22
      Ja rozbijam porządnie mięso, ale też nie bardzo cieniutko, w końcu to kotlet ma być. Obsmażam chwilę z każdej strony, a potem do piekarnika. W piekarniku to już na czuja robię, jakieś 150 stopni i przeważnie tyle ile trwa ugotowanie kaszy czy ziemniaków tam siedzą. Jeszcze mi surowe nie wyszły.
    • 45rtg Nie ma czegoś takiego, jak devolay 06.05.19, 13:15
      Jest tylko de volaille. Kotlet z ptactwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka