tifa_lockhart 23.06.19, 16:38 Ja rozumiem, że dobra zmiana chce sobie wychowoywać suweren także przez totalną zmianę polityki historycznej i zakłamwyanie oraz manipulację historią, ale jednak że aż chcą to zmieniać to się nie spodziewałąm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
purchawkapuknieta Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 16:48 Obrzydliwość. Jak można w ogóle przypuszczać, że ten gość z wąsikiem zaznaczony kółkiem miał cokolwiek wspólnego z II WŚ? PiS to syf. Nie ma to jak Niemcy. wpolityce.pl/swiat/451994-szokujace-legalny-neonazistowski-festiwal-w-ostritz Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love beka z purchawy :D 23.06.19, 19:30 PiS tu wynosi Hitlera na ołtarze i czyni go bohaterem Polski, a symetrysta purchawa ma jako odpowiedź jedynie jakiś niszowy koncert, który jest 1000 razy słabszego kalibru . LOL Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 16:51 Niby że Adolf Hitler to bohater? Są tacy, co tak uważają, znam jednego. Drugi to szef IPN z zoną. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 23:03 Drugi to szef IPN z zoną. Uzasadnij, bo ja napiszę, że trzeci to... Odpowiedz Link Zgłoś
euze_bia0 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 17:00 Ale tak w sumie to o co Ci chodzi, ze wujka Adolfa zaznaczyłaś w kółko? Odpowiedz Link Zgłoś
double-facepalm Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 17:03 Jako "bohatera" IIWW. Widocznie wydawnictwo przyoszczedzilo na projekcie okładki. Odpowiedz Link Zgłoś
euze_bia0 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:49 Czy ktoś chce czy nie, to Adolf Hitler jak najbardziej jest bohaterem IIWŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 20:07 Mając na uwadze opis (z empiku) : Tom „Bohaterowie II wojny światowej”opowiada o prawdziwych herosach, którzy w obliczu przeważających sił wroga nie bali się stawić im czoła" to sądzę, że wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 17:06 To wydawnictwo PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:12 Nie wiem co u mnie powoduje wiekszego rzyga: Hitler jako polski bohater czy ci uśmiechnięci żołnierze z karabinami gotowymi do wystrzalu. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_n Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:28 Żołnierze. Nikt nie powiedział, że bohater musi być pozytywny, a ciężko pominąć w historii Hitlera. Za to uśmiechnięty (przy okazji zapewne czysty, dobrze odżywiony i wypoczęty) żołnierz jest zakłamywaniem historii. Potem latają sobie łysi chłopcy po lesie z atrapami, bo to fajna, patriotyczna zabawa jest Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 23:06 We mnie jakość artystyczna tej okładki. Grafik płakał. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:41 Bohater może być zarówno pozytywny, jak i negatywny, wiec to mnie akurat nie razi. Bardziej mnie oburzają ci uśmiechnięci żołnierze z karabinami, którzy najwidoczniej bawią się w wojnę. Co za tłuk to wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 23:16 Ale negatywny to może być "bohater książki/filmu" czyli główna postać pojawiajaca się w książce/ filmie. "Bohaterowie II WŚ" jako tytuł zdecydowanie kojarzy się z osobami, które wykazały się bohaterstwem, czyli odwagą, poświęceniem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:43 Czy Hitler nie był bohaterem drugiej wojny światowej? Nie dyskutujemy o tym czy był bohaterem pozytywnym czy negatywnym odegrał jednak główną rolę w czasie II wojny światowej. Prawdopodobnie bez Hitlera nie byłoby II wojny światowej. Słowo bohater nie ma tylko jednego znaczenia, odsyłam do słownika języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.becher Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 20:04 Wszystko bierzesz tak dosłownie? To jest okladka ksiazki. Jak najbardziej może zawierac wizerunek głównego sprawcy wojny i nijak z tego nie wynika, że ktoś go traktuje jak bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love to książa dla dzieci a nie polnistów 23.06.19, 20:15 1) "bohater" ma jedno podstawowe znaczenie: "ktoś odznaczający się niezwykłymi czynami", 2) jest jeszcze drugie znaczenie: bohater w rozumieniu głównej postaci w filmie, powieści itp. Nie sądzę by Adolf był jednak bohaterem tej książki. Co najwyżej jest tam wzmiankowany epizodycznie. 3) a tak w ogóle to bohater negatywny występuje jedynie w kontekście postaci literackiej (utworu filmowego, muzycznego itp.), a postać literacka to fikcyjna osoba ukazana w świecie przedstawionym dzieła literackiego. Gdyby więc to była książka o Hitlerze, to ok, mógłby być jej bohaterem. Bohaterem negatywnym zaś nie może być bo nie jest fikcyjny: jest postacią historyczną. Jak widać jest to na tyle kontrowersyjne użycie tego słowa, że dzieci też go nie zrozumieją i część zacznie myśleć, że Hitler to bohater. I zapewne o to chodziło tym prawaczkom, które napisały tę książkę. W Polsce jest już niemało dorosłych naziolków, którzy też tak uważają. Naprawdę potrzebujecie jeszcze nowych? Odpowiedz Link Zgłoś