zuzulenka38 15.08.19, 14:03 Planujemy wyjazd na Cypr od 14 pazdz(tylko ja i maz) .Czy ktos moze polecic co warto zobaczyc. Jak zarererwowac i wogole jakies praktyczne rady .przepraszamza brak polskich znakow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdro Re: Cypr 15.08.19, 14:21 Chcecie organizować sami czy przez biuro turystyczne? Czym się interesujecie? Zabytki (jakie?), przyroda? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cypr 15.08.19, 15:12 Przyrodniczo to wiele nie pomogę . Najciekawsze pod tym względem są chyba góry Troodos i mniej zagospodarowane kawałki wybrzeża. Na Cyprze są dwa lotniska (tzn. jeśli chodzi o cypryjską część wyspy), z tym że do Pafos latają chyba tylko czartery. Warto o tym też pamiętać, planując miejsce na pobyt. Albo nastawić się na objazdówkę (ruch jest lewostronny, wypożyczalni samochodów mnóstwo). Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Cypr 15.08.19, 17:15 Do Pafos latają tanie linie, na pewno z Krakowa (ryanair) i z Berlina (też ryan i easyjet). Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Cypr 15.08.19, 14:21 Podepnę się. Jakiś hotel przy plaży z atrakcjami dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Cypr 15.08.19, 15:13 Safari po polwyspie Akamas, mozna zobaczyc zolwie careta careta, mozaiki w Pafos, w ogole okolice Pafos urocze i lepiej tam znalezc hotel, niz w okolicach Larnaki, oczywiscie Nikozja, turecka czesc jest piekna, dawno strasznie tam bylam i masowa turystyka koncentrowala siew greckiej czesci, teraz nie wiem. Polecam tez urocza wioske Pissouri z piekna plaza. W restauracjach ser halloumi, genialny! Ruch lewostronny ale to pewnie wiecie. Po angielsku wszedzie i vez problemu sie dogadacie. Nie polecam Agia Napa, chyba, ze lubicie nieustajaca impreze. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cypr 15.08.19, 15:16 Ładne plaże to w zasadzie tylko Ayia Napa, z tym że to z kolei daleko od wszystkiego (no, na wycieczkę na turecką stronę można się wybrać) i miejscowość czysto turystyczna. Ja byłam raz koło Pafos, raz koło Larnaki i pod kątem rozrywek dla dzieci to raczej tylko ten pierwszy hotel (miał aquapark), ale z kolei kompletnie bez plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Cypr 15.08.19, 15:10 Lecę niedługo, Jak wrócę to powiem czy hotel się sprawdził. Co do wycieczek - już sobie sprawdziłam co możemy zobaczyć sami ale i wykupiłam wycieczkę na północną stronę do Nikozji. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cypr 15.08.19, 15:21 Zorganizowana wycieczka do samej Nikozji to akurat IMO mało trafiony pomysł, bo tam bez większych problemów (i tanio) można się dostać komunikacją zbiorczą (a przejście i tak jest piesze). Chyba że w połączeniu z jakimiś innymi miejscami po tureckiej stronie (jest kilka cudeniek). Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Cypr 15.08.19, 15:29 Nie no wycieczka na cały dzień, trochę więcej niż sama Nikozja. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cypr 15.08.19, 15:46 No to się baw dobrze . Jeśli chodzi o zabytki, to IMO najciekawsze są w okolicach Pafos, choć oczywiście zależy, czego kto szuka. Żałuję, że nie udało nam się odwiedzić starożytnego Kurionu ani tych słynnych malowanych cerkwi w górach Troodos. Miejsce, które moim zdaniem można sobie darować, to klasztor Kykkos - podróż długa, a nic specjalnie fascynującego tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Cypr 15.08.19, 20:22 Żeby coś podpowiadać przydałoby się wiedzieć na którą część Cypru się wybieracie - grecką czy turecką (Cypr Pn)..? Odpowiedz Link Zgłoś