Dodaj do ulubionych

Studia MBA przed 50tką

13.10.19, 15:19
Warto Waszym zdaniem ? Jeśli bym sie zdecydowała to dyplom ukończenia odebrałabym na 48 urodziny.
Ambicja podpowiada ze to ciekawe wyzwanie, pragmatyzm ze przez dwa lata dowalę sobie roboty a dyplom powieszę na ścianie . Zawodowo nie wiem czy na polskim gruncie mogłabym pójść gdzieś dalej czy wyżej niż obecnie ale może byłabym lepsza w tym co robię....
Obserwuj wątek
    • noemi29 Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 15:26
      Dla mnie osobiście kluczowa sprawa to: co Ci da?
      Na ile jest to ważne? Co musiałabyś poświęcić? Jaki będzie zwrot z inwestycji?
      Też obecnie edukuję się w dziedzinie dla mnie trudnej, kompletnie nieznanej, męskiej. Muszę gonić z wiedzą jak szalona, żeby nie odstawać od chłopaków z mojej grupy. Ale wiem, że potem czeka na mnie stanowisko w prestiżowym dziale mojej firmy, że zarobki bedą dużo wyższe, a godziny pracy lepsze. Ten czas, który poświęcę kosztem rodziny, potem się zwróci. Wszyscy na tym zyskają. Pytanie, co zyskasz Ty?

• pani-nick Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 15:33
        A dla mnie jeszcze / albo przede wszystkim: czy Cię to ciekawi? Z doświadczenia wiem, ze dwa lata zjazdów co drugi weekend 8-16 były dla mnie przyjemnością (a pracowałam, miałam dwójkę dzieci i na koniec trzecie w drodze), ale tematyka mnie bardzo kręci i robiłam to dla przyjemności, nie dla dyplomu (nawet nie podeszłam do egzaminów państwowych, bo robiłam to dla siebie, nie dla papierka i mi się już naprawdę nie chciało - 8 mc ciazy).
        • hotelarz.giuseppe Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 09:53
          z Japończykiem? smile))))
          • pani-nick Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 16:51
            grunt, ze nie z takim czyms, jak Ty.
      • esperantza Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 23:48
        Na teraz to chyba tylko satysfakcję .
    • triss_merigold6 Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 15:37
      A co Ci to da konkretnie?
      • bistian Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 15:44
        triss_merigold6 napisała:

> A co Ci to da konkretnie?

Też byłem ciekawy, więc poszukałem programów tych kursów/studiów. Nie ma na otwartych stronach big_grin
        • triss_merigold6 Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 15:50
          www.biznes.edu.pl/mba-finance-technology

Masz jakiś problem z obsługą wyszukiwarki czy po prostu nie wiesz, czym jest MBA?
          Podpowiem: to studia podyplomowe dla kadry kierowniczej i managerskiej.
          • bistian Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 16:09
            triss_merigold6 napisała:

> Masz jakiś problem z obsługą wyszukiwarki czy po prostu nie wiesz, czym jest MB
            > A?
            > Podpowiem: to studia podyplomowe dla kadry kierowniczej i managerskiej.

Są różne, to już wyczytałem. Masz w linku jakiś zarys programu, przejrzałem niejedną stronę, programów na lekarstwo, za to dużo samozachwytu.
            • wiarusik Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 16:15
              durczok ma szansę udowodnić skuteczność swojego programu szkolenia, he he...
    • bialeem Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 16:00
      MBA są robione dla networkingu głównie. Na polskich uczelniach to jest taka namiastka, bo na pewnym poziomie branży i tak większość się zna z normalnych spotkań w tego typu gronie. Jak Cię stać, to nie jest kwestia wieku, bo MBA robią i starsi. Na pewno nie zaszkodzi.
    • wiarusik Re: Studia MBA przed 50tką 13.10.19, 16:01
      nie wiem czy dla ciebie warto. najwięcej czasu tracimy na dochodzenie do celu, a po jego osiągnięciu cieszymy się przez chwilkę i wyznaczamy sobie nowy. dlatego etap dochodzenia powinien być najbardziej wartościowy. jeśli cel mamy mglisty a etap dochodzenia to katorga-zrezygnowałbym. szkoda czasu.
    • hotelarz.giuseppe Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 10:48
      Chcesz zostać dyrektorem? smile Ja bym wolał osobiście zrobić podyplomówkę z innej dziedziny niż pracuję - dla poszerzenia horyzontów. Raz już robiłem podyplomówkę - ale z tego co robię w pracy.
      • esperantza Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 23:51
        Akurat to udało mi się osiągnąć bez mba .
    • princesswhitewolf Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 11:00
      moj szef studiowal gdy mial 48 lat tzw Executive MBA dla pracujacych. Ja skonczylam dwuletnie MBA ( w USA jest dwuletnie i trzeba zdac GMAT by sie dostac) majac 28 lat.
      W moim przypadku to mialo sens bo wczesniej skonczylam niezbyt zwiazana z moja profesj aHist Sztuki i musialam sie przebranzowic by podrasowac CV. Ale jesli juz studiowalas biznes czy ekonomie czy finanse i masz tytul magistra moim zdaniem za bardzo sensu nie ma .
      • hotelarz.giuseppe Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 11:04
        a musiałaś dużo wydać na takie studia w USA?
        • princesswhitewolf Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 11:44
          dlatego studiowalam w US a nie w UK bo w San Francisco dostalam stypendium pokrywajace 50% tution fees. Normalnie wtedy koszt studiow byl ok 45k dol za calosc, Teraz zapewne wiecej
    • szalona-matematyczka Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 11:08
      W wiekszosci przypadkow te MBA to przerost formy nad trescia. A drogie to nieslychanie. Ja bym juz wolala zrobic zwykla.podyplomowke. Ta sama wiedza, ale taniej i.krocej. Domyslam sie, ze pracodawca ci nie zaplaci za MBA? Nic o tym nie piszesz. MBA robi sie czesto, bo pracodawca proponuje i finansuje, albo bo w danej firmie (najczesciej sa to korporacje) MBA na wizytowce ladnie wyglada i ma go kadra zarzadzajaca (wtedy tez najczesciej proponuje sie takie studia kandydatowi na wyzsze stanowisko, ale wtedy firma za studia placi). Wtedy to ma sens,bo za darmo a jak skonczysz to masz wyzsze stanowisko. W innym przypadku to bez sensu. Zwlaszcza ze pracodawca za tym nie stoi. Sama znam.pana z Warszawy, zrobil MBA tak.prywatnie (czyli bez skierowania od pracodawcy) i nie mial mimo tego zadnej pracy na wyzszym stanowisku w swojej branzy. Ostatecznie zatrudnil sie.w.warsztacie samochodowym, bo wczesniej konczyl technikum kierunkowe i to umial.
      • szalona-matematyczka Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 11:09
        *pisze o.rynku pracy w Polsce
      • princesswhitewolf Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 11:50
        >W wiekszosci przypadkow te MBA to przerost formy nad trescia.

na uniwersytetach bedacych przerostem tresci nad forma. Porzadne szkoly maja na swiecie ten sam sensowny program AACSB akredytacja i zdaje sie egzamin wstepny GMAT bez ktorego nie da sie podjac studiow. MBA z byle uczelni to sposob na trzepanie kasy przez uczelnie a program jest dostosowany do poziomu podejmujacych te studia czyli niski.
        • al_sahra Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 14:53
          princesswhitewolf napisała:

> zdaje sie egzamin wstepny
          > GMAT bez ktorego nie da sie podjac studiow.

Nie jest potrzebny GMAT, większość najlepszych uczelni akceptuje test GRE, (ten sam co do innych szkół podyplomowych).
          • princesswhitewolf Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 15:13
            zabrzmialo tak jakby GRE byl duzo latwiejszy i lekka pilka mozna bylo dostac 160 punktow i nalezy go brac a dostanie 700 punktow na GMAT bylo trudniejsze. GRE jest bardzo podobny do GMAT przeciez.
            • al_sahra Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 16:44
              princesswhitewolf napisała:

> zabrzmialo tak jakby GRE byl duzo latwiejszy

To chyba dla Ciebie tak zabrzmiało smile. Ja tylko prostuję, że nieprawdą jest, że "bez GMAT nie da się podjąć studiów MBA".
              • princesswhitewolf Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 16:49
                no dobra. GRE na poziomie trudnosci GMATA jest jesli chodzi o wymagana punktacje. Ja zdawalam w 2000roku GMAT ktorego zwalam GNAT.
    • al_sahra Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 14:55
      W USA na wielu stanowiskach byłoby warto. Wiek nie ma znaczenia, 48 lat to nie jest nic nadzwyczajnego na studiach MBA. W Polsce - nie wiem.
    • bei Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 15:20
      Mój mąż robił po pięćdziesiątce (firma mu fundowała), jest zadowolony z każdej porcji nowej wiedzy, miał zajęcia we włoskiej i austriackiej uczelni. Bez nich tez by awansował, nowe doświadczenia, nowe wyzwania, nowa odwaga😊
    • szafireczek Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 15:43
      To zależy, co skończyłaś i gdzie obecnie pracujesz...

Jak jesteś po kierunkach ekonomicznych, to nic ekscytującego (polskie programy MBAwink)...

Jak pracujesz w polskiej firmie, to niestety, ale w wiekszości przypadków - bez znaczenia, jeśli w sfeminizowanej - to nawet gorzej...

Dla własnej satysfakcji - zawsze wartosmile Chcesz sprawdzić, czy Ci pasuje taki program - przeczytaj kilka wydań miesięcznika Harvard Business Review (jest dostępny np. w empiku)...sama się przekonasz, czy to Cię ciekawi...

Wiek - bez znaczeniasmile
      • esperantza Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 23:19
        Jestem po kierunku politechnicznym. Obecnie pracuje w firmie polskiej -farmacjap
        • szafireczek Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 18:02
          Naprawdę polecam BHR i jeżeli Cię to podkręci, idźsmile tak dla Siebie, dodatkowo jeśli pracodawca zapłaci, to może to też być prognostyk, czy w ślad za tym, firma to docenismile powodzenia!
    • zabka141 Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 15:54
      A myslalas o Executive MBA? Tak zeby nie wypadac na rok z rynku pracy.
      • esperantza Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 23:17
        Tak, właśnie o executive.
        • bywalec.hoteli Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 15:56
          a jesteś menedżerem?
          • esperantza Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 23:47
            Tak, z całkiem sporym zespołem.
            • hotelarz.giuseppe Re: Studia MBA przed 50tką 18.10.19, 22:48
              to po co Ci MBA?
        • zabka141 Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 17:28
          Polecam rozejrzec sie za granica, np.w Niemczech. W Polsce moim zdaniem nie warto.
    • eukaliptusy Re: Studia MBA przed 50tką 14.10.19, 16:52
      A co robisz?
    • 71tosia Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 17:40
      w Stanach zaprzyjaźniłam się ze studentką, panią w okolicy 70tki. Cale zycie marzyła o studiowaniu fizyki, udało się dopiero gdy odchowała wnuki i pochowała męża. Fajna była i całkiem niezłe sobie radziła. Zrob to dla siebie jak masz ochotę, wiedza sama w sobie jest wartością.
      • szalona-matematyczka Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 17:49
        Ja w Niemczech widzialam na studiach jeszcze starsze osoby, ale,.powiedzmy wobei takie osoby studiuja dla.przyjemnosci. One juz zakonczyly prace. To bylo widac, ze czesto nie robily.studiow do konca jesli studia trudne (np. n a moim kierunku jakos nie zaliczaly.matematyki czy statystyki, ale chodzily tlumnie na psychologie, jezyki), jesli jakis kierunek koncza, to latwy (znam pania 70+, Austriaczke sk onczyla germanistyke), badz na zlej uczelni.
        • szalona-matematyczka Re: Studia MBA przed 50tką 17.10.19, 17:49
          *sobie
    • jagoda2 Re: Studia MBA przed 50tką 20.08.21, 18:44
      Jeżeli tylko masz ochotę się rozwijać i nadal uczyć, to warto. Akurat w przypadku MBA wiek nie ma znaczenia; w Polsce większość osób na MBA daaawno skończyło 30 rok życia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka