szorstkawelna 22.12.19, 12:04 Macie doświadczenie /wiedzę w temacie? Czy istnieje jakiś sposób by skutek uboczny w postaci tycia zniwelować? Mam brać sterydy do końca życia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamtrzykotyidwa Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 14:43 To zależy od tego z jakiego powodu masz je brać, bo jak mają zastąpić twoje własne, których nie masz, bo np.coś ci wycięli, to wcale tyć nie musisz. Jak je masz brać, aby zlikwidować stan zapalny, który ma jakąś przyczynę, to tycia nie unikniesz, zwłaszcza, że w takim przypadku będziesz musiała brać ich coraz więcej, aby działały. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 15:29 Skoro ma je brać do końca życia to z czasem tycie będzie nieuniknione.I nie nie musi brać coraz więcej.Czasami jak jest nadmiar pojawia się reakcja obronna organizmu.Wtedy jest potrzebne stopniowe wycofywanie z lekarzem.Następnie wprowadzają coś nowego bo organizm sam sobie nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vimbek Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 17:15 Biorę sterydy okresowo od kilku lat ( metypred) przy rzucie RZS. Nie tyję, wręcz odwrotnie, zawsze chudnę kilka kilogramów. Zawsze należy brać jak najwcześniej, z samego rana. Ma to jakieś uzasadnienie, tak mi powiedziała prowadząca reumatolog. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 23:18 Ja też nie tyję na sterydach. Przy większych dawkach na początku choroby (też RZS) schudłam aż za dużo. Od wielu lat jestem na małych dawkach a w dobrych miesiącach bez sterydów i wahania wagi są max. 2kg na minus jak muszę do nich wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 18:44 Nie mają mi nic zastępować, tylko hamować rozwój choroby. Większe dawki mają być przy pogorszeniu, mniejsze w "remisji". Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 23:28 Jeśli bardzo się obawiasz przytycia może wybierz się do dietetyka? Z przewlekłą chorobą to zawsze jest dobre rozwiązanie. Mi zmiana diety pomogła, mam lepsze wyniki badań krwi i nie mam takich spadków energii w ciągu dnia jak wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Kortykosteroidy a waga 22.12.19, 19:00 Dziewczyna z mojej rodziny bierze okresowo przy zaostrzeniu (ch. Lesniowskiego Crohna). Realnie wychodzi, że w ciągu roku bierze przez 5-6 miesięcy, zazwyczaj w dwóch cyklach. Nie tyje, ale na buzi robi się obrzmiała. Kiedy odstawia sterydy wraca do normalnego wyglądu. Odpowiedz Link Zgłoś