asfiksja Re: Dziecko boi się latać samolotem 26.12.19, 23:07 Samolot nie jest wcale takim świetnym środkiem transportu, ja bym dziecka nie zmuszała. Warto wykorzystać taką osobę w rodzinie do tego, żeby zmienić rodzinne nawyki wakacyjne na lepsze. Naprawdę można przeżyć obłędne wakacje bez samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Dziecko boi się latać samolotem 26.12.19, 23:10 A ja nie wyobrażam sobie wakacji autem a autokarem to już w ogole. Koszmar siedzenia przez wiele godzin w puszce zanim się dotrze na miejsce. To nie dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Dziecko boi się latać samolotem 26.12.19, 23:15 Autokarem czy samochodem to na lepsze??? Żartujesz? Dokąd? I kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: Dziecko boi się latać samolotem 27.12.19, 09:24 Lubię latać ale do normalnego lotniska mam 150 km. Nienawidze tych wszytskich korowodó z dojazdem , koniecznośćią wcześniejszego przybycia na lotnisko i siedzenia tam bez sensu , kontroli bezpieczńestwa, potem jakiegoś dojazdu do centrum miejscowości itd. . NA wyjazd do Pragi czy Berlina wybieram więc pociąg - 13 h czytania i oglądania seriali , samolotem wraz z korowodami , dojazd zajmie mi 8 h. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dziecko boi się latać samolotem 26.12.19, 23:16 A lata w ogole? Ja się bardzo bałam - ostatecznie uleczył mnie widok mojej mamy, która podczas startu czytala reportaż o katastrofie Kopernika nad Lasem Kabackim. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: Dziecko boi się latać samolotem 27.12.19, 09:21 Nie, odpuszczam. Moje dziecko nie wsiądzie do busa lub autokaru - atak paniki murowany i nie ma szans go tam wsadzić. Zostaje samochód, pociągi, samoloty. Wycieczki szkolne niestety więc odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Dziecko boi się latać samolotem 27.12.19, 10:07 Przeżywalność w wypadkach lotniczych jest całkiem przyzwoita. Liczb mi się nie chce szukać, ale nawet w tym dzisiejszym - przeżyło 60 ze 100, a samolot rozpieprzył się o budynek. Parę dni temu śmigłowiec się rozbił w zamieci - przeżyli wszyscy. Hudson - jedna noga do zabandażowania. Lądowanie Lotu na brzuchu - nic nikomu. 777 nie doleciał do pasa na Heathrow - nic nikomu. 777 spłonął przed pasem bodajże w SFO - dwie ofiary, bo przejechał je wóz strażacki. Miller spadł w śmigłowcu - ponosił gorset i żyje. Lufthansa rozbiła się o nasyp na Okęciu - dwóch zginęło z całego samolotu. Pozbawiony możliwości sterowania i jednego silnika z trzech samolot w Salt Lake City - coś koło 2/3 pasażerów przeżyło lądowanie, w którym sam tylko kadłub rozpadł się na trzy części. 737 rozbił się przed pasem o nasyp autostrady - 2/3 pasażerów przeżyło. Fokker lądował w polu przed lotniskiem w Monachium - nic nikomu. 767 lądował bez paliwa na przykrótkim pasie z wmurowanymi płotkami - jedna złamana noga po ewakuacji. Airbus lądował chyba na Teneryfie bez paliwa - poszły tylko opony. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_nka Re: Dziecko boi się latać samolotem 27.12.19, 13:46 www.newsweek.pl/swiat/czy-podroze-samolotem-sa-bezpieczne-dane-statystyczne/j7ytlk3 może to cos pomoże, mój syn lubi latać ale na karuzele, parki linowe i podobne atrakcje nie wejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Dziecko boi się latać samolotem 28.12.19, 02:22 W całym wątku ani słowa o flygskam? A przecież tyle tu zwolenników ekologii oraz wyznawców rychłego końca świata w związku z globalnym ociepleniem. Chłopak mógłby powiedzieć, ze nie lata, bo dba o środowisko - i miałby spokój. Przecież żadna ematka nie zmuszałaby dziecka do produkowania tak wielkiego śladu węglowego Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Dziecko boi się latać samolotem 28.12.19, 06:53 Mój najmłodszy miał taki okres w życiu. Bardzo panikował. Pomaga wizja pluskania w basenie oraz obiecane m&msy na pokładzie. A w samolocie zagadywanie. No i traktowanie samolotu jak takiego samego środka komunikacji co pociag, czy samochód. Nie opowiadanie o nim, nie ekscytowanie się (mi trudno, bo lubię latać), takie mega spokojne podejście do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś