Dodaj do ulubionych

Rewizja historii, ale że aż tak?!

23.06.19, 16:38
Ja rozumiem, że dobra zmiana chce sobie wychowoywać suweren także przez totalną zmianę polityki historycznej i zakłamwyanie oraz manipulację historią, ale jednak że aż chcą to zmieniać to się nie spodziewałąm.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/65040763_2410157925715273_6173871151329050624_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=e4ea040d6c92d11c1b4e857e13bd2d3f&oe=5D84A352
Obserwuj wątek
    • purchawkapuknieta Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 16:48
      Obrzydliwość. Jak można w ogóle przypuszczać, że ten gość z wąsikiem zaznaczony kółkiem miał cokolwiek wspólnego z II WŚ?

PiS to syf.

Nie ma to jak Niemcy.

wpolityce.pl/swiat/451994-szokujace-legalny-neonazistowski-festiwal-w-ostritz
      • woman_in_love beka z purchawy :D 23.06.19, 19:30
        PiS tu wynosi Hitlera na ołtarze i czyni go bohaterem Polski, a symetrysta purchawa ma jako odpowiedź jedynie jakiś niszowy koncert, który jest 1000 razy słabszego kalibru big_grin.
        LOL big_grin
    • bo_ob Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 16:51
      Niby że Adolf Hitler to bohater? Są tacy, co tak uważają, znam jednego. Drugi to szef IPN z zoną.
      • taki-sobie-nick Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 23:03
        Drugi to szef IPN z zoną.

Uzasadnij, bo ja napiszę, że trzeci to...
    • euze_bia0 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 17:00
      Ale tak w sumie to o co Ci chodzi, ze wujka Adolfa zaznaczyłaś w kółko?
      • double-facepalm Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 17:03
        Jako "bohatera" IIWW. Widocznie wydawnictwo przyoszczedzilo na projekcie okładki.
        • euze_bia0 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:49
          Czy ktoś chce czy nie, to Adolf Hitler jak najbardziej jest bohaterem IIWŚ.
          • cosmetic.wipes Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 20:07
            Mając na uwadze opis (z empiku) : Tom „Bohaterowie II wojny światowej”opowiada o prawdziwych herosach, którzy w obliczu przeważających sił wroga nie bali się stawić im czoła" to sądzę, że wątpię.
    • szorstkawelna Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 17:06
      To wydawnictwo PiS?
    • lauren6 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:12
      Nie wiem co u mnie powoduje wiekszego rzyga: Hitler jako polski bohater czy ci uśmiechnięci żołnierze z karabinami gotowymi do wystrzalu.
      • nika_n Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:28
        Żołnierze. Nikt nie powiedział, że bohater musi być pozytywny, a ciężko pominąć w historii Hitlera. Za to uśmiechnięty (przy okazji zapewne czysty, dobrze odżywiony i wypoczęty) żołnierz jest zakłamywaniem historii. Potem latają sobie łysi chłopcy po lesie z atrapami, bo to fajna, patriotyczna zabawa jest uncertain
      • potworia116 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 23:06
        We mnie jakość artystyczna tej okładki. Grafik płakał.
    • brenya78 Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:41
      Bohater może być zarówno pozytywny, jak i negatywny, wiec to mnie akurat nie razi.
      Bardziej mnie oburzają ci uśmiechnięci żołnierze z karabinami, którzy najwidoczniej bawią się w wojnę. Co za tłuk to wymyślił?
      • mgla_jedwabna Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 23:16
        Ale negatywny to może być "bohater książki/filmu" czyli główna postać pojawiajaca się w książce/ filmie. "Bohaterowie II WŚ" jako tytuł zdecydowanie kojarzy się z osobami, które wykazały się bohaterstwem, czyli odwagą, poświęceniem itd.
    • makurokurosek Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 19:43
      Czy Hitler nie był bohaterem drugiej wojny światowej? Nie dyskutujemy o tym czy był bohaterem pozytywnym czy negatywnym odegrał jednak główną rolę w czasie II wojny światowej. Prawdopodobnie bez Hitlera nie byłoby II wojny światowej.
      Słowo bohater nie ma tylko jednego znaczenia, odsyłam do słownika języka polskiego.
    • jan.becher Re: Rewizja historii, ale że aż tak?! 23.06.19, 20:04
      Wszystko bierzesz tak dosłownie? To jest okladka ksiazki. Jak najbardziej może zawierac wizerunek głównego sprawcy wojny i nijak z tego nie wynika, że ktoś go traktuje jak bohatera.
    • woman_in_love to książa dla dzieci a nie polnistów 23.06.19, 20:15
      1) "bohater" ma jedno podstawowe znaczenie: "ktoś odznaczający się niezwykłymi czynami",

2) jest jeszcze drugie znaczenie: bohater w rozumieniu głównej postaci w filmie, powieści itp. Nie sądzę by Adolf był jednak bohaterem tej książki. Co najwyżej jest tam wzmiankowany epizodycznie.

3) a tak w ogóle to bohater negatywny występuje jedynie w kontekście postaci literackiej (utworu filmowego, muzycznego itp.), a postać literacka to fikcyjna osoba ukazana w świecie przedstawionym dzieła literackiego.

Gdyby więc to była książka o Hitlerze, to ok, mógłby być jej bohaterem.
      Bohaterem negatywnym zaś nie może być bo nie jest fikcyjny: jest postacią historyczną.

Jak widać jest to na tyle kontrowersyjne użycie tego słowa, że dzieci też go nie zrozumieją i część zacznie myśleć, że Hitler to bohater. I zapewne o to chodziło tym prawaczkom, które napisały tę książkę. W Polsce jest już niemało dorosłych naziolków, którzy też tak uważają. Naprawdę potrzebujecie jeszcze nowych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka