Dodaj do ulubionych

Janusze zakupow

31.07.19, 06:37
pomorska.pl/pomysly-januszow-na-zakupy-oderwie-galazke-i-pomidory-waza-mniej-jajka-z-kobialki-l-wlozy-do-s-31072019-r/ar/c3-14300093 teraz juz nigdy nie kupie pomidorow w samoobslugowym
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:25
      Nie uważam się za janusza, ale gałązkę od pomidorów też odrywamsmile
      • czarniejszaalineczka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:25
        po co ?
        • nota_bene0 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:35
          Odrywają nawet ogonki od pomidorów.
          • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:38
            Ja odrywam ogonki, bo robia dziury w pomidorach podczas transportu, i co?
            • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:42
              A ja lubie kupic wiecej pomidorow na raz i rozlozyc na parapecie, zeby dojrzewaly.
            • nota_bene0 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:46
              1matka-polka napisała:

> Ja odrywam ogonki, bo robia dziury w pomidorach podczas transportu, i co?
              >
              I nic. Masz bez ogonków i dziur, ja mam z ogonkami i też bez dziur. Żyje się dalej.
              • marianna1960 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:12
                Cud
            • magia Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:18
              Każdy Janusz się tak tłumaczy. Bzdura na kolkach.
        • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:10
          Po co płacić za coś czego nie jemy? Również czasami odrywam niejadalną zgrubiałą część kiści bananów - ona dużo waży. W końcu mieszkam w Poznaniu - tu się oszczędza smile
          • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:29
            Ja ściągam całą skórkę z banana - i tak jej nie jem, a banana kupuję od razu do jedzenia, bez przetrzymywania.
            Tak samo robię z kiwi, avocado itd.
            • aaa-aaa-pl Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:46
              Też tak robię- banan bez skórki waży dużo mniej.I wyjmuję pestki z czereśni- przecież i tak ich nie jem.
              • nota_bene0 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:23
                aaa-aaa-pl napisał:

> Też tak robię- banan bez skórki waży dużo mniej.I wyjmuję pestki z czereśni- pr
                > zecież i tak ich nie jem.
                🤣

Muszę pomyśleć jak pozbawić jabłka, gruszki ogryzków, przecież ich nie jem, a ważą.
                • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:50
                  Jest takie urządzenie do "drylowania" jabłek, wycina cały ogryzek.
                  • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:20
                    Powinni rozdawać za darmo przed Lidlem i Biedronką big_grin
                  • nota_bene0 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 12:56
                    memphis90 napisała:

> Jest takie urządzenie do "drylowania" jabłek, wycina cały ogryzek.
                    >

O dzięki Ci stokrotne. Zaraz nabędę i będę zabierać ze sobą na zakupy. ☺️
            • black.emma Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:03
              Wyciągasz pestkę z avocado? smile
              • czarniejszaalineczka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:37
                big_grin
          • cosmetic.wipes Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:22
            Kurczaczka też luzujesz w sklepie i zostawiasz kości?
            • vitreous Re: Janusze zakupow 01.08.19, 12:49
              To samo się robi przecież z żeberkami smile
        • mgla_jedwabna Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:29
          Często te na galazce są droższe, a oderwane można próbować przepchnac jako te tańsze.
        • ichi51e Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:01
          Ale co to komus szkodzi ze inny sobie oderwie galazke?
          • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:09
            Jeśli mowa o gałazce od pomidorów, to może szkodzić. Gałazki ogołocone z owoców moga uszkadzać inne owoce, w przeciwieństwie do tych pełnych.
            • kanna Re: Janusze zakupow 03.08.19, 18:44
              rotfl
              Koniec gałązki tez może uszkadzać inne pomidory :p
        • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:25
          Ja odrywam ostre ogonki pomidorów. Ale nie dla wagi. Jak jest kilka takich pomidorów w torebce to sie tymi ostrymi ogonkami dziabią wzalejmnie smile i potem taki nakłuty pomidor szybko sie psuje. Wagowo to zadna róznica jak kupuje np kilogram pomidorów.
          • heca7 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:36
            Też tak robię. Tzn jak kupuję bo teraz mam swoje.
            • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:30
              Tak w tym roku pogoda dla pomidorów. Ogród cierpi od namiaru słonca ale takich pomidorów jak w tym roku nigdy nie miałam.
      • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:51
        Bycie "januszem" nie polega na poczuwaniu sie do tego, ale pewnym zestawie zachowań. Spełniasz warunki i jesteś, mimo iż sie nie czujesz.
        • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:32
          Ale za to daję napiwki kelnerom i taksówkarzom, czasami dostawcom jedzenia, jestem dla ludzi usługowych miły i grzeczny. Więc (chyba) nie jestem Januszem smile
          • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:10
            Ładnie z twojej strony smile Ja sie nie upieram że jesteś, ja tylko zwracam uwage że możesz być, w niektórych sytuacjach, mimo iż sie nie czujesz. W sumie zdecydowana wiekszość może sie czasem na to załapać. Moja teściowa mimo braku polskich genów też po "grażynkowemu" pozbierała cukier w McD, a zapytana po co oświadczyła "może sie przyjać" big_grin Do czego, tego już nie potrafiła uściślić, ale dawali to wzieła wink A ja mam "grażynkowy-platynowy" blad na włosach, bo sie nie moge doczekać kiedy osiwieje w całości naturalnie i sobie proces przyspieszyłam wink Książe Małżonek zaś popylał w sandałach i skarpetkach, ale nie wiem czy mu sie zaliczy do januszowania, bo skarpetki ma czarne a nie białe i w dodatku nie adidasa big_grin
            • thea19 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:47
              co to jest: "grażynkowy-platynowy" blad na włosach?
              masz błąd na włosach?
              • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:58
                Mam włosy rozjaśnione tak bardzo, jak tylko fryzjerce sie udało, natomiast nie mam literki "ą" w telefonie i musze sie nameczyć żeby ja skopiować i wstawić w tekst tongue_out
                • dyzurny_troll_forum Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:02
                  jak_matrioszka napisała:

> nie
                  > mam literki "ą" w telefonie i musze sie nameczyć żeby ja skopiować i wstawić w
                  > tekst tongue_out

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
                  • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:15
                    Dobrze sie podsumowałeś smile
                • rozalia_olaboga Re: Janusze zakupow 31.07.19, 18:52
                  Nastepnym razem napisz "blond", po prostu smile
                  • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:05
                    Ale platynowy grażynkowy to jest blad, to wrecz nie wypada pisać inaczej 😱
                    • dyzurny_troll_forum Re: Janusze zakupow 01.08.19, 09:38
                      jak_matrioszka napisała:

> Ale platynowy grażynkowy to jest blad, to wrecz nie wypada pisać inaczej 😱

Już nie brnij... wyszło jak wyszło, nie każda wonska specjalizdka musi być od razu prymasem z polskiego....
                      Naprawdę lepiej przemilczeć i przeczekać...
            • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 31.07.19, 15:06
              jak_matrioszka napisała:

> Ładnie z twojej strony smile Ja sie nie upieram że jesteś, ja tylko zwracam uwage
              > że możesz być, w niektórych sytuacjach, mimo iż sie nie czujesz. W sumie zdecyd
              > owana wiekszość może sie czasem na to załapać. Moja teściowa mimo braku polskic
              > h genów też po "grażynkowemu" pozbierała cukier w McD, a zapytana po co oświadc
              > zyła "może sie przyjać" big_grin Do czego, tego już nie potrafiła uściślić, ale dawal
              > i to wzieła wink A ja mam "grażynkowy-platynowy" blad na włosach, bo sie nie moge
              > doczekać kiedy osiwieje w całości naturalnie i sobie proces przyspieszyłam wink
              > Książe Małżonek zaś popylał w sandałach i skarpetkach, ale nie wiem czy mu sie
              > zaliczy do januszowania, bo skarpetki ma czarne a nie białe i w dodatku nie adi
              > dasa big_grin

Hmmmm. Może w takim razie czasę jestę Januszęsmile
      • pulcino3 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 12:47
        wieś
      • al_sahra Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:56
        bywalec.hoteli napisał:

> Nie uważam się za janusza

Ty jesteś kwintesencją Janusza.
        • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 31.07.19, 15:07
          al_sahra napisał(a):

> Ty jesteś kwintesencją Janusza.

A czemu tak uważasz? Na jakiej podstawie?
          • al_sahra Re: Janusze zakupow 01.08.19, 03:38
            Na podstawie Twoich wpisów na forum, podszytych ksenofobią, rasizmem i mizoginią, z których dodatkowo niekiedy wychodzi słabo zawoalowane chamstwo, a także prób epatowania sytuacją finansową, co sugeruje jakieś kompleksy w tej dziedzinie. I na podstawie totalnej niemożności zrozumienia innego punktu widzenia, niż Twój własny. I tego nie kompensuje udawanie od czasu do czasu, że jesteś ciekawy świata i chcesz się czegoś dowiedzieć, bo zaraz potem wyłazi, że i tak wiesz lepiej.

Być może w realu jesteś inny, ale ta persona zadufanego w sobie prowincjała, którą kreujesz na forum, jest bardzo ”januszowata”.
            • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 01.08.19, 07:30
              al_sahra napisał(a):

> Na podstawie Twoich wpisów na forum, podszytych ksenofobią, rasizmem i mizogini
              > ą, z których dodatkowo niekiedy wychodzi słabo zawoalowane chamstwo, a także pr
              > ób epatowania sytuacją finansową, co sugeruje jakieś kompleksy w tej dziedzinie
              > . I na podstawie totalnej niemożności zrozumienia innego punktu widzenia, niż T
              > wój własny. I tego nie kompensuje udawanie od czasu do czasu, że jesteś ciekawy
              > świata i chcesz się czegoś dowiedzieć, bo zaraz potem wyłazi, że i tak wiesz l
              > epiej.
              >
              > Być może w realu jesteś inny, ale ta persona zadufanego w sobie prowincjała, kt
              > órą kreujesz na forum, jest bardzo ”januszowata”.

Przecież to ty reprezentujesz takie cechy. Zawsze zadufana w sobie, najmądrzejsza, nie słucha innych.
              • al_sahra Re: Janusze zakupow 01.08.19, 08:10
                Jak już Ci poprzednio poradziłam - tak, tak, potup jeszcze nóżką.
                • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 01.08.19, 09:00
                  Nie mam potrzeby. Ale przypomnij sobie biblijną przypowieść o źdźble i belce w oku.
                  • al_sahra Re: Janusze zakupow 01.08.19, 19:17
                    Ja nie produkuję ksenofobicznych tekstów, nie wspominam w co drugim poście o swojej grupie podatkowej i nie pouczam poznaniaków, jak marnie żyje się w Poznaniu.

Poza tym naprawdę nie interesuje mnie Twoja opinia na mój temat ani to, na czym jest oparta. Ty pytałeś, więc wyjaśniłam, dlaczego Cię uważam (i nie tylko ja, a wiele osób na tym forum) za typowego Janusza. I zaniechaj już tych prób odpowiadania na wszystko ”a ty też i to jeszcze bardziej”, bo to trąci przedszkolem.
      • janja11 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:33
        bywalec.hoteli napisał:

> Nie uważam się za janusza, ale gałązkę od pomidorów też odrywamsmile
        >

Pomidor z gałązką dłużej pozostaje świeży.
        • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 01.08.19, 09:03
          janja11 napisał(a):

> Pomidor z gałązką dłużej pozostaje świeży.
          Ciekawe, nie wiedziałem.
    • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:38
      W mojej Biedronce kasjerka zwróciła uwagę klientowi, że obrał kalafior z liści.
      • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:40
        A kalafior jest na sztuki i to normalna procedura w warzywniakach, w ktorych jest obsluga, ze sprzedawczyni odrywa stare liscie z kapustnych.
        • magia Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:42
          W Biedronce kalafior jest na wagę
          • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:44
            Nardzo rzadko chodze do Biedronki, nie mam po drodze.
          • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:46
            Tym bardziej klient nie powinien być zmuszany do płacenia za niejadalne liście i łodygi, które idą do śmieci, a które powinny być odcięte zawczasu.
            • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:58
              Gdyby pracownicy obierali zawczasu kalafiory z liści taki kalafior siłą rzeczy byłby droższy (czas pracowników), ale to biedroniarzom z kolei też by się nie podobało.
              Kasjerkę znam z widzenia bo często robię Tam zakupy, jest miła i spokojna, skoro zwróciła uwagę to znaczy, że to powszechny proceder i w końcu się ulało.
              Sklep w końcu płaci za straty.
              • cruella_demon Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:23
                We wszystkich sklepach, w których robię zakupy (czy to Biedronka, czy Lidl, czy inny market) przy warzywach stoi skrzynka na oberwane liście i jak najbardziej możesz sobie obrać kalafiora.
                Na bazarku, na którym wcale nie jest jakoś specjalnie drożej, warzywa dostajesz ładne i obrane, bez żadnych liści i gałęzi.
                Do pudełka z jajkami zaglądam, bo niby czemu mam kupować potłuczone.
                Może i część klientów zachowuje się buracko, ale sklepy oszukują na potęgę.
              • zosia_1 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:00
                Akurat na kalafiorze na wagę to mają taką cenę, że nawet i bez liści wyjdą na swoje
              • tiszantul Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:26
                Biedra z góry zakłada, ze 10% towaru pójdzie na straty
                • dyzurny_troll_forum Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:44
                  tiszantul napisała:

> Biedra z góry zakłada, ze 10% towaru pójdzie na straty

Myślę, że w każda sieć handlowa w Polsce musi założyć więcej. 10% kradzieże + 10% zniszczenia.
        • purchawkapuknieta Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:49
          W biedronce kalafior jest na wagę.
      • arwena_11 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:12
        A w "moim" Tesco są kartony na oberwane liście. Jak kupuję na targu, to też mi obrywają.
        • esme83 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:08
          Na bazarku czasem nawet pytają, czy oderwać ogonki od pomidorów.
    • bialeem Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:38
      Zdarza mi się trzymać kolejkę i idę do tej w której jest szybciej. Buraczek ze mniesmile
      Słyszałam, że niektórzy odrywają liście z ananasów. Dla mnie dziw, bo zwykle są na sztukismile
      • madame_edith Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:03
        Moze niosą zakupy do domu w siatach, a nie samochodem, wiec i rozmiar i waga MA znaczenie.
      • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:23
        Ale to sie sprawdza czy ten z samego srodka sam wychdozi, w ten sposób sprawdzam czy jest dojrzały...nie ma to nic wspolnego z ceną.
    • chococaffe Janusze dziennikarstawa 31.07.19, 08:42
      n/t
    • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:44
      Że wszystkich grzechów przyznaję się do otwierania pudełek z jajkami - nie będę płacić za popękane i zepsute i to sprzedawca powinien zadbać o to, żeby towar był pełnowartościowy (a tego nie robi). Gdyby nie było ani jednego pudełka z całymi jajkami to nie wykluczam, że zamienilabym zbite z jednego opakowania na dobre z drugiego. Nie widzę nic złego w tym, że ktoś oderwie gałązke od pomidorów(sama tego nie robię) - skoro to takie grosze, to sklepowi też powinno byc wszystko jedno, prawda?
      • aqua48 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:56
        memphis90 napisała:

>Gdyby nie było ani jednego pudełka z c
        > ałymi jajkami to nie wykluczam, że zamienilabym zbite z jednego opakowania na d
        > obre z drugiego.

Ja tak robię, zbyt wiele razy przyniosłam do domu opakowanie z rozbitymi i przyklejonymi na amen do tekturki jajkami. Nie chodzi mi tyle o koszt tego jajka tyle o to jak się potem tego rozbitego pozbyć gdy się wyleje, przesiąknie i przyschnie. A bywało, że znajdywałam wytłoczkę z czterema stłuczkami.
      • saszanasza Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:57
        memphis90 napisała:

> Że wszystkich grzechów przyznaję się do otwierania pudełek z jajkami - nie będę
        > płacić za popękane i zepsute i to sprzedawca powinien zadbać o to, żeby towar
        > był pełnowartościowy (a tego nie robi).

Oj to ja też! Co gorsza, znaleźć opakowanie z całym jajkami niekiedy graniczy z cudem. Wkurza mnie to niesamowicie!

Gdyby nie było ani jednego pudełka z c
        > ałymi jajkami to nie wykluczam, że zamienilabym zbite z jednego opakowania na d
        > obre z drugiego. Nie widzę nic złego w tym, że ktoś oderwie gałązke od pomidoró
        > w(sama tego nie robię) - skoro to takie grosze, to sklepowi też powinno byc wsz
        > ystko jedno, prawda?

Moja mama mówiła, że te z gałązkami dłużej zachowują świeżość, dlatego nie powinno się odrywać.

Ja jeszcze ostatnio praktykuję otwieranie mojego ulubionego sera zaraz po odejściu od kasy. Pyszny, śmierdzący, taki malutki okrągły w cenie 23 zł, dwa razy po otwarciu okazywał się zepsuty a ta pleśń oczywiście znajdowała się na samym dnie😡 Musiałam odnosić. Teraz już nie nadwyrężam nóg, bo otwieram zaraz po zakupie😛
        >
      • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 08:59
        Ja też otwieram i sprawdzam, choć jajek nie wymieniam, szukam całego opakowania do skutku.
        Myślałam, że to norma.
      • bialeem Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:03
        Szczerze mówiąc od lat mi się to nie zdarzyło. Widać po opakowaniu, że coś jest uszkodzone lub nie i w sumie nigdy nie zaglądam. Ba. Nawet jak zamawiam przez net, to przychodzi całe.
        • samawsnach Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:35
          "Widać po opakowaniu, że coś jest uszkodzone lub nie" A skąd. Uszkodzeń z góry jajka nie widać. Wczoraj w jednym z najpopularniejszych supermarketów cała paleta jaj śmierdziała od tych uszkodzonych, a ja dopiero po otwarciu siódmego opakowania znalazłam takie z 10 całymi jajkami.
          • saskia44 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:18
            Ja tez otwieram a kasjer robi to przy kasie zawsze. Nie mam w tym nic dziwnego. Natomiast przekladanie jaj z duzych opakowan do malych to jednak jest dziwne.
            • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:23
              Dziwne? To jest kradzież.
              • tiszantul Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:33
                Kradzież to za duże słowo, jeśli w grę wchodzi różnica typu 3 złote. Chociaż oczywiście były przypadki ciągania staruszek miesiącami po sądach za 3 złote, czy Twoje poczucie sprawiedliwości było wtedy usatysfakcjonowane?
                • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:46
                  To od ilu złotych zaczyna sie kradzież??? I jak mam mówić jeśli zostałam okradziona z czegoś o mniejszej wartości? Samochód to już kradna, bo droższy, czy też sa stawki które pozwalaja ustalić że jak mam pojazd mechaniczny o cenie rynkowej niższej niż X złotych to nie kradzież, bo musze mieć przynajmniej Porsche żeby sie kwalifikowało?
                  • dyzurny_troll_forum Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:53
                    jak_matrioszka napisała:

> To od ilu złotych zaczyna sie kradzież???

Obecnie chyba od jakiś 500PLN, znowelizowali jakoś niedawno z 400PLN....
                • natalia.nat Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:11
                  Nie ma znaczenia. Kradzież to zawsze kradzież, niezależnie od kwoty. Jeżeli codziennie ukradnę 3 złote to po roku jestem bogatsza o ok. 1000 zł. Nic takiego?
                  I może daj linki do tych wszystkich przypadków ciągania po sądach staruszek za 3 złote?
                • molik28 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 16:47
                  3 złote to też kradzież. Ściganie staruszek o 3 zł jest oczywiście przesadą, ale sorry te staruszki kradną.
                • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:14
                  Oczywiście, wozenie rodziny rządowym samolotem za pieniądze podatników to też żadna kradzież, jedna noc - zmiana prawa - i już wszystko wolno! Już jest legalnie!

W sumie to nie wiem, dlaczego nie miałabym przekładać tych jajek dla 3zl zysku, skoro własny rząd mnie bezczelnie okrada...
              • tiszantul Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:35
                Taka kradzież, ze jak ochroniarze przestali zarabiać 5 zł na godzinę, to już się nie opłaca wzywać ochroniarza do tej kradzieży, chociaż stoi 10 metrów dalej
                • natalia.nat Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:14
                  Kradzież nie jest tylko wtedy, kiedy opłaca się wzywać ochroniarza.
                  Ciebie, jak rozumiem, można okradać na małe kwoty?
                  • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:22
                    Nie doczytałaś. 3zł to nie kradzież, wiec taka kwote można mu jednorazowo zabierać i nie bedzie zgłaszał sprzeciwu. Toż to chodzaca żyła złota dla złodzieji-ciułaczy wink Zarobek jest, a ryzyka nie ma big_grin
                    • tanebo6.0 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:52
                      No chyba ze to polityk PO. Albo sedzia.
                      • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:22
                        No, bo politycy PiS rżną nas od razu grubo na kilkanaście tysięcy, ale co tam, zmieni się szybciutko prawo i rzniecie stanie się legalne. Np wozenie rodziny rządowymi samolotami jak taksówka za free.
            • zabka141 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:28
              Ja tez sprawdzam i tak samo u nas kasjerzy sprawdzaja przy kasie czy jajka cale.
              • dyzurny_troll_forum Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:35
                zabka141 napisał(a):

> Ja tez sprawdzam i tak samo u nas kasjerzy sprawdzaja przy kasie czy jajka cale

Kasjerzy sprawdzają czy w opakowaniu od jajek nie wynosisz -na przykład- torebki orzechów.
                • zabka141 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:49
                  Nie sadze. To akurat w Niemczech jest. W Polsce bym sie nie zdziwila jskby to byl powod.
            • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:33
              Słyszałam że kasjer otwiera, żeby zobaczyć, czy ktoś nie przemyca w wytloczce jakiejś luksusowej kontrabandy 😋 Przekładanie dużych jaj do wytloczki z małymi to kradzież.

I nie, po samym opakowaniu nie widać, czy w środku jajka są popękane i rozbite...
              • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:49
                Mi kiedyś kasjerka rozpakowała krem do twarzy w kartoniku w poszukiwaniu - nie wiem co by tam można było cennego niż krem za 15 zł schować? Macie pomysły?
                • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:54
                  W opakowaniu za 15zł można schować krem za 150zł. A potem przy kasie jest "to już tak było!" Kiedyś widziałam taka sytuacje, jakoś nikt w kolejce nie wygladał na przekonanego co do prawdziwości zdażenia...
                  • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:21
                    Nie było tam kremów za 150 zł (Tesco).
              • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:50
                Dobrze słyszałaś, podobnie z otwieraniem wszelkiego rodzaju pudełek, musza sprawdzić. Ja kupujac pudełka czy garnki czesto chowam od razu coś do środka i przy kasie po prostu sama otwieram i prosze żeby nie wykładać na taśme tylko po skasowaniu puścić te rzeczy razem.
                Kiedyś kupiłam jajka i nie zauważyłam, że jedno czy dwa były pekniete (plastikowa wytłoczka). Przy nastepnych zakupach znów wziełam jedno z rysa, co przy kasie zauważył Książe Małżonek i zwrócił mi uwage. Powiedziałam mu, żeby poszedł i wymienił, bo mi sie nie chciało, ale jemu też nie, wiec powiedziałam kasjerce że biore jak jest (zakupy to katorga i widzac koniec wole dostać 29 jajek niż wracać po 30). Pani na kasie podjeła decyzję jak ja uczyli: dostaliśmy 50% rabatu jako rekompensate za poprzednia i obecna niezgodność produktu. W zwiazku z tym jestem u nich jakieś 12-13 jajek do przodu i to bez januszowania (a może grażynkowania?) wink
                • katja.katja Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:21
                  Ale jaja!
            • molik28 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 16:45
              Przekladanie jajek L do M czy S to jest po prostu kradzież. Sprawdzanie czy są całe jest ok. Do tego masz prawo. Dlaczego masz płacić za towar niepełnowartościowy. Czy sklep uzna reklamację jak w domu sprawdzisz czy jajka są całe a potem wrócisz i zgłosisz, że są potłuczone?
              • droch Re: Janusze zakupow 31.07.19, 16:55
                > Przekladanie jajek L do M czy S to jest po prostu kradzież.

A właśnie nie mam pewności, czy kradzież, czy oszustwo (jak przeklejanie ceny). Wbrew pozorom, to ma wpływ na grożące sankcje karne.
                • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:19
                  Nie rozmawiamy o kwestiach nazewnictwa prawnego, tylko o kwestii moralnej. Ty zyskujesz, a ktoś traci - czyli go okradlas i oszukalas.
                  • droch Re: Janusze zakupow 01.08.19, 08:55
                    > Ty zyskujesz, a ktoś traci - czyli go okradlas i oszukalas.

Koń to koń, a owca to owca, chociaż mają po cztery kopyta. Forum też czyta młodzież, nazywajmy dla dobrego przykładu zjawiska tak, jak one się nazywają.
      • thea19 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:50
        ja zawsze otwieram pudełko i wącham jajka a od spodu na kartonie widać czy tektura mokra od białka
        • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:01
          Na kartonowych widać, a plastikowe suche i bez odbarwień i trzeba sie mocniej przyjrzeć.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Janusze zakupow 31.07.19, 17:02
        Sprawdzam jajka, bo kiedyś kupiłam zerówki a w środku połowa trójek była - wq się, bo te zerówki były białe i takie chciałam a dostałam kremowe i brązowe.
        Noe odniosłam bo jak udowodnisz, że w domu nie podmieniłaś a kłócić się o 5 zł wydawało mi się słabe, teraz zaglądam zawsze.
    • marianna1960 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:11
      Zawsze odrywam gałązki aby nie kaleczyły pomidorów. Dla mnie Januszami zakupów są ci co kupują za dużo a potem wyrzucają.
    • jematkajakichmalo Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:23
      Mieszkam w De, zakupy robię w różnych sklepach i raczej normalne jest odrywanie zieleniny przy owocach/warzywach kupowanych na wagę. W przypadku pomidorów to już trochę przegięcie, bo te ogonki to chyba niewiele ważą, podobnie z winogronami, do głowy by mi to nie przyszło.
      Jajka sprawdzam zawsze czy wszystkie są całe.

Do gorączki doprowadzają mnie debile wożące dzieciaki w wózkach sklepowych i grzebiące w pieczywie bez rękawiczek. To drugie widzę bardzo rzadko, to pierwsze niestety nagminnie.
      • marianna1960 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:28
        Ogonki obrywasz bo kaleczą pomidory i taki zaraz się zepsuje
    • lot_w_kosmos Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:25
      Otwieram pudełko z jajkami i jeszcze potrafię potrzasnąć j3dnym, dwoma jajkami.
    • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:48
      Ja odrywam bo....te gałązki przebijają skórkę pomidora jak jest ich kilka w torbie i sie szybciej psują. Tanebo mamusia ci zakupy spożywcze robi ze nie wiesz takich rzeczy...
      • berdebul Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:54
        Zalezy jak układasz pomidory. Ważę w większym woreczku i zwijam w rulonik, więc grzecznie leżą i niczego nie przebijają.
        • jematkajakichmalo Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:57
          Też nie wiem o co chodzi z tym przebijaniem. Kupuje 5-6 pomidorów na jednej gałązce, to co ma się przebić? Czasami są pakowane na papierowych tackach, to też nic się nie dzieje.
          • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:28
            Mówisz na jednej gałązce. A ja mowie o pomidorach osobno. Kazdy ma taki ostry ogonek. Jak kupuję gałązke pomidorów to tez nie obrywam...I pisze o pomidorach pakowanych do torby...
        • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:27
          Jak robie wieksze zakupy to nie bede sie bawić w zawijanie pomidor ów w rulonik. Zazwyczaj kupuje kilogram albo więcej. W warzywniaku stoi karton na licie od kalafiora czy własnie te oostre ogonki od pomidora.
      • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 09:58
        Zawsze kupuje z gałazkami, odrywam dopiero w domu i to po jednym, do spożycia i nigdy mi gałazki dziur nie zrobiły. Wprost przeciwnie, lepiej sie transportuje, bo gałazka trzyma pomidorki na miejscu. Chciałabym zobaczyć jak Wam sie te dziury robia, skoro tyle osób to potrafi smile
        • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:29
          Nie mowie o pomidorach na jednej gałązce, a o pomidorach osobno ktore mają ostre ogonki...
          • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:55
            Nie widziałam w sprzedaży pomidorów z ogonkami, wyłacznie te na gałazkach.
            • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:24
              Nie widziałaś w sprzedaży pojedynczych pomidorów?? A jak chcesz kupić jednego to co i tak gałązke bierzesz???
              • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:17
                Najcześciej sa pomidory z gałazkami i bez gałazek (i bez ogonków, sam pomidor), wiec gdybym chciała jednego to wezme tego gołego. Te z gałazkami sa droższe, i to nie tylko u mnie, bo ktoś już o tym w watku wspomniał, wiec obrywanie to nie tylko "nie jem gałazek, to nie bede za nie płacić", ale też czasem (bo nie mówie że Ty tak robisz) forma kradzieży.
                • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:27
                  Hmmm...u mnie zarówno w warzywniaku czy sklepach tupy Lidl, Biedronka są na gałązkach, bez gałązek luzem z ogonkiem lub gołe bez ogonków. Ostatnio kupowałam te z ogonkami w warzywniaku Pani sama powiedziała zebym sobie ogonki pourywała zeby sie nie pokaleczyły w transporcie. Kupując 6 duzych pomidorów 6 ogonków nie wazy nawet tyle co 1/4 takiego pomidora...
              • kura17 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:57
                > Nie widziałaś w sprzedaży pojedynczych pomidorów?? A jak chcesz kupić jednego
                > to co i tak gałązke bierzesz???

jak kupujesz jednego, to jego ogonek innych pomidorow nie pokaleczy wink
                • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:11
                  Jezu pisze ze zazwyczaj kupuję 1 kg albo i wiecej. Oppisuje do matrioszki, ktora pisała ze nie widziała w sklepach pojedynczych pomidorów.
                  • kura17 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:18
                    > Jezu pisze ze zazwyczaj kupuję 1 kg albo i wiecej. Oppisuje do matrioszki, ktora pisała
                    > ze nie widziała w sklepach pojedynczych pomidorów.

jezu, pisze przeciez z wyrazna buzka na koncu - rozbawila mnie zwyczajnie romowa o galazkach, ogonkach i pokaleczonych pomidorkach ... <uwaga> wink
        • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:31
          "Zawsze kupuje z gałazkami...i nigdy mi gałazki dziur nie zrobiły."
          Pisalysmy, ze to ogonki robia dziury a nie galazki. Jprdl. Forum waskich speckalistek.
        • czarniejszaalineczka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:19
          robie dokładnie tak samo
          zawsze jesli moge to wybieram z gałązkami
      • 45rtg Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:15
        hanusinamama napisała:

> Ja odrywam bo....te gałązki przebijają skórkę pomidora jak jest ich kilka w tor
        > bie i sie szybciej psują. Tanebo mamusia ci zakupy spożywcze robi ze nie wiesz
        > takich rzeczy...

Od lat kupuję pomidory dla całego domu i nie zetknąłem się z takim "problemem".
      • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:34
        "Ja odrywam bo....te gałązki przebijają skórkę pomidora"
        To w koncu galazki, czy ogonki, do xuja pana, specjalnie to robisz hanusina, czy masz az takie dziury w mozgu?
        • hanusinamama Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:37
          Mam od ogonków pomidorów...
    • ichi51e Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:09
      Smieszny artykul. Serio jedna osoba nawet z maksymalnie wyladowanym wozkiem wydluza kolejke o 20min? W kolejce czas plynie inaczej...
    • 1matka-polka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:36
      Do jajek tez zagladam, czy cale, czy w lajnie, to szukam dalej. Nie wymieniam pojedynczych jajek.
      • double-facepalm Re: Janusze zakupow 03.08.19, 18:08
        W lajnie to pół biedy, gorzej jeśli potluczone skorupki a od spodu jeszcze nie przecieklo. Z "wolnych wybiegow" (zerówek) ostatnio w markecie dopiero trzecie sprawdzone opakowanie miało wszystkie całe jaja.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Janusze zakupow 31.07.19, 10:52
      Zawsze odrywam skrajne liście od kapusty czy kalafiora po 1. Bo są olbrzymie i nie mieszczą się później w torbie 2. Bo są brudne i ubrudzą mi inne produkty, 3. Po oderwaniu w domu zapchały by mi cały kosz na bio odpady.
      I mam w duszy czy jestem januszem zakupów.
    • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:34
      a jeśli chodzi o produkty mleczne i szybko psujące się - masło, mleko, sery, drożdże, to często sięgam w głąb lodówki, nieraz otwieram nowe pudełko, żeby kupić produkt jak najświeższy. Z przodu nieraz są produkty, których ważność się kończy zaraz, nierzadko dziś lub jutro. Czy to Januszowanie?
      • dyzurny_troll_forum Re: Janusze zakupow 31.07.19, 11:43
        bywalec.hoteli napisał:

> a jeśli chodzi o produkty mleczne i szybko psujące się - masło, mleko, sery, dr
        > ożdże, to często sięgam w głąb lodówki, nieraz otwieram nowe pudełko, żeby kupi
        > ć produkt jak najświeższy. Z przodu nieraz są produkty, których ważność się koń
        > czy zaraz, nierzadko dziś lub jutro.

To dotyczy wszystkich produktów.
        Inaczej jest tylko wtedy, gdy personel się nie przykłada do swoich obowiązków.
      • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:22
        Nie, to świadomość konsumencka smile O ile nie masz zamiaru spożyć czegoś szybko, i zależy Ci na terminie, to wybierasz produkt z korzystnym dla siebie okresem przydatności. Januszowanie ma miejsce kiedy w sklepie chowasz do tyłu taki produkt a potem przychodzisz po niego dwa dni później, wyciagasz i żadasz sprzedaży po obniżonej cenie, bo wiesz że sklep ma taki obowiazek (takie sobie wprowadzili zasady).
      • nota_bene0 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 15:31
        bywalec.hoteli napisał:

> a jeśli chodzi o produkty mleczne i szybko psujące się - masło, mleko, sery, dr
        > ożdże, to często sięgam w głąb lodówki, nieraz otwieram nowe pudełko, żeby kupi
        > ć produkt jak najświeższy. Z przodu nieraz są produkty, których ważność się koń
        > czy zaraz, nierzadko dziś lub jutro. Czy to Januszowanie?
        >

Nie, to czysta ekonomia. Też tak nieraz robię. ☺️
    • natalia.nat Re: Janusze zakupow 31.07.19, 13:58
      Ale ileż ważą same gałązki z winogron? Przecież cały ciężar w tym przypadku to owoce. Zwłaszcza, że "staruszki których nie stać" pewnie nie kupują tego dużo. To bardziej cwaniactwo niż oszczędność. I jeszcze strata czasu. Nie sądzę też, żeby kogoś kogo w ogóle stać na winogrona, nie było stać na gałązki.
      Poza tym owoc/produkt jest w takiej formie i tak się go powinno kupować. Co to, pestki ze śliwek też można sobie wyjmować w sklepie? Albo orzechy z łupin?
      • ichi51e Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:13
        Nikt nie traci na tym ze ktos sobie oderwie kilka winogron z kisci naprawde. Nie jest to to samo co drylowanie. Naprawde nie mozna miec troche wyrozumialosci dla dziwactw starszego czlowieka?
        • natalia.nat Re: Janusze zakupow 31.07.19, 15:07
          Może i nie traci. Tylko nie o tym pisałam. Mam prawo krytykować cwaniactwo bądź dziwactwo, tak jak ty je usprawiedliwiać. W czym problem?
          A obrywanie winogron z gałązek jest dokładnie tym samym co drylowanie, tylko pewnie trochę mniej kłopotliwym, po prostu nie chcemy płacić za coś czego nie zużyjemy. Choć oszczędność znikoma.
    • szafireczek Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:16
      Ja sie tym starszym osobom nie dziwię, może rzeczywiście być tam krucho w porftfelu...ale reszta?

Na próbe (wcześniej mi to nie przyszło do głowy) podczas zakupów stosując te doświadczenia opisywane na forum, wyszło mi, że na obrywanie ogonków, liści, ogladanie zawartości pudełek z jajkami, no zmarnowałam z dobre pół godziny, jak nie więcej dodatkowo...po przeliczeniu wyszło mi, że gdybym w tym czasie pracowała, to zarobiłabym sporo wiecej, niż koszt całych zakupów. I jeszcze robiłabym to, co lubię. No ta "zaradność" zakupowa, to mnie dzisiaj rozśmieszyła...
      • konsta-is-me Re: Janusze zakupow 31.07.19, 15:40
        Zwalniasz sie z pracy, tylko po to by obierac liscie z kalafiorow ??
        • bialeem Re: Janusze zakupow 31.07.19, 16:17
          Jest coś takiego jak koszt alternatywny. Jest to miara czegoś, co możesz zyskać robiąc coś innegosmile
          Masz tylko 24h. Musisz spać, jeść i sryć. Resztą czasu dysponujesz dowolnie tak, by ten czas przynosił ci maksymalnie dużo korzyści.
          Nie jestem pewna co myśleć o ludziach, którzy mogą spędzić bonusowe 30 min w markecie i chcą to robić zamiast np odpocząć, poczytać książkę, iść do pracy, walnąć się cegłą w głowę. Ich życie musi być specyficzne.
          • konsta-is-me Re: Janusze zakupow 31.07.19, 18:39
            Wiem co to jest kosz alternatywny.
            Szafireczek przelicza czas w sklepie na prace zarobkowa i ew. zarobek, dlatego pytam XD
            Ma to sens , tylko w przypadku ,gdyby ow czas wykorzystywala na prace.
            Co do spedzania 30 min na przebieraniu liscie zamiast odpoczynku-zgadzam sie.
      • memphis90 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:32
        Pół godziny będziesz obrywac liść z kalafiora i sprawdzać, czy jajka nie są potluczone, a serek prawie terminie...?

Z drugiej strony - jeśli kupujesz na szybko, to trafiasz na rzeczy zepsute, potluczone, na terminie przydatności, przeplacasz itd. Nie lepiej poświęcić parę minut podczas ładowania zakupów do kosza i żyć oszczędniej, zamiast codziennie pracować np. godzinę dłużej, żeby zapewnić sobie luksus wywalania żywności do kubła ?
        • rozalia_olaboga Re: Janusze zakupow 31.07.19, 22:37
          Hm. W UK kasjer ZAWSZE sprawdza jajka, czy nie potluczone. Co w tym dziwnego albo obciachowego?
    • janja11 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:32
      Gałązek nie obrywam, bo dzięki temu pomidor dłużej zachowuje świeżość.
      Za to nie rozumiem, dlaczego niby dotknięty przez innego klienta pomidor miałby nie nadawać się do spożycia.
      Przecież wcześniej też ktoś rękami zerwał tego pomidora z krzaka, ktoś go pakował.
      No dotykają ludziska rozmaite produkty w sklepach i to raczej oczywiste.

ematka (też w męskim wydaniu) nie przestaje zaskakiwać.

P.S. Janusze w tytule - strasznie słabe
    • mama_kotula Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:35
      W biedronce po sąsiedzku standardową praktyką jest przeklejanie nalepek z dwukrotnie droższych pomidorów na tańsze i palenie głupa przy kasie, jak kasjerka pyta - to malinowe? nie, no skąd, to gałązkowe przecież!
    • ga-ti Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:39
      Z pomidorów gałązek nie obrywam, bo się boję, że pomidora uszkodzę, a jak kupuję pomidory 'gałązka' (w Biedronce te są chyba najtańsze) to też nie odrywam, bo później kasjerka się głowi, co to za pomidory i ile kosztują.
      Odrywam luźne liście z kapusty młodej i z kalafiora, bo i tak wyrzucę, a zawsze trochę mniej zapłacę, bo zajmują dużo miejsca w torbie a później w koszu.
      Wyszukuję papryki z najmniejszym 'ogonkiem', bo czasem mają spory i sporo ważący. Podobnie banany.
      W marketach nie, ale na bazarze czasem proszę o oberwanie naci z marchewki i rzodkiewki i tak są płatne na pęczki, a mnie ta nać tylko kosz zapełnia.
      Na usprawiedliwienie dodam, że w okolicach Wielkanocy pakuję do woreczka kilka cebul i masę cebulowych liści, za które uczciwie płacę smile
      • ga-ti Re: Janusze zakupow 31.07.19, 14:41
        A jajka też przeważnie otwieram i zaglądam, czy nie są potłuczone, jeśli są to szukam do skutku, jajek nie wyjmuję, bo rąk nie ma jak umyć, a się brzydzę wink
        • scarlett74 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:37
          A przyznać się która kiedykolwiek była taką zakupową Grażynką. Kupiła płaszczyk, za 2 tyg przecena tegoż o 50%. Płaszczyk oddaje ( nie noszony i z metką ), po czym kupuje na wyprz.
          Ja byłam...😜
          • majenkir Re: Janusze zakupow 31.07.19, 19:59
            Tez kiedys tak zrobilam smile
          • bialeem Re: Janusze zakupow 31.07.19, 20:11
            2 tygodnie nie oderwać metki?
            • scarlett74 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 20:22
              Trudno przy +30C ubrać przejściowy płaszczyk ...😜
          • chatgris01 Re: Janusze zakupow 31.07.19, 20:16
            Co prawda nie byłam, ale jeśli nienoszony i z metką, to nie widzę problemu.
            • jak_matrioszka Re: Janusze zakupow 31.07.19, 22:22
              Ja bym z tym miała problem natury logistycznej. Skoro już płaszczyk kupiłam, to dobrowolnie drugi raz do sklepu nie pójde, i o przecenie sie nie dowiem tongue_out Do tego że komuś obcemu sie tak udało mam stosunek obojetny, bliskiej mi osobie bym pogratulowała smile
              • double-facepalm Re: Janusze zakupow 31.07.19, 22:47
                Sa sklepy internetowe z darmowa wysyłka i zwrotem
          • molik28 Re: Janusze zakupow 01.08.19, 13:36
            Kiedyś kupiłam buty w ecco. W domu stwierdziłam, że są takie fajne, że kupię drugie w innym kolorze. Jak poszłam na drugi dzień okazało się, że jest promocja " jak kupisz dwie pary to obniżka o 50%". Zapytałam ekspedientkę czy jak przyjdę następnego dnia i oddam tą pierwszą parę to mi przyjmie i policzy obie pary w promocyjnej cenie. Bez problemu, odłożyła mi nawet tą druga parę do następnego dnia. Może i zakupy trwały trzy dni ale oszczędziłam wtedy ok 400 zł, bo za dwie pary zapłaciłam jak za jedną.
            • bywalec.hoteli Re: Janusze zakupow 03.08.19, 13:03
              To nie Januszowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka