Dodaj do ulubionych

badanie nastolatki bez stanika

21.11.19, 19:22
córka musi u swojego lekarza zrobić badania do szkoły.Ostatnio przy takim badaniu kazał jej ściągnąć stanik-była z nią wowczas moja mama byłam zdziwiona jak się o tym dowiedziałam.córka była w szoku.Ma spore piersi i wstydziła się rozebrac.Nie wiem co mialo to na celu.Słyszałam że czasem do osłuchania trzeba ściagnąć żeby nie było ucisku czy coś ale ona nosi sportowy stanik więc to chyba nie przeszkadza.Czy sie mylę i musi ściagnąc?
Obserwuj wątek
    • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 19:24
      Lekarz facet? Aha.
    • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:26
      No generalnie stanik przebiega dokładnie tam, gdzie należy osluchiwac serce i płuca (sportowy, jako mocno zabudowany i z reguły ciasny, jest w tym wypadku gorszy niż zwykły) , więc albo trzeba go zdjąć, albo podciągnąć do góry. Na bilansie może być konieczne zdjęcie biustonosza, żeby ocenić rozwój w skali Tannera.
      • swinki_trzy Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:29
        Jeśli to na bilans to i w majtki lekarz zagląda. Chyba że coś się zmieniło, ale id lat tak to wygląda.
        • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:48
          No pisze, że bilans. " Badanie do szkoły " to raczej bilans jest. Podczas bilansu ocenia się m. in. rozwój piersi w skali Tannera. U chłopców analogicznie ogląda się jądra i penisa (i lekarki naprawdę nie umierają z chuci i ekscytacji na widok gołych męskich genitaliow, bo "mają płeć i normalne kobiece odruchy" ).
        • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:23
          Moja córka właśnie dopiero co była na bilansie, najpierw u pielęgniarki szkolnej, teraz u lekarki. Nikt jej nie kazał zdjąć stanika ani nie zaglądał w majtki. Zresztą do pielęgniarki wchodzą zawsze po 2 osoby
          • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:18
            Skalę Tannera ocenia lekarz. A jesli nie ocenia, to nie ma się z czego cieszyć, bo oznacza to, że badanie jest nierzetelne.
            • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:40
              Mysle ze mozna by ten problem rozwiazac gdyby lekarzowi udalo sie wypowiedziec proste zdanie “dziecko zdjemij stanik musze ocenic rozwoj piersi” zamist samo “zdejmij stanik”
              • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:00
                A po co oceniać "rozwój piersi"? Jak dziewczyna z natury ma niewielkie to znaczy, że choruje? No raczej nie.
                • mamamisi2005 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:16
                  Ale w ocenie rozwoju piersi nie o rozmiar chodzi...
            • nena20 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 15:50
              A po co ta ocena😂😂😂 cycków sobie nie doprawisz ani nie obetniesz. W życiu nie zgodzę się na rozbieranymi dzieci jeśli nie będą tego chciały.
              • katiemorag Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:16
                Sa rożne zaburzenia w budowie piersi. Wklęsłe brodawki, piersi bulwiaste, niedorozwój jednej czy dwóch piersi, duża asymetryczność. Czasami uniemożliwia to potem karmienie dziecka albo problemy z samoocena. A takie rzeczy można operować na NFZ. Nastolatka może mieć problem z pokazaniem tego rodzicom.
                • nena20 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 21:01
                  Już lecę i operuje dziecko w wieku 15 lat z powodu nierównych piersi. Wszystko inne kompletnie niea znaczenia przy kp. Owszem moga byc przemijające i trudne początki kp ale wszystko da się przejść. Piszę to ja, kobieta z cyckami jak groszki, każde dziecko karmiłam ponad 2 lata.
                • szara.myszka.555 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 22:23
                  Przecież matka sama zauważy takie problemy u córki, nie potrzeba jest do tego zaawansowana wiedza medyczna.
                  • claudel6 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 02:23
                    tak, tak.bo wszyscy rodzice są troskliwi, opiekuńczy i dbający o dobro swoich dzieci. a ci, co ostatnio zakatowali swoje dzieci nie istnieją.
                    jak krowie na rowie: po to są procedury państwowe kontroli rozwoju i zdrowia dziecka, bo nie wszyscy rodzice dorośli do swojej roli.
                    • nena20 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 07:52
                      Intymność nastolatki jest ważniejsza niż diagnoza typu asymetria piersi, tudzież wklęsłe brodawki. Jeśli moje dziecko nie wyrazi zgody od razu poproszę lekarza aby "odpuścił ową śmieszna ocenę".
      • marusia.00 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:29
        memphis90 napisała:

> No generalnie stanik przebiega dokładnie tam, gdzie należy osluchiwac serce i p
        > łuca (sportowy, jako mocno zabudowany i z reguły ciasny, jest w tym wypadku gor
        > szy niż zwykły) , więc albo trzeba go zdjąć, albo podciągnąć do góry.

Dziwnym przypadkiem w takich USA sobie z tym radzą.
        U nas niewiele posunęło się do przodu poszanowanie intymności pacjenta.
        • budyniowatowe Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:42
          marusia.00 napisała
          >
          > Dziwnym przypadkiem w takich USA sobie z tym radzą.
          > U nas niewiele posunęło się do przodu poszanowanie intymności

W Kanadzie tez sobie radza.

Poradz corce niech ubierze nieuciskajaca koszulke na ramiaczkach. A jak kaza sciagac to sie dopytaj w jakim celu.
          • semihora Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:31
            Otóż to. Lata temu, gdy byłam nastolatką, lekarka powiedziała, żebym została w takim cienkim topie, żebym się nie musiała wstydzić. Więc byłam bez stanika, ale nie goła.
          • my_fair_lady Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 17:47
            budyniowatowe napisała:

> marusia.00 napisała
            > >
            > > Dziwnym przypadkiem w takich USA sobie z tym radzą.
            > > U nas niewiele posunęło się do przodu poszanowanie intymności
            >
            > W Kanadzie tez sobie radza.
            >

W UK również 🤔.
        • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:36
          W USA zdaje się mają papierowe ubranka do przebrania....? Bo ja niespecjalnie wierzę w badanie przez ubranie.
          • majenkir Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 14:38
            W papierowe mnie ubiera lek. ogólna na corocznej kontroli i ginekolog jak sie pójdzie. U moich gruźlików osłuchują nie tylko ze stanikiem, ale i przez bluzkę.
            • premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 16:19
              Aż mi się historie wielkiej wagi skojarzyły 😀 i osłuchiwanie pacjentów przez koszulę lub prześcieradło. Czyli jak się chce to można.
      • mgla_jedwabna Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:36
        Jak mnie lekarze osłuchiwali od strony pleców, to prosili co najwyżej o rozpięcie. Ale ja nie jestem świeżą piętnastką.
    • majenkir Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:32
      Ostatni raz stanik do osluchania sciagalam w Polsce 30 lat temu...
      • hotelarz.giuseppe Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:12
        U was boja się pozwów na ciężkie miliony smile
    • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:32
      Przecież sportowy jest jak taka mini koszulka, do tego uciska. Nie dziwię, że mógł przeszkadzać.
      • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:34
        Mięsień sercowy jest odsłonięty.
        • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:37
          Noo, jak mięsień sercowy jest odsłonięty, to raczej trzeba pogotowie wzywać, a nie stanikiem się przejmować big_grin
          • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:39
            Chodzi o skórę.
          • arwena_11 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:46
            Uprzedzaj bo oplułam ekran big_grin
          • mona-taran Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 07:36
            😂😂
          • milupaa Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 21:57
            😅
          • my_fair_lady Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 17:48
            cruella_demon napisała:

> Noo, jak mięsień sercowy jest odsłonięty, to raczej trzeba pogotowie wzywać, a
            > nie stanikiem się przejmować big_grin

😂😁🤣😆😂👍
        • dziennik-niecodziennik Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:42
          To juz lekarz niepotrzebny...
          • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 22:15
            Potrzebny.
            Patolog tongue_out
    • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 20:32
      Nic nie musi, powinna znać swoje prawa. Nie ma obowiązku ściągnąć stanika. A na przyszłość radzę dla młodych kobiet lekarza-kobietę, nagle się okazuje, że da się spokojnie i dokładnie zbadać bez pokazywanie cycy.
      • droch Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:24
        Każdy może skorzystać ze swoich praw i dostać fałszywy wynik badania. Wybór należy do Ciebie.
    • kanna Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:01
      Cóż Ci mam powiedzieć.. Twoja córka została nadużyta..

Lekarz nie może KAZAĆ przygotować się do badania, może zapytać o ZGODĘ.
    • mum2004 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:01
      A u gina majtki zdejmuje? Trudno osłuchać pacjenta w zabudowanym staniku. No bez przesady.
      • marusia.00 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:35
        mum2004 napisała:

> A u gina majtki zdejmuje? Trudno osłuchać pacjenta w zabudowanym staniku. No be
        > z przesady.
        Właśnie, bez przesady. Najwyraźniej tylko w Polsce i dalej na wschód, lekarze sobie nie radzą albo im się po prostu nie chce.
      • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 22:14
        Jesteś pewna, że każda 15-latka musi chodzić do ginekologa?
        • mum2004 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:21
          No ale jak już przyjdzie to majtki musi zdjąć. Do rtg kręgosłupa również.
          • arwena_11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:19
            rtg można zrobić jak masz stanik bez żadnych metalowych części
            • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:28
              W płaszczu też można. A rezonans magnetyczny głowy w czapce. Że już nie wspomnę o cytologii bez zdejmowana majtek. smile
              • arwena_11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:36
                Jeżeli technik mi mówi, że nie muszę zdejmować stanika jak nie ma metalowych części - to mam zdjąć dla zasady?
                • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:12
                  A potem baby się zgadzają na wszystko na porodówce, w tym by połowa studentów zaglądała im w rzyć, bo słowo człowieka w białym fartuchu oczywiście nie podlega dyskusji.
                  • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:51
                    Nie no, pewnie, bo po co studentowi medycyny takie widoki. Najlepiej jak żywego pacjenta po raz pierwszy zobaczy dopiero w gabinecie lekarskim.
                    • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:57
                      Ależ oczywiście, więc niech 20 patrzy w rzyć i wkłada paluchy.
                      • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 20:05
                        Bo to nagminne praktyki, a jakże. Tobie pewnie i dwóch by przeszkadzało, jak przypuszczam. Niech się na gumowych lalach uczą, zboczeńcy.
                        • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 20:20
                          To wypnij swój własny zad na oczach wielu.
                          • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 20:47
                            A ty się lecz przez internet, skoro badanie w szpitalu to dla ciebie wypinanie zadu dla uciechy lekarza.
                      • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 20:55
                        Na porodówce nikt nie wkłada paluchów w rzyć. Tylko facet by coś takiego napisał.
                        • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:12
                          Rzyć to pojęcie pojemne.Oznacza też pochwę.
                          • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:14
                            Tak, a kciuk oznacza też palec u nogi.
                            • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:18
                              Skoro "dać dupy" oznacza de facto "dać pochwy" (bo raczej rzadko chodzi tu o seks analny) to i rzyć może być pochwą według tejże logiki.
                              • rosapulchra-0 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:33
                                Słabo trollujesz.
                              • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 03:50
                                flegma_tyczka napisała:

> Skoro "dać dupy" oznacza de facto "dać pochwy" (bo raczej rzadko chodzi tu o se
                                > ks analny) to i rzyć może być pochwą według tejże logiki.
                                >

👍🏻👍🏻👍🏻🤣🤣🤣 udało cię się.
                  • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 03:49
                    flegma_tyczka napisała:

> A potem baby się zgadzają na wszystko na porodówce, w tym by połowa studentów z
                    > aglądała im w rzyć, bo słowo człowieka w białym fartuchu oczywiście nie podlega
                    > dyskusji.
                    >

Otóż to, i musza walczyć o swoje macice żeby nikt im do nich nie zgadał.
                    Ale jak młoda dziewczyna się wstydzi to szydzą i wyśmiewają. Weźcie się zdecydujcie.
                    • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:03
                      Pamiętam e-matkę z Włoch, która rodziła i w Polsce i we Włoszech, w klinicznych szpitalach. W Polsce grzebało przy niej z 10 studentów podczas porodu, a drugie tyle się przyglądało. W we Włoszech - jeden lekarz i jeden student. I jakoś nikt tam nie histeryzuje "To na kim będą się szkolić studenci, na gumowych lalach".
                      • nena20 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 15:57
                        Odmawiałam badań w obecności studentów kilka razy, zwłaszcza pobrania krwi. Dziękuję za watpliwe atrakcje, w postaci przebitych żył.
                        Raz też na obchodzie w szpitalu, dopadł mnie szał na tle braku intymności i wykrzyczałam aby wszyscy się wynesili i dali spokój. Leżałam trzy miesiące w szpitalu na patologii ciąży. Po tym incydencie ordynatorka przyszła, usiadła na łóżku i porozmawiała jak z człowiekiem.
                        Absolutnie nie można zgadzać się na wszystko.
          • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:17
            Naprawdę nie wszystkie 15latki mają problemy ginekologiczne i wymagają wizyt u ginekologa, śmiem twierdzić że jest to jakaś nieszczęśliwa mniejszość. Do rtg majtek się nie ściąga. Do rtg owszem bez stanika stoi się tyłem do technika.
            • angazetka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 13:36
              Wizyta u ginekologa powinna być normą w okolicach pierwszej miesiączki.
              • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 15:14
                angazetka napisała:

> Wizyta u ginekologa powinna być normą w okolicach pierwszej miesiączki.

??? Co za bzdura
                • anomalia_pogodowa81 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:58
                  ritual2019 napisał(a):

> angazetka napisała:
                  >
                  > > Wizyta u ginekologa powinna być normą w okolicach pierwszej miesiączki.
                  >
                  > ??? Co za bzdura

Ojezu, ty jesteś z tych, co pierwszy raz do ginekologa idą, jak zorientują się, że są w ciąży?
                  • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 19:05
                    Nie, w jakim celu mialabym isc do lekarza bedac w ciazy?
                  • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 19:32
                    Nie.
                    W przypadku problemów zdrowotnych.
                • fraudes Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 22:52
                  A do dentysty też idziesz dopiero z dziurą. Przeglądu nie robisz? Do gina powinno się iść po pierwszych miesiączkach. M.in. po to aby ocenić czy wszystko jest ok. Ja też byłam na takiej wizycie ok.30 lat temu. I dzięki temu żyję bo miałam gigantyczną nadżerkę i III cytologię. Nastolatka. Także ten.
                  • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:07
                    Gigantyczne nadzerki u nastolatek to jakies wyjatki, tym bardziej nie ma potrzeby rutynowych wizyt u ginekologa. Zreszta nawet tzw cytologie pobiera sie poerwszy raz chyba ok 25 roku zycia a wkrotce w ogole nie bedzie potrzeby ze wgledu na szczepoenia HPV obu plci.
                    Jakims idiotyzmem jest chodzenie do lekarza np ginekologa zeby sprawdzil czy wszystko jest ok, czyli co? Czy nie brakuje macicy?
              • starczy_tego Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:18
                a niby z jakiego powodu?
              • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 03:52
                angazetka napisała:

A po co od kiedy miesiączka to choroba?
              • mrs.solis Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 21:16
                angazetka napisała:

A mozesz mi wyjasnic po co mialam niby isc do tego ginekologa?
                • cisco1800 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:06
                  Serio pytasz? Choćby po to, żeby sprawdzić stan podwozia.
                  • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:07
                    cisco1800 napisał(a):

> Serio pytasz? Choćby po to, żeby sprawdzić stan podwozia.

Jestes autem?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:10
      Ale serio mówicie?
      Bo mi ostatnio pielęgniarki robiły ekg i po dwóch próbach w końcu pani mówi a może pani ściągnąć stanik, bo zakłóca wynik.
      O ściągnięcie stanika też prosiła mnie lekarka rodzinna przy osłuchiwaniu płuc, oskrzeli, serca i czego tam jeszcze, a nosze normalne nie z golfem.
      A czemu u ginekologa pokazujemy cipki a u internisty wstyd pokazać cycki?
      • mgla_jedwabna Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:38
        Internista nie bada cycków.
        • dziennik-niecodziennik Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:43
          Teoretycznie moze, czemu nie.
        • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 00:09
          powinien! Raz na jakis czas piersi powinin zbadac lekarz, byloby mniej przyadkow pozno rozpoznanych nnowotworow
          • riki_i Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 00:38
            71tosia napisała:

> powinien! Raz na jakis czas piersi powinin zbadac lekarz, byloby mniej przyadko
            > w pozno rozpoznanych nnowotworow

No! Znachor z Łysych na Kurpiach ustami rozpoznawał ogniska raka w piersiach. Ale tylko u młodych dziewczyn. Nad babciami za to się kiwał krzycząc w uniesieniu "Boże, pozwól mi uleczyć tę kobietę!'
            • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:22
              riki, co twoj post ma do tematu??
              • karola2122 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 13:19
                Jak to co?

Takie traktowanie pacjentek naprawdę się zdarza.

Ja z kolei znam kawał: Wchodzą do lekarza babcia z wnuczką - nastolatką, i twierdzą, że boli gardło. Lekarz zwraca się do wnuczki: proszę rozebrać się do pasa, muszę osłuchać. Babcia na to: ale to mnie boli gardło! Lekarz: aha... no to proszę pokazać język.

To się nie pojawiło znikąd.
        • aguar Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:03
          Profilaktyczne badanie piersi jest zalecane w zasadzie odkąd urosną, nie ma dolnej granicy wieku.
          • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 16:40
            aguar napisała:

> Profilaktyczne badanie piersi jest zalecane w zasadzie odkąd urosną, nie ma dol
            > nej granicy wieku.

??? Gdzie sa takie zalecenia?
      • lauren6 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:44
        To jakaś niedorobiona ta rodzinna skoro osłuchuje płuca przez piersi. Zmieniłabym takiego lekarza.
        • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:40
          Ty chyba nie za bardzo znasz anatomię, co...? I zasady badania płuc i serca... Oczywiście, że badając płuca osluchuje sie też przednią ścianę klatki piersiowej.
          • arwena_11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:21
            mojej córce lekarz kazał rozpiąć stanik, nie musiała zdejmować
            • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:38
              No ale sportowego nie rozepniesz. Można podciągnąć, można zdjąć. Można się na zdjęcie nie zgodzić, ale nie zawsze da się wtedy dobrze osłuchać, chyba że komuś wystarcza "tylko od góry" albo "po co osluchiwac płuca przez piersi". Kwestia podejścia do rzetelności i dokładności badania. Oczywoscie niezależnie od wszystkiego może się zdarzyć, że lekarz nie wzbudza zaufania, wtedy się zmienia lekarza.
              • lauren6 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:22
                Widocznie lekarze, którzy mnie osłuchują nie znają anatomii skoro nigdy nie kazano mi zdejmować stanika do innego badania niż badanie piersi.
                • aguar Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:08
                  Zasady badania w pediatrii są takie, że rozbieramy i badamy całe dziecko. Z drugiej strony lekarz może odstąpić od jakiejś części badania dziecka, jeśli nie jest to niezbędne w danej sytuacji, a byłoby dla pacjenta szczególnie stresujące, traumatyzujące. Czyli może, ale nie musi. Każąc się rozebrać postępuje zgodnie ze sztuką.
              • paskudek1 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:01
                Może uściślijmy - sportowy stanik, ale taki prawdziwy sportowy to jest w pełni tego słowa znaczeniu STANIK. Rozpinana, z fiszbinami i najczęściej o wiele bardziej zabudowany i złożony z kilku warstw materiału. Ma na celu utrzymanie biustu w czasie uprawiania sportu. Natomiast myślę że dziewczynka miała na sobie to coś pseudo sportowego czyli stanik koszulkę wkładany przez głowę. Rzeczywiście dosyć cienkie, nierozpinane. I myślę że lekarz mógł swobodnie kawałek materiału odsunąć bez szkody dla elementu garderoby a z pożytkiem dla badanej. Prawdziwego stanika sportowego nie odsunąłby wcale albo się umęczył
      • niu13 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 22:00
        Ekg ktoś ci robił w staniku?! No brawo za profesjonalizm.
        Co do stanika, to znajomy lekarz opowiadał, że stanik, tzn. ruch tkaniny na skorze, zakłóca osłuchiwanie płuc, bo daje osłuchowo zapalenie płuc. Ile w tym prawdy- nie wiem. Jako matce też byłoby mi z tym źle, szczególnie, że to facet, a dziewczyny nienawidzą takich nadużyć.
        • 7katipo Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:54
          Dwa razy, oba w staniku. Powinnam się martwić? wink
        • wioskowy_glupek Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 12:34
          Zawsze
      • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 07:41
        Mówimy o 15letniej młodziutkiej pannie, która niekoniecznie chodzi do ginekologa i pokazuje komuś ci.pkę.
        BTW nie wybralabym faceta jako lekarza rodzinnego czy lekarza medycyny pracy zwłaszcza dla małolaty.
        • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:21
          Chodzenie do ginekologa to dla ciebie "pokazywanie cipki"??
          Jako 15-latka czesto bywalam u ginekologa (akurat kobiety) i mialam badanie rowniez przez odbyt (nie wiem jak to sie nazywa), oczywiscie byl w tym pewien dyskomfort , ale trudno.
          Takie jest zycie, nie rozumiem jak mozna tworzyc dziwaczne mity ze "nastolatka sie wstydzi, wiec nie powinna chodzic do lekarza"??
          • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:27
            Po co 15latka ma iść do ginekologa, jeśli regularnie miesiaczkuje i jej rozwój przebiega prawidłowo? Współczuję Ci schorzeń, ale takie jest życie, jeden na coś choruje, inny nie.
            • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:28
              Bo moze ma ten okres nieregularnie? Bo zapala grzybice na basenie? Ma zapalenie pecherza? Chcialaby sie zorientowac w temacie antykoncepcji?
              • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:32
                Totez napidalam niżej, że współczuję takich upierdliwych schorzeń, niemniej to nie znaczy, że one u każdej wystąpią. W życiu np. nie dostałam grzybicy, odpukac.
                • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:17
                  Obecnie grzybicę można wyleczyć bez wizyty u lekarza, globulki są dostępne bez recepty i muszę przyznać, że działają.
                  Zapalenie pęcherza leczy się u urologa, nie ginekologa i też piczy nie trzeba pokazywać, trzeba zrobić najwyżej posiew z moczu.
              • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 03:56
                ichi51e napisała:

> Bo moze ma ten okres nieregularnie? Bo zapala grzybice na basenie? Ma zapalenie
                > pecherza? Chcialaby sie zorientowac w temacie antykoncepcji?
                >

Nieregularne cykle są norma w 1-2 roku miesiączki. I u wielu dorosłych kobiet.
                Grzybice ok.
                Ale zapalnie pęcherza sprawdzić można badaniem moczu nie wiem po co się do tego rozbierać.
          • premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:37
            Jak zwykle albo czarne albo białe, a najprościej poszukać lekarza, którego nastolatka nie będzie się wstydzić.
            • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:49
              Dokladnie. Nikt nie jest przypisany do lekarza na stale to chyba oczywiste ze szuka sie takiego z ktorym zagra...
        • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:15
          I tu się zgadzamy.
    • andaba Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 21:26
      Niejednokrotnie musiałam rozpinać stanik u lekarza, a ja już w takim wieku, że bez potrzeby nikt nie ogląda.
      Sportowych się chyba nie rozpina, więc zdjęcie go wydaje się logiczne.
    • aankaa Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 22:06
      RODO !!!
    • 123zielona123 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 22:48
      Zdecydowanie BARDZO zmieniłabym lekarza. Nie wiem ile lat ma nastolatka ale to pod molestowanie podchodzi. Oczywiście nie da się udowodnić, ale to się czuje. tzn pacjentka
      Tak teoretycznie najlepsze badanie to pacjent wchodzący nago. i to jest prawda.
      Ale z drugiej strony istnieje poszanowanie intymności pacjenta i szacunek do niego. Jak najbardziej rozumiem gdyby coś usłyszał niepokojącego i dlatego chciał osłuchac dokładnie. ale tak?
      No na bilansie lekarz ma ocenić m in rozwój narzadów płciowych. i daja sobie rady bez sciagania majtek.
    • mia_mia Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 22:59
      Jak przeżyje jeśli ginekolog każe jej zdjąć majtki? Jeśli dziecko ma problem, może korzystać z lekarzy kobiet, a chłopak mężczyzn.
      • roks30 Re: badanie nastolatki bez stanika 21.11.19, 23:35
        Z racji stanu po operacji serca czesto jestem osluchiwana. Ostatnio jednak robią delikatnie i nie każą ściągać stanika ani nawet podciągać bluzki, tylko badają od dekoltu. Moze maja teraz lepsze stetoskopy niż kiedys😀. I tak, uważam, że lekarz przegiął w tym wypadku.
        • mia_mia Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 00:21
          Mam cycki bez silikonu i efektu wow, a lekarka stara i musiałam zdjąć stanik u kardiologawink
        • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:44
          Ciekawa jestem jak lekarze osluchują Ci konuszek serca i zastawkę mitralną od strony dekoltu...? U kobiet ta część jest dosłownie pod piersią, tak, że często trzeba ją wręcz unieść do góry.
    • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 00:16
      naprawde sugerujecie ze lekarz molestowal w czasie badania i to w obecnosci babci?
      A co do pozostalych komentarzy - naprawde internista nigdy wam piersi nie badal ? Wydawalo mi sie ze to obowiazek lekarza rodzinnego przy co którejś wizycie.
      • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 07:44
        Nadal mówimy o 15letnim dziecku i jego odczuciach, a nie o forumkach 40+, które przed niejednym chłopem już się w życiu rozbierały wink.
      • premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:13
        Przypadki przecież się zdarzają. Ostatni na Śląsku, gdzie ginekolog gwałcił pacjentki. Nie on jeden i ostatni. Swoją drogą nigdy internista stanika mi nie kazał ściągać. Za to lata temu był u nas taki, że kazał ale to właśnie zbok był.
        • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:15
          Właśnie! PRZYPADKI! Tymczasem ematki zakładają z góry, że każdy lekarz, który prosi o zdjęcie stanika to zbok.
          • premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:28
            W tym przypadku młoda poczuła się niekomfortowo i wystarczy. To lekarza problem, że nie ma podejścia do pacjentów.
    • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 00:56
      Mnostwo razy kazali mi sciagac stanik przy badaniu stetoskopem i byly to KOBIETY (lekarki)
      Chya ze bedziecie twierdzic ze wszystkie byly les i chcialy koniecznie "poogladac"?

Chyba was pogielo z tym molestowaniem.
      Corka sie wstydzi?-no to sie wstydzi i co ?
      U ginekologa tez nie sciagnie bielizny "bo sie wstydzi"?
      No to niech nie chodzi do lekarza, bo "ma duze piersi i bedzie musiala sciagnac stanik".
      Problem rozwiazany.
      Jak bedzie musiala miec operacje, to polecisz z dzihadem do dyrekcji, ze chirurdzy -zboczency chca ja rozbierac na stole...

Serio uwazacie ze lekarza to tak straszliwe rajcuje , ze poszedl/poszla na medycyne tylko po to zeby ogladac cycki???
      Wszedzie tylko wszyscy chca was molestowac , ojej...
      • semihora Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:43
        A lekarz przestaje być mężczyzną, gdy widzi młode piersi? Już paru tak badało pacjentki penisami, bo skoro są lekarzami, to trzeba im zaufać...
        • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:40
          W dzisiejszym świecie gole cycki to taka niewyobrażalna podnieta dla mężczyzny...? Gole cycki sprzedają dziś nawet blachodachowke...
          • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:18
            Nadal tak.
            • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:24
              Mów za siebie, gazeciarzu.
              • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:30
                Jestem kobietą.
        • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:16
          Czyli co powiesz o facetach ginekologach (o zgrozo...)???
          Ile mlodych ci...ek sie naoglada!!!
          Przeciez chyba nie kontroluja swoich odruchow??
          A urolodzy/proktolodzy to niewatpliwie geje w lekarskiej skorze .
          Co tam-wiadomo ze patolodzy to nekrofile!
          A w ogole ematkowe biusty sa tak wstrzasajaco wybitne ze kazdy facet idzie tylko i wylacznie w tym celu na medycyne, bo przeciez w zyciu nie widzial cyckow!!
          Smieszne.
          • premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:33
            Śmieszne to jest zakładanie, że u lekarzy nadużycia się nie zdarzają. I później ludzie mają wątpliwości czy takie badanie było ok, czy to jednak gwałt/molestowanie. Bo to był lekarz, a lekarz też człowiek i różnie można trafić.
            • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:56
              Nadużycia zdarzają się wszędzie, ale to naprawdę trochę za mało, żeby od razu popadać w paranoję i wszędzie węszyć zboczeńców. Ta dziewczyna nie była w gabinecie sama jak palec, tylko z opiekunem. Czy ma coś konkretnego do zarzucenia temu lekarzowi? Czy też zasadność zdjęcia stanika podważana jest tylko z powodu wstydu?
              • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:22
                Wstyd jest wystarczającym powodem, szanujmy uczucia innych.
                • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 19:01
                  Z takim podejściem to może w ogóle sobie darować wizyty u lekarza. Bo ile może być warta diagnoza po badaniu przez ubranie i najlepiej jeszcze z zamkniętymi oczami.
            • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:55
              Roznie mozna trafic.
              Byl przypadek dentysty gwalcacego pacjentki.
              W zwiazku z tym nie mozna chodzic do dentysty ?
              Molestowanie musi spelniac jakies "wytyczne" , wstyd pacjentki nie moze byc JEDYNYM powodem.
              Bo w ten sposob nie mozna by wykonac wielu badan.
              • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:11
                Skoro jest jednym z powodów może warto pomyśleć by tym wstydzącym się ułatwić życie.
                Podobno w niektórych gabinetach są luźne spódnice z jednorazowej flizeliny, to samo mogłoby być u kardiologa (luźna koszulka).
                Oczywiście jako opcja, nie wstydzące się nie musiałyby korzystać
        • alessa28 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 11:24
          semihora napisała:

> A lekarz przestaje być mężczyzną, gdy widzi młode piersi? Już paru tak badało p
          > acjentki penisami, bo skoro są lekarzami, to trzeba im zaufać...

😂😂😂
          Mam ładne piersi oraz niecałe 30 na karku i nikt mnie jak dotąd nie zbadał penisem (cóż za obrazowosc w opisie Btw)
          Myślę że takie dopatrywanie się seksualnych podtekstów wynika z kompleksów.
          Serio, nie ona jedna ma młode piersi ,lekarz widział niejedne i możliwe o zgrozo, że ładniejsze.
          Zatem skupiłabym się na aspekcie medycznym.
          >
        • nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:44
          semihora napisała:

> A lekarz przestaje być mężczyzną, gdy widzi młode piersi?

Tak, normalny lekarz przestaje, jeśli jest w roli lekarza i bada. Ale zdarzają się zwyrole.
          >
      • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 04:02
        konsta-is-me napisała:

> Mnostwo razy kazali mi sciagac stanik przy badaniu stetoskopem i byly to KOBIET
        > Y (lekarki)
        > Chya ze bedziecie twierdzic ze wszystkie byly les i chcialy koniecznie "pooglad
        > ac"?
        >
        > Chyba was pogielo z tym molestowaniem.
        > Corka sie wstydzi?-no to sie wstydzi i co ?
        > U ginekologa tez nie sciagnie bielizny "bo sie wstydzi"?
        > No to niech nie chodzi do lekarza, bo "ma duze piersi i bedzie musiala sciagnac
        > stanik".
        > Problem rozwiazany.
        > Jak bedzie musiala miec operacje, to polecisz z dzihadem do dyrekcji, ze chirur
        > dzy -zboczency chca ja rozbierac na stole...
        >
        > Serio uwazacie ze lekarza to tak straszliwe rajcuje , ze poszedl/poszla na medy
        > cyne tylko po to zeby ogladac cycki???
        > Wszedzie tylko wszyscy chca was molestowac , ojej...

Nie ,ale można zmienić lekarza na kobietę dopóki młoda się nie oswoi ze swoim dorosłym ciałem. Przy umyśle jednak jeszcze częściowo dziecka.
        • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:00
          Dorosła kobieta też ma prawo do komfortu.
      • hanusinamama Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 16:10
        Mnie łaskawie Pani z POZ zgodziła sie osłuchac w ten piatek. Tez kazała zdjąc stanik, jestem po covidzie i powiedziała ze stanik moze zaburzać badanie. Nie powiem osłuchiwała mnie długo.
      • brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:56
        "Corka sie wstydzi?-no to sie wstydzi i co ?"

To że jako pacjentka ma prawo do poszanowania godności i że moze się na badanie nie zgodzić. Badanie piersi w dyskomforcie jest bardzo nie halo i nosi znamiona przemocy na tle seksualnym. Bez względu na to co pan doktor na to.
    • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:07
      Mnie tez kazali sciagac wyszlam na ges co sie nie chce rozebrac przy lekarzu ale bylam twarda i sie nie zgodzilam. Okazalo sie ze da sie zrobic badanie w staniku. Tez mialam duzy biust i wstydzilam sie. Z perspektywy obecnie rozbieram sie bez wahania jak trzeba wiec jestem zdania ze warto bylo sie bronic
      • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:10
        Bilans w liceum. Do dzis swietnie pamietam.
        • karme-lowa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:18
          Jako 15 latka bywałam często u kardiologa. Kobiety. Zawsze musiałam stanik zdejmować.
          Niedawno u internisty - kobiety też zdejmowałam stanik. Do Ekg i Ukg też stanik zdjęty.
          Wszystkie mnie napewno molestowały.
          • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:21
            Najlepsze, że w większości współczesne nastolatki nie mają żadnego problemu, żeby wywalać niemal cały biust na insta i pokazywać go całemu światu a jak przyjdzie rozebrać się u lekarza to już każda taka cnotliwa Zuzanna.
            • semihora Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:44
              >że w większości współczesne nastolatki nie mają żadnego problemu, żeby wywalać niemal cały biust na insta

W większości? Możesz to jakoś udowodnić, czy tylko tak co się wydaje?
            • nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:46
              Zależy od nastolatki. jedne wywalają, inne się wstydzą, niektóre zależnie od okoliczności wywalają lub się wstydzą.
          • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:07
            Nie chodzi o to czy molestowaly bo raczej nie - chodzi o to ze nastolatka ma prawo u intenisty bronic swojej wstydliwosci. Tak zwyczajnie po prostu.
            • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:18
              Nastolatka powinna przede wszystkim nauczyć się traktować swoje ciało normalnie a nie jak obiekt seksualny. Piersi to taka sama część ciała jak noga czy ręka. A lekarz badający pacjentkę w gabinecie nie ma płci. Nie obmacuje jej tylko bada.
              • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:29
                Prawda. Ale nie musi sie to stac teraz zaraz tylko moze byc rozciagniete w czasie. Jak juz napisalm ja wtedy nie zdjelam nic sie nie stalo na nastepnej wizycie zdjelam teraz problemu nie mam.
                • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:42
                  Ale wspomniana nastolatka była na badaniu z opiekunem. Nikt jej na siłę biustonosza nie zdzieral, mogła zareagować sama, mogła zareagować babcia, jesli było to az tak krępujące.
                  • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:51
                    No wlasnie o to chodzi ze mogla. Mogla tez sie nie rozebrac. Jej sprawa co tu rozkminiac czy oceniac nas tam nie bylo. Dla lekarza to pewnie klopot ale nie oszukujmy sie nie byla to sytuacja uniemozliwiajaca badanie ani sytuacja zagrozenia zycia. W pierwszej lekarz tlumaczy (dziecku) ze musi bo inaczej sie nie da w drugiej nikt nikogo nie pyta - wiem to rowniez z wlasnego doswiadczenia bo jak jako nastolatka zemdlalam na basenie i karetka zabrala mnie do szpitala rozebrali mnie z kostiumu podlaczyli ekg i w tym stanie lezalam sobie na korytarzu i bylo mi totalnie wszystko jedno.
                    • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:52
                      Albo widzimy pacjenta albo czlowieka
                      • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:58
                        Lekarz może widzieć równocześnie pacjenta i człowieka, ale to nie oznacza, że dla lekarza płci męskiej każda kobieta to od razu obiekt seksualny, na widok którego się ślini. Tak, lekarz musi nas dotykać. Tak, ten dotyk nie oznacza od razu molestowania seksualnego.
                        • ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:23
                          Ja nie wiem moze niejasno sie wyrazilam. Nie uwazam ze lekarz chce molestowac i niemoze sie na piersi napatrzec raczej jestem zdania ze jest to jak w dowcipie ginekolog wychodzi z roboty rozglada sie i oddycha z ulga wzdychajac “nareszcie twarze” chodzi o to ze czlowiek na prawo nie chcec sie obnazyc bo sie wstydzi nie dlatego ze wyczuwa zagrozenie.
                          • lily_evans11 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:29
                            Dokładnie. Tu nie o chuci lekarza chodzi, ale o to, że badania mogą być z różnych powodów krępujace. W każdej dziedzinie medycyny należy, poza leczeniem, dążyć do zmniejszenia dyskomfortu i stresu pacjentów.
                            • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:37
                              Masz rację, więc jeśli lekarz jest zbyt obcesowy, to należy zmienić lekarza, a nie domagać się badań przez ubranie, bo pacjentka wstydliwa. Przecież to nonsens.
                              • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:11
                                Pacjent przed lekarzem ma mieć wygląd pokorny i durnowaty. Godzić się na wszystko, o nic nie pytać, nie mieć własnych żądań, dopuszczalne jest lekkie miętolenie czapki w ręce.
                                • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 22:38
                                  Ale dlaczego od razu popadasz w skrajności? Wystarczy, żeby umożliwił lekarzowi dokładne badanie, takie, jakie jest akurat potrzebne do prawidłowej diagnozy. A jeśli uważa, że sam wie wszystko lepiej, to niech wcale nie przychodzi i tyłka nie zawraca.
              • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:25
                Całkowicie się zgadzam.
              • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:25
                Skoro nie ma płci to czemu molestowanie ze strony lekarzy wskazuje na płeć męską w 98.7%?
                • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:05
                  Bo kobiet się z zasady nie podejrzewa.
                  Lekarkę kobietę drobiazgowo badającą genitalia, czy piersi dziecka na bilansie, uznano by za dokładną i profesjonalną.
                  A tymczasem kobiet pedofilek wcale jest niemało.
                  • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:09
                    Biorąc pod uwagę statystyki bardzo mało. O wiele mniej niż mężczyzn.
                    • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:21
                      Nie tak znowuż mało.
                      Czytałam kiedyś opracowanie o pedofilach. Po pierwsze, jak już napisałam wyżej, kobiety sa zwykle poza podejrzeniem. To, że opiekunka, babcia, czy matka długo i dokładnie myje dziecko dla postronnych oznacza tylko, że dba o higienę, dlatego też trudniej je przyłapać. Zwykle dopiero jak się posuną do współżycia.
                      Statystyki uwzględniają tylko zgłoszone sprawy, czyli najczęściej gwałty.
                      • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:23
                        Kobiety zwykle są poza podejrzeniem bo są po prostu poza podejrzeniem. Mają o wiele niższe libido niż mężczyźni i nie napędza ich testosteron.
                        • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 21:42
                          Jakieś badania na potwierdzenie tej śmiałej tezy?
                          Bo opracowanie które czytałam opierało się m.in. na danych z gabinetów do których zgłaszały się kobiety (dobrowolnie) na leczenie.
                          I cały czas nie twierdzę, że kobiet jest więcej, czy nawet dokładnie tyle samo co mężczyzn, tylko, że jest ich sporo i bardzo dużo przypadków nie ujawnionych.
                          Choćby z życia wzięte. Ojciec wchodzi dwunastolatce do łazienki bez pukania- molestuje, podgląda, matka wchodzi synowi- nadopiekuńcza.
                          • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:12
                            Albo oboje są po prostu chamami lub bezmyślnymi, bo nie chcą zapukać.
                  • pierwszychleb Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 11:29
                    cruella_demon napisała:

> Bo kobiet się z zasady nie podejrzewa.
                    > Lekarkę kobietę drobiazgowo badającą genitalia, czy piersi dziecka na bilansie,
                    > uznano by za dokładną i profesjonalną.
                    > A tymczasem kobiet pedofilek wcale jest niemało.

No nie wiem.
          • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 04:07
            karme-lowa napisała:

> Jako 15 latka bywałam często u kardiologa. Kobiety. Zawsze musiałam stanik zdej
            > mować.
            > Niedawno u internisty - kobiety też zdejmowałam stanik. Do Ekg i Ukg też stanik
            > zdjęty.
            > Wszystkie mnie napewno molestowały.

Bo lekarze lecą rutyna i nie chce im się dołożyć wysiłku w inaczej przeprowadzone badanie.

Jak w pl kobiety w ciąży muszą mieć gmeranie co miesiąc ,a w UK tysiące ciąż i jakiś nikt bez wyraźnego powody nie bada ginekologicznie.
            W dwóch ciążach byłam badana ginekologicznie przez lekarza raz.
            Oczywiście co innego podczas porodu.
            • karme-lowa Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:45
              3-mamuśka
              >
              > Bo lekarze lecą rutyna i nie chce im się dołożyć wysiłku w inaczej przeprowadzo
              > ne badanie.
              >
              > Jak w pl kobiety w ciąży muszą mieć gmeranie co miesiąc ,a w UK tysiące ciąż i
              > jakiś nikt bez wyraźnego powody nie bada ginekologicznie.
              > W dwóch ciążach byłam badana ginekologicznie przez lekarza raz.
              > Oczywiście co innego podczas porodu.
              Akurat mylisz się. Chciała być bardzo dokładna. Stanik przeszkadzał kardiologowi w badaniu zastawki.
              • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 21:25
                Tak się to ich niegmeranie kończy. Przynajmniej w Polsce w nawet kiepskich placówkach dzieci masowo nie umierają podczas porodu.

Wielka Brytania: Największy skandal na porodówkach w historii. Dziesiątki zmarłych dzieci
                • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 21:33
                  Należałoby porównać do wyników polskich, ile uszkodzeń niemowlaków, jak i zgonów było w Polsce na przestrzeni 40 lat.
                • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 24.11.19, 17:09
                  cruella_demon napisała:

> Tak się to ich niegmeranie kończy. Przynajmniej w Polsce w nawet kiepskich plac
                  > ówkach dzieci masowo nie umierają podczas porodu.
                  >
                  > Wielka Brytania: Największy skandal na porodówkach
                  > w historii. Dziesiątki zmarłych dzieci

Co ma gmeranie w ciąży do zaniedbań podczas porodu?

Jasne a w pl to taki cud miod i orzeszki.
                  Nie mam dostępu do całości artykułu ledwo do 1 zadnia.
                  A w pl uszkodzenie jednej z bliźniaczek? Sportowca to co niby?
                  Mi tez pierwszego syna mało nie wykończyli. Zostawili w środku nocy sama ,bo położna sobie spała.dopiero jak znaleść tętna nie mogła zawołał lekarza i kładł się na brzuch żeby szybko dziecko wydobyć.
                  O faszerowaniu relanium ciężarnych co noc , nie wspomnę żeby spały w i w nocy dupy nie zawracały. I nie płakały za chcą do domu.

Mnie mama urodził w sali ,na własnym łóżku w 7 miesiącu pomimo ze mówiła położnej ze rodzi 4 dziecko chyba wiedziała. A ta jej powiedziała ze idzie zjeść obiad i żeby poczekała.
                  Bo myślała ze kłamie i wymyśla.
                  I to jest w artykule zdaje się o 1 szpitalu.
                • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 24.11.19, 17:16
                  Umieraja, maja powiklania tyle ze w pl rzadko w ogole to wychodzi, nie mowiac o odszkodowaniach dla rodzicow. Zamiatane po dwywan a rodzice nadal nie maja szans z bledami lekarzy.
      • bergamotka77 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:39
        Jak można wstydzic sie... lekarza? 😄
    • nikita1906 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:15
      Wczoraj byłam z moja 15latka na bilansie- badanie było w staniku...ale lekarzem była kobieta..,
    • 7katipo Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:49
      W życiu nie kazano mi zdejmować stanika do badania.
      Chyba, że było to badanie piersi.
    • tojamarusia Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 08:58
      Od wielu lat nie zdejmuję stanika do badania, poza EKG oczywiście.
      Ostatnio byłam u rodzinnej z 12-letnią córką, która miała założony topik. Okazało się, że wystarczy zsunąć ramiączka i lekko obsunąć topik, żeby zbadać i osłuchać.
    • magdzialena78 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 09:53
      Bez przesady a pediatra ogladajacy i dotykajacy jąder to pedofil?
      • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:01
        Przykład o tyle nietrafiony, że jako świętość to ematki traktują tylko ciało kobiety. Jądra u lekarza to już kategoria mniej więcej ta sama co kran u hydraulika. Co to za problem dla faceta zdjąć majtki u lekarza? Nie to, co dla ematki zdjąć biustonosz! To gorzej jak duszę obnażyć. smile Panie nie widzą, że w ten sposób same traktują się li jedynie jako obiekty seksualne.
      • lauren6 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:20
        Taka różnica, że pediatra (a trafiłam na różnych lekarzy) zawsze pyta dziecko (nie mnie) czy może mu zajrzeć w majtki.
        Rozumiesz na czym polega różnica między pytaniem o pozwolenie, a nakazem zdjęcia bielizny?
        • kanna Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 15:22

> zawsze pyta dziecko (nie mnie) czy może mu zajrzeć w majtki.

100/100
    • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:20
      Okropne jest to co wiele z was napisalo, ze ta nastolatka taka zacofana bo wstydliwa a.przeciez lekarz "nie.ma plci",.przeciez u ginekologa.trzeba, bo przeciez ta nastolatka na insta cycki pewnie wystawia... Okropne. Jeden wielki rzyg...😡 Kobieta kobiecie.... Skoro ta nastolatka czula sie zle w.tej sytuacji, to nie musi sie rozbierac. I tak, mozna sie podniecac piersiami dziewczyny i w obecnosci babci. I wyobrazcie sobie lekarz ma plec i normalne meskie odruchy. Ksiasz zreszta tez. Rada: zmien lekarza-wez lekarke+ucz corke, ze jak czegos nie chce, to ma prawo mowic "nie"!!!!!!!!!l A teraz opowiastka z czasow mojej mlodosci: mialysmy badanie lekarskie w szkole, przyjechal jakis lekarz meskiej. Akurat wszystkie dziewczynki byly jeszcze plaskie jak deska , wszystkie.z wyjatkiem (nazwijmy ja) Majki, ktora juz wtedy miala bujne piersi. Lekarz zwazyl nas, zmierzyl, kazda osluchal, a tylko.jednej.kazal zdjac stanik. Zgadnijcie ktorej???
      Odp. (gdyby ktoras nie zaskoczyla) Majce!
      A teraz pomyslcie dlaczego?
      Odp.?
      • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:30
        No tak, bo absolutnie przecież nie mogło być tak, że stanik przeszkadzał w badaniu. Toż wiadomo, że lekarze-faceci to zboczeńcy i idą na medycynę wyłącznie po to, żeby oglądać i macać młode kobiety.
        • bywszy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:51
          ... powiedziała Majka. smile
        • amsterdama Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 15:49
          Co Wy takie nienowoczesne jesteście z tym dyskryminowaniem płci? Przecież w dzisiejszych czasach wiadomo, że zboczeńcem może być tak samo kobieta jak i mężczyzna.
      • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:35
        Gdzie wy tych wszystkich zboczeńców znajdujecie? Chyba we własnej wyobraźni! Żyję już lat... No, długo żyję i jakoś nie mam takich doświadczeń. Może ten lekarz chciał ci zbadać piersi, bo tę część ciała też się bada, jakbyś nie widziała matematyczko. Ale od razu zboczeniec!
      • mona-taran Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:41
        Może dlatego, że płaskie jak deska nie miały staników. ..?
        • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:08
          mona-taran napisała:

> Może dlatego, że płaskie jak deska nie miały staników. ..?

big_grin
        • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:37
          Mialy staniki, ale panu dr nie przeszkadzaly. Przeszkadzal jemu tylko stanik u biusciastej kolezanki.
          • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 19:17
            Akurat (przynajmniej w przypadku kardiologów) wielkość biustu ma znaczenie. Im większy biust i zabudowany stanik, tym trudniej. Czasami nawet żeby dobrze usłyszeć, trzeba podnieść cycek, to dopiero perwersja.
            Płaskie deski w niezabudowanym staniku bez fiszbin nie muszą zdejmować nie z powodu braku podniety dla lekarza.
            • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 19:31
              Ludzie w tym wieku rzadko mają problemy z sercem, a już to konieczne są badania typu EKG, a nie stetoskop.
              • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 20:05
                Do EKG tym bardziej muszą zdejmować.
              • konsta-is-me Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 08:32
                Aha, przyszli do kardiologa leczyc kolana?
                Logiczne !
                Po co mialby badac serce ?
                • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 08:58
                  To w końcu dziewczynka przyszła na bilans do internisty, bez zgłaszanych innych dolegliwości, czy do kardiologa?
                  • cruella_demon Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 11:13
                    Internista ma obowiązek osłuchać też serce, nie tylko płuca.
                    • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 11:32
                      I ma obowiązek dostosować się odmowy pacjenta zdjęcia stanika.
      • bywszy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 10:54
        szalona-matematyczka napisała:
        > ...
        > ... I wyobrazcie sobie lekarz ma plec i normalne meskie odruchy. Ksiasz zreszta tez.
        > ...

Czymże byłoby życie bez litrówek... Nuda. big_grin
      • mimbla125 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 07:38
        Może tylko Majka miała stanik? Jeśli wszystkie inne "jeszcze płaskie jak deska", to po co miałyby nosić stanik?
        • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:10
          Wszystkie dziewczynki mialy staniki. Nie pamietasz tych czasow, ze sie nosilo stanik, bo cala klasa tez nosila?
      • nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:56
        Ale to co Ty piszesz też jest przesadne - naprawdę rzadko się zdarza że lekarz jest zaburzony i podczas badania podnieca go widok rozebranej pacjentki. To prawda, że może się coś takiego zdarzyć, natomiast zakładanie z góry, ze tak jest, duszukiwanie się w każdym lekarzu zboka, to trochę dziwaczne.
        I jeszcze jedno oddam: nikt mnie tak nie upokorzył w sferze mojej cielesności jak:
        1. pani doktor ginekolog
        2. pani położna podczas porodu
        Płeć nie jest tutaj żadną gwarancją.
        • brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 00:14
          Przecież tu kompletnie nie ma znaczenia czy doktor to zboczeniec czy nie. Znaczenie ma to czy dziewczyna chciała się przed nim rozebrać i czy została do tego zmuszona.
          • nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 00:22
            W tym poście odniosłam się do tego co pisze MAtematyczka, nie do postu starowego.
    • kochamruskieileniwe Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:04
      Takie OT
      Do jakiego lekarza (płeć) powinien trafić nastolatek, gdy wiadomo, że będzie badanie per rectum?
      dziewczyna - kobieta? mężczyzna?bez znaczenia?
      chłopiec - kobieta? mężczyzna?bez znaczenia?

suspicious
      • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:40
        Do lekarza, ,ktory jemu pasuje, a nie do lekarza, ktorego 15 lat temu wybrala mamusia. Tej dziewchynie z postu ten lekarz nie pasuje. Ona o tym wyraznie mowi. Trzeba wybrac takiego, przy ktorym ona czuje sie nieskrepowana. Proste.
    • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 11:29
      I znowu wulgarnosc ematek wylazi. Tak, nastolatka mogla miec na sobie rozpinana bluzke i ewentualnie rozpiac ten stanik jesli bylo to konieczne. Lekarz naprawde nie musi wiedziec wszystkiego zeby zbadac pacjenta. Zreszta to nie dotyczy tylko nastolatek a wszystkich. Oczywiscie sa badania ktore to wymuszaja ale i tak moze byc to zredukowane do koniecznego minimum w warunkach poszanowania prywatnosci.
      I nie, wiekszosc nastolatek nie pokazuje cyckow na insta calemu swiatu. Ja wiem ze klasyczna ematka jest przyzwyczajona do parodowania z golym tylkiem przez pol pokoju ginekologa i lezenia na jak to nazywa (nie wiem czemu) samolocie bez zadnego przykrycia itp uwazaja ze to ok ale nie wszyscy tak maja.
      • memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:32
        >Oczywiscie sa badania ktore to wymuszaja
        Np bilans...
        • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 24.11.19, 17:12
          memphis90 napisała:

> >Oczywiscie sa badania ktore to wymuszaja
          > Np bilans...
          >

Bzdura moje dzieci były na wielu bilansach i poza okresem niemowlęctwa nie rozbierałam do naga żadnego.
    • iwoniaw No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 22.11.19, 12:21
      lekarz potrafi przez zasłonkę diagnozować, wyłącznie na podstawie opisu objawów przekazanych przez towarzyszącego pacjentce opiekuna big_grin Widzę, że szerokie grono ematek z tego samego kręgu kulturowego big_grin
      • rosie Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 10.04.21, 19:57
        ba, teraz lekarz to nawet przez telefon potrafi zdiagnozować chorego człowieka. A bilansu nie umie zrobić przez biustonosz. Każdy bilans wygląda inaczej w zależności od wieku. Można sprawdzić w google na co lekarz będzie zwracał uwagę i przygotować dziecko. Można też bilansu nie robić, nie jest obowiązkowy.
        • klementyna156 Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 10.04.21, 20:02
          rosie napisała:

> ba, teraz lekarz to nawet przez telefon potrafi zdiagnozować chorego człowieka.
          > A bilansu nie umie zrobić przez biustonosz. Każdy bilans wygląda inaczej w zal
          > eżności od wieku. Można sprawdzić w google na co lekarz będzie zwracał uwagę i
          > przygotować dziecko. Można też bilansu nie robić, nie jest obowiązkowy.
          Jaki biustonosz? Do naga rozbierają młodego człowieka na bilansie, żadnych gaci też.
          No nie wiem, czy synowi wydaliby świadectwo maturalne, gdyby nie zrobił bilansu te kilka lat temu. Szkoła przypominała i pilnowała. Zresztą, nie widzę powodu, dla którego miałby się nie badać - przynajmniej miał porządną całościową kontrolę, z zaleceniami wizyt u kilku specjalistów (typu ortopeda czy dermatolog, bo pieprzyki do skontrolowania). Same korzyści, bez sensu się "nie przeglądać".
          • ritual2019 Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 10.04.21, 20:16
            Wybacz klementyna ale nie moge - masz zryty beret.
            Co ma swiadectwo maturalne z badaniem mlodych ludzi w dodatku nago. Co to w ogole za matrix?
            • klementyna156 Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 10.04.21, 20:17
              ritual2019 napisał(a):

> Wybacz klementyna ale nie moge - masz zryty beret.
              > Co ma swiadectwo maturalne z badaniem mlodych ludzi w dodatku nago. Co to w ogo
              > le za matrix?
              Szkoła wymagała dostarczenia bilansu przed wydaniem świadectwa. No i bardzo dobrze, że dba o zdrowie uczniów, brawa dla niej.
              • ritual2019 Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 10.04.21, 21:02
                Szkola raczej nie miala takiego prawa ale jak napisalam w Polsce jest niska swiadomosc.
                • ritual2019 Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 10.04.21, 21:05
                  Ja juz pomijam ze ukonczenie szkoly nie ma nic wspolnego czy uczen ma krzywy kregoslup, schodzi mu napletek itd.
      • nangaparbat3 Re: No proszę, a w Arabii Saudyjskiej to 11.04.21, 00:02
        iwoniaw napisała:

>Widzę, że szerokie gr
        > ono ematek z tego samego kręgu kulturowego big_grin
        >
        Jak czytam ten wątek mam identyczne skojarzenia.
        Wahnęło się, niby wiem, ale nie sądziłam, że aż tak.
    • amsterdama Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 15:20
      Bez problemu można słuchawkę wsunąć pod stanik sportowy. Jestem bardzo wyczulona na wrażliwość, wstydliwość młodych ludzi.
      • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:51
        Amsterdama, stanowisz mniejszosc wsrod ach! jak wyzwolonych ematek. A potem dziwia sie, ze jak to jest, ze rodzice nie zauwazyli ze ks. J. czy znany jazzman gwalcili dziecko.No przeciez to nic takiego, ze ksiezulek dlugo caluje chlopczyka, a znany jazzman zaprasza podrastajace panienki na nocne proby. No przeciez dziecior marudzi, nie wiadomo dlaczego nie chce isc na plebanie czy na lekcje u jazzmana. Wymysla sobie bachor jakies rzeczy, ze niby sie tam zle czuje. Bachory maja nie byc takie dzikie i isc do tego ksiedza/jazzmana itp. z pelnym zaufaniem, bo przeciez to wielcy ksztalceni ludzie i nie maja plci. I przeciez tacy ludzie nie maja zboczonych mysli i nie naduzyja swojego stanowiska, szczegolnie gdy babcia stoi obok.😂 XXI wiek, emama - "waska " specjalistka a ignoruje to co dzieciak bardzo czytelnie usiluje przekazac.😠
        • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:55
          Bredzisz matematyczka. Co mają wspólnego nocne próby czy zapraszanie przez księdza z wizytą u lekarza? A jak tam śledztwo niemieckiej prokuratury w sprawie męża? Nie zabiorą ci odziedziczonego majątku?
          • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:01
            Bredzisz przystanku. Co ma moj majatek do tego, ze mloda dziewdzyna zle sie czuje u lekarza? Lubisz jak mloda osoba wstydzi sie,, rajcuje cie to, zboczona stara babo, bo zazdroscisz jej mlodosci?
            • przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:06
              To ty jesteś zboczona, bo w zwykłej wizycie lekarskiej i badaniu upatrujesz napadu zboczeńca na cnotliwą panienkę.
              • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 22:01
                Do tego jestes wulgarna stara baba, ktora jest ograniczona umyslowo, bo nie potrafi zrozumiec, iz wrazliwa mloda dziewczyna moze po prostu sie wstydzic starego lekarza. Widocznie sprawia ci radosc pokazywanie szystkim tych twoich zwiedlych , opadlych i nieapetycznych gruszek, ale wyobraz sobie, ze nie kazdej to pasuje, szczegolnie, gdy ma smaczne jabluszka.
                • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 23:14
                  Odezwała się mistrzyni słownej finezji i taktu...
                  Wytłumacz może, po cholerę matka wysyła dziewczynę do starego lekarza zamiast do młodej lekarki, skoro córka taka wstydliwa.
                  • flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:06
                    Może w przychodni np. nie ma wyboru?
                    • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:18
                      Matka nie pomyslala, ze corce lekarz nie bedzie pasowal? Nie wiem, spytaj sie matki.
                • milupaa Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 22:34

> Widocznie sprawia ci radosc pokazywanie szystkim tych twoich zwiedly
                  > ch , opadlych i nieapetycznych gruszek, ale wyobraz sobie, ze nie kazdej to pas
                  > uje, szczegolnie, gdy ma smaczne jabluszka.

🙈 Ty chyba jesteś facetem jednak.
              • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 03:44
                przystanek_tramwajowy napisał:

> To ty jesteś zboczona, bo w zwykłej wizycie lekarskiej i badaniu upatrujesz nap
                > adu zboczeńca na cnotliwą panienkę.
                >
                Nie nie wodzimy zboczeńca. A dorastająca młoda kobietę która ma jeszcze problem ze sowim ciałem i nie chce się rozbierać przed obcym chłopem.
                Wiele nastolatek nie akceptuje swojego zmieniającego się ciała.
                Musi się oswoić z kobiecością taka naturalna kolej rzeczy.
        • iwoniaw Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:04
          Tak tak, posyłanie "na plebanię i na lekcje do jazzmana" to dokładnie to samo co badanie lekarskie w obecności dorosłego opiekuna. Następna fanka szariatu.
          • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 22:05
            To idz na ulice i pokazuj wszys tkim te swoje zmiete gruchy ale nie zmuszaj wrazliwej dziewczyny, skoro ona nie chce! Widac, zes z pokolenia Bonka i starcza demencja cie dopadla, bo zapomnialas jak wrazliwe sa mlode (!) dziewczyny.
            • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 23:20
              Ty przeszłaś w młodości jakąś traumę, że ci się gabinet lekarski kojarzy z burdelem?
              • majaa Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 23:24
                To ty byłaś tą Majką?
                • szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:12
                  Nie. Majka zreszta odmowila zdjecia stanika i byla afera, bo lekarz sie wyklocal, wiec ona mu uciekla z gabinetu i poskarzyla sie wychowawczyni. Wychowawczyni trzymala strone Majki, widocznie nie byla postepowa emama i pr zemoca nie sciagala jej stanika, bo lekarz (na szczescie ...)
                  • 3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 24.11.19, 17:14

> Nie. Majka zreszta odmowila zdjecia stanika i byla afera, bo lekarz sie wykloca
                    > l, wiec ona mu uciekla z gabinetu i poskarzyla sie wychowawczyni. Wychowawczyni
                    > trzymala strone Majki, widocznie nie byla postepowa emama i pr zemoca nie scia
                    > gala jej stanika, bo lekarz (na szczescie ...)

Brawo dla wychowawczyni. Uszanowała dziewczynę.

Ale nie dziwie się ze ematki maja taki stosunek skoro co niektóre , własną córkę nastolatkę siła by do aborcji zmusimy. Chyba ciągnąć za włosy do lekarza i przywiązując nogi.
                    • bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:08
                      Ja mam takie pytanie: po co ocenia się rozwój piersi, jąder i penisami? Pytam serio, bo moje dzieci są urodzone i wychowane w UK i nikt nigdy im rozwoju penisów ani piersi nie oceniał. Jeśli lekarz stwierdził, że np piersi są za male/za duże a penis za krotki/długi to się dzieje potem? Intryguje mnie to na prawdę!
                      • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 17:17
                        Serio w uk nie bada się chłopców w kierunku wnętrostwa? A dorastającym dziewczynki nie uczy się badać piersi?
                        • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 17:21
                          71tosia napisała:

> Serio w uk nie bada się chłopców w kierunku wnętrostwa?

Czego?

A dorastającym dziewcz
                          > ynki nie uczy się badać piersi?

??? A kto ma je tego uczyc? Kto uczy tego w pl? To dorosle kobiety robia sobie samobadanie piersi, co jest czyms normalnym i szkolen do tego nie potrzeba.
                          • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 17:31
                            Wada rozwojowa u chłopców, polega na tym ze jądra nie są umieszczone w odpowiednim miejscu. W Polsce tylko czasami lekarz mówi o badaniu piersi, w uk jak widać tez.
                            • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 18:02
                              Wiem co to jest. Tyle ze to sie diagnizuje podczas badania noworodka po urodzeniu i/lub w trakcie badania rutynowego gdy dziecko ma 8-12 tygodni. Nie rozumiem wiec twojego pytania pelnego zdziwienia.
                              W Polsce chyba jest tak samo prawda?
                              Nie wiem tez jaki lekarz ma mowic o badaniu piersi? Komu? Bo chyba nie dorastajacym dziewczetom? 80% raka piersi wystepuje w grupie wiekowej 50 plus dlatego wiec regularny screening wykonuje sie kobietom miedzy 50-70 lat. Wiadomo ze kobiety wykonuja samobadanie piersi co jest czyms naturalnym, naprawde lekarze nie musza o tym mowic, kobiety ogladaja sie w lustre takze wiec zauwaza wizualne zmiany takze, do tego dochodza media ktore tez dosc czesto o raku mowia, roznego rodzaju kampanie, zbieranie funduszy itp. W dziesiejszych czasach raczej nie ma kobiet ktore nie maja pojecia czym jest rak piersi
                        • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 17:26
                          71tosia napisała:

> Serio w uk nie bada się chłopców w kierunku wnętrostwa?

Ah, tak bada sie, u niemowlat po urodzeniu i/lub w trakcie standardowego badania w wieku 8-12 tygodni.
                          • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:23
                            badania sie u niemowlat ale powinno tez u starszych chlopcow, bo czasami jądra obecne w mosznie po urodzeniu, w wieku kilku ulegają przemieszczeniu, nazywa sie to „nabytem” wnętrostwem. Wiem bo mialam taki przypadek w rodzinie.
                            • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:45
                              😀
                              • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:25
                                co cie tak rozsmieszylo Ritual? Wnetrostwo nabyte - to schorzenie, ktore grozi powaznymi konsekwencjami zdrowotnymi
                                www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031393915000827
                      • arthwen Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 18:50
                        Penisa i jądra po to, żeby stwierdzić czy np napletek odchodzi poprawnie, czy nie jest przyklejony, nie ma stulejki, czy ujście cewki moczowej nie jest częściowo zasłonięte, czy nie ma przepukliny pachwinowej, czy oba jądra są prawidłowo wykształcone itp. Nie chodzi o wilekość/długość. Z biustem podobnie, chociaż prawdę powiedziawszy to ja sobie nie przypominam, żebym takie badanie za czasów nastoletnich miała - natomiast z synem na bilansie owszem (ale to te bilanse dziecięce, nastolatkowego jeszcze nie miał) miał sprawdzane.
                        W przypadku nastolatka lekarz powinien też poinformować i pokazać jak się samemu badać i na co zwracać uwagę, jakby były jakieś nieprawidłowości.
                        • bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:27
                          Ale stulejki u nastolatka? Przeciez takie rzeczy wyłapuje się jak dzieci są małe! 15 latce/latkowi w majtkach grzebią? No nie wyobrażam sobie. Rozumiem, że jak jest ku temu przesłanka, diagnostyka, podejrzenie czegoś tam. Dzieciaki mają edukację seksualna w szkole i tak, moja córka uczyła się samobadania piersi. Ja też ja nauczyłam.
                          • klementyna156 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:40
                            bovirag napisała:

> Ale stulejki u nastolatka? Przeciez takie rzeczy wyłapuje się jak dzieci są mał
                            > e! 15 latce/latkowi w majtkach grzebią?
                            Nie grzebią, ale oglądają nago. Na bilansie 18-latka - tak, jak najbardziej. Oceniają dojrzałość płciową, wyłapują nieprawidłowości.
                            • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:49
                              OJP, nawet ja dorastajac w Pl nie mialam czegos takiego i nie wyobrazam sobie nawet. Ogladaja mago nastolatki, juz sobie wyobrazam nastolatke ktora by sie na cos takiego zgodzila, pomiajajac ze nie ma to zadnego sensu z punktu widzenia medycyny. Skad to w ogole sie bierze?
                              • klementyna156 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:50
                                Nikt nikogo o zgodę nie pyta. Bilans jest obowiązkowy dla wszystkich.
                                • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:01
                                  klementyna156 napisał(a):

> Nikt nikogo o zgodę nie pyta. Bilans jest obowiązkowy dla wszystkich.

😀😀
                                  Nie ma czegos takiego jak 'obowiazkowy'. Moze w pl szczepienia dzieci sa ale balanse raczej nie. I nie ma czegos takiego jak nikt sie nikogo nie pyta, nawet medyk nie moze wymusi na pacjencie nawet jesli to osoba mloda rozbierania sie do naga w celu ogladania jego ciala. Problem polega na tym ze w Polsce brak jest swiadomosci swoich praw m.in do poszanowania prywatnosci i intymnosci oraz tego ze to pacjent nawet jesli jest niepelnoletni wyznacza granice. Czym innym jest koniecznosc przeprpwadzania badan miejsc intymnych ale podkreslan koniecznosc ktore powinno sie odbyc z zachowaniem wszelkiej mozliwej intymnosci a czym innym ogladanie osob nago bez potrzeby bo bilans nie jest potrzeba ani koniecznoscia.
                                  • klementyna156 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:05
                                    ritual2019 napisał(a):
                                    Czym innym jest
                                    > koniecznosc przeprpwadzania badan miejsc intymnych ale podkreslan koniecznosc
                                    > ktore powinno sie odbyc z zachowaniem wszelkiej mozliwej intymnosci a czym inny
                                    > m ogladanie osob nago bez potrzeby bo bilans nie jest potrzeba ani koniecznosci
                                    > a.
                                    No ale po co się nie badać, skoro można mieć przegląd całości, za darmo? Nie rozumiem. Jest potrzeba oglądania nago, bo lekarz sprawdza też genitalia. Nie da się przez gatki, no niestety. Czasem trzeba, do proktologa też należy się rozebrać. Nikt tu nikogo nie upokarza ani nie "odbiera intymności. Normalna sprawa, badanie i już. Tak samo jak rozebranie się od pasa w górę na USG piersi, nie będę protestować, jeśli chcę być zbadana. Syn chciał, to go zbadali. I dobrze. Traumy nie miał, papier, że zdrowy, dostał.
                                    • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:09
                                      Lekarz nie ma potrzeby sprawdzac genitaliow. Jakos w wielu krajach nie sprawdza sie tego nastolatkom, ani nawet dzieciom kilkuletnim i nie ma tam wiecej przypadkow problemow niz w pl. Co to w ogole za pomysly?
                                      • klementyna156 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:16
                                        ritual2019 napisał(a):

> Lekarz nie ma potrzeby sprawdzac genitaliow. Jakos w wielu krajach nie sprawdz
                                        > a sie tego nastolatkom, ani nawet dzieciom kilkuletnim i nie ma tam wiecej przy
                                        > padkow problemow niz w pl. Co to w ogole za pomysly?
                                        No to dokształć się. To ostatnie badanie przewidziane w Polsce, w profilaktyce u dzieci, takie przeglądy robi się na roczek, na dwa, potem bodaj 4 i 6 lat, na 10 lat też chyba (już nie pamiętam dokładnie, ale sporo tych bilansów jest). Za każdym razem całościowo, tzn. m.in. kręgosłup, stopy, skóra, oczy, genitalia (rozwój płciowy), mowa (u maluchów) i inne też. Superprzydatne, bo wiele nieprawidłowości można wyłapać. Jasne, do więzienia cię nie wsadzą, jak dziecku nie zrobisz, tylko po co nie robić? Skoro to bardzo ułatwia życie. Tak samo - można nie chodzić do dentysty na regularne kontrole, pewnie. Tylko skutki braku badań mogą być opłakane. I tak, niech sprawdzają genitalia też, każdemu. Dlaczego by nie? Nie widzę żadnego problemu. Bo wstyd? Wstyd to zaniedbać zdrowie.
                                        • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 21:09
                                          Sorry, ale jako rodzic cbyba widzisz nieprawidlowosci u malego dziecka a starszego nago nie ogladasz a w razie problemow samo ci powie. Tak jest wszedzie, jakos bez nagich bilansow ludzie wylapuja problemy i je lecza od tego jest edukacja a nie zmiszanie do rozbierania sie do naga i bycia ogladanym.
                                      • fraudes Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:20
                                        W Belgii, jako jedynym kraju ue robi się profilaktyczne usg jąder nastolatkom. Zdziwiłbyś się ile schorzeń można wykryć.
                                        • bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:32
                                          No dobrze, ale usg to coś innego niż stanie bez majtek tak, żeby ktoś Ci się przyglądał. Bo dziewczyny mowia, ze się nie dotyka, tylko lekarz się przygląda.
                                    • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 20:13
                                      Nikt tu nikogo nie upokarza ani nie "odbiera intymności. Normalna sprawa, badanie i już.

Nie, dla wielu to nie jest normalna sprawa, zwlaszcza dla nastolatkow. Nawet badanie konieczne (tzw bilanse nie sa) wymaga zachowania mozliwej intymnosci czyli odslanianie tylko tyle ile konieczne i tylko tak dlugo jak to konieczne.

Tak samo jak rozebranie się od pasa w górę na USG piersi, nie będę protestować, jeśli chcę być zbadana.

Jesli chcesz - ale ty napisalas ze nikt sie nikogo nie pyta. Poza tym nie rozbierasz sie w tym celu do naga.
                                      To rozebranie sie do pass jest konieczne ale nadal zachowane sa (w kazdym razie powinny byc) warunki prywatnosci.
                        • bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:28
                          A jak jądra nie są prawidłowo wykształcone u nastolatka to co wtedy? Pytam jak najbardziej serio.
                          • 71tosia Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:44
                            zalezy co to znaczy 'nieprawidlowo wyksztalcone'. Wnetrostwo leczy sie hormonalnie lub operacyjnie.
                            • bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 22:41
                              Tak. Ale to się wylapuje u niemowlaka/ młodszego dziecka a nie u 15sto latka. Szczerze, jestem w szoku. Jakby mi jako 15- łatkę jakiś lekarz/lekarka miała badać piersi czy w cipke zaglądać to bym chyba umarła. Nie mówię o wizycie u ginekologa bo to tegoż chodzi się z problemem. Moja córka na pewno by się nie zgodziła. Synowie to w sumie nie wiem, bo oni bardziej wyluzowani. Czy piersi się twojej córce normalnie rozwijają to chyba widać? Jak ma problem to przecież Ci mowi- moja mówi.
                              • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:15
                                Tego wlasnie nie rozumiem. Corka nie powie matce ze ma watpliwosci co do swoich piersi ale rozbierze sie do naga przed lekarzem i pozwoli sie ogladac i sobie zagladac bez powodu?
                                Mam corke 18 -letnia, kilka razy rozmawialysmy na tematy antykoncepcji, ciala, pobierania materials do tzw cytologii oraz jak to sie odbywa itd. Powiedzialam corce ze ze wszystkim moze zwrocic sie do mnie ale jesli woli do opieki medycznej to tez moze albo samodzielnie albo ja jej bede towarzyszyc. U mnie moze pojsc samodzielnie dlugo przed pelnoletnoscia.
                                Zadnych bilansow tu nie ma, zadnego badania nago itp. Jesli trzeba to badania wykonuje sie z zachowaniem najwyzszych standardow poszanowania intymnosci itd.
                          • ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:47
                            Podejrzewam ze nastolatek to zauwazy i zglosi sie do lekarza.
                      • mamamisi2005 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 19:36
                        Bilans dotyczy oceny rozwoju. W wieku nastoletnim stopień dojrzewania to jeden ze wskaźników harmonijnego rozwoju, jak wzrost i waga. A ocenia się (między innymi) nie wielkość piersi (to cecha osobnicza), ale cechy ich dojrzałości (czyli stadium rozwoju). Zaburzenia harmonijnego rozwoju mogą skłonić do myślenia np. o zaburzeniach endokrynnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka