15.12.19, 11:25
Zwykle skórzane figurowki. Nie z poliuretanu, nie pseudolyzwy do jazdy okazjonalnej, nie superhiper profesjonalne, tylko normalne łyżwy nie za milion monet. Są jeszcze takie, czy ostatnie takie produkował polsport? Na czym jeździ ematka?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Łyżwy 15.12.19, 11:30
      Jeździć, to już nie jeździ, bo już nie ma po czym - zima przestała być zimą. A ma własnie takie jak piszesz - klasyczne, skórzane figurówki. Ale one mają już ze 30 lat smile
      • mum2004 Re: Łyżwy 15.12.19, 12:08
        Są świetne risporty, niestety dość drogie, w końcu to skóra. Jednak uważam że warto, dla dorosłego to zakup na lata. Ja moje uwielbiam.
        • armamagedon Re: Łyżwy 15.12.19, 14:29
          Dzięki, zastanawiałam się nad nimi. Pamiętasz może model? Chciałam czar e, ale tylko męskie znajduję 😄
          • mum2004 Re: Łyżwy 15.12.19, 20:26
            Ja mam białe, szczerze to nie pamiętam modelu, jakiś najbardziej podstawowy, Antea chyba. Moim zdaniem to takie klasyki.
        • joaz Re: Łyżwy 15.12.19, 17:19
          mum2004 napisała:

> Są świetne risporty, niestety dość drogie, w końcu to skóra. Jednak uważam że
          > warto, dla dorosłego to zakup na lata. Ja moje uwielbiam.

risporty też fajne i amerykańskie jackson.
      • little_fish Re: Łyżwy 15.12.19, 14:38
        Też mam takie 😄
    • lauren6 Re: Łyżwy 15.12.19, 11:40
      Allegro -> łyżwy figurowe. Polecam
      • armamagedon Re: Łyżwy 15.12.19, 14:27
        Pełen profesjonalizm, lauren.
        Google->czytanie ze zrozumieniem. Polecam.
        • lauren6 Re: Łyżwy 15.12.19, 15:02
          Nie ja zadaję głupie pytania na forum.
        • memphis90 Re: Łyżwy 15.12.19, 17:25
          30 sek zajęło mi znalezienie na allegro skórzanych nowych figurowek. Więc Lauren ma rację.
    • kosmos_pierzasty Re: Łyżwy 15.12.19, 11:48
      Mam jeszcze takie właśnie o jakich piszesz.
      Mąż i dziecko natomiast - z tworzywa.
    • liberica1 Re: Łyżwy 15.12.19, 12:07
      Tak. Kupione córce kilka tygodni temu. Białe, skórzane figurówki. Mąż dostanie pod choinkę już co prawda hokejowe.
      • armamagedon Re: Łyżwy 15.12.19, 14:30
        Czy mogła ys napisać gdzie kupilas/firmę? Dzięki za odzew.
    • iza232 Re: Łyżwy 15.12.19, 12:30
      W decathlonie są na pewno. Widziałam w zeszłym roku.
      • armamagedon Re: Łyżwy 15.12.19, 14:28
        Są, ale skórzanych nie widziałam. W intersporcie są tempishe, drogie i twarde jak buty narciarskie...
    • mikams75 Re: Łyżwy 15.12.19, 12:33
      rollerblade z czegos co niby wyglada jak skora, ocieplane futerkiem i co dla mnie bylo najwazniejsze - sa bardzo wygodne.
    • alba27 Re: Łyżwy 15.12.19, 12:48
      Ja nie doradze, jeżdżę od liceum na tych samych łyżwach.
    • maniaczytania Re: Łyżwy 15.12.19, 14:56
      Nie pomogę, jeżdżę na hokejówkach, z tworzywa.
    • pani-nick Re: Łyżwy 15.12.19, 14:59
      Są na Allegro. Wpisz skórzane łyżwy figurowe i ustaw sortowanie od najwyższej ceny.
      • armamagedon Re: Łyżwy 15.12.19, 15:51
        To, co na allegro widnieje pod hasłem "skórzane łyżwy" okazuje się być lyzwami że "skóry syntetycznej". Dlatego zdałam pytanie. Na all są 3 aukcje figurowek ze skóry.
        • pani-nick Re: Łyżwy 15.12.19, 17:26
          Nie. Jedne są ze skory.
    • aguar Re: Łyżwy 15.12.19, 15:17
      Mój syn chodzi na zajęcia na lodowisku. On jeździ w hokejówkach, ale obok jest grupa jazdy figurowej i łyżwy tych dziewczynek bardzo przypominają te, w których ja jeździłam 30 lat temu.
    • joaz Re: Łyżwy 15.12.19, 17:16
      edea overture. Ale dla rekreacji to może blade runner lub graf. Jednak jakaś sztywność buta jest niezbędna.
    • jana111 Re: Łyżwy 15.12.19, 17:38
      Na hokejowkach,Bauerach. Przez lata jezdzilam na figurowych, mam porownanie, nie wroce.
      Corka lat 10 tez zazyczyla sobie hokejowek, kolejnych.
    • ida_listopadowa Re: Łyżwy 15.12.19, 21:02
      Troche jezdzę i zawsze na lyzwach z tworzywa. Skorzane lyzwy sa dla mnie za miekkie i za slabo trzymaja kostke. Dodam, ze zadnych skokow nie robiesmile Skorzane, dzieki temu, ze mieksze, sa wlasnie dla polprofesjonalistow/zawidowcow, ktorzy potrzebuja bardziej naddającego sie materialu do skokow.
      Zwyklym ludziom skorzane cholewki moga zrobic krzywde. Naprawde potrzebujesz skorzane?
      • mum2004 Re: Łyżwy 15.12.19, 21:16
        Eeee chyba nie widziałaś nowoczesnych skórzanych łyżew, to nie to co 40 lat temu. Zapewniam cię, że kostka jest trzymana bardzo dobrze, nawet lepiej niż w hokejowkach bo sam but jest wyższy.
      • mrs.solis Re: Łyżwy 15.12.19, 23:50
        Hmmm, widzialam w sklepie lyzwy , ze skory. To sa lyzwy profesjonalne , but jest bardzo twardy , a same lyzwy bardzo drogie. TO byl sklep dla lyzwiazy profesjonalnych, bo w sportowych lyzwy sa z ekoskory czy czegos co ja imituje.
    • segregatorwpaski Re: Łyżwy 15.12.19, 21:20
      Ale czemu akurat skórzane? Jeżdżę dużo, uwielbiam. Kilka lat temu przesiadłam się na plastiki (nadal figurówki, nie hokejówki) i nachwalić się nie mogę - mega wygodne, ciepłe, świetna regulacja, świetnie trzymają kostkę. Roces miałam teraz, a miałam fila, też super.
    • bazia8 Re: Łyżwy 15.12.19, 21:42
      Figurówk Roces w pepitkę, kosztowały chyba 350 zł.
    • armamagedon Re: Łyżwy 15.12.19, 21:47
      Dziewczyny, zwłaszcza Joaz, Jana, Ida i Segregator-dzieki za informacje. Całe życie jeździłam zwykłych, skórzanych, nieocieplanych. I było super. Po przerwie chcę wrócić na lód, ale jak zaczęłam rozglądać się za nowymi lyzwami, to stwierdziłam że to buty narciarskie na plozach 😂 nawet figurowki są ocieplane, boję się, że się zabiję na zwykłej przeplatance na wystającym bucie.
      Chciałam skórzane, bo nie znoszę poliuretanu, wilgoć kisi się wewnątrz, powierzchnia pęka, samo zuo. Ale skoro macie z nimi tak pozytywne doświadczenia, może niepotrzebnie się uprzedzilam. Dzięki za polecenie konkretnych modeli.
      Lauren i Memphis-czytajcie dyskusje, w których się udzielacie, sprawdzajcie co polecacie, może szkoda czasu na jałowe wpisy.
      • mum2004 Re: Łyżwy 15.12.19, 22:36
        Nie idź tą drogą. W żadnej porządnej szkółce łyżwiarskiej nie polecą ci plastikowych łyżew. Dobre skórzane łyżwy to jest inna liga. Jeśli ktoś twierdzi, że przerzucil się skórzanych - to musiał mieć jakieś przedpotopowy badziew i pojęcia nie ma w temacie.
      • mikams75 Re: Łyżwy 15.12.19, 23:24
        ok, doczytalam z czego sa te moje - winyl jest w opisie, ja akurat cenie sobie ocieplenie, nic mi sie nie kisi, nic nie peka. Ja mam niestety ten problem, ze dla mnie wiele butow jest niewygodnych, lyzwy to juz w ogole byly straszne i cierpialam, wiec jak natrafilam na wygodne to bylam zachwycona. Po wielu jazdach zachwycona jestem nadal. A mam porownanie, bo dlugie lata mialam zwykle skorzane.
        Sa tez rozne wygladajace jak rolki - z wygladu mi sie nie podobaja ale bralam pod uwage ze wzgledu na wygode. Ale moje dziecko mialo takie przez chwile i ostatecznie stwierdzilo, ze zwykle figurowe sa lepsze do jezdzenia.
      • jana111 Re: Łyżwy 16.12.19, 16:19
        Wypozycz i sprobuj.
        Po kilkunastu latach dosc intensywnego jezdzenia na lyzwach i zajechaniu ostatniej pary, zamiast kupowac kolejna, postanowilam sprawdzic jak sie jezdzi na hokejowkach. Wypozyczylam, pierwsze pol godziny uczylam sie lapania rownowagi, drugie pol nabieralam odwagi a po trzecim pol nastepnego dnia poszlam kupic sobie hokejowki. Zeby mi sie szybko zamortyzowaly smile chodzilam na lodowisko 4 razy w tygodniu (wiecej nie bylo) a ze jeden dzien kolidowal mi z wykladem z podstawowego przedmiotu, trudno dla niego, cala zime musieli sie obejsc beze mnie.
    • mrs.solis Re: Łyżwy 15.12.19, 23:53
      Mam dwie pary. Riedell pearl i rok temu kupilam Jackson Artiste .
      • bi_scotti Re: Łyżwy 16.12.19, 01:34
        Biale (well, juz takie bardziej szarawe) figurowki, ktore mam od … 7 klasy SzP wink Jezdze co roku kilka-kilkanascie razy na season, glownie na Nathan Phillips Square w Toronto albo gdy odwiedzamy Najstarsza w Ottawie na Rideau Canal. Just for fun. Nowych (nowszych) lyzew juz nie kupie, poco? wink Cheers.
        • mikams75 Re: Łyżwy 16.12.19, 01:47
          gratuluje, ze ci sie stopy nie zmienily od tego czasu, moje z czasow mlodziezowych zrobily sie za male, za waskie. A lodowisko z wielkim napisem toronto w centrum miasta jest tez moim ulubionym, moze sie kiedys widzialysmy? Szkoda, ze mnie tam nie bedzie w najblizszym czasie.
          • bi_scotti Re: Łyżwy 16.12.19, 03:04
            Stopy mi sie zmienialy tylko w czasie ciaz, chyba w pierwszej najbardziej. Glownie robily sie jakies takie … koslawe, nie wieksze, nie mniejsze a wlasnie jakby wykrzywione i wtedy faktycznie chadzalam glownie w moccasins blogoslawiac wszystkjich Canadian First Nations People smile Co do lyzew to musze przyznac, ze jako dziewczynka moglam je nosic z grubymi, welnianym skarpetami zrobionymi przez jakas gazdzine z Murzasichla, teraz juz bym nie mogla - tylko modern, termal socks wink Wiec jakies tam zmiany zaszly przez lata.
            Napis to jest od nie tak dawna, fajnie ze jest smile BTW, kiedys sie wlasnie tam umowilam z kilkoma facetami z forum Polonia (to bylo jeszcze chyba w 2000 albo 2001 roku …) na wspolne lyzwy w czasie lunch i tylko jeden przyszedl. Bylo weird wink Cheers.
        • joaz Re: Łyżwy 16.12.19, 08:32
          bi-scotti - jakbym mogła pojeździć na łyżwach w Toronto to poszłabym do TCC Toronto Cricket Club. Tam trenują największe gwiazdy łyżwiarstwa figurowego.
          • bi_scotti Re: Łyżwy 16.12.19, 23:32
            joaz napisała:

> bi-scotti - jakbym mogła pojeździć na łyżwach w Toronto to poszłabym do TCC Tor
            > onto Cricket Club. Tam trenują największe gwiazdy łyżwiarstwa figurowego.

Well, to jest too much of an exclusive club - za wysokie progi na bi_scotcie nogi wink Poza tym ja lubie na dworzu; jak dzieci byly male to jezdzilismy tez na jeziorku w takim jednym parku na obrzerzach miasta. Krzywy ten lod byl, ze cud, ze nikt z nas zebow nie stracil ale to byl taki … hmmm … real McCoy smile Dlatego tak bardzo lubie Rideau Canal w Ottawie - te same challenges a nie trzeba sie krecic w kolko tylko mozna tych 7 km z okladem sie poslizgac - potem mozna z powrotem te same 7 albo wziac shuttle smile Zaden fancy club nie ma tak big_grin Cheers.
            • mum2004 Re: Łyżwy 16.12.19, 23:43
              bi_scotti napisała:

mozna tych 7 km z okladem sie poslizgac - potem mozna z pow
              > rotem te same 7 albo wziac shuttle smile
              >
              >
              Marzenie....
      • mum2004 Re: Łyżwy 16.12.19, 07:55
        Ale jackson artiste to łyżwy skórzane, nie rozumiem o co chodzi.
        • mrs.solis Re: Łyżwy 16.12.19, 22:19
          No wlasnie nie sa. But jest pokryty czyms skoropodobnym, srodek jest skorzany. Buty z prawdziwej skory sa bardzo drogie.
          • mum2004 Re: Łyżwy 16.12.19, 23:07
            No nie wiem, risporty są skórzane, można kupić już za 600-800 zł, niemało ale moim zdaniem to na lata. Taki skórzany but dopasowuje się do stopy, dobrze trzyma kostkę a jednocześnie ma pewną elastyczność. Dla mnie żaden plastik tego nie zapewni.
            Plastiki, nawet rozsuwane to toleruję u dzieci do jazdy okazjonalnej, wiadomo- dzieciom rośnie noga, trudno inwestować w drogi sprzęt na pół sezonu. U dorosłego to co innego.
    • miriam_73 Re: Łyżwy 17.12.19, 23:21
      Na skorzanych, malowanych na bialo figurówkach. Z porzadnymi ząbkami na czubku. Zanabyte w jakims Decathlonie pare lat temu, jak stare odmówily wspólpracy. Nie wyobrazam sobie innych łyżew, a juz zwlaszcza tych plastkowych skorup....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka