malamaja7 09.02.20, 17:19 ... Kastel Stari. Wyruszamy tam w te wakacje. Uwielbiam zwiedzać, więc wybrałam to miejsce jako bazę wypadową do Trogiru, Splitu i Omis. Ktoś z Was był, jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia261 Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 17:29 Podepne sie, bom ciekawa Też latem ruszam do Chorwacji Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 17:41 Byłam Uwielbiam tamten rejon. Dobre zejście do morza.Delikatny żwirek. Nawet butów do wody nie zbieraliśmy Cudowne, ciasne uliczki Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 18:22 Kastele to chyba najmniej ciekawa okolica w tym rejonie. Na przedłużeniu pasa startowego lotniska. Duży ruch między Trogirem a Splitem. między Zaraz obok nowy most w Trogirze. Zamknięty akwen z gorszą wodą niż to zwykle w Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 20:47 Dokładnie tak. Jak tam, to tylko Ciovo. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Między Trogirem a Splitem 27.02.21, 09:10 Oj tak. Byłam, maskara. Samoloty wiecznie nad głową, lotnisko obok. Mieścina taka sobie. A na dodatek mialam chatę obok kościoła Mnie np tez Primosten i Rogiznica nie zachwyciły. Zwłaszcza Rogoznica. To jakaś porażka Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 18:49 Byłam w którymś Kastelu, nie pamiętam dokładnie którym. Same miasteczka spokojne i nawet dość miłe dla oka (część domów jest budowana z kamieni pochodzących z dawnych rzymskich amfiteatrów). Niewątpliwym minusem był marne plaże (o ile w ogóle kawałek usypanego żwirku pośrodku miasteczka można było nazwać plażą.... większa część "mojego" miasteczka to było wybetonowane nabrzeże dla kutrów) oraz widok na starą stocznię w Splicie. Ten fragment wybrzeża jest tak usytuowany, że zawsze widzi się skorodowane, paskudne żelastwo. Z tego co pamiętam fajnych knajp też tam specjalnie nie było, to chyba nie jest miejsce zbyt atrakcyjne turystycznie. Na plażowanie czy kąpiele lepiej wjechać na wyspę Ciovo, tam już ładniej (ale nie ma słodkiej wody na plażach więc trzeba zabierać coś do spłukania). Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 19:06 Rzeczywiście, w okolicach Trogiru Ciovo to najlepszy wybór, zwłaszcza, że rok temu oddano nowy most, bo wcześniej korki były masakryczne. Na głównej plaży Copacabana w Okrug Gornji są prysznice, ale to taka zatłoczona patelnia z ruchliwą ulicą, straganami i fastfoodami na zapleczu. Lepie znaleźć sobie miejscówkę od południowej strony wyspy w pierwszym rzędzie do morza, tylko trzeba zaakceptować betonowe pomosty. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 20:07 Spędziłam urlop w tym roku na Ciovo. Mimo ogromnej miłości do Chorwacji- nieprędko tam wrócę. Zwiedziłam wyspę od lądu ( biegałam) i od morza ( pływałam) - są uroczyska, które na zawsze zapadną mi w pamięć ale Ciovo w sezonie-to kiepski wybór. My byliśmy ostatnie 2 tygodnie sierpnia i wyraźnie widoczny był odpływ turystów w drugim tygodniu- a co za tym idzie więcej spokoju i mniejszy tłok. No i- śmiałam się, że Ciovo to jak Mielno- na każdej plaży jak u siebie ( sporo Polaków). Na Copacabana poza tłokiem, płatnym zatłoczonym parkingiem dodałabym jeszcze słabą w mnie wąską plażę. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 20:13 Po południowej stronie w sierpniu było idealnie. Mieliśmy własny pomost i leżaki. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 19:38 Bardzo fajne okolice. Publiczna - lekko dzika - plaza Resnik. Ale bardzo fajna Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Między Trogirem a Splitem 09.02.20, 20:03 Wiele lat temu byłam na wycieczce objazdowo-wypoczynkowej z bazą w hotelu Resnik w Kastel Stafilić . Wtedy to było przyjemne, spokojne miejsce z morzem i fajną plażą dwa kroki od pokoju hotelowego. Fajnie wspominam ten pobyt.Jadąc do Kastela odwiedziliśmy Plitwickie Jeziora, na miejscu byliśmy na wycieczkach w Trogirze, Splicie i Dubrowniku , w drodze powrotnej zwiedziliśmy Sibienik i Wodospady rzeki Krka. W dniach przeznaczonych na wypoczynek kąpiele, pływanie, spacery wzdłuż morza i do starej, zabytkowej części Kastela. Na własną rękę wybraliśmy się na wyspę Brac. Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 11:54 To nasz pierwszy wyjazd do Chorwacjimam nadzieję, że mimo wszystko będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 12:58 Jest tyle przepięknych miejsc w Chorwacji, wybraliście dość kiepskie, jeśli to pierwszy wyjazd to mała szansa, że złapiecie bakcyla, właśnie przez ten nietrafiony wybór miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 13:23 A ja sie zupelnie nie zgadzam. Pojechalismy na wakacje kolo Trogiru i rok pozniej wrocilismy, bo tak nam sie podobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 13:30 Kastele mają do Pisaka, Hvaru czy nawet Primostenu, jak dworzec w Koluszkach do Gare du Nord w Paryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 13:42 Jezdzilam miedzy Omis a Makarska - dla mnie makabra. Dzikie tlumy, jak Mielno w sezonie. Ale dla kazdego cos dobrego :p Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 14:02 W Pisaku, Mimicach, albo Lokvie nigdy tłumów nie było, a widoki i morze nieporównywalne. Nie wspominając o wyspach, gdzie nawet w szczycie sezonu pełno jest ustronnych miejsc z własnym kawałkiem morza jak Zarace na Hvarze albo Tri Lukena Korculi. No ale różne są gusta i przyjmuję, że są tych co lubią sąsiedztwo lotniska, widok na stocznię i zakorkowany most Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 14:25 Tylko dojechac trzeba w tym jednym wielkim korku :p Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 14:29 Rzeczywiście, przed oddaniem nowego mostu na Ciovo, korki w szczycie sezonu były częste. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 14:34 Na Makarska przez Ciovo jezdzic :p Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 15:10 Ba Makarską, to się odmienia. Naprawdę. Korków brak. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 18:42 Makarską - dla ciebie. Reszta zdania bez polskich znakow. Przezyjesz? Miedzy Omis a Makarska sa takie korki, ze odechciewa sie tam wypoczynku. Tlumy ludzi, imprezownie itp. Ale widocznie to lubisz. Nie chce mi sie juz z toba pisac, wiec nie musisz odpowiadac. Autorce zycze wspanialych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 21:30 Bardzo dziękuję 😊 mam nadzieję, że mimo tych komentarzy wyjazd będzie super, szczególnie, że będę zwiedzać i różne plaże i miasteczka 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 21:40 Z tym zwiedzaniem to tak średnio w sezonie. Upał i tłum. Do Trogiru albo Omisa fajnie zajechać pod wieczór. Miasteczka malutkie więc "zwiedzania" będzie na godzinę. Potem kolacja w konobie i wystarczy. Split nieco większy, ale też na jedno popołudnie. Osobiście wolę zapłacić trochę więcej i mieć apartament z własną plażą i piwem w lodówce niż jeździć po kilka/kilkanaście km na zatłoczone plaże albo dzikie, gdzie wszystko muszę brać ze sobą, a za potrzebą chować się za krzakiem albo kamieniem. W tym regionie szukałbym apartamentu w Omis-Nemira. Mimicach, Pisaku, albo z drugiej strony Trogiru w Sevid albo Razanju. Widoki i morze bez porównania piękniejsze niż w Kasteli. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 21:43 mnie osobiście Trogir nie zachwycił-pisałam już kiedyś wzbudzając wzburzenie forumek że jak to, że to dziedziectwo i w ogóle Ano niestety- ładne miasto, ale żeby zaraz mdleć z zachwytu ?To już bardziej mdlałam w Coloseum w Puli Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 22:06 Trogir to malutka staróweczka gdzie można się godzinę powałęsać i wieża na którą (za opłatą) można wejść. Jak ktoś stacjonuje na Ciovo fajne miejsce na wieczorny wypad taksówką wodną. Z chorwackich "must see" Dubrownik to w sezonie masakra i ceny z galaktyki "far away", zresztą kręcono tam sceny z Ostatniego Jedi. No i oczywiście GoT reklamowane tam wszędzie gdzie się da. Miasto piękne, ale tłum gasi wszystko. Jeśli już to przyjechać po południu, mury o zachodzie słońca i nastawić się na powrót nocą, jeśli kwatera gdzieś dalej. W dzień upał i tłok na murach zabierają więcej niż połowę wrażeń i klimatu. Fajny jest Mostar w Bośni, klimaty tureckie po wschodniej stronie rzeki ale też na wieczór, byliśmy tam w dzień i było 37C. Plusem są o połowę niższe ceny niż w Chorwacji więc warto nakupić alkoholu, serów i wędlin ( i fajek dla palaczy). Medzugorie to odpust i kicz. W samym sanktuarium też jakoś nie odnalazłem klimatów z Composteli albo Montserrat. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 14:15 W Splicie uważaj, żeby nie zaparkować na zakazie. 2 godziny stracone na odnalezienie parkingu, na który odholowali samochód, 400 kun mandatu Znaku zakazu nie widziałem, bo od tej strony, co ja wjechałem, nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 15:23 Z tym parkowaniem właśnie to podobno w Chorwacji trzeba uważać. Cóż, trudno, apartament zaplacony, więc już się nie wycofam, pojedziemy i zobaczymy. Mam nadzieję, że to tylko kwestia gustu i jednak nam się spodoba... Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 21:55 Parkować na parkingu albo w oznaczonej strefie płatnej Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 22:09 W Splicie obok boiska jest parking, kosztuje chyba 7 kn za godzinę. 5 minut spacerkiem od starówki i promenady. www.google.pl/maps/place/Bokeria+kitchen+%26+wine+bar/@43.5123988,16.435932,135m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x13355dfe6f3bd7f1:0x31a1e54c780aa1df!8m2!3d43.5095225!4d16.4383578 Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 22:52 Dziękuję, zapisze sobie 😊 to cenne rady na prawdę, szczególnie jeśli ktoś jedzie pierwszy raz 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 21:57 Warto zajrzeć też do piwnic pałacu Dioklecjana Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 10.02.20, 22:54 Poszukam w necie jak się tam dostać. Zapisałam, dziękuję 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 17:19 Hej, byliśmy w Kastel Stari i nam się podobało, maleńkie stare miasteczko, bliziutko na plażę bo 2 minutki, knajpy przy samej plaży, sklepy, apteka, wszystko pod nosem. Woda czyściutka, plaże z prysznicami. Trogir, Ciovo, Split i wyspa Solta zaliczone Ja wiem, że są piękniejsze miejsca w Chorwacji, ale tam wcale nie było źle, co kto lubi. Bakcyla załapaliśmy i w tym roku już apartament opłacony na lipiec😊 Oczywiście w zupełnie innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 18:20 Pełen zwrot mam do 11 lipca 😊👍 Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 17:43 Byłam dokładnie tam ale to było ponad 20 lat temu, wiec wiele sie mogło zmienić... To były moje pierwsze samodzielne wakacje zagranicą, organizowalismy sobie wszystko sami (pociagami przyjechalismy z przewodnikiem w ręku i właśnie tam postanowilismy wysiąść) my bylismy na campingu i nasza główna działalność to plażowanie i imprezowanie . Zrobilismy sobie wycieczke do Splitu i chyba właśnie z Trogiru (ale nie jestem pewna) popłyneliśmy na całodniowa wycieczke na którąś z wysp (nie pamietam nazwy)... Pojechaliśmy tez pół nocy pociągiem, zeby zwiedzić park w Pliitvicach -okazało się, ze przyjechalismy w świeto i z dworca nie było autobusu, musieliśmy (kompletnie nieprzygotowani) w zimnie leźć 40 km do parku, przez las, widzielismy jakies opuszczone wsie ze śladami wojny.... Wrócilismy stopem ach wakacje życia Kilka lat temu para znajomych, którzy tez na tym wyjeździe byli pojechali jeszcze raz i stwierdzili, ze my wtedy tylko z 1/3 tej miejscowości zobaczyliśmy no cóż studenckie wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 17:49 kaka-llina napisała: > Byłam dokładnie tam ale to było ponad 20 lat temu, wiec wiele sie mogło zmi > enić... To były moje pierwsze samodzielne wakacje zagranicą, organizowalismy so > bie wszystko sami (pociagami przyjechalismy z przewodnikiem w ręku i właśnie ta > m postanowilismy wysiąść) my bylismy na campingu i nasza główna działalność to > plażowanie i imprezowanie . Zrobilismy sobie wycieczke do Splitu i chyba wła > śnie z Trogiru (ale nie jestem pewna) popłyneliśmy na całodniowa wycieczke na k > tórąś z wysp (nie pamietam nazwy)... Pojechaliśmy tez pół nocy pociągiem, zeby > zwiedzić park w Pliitvicach -okazało się, ze przyjechalismy w świeto i z dworca > nie było autobusu, musieliśmy (kompletnie nieprzygotowani) w zimnie leźć 40 km > do parku, przez las, widzielismy jakies opuszczone wsie ze śladami wojny.... W > rócilismy stopem ach wakacje życia > Kilka lat temu para znajomych, którzy tez na tym wyjeździe byli pojechali jeszc > ze raz i stwierdzili, ze my wtedy tylko z 1/3 tej miejscowości zobaczyliśmy > no cóż studenckie wakacje... > Fajne wspomnienia 😊 tam tych kasteli jest w sumie chyba 5, ale Kastel Stari najładniejszy, klimatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 17:46 Byłam w Chorwacji mieszkając między Splitem i Omisiem. Omis super pirackie miasteczko. Blisko Makarska. Co do plaż ja wolę kamyki niż ich paskudny żwir. Wybrałabym stanowczo vzysciutkie białe kamyki. Zwiedź opuszczoną wioskę blisko Omisu. Nie pamiętam nazwy : jedzie się wysoko, wysoko krętą drogą na skałach. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 18:35 Lokva? Nie jest opuszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: Między Trogirem a Splitem 24.02.21, 18:36 Chyba, że chodzi o domy, które zostały po Serbach. Odpowiedz Link Zgłoś